Οι προωθούμενες αλλαγές στην ΠΑ μετά τον παροπλισμό των Recce Phantom

68
1604
Ο ρόλος των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών αναβαθμίζεται μετά τον παροπλισμό των αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της 348 MTA.

Σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένονται να δρομολογηθούν μετά τον παρολισμό των τελευταίων αεροσκαφών RF-4E Phantom και την αναστολή λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης στις 5 Μαΐου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της e-Amyna, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) αποφάσισε στις 13 Μαρτίου την μετεγκατάσταση της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΜΕΑ/Φ) από την Αεροπορική Βάση Ακτίου στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας. Η απόφαση αυτή ανατρέπει ευχάριστα τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, που ήθελαν τη Μοίρα ΜΕΑ/Φ να μετασταθμεύει στην κορεσμένη –από πλευράς αεροπορικού έργου– 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, στην οποία έχει κατασκευαστεί ήδη από το 2014 μεταλλικό υπόστεγο αποθήκευσης για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΜΕΑ/Φ με κωδικό κλήσης «ΑΧΕΡΩΝ» αποτελεί την πρώτη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της ΠΑ που συγκροτήθηκε αρχικά ως Σμήνος τον Ιανουάριο του 2003 στην 131 Σμηναρχία Μάχης του Ακτιου Πρέβεζας, που σήμερα έχει μεταπέσει σε Αεροπορικό Απόσπασμα. Τον Μάιο του 2005 άρχισε η προσπάθεια για την κατασκευή του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΜΕΑ κατηγορίας Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE) και τον Ιούλιο του 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης του συνόλου των υφιστάμενων ΜΕΑ, καθώς και των αντίστοιχων Σταθμών Εδάφους. Από το 2007 η Μονάδα συμμετέχει στις Διακλαδικές Ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ και ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ενώ το ίδιο έτος ανατέθηκε σύμβαση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για την προμήθεια Επίγειου Συστήματος Δορυφορικής Ζεύξης (SATCOM) για τα ΜΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Τον Δεκέμβριο του 2008 το Σμήνος οργανώθηκε σε Πολεμική Μοίρα, εισάγοντας την ΠΑ σε μία νέα εποχή αεροπορικών επιχειρήσεων και εκπαιδεύοντας έναν πυρήνα σχεδιαστών επιχειρήσεων ΜΕΑ, χειριστών και τεχνικού προσωπικού.

Αναγνώρισης πεδίου μάχης με χρήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους ΠΗΓΑΣΟΣ II Block 1 στο πλαίσιο της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ στο Πεδίο Βολής Κρανέας Ελασσόνας στις 3 Ιουλίου 2014.

Ο πυρήνας αυτών των στελεχών της ΠΑ αναμένεται να αξιοποιήσει τα νέα ΜΕΑ κατηγορίας MALE που θα αποκτηθούν με την ενεργοποίηση σχετικού υποπρογράμματος, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η e-Amyna. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για την απόκτησή τους εξετάζεται κατά προτεραιότητα η δυνατότητα χρονομίσθωσης (leasing), με σχετικές επιλογές για τον χρόνο διάρκειας/ανανέωσης και τελικής αγοράς, μέσω διακρατικής συμφωνίας από το Ισραήλ. Στην βασική του σύνθεση, το σύστημα θα περιλαμβάνει έναν σταθμό εδάφους, δύο αεροχήματα, συλλογές διαμόρφωσης σε αισθητήρες (ηλεκτροπτικούς/υπέρυθρους, ραντάρ), ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες και συλλογές υποστήριξης. Αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν τη διάρκεια της χρονομίσθωσης για περίοδο τριών ετών με δικαίωμα προαίρεσης (option) την απόκτηση κυριότητας. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος θα καλύπτουν κατ΄ελάχιστο αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, αεροφωτογράφισης και κατάδειξης στόχων ενώ η πλήρης έκτασή του τελεί υπό καθορισμό σε συνδυασμό με το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, η μετεγκατάσταση της Μοίρας ΜΕΑ/Φ στην Αεροπορική Βάση Λάρισας συνιστά απόλυτα ορθολογική και ιδιαίτερα λειτουργική επιλογή καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την 140 Σμηναρχία Επιχειρησιακών Πληροφοριών και Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Παράλληλα εξετάζεται ως ενδεχόμενο η συγχώνευση των 338 και 339 Μοιρών της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και η συγκέντρωση των 34 εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών F-4E PI2000 σε μία ενισχυμένη Μοίρα με κύριο ρόλο αέρος-εδάφους. Ένα από αυτά τα σχέδια θέλει και τη μεταστάθμευσή της στη Αεροπορική Βάση Λάρισας, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Γεγονός παραμένει πως η 6η Μαίου θα βρει την ΠΑ με 12 Πολεμικές Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών σε 6 κύριες Αεροπορικές Βάσεις.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΟΙΡΩΝ Α/Φ ΠΑ

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΟΙΡΑ
110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισα 337
111 Πτέρυγα Μάχης Νέα Αγχίαλος 347, 341, 330
114 Πτέρυγα Μάχης Τανάγρα 331, 332
115 Πτέρυγα Μάχης Σούδα 340, 343
116 Πτέρυγα Μάχης Άραξος 335, 336
117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδα 338, 339