Ανασκόπηση εβδομάδας #360

0
839

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να πιέζουν τις ουκρανικές, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη πυρομαχικών (κυρίως πυροβολικού, αλλά και αντιαεροπορικών πυραύλων) που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Ωστόσο, χθες (20 Απριλίου) εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συμπληρωματική βοήθεια ύψους 60 δις δολλαρίων προς την Ουκρανία, που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της τροφοδοσίας της με πυρομαχικά. Καθώς εκκρεμεί η έγκριση της Γερουσίας, η υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ και η ολοκλήρωση διαδικασιών μεταφοράς κλπ., η έλλειψη πυρομαχικών θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ουκρανικές δυνάμεις για αρκετές εβδομάδες ακόμα. Την τελευταία εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις αποκόμισαν εδαφικά κέρδη στις περιοχές του Chasiv Yar και της Avdiivka, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν εδαφικά κέρδη νοτίως της Kreminna. Τη νύχτα της 16 προς 17 Απριλίου, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ρωσική συστοιχία S-400 (3 ραντάρ, 4 ή 5 εκτοξευτές και κέντρο διοίκησης πυρός) στο αεροδρόμιο του Dzhankoy στην Κριμαία, χρησιμοποιώντας βλήματα ATACMS. Επίσης, στις 19 Απριλίου κατέπεσε στην περιοχή της Σεβαστούπολης ένα ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22M3, το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν, ενώ από ρωσικής πλευράς η πτώση αποδίδεται σε τεχνική βλάβη. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Τη νύχτα της 18 προς 19 Απριλίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε περιορισμένης κλίμακας πυραυλική επίθεση κατά του Ιράν, πλήττοντας στόχους στην Ισφαχάν (όπου στεγάζεται μέρος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν). Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με πυραύλους (πιθανότατα Blue Sparrow) που εκτοξεύτηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη (πιθανότατα F-15Ι) εκτός του εναερίου χώρου του Ιράν, έπληξε ραντάρ αντιαεροπορικών συστοιχιών. Η περιορισμένη κλίμακα της επίθεσης σημαίνει ότι το Ισραήλ επέλεξε σε πρώτη φάση μια “συμβολική” ανταπόδοση στη μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση του Ιράν της 13-14 Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται άλλη επίθεση από πλευράς Ισραήλ στο μέλλον.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα η τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της έναρξης του οικιστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η Α΄ Φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 702 διαμερίσματα σε 54 συγκροτήματα, αρχικά σε 5 πόλεις της Θράκης και 13 νησιά του Αιγαίου, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ με φορέα υλοποίησης το ΓΕΣ. Το 15% των διαμερισμάτων θα διατίθεται σε γιατρούς και δασκάλους που υπηρετούν στην παραμεθόριο. Στην τελετή παρευρέθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Διοικητής Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Σ. Παπασταθόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Α. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Σουφλίου Π. Καλακίκος κ.ά.

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 ολοκληρώθηκε η 1η προγραμματισμένη αποστολή για το έτος 2024 του πολυμελούς διακλαδικού κινητού υγειονομικού κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στο πλαίσιο της δράσης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ». Η αποστολή αποτελείτο από κλιμάκιο Στρατιωτικών Ιατρών (ειδικοτήτων Γενικού Χειρουργού, Καρδιολόγου και Ειδικού Παθολόγου) καθώς και Στρατιωτικών Νοσηλευτών. Μεταφέρθηκε στα νησιά με την Κανονιοφόρο ΚΑΣΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού και παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε κατοίκους νήσων, όπως παρακάτω:

● Στην Ανάφη, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024.
● Στην Αμοργό, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024.
● Στην Αστυπάλαια, την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2024-2035 περιλαμβάνει συνολικό ύψος εξοπλιστικών δαπανών της τάξεως των 19,5 δισ. €, που αναλύονται σε περίπου 13 δισ. € για νέα εξοπλιστικά προγράμματα και περί τα 6,5 δισ. € προς κάλυψη ανειλημμένων υποχρεώσεων. Εξ άλλου, δεδομένης της δέσμευσης του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια για ισοκατανομή των εξοπλιστικών δαπανών μεταξύ των τριών κλάδων των ΕΔ, το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κλάδο των ΕΔ για νέους εξοπλισμούς είναι λίγο παραπάνω από 4 δις € για 12 χρόνια. Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να διαψευστούν, διότι τα ποσά αυτά είναι πολύ κατώτερα των διατεθέντων την προηγούμενη τετραετία, και εντελώς ανεπαρκή για τις ανάγκες των ΕΔ. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συσσωρευμένες “πληγές” λόγω της δεκαπενταετούς υποχρηματοδότησής τους ως το 2019, και η ανάταξή τους απαιτεί μακροχρόνια προσπάθεια που εκτείνεται πολύ πέραν της πρώτης κυβερνητικής τετραετίας…

Στρατός Ξηράς

Από 1 έως 12 Απριλίου 2024, Σχηματισμοί της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) διεξήγαγαν επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Περιοχή Ευθύνης τους. Η εκπαίδευση περιέλαβε βολές ημέρα και νύχτα, με πραγματικά πυρά από άρματα μάχης, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, αυτοκινούμενα πυροβόλα, A/A πυροβόλα σε αντι-αποβατικό ρόλο, όλμους και λοιπά βαρέα όπλα Πεζικού. Κατά την εκτέλεση των βολών διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού στην τεχνική και τακτική χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων.

 

Από 18 έως 19 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ) Αντιστράτηγο Σ. Παπασταθόπουλο, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ΣΣ. Ειδικότερα, ο Αρχηγός επισκέφθηκε την έδρα της ΧVΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧVI Μ/Κ ΜΠ) «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ», της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) «ΕΒΡΟΥ», Σχηματισμούς, Μονάδες, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ). Ο Αρχηγός κατά τις επισκέψεις του, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες και συνεχάρη το προσωπικό για το έργο το οποίο επιτελεί.

Στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών επαφών πριν την συνάντηση για τα ΜΟΕ που θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στην Αθήνα, ο Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Β. Χαρκιανάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού στην Αδριανούπολη στις 16 Απριλίου 2024, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ΑΚΑΜ Συνταγματάρχη Γ. Μπέλλο. Αντίστοιχα, ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες. Σημειώνουμε ότι η ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών σχηματισμών είναι ένα ΜΟΕ που είχε απορριφθεί αρκετές φορές από την προηγούμενη ελληνική στρατιωτική ηγεσία. Κατά τα άλλα η άποψή μας για τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις διατυπώνεται στο τέλος του παρόντος κειμένου.

Πολεμικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465) κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στις 15 Απριλίου πραγματοποίησε ανεφοδιασμό εν πλω (RAS) από το γαλλικό πλοίο FS Somme.

Tην Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) παρουσία του Διοικητή Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) Αντιναυάρχου (Μ) Π. Δημητρόγλου ΠΝ και υπό τη διεύθυνση του Διοικητή ΝΣ Αρχιπλοιάρχου (Μ) Π. Καπασάκη ΠΝ. Στην Άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ, το Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΜΤΧ) του Στρατού Ξηράς, το Αστυνομικό Τμήμα Σαλαμίνας και το Πυροσβεστικό Σώμα Πειραιά. Επιπρόσθετα συμμετείχαν παρατηρητές από τη Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ, την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), το ΔΔΜΝ, το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) και την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Αττικής. Κατά την Άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης και αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο ΝΣ.

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ) υπό τη διεύθυνση του Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναυάρχου Γ. Αγγουρά ΠΝ, παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΠΝ) Υποναυάρχου (Μ) Σ. Τσαμίλη ΠΝ και υπό τον συντονισμό του Κέντρου Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της Ναυτικής Βάσης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ. Στην Άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ, την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (206 ΠΑΥ/ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, το Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ) του Στρατού Ξηράς, το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου, το Ά Τμήμα Τροχαίας Δυτικής Αττικής, την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), τον 4ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πειραιά, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και το Δήμο Περάματος. Επιπρόσθετα συμμετείχαν παρατηρητές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και την Περιφέρεια Αττικής καθώς και εθελοντικές ομάδες. Κατά την Άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024. Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας της άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών καθώς και η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Στον «ΗΝΙΟΧΟ 2024» συμμετείχαν συνολικά 9 χώρες, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F, το Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON, οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9, η Ισπανία με αεροσκάφη F-18, το Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE, η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139, το Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414, η Ρουμανία με αεροσκάφη F-16 και η Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON συμπληρώνοντας 1027 εξόδους σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών. Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό ένα έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία να διαθέσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα Patriot ή/και S-300, με το επιχείρημα ότι η Ουκρανία τα χρειάζεται ενώ εκείνες δεν αντιμετωπίζουν άμεση απειλή. Κατά το δημοσίευμα, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ισπανίας αντιμετώπισαν σημαντικές πιέσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου, οι πιέσεις αναμένεται να επαναληφθούν σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας αύριο 22 Απριλίου. Κατά το ρεπορτάζ, η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ελληνικά S-300. Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, η παραχώρηση των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία θα ήταν ορθή απόφαση, υπό τον όρο ότι θα αντικατασταθούν με αντίστοιχα δυτικά συστήματα που θα τα αναπληρώσουν στην αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική κάλυψη της Κρήτης. Για την Ισπανία ίσως ισχύει το επιχείρημα ότι δεν αντιμετωπίζει άμεση απειλή, για την Ελλάδα όμως όχι: οι απειλές Ερντογάν για χρήση βαλλιστικών πυραύλων κατά της Ελλάδας είναι πολύ πρόσφατες για να ξεχαστούν. Και αν κάποιοι στο ΝΑΤΟ δεν δέχονται ότι η “φίλη και σύμμαχος” Τουρκία συνιστά απειλή, ας τους δείξουν οι Έλληνες εκπρόσωποι το χάρτη με την ακτίνα δράσης των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, για να τελειώνει η συζήτηση…

 

Μηδενική παρέμεινε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας και την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Κύπρος

Από τις 16 Απριλίου, σκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτελούν περιπολίες σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοικτά του Λιβάνου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη νέα πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που περιλαμβάνει επίσης την αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους, που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης. Ήδη στις 17 Απριλίου, 5 πλοιάρια με περίπου 500 παράνομους μετανάστες που είχαν κατεύθυνση την Κύπρο, εντοπίστηκαν περίπου 50 ν.μ. από τις ακτές του Λιβάνου, προσεγγίστηκαν από τα πλοιάρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέστρεψαν την πορεία τους επιστρέφοντας προς το Λίβανο.

Από 8 μέχρι 18 Απριλίου 2024 η Εθνική Φρουρά, συμμετείχε στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ – 2024» στην Ελλάδα, με ένα ελικόπτερο ΑW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) και με προσωπικό, το οποίο έλαβε μέρος στην σχεδίαση των εξεταζόμενων σεναρίων σε συνεργασία με αντίστοιχα κλιμάκια των υπόλοιπων χωρών, καθώς επίσης και σε αριθμό εκπαιδευτικών αποστολών Έρευνας και Διάσωσης Μάχης, Τακτικών Αερομεταφορών και εκτέλεσης επεισοδίων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει για την επενδυτική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγωγό Great Sea Interconnector, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το έργο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ότι η Κύπρος πρέπει να μπει στο έργο ως επενδυτής, δεδομένου ότι είναι ευρωπαϊκή της υποχρέωση να συνδεθεί με την Ευρώπη μέχρι το 2029 και σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώσει πρόστιμα. Επομένως, όπως ανέφερε ο Ν. Παπαδόπουλος, δεν είναι πρόβλημα να συνεισφέρει €100 εκατ. η Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσει να έχει φθηνό ρεύμα στην Κύπρο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Χθες 20 Απριλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν δέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον επικεφαλής της Χαμάς Ismail Haniyeh, που είχε συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν την Τετάρτη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, η ηγεσία της Χαμάς έχει προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να μεταφέρει την έδρα της από τη Γάζα στην Τουρκία, υπό τον όρο της πλήρους αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Σημειώνεται ότι σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί τη Χαμάς αντιστασιακή και όχι τρομοκρατική οργάνωση, και τον Haniyeh “ηγέτη του παλαιστινιακού αγώνα”, ενώ οι βουλευτές του φώναζαν “θάνατος στο Ισραήλ”.

Ο T/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Metin Gürak πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν στις 18-19 Απριλίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δ. Χούπη στην Ινδία.

Αύριο 22 Απριλίου 2024 θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο Πρέσβης Θ. Λαλάκος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Ακτσαπάρ, αντιστοίχως. Θα μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα. Με τη συνάντηση αυτή επιχειρείται να συντηρηθεί ένα κάποιο “momentum” στην ελληνοτουρκική προσέγγιση του τελευταίου χρόνου, ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία στις 13 Μαϊου. Κι αυτό παρ’ ότι η Τουρκία δίνει τον τελευταίο καιρό αρκετά δείγματα σκλήρυνσης των θέσεών της, όπως με την πρωτοφανή αντίδρασή της στην ελληνική εξαγγελία δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων (στο πλαίσιο της συνόδου για τους ωκεανούς στις 16-17 Απριλίου στην Αθήνα) ή με τη NAVTEX που εξέδωσε στις 16 Απριλίου επαναφέροντας τους ισχυρισμούς της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου. Η ελληνική πλευρά όμως φαίνεται ότι εξακολουθεί να εμμένει στην αντίληψη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, ότι το ζητούμενο είναι “οι αναπόφευκτες εντάσεις να μην προκαλούν κρίσεις”. Αντίληψη κοντόφθαλμη και τυπικό δείγμα κατευναστικής λογικής, διότι όταν η μία πλευρά διακηρύσσει ως ύψιστο στόχο της την αποφυγή των κρίσεων (και όχι την προστασία των εθνικών συμφερόντων της), καθιστά σαφές στην άλλη πλευρά ότι ακριβώς δια των κρίσεων, ή δια της απειλής πρόκλησης κρίσεων, μπορεί να πετύχει τους στόχους της. Είναι αφελές να νομίζει ο κ. υπουργός ότι οι δύο χώρες απλώς θα διατηρήσουν τις εκατέρωθεν απόψεις τους, προσπαθώντας από κοινού να μην εξελίσσονται οι διαφορές τους σε κρίσεις. Για την Τουρκία οι εντάσεις και οι κρίσεις δεν είναι κάτι απευκταίο – η βία και η απειλή χρήσης βίας είναι βασικά εργαλεία της εξωτερικής της πολιτικής, και όχι μόνο έναντι της Ελλάδας. Όταν λοιπόν ο κ. Γεραπετρίτης διακηρύσσει ως πρωταρχικό στόχο την αποφυγή των κρίσεων, δεν προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως νομίζει. Αντιθέτως καθιστά την Ελλάδα ευκολότερο, πιο “μαλακό” στόχο στα μάτια του αντιπάλου, που τη θεωρεί δεκτικότερη σε υποχωρήσεις “προς αποφυγή κρίσεων”. Εδώ θα είμαστε, και δυστυχώς θα επιβεβαιωθούμε ξανά.