Μονόδρομος η συγκρότηση Διακλαδικής Σχολής Χειριστών Ελικοπτέρων

38
1246
Ελικόπτερο UH-1H Huey της Αεροπορίας Στρατού πραγματοποιεί πτήση επιτήρησης στην περιοχή ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017.

Η Πολεμική Αεροπορία με την απόσυρση των Bell-47/OH-13 προ ετών και το Πολεμικό Ναυτικό με την απόσυρση των Alouette III πιο πρόσφατα, έχασαν την οργανική δυνατότητα εκπαίδευσης χειριστών ελικοπτέρων που διέθεταν. Από την πλευρά της, η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) συνεχίζει να αξιοποιεί τα NH-300C για την πτητική εκπαίδευση και σταδιοδρομία των χειριστών των ελικοπτέρων της.

Το διθέσιο NH-300C προέρχεται από την ιδιαίτερα επιτυχημένη οικογένεια ελαφρών ελικοπτέρων Model 269 της Hughes, με τις μέχρι σήμερα συνολικές πωλήσεις όλων των εκδόσεων (269/ΤΗ58/300) να ξεπερνούν τις 3400 μονάδες. Χαρακτηρίζεται από χαμηλό κόστος κτήσης και χρήσης, απλότητα κατασκευής και συντήρησης, κυρίως όμως από ευκολία πτήσης και μεγάλα περιθώρια διόρθωσης σφαλμάτων χειρισμού, στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό για το αρχικό στάδιο εκπαίδευσης. Η ΑΣ προμηθεύτηκε 20 συνολικά ελικόπτερα NH-300C, κατασκευασμένα κατόπιν αδείας από την Ιταλική BredaNardi, με τις παραδόσεις να ξεκινούν τον Νοέμβριο του 1985 και να ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 1987, αντικαθιστώντας τα μέχρι τότε χρησιμοποιούμενα ΟΗ-13Η Sioux.

Η έκδοση NH-300C, πέρα από κάποιες μικροδιαφορές είναι παρόμοια με την βελτιωμένη έκδοση Model 300C, διαθέτοντας στροφείο διαμέτρου 8.18 m και εµβολοφόρο κινητήρα τύπου Textron Lycoming HIO-360-D1A μέγιστης ισχύος 190 hp στις 3200 rpm. Το ωφέλιμο φορτίο είναι 450 kgr και η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα σε χαμηλό ύψος 95 knots, αν και πρακτικά η ταχύτητα πλεύσης περιορίζεται στους περίπου 70 knots λόγω αυξημένων κραδασμών.

Η μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι μεγαλύτερη από 3 ώρες, είναι όμως ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το ελικόπτερο (Model 300) κατέχει το ρεκόρ συνεχόμενης (με ανεφοδιασμό) πτήσης με επίδοση 101,1 ωρών. Η δοκιμή, ενδεικτική της αξιοπιστίας της σχεδίασης, έγινε τον Ιούνιο του 1965 στο Bakersfield της Καλιφόρνια. Οι δύο επιβαίνοντες χειριστές αναλάμβαναν εναλλάξ τον χειρισμό του ελικοπτέρου, ο ανεφοδιασμός γινόταν με το ελικόπτερο σε χαμηλή αιώρηση ενώ ως απόδειξη ότι το ελικόπτερο σε καμία φάση δεν άγγιξε το έδαφος, είχαν τοποθετηθεί κάτω από τα πέδιλα δύο ντουζίνες αυγά!

Εκπαιδευτικό ελικόπτερο ΝΗ-300C του 1ου Λόχου Ελικοπτέρων της Σχολής Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ), η οποία σήμερα εδρεύει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΑΣ, το αρχικό στάδιο εκπαίδευσης με τα ΝΗ-300C χωρίζεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει 15 ώρες πτήσης, με την 15η να είναι η πρώτη πτήση “solo” του εκπαιδευόμενου. Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, ακολουθούν άλλες δύο φάσεις διάρκειας 7 και 8 ωρών αντίστοιχα, με αντικείμενα αυξανόμενης δυσκολίας. Συνολικά, η εκπαίδευση που διεξάγεται με το ΝΗ-300C διαρκεί 15 εβδομάδες και κάθε εκπαιδευόμενος συμπληρώνει 30 ώρες πτήσεις.

Το πρόγραμμα αρχικής εκπαίδευσης με τα NH-300C της ΑΣ, έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν και στελέχη της ΔΕΝ, μια πρακτική που λογικά μετά την απόσυρση των Alouette III θα αποτελέσει την κύρια επιλογή για τους νέους χειριστές ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι απαραίτητο όμως κάποια στιγμή, αφήνοντας πίσω συντεχνιακές λογικές και ανούσιους υπολογισμούς παραχώρησης ή διατήρησης κεκτημένων, να δημιουργηθεί για το αρχικό/βασικό στάδιο μια Διακλαδική Σχολή Χειριστών Ελικοπτέρων, με υλικούς και ανθρώπινους πόρους από όλους τους Κλάδους, που με προσαρμοστικότητα θα καλύψει αποτελεσματικά και οικονομικά τις σχετικές ανάγκες του ΕΣ, του ΠΝ και της ΠΑ. Πρόκειται για έναν μοντέλο εκπαίδευσης που ήδη υλοποιείται σε αρκετές δυτικές χώρες, με προφανή επιχειρησιακά οφέλη καθώς μια τέτοια Διακλαδική Σχολή θα λειτουργούσε καθοριστικά ώστε όλοι οι Ιπτάμενοι που θα εκπαιδεύονται εκεί να αναπτύσσουν κοινή στρατιωτική και αεροπορική συνείδηση, νοοτροπία διακλαδικής συνεργασίας και πνεύμα άμιλλας και συνεννόησης.