Ανασκόπηση εβδομάδας #233

0
39302

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 28 Ιουλίου η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Α. Στεφανή και του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ. Φλώρου, ενέκρινε την ενεργοποίηση των προγραμμάτων εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) των ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa Warrior και CH-47D Chinook, αναχρηματοδότησης των LOA για την υποστήριξη εναέριων μέσων του ΕΣ, εργοστασιακής συντήρησης δύο μεταγωγικών C-130 της ΠΑ, καθώς και ελέγχου-συντήρησης των Κ/Β RAM του ΠΝ. Αντιθέτως παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16C Block 50.

Στις 29 Ιουλίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, συγκάλεσε σύσκεψη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου Π. Γεωργιάδης, ο Β΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ) Αντιναύαρχος Γ. Αλεξανδράκης ΛΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) Υποστράτηγος Δ. Μάλλιος, ο Α΄ Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Β. Γκρίζης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γ4/ΥΠΕΞ Σύμβουλος Πρεσβείας Β΄ Π. Καρανίκα και η Νομική Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μ. Μυρογιάννη. Ο ΥΦΕΘΑ τόνισε την καθοριστική σημασία διατήρησης της εξαιρετικής διυπουργικής και διυπηρεσιακής συνεργασίας, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαστε ισχυροί και υπερήφανοι που φυλάμε τα σύνορά μας. Συνεχίζουμε δυναμικά, με την ίδια ένταση». Επί του πεδίου, η πλέον πρόσφατη εξέλιξη για τη βελτίωση της επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων είναι η έναρξη της επιχειρησιακής αξιοποίησης των 2 αερόστατων της Frontex, που διαθέτουν υπερσύγχρονες κάμερες εμβέλειας άνω των 10 μιλίων, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου e-evros.gr, το φθινόπωρο αναμένεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), για την οποία υπάρχει τόσο η θετική εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας όσο και η πολιτική έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσληψη 3 έως 5 χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν προς τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Ιανουαρίου 2022, οπότε και θα γίνει η πρόσληψη των νέων ΕΠΟΠ. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουλίου αναρτήθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων του ολοκληρωθέντος διαγωνισμού για την πρόσληψη 1.600 ΕΠΟΠ (1.000 στον ΣΞ, 300 στο ΠΝ, 280 στην ΠΑ και 20 στο Κοινό Νομικό Σώμα). Η πρόσληψη των νέων ΕΠΟΠ αναμένεται να επιδράσει θετικά στην επάνδρωση των μονάδων πρώτης γραμμής, η οποία έχει ήδη βελτιωθεί λόγω του μέτρου της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς, καθώς οι στρατεύσιμοι στην πλειονότητά τους προτιμούν την παραμονή στις μονάδες πρώτης γραμμής, ώστε να απολυθούν σε 9 και όχι 12 μήνες.

Στρατός Ξηράς

Από 28 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου 2021 διεξήχθη η θερινή στρατιωτική εκπαίδευση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στην περιοχή της Καναπίτσας Λιτοχώρου. Η εκπαίδευση περιέλαβε αντικείμενα ατομικής τακτικής, τεχνικές μαχητή και διεξαγωγή ασκήσεων επιπέδου Ομάδος – Διμοιρίας, ημέρα και νύχτα, ενώ κατά την εκπαίδευση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧIV ΤΘΤ – «1ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΦΛΩΡΙΝΑ») και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ»). Από 5 έως 9 Ιουλίου 2021 αριθμός Ευελπίδων εκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) σε αντικείμενα παροχής α΄ Βοηθειών στο Πεδίο της Μάχης.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, συνεχίζοντας το πρόγραμμα προμήθειας νέων οχημάτων και ανανέωσης του σχετικού στόλου, καθώς και στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των μέσων του, προμηθεύτηκε πέντε (5) καινούργια ανατρεπόμενα οχήματα 6Χ6. Το κάθε όχημα έχει μεικτό βάρος 33 τόνους, ενώ το ωφέλιμο φορτίο του ανέρχεται στους 18 τόνους. Τα νέα οχήματα έχουν ήδη κατανεμηθεί σε Μονάδες Μηχανικού στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ».

Στις 29 Ιουλίου ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ινδό ομόλογό του, Στρατηγό Manoj Mukund Naravane, με τον οποίο συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι πρωτοβουλίες σύσφιξης των (παραδοσιακά καλών) σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας και στον στρατιωτικό τομέα κρίνονται εύστοχες δεδομένης της στενής στρατηγικής σχέσης των βασικών περιφερειακών αντιπάλων των δύο χωρών (Τουρκία – Πακιστάν), και παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές μελλοντικών συνεργασιών.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς τουρκικών ΜΜΕ, ένας Τούρκος πολίτης (Mehmet Durgun, 43 ετών) βρέθηκε νεκρός στο τουρκικό έδαφος στην περιοχή του Έβρου από πυροβολισμούς που, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, προήλθαν από την ελληνική πλευρά των συνόρων. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο περιστατικό, ενώ πηγές των ελληνικών αρχών ασφαλείας ανέφεραν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ λαθροδιακινητών. Επίσης η Ελληνίδα επιτετραμμένη στην Άγκυρα, που κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το περιστατικό, απέρριψε στο σύνολό τους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και υπενθύμισε την ευθύνη της Τουρκίας για τη φύλαξη των συνόρων της και την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης.

Πολεμικό Ναυτικό

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά η τελετή έναρξης του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, ο Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Ι. Πάττας ΠΝ, o Διοικητής ΣΜΥΝ Πλοίαρχος Χ. Γαβαλάς ΠΝ, καθώς και συγγενείς και φίλοι των Δοκίμων Υπαξιωματικών. Στο ΘΕΠ, το οποίο θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, θα συμμετέχει το Α/Γ «ΡΟΔΟΣ». Το πλοίο προβλέπεται να καταπλεύσει στους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Ρόδου, Κέρκυρας, Τήνου και στον Ναύσταθμο Κρήτης, ενώ θα επιβαίνουν 156 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, καθώς και 3 σπουδαστές ετέρων Στρατιωτικών Σχολών. Σκοπός του ΘΕΠ είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω και η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς, καθώς και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο στις 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστής και Υποναύαρχος ε.τ. κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του για δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό ενός επιπλέον Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως, εκτοπίσματος 4.426 τόνων και με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Το πλοίο (νυν “PSV WILSON ATLANTIC”) που θα ονομαστεί ΠΓΥ ΑΙΑΣ, ναυλοχεί επί του παρόντος σε λιμένα της Δανίας και είναι αναλόγων δυνατοτήτων με τα ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι (Α471) και ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472). Ο κατάπλους του στην Ελλάδα προγραμματίζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποιήσεώς του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, βαίνει προς αίσιο τέλος το σήριαλ της προμήθειας τορπιλών βαρέος τύπου Sea Hake Mod4 από την Atlas Elektronik για τα υποβρύχια Type 214HN και το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ, με την τελική συμφωνία να περιλαμβάνει περισσότερες (από τις 36 αρχικά ανακοινωθείσες) νέες τορπίλες.

Πολεμική Αεροπορία

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών της ΠΑ στα υπό παραλαβή αεροσκάφη Rafale στη Γαλλία, με στόχο να είναι τάχιστη η διαδικασία ένταξης και μετάβασης σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ως τότε, η 332 Μοίρα παραμένει ενεργή με το υπάρχον έμψυχο και άψυχο δυναμικό, όπως αποδεικνύει η παρακάτω φωτογραφία Mirage 2000 EGM από πρόσφατη νυχτερινή εκπαίδευση. Παράλληλα, η 331 Μοίρα έχει επανέλθει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία με τα -5, αναλαμβάνοντας εκ νέου καθήκοντα readiness στην 135 ΣΜ της Σκύρου και πρωταγωνιστώντας στις αναχαιτίσεις και εμπλοκές της τελευταίας εβδομάδας (βλ. παρακάτω). Αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό της ΠΑ που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της διαδικασίας μετάβασης, καλύπτοντας με επάρκεια “δύο μέτωπα” ταυτόχρονα.

Στις 25 Ιουλίου διατέθηκαν στις ιταλικές αρχές 2 αεροσκάφη Canadair CL-415 της ΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού rescEU, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή Montiferru της Σαρδηνίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υποβληθούν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προς έγκριση στη Βουλή ( μαζί με τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50) οι προμήθειες των ισραηλινών όπλων κρούσης Rampage και Spice, που θα αποκτηθούν με διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Επάνοδο σε υψηλό βαθμό παραβατικότητας από πλευράς τουρκικής αεροπορίας είχαμε την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 73 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι μηδέν την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι επίσης μηδέν την προηγούμενη εβδομάδα), στις οποίες πρωταγωνίστησαν τα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας.

Κύπρος

Στις 27 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης επισκέφθηκε την Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στο πλαίσιο του συντονισμού των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας υπό το φως των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθησε στις 28 Ιουλίου η τριμερής σύνοδος μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου, στην οποία συμμετείχε επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενεργειακά ζητήματα, το μεταναστευτικό και τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (σημειώνεται ότι η Ελλάδα δώρισε στην Ιορδανία 150.000 δόσεις εμβολίων).

Ανατολικός Παρατηρητής

Εκτεταμένες πυρκαγιές πλήττουν την τελευταία εβδομάδα την Τουρκία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για πέμπτη συνεχή ημέρα για να τις ελέγξουν και τον απολογισμό των νεκρών να έχει φτάσει στα έξι άτομα, ενώ οι υλικές ζημιές σε κατοικίες και τουριστικές υποδομές είναι μεγάλες. Ιδιαίτερα πλήττονται οι περιοχές της Μαρμαρίδας και της Αττάλειας όπου εκκενώθηκαν τουριστικά θέρετρα, ενώ εκκενώθηκε επίσης το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου. Η κατάσταση έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία κατηγορείται ιδίως για την έλλειψη εναέριων μέσων, καθώς τα τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη (5 CL-215 Canadair) είναι στο σύνολό τους καθηλωμένα. Η Ελλάδα δια του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια δήλωσε έτοιμη να προσφέρει βοήθεια που όμως δεν ζητήθηκε από τουρκικής πλευράς, ενώ τα εναέρια μέσα που καταπολεμούν τις πυρκαγιές προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Ιράν. Σε επίσκεψή του στην Αττάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου έγινε στόχος αποδοκιμασιών πολιτών που ρωτούσαν γιατί δεν υπάρχουν επαρκή εναέρια μέσα. Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν μίλησε για “δολιοφθορές” και “προδοτικές ενέργειες” υπονοώντας ανάμειξη του PKK, ενώ Τούρκοι αναλυτές στα ΜΜΕ περιέλαβαν και την Ελλάδα στους πιθανούς υπαίτιους των πυρκαγιών.

Στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση ραντάρ SMART-S Mk2 στο υπό ναυπήγηση Πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων ANADOLU (L400) του Τουρκικού Ναυτικού. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος η παραλαβή του πλοίου από το Τουρκικό Ναυτικό θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2022.

Οπλισμένο ΜΕΑ ANKA-S της Τουρκικής Αεροπορίας που φωτογραφήθηκε στις 30 Ιουλίου πάνω από την Idlib πραγματοποίησε προσβολή δύο οχημάτων πολιτικού τύπου με Κ/Β MAM-L στην περιοχή νοτίως της πόλης Kobane στην Συρία.

Οι συνεχιζόμενες επίσημες τοποθετήσεις από πλευράς Τουρκίας που δείχνουν ενόχληση για τους ελληνικούς εξοπλισμούς (και ιδίως για την προμήθεια των μαχητικών Rafale) μπορούν να χαρακτηριστούν ως η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξοπλισμοί επιτυγχάνουν τους αποτρεπτικούς σκοπούς τους… Τα πλέον πρόσφατα δείγματα είναι οι δηλώσεις του Τ/ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ σε επίσκεψη στο ΚΕΠΙΧ της 2ης Στρατιάς («Έχουν ξεκινήσει κούρσα εξοπλισμού. Δεν είναι εφικτό να ανατρέψετε το ισοζύγιο ισχύος με 3 ή 5 μεταχειρισμένα Α/Φ. Δεν υπάρχει λόγος να πλήττεται η ευημερία του Ελληνικού λαού με πρόσθετες δαπάνες»), καθώς και της εκπροσώπου τύπου του Τ/ΥΠΑΜ επισμηναγού Pınar Kara («Η πολιτική εξοπλισμών της Ελλάδας παρακολουθείται στενά και είναι προφανές ότι αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν καμία επίδραση στο ισοζύγιο ισχύος της περιοχής αλλά στοχεύουν στην κλιμάκωση της έντασης»). Από πλευράς μας συνιστούμε μερικά υπογλώσσια εν όψει της άφιξης των πρώτων ελληνικών Rafale στα τέλη του φθινοπώρου!

 

Φίλες και φίλοι, κατά το μήνα Αύγουστο η ιστοσελίδα δεν θα ενημερώνεται, εκτός τυχόν απρόοπτων εξελίξεων. Σας ευχόμαστε καλή ξεκούραση με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Ραντεβού το φθινόπωρο με γεμάτες μπαταρίες!