Ανασκόπηση εβδομάδας #138

0
37705

ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Στρδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», σύσκεψη υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, με τη συμμετοχή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ) και των Διοικητών των Μειζόνων Διοικήσεων (ΜΔ) – Μειζόνων Σχηματισμών (ΜΣ) των 3 Κλάδων των ΕΔ. Στην έναρξη παρευρέθη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και απηύθυνε ομιλία. Σκοπός της εν λόγω σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για θέματα αρμοδιότητας ΓΕΕΘΑ (όπως επιχειρησιακή σχεδίαση, οργάνωση/ διοίκηση και έλεγχος ΕΔ, εκπαίδευση, θεσμικά κείμενα, στρατιωτική συνεργασία με διάφορες χώρες, εξοπλιστικά προγράμματα κλπ), η παρουσίαση από τους Διοικητές των ΜΔ – ΜΣ ζητημάτων τους, καθώς και η παροχή κατευθυντηρίων οδηγιών από τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», αντιστράτηγο Κ. Φλώρο και του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη»), αντιστράτηγο Χ. Λαλούση επισκέφθηκε:

  • Tην έδρα της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ») και το  Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) Μαρασίων όπου έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό.
  • Tο ΕΦ 1 και την περιοχή των Καστανιών όπου συνομίλησε με το προσωπικό και με κατοίκους της περιοχής.
  • Το ΕΦ Πετράδων όπου επιθεώρησε τα τμήματα αμέσου αντιδράσεως  της Μεραρχίας.
  • Το ΕΦ Μαύρου Όγκου και το Πεδίο Ασκήσεων-Βολής (ΠΑ-ΠΒ) Ψηλού Στάλου στην ΠΕ της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ») όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Σχηματισμού.
  • Την ΠΕ της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Έβρος») όπου πραγματοποίησε ομιλία στο προσωπικό της Μεραρχίας.
  • Το Στρατηγείο της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Έβρος» όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Σχηματισμού.
  • Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο Αρχηγός, συνομίλησε και έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό των Φυλακίων, Μονάδων και Σχηματισμών,  ενώ έλεγξε την ετοιμότητα των τμημάτων αμέσου επεμβάσεως των Επιτηρητικών Φυλακίων.

Πρόκειται για την πολλοστή επίσκεψη του Α/ΓΕΣ και του Διοικητή 1ης Στρατιάς στην ΠΕ του Δ΄ ΣΣ κατά τους τελευταίους μήνες.

Κατά την θερινή εφαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στην περιοχή Λιτοχώρου εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά φέτος μία εξαιρετικά απαιτητική επιχειρησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία αξιολόγησης του συνόλου των Ευελπίδων όλων των τάξεων με την οργανική τους συγκρότηση. Η σχεδίασή της βασίστηκε στην αξιολόγηση της λήψης απόφασης ενός μαχητή – ηγέτη μικρών κλιμακίων (Ομάδας-Δριας), ο οποίος ενεργεί σε εναλλασσόμενο έδαφος υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, υψηλά επίπεδα κόπωσης και υπό την πίεση του χρόνου. ​Η αξιολόγηση διαρκεί 72 ώρες συνεχούς άσκησης – εκπαίδευσης (τρία 24ωρα), διεξάγεται ημέρα και νύχτα, σε μία περιοχή με έκταση περίπου 30 τ.χλμ., εντός της οποίας εξετάζονται ημερήσια και νυχτερινά επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως Στίβος Εμποδίων, Φυσική Δοκιμασία, Κολύμβηση Μάχης, Κωπηλασία, – Διέλευση Υδάτινου Κωλύματος, Α’ Βοήθειες, Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Αμυντική Εγκατάσταση, κ.λπ. Με την ολοκλήρωση των 72 ωρών, κάθε Διμοιρία θα έχει διανύσει περίπου 100 χλμ, έχοντας στη διάθεσή της περίπου 4 ώρες ανά 24ωρο για νυχτερινή ανάπαυση. ​Από τις κύριες επιδιώξεις της όλης διαδικασίας είναι η ανάδειξη των ηγετικών ικανοτήτων και η επίτευξη πνεύματος Μονάδος, συμβάλλοντας στην συνεχή προσπάθεια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων για επίτευξη υψηλού επιπέδου διαδικασιών αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας στρατιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις συναφείς κατευθύνσεις της ηγεσίας.

Πολεμικό Ναυτικό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χ. Χριστοδούλου και τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ν. Τσούνη ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ. Στην επίσκεψη παρέστη και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την κανονιοφόρο (Κ/Φ) «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» και το υποβρύχιο (Υ/Β) «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», ενώ είχε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ). Πέρα από τις τυπικές δηλώσεις, ενδιαφέρον είχε η εξής αποστροφή του υπουργού, που δείχνει ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα, αν μη τι άλλο, τίθενται από τη στρατιωτική ηγεσία και έχουν γίνει αντιληπτά από την πολιτική ηγεσία: “Ακούσαμε τα προβλήματα που τέθηκαν από τον Αξιότιμο Αρχηγό. Να είστε σίγουροι ότι αυτά κατέστησαν σαφή και από τις συζητήσεις που είχαμε με τον Αρχηγό του ΓΕΝ, επανειλημμένως βέβαια είναι συνέχεια αυτή η διαδικασία. Καταλαβαίνω ότι μία Μονάδα Επιφανείας, ένα σκάφος επιφανείας, καλό είναι να είναι αξιόπλοο, αλλά δεν αρκεί να είναι μόνο αξιόπλοο όταν κάποια συστήματα είτε αμύνης είτε άλλα δεν δουλεύουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Για να είναι άρτια και επομένως αποτελεσματική, πανίσχυρη και τρομακτική για τον εχθρό – η απειλή που πρέπει να νιώθουν και οι απέναντι, όχι μόνο η απειλή που νιώθουμε εμείς – σε μια τέτοια Μονάδα πρέπει να λειτουργούν όλα τα συστήματα και όχι απλά να είναι αξιόπλοη ή ταχύτατη. Προς αυτό το σκοπό εργαζόμαστε, είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που μας έχουν τεθεί, θα το κάνουμε μαζί σας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος”. Ευπρόσδεκτο το τέλος των ωραιοποιήσεων κ. υπουργέ – αναμένονται επειγόντως και οι ανάλογες πράξεις…

Στο προσκήνιο επανήλθε αυτή την εβδομάδα η προοπτική προμήθειας δύο φρεγατών κλάσης Adelaide του ναυτικού της Αυστραλίας (RAN) από το ΠΝ, καθώς από σχετικό αυστραλιανό δημοσίευμα προκύπτει ότι το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας ενδεχομένως επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση προς την ελληνική πλευρά τον Ιούλιο. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Ν. Τσούνη, κατά την παραμονή του στη Σιγκαπούρη (14-15 Μαΐου) στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου IMSC 19 (International Maritime Security Conference) και της Διεθνούς Έκθεσης IMDEX Asia 2019 (International Maritime Defense Exhibition and Conference), στη φρεγάτα Newcastle (FFG06) που βρισκόταν στη Σιγκαπούρη συμμετέχοντας στην άσκηση Indo-Pacific Endeavour. Σύμφωνα με το αυστραλιανό δημοσίευμα, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έμεινε ικανοποιημένη από την κατάσταση του πλοίου και εξέφρασε προβληματισμό για τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, ενώ σύμφωνα και με το σχετικό ρεπορτάζ του doureios.com η εικόνα που διαμορφώθηκε σε επίπεδο ΓΕΝ σχετικά με τους πόρους που θα απαιτηθεί να διατεθούν για την υποστήριξη των πλοίων, έθεσε οριστικό τέλος στην υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με το αυστραλιανό δημοσίευμα, η νέα κρούση των Αυστραλών πιθανώς αφορά βελτιωμένη πρόταση, που ενδεχομένως συμπεριλαμβάνει στο “πακέτο” αντιαεροπορικούς πυραύλους SM-2 Block IIIA και ESSMs. Σε συνδυασμό με την επανεξέταση όλων των επιλογών λόγω της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας, καμία έκβαση δεν πρέπει να αποκλείεται.

Πολεμική Αεροπορία

Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 29 Ιουλίου 2019, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) παρέλαβε 60χρονο Έλληνα τραυματία ορειβάτη από το καταφύγιο «Αποστολίδης», στον Όλυμπο. Το ελικόπτερο μετέφερε τον ασθενή στο Στρατόπεδο «Μπαλανίκα» στο Λιτόχωρο, από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ.

Κύπρος

Την Κύπρο επισκέφθηκε στις 29 και 30 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τόνισε ότι η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδας και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα. Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, επισκέφθηκε τα φυλακισμένα μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στους χώρους των κελιών, στην αίθουσα όπου έγιναν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών και στο σημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των ηρώων. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ξεναγήθηκε στο αεροσκάφος Noratlas. Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα, όπου κατέθεσε στεφάνι, ξεναγήθηκε στο μουσείο και μίλησε στο προσωπικό.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 31 Ιουλίου 2019 παρελήφθησαν στην Σμύρνη 4 Ε/Π CH-47F CHINOOK, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις συνολικά 11 Ε/Π του τύπου, εκ των οποίων 7 διατέθηκαν στον Τουρκικό Στρατό (s/n 16-7461 έως 67) και φέρουν την χαρακτηριστική τρίχρωμη παραλλαγή, 3 στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ, τα οποία εμφανίστηκαν με μονόχρωμη σκούρα βαφή, και 1 στο Τ/ΥΠΑΜ.

Τουρκικά ΜΕΑ BAYRAKTAR TB2 που επιχειρούν στη Λιβύη προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) πραγματοποίησαν νυχτερική αποστολή βομβαρδισμού στις 26 Ιουλίου 2019 στην Αεροπορική Βάση Al-Jufra, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων δύο Α/Φ IL-76 ουκρανικής εταιρείας.

Για το υπόλοιπο του Αυγούστου η ιστοσελίδα, εκτός απροόπτου, δεν θα ενημερώνεται.

Σας ευχόμαστε καλή ξεκούραση!