Επίσημη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στην Πολεμική Αεροπορία

133

Ενημέρωση εφ΄όλης της ύλης για τα πεπραγμένα του έτους πραγματοποίησε σήμερα το ΓΕΑ ενόψει του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, μετά την έκφραση ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 (Letter of Request από 7/2/2017) ζητήθηκε από τις Αρχές των ΗΠΑ να μας γνωστοποιηθεί το κόστος συγκεκριμένης διαμόρφωσης (Έκδοση VIPER), για το σύνολο ή μέρος του στόλου της ΠA. Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, το πρόγραμμα για το σύνολο των 123 αεροσκαφών κοστολογείται έως $2,4 δισ. (ή €2,04 δισ.). Η τελική αναλυτική απάντηση από τις Αρχές των ΗΠΑ (Letter of Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Στο πρόγραμμα αναβάθμισης σε επίπεδο Block70 Viper θα ενταχθούν τα 85 αεροσκάφη F-16 των εκδόσεων Block 52+ και Block 52+ Advanced ενώ τα 38 F-16 Block 50 θα αναβαθμιστούν στην έκδοση Block 52+ Advanced στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με προσπορισμό απαρτίων από τις προαναφερθείσες εκδόσεις. «Πολύ φιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F-35 της Τουρκίας με το ελληνικό F-16 VIPER. Δεν με προβληματίζουν τα 20 F35 που θα τα έχει, αν τα έχει, μετά από 10 χρόνια η Τουρκία. Η διαφορά είναι ανάμεσα στα VIPER και τα 230 τουρκικά F-16 και σας το υπογράφω η διαφορά θα είναι γεωμετρική», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί περί το 2024, καθώς θα παραδίδονται από την ΕΑΒ περί τα 12 αεροσκάφη το χρόνο. Το πρώτο αεροσκάφος (μονοθέσιο/διθέσιο) από κάθε Block θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τις σχετικές εργασίες αναβάθμισης και πιστοποίησης από την κατασκευάστρια εταιρεία ενώ τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με την αποστολή των συλλογών αναβάθμισης.

Σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση του προγράμματος, υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν πως μπορεί να καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις της ΠΑ στο Τριετές Κυλιόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του προϋπολογισμού. «Δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ παραπάνω από το Υπουργείο Οικονομικών», τόνιζαν εμφατικά. Επιπλέον έσοδα για την κάλυψη του κόστους της αναβάθμισης αναμένονται από την πώληση 12 αεροσκαφών F-16 Block 30, για την οποία γίνεται διαπραγμάτευση με πέντε χώρες, με επικρατέστερο αποδέκτη την Κροατία. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάριζαν ότι η οροφή για τη δαπάνη του προγράμματος είναι τα €1,1 δισ., επισημαίνοντας ότι θα αξιοποιηθούν και αδιάθετα κονδύλια από παλαιές συμβάσεις. Το κόστος θα προσδιοριστεί τελικά μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως με τα εναπομείναντα 20 αεροσκάφη F-16 Block 30 σχεδιάζεται η συγκρότηση μίας Μοίρας Επιχειρησιακής Μετάπτωσης (OCU) στον τύπο.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προγράμματα της ΠΑ:
 • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες για την υποστήριξη (Follow on Support: FOS) του στόλου των αεροσκαφών Mirage 2000 και εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο. Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε τρεις φορές άγονος, λόγω προβλημάτων με την υπάρχουσα νομολογία.
 • Το πρόγραμμα FOS των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J βαίνει ομαλώς και ως τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται το έκτο διαθέσιμο αεροσκάφος από τα οκτώ συνολικά. Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εργοστασιακού επιπέδου επιθεώρηση ενός ακόμη αεροσκάφους C-130H από την ΕΑΒ καθώς και δύο ελικοπτέρων AS 332C1 Super Puma.
 • Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για το Νέο Εκπαιδευτικό Αεροσκάφος, Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ) προς αντικατάσταση των απαρχαιωμένων T-41D, με σκοπό την αναβάθμιση της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων.
 • Μελετάται η αξιοποίηση της πλειοψηφίας των 45 αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης T-6Α Texan II προς αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού της ΠΑ, μέσα από την πώληση ωρών πτήσεως σε ξένους χειριστές, καθώς 12 αεροσκάφη του τύπου επαρκούν για τις ανάγκες της ΠΑ.
 • Εξετάζεται για το πρόγραμμα του νέου Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ) η λύση της χρονομερισματικής μίσθωσης (leasing).

Αναδιοργάνωση Μονάδων ΠΑ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, το σύνολο των δράσεων αναδιοργάνωσης δομών της ΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 15.687.938,10€ από την μείωση των θέσεων στους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ) και των λειτουργικών εξόδων. Συγκεκριμένα σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα κάτωθι:

Στους Κύριους Στόχους του Κλάδου περιλαμβάνονται:

 1. Η δημιουργία Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ. Συνεχίζεται η προσπάθεια της εξεύρεσης της κάλλιστης οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού Κέντρου, που θα περιλαμβάνει ποιοτική εκπαίδευση σε όλους του τομείς όπως Εκπαίδευση Εδάφους – Αέρος, Εκπαίδευση θαλάσσιας επιβίωσης στο ΣΕΘΕ, καθώς και εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενόργανης Πτήσης, το οποίο θα μετεγκατασταθεί στη Μονάδα από την 110ΠΜ/Αεροπορική Βάση Λάρισας.
 2. Η Μετεξέλιξη του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ). Αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ξένων χωρών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, με δυνατότητα ολοκλήρωσης δύο ή τριών σειρών ανά έτος, ώστε να αποτελέσει ένα στρατηγικό εργαλείο επίτευξης εθνικών στόχων. Στόχος της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη Άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.Στον ΗΝΙΟΧΟ 2018 θα συμπεριληφθούν και οι νέες εγκαταστάσεις του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ). Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο ΚΕΑΤ να λειτουργήσει ως ενιαίο κέντρο και να στεγάσει σε σύγχρονες εγκαταστάσεις όλες τις δραστηριότητες εκπαίδευσης και ασκήσεων όπως αρμόζει σε ένα κέντρο που διεκδικεί το ρόλο του Διεθνές Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης.
Διακηρυγμένος στόχος του ΓΕΑ αποτελεί η καθιέρωση της Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ ως της πλέον σημαντικής στην Ευρώπη με τη συμμετοχή ξένων Αεροποριών, με εκτέλεση μία ανά εξάμηνο από το 2019.

Συμμετοχή της ΠΑ σε Διεθνείς Ασκήσεις 2017

Η ΠΑ συμμετείχε το 2017 στις ακόλουθες Ασκήσεις του εξωτερικού:

 • NATO TIGER MEET
 • THRACIAN STAR
 • STEADFAST NERVE
 • STEADFAST FLOW
 • ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-ΝΕΜΕΣΙΣ
 • Διμερή Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας
 • TRIAL EMBOW
 • TRIAL MACE
 • ΜΕΔΟΥΣΑ 1
 • MAPLE FLAG
 • TACTICAL WEAPON MEETING
 • STEADFAST NIBUS
 • BRILLIANT ARROW
 • VEGA (σε εξέλιξη)
 • BLUE FLAG (αναμένεται)

Τουρκική παραβατικότητα

Έξαρση της προκλητικότητας της Τουρκικής Αεροπορίας το 2017 διαπιστώνεται από στοιχεία που έδωσε το ΓΕΑ. Σε σχέση με πέρυσι τριπλασιάσθηκαν οι οπλισμένοι τουρκικοί σχηματισμοί που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και διπλασιάσθηκαν οι εμπλοκές με τα αεροσκάφη της ΠΑ που έσπευσαν προς αναγνώριση-αναχαίτιση.

Συγκεκριμένα, το 2017 και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει 1.147 τουρκικά αεροσκάφη, έχουν καταγραφεί 944 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 2.847 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Οι οπλισμένοι σχηματισμοί ήταν 237 οι εμπλοκές που σημειώθηκαν με τα ελληνικά αεροσκάφη 167, και καταγράφηκαν 36 υπερπτήσεις Ελληνικού εδάφους από τουρκικά αεροσκάφη.

Αντίστοιχα το 2016 είχαν εισέλθει 1.016 τουρκικά αεροσκάφη, είχαν καταγραφεί 902 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που είχαν εξελιχθεί σε 1.671 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Οι οπλισμένοι σχηματισμοί ήταν 86, είχαν σημειωθεί 68 εμπλοκές και είχαν καταγραφεί 57 υπερπτήσεις Ελληνικού εδάφους.

 • spookiewon

  Εξαιρετικό και κατατοπιστικό άρθρο. Η ηγεσία προσπαθεί να εξορθολογήσει τα σφάλματα του παρελθόντος. Ερώτημα για την επομενη φορά

  «Εκτός απο τα Ολλανδικά αποσύρονται λίαν συντόμως Δανέζικα+Νορβηγικά F-16, Νορβηγικά p-3(μέχρι και aesa εχουν βάλει) και όλα τα συμπαρομαρτούντα ατρακτίδια, φωτογραφικές,simulator ακόμα και ανταλλακτικά μιάς και είναι ασύμβατα ή περιττά για τα f-35. »

  Με αυτά θα ασχοληθεί κανείς, θα χαθεί χρυσή ευκαιρία πάλι, όχι για τόσο για τα f-16 μιας και δεν έχουν πολλές ώρες μπροστά τους αλλά για όλα τα παρελκόμενα. Δεν θα αντέξω να τα ξαναπάρει η Χιλή. Οι Ιορδανοι πήραν με 76Μ$ 15 f-16, πρακτικά δωρεάν.

 • spyrosthegreat

  Καλησπέρα στους φίλους του ιστολογίου! Μια ερώτηση από εμένα: τα Kiowa θα μας έρθουν εν τέλει; Γιατί δεν αναφέρθηκε σε αυτά ο A/ΓΕΑ; Mήπως αποτελούν αρμοδιότητα άλλου όπλου;

  • Larisaios

   Τα Kiowa αν και όταν έρθουν προορίζονται για την Αεροπορία Στρατού, οπότε είναι όντως άλλο όπλο.

 • anaspetr1

  Τα 20 F16 blk30 (εφόσον πωληθούν τα υπόλοιπα 12) δεν θα υποστούν καμία αναβάθμιση με απάρτια των blk52+???

  • Οδυσσέας

   Κανονικά θα έπρεπε…

 • Ameinias o Pallinefs

  Πάνε για εκσυγχρονισμό των Adv , που είναι στο ίδιο επίπεδο με τα τουρκικά και θα … φέρουν στο επίπεδο adv τα -50… εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι ή σε δουλειά να βρισκόμαστε; αν αυτή είναι η απόφαση γτ δεν εκσυγχρονίζονται τα -50 & τα -52 και τα Adv να μείνουν ως έχουν; Δεν θα γλιτώναμε τις εργασίες στο ένα απο τα τρία μπλόκ επιταχύνοντας το χρόνο περαίωσης του εκσυγχρονισμού; για τα -30, οκ ας δεχτούμε την πώληση 12 κομματιών… Αλλά τα υπόλοιπα 20 εκπαιδευτικά;; κι αν έχουν καθήκοντα aggressor θα ειναι τουλάχιστον και αυτά στο επίπεδο των τουρκικών (Adv);

  • Spock

   Όντως φαίνεται πιο λογικό!

  • manolis

   Οσο λογικη και να φαινεται η απορια σου, ολο και κατι παραπανω θα ξερουν απο εμας αυτοι που καταρτιζουν το προγραμμα εκσυγχρονισμου…

   • Ameinias o Pallinefs

    Μπορεί… Οι αριθμοί όμως ΔΕΝ βγαίνουν… Ότι και να λέμε για «γεωμετρική υπεροχή» μεταξύ -V και – Adv 123 + 25Μκ2 << 230… υπερπλεόνασμα (800 εκ. € !!!) ετοιμάζονται να μοιράσουν και εμείς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τα πιο ακριβά …εκπαιδευτικά (-30) στον…Γαλαξία… (!!!)…

  • tkostas

   λιγότερα λεφτα καθώς τα -Μ θέλουν ελάχιστες μετατροπές.

  • Theban

   Έχω κι εγώ την ίδια απορία και θέλω να προσθέσω και κάτι.

   Ο συνδυασμός του μεγάλου αριθμού F-16 παγκοσμίως και των ιδιαιτεροτήτων του F-35 ( κόστος, πιθανή μη διαθεσιμότητα σε όλους τους χρήστες F-16) σημαίνει ότι για αρκετά χρόνια θα υπάρχει ανάγκη για αναβαθμίσεις F-16.
   Άρα είναι περισσότερο απο πιθανό, να δημιουργηθεί και καινούρια πρόταση αναβάθμισης πέρα απο την V.
   Τα Μ, ίσως θα ήταν καλά υποψήφια για έναν τέτοιο εκσυχρονισμό σε λίγα χρόνια.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Τελικά πάμε για αναβάθμιση α) των 85 Block 52+ και Block 52+ Advance σε V και β) των 38 Block 50 σε Block 52+ Advance. Για τα Block 30 ούτε λόγος, γιατί ο Καμένος θέλει να τα πουλήσει για να εμφανίσει μετά ότι η αναβάθμιση κόστισε λιγότερο από 1 δις ευρώ…

  Χθες το βραδυ η είδηση εμφανίσθηκε και εδώ:
  «Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, τα 38 F-16 Block 50 του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας θα αναβαθμιστούν στην τελευταία έκδοση (Block 52+Advance) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με την αξιοποίηση των υλικών από τα Block 52+Advance.»
  http://www.enikos.gr/societ

  Ο ΑΓΕΑ δήλωσε «Πολύ φιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από τη σύγκριση του F35 με το Viper. Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια. Αν θα τα έχει. Η διαφορά ανάμεσα στα Viper και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω, θα είναι γεωμετρική».
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ, δίκιο έχει. Αυτό που δεν μας λέει είναι και ποιος εμποδίζει τους τούρκους να κάνουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα; Οι Τούρκοι έχουν λεφτά. Με 2 δις αναβαθμίζουν σε V (λόγω και οικονομιών κλίμακας) 200 από τα F16 τους και πουλάνε φθηνά κιτ κι εργασίες αναβαθμισης 200 μαχητικών σε τρίτους χρήστες.

  Τι θα γίνει αν αύριο οι Τούρκοι διαθέσουν 1-2 δις κύριε πτέραρχε, ΟΕΟ;
  Ή αν περιμένουν 4-5 χρόνια για να βάλουν στην δική τους αναβάθμιση ραντάρ
  AESA με GaN, μια και θα κατασκευάζουν δικά τους στοιχεία ημιαγωγών αυτού του τύπου;

  Ενα ελληνικό πραγματικό πρόγραμμα αναβάθμισης (και όχι υπεκφυγή προγράμματος) θα περιελάμβανε την συναναπτυξη υποσυστημάτων μόνο για τα ελλληνικά και αμερικανικά μαχητικά και όπου αλλού επιτρέψουμε πχ IRST στο ρύγχος, AESA με GaN, κιτ αναβάθμισης κινητήρων, ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης κλπ. Και φυσικά θα στοίχιζε 4,5-5 δις δολλάρια (4-4,5 δις ευρώ) σε βαθος δεκαετίας.
  Όσο για τη χρηματοδότηση, ας πουλήσουν/χαρίσουν τον ΟΣΕ που παρουσιάζει 1 δις ζημιές ετησίως ή ας διαθέσουν το 1/4 έως 1/8 του υπερπλεονάσματος κάθε έτους.

  Με απλά λόγια η αναβάθμιση γίνεται στα πλαίσια των εξελίξεων για την εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας (βλ. Τουρκία και διελκυστίνδα για το ελληνικό χρέος) και κατόπιν των πολυετών εντονότατων πιέσεων της ΠΑ, αλλά ως υπεκφυγή και όχι πραγματική ικανοποίηση των αναγκών της τελευταίας.
  Θα αναβαθμιστούν λιγότερα μαχητικά, στα μισά περίπου το επίπεδο αναβάθμισης θα είναι χαμηλότερο ή ανύπαρκτο, θα πωληθούν και παροπλιστουν (πρακτικά) 32 μονάδες, η αναβάθμιση ακόμα και των V θα είναι κουτσουρεμένη (IRST) , οακέτο όπλων και FOS θα παραγγελθούν στο μέλλον, ακριβότερα και μάλλον από άλλη κυβέρνηση.

  Ο Καμμένος πουλάει ότι ενισχύει την Άμυνα.
  Οι Τσίπρας και Καμμένος πουλάνε ότι αυτό θα κοστίσει ελάχιστα.
  Το κόστος θα είναι μικρότερο του υπερ-πλεονάσματος (=υπέρβαση του πλεονάσματος) καθώς και του κοινωνικού μερίσματος.
  Η χώρα θα ξοδέψει πολλαπλάσια στη μαύρη τρύπα του ΟΣΕ.
  Η Τουρκία εύκολα θα ισοφαρίσει ή υπερβεί το πρόγραμμα.
  Για ακόμη μια φορά πολιτική απάτη και πολιτική αλητεία σε κρισιμότατο πρόβλημα της χώρας.

  • Larisaios

   Οι Τούρκοι έχουν ήδη εκσυγχρονίσει τα δικά τους F-16, δε μπορούν να διαθέσουν άλλα 2 δις για να τα εκσυγχρονίσουν ξανά. Ήδη αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες δυσκολίες χρηματοδότησης με το νέο φόρο υπέρ της Άμυνας που επέβαλε το Σουλτάνος. Έρχονται κι άλλα.

   Ο ΟΣΕ, ή μάλλον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει πάψει να παρουσιάζει ελλείματα εδώ και χρόνια. Φέτος «ιδιωτικοποιήθηκε», (πουλήθηκε στην αντίστοιχη ιταλική κρατική εταιρεία έναντι 25 εκ. ευρώ ή κάτι τέτοιο).

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Αγαπητοί φίλοι, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιωτικοποιήθηκε, ο ΟΣΕ παραμένει και θα μας φορέσει φέτος άλλο 1 δις ζημίες. Πιο αργά θα σας βάλω το σχετικό link που περιλαμβάνει επίσης τη ΛΑΡΚΟ και τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες.

   • notis kas

    Ο ΟΣΕ είναι λίγο αμαρτωλή υπόθεση, επειδή στο «χρέος» των 10 δις του είχαν φορτώσει και το κόστος των σιδηροδρομικών έργων. Σαν να λέμε δηλαδή ότι θα φορτώναμε τα έξοδα κατασκευής των σιδηροδρόμων στα κατά τόπους ΚΤΕΛ. Κατά τα άλλα εννοείται ότι είναι αδιανόητο, πέραν από παραξενιές του παρελθόντος εν έτει 2017 και κοντά μια δεκαετία μέσα στην κρίση να εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοια ελλείμματα σε δημόσιους οργανισμούς.

    Να μην ξεχνάμε ότι σε όσους δεν έκλεισαν στην κρίση προστέθηκαν μερικοί ακόμη, με εκμεταλλεύσεις αγωγών Φ.Α. και ενισχύσεις στην ΕΒΖ (επειδή ως γνωστόν δεν νοείται πολιτεία που να μην είναι η ίδια βιομήχανος ζάχαρης).

    Όλα αυτά και οι σωρευμένες τους ζημιές και ελλείμματα κάνουν τις αμυντικές δαπάνες να φαντάζουν αστείες, όπως και η συνεχιζόμενη φάρσα του ασφαλιστικού των 30+ δις για συντάξεις ετησίως.

  • victor

   Φίλε δε προβληματίζεται ο ΑΓΕΑ για το f-35…ο ΑΓΕΑ, (επίσημα και με υπογραφή), πόσο ποιο αρμόδιος από αυτόν?
   Γιατί προβληματίζεσαι εσύ?..

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Αγαπητέ, δεν πανικοβάλομαι για το F35, αλλά ο προβληματισμός είναι εύλογος. Το F35 μάλλον δεν θα είναι απειλή σε 7 χρόνια, θα είναι όμως σε 10, θα λαμβάνει δε εικόνα με Link 16 από τα τουρκικά F16 και AWACS. Είναι η μελλοντική απειλή, αντιμετωπίσιμη αν προσαρμοσθούμε, μη αντιμετωπίσιμη αν την παραβλέψουμε. Θα κάνουμε νέα αναβάθμιση σε 10χρόνια;

    Ο ΑΓΕΑ δεν ανησυχεί. Ούτε ο ΑΓΕΣ για τα φέρετρα με ερπύστριες Μ113, τα ανταλλακτικά των Apache, τα Kiowa, τα HEMMT, την τάφρο… Κι ένας ΑΓΕΝ προτίμησε να δοθεί μισό δις για την αναβάθμιση των Ρ3 αντί των ΜΕΚΟ.

    Σέβομαι τους Αρχηγούς και τους θεσμούς τους. Είμαι όμως πολύ επιφυλακτικός γιατί συχνά οι επιλογές τους είναι στην πραγματικότητα κακές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας στην οποία οφείλουν τη θέση τους.

    Επίσης, βλέπω ότι όλα τα μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς έχουν IRST. Είναι το μέλλον. Επίσης, βλέπω κι άλλους αναλυτές και πρώην πτεράρχους να έχουν άλλη άποψη. Δες εδώ:
    http://www.enikos.gr/society/541558/pterarxos-tis-polemikis-aeroporias-ston-realfm-978-i-anavathmisi-

    Ο συγκεκριμένος έχει στείλει σχετική επιστολή σε όλα τα κόμματα, θα βρω αργότερα το link. Σε όλα τα σοβαρά αμυντικά site μιλάνε για την αναγκαιότητα του IRST. Την ανεπάρκεια του προγράμματος επισήμανε και ο Καλεντερίδης στο δελτίο του Αντ1. Και ο Ζηκίδης σε πρόσφατες συζητήσεις και στην ανάλυσή του μιλά για την αναγκαιότητα των IRST. Μόνο ο ΑΓΕΑ και το ΥΠΕΘΑ φαίνεται να την αγνοούν.

  • Ivy Chris

   τι γράφετε? ποιο είναι το υπερ-πλεόνασμα? και μάλιστα σε ύφεση 0.2% με επίσημα στοιχεία..
   Εδώ χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα της μιχαλούς… και μοιράζει κοινωνικό μέρισμα αφού έχει αυξήσει τη φορολογία κατά τουλάχιστον €5Δισ?

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Αγαπητέ φίλε, έστω με αυτές τις τραβεστί μεθόδους, η Κυβέρνηση επισήμως εμφανίζει (και οι Θεσμοί δέχονται) υπερπλεόνασμα. Ε, ας διαθέσουν σε ετήσια βάση το 1/4 από αυτό στην ΠΑ, αντί να κοροιδεύουν με τον πιο χυδαίο, εξόφθαλμο και λαικίστικο τρόπο, σκορπώντας το σε ψηφοθηρικά φιλοδωρήματα.

 • manolis

  Tελικα ο Βιτσας -αν μη τι αλλο- ηξερε και τα ειχε πει απο την αρχη. Και τον ειχα παρεξηγησει τον ανθρωπο οταν τοποθετηθηκε ΑΝΥΕΘΑ.

  • Cynaegeirus

   κκε ρε. βγάζει τρομερά στελέχη. στο μέλλον θα έχουμε και στελεχάρες απο την ΧΑ. ;-Ρ

  • Spock

   Όλοι ήξεραν απλώς προσπαθούσαν να χειριστούν το θέμα επικοινωνιακά.

 • manolis

  Ποιες ειναι οι διαφορες τους στο JHMCS?

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Κόλλησα τώρα. Έχουν και τα 50+ σκοπευτικό επί κράνους;

   • manolis

    Ναι, κανονικα. Τα 52+ (οχι 50+) το εισηγαγαν στην ΠΑ. Η αλλη βασικη διαφορα με τα 52+Αdv., ειναι οτι τα δευτερα εχουν πιστοποιημενα περισσοτερα οπλα και το Goodrich.

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     Μωρέ, 52+ τα γράφω παντού, ο δαίμων του πληκτρολογίου. Πως μου κόλλησε τώρα ότι τα JHMCS τα εισήγαγαν τα 52+Αdv.
     Τι είναι το Goodrich;

     • whitesnake13

      Τα 2 ατρακτιδια αναγνώρισης DB-110

 • nonfactor

  Υποθέτω αναφέρεται στους μαθηματικούς όρους της αύξησης με ρυθμό εκθετικής και γεωμετρικής προόδου.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Δηλαδή πόσο εκθετική θα είναι αυτή ἡ διαφορά,θα είναι ἄς πούμε μεγαλύτερη απ᾿ότι ἡ διαφορά των σημερινών αναβαθμισμένων τουρκικών F-16 σε σύγκριση με τα μή αναβαθμισμένα δικά μας;

 • mich

  Δεν μας χαλάει, αλλά δεν συμφέρει οικονομικά. Για να το πούμε απλοϊκά, τα F16 του block 30 είναι αναλογικά, ενώ από το block 50 και μετά είναι ψηφιακά. Για να αναβαθμιστούν τα 30ρια θα απαιτηθεί η εξ αρχής επανασχεδίαση ενός νέου προτύπου, άρα πολύ περισσότερος χρόνος, χρήμα και ρίσκο.

  • Οδυσσέας

   Ναι αλλά το πρότυπο αναβάθμισης των block 30 θα αναπτυχθεί έτσι κι αλλιώς για τα 12 που θα πουληθούν (κροατία ή όπου αλλού).
   Οπότε γιατί να μην αναβαθμιστούν και τα 20 που θα κρατήσουμε; Διαθέσιμα απάρτια θα υπάρχουν…

   • Γιώργος

    Γιατί Οδυσσέα πρέπει να ταϊσουμε τους ψηφοφόρους μας κουτόχορτο με τη διανομή του πλεονάσματος και ο εκσυγχρονισμός των block 30 στα @@ μας. Χώρια που είναι και βολικός ο Α/ΓΕΑ στην υλοποίηση των παραπάνω. Από τις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει όταν ανέλαβε ο Α/ΓΕΑ φάνηκε ότι δεν ήταν εναντίον της πώλησης των block-30 σε αντίθεση με τους προκατόχους του και δεν μου το βγάζετε από το μυαλό ότι γι΄αυτό πήρε τη θέση. Βλέπω ότι με ιδιαίτερη θέρμη υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης (αμφιβάλλω εάν αυτό ήθελε η υπόλοιπη ΠΑ) για τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό. Από πότε μας περισσεύουν αεροσκάφη στην ΠΑ ώστε να ξεπουλήσουμε τα block 30 και να παρατήσουμε στην τύχη τους τα υπόλοιπα; Από πότε 20 F-35 σε συνδυασμό με τα AEW και τις ζεύξεις δεδομένων δεν αποτελούν απειλή; Δηλαδή θα διαθέσουν 100 εκατομμύρια το χρόνο για δέκα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό και τους πέφτουν και πολλά (!) και από την άλλη μοιράζουν κάθε χρόνο 800+ εκατομμύρια από το πλεόνασμα αριστερά και δεξιά μπας και τσιμπίσουν καμιά μονάδα παραπάνω στις δημοσκοπήσεις.Το ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να υλοποιηθεί το πλήρες πακέτο εκσυγχρονισμού όπως εγκρίθηκε το ακούω βερεσέ. Και στο κάτω-κάτω άμα κάποιοι είναι μάγκες και θα @@νε τα Τούρκικα F-35 και F-16 με τα 85 Viper ας χτυπήσουν και κανένα χέρι στο τραπέζι μπροστά στον πολιτικό τους προϊστάμενο μπας και υπογράψει και κανένα FOS για τα υπόλοιπα αεροσκάφη της ΠΑ που σε δέκα χρόνια θα είναι σαπάκια.
    Μακάρι έστω την ύστατη στιγμή να ξεστραβωθούν και να εκσυγχρονίσουν τα block 30 με τα απάρτια που περισσεύουν Οδυσσέα…

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     Άψογος, αυτά λέω τόση ώρα!

   • manolis

    Yπαρχει περιπτωση να πωληθουν as is – where is.

    • Γιώργος

     Ή σε απλά Ελληνικά όσο-όσο.

    • Οδυσσέας

     Το κατάλαβα αυτό Μανώλη… αλλά αυτό σημαίνει ότι θα «σκοτώσουμε» τα αεροσκάφη όσο όσο. Και επιπλέον θα «σκοτώσουμε» 47 ραντάρ υψηλής τεχνολογίας (συν τα 38 παλιότερα των block 50, δηλαδή 85 ραντάρ!) επίσης όσο όσο. Ενώ θα μπορούσαμε να πουλήσουμε πολύ ακριβότερα το σύνολο, αν βάζαμε τα ραντάρ στα αεροσκάφη – και να κρατήσουμε και 20 αναβαθμισμένα block 30 για την ΠΑ.
     Αυτή είναι η προφανής επιλογή, και τεχνολογικά και επιχειρησιακά και οικονομικά. Όποιος αρμόδιος (υπουργός ή αρχηγός) προτιμήσει το «as is – where is», θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

 • tkostas

  Αλλο ΟΣΕ άλλο ΤΡΕΝΟΣΕ (πήγε στους Ιταλους). ΟΣΕ δεν υπάρχει

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Βρε tkostas, το λινκ που έδωσα παραπάνω το διάβασες; ΟΣΕ υπάρχει, ζει και βασιλεύει και φέτος θα έχει 1 δις ευρώ ζημιές. Άλλος Οργανισμός η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από απόσχιση. Το άρθρο δείχνει πως λογιστικά ο ΟΣΕ προυσιάζει ζημίες 350 περίπου εκ ευρώ: Ενέγραψε στο ενεργητικό χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς αυτόν ύψους 650 εκ ευρώ περίπου. Η εγγραφή έγινε λίγους μήνες προ της επικείμενης και βέβαιης τότε πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς, ήτοι εν γνώσει ότι με την πώληση το χρέος αυτό θα διαγραφεί!!!

   Αποτέλεσμα: Αφού το χρεός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ διαγράφηκε, κακώς συμπεριελήφθη στο ενεργητικό του (πράγμα που το γνώριζαν πολύ καλά όταν συνέτασαν τον ισολογισμό του), άρα πρέπει να αφαιρεθεί, άρα πρέπει να εγγραφεί ισόποση αύξηση του παθητικού. Οπότε 350 + 650 ίσον 1 δις ευρώ!
   Καλόπιοτα συνέλληνες!!!

   • tkostas

    «ΟΣΕ δεν υπάρχει» με την έννοια ότι δεν παράγει έργο.

    Το έργο, δηλαδη η διαχείριση των δρομολογίων κλπ ανήκει στην ΕΡΓΟΣΕ

 • Χρήστος

  Καλημέρα συγχαρητήρια για το άρθρο σας! Μου προκαλεί λύπη που δεν έγινε καμιά αναφορά για αναβάθμιση των επίγειων ραντάρ μας αλλά και για όπλα και ατρακτιδια για τα F16 μας, επίσης καμία αναφορά για τα εναπομείναντα mirage 2000 που χρήζουν και αυτά αναβάθμισης.

  • lakis komninos

   συμφωνω Χ

 • Cynaegeirus

  «Oι τουρκοι πιθανως δεν το περιμεναν ή περιμεναν κατι πολυ λιγοτερο.»

  1. έχουν μπει στο τραίνο το F-35 καλώς ή κακώς και βασίζονται σε αυτό
  2. βασίζουν τις αα δυνατότητες σε μια ΤΕΤΡΑΔΑ όπλων για ΠΡΩΤΗ φορά: F-16, F-35, A/A και AWACS
  3. Δεν έχουν αντίπαλο στον αέρα τέτοιον που να στρέψουν το βάρος της ισχύος τους. τα ποσά της άμυνας πάνε είτε για R&D με στόχο τις πωλήσεις ή στο χερσαίο μέρος με έμφαση τις επιχειρήσεις στην ΝΑ τουρκία για τα επόμενα 25 χρόνια
  επίσης ετοιμάζουν το νέο τους μαχητικό – μετά το 2030 για την αντικατάσταση των F-16 ταυτόχρονα με αγορά κάποιου premium μαχητικού.

  Η ΠΑ συνεχίζει να έχει θέμα
  1. μειώνεται ο αριθμός των μαχητικών
  2. τα α/α της απαξιώνονται λόγω ηλικίας
  3. δεν υπάρχει σχέδιο για να καλύψει την μαζική απόσυρση που αναμένεται τέλη του 2030. μιλάμε για το σύνολο των 16 και των 5. ακόμα και να πλανάρει απο τώρα αγορά 160 μαχητικών, δεν υπάρχει κανένα στο εγγύς μέλλον με κόστος και δυνατότητες που να μας καλύπτουν. (εκεί ποντάρει η τουρκία με το νέο μαχητικό που θα βγάλει. στα 240 16ρια που θα πάνε για πέταμα)

  αν η ΠΑ πάει σε στελθ λύση μιλάμε για 40 μαχητικά (και τα viper / -5 μέχρι να λιώσουν)
  αν πάει σε νορμάλ λύση (rafale, f18e, f15e, typhoon) ίσως φτάσει τα 60-80 σύγχρονα μαχητικά αλλά με περιορισμούς τεχνολογίας – είναι όλα σχεδιάσεις του 20ου αιώνα.
  η είσοδος σε μη επανδρωμένα εξοπλισμένα μαχητικά είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
  θα κάνει η ΠΑ το βήμα να ξεκινήσει μελέτη και εισαγωγή γύρω στο 2025;;;;

  • manolis

   Φιλε μου, η ΠΑ δεν ειναι ΕΣ. Εχουμε και εμεις F-16, A/A και AWACS, θα δουμε με τα F-35. Επισης εχουμε πολυ περισσοτερη εμπειρια στη χρηση Α/Α μακρου βεληνεκους. Τα Πατριοτ θα εκσυγχρονιστουν τουλαχιστον στο λογισμικο, αμα παρουνε και κεραιες 360ο θα κανουμε παρτυ.
   Προγραμματισμος ΝΜΑ 25ετιας? Βρε Κυνεγειρε , Ελληνες ειμαστε, μη μας βαζεις δυσκολα :)

   • Xx1 Xx1

    Χωρίς νούμερα Ελλάδα τέλος εάν κάποιος δει το μέγεθος της Τουρκίας καταλαβαίνει ότι η ποιότητα απλά δεν φτάνει τι θα γίνει στο μέλλον μόνο με 40-60 σούπερ ντουπερ αεροσκάφη? Για να βομβαρδίζουν στόχους όπως αποβατικά , συγκεντρώσεις στρατού, κλπ χρειαζόμαστε φ-35 ? Τι θα πρώτο κάνουν μας δουλεύουν κανονικά μου φαίνεται , σε 15 χρόνια από τώρα τι θα έχουμε για Π.Α.Ε ? και ποιος είπε ότι τα ΜΕΑ δεν παρεμβάλλονται ,πολύ σωστά η Τουρκια ποντάρει στην επόμενη δεκαετία να ασχοληθεί μαζί μας , δυστυχώς δεν έχει όραμα η πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία ….κρίμα

  • Mallias Mal

   Η Π.Α. δεν θα κάνει το βήμα που προτείνεις….Να κάνω λίγο τον προφήτη; Σε καμμία δεκαετία θα προκύψει υπερεπείγον ανάγκη για προμήθεια f-35 λόγω ίσως κάποιου θερμού επεισοδίου, δυστυχώς η γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας είναι κλειστή για εμάς αφού προηγούνται οι παραγγελίες άλλων χωρών. Ο καλός θείος Sam όμως θα μας κάνει τη χάρη να μας δώσει κομμάτια που ήδη υπηρετούν στη USAF….ξέρετε, από τα πρώτα block παραγωγής, με όλες τις ατέλειες πάνω τους, με επιχειρησιακούς περιορισμούς, διότι ο θείος Sam τα αγόρασε από την κατασκευάστρια πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και τώρα θα πρέπει να δώσει κι άλλο χρήμα για να τα αναβαθμήσει και το βρίσκει ασύμφορο. Οπότε γιατί να μην τα πουλήσει σε εμάς, κάνοντας και ήρωες την τότε ηγεσία της χώρας, που με σκληρές διαπραγματεύσεις θα κατάφερει να πάρει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ….

 • manolis

  Λογικο. Εως τωρα εστιαζαν στο να βγαλουν μια μοιρα επιχειρησιακη ο καθε κλαδος. Τωρα θα πιασουν την υποστηριξη.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Οι πιο προβληματικές ΔΕΚΟ με τον ΟΣΕ επικεφαλής:
  http://www.kathimerini.gr/930634/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sthn-entatikh-8-deko-me-synolikes-zhmies-12-dis?platform=hootsuite

  Αγαπητοί φίλοι, όσο υπάρχουν λεφτά για τον ΟΣΕ, τη ΛΑΡΚΟ, τον Οργανισμό για τον ρωσικό αφωγό του Λαφαζάνη που δεν θα κατασκευαστεί ποτέ, για κοινωνικό μέρισμα-φιλοδώρημα σε 1 εκατομ. δικαιούχους (=πελατειακή πολιτική) ή για να είναι διαφορετικός δήμος τα Βριλίσσια από την Πεντέλη-Μελίσσια, τα 2 και 4 δις σε ορίζοντα 10ετίας θα είναι απιαστο όνειρο για την Άμυνα. Υπάρχουν ΆΛΛΕΣ προτεραιότητες, ακόμα και για την «δεξιά των συντηρητικών αρχών».

  Το ξαναλέω, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.

  Όσο για τους Τούρκους, για πλάκα θα βρουν 1,5 δις για νέα αναβάθμιση. Εδω δίνουν πολλαπλάσια για μτφ ε/π. Θα πουλήσουν και κιτ/εργασίες αναβαθμισης F16 άλλων χωρών σε επίπεδο 50+ Adv

 • Ivy Chris

  Αυτό που δεν ρωτήθηκε ο αρχηγός της Π.Α., έτσι ώστε να καταγραφεί, είναι στα πόσα τουρκικά F-35 θα έχει πρόβλημα η Π.Α….
  scripta manent

 • jim_97

  Σε γενικές γραμμές είμαι κάπως απογοητευμένος με τις εξελίξεις. Αρχικά ήλπιζα πως τα block 50 θα αναβαθμιστούν σε F-16V ακόμα και αν τα 30 F-16 Adv. θα έμεναν όπως είναι, εξάλλου τα F-16 block 52 Adv είναι είδη σε καλύτερο επίπεδο από τα περισσότερα τουρκικά F-16 καθώς είναι νεότερες κατασκευές και έχουν και CTF. Ακόμη καλύτερα να αναβαθμίζονταν και τα 123 block 50, block 52 να περιορίζουμε και την πολυτυπία και ας πληρώναμε και λίγα παραπάνω.

  Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για πώληση των block 30, αν σκεφτούμε ότι τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη δεν θα είναι και τόσα πολλά και θα αργήσουν να γίνουν επιχειρησιακά, τα Mirage 2000 και τα F-4 θα αποσυρθούν σύντομα και είναι ακόμα μακριά ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος. Θα πουλήσουμε αεροσκάφη που τόσο δύσκολα αναπληρώνονται για χρήματα που θα είναι ελάχιστα. Επίσης είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα να πωληθούν στην Κροατία. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις σχέσεις της χώρας μας με τη Σερβία, και κακά τα ψέματα δεν θέλουμε να συμβεί αυτό. Καλύτερα να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με τη Σερβία καθώς τη θέλουμε σύμμαχο στην περιοχή ενάντια στην Αλβανία με την οποία έχουμε προβλήματα, αλλά και για μια πιθανή διάλυση των Σκοπίων. Αν πρέπει να τα πουλήσουμε κάποια μέρα ας σκεφτούμε να τα πουλήσουμε σε άλλη χώρα όπως η Βουλγαρία.
  Φοβάμαι πως θα κάνουμε μισές δουλειές πάλι. Άμεσα χρειαζόμαστε και μερικά όπλα για τα αεροσκάφη και ατρακτίδια IRST και Sniper και δεν βλέπω ακόμα κάποια νέα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο αρχηγός ΓΕΑ έχει δίκιο πως τα δικά μας F-16 θα είναι αρκετά καλύτερα από τα τουρκικά και 20 F-35 πράγματι είναι σχετικά μικρή απειλή αλλά οι τουρκικοί εξοπλισμοί δεν σταματούν εδώ καθώς ενώ εμείς με δυσκολία καλύπτουμε κάποια από τα κενά στην άμυνά μας,
  ενώ αυτοί έχουν πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία κατασκευάζει εκατοντάδες βλήματα cruise και βαλλιστικά, συστήματα πυροβολικού, UAV, οχήματα και σύντομα αντιαεροπορικά συστήματα που ίσως είναι αμφιλεγόμενης μαχητικής αξίας αλλά και πάλι αποτελούν σημαντική απειλή. Η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό, πρέπει να γίνει τεράστια δουλειά, από το 2003 μέχρι σήμερα η άμυνα της χώρας σε πολύ μεγάλο βαθμό παραμελήθηκε.

 • Tank Papandreou

  Καλησπέρα σας.
  Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F16 υποτίθεται ότι γίνεται για αύξηση των δυνατοτήτων του στόλου ΚΑΙ για ομογενοποίησή του.
  Για το πρώτο σκέλος όλα ακούγονται καλά, για το δεύτερο τελικά από 4 υπάρχουσες διαφορετικές εκδόσεις του τύπου (Block 30, 50, 52+ και Advanced) πάμε σε 3 (Block 30, Advanced και Viper).
  Θεωρώ πως χώρες με μικρούς αμυντικούς προυπολογισμούς αυτή η πολυτυπία είναι επιζήμια μακροχρόνια.
  Τουλάχιστον η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με τη δεκαετία του ΄90 όπου στην ΠΑ συνυπήρχαν 7 διαφορετικοί τύποι Α/Φ (F16, Mirage 2000, Mirage F1, F4E, F5A, F104 και A7H) αλλά σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
  Ευχαριστώ

 • John Moustakas

  Μην τα παραλέμε για τον Βίτσα…….εντάξει μπροστά στην υπουργάρα φαντάζει διάνοια.

  • manolis

   Δεν περιμενω απο εναν πολιτικο , εστω ΥΠΑΜ, να εχει βαθια γνωση των εξοπλιστικων. Θα περιμενα ομως να ξερει βασικα πραγματα και να δινει τοπο στους ειδικους για λεπτομερειες. Ο καμενος ουτε αυτο μπορει να το κανει. Εκτος αν προκειται για χιουι, που εχει κανει και εισηγηση επι …τεχνικου θεματος!

 • SPY_GR

  «Αναβάθμιση του 2ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) σε Αεροπορικό Κέντρο
  Ελέγχου και η Μετάπτωση του 1ου και 3ου ΚΕΠ σε 10η και 11η Μοίρα Σταθμού
  Ελέγχου και Προειδοποίησης»

  Καλά πόσα ρημάδια Αεροπορικά Κέντρα Ελέγχου θα έχουμε; Κουτσόχερο, Λάρισα, Πάρνηθα και πολύ πιθανό στην πορεία και η Θεσσαλονίκη, μην μείνει παραπονεμένη…
  Σε ότι αφορά την οργάνωση του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου έχουμε πισωγύρισμα σε πρότυπα δεκαετίας του 1980, μήπως άν πηγαίναμε σε πρότυπα δεκαετίας 1960 εξοικoνομούσαμε περισσότερα;

  • Βασιλης

   1ο ΑΚΕ Λάρισα, 2ο ΑΚΕ Πάρνηθα. Όλα τα υπόλοιπα είναι κάτω από αυτά που είναι το περίεργο. Μέχρι τώρα είχαμε 3 ΚΕΠ (Χορτιάτη, Πάρνηθα, Ζηρο)

 • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

  Μία μικρή υπενθύμιση η οποία δεν συζητείται και πολύ στα Ελληνικά ΜΜΕ. Τα λογισμικά λογιστικής υποστήριξης και σχεδίασης αποστολών των Α/Φ F-35, συμπεριλαμβανομένων και των εξαχθέντων, «περνάνε» από κι επικοινωνούν με βάσεις δεδομένων (data bases) εδώ στις Η.Π.Α. ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ τα Ισραηλινά F-35 της IDF-AF για εύλογους λόγους. Επίσης, η συντήρηση ανωτέρου επιπέδου των κινητήρων των εν Ευρώπη F-35, συμπεριλαμβανομένων και των Αγγλικών, θα γίνεται σε… Τουρκικό εργοστάσιο.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μα γι᾿αυτό τα λέω σε σένα.

 • Ivy Chris

  Δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανέκαθεν οι αρχηγοί ΓΕΑ ήταν μάχιμοι ιπτάμενοι προερχόμενοι από αρχηγοί ΑΤΑ.
  Εστιάζουμε στο παρόν, παραβλέποντας το άμεσο μέλλον.
  Εξήγησα παραπάνω γιατί τα F-35 δεν θα είναι μόνο 20.
  Εξ άλλου η τουρκία είναι τόσο δεσμευμένη στην εξέλιξη & παραγωγή του F-35 που θα ήταν ουτοπικό να αναμένουμε ότι δεν θα παραδοθούν αυτά ή άλλα Α/φη…
  Η αναβάθμιση των F-16 αποφασίστηκε για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η μελλοντική απειλή των τουρκικών TFX, παραδοτέο το 1ο το 2023 & πιθανώς πριν το 2030 με ετοιμοπόλεμες μοίρες.
  Αποτελεί μεγάλο γρίφο για την ΠΑ που δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ελαφρά τη καρδία, την εμπλοκή της ΤΑΙ, Aselsan, Havelsan κλπ στη παραγωγή του F-35, όσο κι αν επιβάλλεται η προμήθειά του και καταστροφική η πολιτική απόφαση της μη συμμετοχής στο project.
  Επίσης αποσιωπάται η διασύνδεση του F-35 με τα τουρκικά F-16 Adv & όχι μόνο.
  Ομοίως, με πολιτικές δηλώσεις δεν λύνεται το πρόβλημα…

  • Ανδρέας

   Οχι δα! Εχουν περάσει και αρχηγοί που γέλαγαν οι σμηνίτες μαζι τους λογω κομματικής τοποθέτησης

   • victor

    τότε πιθανό με τον σημερινό να γελάμε λόγω «στρατηγικής» τοποθέτησης..

  • victor

   «είναι τόσο δεσμευμένη στην εξέλιξη & παραγωγή του F-35 »
   +10000
   πέστα μπας και ακούσει κανένας,
   κανείς δεν σκέφτεται τις ρήτρες,ξ τα λεφτά που έχουν ήδη δαπανηθεί, μιλάμε για κολοσσιαίο συμβόλαιο θα πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να μην τα πάρουν τα f35.
   Εδώ το έχουμε ρίξει στα ευχολόγια και στα σταυροκοπήματα, έλα μωρέ σε 10 χρόνια βλέπουμε
   τώρα που το λέει και ο αρχηγός?! ποιος μας πιάνει.

   η όλη αναβάθμιση σε Viper είναι στην ουσία μια ανάσα να κρατήσουμε τη μύτη έξω από το νερό, αλλά για πόσο?

 • SPY_GR

  Εναλλακτικό υπάρχει ήδη, το πρώην ΕΚΑΕ στην ΑΒ Λάρισας!

 • SPY_GR

  Ετσι, το 2ο ΚΕΠ (Πάρνηθα) αναβαθμίζεται σε ΑΚΕ, το 1ο ΚΕΠ (Βίτσι) & 3ο ΚΕΠ (Ζήρος) υποβαθμίζονται σε ΜΣΕΠ…

  • John Moustakas

   1ο ΚΕΠ είναι ο Χορτιάτης στην Θεσσαλονίκη.

 • jim_97

  Ναι έχουμε κάποια θέματα με τους Σέρβους αλλά θα μας άρεσε να τους φέρουμε πιο κοντά με την Τουρκία? Με τον τρόπο που οι δυτικοί διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία και πιέζουν τώρα τη Σερβία την αναγκάζουν να ψάχνει απεγνωσμένα συμμάχους. Και όσο η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ και παράλληλα θέλει να είναι μεγάλη δύναμη στην περιοχή πολύ πιθανόν να έρθει με πιο κοντά με τη Σερβία. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν ακόμα και να συνεργαστούν στον αμυντικό τομέα δεδομένου ότι η Σερβία έχει σημαντική αμυντική βιομηχανία. Επίσης χρειαζόμαστε συμμάχους κατά των αλβανικών βλέψεων για μια «μεγάλη Αλβανία». Τι θα κάνουμε αν αύριο ξεσπάσουν ένοπλες συγκρούσεις στα Σκόπια και οι Αλβανοί θέλουν να προσαρτήσουν εδάφη? Το κράτος των Σκοπίων σε συνδυασμό με τους Αλβανούς είναι μια «βόμβα» αστάθειας στην καρδιά των Βαλκανίων. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε συμμάχους στην περιοχή να συνεργαστούμε μαζί τους σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως συνεργάζονται η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ κατά του Κουρδικού κράτους και μάλιστα ενώ οι μεγάλες δυνάμεις απλά παρατηρούν. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν και μάλιστα για να πουλήσουμε αξιόμαχα αεροσκάφη για ελάχιστα χρήματα, δυο φορές χαμένοι θα βγούμε δηλαδή.

  • M.K.E

   Θες συμμαχους που να ειναι σταθεροι σε γραμμες και αποψεις.Μετα το επος που εγραψε ο σεβικος λαος την δεκαετια του 90 απεναντι στον ακρωτηριασμο της χωρας του και την αντιπαραθεση με το ΝΑΤΟ,αποτελει καταντια η σημερινη επαμφοτεριζουσα και βγαλμενη απο βαλκανικο ρομα νυφοπαζαρο σταση της κυβερνησης του.Τετοιες χωρες που εκπορνευονται τοσο ευκολα αλλα και που δεν εχουν μια σταθερη σταση δεν τις θες για συμμαχους.
   Επειδη πολλες φορες ακουω και διαβαζω οτι η τουρκια απομακρυνεται απο το ΝΑΤΟ..Αυτο δεν γινεται πρακτικα.Δεν ειναι συλλογος ουτε πολιτικος φορεας για να αποχωρησεις και επισης παιζονται πολυ μεγαλα συμφεροντα για να ανατραπουν απο τα καπριτσια ενος η περισσοτερων τοπικων φυλαρχων.

   • jim_97

    Η κατάσταση τους είναι άσχημη αλλά έχουν περάσει πολλά δύσκολα χρόνια, τα υπόλοιπα Βαλκάνια είναι ακόμα χειρότερα και οι δικές μας κυβερνήσεις ήταν και είναι το λιγότερο ακατάλληλες.

   • victor

    ποιο έπος ρε ΜΚΕ..τους τουλούμιασαν στο ξύλο, διαλύθηκαν στο χαλαρό, γίνανε ρεζίλι σε όλο το κόσμο και από τότε ψοφάνε στη πείνα..
    άσε για τις μάχες…Σρεμπένιτσα και οι χασάπηδες του Αρκάν… οι περγαμηνές τους..
    μόνο κάτι χαζοί σαν κ’ εμάς τους υποστηρίζουνε, οι loosers παρέα.

   • Συμφωνώ με τον Μ.Κ.Ε. Το καλοκαίρι πήγα για διακοπές στο Βελιγράδι και διαπίστωσα τη θετική εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα και τους Έλληνες, η οποία ισχύει σε βάθος χρόνου (όπως φαίνεται στα Μουσεία τους). Επίσης, την όχι και τόσο καλή άποψή τους για τους Αλβανούς (για να το πω διακριτικά)… Χωρίς να τους θεωρώ «πιστούς συμμάχους», πιστεύω ότι καλό είναι να μην χαλάμε τις (λιγοστές) φιλίες μας, εάν βέβαια αυτό είναι δυνατόν και δεν αντιβαίνει στα ευρύτερα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να κρίνουμε μία χώρα βραχυπρόθεσμα, από ενέργειες μίας Κυβερνήσεως, η οποία ενδεχομένως να τελεί και υπό πίεση (σκεφτείτε τι εικόνα έχουμε δώσει εμείς στο εξωτερικό τα τελευταία 8 χρόνια).
    Παραθέτω φωτογραφίες έξω από το Κοινοβούλιό τους (διαβάστε τα πανώ στα κάγκελα).
    https://uploads.disquscdn.com/images/d3ae3955502fade951b39d55cd3dcff6b35f0ae644078e0f44a985ea2233bbfe.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/6207afa667900848e3de95f9a6d024611f5fc7b86406aced0f55554f072fc085.jpg

  • Larisaios

   Αν θέλουμε συμμαχους στα Βαλκάνια ας φροντίσουμε να τα έχουμε καλά με τους Σλοβένους και τους Κροάτες που είναι και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Καλώς η κακώς σε αυτές τις συμμαχίες ανήκουμε, με αυτές τις χώρες πρέπει να τα έχουμε καλά γιατί είναι προς το συμφέρον μας. Η προσφορα αεράμυνας στο Mavroubounio είναι μια πολύ καλή κίνηση που πρέπει να έχει συνεχεια. Καλοί χρυσοί οι Σέρβοι, αλλα πρέπει να κοιτάξουμε κι εμείς τα συμφέροντα μας. Άλλωστε κι αυτοί το ίδιο κάνουν.

 • Οδυσσέας

  Το αίτημα να μας «βοηθήσουν» στην προώθηση/πώληση των Βlock 30 περιλαμβάνεται στo LoR. Πράγματι δεν προκύπτει ότι θα πουληθούν αναβαθμισμένα, αλλά είναι θέμα κοινής λογικής (ελπίζω).
  Εμάς θα μας περισσέψουν τουλάχιστον 47 ραντάρ APG-68V9 (85 που θα αφαιρεθούν από τα block 52+/Adv μείον 38 που θα τοποθετηθούν στα block 50), που παραμένουν ό,τι καλύτερο στο χώρο πλην AESA. Τα block 30 είναι 32, οπότε τα έξτρα ραντάρ φτάνουν και περισσεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά
  Γιατί να μην πληρώσει π.χ. η Κροατία κάτι παραπάνω για να πάρει τα 12 Βlock 30 της αναβαθμισμένα σε επίπεδο Βlock 52+; Είναι καλή ευκαιρία για αυτούς. Και γιατί αυτή την αναβάθμιση να μην την κάνουμε κι εμείς στα 20 που θα μας μείνουν;

 • Cynaegeirus

  «Αξίζει οικονομικά και λογικά να διατηρούμε ένα εναλλακτικό οπλικό σύστημα με το πλεονέκτημα ότι δεν το γνωρίζουν οι αντίπαλοι? Πιθανότατα όχι»

  Αυτό το κρίνει ο αντίπαλος. όχι εμείς. πιλότος που θα «δει» 2 mica να έρχονται πάνω του ένας ew και ένας ir έχει μια κίνηση μόνο να κάνει και αυτή είναι eject.

 • M.K.E

  Εχουν καταντησει αηδια οι Σερβοι σε ολα τα επιπεδα.Μια με τους ρωσους,μια με την ευρωπη,μια σε ασκησεις του ΝΑΤΟ και καταληγουν με τραγουδακια μπροστα στους τουρκους.Επειδη δεν πιστευω στην συλλογικη παρακρουση,μαλλον πρεπει να επεσε πολυ μαυρο χρημα στην κυβερνηση απο τουρκια μερια.Για να δουμε πως θα τα δικαιολογησουν στους ρωσους.

  • Παλιουρας

   Δεν νομιζω να χρειαζεται να δικαιολογησουν τιποτα, ευεργετες των Τουρκων οι Ρωσοι, παντοτε τους ακολουθουν οι Σερβοι

   • M.K.E

    Θα το επαιρνα σαν μια πειστικη εξηγηση,ποιος ο ρολος ομως της συμμετοχης σε ασκησεις του ΝΑΤΟ,με σαφη προσανατολισμο εναντια στην Ρωσια και οι χαριεντισμοι με ΝΑΤΟ και ΕΕ;

    • Παλιουρας

     Πως το λεγαμε και εμεις καποτε? ε…»πολυδιαστατη εξωτερικη πολιτικη»

 • Ivy Chris

  Αν συνυπολογίσουμε την εμεπιρία της BAE, Rolls-Royce & των τουρκικών εταιριών τόσο στα ήδη παραχθέντα Α/φη όσο και στη συνολική τεχνογνωσία που απέκτησαν με την εξέλιξη του F-35, τότε δεν πρέπει να είμαστε τόσο απόλυτοι στις εκτιμήσεις μας.
  Αμπαργκο είχε και στο παρελθόν επιβληθεί στη τουρκία από ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν απέτρεψε μια σειρά προμηθειών των F-16, Cobra, Seahawks συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων…

 • M.K.E

  Η ευχη ηταν το κλασσικο θεμα οτι κατειχες ενα οπλικο συστημα που δεν γνωριζαν οι τουρκοι,που στην περιπτωση μας ηταν καιριο,τοσο με τα μιραζ οσο και με τους κουρσαρους.Το τι προβληματα ομως αντιμετωπισαμε τοσο με τα πρωτα μιραζ,οσο και με τις «αποκλειστικοτητες» σε οπλα στα διλιτρα ειναι αλλο θεμα.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Μα γι’ αυτό ισχυρίζομαι ότι ένα πραγματικά πλήρες πρόγραμμα αναβάθμισης με όλα τα απαιτουμενα επιπλέον υποσυστήματα και τις εργασίες ολοκλήρωσής τους (πχ IRST στο ρύγχος, αναβάθμιση και συμπλήρωση του ASPIS II κλπ), αναβάθμιση των 3 νεότερων τύπων σε επίπεδο ανώτερο του V, αναβάθμιση των 30ριών σε 52+ adv., FOS και πακέτο όπλων θα στοιχίζανε 5 δις $.

  Γι’ αυτό μιλάω για aesa GaN, κιτ αναβάθμισης κινητήρων, την επικάλυψη Have Glass που προσφέρθηκε στην Ινδία (εμείς ουσιαστικά αναβαθμίζουμε σε επίπεδο Viper –), ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης (έχουν μπει για επίδειξη τεχνολογίας και διερεύνηση ελιγμών κλπ

  Θέλουμε τα F16 μας να υπηρετήσουν μέχρι το 2050, όπως στις ΗΠΑ΄
  Θέλουμε να έχουν υποσυστήματα που δεν θα τα πάρουν οι Τουρκοι ή οι Πακιστανοί και που θα μας καταστήσουν διεθνές κέντρο αναβαθμίσεων του F16 (σε συνεργασία με την LM);
  Θέλουμε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν απέναντι σε μια ΤΗΚ ακόμη και με 60 F35, οπότε να έχουμε το χρόνο να αποφασίσουμε κατά το 2015 ποιο θα είναι το καταλληλότερο μαχητικό για ΝΜΑ, για να το πάρουμε σε 60 μονάδες και όχι 20);

  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ.

  Θέλουμε ΛΑΡΚΟ, ΟΣΕ, υψηλές συντάξεις σε δεητζήδες και οτετζήδες, Οργανισμούς χωρίς αντικειμενο, 40 Δήμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής και πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη!
  Θέλουμε Καρανίκες και κουμπάρους (μην ξεχνιόμαστε), εκπρόσωπους τάφου, στρατούς «συμβούλων», πολυήμερα ταξίδια της κλαδικής εεε κυβέρνησης σε Κούβα και Πάρο, θέλουμε κοινωνικό μέρισμα-φιλοδώρημα, χάρισμα χρεών του Μεγάρου Μουσικής και 14 μισθούς στους 1.410 υπαλλήλους της Βουλής που αυξάνονται και πληθύνονται!!!

  http://www.kathimerini.gr/930634/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sthn-entatikh-8-deko-me-synolikes-zhmies-12-dis?platform=hootsuite
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%91%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82
  http://www.kathimerini.gr/867184/article/epikairothta/politikh/ay3anetai-to-proswpiko-ths-voylhs
  http://www.iefimerida.gr/news/326793/metaklitoi-ypalliloi-sti-voyli-eginan-monimoi-me-apofasi-voytsi-eggrafa

  Φάε λαουτζίκο οικονομική «αναβαθμισάρα» των μισών F16 και παράλληλη πώληση του 1/5 του στόλου που μεθαύριο θα την ισοφαρίσουν οι Τούρκοι με λιγότερα χρήματα.
  Φάε ΠΑ που δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα σε 8-10 χρόνια από σήμερα και θα λες «μα αφού τα αναβαθμίσαμε;»!
  Φάε φιλανδοποίηση και χαβουζοποίηση μέσω λαθρομετανάστευσης, φάε χαμένες πατρίδες σε Β. Ήπειρο και ένας Θεός ξέρει που αλλού.

 • Mk

  Αν στηριξαμε η απαξιωσαμε τον τυπο ειναι αλλο πραμα.

  Γιατι ευχη;

  Α)Υπεροχη σε κλειστες αερομαχιες.
  Β)Φορεας βληματων ναυτικης κρουσης.
  Γ)Φορεας βληματων στρατηγικου πληγματος.
  Δ)Φορεας βληματων ικανα να εντοπισουν το F35.
  E)Αποκλειστικοτητα.
  Ζ)Απεξαρτηση απο προμηθεια οπλων ενος και μονο κατασκευαστη.
  Η)Πολιτικα ανταλλαγματα-συσφιξη των Ελληνογαλλικων σχεσεων.
  Θ)Εκ του αποτελεσματος μετα απο 30 και πλεον χρονια λειτουργησαν αποτρεπτικα και νικηφορα στα χερια των Ελληνων χειριστων,οι οποιοι κατα καιρους σε συνεντευξεις τους,μονο καλα λογια εχουν να πουν.
  Αυτοι ξερουν καλυτερα.

  • …και για μερικά ακόμα επιχειρήματα υπέρ των Mirage, θα μου επιτρέψετε να παραπέμψω σε ένα σχόλιο που έκανα πρόσφατα σε ανάρτηση της Πτήσης, όπου η ενδεχόμενη αναβάθμιση των Μ2000 αντιμετωπιζόταν μάλλον απαξιωτικά, έως και ειρωνικά…:
   https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/#comment-49678

   • Μκ

    Τα είπατε όλα.

    Είχα την τύχη σε δοκιμές πιστοποίησης του ICMS Mk3 να συνεργαστούμε πολυ στενά κάπου στο ιόνιο και απόλαυσα στο έπακρον τις χαμηλές διελεύσεις μετά εγκλωβισμού και την άφεση chaff των Δελταπτέρυγων.

    Υπέροχο α/φος.

 • gpe76

  Γενικο Λογιστηριο του Κράτους (Πανεπιστημίου & Κοραη γωνία)

 • notis kas

  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

 • Cynaegeirus

  Και εκεί που λέω πέρασε η μέρα σήμερα ήρεμα
  ταρααααααααααα-> https://twitter.com/landingsgr/status/925462180769779713

  άγημα ΠΑ:
  ο αρχηγός κοιτάει αλλού – ακούρευτος, άοπλος. (ι4 με 20 αναβολές;) παραλλαγή αγνώστου καταστήματος στο μοναστηράκι. είναι τυχαία στην φώτο ή χάθηκε;
  ο πρώτος -σειρά του πατέρα μου μάλλον, ήρθε για παρμενίωνα και έμεινε γιατί είχε τζάμπα φαΐ- στηρίζει όπλο στο βυζί και γέρνει αλα matrix λόγω ηλικίας καθώς δεν μπορεί να σηκώσει το G-3 ψηλά. ξαφνικά περνά κάτι αριστερά (λαγός; )και στρίβει και γωνία!
  ο τρίτος φοράει παραλλαγή woodland arizona-las vegas. που την βρήκε; ψάχνω alibaba και δεν την βρίσκω…
  1ος, 4ος και 5ος ευτυχώς φοράνε ίδια παραλλαγή – όλοι οι απόστρατοι στις ΗΠΑ που την βλέπουν θυμούνται το 80 στα γερμανικά δάση με δάκρυα απο αναμνήσεις.
  ο 5ος έχει στάση παππού που δείχνει το φανάρι στην γυναίκα του για να μην περάσει το δρόμο.
  γρασίδι άκοφτο απο το πάσχα – το φάντασμα πίσω μισοβαμένο (απολύθηκε ο φαντάρος), κιόσκι φτιαγμένο απο τον πατέρα του τσίπρα το 65 με υγρασία και μπετά να λείπουν.
  το φάντομ ίσα που χάλασαν 2 κουτιά μπογιά. τπτ παραπάνω
  τα g-3 έχουν εορταστικό στολισμό με αλουμινόχαρτο; είναι σαν τις ταινίες διπλής όψεως της ΣΜΥ; που είναι τα λοιπά στολίδια; γιρλάντες; κονφετί; μπαλόνια;

  σοβαρά στην 117 την παλεύετε; ο Σχης ερχόταν και το στρατόπεδο στο κωλοπεζικό ήταν για διαφήμιση του ΕΟΤ. τι είναι αυτά;

  είναι φώτο για παγκόσμια διανομή;

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Αυτό που βλέπεις εδώ,α-αφούλη,είναι ἡ προσγείωση στην ἑλληνικιά πραγματικότης να᾿ούμ.

  • Ανδρέας

   Ναι είναι πολύ πιθανό να περασε λαγος. Είναι πέρασμα. Είχα δει συχνά. Μην απορείς για στολές. Από άλλες μονάδες θα ήρθαν και θα επιστραφούν. Κατά τα λοιπά διαφορά πνεύματος με το πεζικό. Αν κάνεις τη δουλειά στην ειδικότητα σου, δεν ασχολείται κανείς με μαλλιά και ξυρισμα.

  • manolis

   Tσαμπα γκρινιαζεις , το αγημα ειναι ΠΑ οχι ΕΣ χαχαχαχα!

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Διακλαδικότητα σύντεκνε,διακλαδικότητα…

  • dimitrisL

   Ξημέρωμα στην 117 μετα απο θάνατο πιλότου σε τροχαίο, ο ακφφ λεει στον υποσμηνια εποπ αρχηγό ομαε, να βάλουμε την σημαία μεσίστια. Μάλιστα απαντάει και μετά γυρνάει σε μας: δηλαδή εννοούσε να την βάλουμε στο μεσαίο ιστό???

   Ακόμα γελάω μετά απο τόσα χρόνια.
   Ας είναι καλά τα σκυλιά και οι θερμικές κάμερες γτ αλλιώς οι γύφτοι θα είχαν κλέψει και τα φαντομ να τα πουλήσουν για σίδερα…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «αν ξεστρατισουμε παλι οπως παλαιοτερα»
  Πιό λιανά;

  • M.K.E

   Κυπρος 74,δεκαετια 80 με παπανδρεου και ολο το ιδεολογικο πακετο,ρωσικοι πυραυλοι και πολεμος στην γιουγκοσλαβια που δειχναμε συμπαθεια στους ομοδοξους,καραμανλης νεοτερος και προσεγγιση των ρωσων για ενεργειακα και οχι μονο.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Δηλαδή,όπως το θέτεις,ἄν και εφ᾿όσον είμαστε καλά κορίτσια,δέν θα μας δείρει ὁ προαγωγός;
    Απορία πρώτη:τα ξεστρατίσματα της Τουρκίας,εμείς δέν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε αναλόγως;
    Απορία δεύτερη:το 1955,όταν μας φιλοδώρησαν τα Σεπτεμβριανά,ποιό ακριβώς ξεστράτισμα είχαμε κάνει,και έναντι τίνος;
    Απορία τρίτη:ἡ διείσδυση στην Θράκη,και ἡ πολλαπλή υπονόμευση σε όλα τα επίπεδα που μας κάνει ἡ Άγκυρα υιοθετώντας Σκόπια και Τίρανα,και ἡ διοχέτευση των λαθροτσουνάμι,ὡς ποινή για κάποιο ξεστράτισμα γίνονται,με την συνέργεια και συνενοχή της Ε.Ε μάλιστα;
    Μήπως τελικά είναι ἡ παθητικότητα μας που μας φένρει όλα αυτα στο κλούβιο μας κεφάλι;
    Μήπως μου διαφεύγει κάτι;

    • M.K.E

     Τα εθεσες στην πραγματικη τους (ωμη) διασταση και σε ευχαριστω.Ο προαγωγος δε δερνει αλλα «χαρασσει» αφηνοντας γερες ουλες προς παραδειγματισμο.
     Ως προς την πρωτη απορια:Θεωρητικα θα μπορουσαμε.Πρακτικα δεν γινεται γιατι εχουμε πνευματικους και φυσικους απογονους των προυχοντων και κοτζαμπασηδων και το παπαδαριο που αντιτειθονταν στην επανασταση και στην αλλαγη τους status quo,για προφανεις λογους.Οι «γερμανοτσολιαδες» της εποχης» η να πουμε «μουχταρηδες» για να ειμαστε σωστοι στην χρονολογικη αναφορα.
     Στο δευτερο ερωτημα:πατησαμε και σπασαμε τον καλο της Αυτου Μεγαλειοτητος,δεν υπηρχε περιπτωση οι Αγγλοι να το αφηναν αναπαντητο το θεμα της ανεξαρτησιας της κυπρου.Σε συνδυασμο με την πρωτη απαντηση,η αμερικη ειχε να ασχοληθει με πιο σοβαρα θεματα σε σχεση με την ανυπαρκτη δικη μας προβολη θεματων απο τα αστερια μας.
     Στο τριτο ερωτημα:ναι ειναι παθητικοτητα μας,δες ομως οτι η γερη χρηματοδοτηση για τους μεταναστες ερχοταν απο την ιερη γη του θειου Σαμ με πολλους υποστηρικτες απο το δημοκρατικο κομμα.Εδω λοιπον εχουμε συνεργεια λαθων,παραλειψεων και σκοπιμοτητων που κανουν την μεγαλη (τραγωδια) εικονα.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «Οι «γερμανοτσολιαδες» της εποχης» η να πουμε «μουχταρηδες»»
      Πόσο άσχημη είναι ἡ αλήθεια αφτιασίδωτη,πραγματικά.
      Όμως,πάντοτε μπαίναμε στο μάτι κάποιας «μεγαλειότητος»(κύριε,μέμνησο των Αθηναίων),αλλά όσο -όσοι-ξέραμε τον δρόμο του Χρέους,(και όχι του δημοσιονομικού πάντως),τους βάζαμε το μεγαλείο τους στο προς τούτο κατάλληλο σημείο της ανατομίας τους.
      Τώρα,το γιατί τρέχουμε να αναζητήσουμε ασφάλεια στα αδελφάτα κάποιων μεγαλειοτήτων που μας έχουν επικηρυγμένους,αυτό κατά την γνώμη μου είναι το αυθεντικό «ἑλληνικό παράδοξο»,και όχι τα 10 μίλια Εθνικού Εναερίου Χώρου.

 • Xx1 Xx1

  Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι χωρίς συνεκμετάλλευση Αιγαίου θα κάτσει στα αυγά της η Τουρκία ? Για τι να αγοράσει 100 φ-35 και όχι 40 και τα υπόλοιπα κάτι άλλο φθηνότερο? ποιος γείτονας την απειλή στον αέρα εκτός το Ισραήλ που δεν συνορεύουν καν, η Τουρκια μετά την παραλαβή και την επιχειρησιακή ολοκλήρωση σε 10 χρόνια μάξιμουμ θα είναι έτοιμη να διεκδικήσει ότι θελήσει , εμείς θα περιμένουμε τις μεγάλες δυνάμεις να την κάνουν ντα χμμμ καλά κρασιά ποιο παραμύθι λέει ότι θα υπάρξει χρόνος διαπραγματεύσεων όταν θα έχουμε απωλεσει την μάχη στον αέρα ? Για να υπάρξει νέο όραμα θα πρέπει από τώρα να υπάρξει σοβαρότητα και όχι γεωμετρικές άστοχες δηλώσεις από στρατιωτικούς , θα ήθελα πάρα πολύ μια συνέντευξη από ένα σοβαρό σάιτ ή περιοδικό στον κύριο στρατιωτικό που μιλάει ως πολιτικός να μας μιλήσει με λεπτομέρειες όχι ψηφοφορίκα .
  Τέλος ο χρόνος τελειώνει το λέω έτσι απλά ένα νέο μαχητικό από την αγορά μέχρι την πλήρη αξιοποίηση του απαιτεί χρόνο – χρόνια, σήμερα να αγοράζαμε ΝΜΑ οριακά θα προλαμβαναμε τους απέναντι.
  Και ένα τελευταίο ας μας πει κάποιος από πόσα χλμ τα ιπτάμενα ραντάρ των Τούρκων μας βλέπουν ποια η μέγιστη απόσταση άφεσης αμμραμ και ας μας εξηγήσει κάποιος τι θα μπορούν να κάνουν οι Τούρκοι με το λινκ16 με φ-35 και τι τα δικά μας φ16 βιπερ , μας κοροϊδεύουν κάποιοι ή μου φαίνεται ? Κάτσε να μπουν και στο δίκτυο κεντρικό παιχνίδι και οι αμμραμ D και τότε θα δούμε γεωμετρικές διαφορές.
  Η δήλωση του στρατιωτικού ήταν απαράδεκτη ας μην μίλαγε καθόλου καλύτερα θα ήταν .

  • M.K.E

   Συνεκμεταλευση θα υπαρχει αν και εφοσον το εχει σχεδιασει ο θειος Σαμ.Το Αιγαιο δεν θα το βλεπεις σαν μια κλειστη θαλασσα με φιλονικιες αναμεσα σε δυο μονο χωρες.Απο παλια εμπλεκοταν τοσο αμερικη οσο και ρωσια λογω Στενων.Ο,τιδηποτε λοιπον γινει,επηρεαζει και επηρεαζεται και απο τους δυο μεγαλους παικτες.
   Οσον αφορα το νουμερο παραγγελιας,η τουρκια ξεκινουσε παντα με μεγαλα νουμερα ωστε απο τη μια να δελεασει τους κατασκευαστες και να μπορει να επιβαλλει τους ορους της οσον αφορα τα αντισταθμιστικα και την εγχωρια παραγωγη και αφετερου να επηρεαζει πολιτικα τις χωρες ως προς τα θεματα της.Επισης,με το συνδρομο της αυτοκρατοριας που διακατεχεται,δεν μπορει να επιτρεωει στην υπαρξη της μικρα νουμερα σε τπτ.Το ποσο επιχειρησιακα ειναι ο,τι εχει,ακομη και σε μεγαλα νουμερα ειναι μια μεγαλη συζητηση.
   Τα ρανταρ τους μας βλεπουν οπως τους βλεπουμε και εμεις.Σε περιπτωση που γινει κατι,πολλα ρανταρ θα χαθουν εκατερωθεν και τα εναερια δεν θα εχουν την ανεση πτησης που απολαμβανουν σημερα.
   Ας τα αποκτησουν πρωτα τα ερμα τα α/φη,και μετα βλεπουμε τι μπορουν η δεν μπορουν να κανουν.
   Παντως οταν μιλαει ενας πραγματικα μαχιμος οπως ο Α/ΓΕΑ,οχι δυνητικα οπως του στρατου η του ναυτικου,που τον χωριζει ενα κουμπι απο δεκαδες η εκατονταδες kill,τοτε σημαινει οτι ο λογος του ειναι ευαγγελιο για ολους εμας και οχι μονο που τον βλεπουμε απο κατω και απο εξω απο το α/φος.

   • Xx1 Xx1

    Μήπως όπως αναφέρετε παραπάνω δεν υπάρχει σύγκριση επιδόσεων από τα τουρκικά ιπτάμενα Ραντάρ με τα δικά μας ως προς την αποκάλυψη φ-16 , δες τα στοιχεία και πες μου που την βλέπεις την ομοιότητα?
    Παρόμοια τα φ-35 πότε θα δούμε σίγουρα όχι εκτός του βεληνεκούς των αμμραμ να μην πούμε στο 50% του φακέλου πτήσης του πυραύλου….
    Να είμαστε ρεαλιστές υπερτερούν στην αναγνώριση και μετά φ-35 θα υπερτερούν και στην απόκρυψη για ένα μην μιλήσουμε για το έγκλημα του αιώνα μα είμαστε τελείως …. να μην έχουμε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού .

    Ας είμαστε ειλικρινείς μας λείπουν τα βασικά και εμείς κοιτάμε της λεπτομέρειες .

    Θέλεις λύσεις να σου προτείνω , c 130 μετατροπή δύο σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, αναβάθμιση ιπτάμενα ραντάρ , αγορά αμμραμ D μαζί με IRST για τα f-16 viper . Τους παλιούς αμμραμ να τους βάλουμε αντί των hawk νορβηγική λύση .

    Τα παραπάνω τι κόστος θα εφερναν επιπλέον πάνω από 1 δις δεν νομίζω , τι δυνατότητες θα έδιναν στην Π.Α.Ε σε δυνατότητες .

    Λύσεις υπάρχουν τα ιμημετρα μας μαραναν.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Έχεις δίκιο, πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας. Και εγώ κάποτε περίμενα να δω το Tejas και τριάντα χρόνια μετά, άπειρα σακουλάκια ποπ κορν και ανάλογα αναψυκτικά ακόμα περιμένω να λυθούν τα προβλήματά του. Και μιλάμε για Ινδία. Οι Κινέζοι κατασκευάζουν ό,τι υπάρχει σε ηλεκτρονική συσκευή στο εμπόριο και αγοράζουν αεροσκάφη από τους Ρώσους γιατί τα δικά τους κάνουν μόνο για τριτοκοσμικές χώρες. Η Νότια Κορέα με πολύ ανώτερη βιομηχανική υποδομή και εμπειρία από τους γείτονες, έφτιαξε το αξιόλογο μεν, ακριβό δε εκπαιδευτικό Τ-50 παρέα με την LM – ουσιαστικά πρόκειται για κατασκευή της LM. Αν θέλουν οι γείτονες να πετάξουν λεφτά, ας το κάνουν, η καλύτερή μας είναι. Μέχρι ελαφρά οχήματα, απλά UAV και φορητό οπλισμό (κλώνους έτοιμων υποδειγμάτων) και πλοία επιφανείας καλοί είναι. Τα άλλα είναι περιττές πολυτέλειες ή υβρίδια από έτοιμα συστήματα στα οποία προσθέτουν ηλεκτρονικά αγνώστου ποιότητας και τεχνολογικού επιπέδου. Και οι διολισθίσεις του νομίσματος κρατάνε καλά…

 • Δεν υπάρχει τέτοια δήλωση.

 • Cynaegeirus

  ακριβώς όπως πήραμε τα F-4PI2000 θα έχουμε και τα Viper.

  Εξαιρετικά στον ρόλο τους, κορυφαία σε σχέση με τον τύπο, 15 χρόνια καθυστερημένος εκσυγχρονισμός.

  Θα μείνουν λογικά τα V μέχρι το 2040 όπως μένουν τα f-4 τώρα.

  λες να είμαι μίζερος που βλέπω για ΑΛΛΗ μια φορά την ΠΑ να τα κάνει σκατά;

  ΥΓ «Ποια αεροπορία στον κόσμο έχει πράξει κάτι ανάλογο???»
  Οι αεροπορίες με πρόγραμμα αγοράζουν μαχητικά για 20 έτη αν είναι πλούσιες ή 30 αν είναι φτωχιές με εκσ στην μέση της περιόδου.
  Έχουν ΔΥΟ τύπους. Στον εκσ του πρώτου εισάγεται σε υπηρεσία νέος και αποσύρεται ο παλιός.
  εμείς θα έπρεπε να έχουμε εκσ τα 16ρια απο το 10 και να έχουμε ταυτόχρονα εισάγει τότε νέο μαχητικό με απόσυρση όλων των παλιών 16, 2000, 4.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Δέν είναι γκρίνια να λές τα πράγματα με το όνομα τους.
  Γκρίνια ήταν του Κύρτσου,για παράδειγμα.
  Εμείς,κριτικές τοποθετήσεις κάνουμε.

  (μεταξύ μας τώρα,λες να χρειαστεί να υπερασπίσω τον θρόνο μου;)

 • Larisaios

  «1. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν προγράμματα τουρκικών εξοπλισμών που να αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις ή ζητήματα χρηματοδότησης»

  Αν εξαιρέσεις το Αλτάι, το TF-2000, και το T129. Δηλαδή όλα τα προγράμματα με πραγματικές τεχνικές απαιτήσεις. Πρόβλημα χρηματοδότησης δεν έχει κανένα πρόγραμμα, ακόμα, αλλα και να είχε δε θα το μαθαίναμε. Πάντως αυτός ο εκτάκτoς φόρος υπέρ της άμυνας με βάζει σε υποψίες.

  2.Δεν αμφισβητώ τη δυνατότητα του τουρκικου κράτους να βρίσκει λεφτά για φαραωνικά προγράμματα, αμφισβητώ την ικανότητα του να τα εκτελέσει.

  3.Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του Αλτάι δεν οφείλεται στην MTU αλλα στην επιμονη των Τούρκων να κατασκευάσουν τον κινητήρα με άδεια στην Τουρκια, κάτι που η MTU δε δέχεται με τίποτα. Θα το δεχτούν οι Άγγλοι άραγε;

  4.Αυτό θα ήταν ευχής έργον, για να έχει το TFX την τύχη του ΠΑΚ-FA.

  5.6.7.8.Ούτε την τεχνογνωσία των BAe, Rolls Royce κλπ αμφισβητώ. Αλλα από το να έχεις την τεχνογνωσία για να κατασκευάζεις αεροσκάφη, μέχρι να φτάνεις να το κατασκευάζεις είναι μεγάλη η απόσταση. Και η Lockheed Martin έχει τεχνογνωσία, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη επιχειρησιακό το F-35; 16 χρονια πέρασαν από την κατακύρωση του διαγωνισμού και ακόμα…

  Pop corn άπαχο και χωρίς αλάτι δε λέει, είναι σαν μπύρα χωρίς αλκοόλ η espresso ντεκαφεϊνέ.

  • Ivy Chris

   Ισα-ίσα που τa Τ-129, παρά τα όσα εμβρυικά προβλήματα, πλέον παραδίδονται κανονικά και μάλιστα σχεδιάζεται να μπει σε παραγωγή βαρύτερο σχήμα.
   Οι τούρκοι είχαν επιλογή να τοποθετήσουν Ουκρανικό κινητήρα αλλά δεν το ήθελαν. Προτιμούν δυτικής προέλευσης και το βρήκαν στην Perkins.
   Θα μπορούσαν να πάνε απευθείας είτε στην Caterpillar είτε στην Cummins αλλά δεν θέλουν, λόγω εξαγωγικών φιλοδοξιών, την Αμερικανική εξάρτηση.
   Οσον αφορά τις TF-2000 πιστεύω ότι αυτές θα προχωρήσουν παράλληλα με τα 2 LHD’s (Anadolu & Trakya) γιατί τότε απαιτείται, κατ΄αυτούς, η Α/Α περιοχής, προφανώς λόγω αξίας των φορέων (LHD/ F-35B)…
   Οι Αγγλοι αυτή τη στιγμή «ορκίζονται» στο διάβολο.
   Το PAK-FA δεν έχει αποτύχει ως project, απλά οι Ρώσοι δεν θέλουν να μεταβιβάσουν τεχνολογία για να εξυπηρετήσουν το «Made in India» FGFA.
   Όσοι θεωρούν τους Καταριανούς & Σαουδάραβες, οι οποίοι επένδυσαν & επενδύουν, αρκετά Δισ τα τελευταία χρόνια στη τουρκική αμυντική βιομηχανία, ότι είναι βόδια, είναι βαθιά νυχτωμένοι…
   Το F-35 με ήδη 250 κατασκευασμένα Α/φη, με μοίρες IOC & προωθημένες σε Ιαπωνία & έχοντας φτάσει σχεδόν στο τελικό software upgrade δεν το λες και αποτυχημένο, παρ΄ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φαίνεται ότι η LM είναι ικανή να τα επιλύει τάχιστα & ταυτόχρονα να μειώνει και το κόστος σε επίπεδα κάτω του αντιστοίχου 4.5 γενιάς…
   Λίγο-πολύ οι περισσότεροι- και σίγουρα αυτοί που πρέπει- έχουν αντιληφθεί τον τρόπο σκέψης του Ερντογαν.
   Με $850Δισ ΑΕΠ ($2Τρισ PPP/ World Bank), έχει την οικονομική δυνατότητα να επενδύσει $100Δισ τα επόμενα 5 χρόνια ($20Δισ/ετησίως).
   Εμείς ομφαλοσκοπούμε αν το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 θα κοστίσει €1.1Δισ, ή €1.4Δισ, ή €1.8Δισ…
   Τι συγκρίνουμε τώρα

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, όμως στο F35 μην παίρνεις όρκο. Έχει πολλά προβλήματα ακόμα. Η ολοκλήρωση αργεί, το IOC αφορά μόνο αποστολές ΕΑΥ και συνεχώς μετατίθενται όλο και περισσότερες δυνατότητες στην τελευταία υπο-έκδοση αρχικής παραγωγής (αυτήν που υποτίθεται θα λαβει FOC και στην οποία θα εξυγχρονιστούν όσα μαχητικά προηγούμενων υπο-εκδόσεων έχουν κατασκευαστεί), ή ακόμη χειρότερα στην επόμενη έκδοση: η «πλήρης» έκδοση παραγωγής μάλλον θα πετύχει μόνο IOC σε όλες τις αποστολές και FOC σε κάποιες, με το «πλήρες» FOC να επιτυγχάνεται στην επόμενη έκδοση του μαχητικού (που θα είναι ότι ήταν τα F16 C/D Block 30 σε σχέση με τα F16 A/B). Ήτοι, όλα τα μέχρι τότε F35 της αρχικής έκδοσης παραγωγής, αν θέλουν πλήρεις δυνατότητες σε όλα τα προφίλ, όλων των αποστολών, θα πρέπει να υποβληθούν σε κανονικό πρόγραμμα αναβάθμισης (και όχι απλά εκσυγχρονισμού), το οποίο ακόμη δεν έχει σχεδιαστεί και θα στοιχίσει πάρα πολύ αφού θα αντικατασταθούν σημαντικότατα υποσυστήματα …

   • Larisaios

    Δε μου διέφυγε ότι όλα τα προγράμματα που αναφέρεις βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους ή έχουν ολοκληρωθεί. Αλλά με τι καθυστερήσεις; Με τι υπερβάσεις κόστους;

    Η Perkins είναι θυγατρική της Catterpilar, η αμερικανική εξάρτηση υπάρχει κι έτσι. Οι Βρετανοί θα δώσουν γη και ύδωρ τώρα που κατάφεραν να αυτοπυροβοληθούν με το Brexit. To PAK-FA μπορεί να μην απέτυχε τυπικά, αλλά αν οι Ρώσοι δεν παραχωρήσουν το know-how που θέλουν οι Ινδοί θα βαλτώσει και θα αποτύχει ουσιαστικά.

    Οι Σαουδάραβες και οι Καταριανοί δεν είναι βόδια, αλλά δεν είναι και κορυφές στην ανάπτυξη τεχνολογίας.

    Τα προβλήματα του F-35 είναι θρυλικά και δεν επιλύονται «τάχιστα». Τουναντίον. Δεν αμφιβάλω ότι θα επιλυθούν αλλά και πάλι, με τί κόστος;

    Η δική μας ομφαλοσκόπηση είναι όντως θλιβερή και ελπίζω πρόσκαιρη. Ελπίζω το πρόγραμμα των F-16, έστω και κουτσουρεμένο, να αποτελέσει αφορμή για να ξυπνήσουμε και να αρχίσουμε πάλι να φροντίζουμε για την άμυνά μας.

    • Ivy Chris

     Πάνω-κάτω τα ίδια λέμε, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση…
     Αυτό που δεν δέχομαι και τη θεωρώ επιεικώς «ατυχή», είναι η δήλωση του Α/ΓΕΑ.
     Να την έκανε σ΄ένα κλειστό κοινωνικό κύκλο, σ΄ένα κάλεσμα στο όρθιο να το δεχτώ.
     Να εννοεί όμως μια μοίρα 20 F-35 «επιχειρησιακή» ότι δεν τον ενοχλεί, σημαίνει ότι έχει λύσει το θέμα με το ΣΑΕ & την Α/Α, δλδ έχει δεσμεύσει πρπ €2-3 Δισ που απαιτούνται για UHF/VHF/S radars, συστήματα fusion, αναβάθμιση/αντικατάσταση των HAWKS/Patriots, IRST sensors σε Α/φη & πυραύλους, ή μήπως στηρίζεται στην λεγόμενη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με APAR/SMART??
     Πως δικαιολογείται λογικά μια τέτοια δήλωση, όταν γνωρίζει καλύτερα απ΄τον καθένα ότι σε υποτιθέμενη ρήξη με τη τουρκία και με επιχ/κα F-35 τα πρώτα που θα στοχοποιηθούν είναι τα radars, ανοίγοντας blindspots, με αποτέλεσμα τη διάλυση όλων των υποδομών?
     Θεωρητικά δε, 20 F-35 μπορούν να καταρρίψουν 80 F-16.
     Εδώ δεν τα έβλεπαν τα F-15 της USAF που έχουν σχεδόν διπλάσιο κώνο.
     Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή την έπαρση.

 • M.K.E

  «δεν σου κανω τον αγιο» ταιριαζει να πω εδω οσον αφορα εμας αλλα τετοια αλλαγη πλευσης,τοσο ατσαλα και ξαφνικα ειχα καιρο να δω απο χωρα.

 • Οπότε ο τότε Α/ΑΤΑ δεν είπε ότι «η ΠΑ θα υπερτερεί της ΤΗΚ» αλλά πως ο εκσυγχρονισμός «θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση», δηλαδή ουσιαστικά είπε πως με τους οικονομικούς πόρους που παρέχει η Πολιτεία το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναβαθμιστεί ο στόλος των F-16. Περισσότερο διαφωτιστική επί του θέματος είναι η ακόλουθη δήλωση του τέως Α/ΓΕΑ Ε. Τουρνά:
  «Η Ελλάδα έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκίας στις εξαγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό που έχει θέλουμε και προς τα εκεί στρέφουμε την προσπάθεια μας είναι να έχουμε αυτά τα οπλικά συστήματα, ώστε να σκεφτεί να επιχειρήσει κάτι σε βάρος μας, να γνωρίζει ότι θα υποστεί τέτοια ζημία ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει. Αυτό λέγεται ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Σήμερα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό σύγχρονων Mirage 2000-5, F-16C/D Block 52+ καθώς και F-16C/D Block 52+ ADV. Αυτά μαζί με τις εξαιρετικές δυνατότητες μας σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand off weapons) διατηρούν την ισορροπία για τα επόμενα χρόνια. Για μετά το 2020, κάτι που πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα, πιστεύω ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαράθεση. Ένα τέτοιο αεροσκάφος το αντιμετωπίζεις με αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης και αεροπορικής υπέροχης σου. Δηλαδή, αναβάθμιση των F-16 με νέο, ικανότερο ραντάρ AESA, που να μπορεί να εντοπίσει στόχους μακρύτερα και χαμηλότερα, και δυνατότητες διασύνδεσης Link-16 για την μεταφορά πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που τώρα το έχουν μόνο τα F-16 ADV και τα ιπτάμενα ραντάρ. Αλλά για να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς κενά, πρέπει να τα αποφασίσουμε σε εύλογο χρόνο και πριν να είναι αργά»

  • Ivy Chris

   Αυτή είναι πιο ώριμη, στέρεη & ειλικρινής έκφραση λόγου και πολύ κοντά στη πραγματικότητα.
   Η άλλη είναι της ανεμοπορίας…
   έπεα πτερόεντα

 • M.K.E

  Δεν μπορω να δω τις φωτο σου ουτε στο παρον ουτε πιο πανω.Τις πταιει;

 • Larisaios

  A.Στο ΝΑΤΟ σαφώς όχι, στην ΕΕ υπάρχουν και παραϋπάρχουν.
  B.Σιγά την προστασία που χρειάζεται το Mavroubounio, μονο αντίπαλο έχουν ίσως τη Serbia με τα 6 Mig-29. Στέλνουμε τα F-4 για να πάρουν τον αέρα τους.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Κάπου παραπάνω μίλησα για το άρθρο ενός πτεράρχου εν αποστρατεία σχετικά με την ανεπάρκεια του προγράμματος. Πρόκειται για τον Αντιπτέραρχο (ΜΗ) ε.α. Θεόδωρο Γιαννιτσόπουλο, ο οποίος έγγραψε ένα άρθρο που πρωτοδημοσιεύτηκε στο armyvoice.gr, αναδημοσιεύθηκε στο defencegreece και εστάλη υπό μορφή email στα μέλη των Κομμάτων της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

  Σημειώνω, ότι στο τέλος του άρθρου-επιστολής του ο αντιπτέραρχος αναφέρει πως για το σύνολο των προτάσεών του έχει ενημερωθεί ο κ. ΥΕΘΑ προ πολλού, χωρίς να λάβει καμία απάντηση από μέρους του για την τύχη των προτάσεων αυτών (έστω από ευγένεια για τον κόπο και το ενδιαφέρον ενός πρώην ανώτατου αξιωματικού και υψηλά ειδικευμένου επιστήμονα της ΠΑ).

  https://defencegreece.wordpress.com/2017/10/05/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-f-16-%CF%80%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9-sos-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2/

  Ο κ. αντιπτέραρχος επισημαίνει με έμφαση την απόλυτη αναγκαιότητα για ενσωμάτωση συστήματος IRST:
  » Δυστυχώς από την μέχρι σήμερα πορεία του θέματος και το σύνολο των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί από το ΥΠΕΘΑ, φαίνεται ότι γίνεται μία αποσπασματική προσέγγιση του όλου θέματος αντιμετώπισης της απειλής και επιπλέον στο πακέτο αναβάθμισης των F – 16 ΔΕΝ έχει συμπεριληφθεί κανένα σύστημα IRST, έτσι ώστε τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη μας να είναι τουλάχιστο ικανά να εντοπίζουν τα F 35, έστω και ως θερμή πηγή, που ομολογουμένως αναμένεται πολύ μεγάλη.»
  Και παρακάτω:
  » Επιβάλλεται η ένταξη στο επικείμενο πακέτο αναβάθμισης των Α/Φ F-16 και η πλήρης ενσωμάτωση (συνεργασία με ραντάρ – Link – όπλα) ενός συστήματος IRST και χρήση πυραύλων IR, όπου είναι δυνατόν, σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάζεται στο άρθρο μου στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων »

  Φυσικά, ο κ. αντιπτέραρχος δεν περιορίζεται εκεί αλλά αναφέρεται στην απόλυτη αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Δικτύου Έγκαιρης Προειδοποίησης και του ΣΑΕ, στην οικοδόμηση δικτυοκεντρικού περιβάλλοντος, στην διασφάλιση της εργοστασιακής συντήρησης όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων (του τελικού πακέτου αναβάθμισης των αεροσκαφών) για όλο το όριο ζωής τους, από την Αμυντική Βιομηχανία της Χώρας κλπ. Ενδεικτική η τελευταία παράγραφος:

  » Με σκοπό τη μεγιστοποίηση του επιχειρησιακού οφέλους του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, θα πρέπει να επισημανθεί η σημασία του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου και των ασύρματων τακτικών δικτύων, όπως το Link16. Από όλες τις διαθέσιμες αναλύσεις, προκύπτει ότι κανένας αισθητήρας (ραντάρ, IR, σύστημα αυτοπροστασίας ή ο,τιδήποτε άλλο) δεν επιτρέπει σε ένα μαχητικό Α/Φ να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά από μόνο του μία απειλή stealth. Αντιθέτως, ο συνδυασμός κατάλληλου Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου, δικτυοκεντρικού περιβάλλοντος (για μετάδοση της ευρύτερης επιχειρησιακής εικόνας στα μαχητικά) και η χρήση IRST / ραντάρ (ιδανικά IRST + AESA), εννοείται με την εφαρμογή κατάλληλων τακτικών, παρέχει σημαντικές δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της απειλής. »

  Τι από αυτά έλαβε υπ’ όψιν του ο Καμένος και εν γενει το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ;
  ΤΙΠΟΤΑ.
  Τι από αυτά έλαβαν υπ’ όψιν τους κι έθεσαν σχετικές ερωτήσεις οι υπεύθυνοι Άμυνας των Κομμάτων της Επιτροπής;
  ΤΙΠΟΤΑ.

  Διότι, το θέμα της αναβάθμισης είναι ένα μικροπολιτικό τερτίπι στα πλαίσια της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της οικοδόμησης του προφίλ του «πολέμαρχου», χωρίς όμως να προκληθεί ιδιαίτερα η εκλογική βάση του σύριζα, και παράλληλα να ξεφορτωθούν τις πιέσεις της ΠΑ και την όποια μελλοντική πολιτική (και οχι μόνο) ευθύνη από την απαξίωσή της (που θα φανεί σε κρίση ή σύρραξη) με τη δικαιολογία «αφού εμείς τα αναβαθμίσαμε και μάλιστα εν καιρώ οικονομικής κρίσης». Ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΥΠΕΚΦΥΓΗ.

  Η ΠΑ δυστυχώς δεν είναι καθαρίστριες να σειστεί ο τόπος, ΕΡΤ να εφευρεθούν ακόμη και νεκροί (που στην ΠΑ είναι τακτικοί, αλλά ποιος τους …), ΟΣΕ για να καλύπτονται κάθε λογής απίθανα και δυσθεώρητα ελλείμματα, ΔΕΗ για να λαμβάνουν τα στελέχη πλουσιοπάροχους μισθούς και συντάξεις, ΛΑΡΚΟ για να έχουν μπόνους για αντιοικονομικό έργο και δωρεάν ρεύμα σε κάθε ιδιωτική τους ιδιοκτησία, γραφείο συμβούλου βουλευτή ή υπουργού για να έχει τον πλέον σύγχρονο και εξεζητημένο εξοπλισμό, Βενιζέλος για να έχει θωράκιση (άρα ασφάλεια, στο μέσο μεταφοράς) απέναντι σε κάθε πιθανή και απίθανη απειλή.

  Ποιος τη χ**ζει την ΠΑ κυρίες και κύριοι.
  Σας το ξαναλέω, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Kαι δέν είμαστε μόνο οἱ συνήθεις ύποπτοι που κράζουμε.
  https://belisarius21.wordpress.com/2017/11/02/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/

  • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

   Το είδα, απλώς δεν το θεωρώ μείζον ζήτημα ώστε να σχολιάζεται με τέτοια ένταση. Όπως και ότι το μόνο πρόβλημα που βρίσκω στην αναβάθμιση των F16 είναι τα 30αρια που θα πρέπει να αναβαθμιστούν, και όσα πουληθούν και τα υπόλοιπα. Κατά τα άλλα, το γεγονός ότι στην κυβέρνηση μέσα σε δυόμισι χρόνια πήραν χαμπάρι ότι αστεία με τα σώβρακα δεν γίνονται είναι για μένα ευχάριστη έκπληξη. Περίμενα να φάνε πάνω από τετραετία. Τους έπιασαν από την LM τον πισινό την πρώτη φορά με τα P-3B και τη δεύτερη πήγαν κάπως καλύτερα. Θα δω και τι θα γίνει με τα Κιόβα (πώς θα παραλάβουμε όσα παραλάβουμε) και συνεχίζω να ελπίζω ότι σύντομα θα μάθουν πως και στο ξεβράκωμα υπάρχει timing και κοστολόγιο (Tico – M1A1 – Bradley),

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Τ᾿εμέτερον,είναι για πολλά φάσκελα το πράγμα.
    Πρώτον,δέν ξέρω ἄν είναι κἄν στο πρωτόκολλο το άγημα και οἱ πυροβολισμοί.
    Δεύτερον,αφού δέν βρήκαν άγημα της προκοπής,κανείς δέν τους υποχρέωνε να δημοσιεύσουν το χάλι.
    Δημοσιεύεις για να δείξεις εικόνα,πρόσωπο,να πάρεις πόντους,όχι για να γίνεις ρόμπα.
    Στην Λατινική Αμερική τα αγήματα είναι πολύ πιό σένια,κι᾿ἄς πετάνε με Κφίρ και F-1,SU-22 και F-5.

    Υγ.
    Τί ακριβώς περιμένεις; Tico – M1A1 – Bradley?
    Πόσα χρόνια τα λέμε από το «εν κρυπτώ» αδελφέ,σε τί ελπίζεις ακόμη;
    Μόνο ἄν το κρίνουν επιβεβλημένο οἱ Αμερικανοί,μόνο τότε θα το δείς το θάμα,ἄν περιμένεις από τα σαΐνια τα δικά μας,ούτε Oshkosh HEMMT δέν έρχονται.

   • Antigonos Gonatias

    Καλά δεν είναι η ούτε η πρώτη,(και απο τι φαίνεται)ούτε η τελευταία φορά που κάνουν μίσες δουλείες,σε θέματα προβολής.Απο την δικιά μου εμπειρία,είτε ο υπεύθυνος δεν νοιάζεται και κάνει ότι κάνει για να φύγει η δουλεία(αγγαρεία) απο πάνω του,είτε μιλάμε για προγραμματισμό και εκτέλεση της τελευταίας στιγμής,σε φάση «της νύχτας τα καμώματα..».

    Απο κει και πέρα,οι τωρινές κινήσεις έκτος οτι γίνονται κατόπιν εορτής(βλέπε P-3B),αποτελούν «μπαλώματα».Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι,αυτές οι κινήσεις γίνονται,για να ‘χει να λέει ο «ελικοπτεράς» οτι κάτι έκανε,για να μην μιλήσω για υποψίες διαφθοράς(που όλοι έχουμε στο πίσω μέρος της κεφαλής μας).Μακροχρόνιος σχεδιαμός χρειάζεται και αν πράγματι υπάρχει,τουλάχιστον να τον ακολουθούμε.Γιατί τα προβλήματα των Εν.Δ δεν αφορούν μόνο το υλικό και πολλά έχουν «χρονίσει»….

    Όσο για το ξεβράκωμα,χρειάζεται πολύ λογική και υπολογισμοί για να «μάθουν»;Και στην τελική,σάμπως,απο την τσέπη τους θα καλύψουν το κοστολόγιο;Και όχι μόνο οι «τωρινοί».

 • M.K.E

  Οχι αγαπητε,δεν θα εκτελουσε κοινωφελη εργασια σε τροπικες ζωνες,γεματες με φυσικες ομορφιες.Θα ηταν σημαινων στελεχος των Δημοκρατικων και αρχισυντακτης σε δικη τους εφημεριδα σαν μερος του αναλογου think tank.

 • M.K.E

  Firefox

  • Cynaegeirus

   για δες και με άλλον ρε αδερφέ. ο νέος όπερα είναι καλός, ο vivaldi και φυσικά ο chrome.

 • Σηρτημηδ

  Πολύ φιλολογία γύρω από τη σύγκριση του F-35 της Τουρκίας με το ελληνικό F-16 VIPER. Δεν με προβληματίζουν τα 20 F35 που θα τα έχει, αν τα έχει, μετά από 10 χρόνια η Τουρκία. Η διαφορά είναι ανάμεσα στα VIPER και τα 230 τουρκικά F-16 και σας το υπογράφω η διαφορά θα είναι γεωμετρική», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.

  Σχετικά με το πιο πανω:

  Ποια θα ειναι η ψυχολογία των πιλότων μας οταν με τα F16 τους θα δουν μπροστά τους τα 20 F35 ; θα Τους επηρεάσει;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  http://static.comicvine.com/uploads/original/10/100758/1850188-daltonjoe3.jpg
  Ξαναβάζω τον Τζό Ντάλτον για να τριτώσει το κακό.
  Ωρέ,Κύρτσο σε λένε;
  Εγώ έγραψα ότι αυτό που έκανε ὁ Κύρτσος,ναί,ήταν γκρίνια (για να το θέσω διπλωματικά,γιατί στο χωριό μου αλλοιώς το λένε).
  Εσύ πάλι,τί κατάλαβες,ότι γκρίνιαξα επειδή γκρίνιαξες που γκρίνιαξε ὁ Κύρτσος;
  Μωρέ,Γκουαντάναμο.
  Και όσο για τις πολιτικές του ρίζες…ποιές ρίζες αδελφέ,αποστασιοποιήσου,και δές το ψυχρά όπως αυτός:προϋπηρεσία το λένε.

 • Cynaegeirus

  Συγνώμη γιατί συγκρίνεις με στρατό που δεν έχει πρωτόκολλο;
  Γιατί συγκρίνεις έφεδρους με την επαγγελματική κατά 90% ΠΑ;;;

  Ήθελα μοίρα 65 ετών παράδοσης να έχει την τιμή που της αξίζει. αυτό μόνο

  • GRGR

   Αυτα ακριβώς μας κατάντησαν έτσι… οι χαιρετουρες οι τυπικότητες και τα λογης λογης αγήματα…
   Ο στρατός πρεπει να μάχεται και οχι να αναλώνεται σε τυπους…

   • Cynaegeirus

    συμφωνώ αλλά δεν καταλαβαίνω την στιγμή που ΕΧΟΥΜΕ πρωτόκολλο γιατί να μην το εφαρμόζουμε;

 • Cynaegeirus

  γιατί τεχνολογικά απο την στιγμή που βγήκε το AESA είναι ξεπερασμένα
  γιατί το 2010 το 16 είναι 32 ετών σχεδίαση

  συμφωνώ ότι ο παραλληλισμός δεν είναι ο ίδιος. θα έπρεπε το 10 να εκσ όσα 16ρια είχαμε (μείον την τραγική αγορά των 52adv) και να εισάγουμε νέο μαχητικό με aesa.
  ταυτόχρονα η ΠΑ έχοντας ανοιχτά τα μάτια έπρεπε να προχωρήσει σε μαζική απόσυρση όλων των μη εκσ τύπων και να περάσει σε εφεδρεία τα εκσ F-4. κλείσιμο 2 ΠΜ, περισσότερων σμηναρχιών, πώληση S300, απόλυση 30% του προσωπικού, κλείσιμο δομών-στρατοπέδων-ρανταρ-σχολών κτλ
  θα είχαμε 150 το πολύ μαχητικά σήμερα με ΑΝΩΤΑΤΗ αεροπορική ισχύ.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Έχουν λυσσάξει από χρόνια να σκοτώσουν τα τριαντάρια,και τα λοιπά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «στον πολεμο αρκετοι με μισα πολιτικα»
  Την Κύπρο του 1974 δέν την θυμάσαι,όταν κάποιοι έτρεχαν με ότι φορούσαν,και με ΙΧ αυτοκίνητα προς το μπαρούτι,αρκεί να έβρισκαν πρώτα ένα μαρτίνι;

 • PetrosR

  Αστοχη συγκριση.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Ενδιαφέρουσες πληροφορίες φίλε μου. Πολύ ενδιαφέρουσες. Για τις χρήσεις μια χαρά τα λες. Απλά επισημαίνω ότι συνέταξαν για τη χρήση του 2016 πέτσινο ισολογισμό, συνυπολογίζοντας χρεός που ήξεραν ότι σε 2 μήνες θα διαγραφεί και θα περάσει στον επόμενο ισολογισμό…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «οι περικοπές ΣΩΣΤΑ γίνονται»
  Ελπίζω να εννοείς ότι απαιτείται εξορθολογισμός,διότι δέκα χρόνια περικοπές,δέν βλέπω να ωφέλησαν.

  • Cynaegeirus

   Φυσικά με εξορθολογισμό. Ωφέλησαν αν και όχι όσο έπρεπε αν είχαν γίνει με στρατιωτικά κριτήρια αντί για κλαδικά / πολιτικά.

 • Yo soi Yo

  Ανοιχτό ερώτημα σε όλους τους σχολιαστές και διαχειριστές. Τι νόημα έχει να γίνεται οτιδήποτε στο στράτευμα όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι θα εφαρμόσει τη σαρία; Τη σαρία έτσι δημιουργώντας ουσιαστικά παράλληλες δομές στο κράτος ξένες με τον πολιτισμό μας και το κράτος μας!

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Πολύ καλή ερώτηση.
   Μόνο που ἠ αποδόμηση της Ἑλλάδος είναι στην ατζέντα εδώ και 21 τουλάχιστον χρόνια,από την εποχή του σημιτιστάν,και παρ᾿όλα αυτά υλοποιήθηκε ένα κάποιο εξοπλιστικό,έστω και για πελατειακούς λόγους.
   Το θέμα είναι να τὄχουμε το ρημάδι το σίδερο,όταν μετά απο κάποια θεία φώτιση,σόκ,ηλεκτροσόκ,σαλτάρισμα,λαχτάρα,βρούμε και πάλι τις αισθήσεις μας,και ξεφύγουμε από τις παραισθήσεις μας.