Ανασκόπηση εβδομάδας #74 (4.2.2018)

97
96289

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις, ως ακολούθως:
– Στην 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), όπου παρακολούθησε άσκηση αεροκίνητης ενέργειας, στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας, στο οποίο ολοκληρώθηκαν πρόσφατα εργασίες αναβάθμισης και βελτίωσης των υποδομών του. Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σχηματισμού, καθώς επίσης το γεγονός ότι το Πρότυπο Κέντρο της Ταξιαρχίας, ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα διεθνή σύγχρονα πρότυπα.
– Στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ), όπου πραγματοποίησε ομιλία για τις Προκλήσεις, τους Στόχους και τις Προοπτικές του Στρατού Ξηράς.
Ο Αρχηγός, ανέλυσε το πλαίσιο των ενεργειών και δράσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού που έχουν στόχο τη διαμόρφωση της δυναμικής, για τη μετεξέλιξη του Στρατού Ξηράς. Υπογράμμισε τη σημασία της χερσαίας συνιστώσας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό το πρίσμα της διακλαδικής συνέργειας και τόνισε την ανάγκη για διατήρηση του εξαίρετου επιπέδου της μαχητικής ικανότητας του Στρατού μας.Επιπρόσθετα, παρουσίασε τις δράσεις στους τομείς της κοινωνικής προσφοράς και της εξωστρέφειας, ενώ ανέφερε ότι το προσωπικό αναδεικνύει καθημερινά το ψυχικό του σθένος, αισθάνεται υπερήφανο για το έργο που επιτελεί και έχει ενστερνιστεί το πνεύμα της νίκης.

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επισκέψεις, ως ακολούθως:
– Στη Σκύρο, όπου επισκέφθηκε τον Λόχο Εθνοφυλακής Σκύρου.
– Στην Εύβοια, όπου επισκέφθηκε Πυροβολαρχία της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων (180 ΜΚ/Β HAWK).
Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, η αισιοδοξία και το υψηλό ηθικό, που διακατέχουν το σύνολο του προσωπικού.

Πολεμικό Ναυτικό

Από Δευτέρα 29 έως Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΣΤΡΑΠΗ 01/18», στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Reuven Rivlin επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Στόλου, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού και για θέματα συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών, στην αίθουσα ενημέρωσης του Αρχηγείου Στόλου. Στη συνέχεια κινήθηκε προς τη θέση ελλιμενισμού της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο παρατεταγμένο πλήρωμα του πλοίου .Μεταξύ άλλων εξήρε το ρόλο και την ποιότητα του ελληνικού Στόλου διαχρονικά και επισήμανε τη σημασία της Ναυτικής Ισχύος στην επίτευξη των εθνικών στόχων. Τέλος, επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο ΔΑΝΙΟΛΟΣ και έπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, όπου και αποβιβάστηκε, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Στόλου. Κατά τον πλου προς Πειραιά, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας και να διαπλεύσει τη θαλάσσια περιοχή των Στενών της Σαλαμίνας όπου ο Ελληνικός Στόλος καταναυμάχησε τον Περσικό Στόλο, το 480 π. Χ.. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ συνοδευόταν από την πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κα. Ιrit Βen Αbba, τον Αρχηγό ΓΕΝ του Ισραήλ Rear Admiral Eli Sharvit και υψηλόβαθμους Αξιωματούχους του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πρώτο Πρόεδρο ξένου κράτους που επισκέπτεται το Αρχηγείο Στόλου.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων Αεροπορίας Ναυτικού, στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα. Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, o Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, και συγγενείς των πεσόντων.

Πολεμική Αεροπορία

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή χρονομίσθωση (leasing) επτά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) κατηγορίας Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE), όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η e-Amyna. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε €35,5 εκατ., εκ των οποίων τα €16,5 εκατ. θα καταβληθούν το πρώτο έτος και τα υπόλοιπα σε δύο δόσεις των €9,5 εκατ. ευρώ το δεύτερο και τρίτο χρόνο, χωρίς να αποκλείεται η προμήθειά τους αργότερα. Κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου ανέφερε ότι υπήρχαν δυο πιθανές προμηθεύτριες χώρες (ΗΠΑ και Ισραήλ) και επελέγησαν τα ΜΕΑ από το Ισραήλ ως περισσότερο προηγμένα και κατάλληλα για τις ανάγκες της χώρας. Όπως εξήγησε ο Α/ΓΕΑ, τα ΜΕΑ αναμένονται να αξιοποιηθούν και για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Υπενθυμίζεται ότi τον Φεβρουάριο του 2012 η ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (I.A.I.) είχε πραγματοποιήσει επίδειξη του ΜΕΑ HERON στην -τότε- 131 Σμηναρχία Μάχης στο Άκτιο σε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο συγκεκριμένος τύπος ΜΕΑ βρίσκεται σε υπηρεσία και με την Τουρκική Αεροπορία, η οποία απέκτησε 3 συστήματα με συνολικά 10 αεροχήματα στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 183 εκατ. στις 19 Απριλίου 2005.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018 συνάντηση στη ΓΔΑΕΕ μεταξύ επιτελών του ΥΠΕΘΑ και εκπροσώπων των εταιρειών General Atomics Aeronautical Systems και ALTUS LSA, κατόπιν σχετικού αιτήματος των εν λόγω εταιρειών, με σκοπό την παρουσίαση των δυνατοτήτων των εταιρειών επί Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ (Office of Defence Cooperation: ODC) στην Αθήνα, ενώ το ΥΠΕΘΑ εκπροσωπήθηκε από τον Δντή της ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ, τον Δντή ΓΕΕΘΑ/Ε1, καθώς και επιτελείς των ΓΔΑΕΕ, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και ΓΕΣ.

Από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Αράξου, πρόκειται να συμμετάσχει στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, θα μετασταθμεύσουν από την 116 ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Adv και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2018, αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε και μετέφερε, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ, μοσχεύματα από την Κέρκυρα στην 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας και στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Μετά από δύο εβδομάδες επιχειρήσεων εντός Συρίας, ο τουρκικός στρατός δεν έχει επιτύχει σοβαρή πρόοδο, με το YPG να διατηρεί τον έλεγχο του Αφρίν. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας σε οποαδούς του δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πλησιάζουν στο Αφρίν, αλλά η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη της εκστρατείας για την Τουρκία ως τώρα, καθώς τουλάχιστον επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένα άρμα μάχης καταστράφηκε σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ κουρδικές πηγές ανεβάζουν τις τουρκικές απώλειες σε οκτώ στρατιώτες και δύο άρματα μάχης. Ο συνολικός αριθμός νεκρών Τούρκων στρατιωτών υπολογίζεται σε 13 και των τραυματιών σε 57, ενώ από άλλες πληροφορίες προκύπτει και ο θάνατος 11 μελών της φιλότουρκης πολιτοφυλακής FSA.

Παράλληλα, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-25 καταρρίφθηκε χθες από αντιαεροπορικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στην περιοχή του Idlib, περίπου 50 μίλια νότια του Αφρίν. Ο χειριστής εγκατέλειψε αλλά βρέθηκε νεκρός στο έδαφος, ενώ το ρωσικό ναυτικό ανταπέδωσε πλήττοντας θέσεις ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή με πυραύλους cruise από πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο.

Σε συνεδρίασή του στις 31 Ιανουαρίου το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) εξέδωσε πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFI) για άρμα περισυλλογής (ARV) βασισμένο στο άρμα μάχης Altay. Επίσης ενέκρινε 55 προγράμματα αγνώστων λοιπών στοιχείων, συνολικού ύψους 9,4 δις δολλαρίων.

Κύπρος

Στον σημερινό (4.2.2018) δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επικράτησε του αντιπάλου του Σ. Μαλά με ποσοστό 56% έναντι 44% και επανεξέλεγη στην προεδρία.

«Πολύ ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ο ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόοδο των εργασιών στον στόχο και πρόσθεσε «τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όπως έχουν σχεδιαστεί».

Ο κ. Λακκοτρύπης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το κοίτασμα, προσθέτοντας ότι είναι πολύπλοκη η μορφολογία του συγκεκριμένου στόχου, ώστε να χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Πάντως, σημείωσε ότι πρόκειται «για παρομοίου τύπου γεωλογία με το Αιγυπτιακό κοίτασμα Ζοr και πρόσθεσε ότι δεν θα μιλήσει ούτε για ποσότητες, ούτε για οτιδήποτε άλλο.

Κατά τον κ. Λακκοτρύπη, οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να προβούν σε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο “Καλυψώ”, το γεωτρύπανο θα προχωρήσει στον επόμενο στόχο που είναι το τεμάχιο 3, το “Σουπιά”.