Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου ΜΕΔΟΥΣΑ-5 στην Ανατολική Μεσόγειο

59
1346

Στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Ρόδου πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), της διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», η οποία διεξάγεται από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών. Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αντίστοιχα, με ελλιμενισμό των Αιγυπτιακών πλοίων στη Σούδα και μεταστάθμευση Αιγυπτιακών αεροσκαφών στην 115 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Σούδας. Αναλυτικά:

  • Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με τις Φρεγάτες ΕΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ, ΣΑΛΑΜΙΣ με τα οργανικά τους ελικόπτερα, τις Πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, την Κανονιοφόρο ΑΗΤΤΗΤΟΣ, το Υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ, τα Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και ΡΟΔΟΣ, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH-64 Apache και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Eπιχειρήσεων  ενώ
  • οι Aιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις με το Ελικοπτεροφόρο ANWAR EL SADAT, τη Φρεγάτα ΤΑΗΥΑ ΜISR, τις Πυραυλακάτους ZECRY και FAHMY, το Υποβρύχιο S41, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης.

Τις δραστηριότητες της DV Day παρακολούθησαν, επί της Φρεγάτας ΕΛΛΗ και του Ελικοπτεροφόρου ANWAR EL SADAT, ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, Vice Admiral Ahmed Khaled Hassan Saeed.

Το πρόγραμμα της DV Day περιέλαβε αμφίβια/αποβατική ενέργεια στη ν. Ρόδο, αεροπορικές επιχειρήσεις εγγύς υποστήριξης, ταχεία ανάδυση Υποβρυχίου καθώς και αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων (άλματα ελεύθερης πτώσης και ταχεία καταρρίχηση).

Στα εκπαιδευτικά αντικείμενα της άσκησης, η οποία ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου, περιλαμβάνονται επιπρόσθετα και τα ακόλουθα:

  • Η βελτίωση της διαλειτουργικότητας στο τακτικό επίπεδο.
  • Η εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
  • Ο σχεδιασμός και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων των δύο χωρών.
  • Η εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
  • Η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
  • Η εφαρμογή διαδικασιών έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
  • Η εκτέλεση ασκήσεως πυρών.
  • Σχεδιασμός εκτέλεσης αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της άσκησης έλαβε χώρα και συνεκπαίδευση προσωπικού των Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων σε αντικείμενα MIO, υποβρυχίων καταστροφών και διαδικασιών ελέγχου βλαβών.

Η διεξαγωγή της άσκησης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του, επικαλούμενο τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων του 1947, υποστηρίζει πως «σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τις στρατιωτικές μας αρχές, ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν μια αμφίβια επιθετική άσκηση στο νησί της Ρόδου. Η Συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική εκπαίδευση στην Ρόδο, η οποία παραδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της αποστρατιωτικοποίησης (του νησιού). Έτσι, αυτή η άσκηση που πραγματοποιείται στην Ρόδο είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Στην συνέχεια, το τουρκικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι μεταβιβάστηκε το εξής μήνυμα στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα: «Πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, οι οποίες κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο». Στο τέλος του ανακοινωθέντος, η τουρκική πλευρά τονίζει τα εξής: «Τονίζουμε ότι αναμένουμε από την γειτονική χώρα μας, την Ελλάδα να αποφύγει (μελλοντικά) τέτοιου είδους εχθρικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τις τρίτες χώρες να μην συνδράμουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας». Σημειώνεται πως στην άσκηση συμμετέχουν παρατηρητές από την Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ.