Επίσημη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στην Πολεμική Αεροπορία

133

Ενημέρωση εφ΄όλης της ύλης για τα πεπραγμένα του έτους πραγματοποίησε σήμερα το ΓΕΑ ενόψει του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, μετά την έκφραση ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 (Letter of Request από 7/2/2017) ζητήθηκε από τις Αρχές των ΗΠΑ να μας γνωστοποιηθεί το κόστος συγκεκριμένης διαμόρφωσης (Έκδοση VIPER), για το σύνολο ή μέρος του στόλου της ΠA. Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, το πρόγραμμα για το σύνολο των 123 αεροσκαφών κοστολογείται έως $2,4 δισ. (ή €2,04 δισ.). Η τελική αναλυτική απάντηση από τις Αρχές των ΗΠΑ (Letter of Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Στο πρόγραμμα αναβάθμισης σε επίπεδο Block70 Viper θα ενταχθούν τα 85 αεροσκάφη F-16 των εκδόσεων Block 52+ και Block 52+ Advanced ενώ τα 38 F-16 Block 50 θα αναβαθμιστούν στην έκδοση Block 52+ Advanced στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με προσπορισμό απαρτίων από τις προαναφερθείσες εκδόσεις. «Πολύ φιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F-35 της Τουρκίας με το ελληνικό F-16 VIPER. Δεν με προβληματίζουν τα 20 F35 που θα τα έχει, αν τα έχει, μετά από 10 χρόνια η Τουρκία. Η διαφορά είναι ανάμεσα στα VIPER και τα 230 τουρκικά F-16 και σας το υπογράφω η διαφορά θα είναι γεωμετρική», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί περί το 2024, καθώς θα παραδίδονται από την ΕΑΒ περί τα 12 αεροσκάφη το χρόνο. Το πρώτο αεροσκάφος (μονοθέσιο/διθέσιο) από κάθε Block θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τις σχετικές εργασίες αναβάθμισης και πιστοποίησης από την κατασκευάστρια εταιρεία ενώ τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με την αποστολή των συλλογών αναβάθμισης.

Σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση του προγράμματος, υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν πως μπορεί να καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις της ΠΑ στο Τριετές Κυλιόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του προϋπολογισμού. «Δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ παραπάνω από το Υπουργείο Οικονομικών», τόνιζαν εμφατικά. Επιπλέον έσοδα για την κάλυψη του κόστους της αναβάθμισης αναμένονται από την πώληση 12 αεροσκαφών F-16 Block 30, για την οποία γίνεται διαπραγμάτευση με πέντε χώρες, με επικρατέστερο αποδέκτη την Κροατία. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάριζαν ότι η οροφή για τη δαπάνη του προγράμματος είναι τα €1,1 δισ., επισημαίνοντας ότι θα αξιοποιηθούν και αδιάθετα κονδύλια από παλαιές συμβάσεις. Το κόστος θα προσδιοριστεί τελικά μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως με τα εναπομείναντα 20 αεροσκάφη F-16 Block 30 σχεδιάζεται η συγκρότηση μίας Μοίρας Επιχειρησιακής Μετάπτωσης (OCU) στον τύπο.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προγράμματα της ΠΑ:
 • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες για την υποστήριξη (Follow on Support: FOS) του στόλου των αεροσκαφών Mirage 2000 και εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο. Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε τρεις φορές άγονος, λόγω προβλημάτων με την υπάρχουσα νομολογία.
 • Το πρόγραμμα FOS των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J βαίνει ομαλώς και ως τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται το έκτο διαθέσιμο αεροσκάφος από τα οκτώ συνολικά. Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εργοστασιακού επιπέδου επιθεώρηση ενός ακόμη αεροσκάφους C-130H από την ΕΑΒ καθώς και δύο ελικοπτέρων AS 332C1 Super Puma.
 • Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για το Νέο Εκπαιδευτικό Αεροσκάφος, Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ) προς αντικατάσταση των απαρχαιωμένων T-41D, με σκοπό την αναβάθμιση της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων.
 • Μελετάται η αξιοποίηση της πλειοψηφίας των 45 αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης T-6Α Texan II προς αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού της ΠΑ, μέσα από την πώληση ωρών πτήσεως σε ξένους χειριστές, καθώς 12 αεροσκάφη του τύπου επαρκούν για τις ανάγκες της ΠΑ.
 • Εξετάζεται για το πρόγραμμα του νέου Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ) η λύση της χρονομερισματικής μίσθωσης (leasing).

Αναδιοργάνωση Μονάδων ΠΑ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, το σύνολο των δράσεων αναδιοργάνωσης δομών της ΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 15.687.938,10€ από την μείωση των θέσεων στους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ) και των λειτουργικών εξόδων. Συγκεκριμένα σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα κάτωθι:

Στους Κύριους Στόχους του Κλάδου περιλαμβάνονται:

 1. Η δημιουργία Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ. Συνεχίζεται η προσπάθεια της εξεύρεσης της κάλλιστης οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού Κέντρου, που θα περιλαμβάνει ποιοτική εκπαίδευση σε όλους του τομείς όπως Εκπαίδευση Εδάφους – Αέρος, Εκπαίδευση θαλάσσιας επιβίωσης στο ΣΕΘΕ, καθώς και εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενόργανης Πτήσης, το οποίο θα μετεγκατασταθεί στη Μονάδα από την 110ΠΜ/Αεροπορική Βάση Λάρισας.
 2. Η Μετεξέλιξη του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ). Αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ξένων χωρών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, με δυνατότητα ολοκλήρωσης δύο ή τριών σειρών ανά έτος, ώστε να αποτελέσει ένα στρατηγικό εργαλείο επίτευξης εθνικών στόχων. Στόχος της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη Άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.Στον ΗΝΙΟΧΟ 2018 θα συμπεριληφθούν και οι νέες εγκαταστάσεις του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ). Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο ΚΕΑΤ να λειτουργήσει ως ενιαίο κέντρο και να στεγάσει σε σύγχρονες εγκαταστάσεις όλες τις δραστηριότητες εκπαίδευσης και ασκήσεων όπως αρμόζει σε ένα κέντρο που διεκδικεί το ρόλο του Διεθνές Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης.
Διακηρυγμένος στόχος του ΓΕΑ αποτελεί η καθιέρωση της Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ ως της πλέον σημαντικής στην Ευρώπη με τη συμμετοχή ξένων Αεροποριών, με εκτέλεση μία ανά εξάμηνο από το 2019.

Συμμετοχή της ΠΑ σε Διεθνείς Ασκήσεις 2017

Η ΠΑ συμμετείχε το 2017 στις ακόλουθες Ασκήσεις του εξωτερικού:

 • NATO TIGER MEET
 • THRACIAN STAR
 • STEADFAST NERVE
 • STEADFAST FLOW
 • ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-ΝΕΜΕΣΙΣ
 • Διμερή Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας
 • TRIAL EMBOW
 • TRIAL MACE
 • ΜΕΔΟΥΣΑ 1
 • MAPLE FLAG
 • TACTICAL WEAPON MEETING
 • STEADFAST NIBUS
 • BRILLIANT ARROW
 • VEGA (σε εξέλιξη)
 • BLUE FLAG (αναμένεται)

Τουρκική παραβατικότητα

Έξαρση της προκλητικότητας της Τουρκικής Αεροπορίας το 2017 διαπιστώνεται από στοιχεία που έδωσε το ΓΕΑ. Σε σχέση με πέρυσι τριπλασιάσθηκαν οι οπλισμένοι τουρκικοί σχηματισμοί που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και διπλασιάσθηκαν οι εμπλοκές με τα αεροσκάφη της ΠΑ που έσπευσαν προς αναγνώριση-αναχαίτιση.

Συγκεκριμένα, το 2017 και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει 1.147 τουρκικά αεροσκάφη, έχουν καταγραφεί 944 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 2.847 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Οι οπλισμένοι σχηματισμοί ήταν 237 οι εμπλοκές που σημειώθηκαν με τα ελληνικά αεροσκάφη 167, και καταγράφηκαν 36 υπερπτήσεις Ελληνικού εδάφους από τουρκικά αεροσκάφη.

Αντίστοιχα το 2016 είχαν εισέλθει 1.016 τουρκικά αεροσκάφη, είχαν καταγραφεί 902 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που είχαν εξελιχθεί σε 1.671 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Οι οπλισμένοι σχηματισμοί ήταν 86, είχαν σημειωθεί 68 εμπλοκές και είχαν καταγραφεί 57 υπερπτήσεις Ελληνικού εδάφους.