ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προμήθεια Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών κατηγορίας MALE από την ΠΑ

56
1743
Η πτητική εκμετάλλευση των 150 ΜΕΑ MQ-1 Predator της Αμερικανικής Αεροπορίας τερματίζεται από 1ης Ιουλίου 2017 προκειμένου να αντικασταθούν στο σύνολό τους από MQ-9 Reaper.

Εξελίξεις καταγράφονται στο ζήτημα της προμήθειας αριθμού Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) κατηγορίας Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE) από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η e-Amyna από τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υποπρόγραμμα συγκροτήθηκε σήμερα η Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων, μια ένδειξη ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του ΓΕΕΘΑ καθώς πλησιάζει κι η ημερομηνία παροπλισμού των αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης.

Τα υπό προμήθεια ΜΕΑ, την πτητική εκμετάλλευση των οποίων θα αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία επ΄ωφελεία και των τριών Κλάδων, αναμένονται να αξιοποιηθούν για την εκτέλεση αποστολών Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance: ISR) σε ολόκληρη της Περιοχή Ευθύνης του ΓΕΕΘΑ, μεταδίδοντας το σύνολο των δεδομένων σε διακλαδικό σταθμό ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Οι σημαντικότερες επιχειρησιακές αποστολές που θα κληθούν να εκτελέσουν τα ΜΕΑ είναι οι παρακάτω:

  • Υποστήριξη του αγώνα και επίθεση εναντίον εχθρικών δυνάμεων εμπροσθοφυλακής και/ή αναγνώρισης
  • Υποβοήθηση στην αναγνώριση δρομολογίου, περιοχής και ζώνης (χερσαίων και ναυτικών)
  • Εντοπισμός εχθρικής δύναμης και αποκάλυψη σύνθεσης, διασποράς και δραστηριότητας
  • Διατήρηση επαφής με τις εχθρικές δυνάμεις μέχρι και την αξιόλογηση των αποτελεσμάτων της προσβολής (Battle Damage Assessment: BDA)
  • Παροχή συντεταγμένων στόχου που να επιτρέπει την άμεση προσβολή του
  • Παροχή ή βελτίωση της κάλυψης της Περιοχής Επιχειρήσεων καθώς και παροχή τρισδιάστατων δεδομένων σε αποφασιστικά σημεία και δυσχερές έδαφος
  • Υποστήριξη της αποστολής των επανδρωμένων συστημάτων καθ΄όλη τη διάρκειά τους και μείωση του χρόνου έκθεσής τους σε περιβάλλον υψηλής απειλής
  • Διεξαγωγή επιχειρήσεων παραπλάνησης και επίδειξης ισχύος.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΜΕΑ της κατηγορίας MALE έχουν δυνατότητα συνεχούς πτήσης που υπερβαίνει τις 24 ώρες, καλύπτοντας αποστάσεις άνω των 300km και σε επιχειρησιακό ύψος μεταξύ 10.000 και 30.000 ποδών.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης -και μάλλον μια καινοτομία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- είναι πως η απόκτηση των ΜΕΑ προωθείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με καθεστώς χρονομίσθωσης (leasing). Δεδομένου του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού των συμμαχικών κρατών που παράγουν και διατηρούν σήμερα σε υπηρεσία ΜΕΑ κατηγορίας MALE, υποψήφιες χώρες για την σύναψη της σχετικής διακρατικής συμφωνίας είναι ουσιαστικά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Αεροπορίας των ΗΠΑ πως η πτητική εκμετάλλευση των 150 MQ-1 Predator τερματίζεται από 1ης Ιουλίου 2017 προκειμένου να αντικασταθούν στο σύνολό τους από MQ-9 Reaper.