Ανασκόπηση εβδομάδας #62

85
1739

Mε την καθιερωμένη Στρατιωτική Παρέλαση στη Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν οι τριήμεροι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Από την Παρασκευή 13 έως και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (ΜΕΕΔ) με την 67thSpecial Operations Squadron (SOS) των ΗΠΑ στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Σκοπός της συνεργασίας ήταν η κοινή εκπαίδευση σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και ρίψεις φορτίων από το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχε επίσης προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Tην προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα συνεκπαίδευση μεταξύ αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker της 100th Air Refueling Wing που εδρεύει RAF Mildenhall.

https://www.youtube.com/watch?v=TLWymKXefA8

Από 14 έως 21 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Τίργκου Μούρες στη Ρουμανία, η πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Β-9, CARPATHIAN EAGLE-17», με τη συμμετοχή μονάδων των κρατών της Διαβαλκανικής Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της προαγωγής της στρατιωτικής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης των συμμετεχόντων χωρών.Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από Ελλάδα, πΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, και Μαυροβούνιο. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Τουρκία δεν συμμετείχαν στην άσκηση. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν μέρος με προσωπικό μονάδων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και με 1 ελικόπτερο CH-47D και προσωπικό της Ι Μεραρχίας Πεζικού. Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα περιελάμβαναν βολές φορητού οπλισμού και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης ημέρα και νύκτα, αεροκίνητες επιχειρήσεις, καταρρίχηση από ελικόπτερο, άλματα στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως, ορεινό αγώνα και Α΄ Βοήθειες. Επισημαίνεται ότι η ευρεία χρήση του ελληνικού ελικοπτέρου CH-47D, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη των εκπαιδευτικών αντικειμένων της άσκησης.

Στις 19 Οκτωβρίου 2017, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ανεφοδίασε εν πλω μονάδες της Συμμαχικής ομάδας πλοίων που συμμετέχει στην Επιχείρηση SEA GUARDIAΝ του NATO,στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Πολεμικού Ναυτικού στις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η Επιχείρηση SEA GUARDIAΝ συνιστά επιχείρηση θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Security Operation: MSO) και διαδέχθηκε την επιχείρηση συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ με την επωνυμία ACTIVE ENDEAVOUR. Με την εν λόγω συμμετοχή το ΠΝ συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη θαλάσσιας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος της Κεντρικής/Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 24 Οκτωβρίου κατέπλευσε στο Ναύπλιο το εκσυγχρονισμένο ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ (P21), το οποίο εμφανίστηκε εξοπλισμένο με σύστημα Κ/Β Harpoon. Πρόκειται για τη δεύτερη πυραυλάκατο τύπου Combattante-IIIΑ που αντικαθιστά τα Κ/Β MM-38 Exocet, μετά τo ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22). Αντίστοιχα, στα ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24), ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26), ΞΕΝΟΣ (Ρ27) και ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ29) τύπου Combattante-IIIΒ έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα Κ/Β Harpoon στη θέση των Κ/Β Penguin Mk2 Mod3 ενός απομένουν οι σχετικές εργασίες στο ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ28), προσδίδοντας προφανή ποιοτική αύξηση της μαχητικής τους ικανότητας και της επιχειρησιακής τους αξίας.

Aπό 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αντίστοιχα. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 3 Φρεγάτες, 2 Πυραυλακάτους, 1 Κανονιοφόρο, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH 64 και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι Aιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο, 1 Φρεγάτα, 2 Πυραυλακάτους, 1 Υποβρύχιο, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης. Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν παρατηρητές από την Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της άσκησης τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενισθούν στη Σούδα και τα αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν στην 115 ΠΜ. Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay).

Μεταξύ 9 έως 20 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στο Σχολείο Πυρασφάλειας Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΠΥΠΑ), στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκης, η εκπαίδευση της 2ης Εκπαιδευτικής Σειράς 2017 Αξιωματικών Πυροσβεστών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. Από το φωτογραφικό υλικό που αποδεσμεύτηκε διαπιστώνεται πως ένα από τα δύο αποσυρθέντα ελικόπτερα AB-212EW του ΠΝ έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της ΣΠΥΠΑ και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Αμυντική βιομηχανία

Η Rockwell Collins αποδέσμευσε φωτογραφία της διαμόρφωσης των πιλοτηρίων των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3HN Orion του ΠΝ που βασίζονται στο πρότυπο Flight 2 της εταιρίας. Η εταιρεία επιλέχθηκε από την Lockheed Martin ως υποκατασκευαστής στο πρόγραμμα και θα παρέχει στην ΕΑΒ τις συλλογές που θα τοποθετήσει η τελευταία στα αεροπλάνα. Πρόκειται για την ίδια διαμόρφωση που είχε χρησιμοποιηθεί και στα 15 εκσυγχρονισμένα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ΠΑ, αν και το αποτέλεσμα ήταν τότε υποδεέστερο του εικονιζόμενου στο επίπεδο Glass Cockpit που υιοθετήθηκε.

Στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ το 1ο Ελληνο-Αμερικανικό Συνέδριο Διακλαδικού Συστήματος Πληροφόρησης, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (JISR), με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και σε συνεργασία με το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το συνέδριο προλόγισε ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας. Από Ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), οι δύο σύνδεσμοι της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ΕΕΛΕΑΑ και ΣΕΚΠΥ, ενώ πραγματοποίησαν παρουσιάσεις οι εταιρείες ΑΚΜΩΝ, ALTUS, ΕΑΒ, IDE, ISI και MILTECH. Από Αμερικανικής πλευράς παρέστησαν εκπρόσωποι της Πρεσβείας και του ODC και μετείχαν με παρουσιάσεις οι εταιρείες Aurora Flight Sciences, Elesia SpA, General Atomics, Summit Aviation, United Industries Aerospace και ViaSat Inc.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Άμυνας υποστήριξε την χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά & Επενδυτικά Ταμεία του πρώτου συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος που φέρει την έννοια της «κυκλικής οικονομίας» στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρόκειται για μια πρόταση διττής χρήσης με τίτλο «Developing a Transferable Energy Self Sufficient Autonomous Composting Unit for Food and other Organic Wastes – Εξέλιξη, Ολοκλήρωση και Εμπορευματοποίηση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών Επεξεργασίας Οργανικών Υπολειμάτων» που αρχικά υποβλήθηκε από ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης. Η συγκεκριμένη πρόταση αφού έλαβε τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες από τον ΕΟΑ, υποβλήθηκε στην Εθνική Διαχειριστική Αρχή (Γεν. Γρ. Έρευνας και Τεχνολoγίας) στο πρόγραμμα “Ερευνώ Δημιουργώ, Καινοτομώ” στην θεματική ενότητα «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» για την περιφέρεια Κρήτης, με προϋπολογισμό 1.282.002 ευρώ εκ των οποίων η συγχρηματοδότηση είναι 606.151 ευρώ

Στρατιωτική διπλωματία

O Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Rear Admiral Eli Sharvit, από 22 έως 24 Οκτωβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον ομόλογό του και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συμμετοχή μονάδων του Ισραηλινού Ναυτικού στην άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 17» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, κυριότερος εκ των οποίων είναι αυτός των υποβρυχίων.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Χάιφα και ξεναγήθηκε στο υποβρύχιο INS TANIN, τύπου DOLPHIN II. Στη συνέχεια συμμετείχε σε ολιγόωρο πλου με την κορβέτα INS EILAT, τύπου SAAR 5, στις προσβάσεις του λιμένα της Χάιφα.

Στις 23 Οκτωβρίου προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη αριθμός ελικοπτέρων Blackhawk της 10th Combat Aviation Brigade με έδρα Ft. Drum New York, τα οποία ολοκλήρωσαν πρόσφατα την επιχειρησιακή τους ανάπτυξη. Τα ελικόπτερα φορτώθηκαν σε πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να μεταφερθούν στην Ισπανία. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την στρατηγική σημασία της περιοχής.

Από 23 έως 27 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στην Κρήτη, εξειδικευμένη εκπαιδευτική ενότητα (education module), επί της τυποποίησης ΝΑΤΟ, σε αντικείμενα που αφορούν στη σχεδίαση, παραγωγή και συντήρηση των προτύπων της συμμαχίας. Το σχολείο διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το τεχνολογικό στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, και το παρακολούθησαν 47 επιτελείς από χώρες και φορείς του ΝΑΤΟ. Η υλοποίηση του σχολείου εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού ΝΑΤΟ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης της συμμαχίας.

Στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, με αντικείμενο ”Counter-Violent Extremist Organizations”, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps. Στη σύνοδο συμμετείχαν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από 76 κράτη από όλες τις ηπείρους, οι Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ, καθώς και οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι θεματικές ενότητες της συνόδου διέλαβαν:

  • Την ανάλυση του σύγχρονου πλαισίου του βίαιου εξτρεμισμού διεθνώς.
  • Τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός συνασπισμού, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν τα κοινά συμφέροντα των κρατών μελών του, για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.
  • Τις απώλειες που έχει υποστεί το ISIS, σε προσωπικό, μέσα, πόρους και εδάφη, στις χώρες που έχει αναπτυχθεί.
  • Τον τρόπο λειτουργίας του Islamic Military Counterterrorism Center.
  • Την παρουσίαση της επιχείρησης “Gallant Phoenix” ως παράδειγμα επιχείρησης πολυεθνικής συνεργασίας και ενίσχυσης των στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Οι σκοποί της συνόδου ήταν, η επισήμανση της διαρκούς διασυνοριακής φύσης της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού, η προώθηση της ενότητας προσπάθειας στον σχεδιασμό αντιμετώπισής της και η ανάπτυξη στρατηγικής συνοχής με ανταλλαγή διδαγμάτων από τις συναφείς στρατιωτικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

  • Η πρόληψη της τρομοκρατίας με την εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν, απαιτεί κοινή συντονισμένη προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο.
  • Η ανταλλαγή πληροφοριών και η βελτίωση της περιοχικής διάδρασης των κρατών θα συμβάλλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.
  • Ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, θα συμβάλλει στον συντονισμό δραστηριοτήτων και στην επίγνωση καταστάσεως, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της συμμαχίας για προβολή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο απαιτεί τη συνέχιση των οικείων επιχειρήσεων από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κατά τη συνάντησή του με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε την, διαρκώς βελτιούμενη, διμερή στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής/ατομικής εκπαίδευσης και της ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και τις πολυμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος, με συμμετοχή Ελλάδας και Ισραήλ, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι κατά την παρέμβασή του, ο Τ/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Hulusi Αkar χαρακτήρισε απαράδεκτο τον όρο «ισλαμική τρομοκρατία», υποστηριζόντας πως  δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες.

Στις 27 Οκτωβρίου 2017 υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2018 μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου. Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης, και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του ΥΠΑΜ Μαυροβουνίου, Ίβιτσα Ιβάνοβιτς. Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει δραστηριότητες στους τομείς επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού, διεξήχθη η ΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» με πραγματικά πυρά. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σταδιακή κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας εκ μέρους του, σε συνδυασμό με αεροκίνητες ενέργειες με τμήματα ειδικών δυνάμεων για κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας. Στον τομέα του ασκούμενου Σχηματισμού, οι φίλιες δυνάμεις αφού αρχικά αναχαίτισαν τον εχθρό, προχώρησαν σε επιθετική ενέργεια για εξάλειψη δημιουργηθέντος εχθρικού αεροπρογεφυρώματος. Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Πεζικού, Εθνοφυλακής και Τεθωρακισμένων της Ταξιαρχίας και εκτελέστηκαν βολές όλμων, πυροβόλων τεθωρακισμένων οχημάτων και λοιπών βαρέων όπλων Πεζικού, σε συνεργασία με ελικόπτερα MI-35 και GAZELLE της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Όλες οι ενέργειες και βολές εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια και ευστοχία πυρών, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού της Ταξιαρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό του προσωπικού που συμμετείχε στην άσκηση ήταν στρατιώτες της 2017Β’ ΕΣΣΟ, οι οποίοι πρόσφατα ολοκλήρωσαν τον βασικό κύκλο της εκπαίδευσής τους.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «Σχης (ΤΘ) Άγγελος Χριστοδούλου» με πραγματικά πυρά.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σταδιακή κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας με τη χρήση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων εκ μέρους του, ο οποίος με την υποστήριξη Πυροβολικού και Αεροπορίας πέτυχε να δημιουργήσει εισχώρηση σε συγκεκριμένο τομέα του μετώπου όπου και αναχαιτίστηκε.
Το ΓΕΕΦ προκειμένου να εξαλείψει την εχθρική εισχώρηση και να αποκαταστήσει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διέταξε την ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία να αντεπιτεθεί με την υποστήριξη πυροβολικού και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας. Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού της Ταξιαρχίας και εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων αρμάτων, αυτοκινούμενων πυροβόλων, κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων HOT και MILΑΝ από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα καθώς και βολές λοιπών βαρέων όπλων πεζικού. Όλες οι ενέργειες εκτελέστηκαν με την ταχύτητα και την ορμή που αρμόζει στις Μονάδες Τεθωρακισμένων, ενώ οι βολές ήταν απόλυτα ακριβείς και εύστοχες, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού της Ταξιαρχίας.

Στις 25 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης μετέβη στο Ισραήλ με ελικόπτερο AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας προκειμένου να παρακολουθήσει φάσεις της συνεκπαίδευσης που διεξάγεται στα νότια της χώρας μεταξύ προσωπικού της ΕΦ και της Μονάδας «Egoz» των Ισραηλινών ΕΔ. Η συνεκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων με αντικείμενο τον αγώνα σε κατοικημένο τόπο πραγματοποιείται στη βάση Tzeelim, η οποία θεωρείται ότι φιλοξενεί κορυφαίες εγκαταστάσεις, που προσομοιώνουν μια αραβική πόλη. Τον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη συνόδευσε ο Ταξίαρχος Uri Gordin διοικητής της 98ης Μεραρχίας. Η άσκηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της άσκησης ΚΙΝΥΡΑΣ-ΣΑΟΥΛ 2017 το διάστημα 11-24 Ιουνίου 2017 στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν 500 Ισραηλινοί στρατιώτες σε κυπριακό έδαφος.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 4 Οκτωβρίου 2017, το υποβρύχιο του Τουρκικού Ναυτικού SAKARYA (S354) πραγματοποίησε βολή τορπίλης τύπου Mk-24 Mod. 2 Tigerfish με στόχο το πρώην USS DUNCAN, πλοίο κλάσης Oliver Hazard Perry, στο πλαίσιο άσκησης στον Εύξεινο Πόντο. Σημειώνεται ότι το USS DUNCAN ήταν το πρώτο πλοίο της κλάσης Perry που παροπλίστηκε στις 5 Ιανουαρίου 1998 και παραχωρήθηκε στο Τουρκικό Ναυτικό στις 4 Μαίου 1999 για προσπορισμό ανταλλακτικών.

H 61χρονη Meral Akşener παρουσίασε επισήμως στις 25 Οκτωβρίου 2017 στην Άγκυρα το νέο κόμμα με το όνομα “İYİ PARTİ” («Καλό Κόμμα») που τοποθετείται στο χώρο της Κεντροδεξιάς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2019. Η Akşener, η οποία εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1995 με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (DYP), χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών για διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Τουρκικής Βουλής μετά το 2011, υπήρξε επικεφαλής της εσωκομματικής κίνησης στο Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) κατά του προέδρου του κόμματος Devlet Bahçeli λόγω της στήριξής του στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Recep Tayyip Erdoğan, όπως το προεδρικό σύστημα. Το «Καλό Κόμμα» έχει ήδη πέντε βουλευτές, τέσσερις από το MHP και έναν που αποχώρησε προσφάτως από το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Το κόμμα θεωρείται πολυσυλλεκτικό, αποτελώντας ουσιαστικά ένα αμάλγαμα τουρκικού εθνικισμού, κεμαλισμού, κρατισμού αλλά και οικονομικού φιλελευθερισμού και από αναλυτές θεωρείται ήδη ως ένα είδος μετριοπαθούς ΜΗΡ που προσπαθεί να συνδυάσει και την δεξιά παράδοση του DYP. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων και πολιτικών αναλυτών, το νέο κόμμα έχει σήμερα τη δυναμική να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται ώστε ένα κόμμα να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση (και για το οποίο το «Καλό Κόμμα» προτείνει τη μείωση στο 5%), αντλώντας ψηφοφόρους και από τα τρία συστημικά κόμματα (AKP, CHP, MHP). Κατά την παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα, η Akşener δήλωσε ότι προτεραιότητες αποτελούν:

  • η ανάδειξη της Τουρκίας σε ένα από οικονομικά ισχυρότερα κράτη, με διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 6%
  • Βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και πλήρεις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Δικαιοσύνη
  • Συνέχιση των διώξεων κατά των μελών του δικτύου Gülen (FETÖ)

Στο πρόγραμμα του κόμματος, δίδεται μεγάλη σημασία στο κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική στις τουρκογενείς χώρες και στην Μέση Ανατολή ενώ υπάρχει ειδική αναφορά στην Κύπρο όπου γίνεται λόγος για «ένα έθνος δυο κράτη» ανάμεσα στην λεγόμενη “ΤΔΒΚ” και στην Τουρκία και για στήριξη του κόμματος για μια ανεξάρτητη και διεθνώς αναγνωρισμένη “ΤΔΒΚ” καθώς και συμφωνία με τους Τ/Κ για μόνιμη στρατιωτική βάση. Εθνικιστικός χαρακτηρίζεται ο τόνος του προγράμματος του κόμματος όσον αφορά την Ελλάδα ενώ κρατούνται σαφής αποστάσεις από την πολιτική για πλήρη ένταξη στην ΕΕ παρόλο που σε κάποια σημεία του προγράμματος υπάρχουν αναφορές σε πρακτικές της ΕΕ που θα αποτελούν μοντέλο για την Τουρκία, κυρίως σε θέματα λογοκρισίας του Τύπου και συνδικαλιστικών σωματείων. Σημειωτέον ότι το έμβλημα του νέου κόμματος αποκάλυψε πρώτος στο Twitter ο Πλοίαρχος ε.α. Ali Türkşen, επικεφαλής της δεύτερης 6μελούς ομάδας βατραχανθρώπων που ανέβηκε στη Δ. Ίμια το 1996, το όνομα του οποίου ενεπλάκη αργότερα στην υπόθεση του σχεδίου συνωμοσίας Balyoz που σήμερα αποδίδεται σε σκευωρία του δικτύου Gülen.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας, İsmail Demir, στο κρατικό πρακτορείο Anadolu στις 22 Οκτωβρίου, η κρατική εταιρεία STM Defense Technologies and Engineering Co. έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή φονικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με την επωνυμία ALPAGU, KARGU και TOGAN. Το ALPAGU παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF-17 και έχη πρόσκρουση σε στόχο και η εξουδετέρωσή του με την έκρηξη της πολεμικής κεφαλής που φέρει.

Φωτογραφίες από δοκιμαστική βολή του Βαλλιστικού Βλήματος Βραχέος Βεληνεκούς (SRBM) J-600Τ Yildirim («Κεραυνός») δημοσιεύθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 2017 σε τουρκικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται πιθανότατα για μία από τις πρώτες δοκιμαστικές βολές που σημειώθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στο Πεδίο Βολής Χηλής (Şile) του Εύξεινου Πόντου.

Στις 24 Οκτωβρίου 2017, ημέρα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Άγκυρα, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak δημοσίευσε φωτογραφίες από τη δικογραφία της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης για την υπόθεση των 8 που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 με ελικόπτερο S-70 Blackhawk του 4ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού. Στο δημοσίευμα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι κατά την παραμονή του ελικοπτέρου στην Ελλάδα αφαιρέθηκε ο εξοπλισμός του συστήματος Αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού (IFF) καθώς και ότι λείπουν οι Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης (NVG) αξίας 20.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Στρατηγού Petr Pavel, Πρόεδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «αναγκαίες συνέπειες» αν προχωρήσει τελικά στην αγορά του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400. Ο Τσέχος Στρατηγός ανέφερε πως αν και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τα οπλικά συστήματα που επιθυμεί για την άμυνά της, η αγορά του S-400, θα προκαλέσει προβλήματα διασύνδεσης και ενσωμάτωσης στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.

Τερματίστηκε αθόρυβα το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα κατασκευής του τουρκικού αεροσκάφους περιφερειακών πτήσεων, μεσαίας ακτίνας, με την εμπορική επωνυμία TRJET και διττή χρήση (πολιτική και στρατιωτική). Η Τουρκία είχε αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα των αεροσκαφών Dornier 328 και Dornier 628 από την Sierra Nevada Corporation, ιδιοκτησίας του Τούρκου επιχειρηματία Φατίχ Οζμέν, ωστόσο το πρόγραμμα εγκαταλείπεται καθώς «οι προβλέψεις κόστους και πωλήσεων δεν ήταν ενθαρρυντικές». Σημειώνεται πως Τούρκοι αναλυτές είχαν επισημάνει πρόσφατα (βλ. Turkey’s Potemkin Defense Industry) τη μη σκοπιμότητα του προγράμματος καθώς δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτησή του ούτε από τις κρατικές Turkish Airlines.