Το Τέλος του Φιλμ: Αναστολή λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης

24
Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E της 348 ΜΤΑ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επί 40 σχεδόν χρόνια, εκτελώντας 98.000 ώρες πτήσης.

«64 χρόνια γεμάτα χαρές, επιτυχίες, λύπες, προσπάθεια, κόπο, ιδρώτα, αγωνία, ανησυχία για την αποστολή, προσφορά στην Πολεμική Αεροπορία και την Πατρίδα. 64 γενιές Ιπταμένων και άλλες τόσες Τεχνικών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. (…) Αρχηγέ, παραδίδω τη Μοίρα με τρία Αεροσκάφη όλα ενεργά και 69 άτομα προσωπικό έτοιμα να αναλάβουν οποιαδήποτε αποστολή εντός της Πολεμικής Αεροπορίας!». Με αυτά τα λόγια και με εμφανή συγκίνηση αποχαιρέτησε το προσωπικό του ο Αντισμήναρχος (Ι) Δημήτριος Παπαδημητρίου, τελευταίος Διοικητής της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης, κατά τη σημερινή τελετή αναστολής λειτουργίας της ιστορικής Μοίρας και απόσυρσης των εναπομείναντων αεροσκαφών RF-4E Phantom II, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, παρουσία της Στρατιωτικής Ηγεσίας και πλήθους κόσμου.

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ένα αεροσκάφος-θρύλο που «αξιοποιήθηκε επιχειρησιακά στο έπακρο από την Ελληνικά ΠΑ επί 40 σχεδόν χρόνια και αγαπήθηκε από όλους όσους είχαν την τύχη να υπηρετήσουν μαζί του στην εθνική μας αποστολή» και κατέληξε: «Με σεβασμό στην ιστορία μας κρατάμε μια χρυσή σελίδα για εκείνους, που θυσίασαν τη ζωή τους στην εκπλήρωση του καθήκοντος, έτσι ώστε να μάθουν και να διδαχθούν και αυτοί που θα έρθουν, οι αγέννητοι, πως αυτός εδώ ο τόπος δεν γεννά μόνο ιδέες, αλλά και ανθρώπους που τις υπηρετούν πιστά μέχρι τέλους».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης διαπίστωσε πως «ερχόμενος στο χώρο αυτό, είδα δακρυσμένα μάτια, γεγονός δικαιολογημένο, καθώς οι στιγμές σαν τις σημερινές δημιουργούν ιδιαίτερα συναισθήματα στο προσωπικό που συντηρεί, εξυπηρετεί και πετάει με το σκάφος που αποσύρεται κι όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και σε όλους εμάς τους υπολοίπους» και υπογράμμισε ότι «σήμερα τιμούμε και αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων αυτών που κόπιασαν, ίδρωσαν και αρκετές φορές μάτωσαν κάτω, πάνω και μέσα στο RF-4. Για αυτούς ο σημερινός αποχωρισμός είναι αντίστοιχος με την απώλεια ενός πιστού φίλου. Δεν αποχαιρετούμε απλά ένα μηχάνημα που θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο. Αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτούς που δεν αντικαθίστανται, στους δώδεκα πεσόντες που θυσιάστηκαν φέροντας στο στήθος το έμβλημα της 348 Μοίρας, τόσο με RF-4, όσο και με προηγούμενα αεροσκάφη της Μοίρας».

Η e-Amyna βρέθηκε για δύο ημέρες στην 110 Πτέρυγα Μάχης και παρουσιάζει τις πρώτες φωτογραφίες από μια πραγματικά μοναδική εκδήλωση, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 534 συνολικά spotters από ολόκληρο το κόσμο. Μεταξύ αυτών και ένας Τούρκος, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη εκδήλωση…

534 συνολικά spotters από ολόκληρο το κόσμο ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δουν και να φωτογραφίσουν για τελευταία φορά σε ευρωπαϊκό χώρο τα Phabulous Recce Phantoms. Εκτιμάται πως 20.000 επισκέφτηκαν την Αεροπορική Βάση Λάρισας το διήμερο 4-5 Μαίου 2017.

Το τέλος του Φιλμ. © Nίκος Φαζός

 • SKYRAIDER1

  Η αναστολή μιας μοίρας με τόσα χρόνια υπηρεσία στην πλάτη, δημιουργεί
  θλίψη όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα πρόσωπα του προσωπικού(και όχι μόνο)
  της 348 ΜΤΑ.

  Οι δηλώσεις του ΓΕΕΘΑ στον αποχαιρετισμό, για τον παροπλισμό της μοίρας αφήνουν μια «άσχημη γεύση», παραμένουν ωστόσο πολλά ερωτήματα όπως:

  1) Πως τιμάς εκείνους που έδωσαν ότι είχαν στην εκπλήρωση του καθήκοντος
  σε μια εξειδικευμένη/σπάνια μονάδα, με τον παροπλισμό αυτής;

  2) Γιατί να παροπλιστεί μια εξειδικευμένη μοίρα Φ/Α με μακρόχρονη εμπειρία
  στο αντικείμενο, εφόσον υπάρχει(?) σχέδιο για αντικατάσταση του υπάρχον εξοπλισμού με συστήματα νέας τεχνολογίας;

  Πολύ εύστοχη είναι πάντως η διαπίστωση, ότι πρόκειται για μια (μεγάλη)
  απώλεια ικανοτήτων/δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν με πολύ ιδρώτα στην
  πολύχρονη ενασχόληση του προσωπικού με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

  • little Χρήστος

   Δεν σε καταλαβαίνω φίλτατε ,ως πότε να πετάνε τα σαράβαλα με το τεράστιο κόστος χρήσης;;;; Ποία εμπειρία ακριβώς πάει χαμένη;;;;; Ποίο είναι το πλεονέκτημα σε σχέση με UAS ;;;;

  • mich

   Ως προς το δεύτερο: όταν η σχέση κόστους/απόδοσης γίνεται δυσβάσταχτη έως απαγορευτική, αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πλέον λύσεις με κλάσμα του κόστους και μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία (ατρακτίδια αναγνώρισης, UAV κτλ.), «πετάς» το παλιό και πας στο καινούργιο. Πόσο ακόμα θα έπρεπε να πετάνε τα RF-4;
   Ως προς τις χαμένες δεξιότητες, ο τίτλος τα λέει όλα: «Το τέλος του φίλμ».

   • SKYRAIDER1

    Όπως έχω επισημάνει σε προηγούμενη συζήτηση που είχαμε για το θέμα, το ζήτημα δεν είναι να παραμείνουν στην υπηρεσία τα RF-4, αλλά ο εξοπλισμός αποστολής που (προς το παρόν τουλάχιστον) προσφέρει καλύτερη ανάλυση απο τα ψηφιακά συστήματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως εξήγησα
    στην προηγούμενη συζήτηση μας. http://e-amyna.com/οι-προωθούμενες-αλλαγές-στην-πα-μετά-τ/#comment-3267843026

    Αν η αντικατάσταση αποτελείται απο μόλις δυο ατρακτίδια Goodrich
    για τα F-16, νομίζω ότι η ΠΑ θα έχει πρόβλημα.

    Νομίζω ότι ο τίτλος επιτρέπει πολλαπλές(διάφορες) ερμηνείες, δεν
    συμβολίζει απλά την οριστική παύση λειτουργείας των συμβατικών
    συστημάτων φωτοαναγνώρισης, αλλά και το τέλος μιας μονάδας/
    μοίρας με μακρόχρονη ιστορία στην ΠΑ.

    Σχετικά με το ερώτημα του little Χρήστος για τις δυνατότητες των
    ΜΕΑ/UAV για αποστολές ΤΑ, η απάντηση μου είναι στην δεύτερη
    παράγραφος του σχολίου απο την απάντηση μου στον φίλο Cynaigeirus,
    στον παρακάτω σύνδεσμο: http://e-amyna.com/οι-προωθούμενες-αλλαγές-στην-πα-μετά-τ/#comment-3270744317

    • mich

     Στην περίπτωση της ΠΑ το πρώτιστο κριτήριο ήταν η εξοικονόμηση πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων) έναντι των όποιων πλεονεκτημάτων μπορούν ακόμα να δώσουν οι αναλογικές κάμερες.
     Ως προς τα μόλις δύο DB 110, ασφαλώς και έχεις δίκιο. Ευχής έργο θα ήταν ένα «πακετάκι» αναβάθμισης ή/και αύξησης των Litening συνοδευόμενο από την απόκτηση μερικών Reccelite.
     Ο τίτλος, πάλι, προφανώς αυτό σημαίνει : το τέλος όλων όσα έχουν να κάνουν με φιλμ, άρα και της μοίρας.

     • SKYRAIDER1

      Δυστυχώς στην περίπτωση της 348 ΜΤΑ δεν ακολούθησαν την
      πρακτική και το παράδειγμα με την 336 στον Άραξο, όπου
      υπήρξε αντικατάσταση των A-7E με τα F-16 Advanced η οποία
      εξασφάλισε την συνέχεια της λειτουργείας μιας μοίρας με μακρόχρονη
      ιστορία και εμπειρία.

      Έτσι συνεχίζει να αξιοποιείται το προσωπικό μετά την εκπαίδευση
      του στον νέο τύπο, αυτό το σημείο ήθελα να θίξω. Ακριβώς και
      επειδή, προφανώς δεν συνοδεύεται απο κάποιο «πακετάκι» για
      την κάλυψη του κενού που θα προκύψει απο την απόσυρση.

      https://www.haf.gr/structure/ata/116pm/336m/

 • Διονύσιος ο Ρόδιος

  Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν..?

 • SPY_GR
 • Ivy Chris

  Αυτό κάνουν οι αναπτυγμένες χώρες και αυτές που σέβονται τον εαυτό τους και τα χρήματα των φορολογουμένων τους, γι αυτό προσελκύουν την αφρόκρεμα των επιστημόνων & τεχνικών εξοικονομώντας πόρους & κεφάλαια από την εκπαίδευση των πιλότων…
  »
  TYNDALL AFB, Fla., 17 July 2013. BAE Systems, in Nov. 2012, delivered the 300th unmanned aerial vehicle (UAV) to the U.S. Air Force under the 16-year-long QF-4 program, which provides full-scale, remotely controlled aerial targets that Air Force personnel use for weapons testing and aircraft training. Fourteen more QF-4s were scheduled for delivery by the middle of 2013.
  The QF-4 work is conducted at BAE Systems’ 123,000-square-foot hangar in Mojave, Calif. Approximately 100 employees provide a range of services to transform decommissioned F-4s into QF-4s, a complex process that typically takes roughly six months.
  Depending on the condition of the F-4s, the services may include systems engineering and integration; electrical, mechanical, and software engineering; and various types of structural alterations
  »
  https://youtu.be/k0MY03UtMls

  • Στην περίπτωσή μας αρκεί ο προσπορισμός ανταλλακτικών, απαρτίων και εργαλείων για τα F-4E.

   • Ivy Chris

    Πολυ ωραία και εφ’ όσον υφίσταται μελέτη κόστους-οφέλους για την χρήση των απαρτίων έναντι της μετατροπής σε QF-4…
    Αδημονώ όμως να δώ τα αποσυρμενα Α-7 σε διαμόρφωση QΑ-7, όπου αντί να σκουριάζουν στις αλάνες, όπως όλοι έχουμε δει, να χρησιμοποιούνται ως εικονικοί κατευθυνόμενοι στόχοι εκπαιδευόμενων πιλότων με πραγματικά πυρά…
    Τι λέω τώρα…

    • Άρης

     Τα QF-4 με κόστος μετατροπής $2.6Μ το καθένα χρησιμοποιούνται για δοκιμές νέων όπλων υπό ανάπτυξη. Για εκπαίδευση πιλότων, $3Μ ανα βολή υπολογίζοντας περίπου $0.5Μ ανα πύραυλο, τι νόημα έχει; οι πιλότοι εκπαίδευονται σε τακτικές (στις οποίες τα QF-4 δεν μπορούν να συνεισφέρουν, απαιτούνται πιλότοι), το αν θα αναλωσουν πραγματικό πύραυλο σε πραγματικό στόχο (μια φορά, δυο;) δεν κάνει ουσιαστική διαφορά και είναι πανάκριβο.

     • Ivy Chris

      Δεν γνωρίζω το κόστος μετατροπής του F-4 σε QF-4 αλλά τα F-16 κοστίζουν από $1.13Εκ-1.14Εκ για μετατροπή σε QF-16
      «Boeing won a $28.5 million contract in March 2015 to convert 25 retired F-16 fighters in QF-16 target drones. Monday’s order exercises an option on that contract.»
      Ομως, υπάρχει και μια άλλη χρήση που εξετάζεται από την US AirForce του λεγόμενου “Loyal Wingman.”
      Συνδυασμός 5ης γενιας (F-35) σε σχηματισμό με unmanned-autonomous combat QF-16’s (4ης γενιάς), τα οποία δεν πιλοτάρονται από το έδαφος, αλλά με εφαρμογή ρομποτικής τεχνολογίας & συγκεκριμένων αλγορίθμων αποκτούν την ικανότητα εκτέλεσης συγκεκριμένων σεναρίων, αυτόνομα, λαμβάνοντας όμως πληροφορίες & εντολές από το επανδρωμένο Lead Α/φος για την χρήση & εκτόξευση όπλων μέσω data link.
      Η τεχνολογία εξελίσσει τις μηχανές και αντικαθιστά τον ανθρώπινο παράγοντα όπου είναι δυνατό δημιουργώντας νέες μοναδικές δυνατότητες με μικρότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών στο πεδίο της μάχης
      http://fortune.com/2016/03/30/autonomous-fighter-jets-join-the-f-35/
      Ας φανταστούμε εικονικά τι θα μπορούσε να σημαίνει η συνεργασία ενός αναβαθμισμένου άοπλου F-16 με AESA/IRST/SNIPER σε συνεργασία μέσω data link με οπλισμένα QA-7/FLIR/ ALQ-131 &
      QRF-4/ASTAC.

     • Άρης

      Το κόστος ήταν στο προγράμμα της BAE, πιο παλιό προγραμμα σε πιο παλιό α/φ ειναι λογικό το ήταν πιο ακριβό.
      To Loyal Wingman ειναι ενδιαφέρον, αλλα ειναι στο στάδιο έρευνας-ανάπτυξης με επίδειξη τεχνολογίας το ’22 και πιθανή παραγωγή το ’27-’32, βασιζόμενο σε πέμπτης γενιάς α/φ F-35 η F-22 – λόγω των δυνατοτήτων τους σε επεξεργασία πληροφοριών. Το «αναβαθμισμένο F-16» να αποκτήσει παρόμοιες δυνατότητες δεν γίνεται… Όποτε αντικρίζουμε την χαώδη διαφορά στο επίπεδο τεχνολογίας που μας χωρίζει, τα α/φ του μέλλοντος δεν ειναι απλά πτητικές επιδόσεις, ειναι και η υπόλοιπη τεχνολογία που δεν «φαίνεται». Οι αμερικανοί έχουν απίθανους πόρους, κέντρα, εργαστήρια, ανθρώπους, χρήματα, που διαθέτουν σε νέες τεχνολογίες, εμείς σε τι βασιζόμαστε; ούτε με τους γειτόνους δεν μπορούμε να συγκριθούμε εύκολα. Και άμα το WL ειναι έτοιμο σε δέκα χρόνια από τώρα, δεν νομίζω ότι οι αμερικανοί θα πωλούν την τεχνολογία εύκολα. Έπειτα και για αυτούς προσφέρει μια από τις τόσες επιλογές για την αεροπορία τους να αποφασίσει τι ειναι προτιμότερο, να κρατήσουν πχ τα F-16 αυτόνομα με πιλότους η να τα μετατρέψουν για να διοικούνται από F-35, εξαρτάται από τις αποστολές κλπ. Βασικά, πρέπει να αποφασίσουμε ποιες ειναι οι δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες και ποιες λύσεις ειναι εφικτές στα μέτρα μας. Αλλα το ότι πρέπει να δίνουμε έμφαση στην τεχνολογια, συμφωνώ θα πρέπει. Πάντα το λέγαμε ότι αυτή η χώρα μπορεί να έχει πλεονέκτημα στις υψηλές τεχνολογίες αλλα ποτέ δεν το κάναμε.

 • Apostolos

  Ωραία εκδήλωση αντάξια ενός θρύλου!
  Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν (φτου φτου) παροπλιστούν τα F-4!
  Προβλέπω λιποθυμίες από την συγκίνηση……

  • Ανδρέας

   Χτυπα ξύλο αδερφέ!

 • Larisaios

  Ωραία εκδήλωση, όντως. Αναπόφευκτο το τέλος, ακόμα και για τους θρύλους. Να επισημάνουμε και κάτι θετικό, όχι μόνο τα στραβά: Η ΠΑ φαίνεται να έχει εμπεδώσει τη σημασία των δημοσίων σχέσεων και της προβολής, αν συνδυάσουμε τέτοιες ειδήσεις με άλλες κινήσεις που βλέπουμε σε κάθε μεγάλη διεθνή άσκηση, όπως η υπέρπτηση της Ακρόπολης. 534 spotters, αυτό είναι διαφήμιση που δεν αγοράζεται εύκολα.

  • tkostas

   Τελικα εμαθα οτι τα μπουρδουκλωσαν τελικα οχι με ευθυνη την Μοιρας…

 • Dsnkara

  Απορια …. Τα RF-4 den μπορουν να μετασκευαστουν σε F-4 κανονικα και να συνεχιστον για λιγο ακομα ?

  • mich

   Τεχνικά εφικτό, οικονομικά ασύμφορο, επιχειρησιακά ανεπαρκές (πλέον).

  • Giorgos Tsagaris

   Hδη χρησιμοποιουνται για προσπορισμο ανταλλακτικων υπερ των F-4PI2ooo

 • Vasilis 07

  Σχετικά με το σκάνδαλο της ψηφιοποίησης των KS-127 και της μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης για τα αρκετά $20-30εκ που κόστισαν έχετε κάποια ενημέρωση ?. Το ποσό για την εποχή 2007-2008 επαρκούσε για την προμήθεια αρκετών (4? τουλ.) ατρακτιδίων raccelite.

 • Άρης

  Οι πραγματικοί οπαδοί του phαντομ έχουν τέσσερα δάκτυλα…

  …για απλώστε τα χέρια να δούμε ποιοι προσποιούνται εδώ μέσα…

  https://uploads.disquscdn.com/images/537893f9ff30e173fd4e40c24a82c1b7b26a5464fac5fff9cb572d5b8ae1c904.jpg

 • Οδυσσέας

  Το αντίο δεν πάει τόσο στο αεροσκάφος (αφού τα Phantoms θα συνεχίσουν στην ΠΑ) όσο σε μια συγκεκριμένη επιχειρησιακή αντίληψη και πρακτική (εξειδικευμένα αεροσκάφη φωτοαναγνώρισης). Το ζητούμενο είναι να μη χαθεί η δυνατότητα, αλλά να αντικατασταθεί με κάτι σύγχρονο και αποδοτικότερο (UAVs σε συνδυασμό με ατρακτίδια).
  Από μένα μια υπόκλιση στα πληρώματα που πετούσαν τα Recce Phantoms μέχρι τέλους, με αρκετά προβλήματα αφού τα αεροσκάφη δεν είχαν εκσυγχρονιστεί όπως τα «ξαδέρφια» F-4E. Έχω ακούσει ιστορίες για αναγκαστικές προσγειώσεις που απαιτούσαν balls of steel…