H e-Amyna στο Paris Air Show 2017

70

Η e-Amyna βρίσκεται στην 52η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση στο Παρίσι, γνωστή και ως Le Bourget, καθώς λαμβάνει χώρα στο ομώνυμο αεροδρόμιο βορειοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, για να σας μεταφέρει αποκλειστικές εικόνες και πληροφορίες με ελληνικό και όχι μόνο ενδιαφέρον. Δυστυχώς τις προηγούμενες ώρες αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με τη μετάδοση μέσω Live Blogging λόγω του τεράστιου όγκου των φωτογραφιών και της υψηλής επισκεψιμότητας, το οποίο στάθηκε δύσκολο να αντιμετωπιστεί από το χώρο της έκθεσης.

Με 2.300 συμμετοχές από όλο το κόσμο και 30 εθνικά περίπτερα, το φετινό Le Bourget αναμένεται να προσελκύσει 300 επίσημες αντιπροσωπείες και 150.000 επισκέπτες, που θα έχουν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να δουν περισσότερα από 130 αεροσκάφη σε στατική έκθεση και να ενημερωθούν για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον αεροδιαστημικό τομέα.

Πρώτος σταθμός λοιπόν το εκθεσιακό περίπτερο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) όπου συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο της εταιρείας, κ. Ζαχαρία Γκίκα για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παραδοθεί το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης, το οποίο και θα επιχειρεί αρχικά με τα παλαιά συστήματα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού (MLU) σε 4 ΑΦΝΣ P-3, ανά δύο στη γραμμή παραγωγής. Η ΕΑΒ έχει αναλάβει την τοποθέτηση των νέων δομικών μερών (πτερύγων κλπ), όλες τις καλωδιώσεις και θα εγκαταστήσει όλο τον νέο εξοπλισμό.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η ΕΑΒ έχει γνωστοποιήσει στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin ROM price για το βασικό πακέτο αλλά και για 6 διαφορετικά option (ενδεικτικά, χωρίς/με τα Block-30) ώστε στο τέλος η ΠΑ να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η εταιρεία αναμένει την υπογραφή της 3ης Τροποποίησης της Σύμβασης για το Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) ΕΡΜΗΣ – Φάση Β’ του Ελληνικού Στρατού ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι επίσημες παραδόσεις, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν εντός διετίας, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα.

Στα υπόλοιπα προγράμματα που έχει αναλάβει η εταιρεία περιλαμβάνεται και η κατασκευή του 60% της ατράκτου του μεταγωγικού αεροσκάφους C130J και L100 (πολιτικής έκδοσης) με συμβάσεις μέχρι το 2019 που μπορούν να επεκταθούν μέχρι το 2025.

Περνάμε στον εξωτερικό εκθεσιακό χώρο και κατευθυνόμαστε προς την τουρκική ΤΑΙ που παρουσιάζει το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) Anka, το επιθετικό ελικόπτερο T129 και το αεροσκάφος Hürkuş-C, το οποίο πραγματοποίησε μάλιστα πτητική επίδειξη σε διευρυμένο φάκελο πτήσης που περιελάμβανε μεταξύ άλλων ανακυκλώσεις και ανάστροφη πτήση. Δεν εντυπωσίασε με την ευελιξία του αλλά επέδειξε σταθερότητα και ακρίβεια στους ελιγμούς, στοιχεία σημαντικά για ένα αεροσκάφος της κατηγορίας του ενώ δεν έδειξε να του λείπει η ισχύς. Γενικά, το Hürkuş δεν έδειξε κάτι ξεχωριστό ή ιδιαίτερο, απέδειξε όμως ότι δεν έχει και να ζηλέψει τίποτα από τους ανταγωνιστές του.

Εκεί συνομιλήσαμε με τον δοκιμαστή πιλότο του ΑΝΚΑ-S ο οποίος αναφέρθηκε στα πολύ καλά πτητικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας και κυρίως στο εξελιγμένο και φιλικό στο χρήστη σύστημα ελέγχου πτήσης που μειώνει τον φόρτο εργασίας του πιλότου. Σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ακόμα και με το μέγιστο αναρτημένο οπλικό φορτίο, οι πτητικές ικανότητες του ANKA-S παραμένουν σχεδόν ανεπηρέαστες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, η Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει 10 ANKA-S και 12 σταθμούς ελέγχουν GCS (Ground Control Station), σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται εντός του 2017 και την δεύτερη το 2018.

Στη συνέχεια συζητήσαμε με εκπρόσωπο της ΤΑΙ για το πρόγραμμα TF-X. Ρωτήσαμε για το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης και κατά πόσο θεωρεί το πρόγραμμα φιλόδοξο για τις ικανότητες της εταιρίας. Η απάντηση ήταν ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης αρχικής ανάπτυξης με το SSM τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου, η TAI αισθάνεται αρκετά σίγουρη για το συγκεκριμένο έργο και είναι διατεθειμένη να επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτό. Η σύμβαση, διάρκειας 4 ετών, έχει ως στόχο την παράδοση της μελέτης προκαταρκτικής σχεδίασης (preliminary design). Πάντως, έχουν ήδη απορριφθεί οι μονοκινητήριες σχεδιάσεις και έχει αποφασισθεί ότι το  ΤF-Χ θα έχει δύο κινητήρες. Αυτή την περίοδο η TAI συνεργάζεται στενά με την BAES στα πλαίσια της συμφωνίας που υπογράφτηκε πρόσφατα στην IDEF.

Η ΤΑΙ παρουσίασε το πολλαπλών ρόλων ελικόπτερο T625. H εξέλιξη του προγράμματος κυλάει ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος. Η πρώτη πτήση του ελικοπτέρου είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2018 και η εκτιμώμενη είσοδος σε υπηρεσία μετά το 2020.

Στην έκθεση υπήρχε και το επιθετικό ελικόπτερο T129 ΑΤΑΚ. Μέχρι και σήμερα, έχουν παραδοθεί 22 ελικόπτερα του τύπου στον Τουρκικό Στρατό, εκ των οποίων το μοναδικό που χρησιμοποιήθηκε τη νύχτα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 δέχτηκε πυρά από το έδαφος με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη και να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι ο Τουρκικός Στρατός θα παραλάβει τελικά 49 επιθετικά ελικόπτερα T-129B, ένα θα παραμείνει στην ΤΑΙ για δοκιμές και τα 9 Τ-129Α (EDH) της αρχικής παραγγελίας θα διατεθούν στην Τουρκική Αστυνομία για την προστασία του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan.

Στο περίπτερο της MBDA, μπορούσε να δει κανείς το σύνολο σχεδόν των προϊόντων της εταιρίας. Όπως μας αποκάλυψε στέλεχος της MBDA, η εταιρία εργάζεται πάνω σε μια βελτιωμένη έκδοση του βλήματος MICA, το MICA NG (New Generation). Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί διάφορες προτάσεις στο Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση της εμβέλειας κατά 50%, εξελιγμένο μονοπαλμικό ερευνητή με κεραία AESA και δυνατότητα αυτόματης προρύθμισης του πυροσωλήνα ανάλογα με το είδος και μέγεθος του στόχου (π.χ. UAV) για βελτιστοποίηση των καταστρεπτικών αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το βλήμα θα διατηρεί τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις, σημεία σύνδεσης και κέντρο βάρους προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα αεροσκάφη που ήδη έχουν δυνατότητα βολής MICA. Η εταιρεία είναι σε αναμονή των σχετικών αποφάσεων προκειμένου να ξεκινήσει την ανάπτυξη.

Σε σχετική ερώτηση της e-Amyna για το μέλλον του βλήματος Exocet, η MBDA μας ενημέρωσε ότι εφόσον ενδιαφερθεί κάποιος πελάτης και αναλάβει το κόστος ανάπτυξης, η ενσωμάτωση δυνατότητας datalink για ανανέωση δεδομένων στόχου κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι σχετικά εύκολη, με κάποιες δοκιμές να έχουν ήδη εκτελεστεί.

Επόμενη στάση στο εντυπωσιακό περίπτερο της Dassault Aviation με κορωνίδα το Rafale στα χρώματα των αεροποριών της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Ινδίας.

Η πτητική επίδειξη του Rafale ξεκίνησε με μια πρωτότυπη απογείωση, με αλλαγές διεύθυνσης σε χαμηλό ύψος, για να ακολουθήσει μια κατακόρυφη άνοδο στη συνέχεια. Με συνεχείς απότομες αξονικές περιστροφές (roll) υψηλού ρυθμού και ακρίβειας, εντυπωσιακές οριζόντιες στροφές υψηλής φόρτισης, δείγμα της ισχύος του προωστικού συστήματος τους αεροσκάφους και της ικανότητας διατήρησης συνεχόμενου ρυθμού στροφής, ελιγμούς αρνητικών g, πτήση σε μεγάλες γωνίες προσβολής και εκμεταλλευόμενο το υψηλό pitch rate, το Rafale επιβεβαίωσε την αναμενόμενη κυριαρχία του στους ουρανούς του Παρισιού.

Μιας και περί πτητικών επιδείξεων ο λόγος, ακολουθεί η πολυαναμενόμενη πτητική επίδειξη του F-35A, η οποία ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή κατακόρυφη άνοδο, δείγμα μεταξύ άλλων της μεγάλης ισχύος του κινητήρα F135. Το πρόγραμμα του F-35A ήταν προσαρμοσμένο για να εκμεταλλευτεί στο έπαρκο τα δυνατά σημεία της σχεδίασης και συγεκεκριμένα την δυνατότητα πτήσης σε υψηλές γωνίες προσβολής και την εξαιρετική κατευθυντικότητα (nose pointing) του αεροσκάφους. Ενδεικτική ήταν η άψογη εκτέλεση μιας εντυπωσιακής κατακόρυφης περιστροφής (spiral) με AoA 50 μοιρών. Η ικανότητα συνεχούς στροφής ήταν ικανοποιητική, παρά τον περιορισμό των 7g της παρούσας διαμόρφωσης 3i του αεροσκάφους, όπως επίσης και το pitch rate, αφήνοντας τελικά ως κύριο σημείο προβληματισμού την δυνατότητα οριζόντιας περιστροφής. Σε όλη τη διάρκεια της επίδειξης το αεροσκάφος επέδειξε πολύ καλή σταθερότητα και ακρίβεια. Συνοψίζοντας, το F-35A εκτέλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραπάνω από αξιοπρεπή επίδειξη, αποδεικνύοντας σε όσους υποτιμούν τις πτητικές του επιδόσεις ότι κάνουν σημαντικό λάθος.

Στο περίπτερο της Thales είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τελευταία έκδοση του τακτικού συστήματος αποστολής AMASCOS. Είναι εντυπωσιακή η φιλικότητα και η ευκολία χρήσης που παρέχει η εξελιγμένη διεπαφή χρήστη τύπου post-WIMP σε συνδυασμό με τις δύο οθόνες αφής υψηλής ανάλυσης. Ο χρήστης παραμετροποιεί το περιβάλλον εργασίας ανάλογα με την αποστολή διατηρώντας την δυνατότητα να έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα οποιουδήποτε από τους αισθητήρες του αεροσκάφους είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Η φιλοσοφία του περιβάλλοντος χρήσης δεν απέχει ιδιαίτερα από αυτή των iOS και Android, βοηθώντας στην άμεση εξοικείωση των χρηστών και στην μείωση του χρόνου εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελευταία έκδοση του AMASCOS (τα τουρκικά  ΑΦΝΣ των προγραμμάτων Meltem είναι εφοδιασμένα με την προηγούμενη έκδοση) είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα διαθέσιμο στον τομέα των τακτικών συστημάτων αποστολής. Δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε, ελπίζουμε όμως αυτό να αλλάξει σύντομα με την παρουσίαση του νέου συστήματος αποστολής M2IMS της ISI Hellas που θα τοποθετηθεί στα P-3B MLU.

To AARGM (Advanced Anti-Radiation Guided Missile) της Orbital ATK αποτελεί την τελευταία έκδοση του βλήματος AGM-88 HARM. Το βλήμα διαθέτει μεταξύ άλλων βελτιωμένο ερευνητή ARH (anti-radiation homing) με διευρυμένη περιοχή συχνοτήτων, αυξημένη απόσταση εντοπισμού και ευρύτερη περιοχή έρευνας, σύστημα GPS/INS για την ενδιάμεση πλοήγηση στον στόχο και μικροκυματικό ερευνητή για χρήση στην τερματική φάση. Αξιοπρόσεκτος ο αριθμός των bomb markings του F-16C της USAF.

Στο σημείο αυτό, ακολουθήστε μας στο εσωτερικό ενός CV-22 της USAF:

Σε σχέση με το κόκπιτ του MV-22 των USMC, είναι εμφανής η αντικατάσταση του αναλογικού κλισιόμετρου / τεχνητού ορίζοντα, του αλτίμετρου και του δείκτη ταχύτητας αέρα με μια οθόνη πολλαπλών λειτουργιών και η διαφορετική οθόνη του RWR. Άξιο προσοχής επίσης το χειριστήριο TCL (Thrust Control Lever) στην αριστερή πλευρά του χειριστή, που λειτουργεί σαν μανέτα ισχύος (μπρος-πίσω) αεροσκάφους, ενώ διακρίνεται και το περιστροφικό κομβίο μέσω του οποίου αλλάζει η γωνία των κινητήρων του V-22. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι σε σχέση με το MV-22, το CV-22 διαθέτει μεταξύ άλλων αντάρ παρακολούθησης αναγλύφου, που επιτρέπει την πτήση σε ύψος 100 ft, βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης και εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας.

Στη συνέχεια, ένα ταξίδι στον χρόνο: στο εσωτερικό του Douglas C-47 Skytrain Buzz Buggy στο Μουσείο Αέρος και Διαστήματος.

Σε μια προσπάθεια να ξεμουδιάσουμε από τα άβολα καθίσματα του Buzz Buggy, επισκεφθήκαμε το περίπτερο της Raytheon. Ζαλιστήκαμε όταν μάθαμε το εκτιμώμενο κόστος του βλήματος SM-2 και ρωτήσαμε για την αναβάθμιση του συστήματος Patriot με κεραία GaN AESA. Η εταιρεία μάς ενημέρωσε ότι η ανάπτυξη και οι δοκιμές του συστήματος έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον προκύψει κάποια παραγγελία η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Η αντικατάσταση της κεραίας μπορεί να γίνει τοπικά χωρίς να υπάρχει ανάγκη η μονάδα ΑΝ/MPQ-65 να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. Σε ερώτηση για την δυνατότητα αναβάθμισης των συστημάτων Patriot της ΠΑ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν γνώριζε για την διαμόρφωση των ελληνικών συστημάτων και επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Καθώς πριν αναφερθήκαμε σε καθίσματα, ένα κοντινό πλάνο των εκτοξευόμενων καθισμάτων του F-35 και του Rafale.

Ενδιαφέρον κοντινό πλάνο από το δεξί ατρακτίδιο του συστήματος αυτοπροστασίας DASS του Eurofighter Typhoon, που περιέχει τα δύο συρόμενα δολώματα.

Το Α400Μ επιδείχθηκε στην έκθεση σε συνδυασμό με το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Caesar της Nexter, βάρους 17.7 τόνων, σε μια προσπάθεια να τονιστεί η δυνατότητα μεταφοράς φορτίων μεγάλου όγκου και βάρους από το αεροσκάφος της Airbus. Το οβιδοβόλο, σύμφωνα με δήλωση της Nexter, είναι πλήρως έτοιμο για χρήση σε χρόνο μόλις 10 λεπτών από την έξοδο του από το αεροσκάφος. Άξιο προσοχής το σύστημα προσδιορισμού θέσης και διεύθυνσης Sigma 30 της Safran, με δυνατότητα ακρίβειας έως 0.4 mils (rms) σε αζιμούθιο και 0.2 mils (rms) σε ανύψωση.

Το κινέζικο WING LOOG II UAS, με μέγιστο βάρος απογείωσης 4,200 kgr, είναι ένα μεσαίου ύψους (9,000 m) και μακράς διάρκειας αποστολής (20 ώρες) μη επανδρωμένο όχημα. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 370 km/h, ενώ μπορεί να μεταφέρει εξωτερικό οπλικό φορτίο συνολικού βάρους 480 kgr αποτελούμενο από διάφορα κατευθυνόμενα όπλα αέρος – εδάφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ικανότητα μεταφοράς του βλήματος αέρος – αέρος TL-2 (Thunder Lightning 2). Με εμβέλεια σχεδόν 4 nm, το ΤL-2 προσφέρει μια μικρή αλλά αξιοσημείωτη δυνατότητα αυτοάμυνας στον φορέα του.

Το BriteCloud της ιταλικής Leonardo είναι ένας μικρών διαστάσεων αυτόνομος αναλώσιμος παρεμβολέας, εφοδιασμένος με ψηφιακή μνήμη ραδιοσυχνοτήτων (DRFM) με δυνατότητα εξαπόλυσης από συσκευές άφεσης chaff / flare τυπικών διαστάσεων (55 και 218). Αμέσως μετά την άφεση, το BriteCloud εκτελεί έρευνα και συγκρίνει τις λαμβανόμενες εκπομπές με την βιβλιοθήκη απειλών. Εφόσον βρει αντιστοιχία, εκπέμπει προγραμματισμένο σήμα παρεμβολής / εξαπάτησης.

Στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου της εταιρίας Safran βρίσκουμε το UAV Patroller. To Patroller έχει αυτονομία 20 ωρών και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου συνολικού βάρους 250 kgr, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης με ικανότητα συνθετικής απεικόνισης, ατρακτίδιο με εξοπλισμό επικοινωνιών, ραντάρ επιτήρησης εδάφους SAR/GMTI, αναρτώμενη δεξαμενή καυσίμου για αύξηση της εμβέλειας καθώς και διπλό εκτοξευτή βλημάτων MMP της MBDA. Ο βασικός εξοπλισμός επιτήρησης αποτελείται από τον πυργίσκο EO/IR τύπου Euroflir 410.

Στάση στο περίπτερο της Lacroix και ευκαιρία να συζητήσουμε για την αποτελεσματικότητα των flares απέναντι στα IR βλήματα τελευταίας γενιάς με διχρωματικούς αισθητήρες. Τα στελέχη της εταιρίας μας μίλησαν για τις δυνατότητες των σύγχρονων, εξειδικευμένων ανά φορέα, φωτοβολίδων να παρέχουν μεγάλη φασματική κάλυψη, ρυθμιζόμενη ανάφλεξη, βελτιστοποιημένη καύση και κινητικότητα, αντιμετωπίζοντας τις διατάξεις IRCCM. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν στη συζήτηση υπήρχε και κάποιο στέλεχος της MBDA ή της Raytheon.

Στην πρώτη του εμφάνιση σε μεγάλη διεθνή αεροπορική έκθεση, συναντάμε το ΑΦΝΣ P-1 της Kawasaki. Με 11 μονάδες ήδη σε υπηρεσία με τις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας, τις συνολικές ανάγκες να υπερβαίνουν τις 50 επιπρόσθετες μονάδες και τον ρυθμό παραγωγής να έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 4 αεροσκάφη / έτος, το P-1 αναζητεί τον πρώτο εξαγωγικό του πελάτη.

Στον εκθεσιακό χώρο της Leonardo υπάρχει το RUAS AWHERO, συνολικού βάρους 205 κιλών και δυνατότητας παραμονής στον αέρα για 6 συνεχόμενες ώρες με φορτίο 35 κιλών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενσωματωμένο ραντάρ επιτήρησης Gabbiano TS Ultra Light, το οποίο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση. Με συνολικό βάρος 24 kgr, μικρές διαστάσεις και απαιτήσεις ισχύος, το TS UL είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς Mistral ATLAS-RC της MBDA, στην διαμόρφωση που έχει προσφερθεί στην Ισπανία, στα πλαίσια του προγράμματος εκσυγχρονισμού των συστημάτων Mistral σε υπηρεσία. Το σύστημα είναι εγκατεστημένο σε όχημα URO VAMTAC ST5, σε χρήση από τις Ισπανικές Ένοπλες Δυνάμεις και περιλαμβάνει διπλό εκτοξευτή βλημάτων Mistral και θερμικό σκοπευτικό τελευταίας γενιάς, τοποθετημένα σε πλήρως τηλεχειριζόμενο, από το εσωτερικό του οχήματος, πυργίσκο.
Το MPCV (Multi Purpose Combat Vehicle) αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη έκδοση του VSHORADS συστήματος Mistral ATLAS. Το MPCV είναι εξοπλισμένο με 4 έτοιμα προς βολή βλήματα, πυροβόλο 0.50” και πλήρως σταθεροποιημένο σύστημα έρευνας / σκόπευσης εφοδιασμένο με θερμική κάμερα τελευταίας γενιάς, κάμερα ημέρας, αποστασιόμετρο λέιζερ και αυτόματο σύστημα παρακολούθησης στόχου που του παρέχει δυνατότητα βολής εν κινήσει. Το MPCV είναι ήδη σε υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις μη κατονομαζόμενης χώρας.
Έχοντας μόλις λάβει το πιστοποιητικό της FAA για το νέο επανασχεδιασμένο cockpit, τo AT-802L Longsword της L3 Technologies και της Air Tractor παρουσιάστηκε με πλήρες φορτίο αποτελούμενο από βόμβες γενικής χρήσης, ατρακτίδια πυροβόλων, βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ, ρουκέτες και 4 βλήματα AGM-114 Hellfire. To ΑΤ-802L, σε διαμόρφωση ISR, έχει ακτίνα δράσης 400 nm με δυνατότητα παραμονής 5 ωρών στην περιοχή ενδιαφέροντος. Το συνολικό μέγιστο οπλικό φορτίο ξεπερνάει τα 2,800 Kgr.

Η βουλγαρική εταιρία LASA σε συνεργασία με την αυστριακή Airborne Technologies, παρουσίασε μια εξοπλισμένη έκδοση του Thrush 510G, με την ονομασία T-Bird, με glass cockpit συμβατό με NVG, HUD και θωράκιση. Στα 6 σημεία ανάρτησης οπλισμού υπήρχαν ατρακτίδια πυροβόλων 23mm και ρουκέτες 50mm. Ενδιαφέρον είχε το αναρτημένο ISR ατρακτίδιο SCAR-Pod της Airborne Technologies, το οποίο στην περίπτωση αυτή ονομάζεται TR-Pod. To TR-Pod αποτελεί μια εντελώς αυτόνομη μονάδα που περιλαμβάνει τον ΕΟ/IR πυργίσκο UltraForce 350 της FLIR, ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία με διάρκεια ζωής 10 ώρες και εξοπλισμό επικοινωνιών (HD up-/downlink). Πέραν της ανάρτησης, δεν απαιτείται καμία άλλη σύνδεση με το αεροσκάφος φορέα για παροχή ισχύος ή δεδομένων, τα οποία μεταβιβάζονται στον χειριστή με χρήση WiFi.

Έχοντας μόλις δει τα AT-802L και T-Bird, επισκεφτήκαμε ξανά το μουσείο Αέρος και Διαστήματος για να παρατηρήσουμε το Douglas AD-4NA Skyraider. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, η Armée de l’air εφοδιάστηκε με περισσότερα από 100 AD-4 από το USN, διαφόρων τύπων, τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν πολεμική δράση στην Αλγερία και το Τσάντ. Εφοδιασμένο με 4 πυροβόλα 20 mm και ισχυρή θωράκιση, με ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου συνολικού βάρους 3,600 Kgr και με εμβέλεια πάνω από 2,000 km, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό συγκρινόμενο με τις σύγχρονες σχεδιάσεις. Αποχωρούμε από το μουσείο, αφήνοντας τον παλαίμαχο πολεμιστή στην ησυχία του, πριν αρχίσουμε σκέψεις για ανάρτηση του SCAR-Pod…
Από τη συγκεκριμένη γωνία είναι εμφανές σχεδόν το σύνολο του εξοπλισμού αυτοπροστασίας του CH-47F του Αμερικανικού Στρατού. Κάτω από το πίσω στροφείο διακρίνεται η μονάδα προειδοποίησης επερχόμενου βλήματος του συστήματος ΑΝ/AAR-57 CMWS. Στο πίσω μέρος του κινητήρα είναι προσαρμοσμένη διάταξη μείωσης του υπέρυθρου ίχνους ενώ ακριβώς κάτω από αυτήν βρίσκονται οι δύο μονάδες άφεσης φωτοβολίδων του συστήματος ALE-47. Ανάμεσα στα δύο παράθυρα παρατήρησης είναι τοποθετημένες δύο μονάδες άφεσης αεροφύλλων ενώ κάτω από αυτές διακρίνεται η λέιζερ μονάδα παρεμβολής IRJH του συστήματος AN/ALQ-212 ATIRCM.
Είσοδος στο πιλοτήριο του CH-47F και ευκαιρία για φωτογράφιση του ψηφιακού Common Avionics Architecture System (CAAS) της Rockwell Collins. Διακρίνονται οι πέντε οθόνες πολλαπλών λειτουργιών MFD-268C3A και οι δύο μονάδες ελέγχου CDU-7000D.
Την παρθενική του εμφάνιση έκανε στην έκθεση το DA62 MPP της Diamond Aircraft. Το αεροσκάφος είναι εφοδιασμένο με το EO/IR Star SAFIRE 380 HD της FLIR, δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών, ραντάρ καιρού Garmin GWX70 και σύστημα AIS. Πετώντας με οικονομική ταχύτητα 185 km/h, το DA62 επιτυγχάνει κατανάλωση μικρότερη από 9 gal/hr!
F-16 της USAF με το ατρακτίδιο HTS R7 (HARM Targeting System Revision 7) της Raytheon αναρτημένο στον εμπρός αριστερό κοιλιακό πυλώνα. Δεν είναι γνωστη η εξαγωγική πολιτική που συνοδεύει το εν λόγω ατρακτίδιο, ενδεχόμενη όμως προμήθειά του από την ΠΑ, ακόμα και σε περιορισμένο αριθμό, θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες βολής HARM και τις ικανότητες εκτέλεσης αποστολών SEAD.
Φωτογραφία από το πιλοτήριο του C-130J. Προσέξτε τα κόκκινα προστατευτικά του συμπτυσσόμενου HUD.
To εξαιρετικό εκπαιδευτικό Pilatus PC-21 στον στατικό χώρο της έκθεσης. Μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί περισσότερο από 100 αεροσκάφη του τύπου με την πιο πρόσφατη παραγγελία να αφορά 17 αεροσκάφη για την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία.
Ομοίωμα του αμφίβιου US-2i στο περίπτερο της ιαπωνικής εταιρίας ShinMaywa. Το US-2i μπορεί να επιχειρεί ακόμα και σε συνθήκες sea state 5!

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η παρουσίαση του Paris Air Show 2017. Είναι πρακτικά αδύνατον να παρουσιάσει κανείς σε μια ανάρτηση το σύνολο των εκθεμάτων μιας έκθεσης τέτοιας έκτασης. Η προσπάθεια μας επικεντρώθηκε κυρίως σε προϊόντα και εξελίξεις που έχουν ενδιαφέρον για την χώρα μας και σε εκθέματα στα οποία η δυνατότητα πρόσβασης είναι σπάνια, όπως το CV-22, ή που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, όπως το TR-Pod. Παρακολουθήσαμε με προσοχή τις πτητικές επιδείξεις του Hurkus, του Rafale και του F-35 προκειμένου εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην πίστα του αεροδρομίου του Le Bourget τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια αυτής της πραγματικής γιορτής της αεροπορίας. Αυτό που δεν κάναμε, σεβόμενοι εσάς και εμάς, ήταν να δημιουργήσουμε ειδήσεις και αβάσιμες προσδοκίες και εντυπώσεις.

Ελπίζουμε να χαρήκατε το ταξίδι μαζί μας. Από την πλευρά μας σας υποσχόμαστε ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις στο μέλλον!

 • lakis komninos

  Για οποιον ειδε την αεροπορικη επιδειξη του F-35: ειναι ιδεα μου ή ηταν σαν ενα wannabe αεροδυναμικο κεφτεδακι? ναι σιγουρα ειναι ο,τι πιο προηγμενο πεταει ,σιγουρα αλλαζει τη νοοτροπια μιας αεροπορικης δυναμης που το εντασσει , αλλα εφοσον υπαρχει τροπος να εντοπιζεται θεωρω πολυ δυσκολο να μπορεσει να υπερισχυσει στο κομματι των ελιγμων,αυτη την εντυπωση μου δινει χωρις να ειμαι ειδικος επι του θεματος. Επισης θα ηθελα να ρωτησω εαν υπαρχει δυνατοτητα στην εκθεση να εκμαιευθουν πληροφοριες σχετικα με την οποια εκβαση υπαρχει για την παραλαβη μεταχειρισμενου υλικου οπως kiowa κτλ. Σας ευχαριστω και μπραβο σας για την καλυψη της εκθεσης!

  • Mallias Mal

   Το F35 πετούσε σχεδόν συνέχεια σε afterburner ή έτσι μου φάνηκε;

   • GES

    Όχι, αλλά η χρήση μετάκαυσης ήταν συχνή και αρκετά… θορυβώδης!

   • lakis komninos

    Κι εγώ την ίδια αίσθηση έχω…

  • Ανδρέας

   Ιδια εντύπωση. Αεροδυναμικό κεφτεδάκι; ο πιο απίθανος χαρακτηρισμός.

  • dt

   Εγώ νομίζω ότι φάνηκε μια πολύ καλή επίδειξη παρόλους τους περιορισμούς της έκδοσης του λογισμικού που φοράει στα 7G αλλά και του ότι μεταφέρει και το φορτίο εσωτερικά. Φυσικά ένα γυμνό F-16 ή Rafale ίσως να βγάζει καλύτερο πρόγραμμα (σήμερα). Διαφορές όμως και τα τρελά που λένε τα troll και οι wannabe celebrities δε φαίνεται να έχουν καμία βάση. Τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την ανάπτυξη αλλά και την επίλυση προβλημάτων κατά τα τελικά στάδια ανάπτυξης/βελτίωσης παιδικών προβλημάτων έχουν πιάσει τόπο. Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις αποτυχίας των αεροδυναμικών τους χαρακτηριστικών είναι όταν αποτυγχάνει η ανάπτυξη του κινητήρα. Στο F-35 δεν υπάρχει τέτοιο εμπόδιο. Φυσικά το μέλλον θα δείξει (και ελπίζω όχι σε σύρραξη).

 • Ivy Chris

  Εκτός των F-35, NH-90 ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση της έκδοσης C-130J SOF με δυνατότητες ISR, χρήσης Hellfires & helicopter/fighter/vertical lift aerial refueling…(αφού η ΕΑΒ φτιάχνει το 60% της ατράκτου…)

 • Cynaegeirus

  «η εταιρία εργάζεται πάνω σε μια βελτιωμένη έκδοση του βλήματος MICA, το MICA NG (New Generation). Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί διάφορες προτάσεις στο Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση της εμβέλειας κατά 50%, εξελιγμένο μονοπαλμικό ερευνητή με κεραία AESA και δυνατότητα αυτόματης προρύθμισης του πυροσωλήνα ανάλογα με το είδος και μέγεθος του στόχου (π.χ. UAV) για βελτιστοποίηση των καταστρεπτικών αποτελεσμάτων. »

  σούπερ νέο. μαζί με τον μέτεορ είναι το μέλλον της πα.

  • stasou_mygdala

   Φοβαμαι να ρωτησω την τιμη του….
   Επι φορεα dash 5 λες ή να ελπιζουμε σε μτχ Ραφαλ;
   Εχεις καποιο mail να στειλω κατι που γραφω τωρα τελευταια;

  • Πολύ μπράβο για την κάλυψη.
   Ρωτήστε για το κόστος τροποποίησης. Θα σας πουν, δεν μπορεί! Από παλαιότερα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η εμβέλεια αυξάνεται λόγω του νέου προωθητικού.

 • SKYRAIDER1

  Η πτητική επίδειξη του Rafale ήταν πραγματικά πολύ εντυπωσιακή.
  Η ευελιξία που δείχνει ένα αεροσκάφος το οποίο προσφέρεται ως
  μαχητικό πολλαπλών χρήσεων στην αγορά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.
  Προσθέτοντας και τα στοιχεία για τις διαθεσιμοτήτες του σε πραγματικές
  συνθήκες, που δόθηκαν σε προηγούμενο άρθρο, εμφανίζεται μια εξαιρετική
  (συνολική) εικόνα για το οπλικό σύστημα Rafale.

  Επίσης εντυπωσιακή ήταν και η φετινή επίδειξη του ΝΗ90 «Caiman», το
  οποίο έδειξε εντυπωσιακούς ελιγμούς για ένα μεταφορικό ελικόπτερο.

 • tasosgougou

  Αυτό και αν είναι είδηση …
  Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι ο Τουρκικός Στρατός θα παραλάβει τελικά 49
  επιθετικά ελικόπτερα T-129B, ένα θα παραμείνει στην ΤΑΙ για δοκιμές και
  τα 9 Τ-129Α (EDH) της αρχικής παραγγελίας θα διατεθούν στην Τουρκική
  Αστυνομία για την προστασία του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan.

 • M.K.E

  Παντως οσα UCAV εχω δει η τουλαχιστον τα πιο πολλα και απο διαφορετικες και ασυμβατες χωρες οποτε και σχεδιασεις μεταξυ τους,διορθωστε με αν κανω λαθος,και ιδιως και με τα τελεταια γεγονοτα στη Συρια,εχουν ολα μια «κοψια» ενα alien σχημα.Δεν ξερω που οφειλεται αυτο,αλλα δεν νομιζω να ξεμειναν απο ιδεες οι σχεδιαστες και αεροναυπηγοι.
  Και σιγουρα οπως παμε,θα αρχισουμε να μιλαμε και σε αυτα για «γενιες»,πρωτη δευτερη κτλ.
  Το Τ-129 περαν του σκουρου επιβλητικου χρωματος,δειχνει να ειναι παραφορτωμενο με ασσυμετρα εξογκωματα που σιγουρα εχουν επιδραση τοσο στο οπτικο πεδιο οσο και σε επιδοσεις.Πολυ μικρες επισης οι πτερυγες αναρτησης οπλισμου.Εδω τα Mi-8 και εχουν «μπαλκονι» ολοκληρο και ας ειναι ελικοπτερα αλλου ρολου.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Το alien…. look…. οφείλεται στο αεροδυναμικό κάλυμμα της κεραία δορυφορικής επικοινωνίας, ή κάτι τέτοιο

 • GES

  Αγαπητέ Ivy Chris αυτό που γράψαμε είναι ότι η φιλοσοφία του GUI του AMASCOS είναι συναφή με αυτή που συναντάμε σε συσκευές όπως τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και tablet. Η διασύνδεση του AMASCOS με εξωτερικές πηγές είτε για αποστολή είτε για εισαγωγή δεδομένων γίνεται με εξειδικευμένες ζεύξεις (π.χ. Link 16, Link 11).

  • Ivy Chris

   Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, να πω μόνο ότι το Link 16 δεν αποτελεί πανάκεια και βασίζεται σε Line of sight επικοινωνία. Beyond that, χρησιμοποιεί πρωτόκολλα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων, όπως το JREAP-C (Joint Range Extension Applications Protocol) το οποίο είναι παραλλαγή των γνωστών σε εμπορική χρήση TCP/IP πρωτοκόλλων.
   Αρα, ένας δυνητικός κίνδυνος είναι μια back door σε ένα διασυνδεδεμένο χρήστη (πχ.drone) και voilà ο Δούρειος Ιππος.
   Οχι ότι είναι εύκολο, αλλά όσο πιο απλό & εύκολο γίνεται το software χρήστη τόσο περισσότερα τρωτά σημεία & αδυναμίες δημιουργούνται.

   Ερώτηση: για ποιο block του SM-2 αναφέρεστε? και,
   όσον αφορά τα συστήματα Patriot & την τροποποίηση του ρανταρ MPQ-65, δεν ρωτάτε και την Lockheed Martin το κόστος του VHF ρανταρ που χρησιμοποιεί στο MEADS, που πιθανώς να είναι ενδιαφέρον όσον αφορά stealth ίχνη??

   • GES

    Στο Block III. Σχετικά με το ραντάρ UHF της LM, οι εταιρίες γενικά δεν δίνουν τιμές ή αν δώσουν θα είναι σε πλαίσιο off the record. Η στάση τους δεν είναι παράλογη καθώς η τιμή ενός οπλικού συστήματος εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους (ποσότητες, χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, τρόπος πληρωμής, παραγγελίες άλλων πελατών, ειδικές διαμορφώσεις, απαιτήσεις τοπικής παραγωγής ή ΑΩ, εξοπλισμός / υπηρεσίες υποστήριξης κλπ).

 • Β.Κ

  «Άξιο προσοχής το σύστημα προσδιορισμού θέσης και διεύθυνσης Sigma 30 της Safran, με δυνατότητα ακρίβειας έως 0.4 mils (rms) σε αζιμούθιο και 0.2 mils (rms) σε ανύψωση.»

  Και το συστημα των Ελληνικών Pzh2000 παρόμοιες επιδόσεις εχει(και καλύτερες), αλλα ομως τέτοιου ειδους συστηματα:

  α) το συστημα χρειαζεται 6-10 λεπτα για να «εκκινήσει»-τεθεί σε λειτουργια.
  β) Το «RMS» σημαινει πως σε καθε δευτερόλεπτο μετα τα εξι λεπτα (που ξεκιναει), χάνει κι απο λιγο… Ειναι κυκλικό σφάλμα ανα δευτερόλεπτο επι της ουσίας..

  Σαν συμπέρασμα, κι αν ακολουθηθούν οι βέλτιστες δοκιμές για μέγιστη ακρίβεια/μικρο χρόνο, τοτε γι’αυτά τα συστήματα:

  α)Το σφάλμα κυμαίνεται >4 mils.
  β) το (α) συμπεραίνεται, επειδη για να επιτευχθούν επιδόσεις <1mil, πρεπει να ξερουμε οτι θα έχουμε βολή, 6 λεπτά πριν τη βολή, να ανάψουμε το συστημα, και στο 6:01, να "τραβηξουμε συριδα"….πραγμα ΑΔΥΝΑΤΟ…
  γ)Τα 4-7 mils τα ανέφερα σε χρόνους λειτουργίας της 1 ώρας, κατι που σημαινει οτι ανα ωρα θέλει επανεκκίνηση, αλλα και παλι στα 30χλμ θα εχεις 120-210 μετρα ακρίβεια, μονο και μόνο απο αυτό… σημειωτέον οτι 4mils σφάλμα γίνεται εντός 5-10λεπτων…
  δ) Ολα τα παραπανω σφάλματα τα ανέφερα δίχως το ανάλογο σφάλμα στη θεση, αν βαλω κι αυτο σαν παράγοντα(που ειναι εξίσου σημαντικος), τοτε το συστημα μπορεί να εχει διπλα σφάλματα στις βολές…

  Αυτή η λυση τέτοιων συστημάτων αξίζει σε πυρλα με ρ.β. ανω των 6 β/λ οπως τα Pzh2000, Archer κτλπ… Για κανένα άλλο …Η ολη φιλοσοφία του συστημάτος ειναι ο κανονισμός με ενα βλήμα, η εφαρμογη των διορθώσεων απο τον ΠΑΠ και στη συνεχεια η εκτοξευση μαζικων πυρων για την εξουδετερωση του…Και πάλι όμως η απευθείας Δραστική Βολή "κερδίζει" την παραπανω διαδικασία…

  Η μονη λύση για ανεπηρέαστες ακριβείς και ταχιστες βολές ειναι δημιουργια Ουλαμου Τοπογραφικού κι εξοπλισμό του με ακριβή Γ/Μ και ΣΤΤΕΠ, για την προετοιμασία μελλοντικών θέσεων για τον Ουλαμο Βολής(τα πυρλα δλδ)…. Αυτο που αναφέρω το κανουν Ισραηλ και Η.Π.Α…

  • GES

   Πάντα “εύστοχα” τα σχόλια για το ΠΒ του φίλου ΒΚ

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    «Καθένας στην δουλειά του,και ὁ Βλάχος στα τυριά του».

 • Γιώργος

  Για τη διαμόρφωση των Orion δεν αποκάλυψαν τίποτα;

 • manolis

  Δεν χρειαζοταν να φτιαξει τη δική του προεδρική φρουρά (και να εξοπλισει με βαρυ οπλισμο αστυνομικες μοναδες) , η διαφθορα στη γειτονα παει συννεφο. Ολα οσα βλεπουμε θα συνεχιζονται οσο μπαινει χρημα στη γειτονα.

  • M.K.E

   Αλοιμονο,καθε δικτατορας μεσανατολικου τυπου που σεβεται τον εαυτο του,πρεπει να εχει ενα σωμα του ειδους,οπως ο Σανταμ την ρεπουμπλικανικη φρουρα και ο Χομεινι τους Φρουρους της Επαναστασης.

 • Cynaegeirus

  «Ενδιαφέρον κοντινό πλάνο από το δεξί ατρακτίδιο του συστήματος αυτοπροστασίας DASS του Eurofighter Typhoon, που περιέχει τα δύο συρόμενα δολώματα.»

  τα βλέπω και κλαίω…

  • M.K.E

   Να αναψουν και προβολεα πισω να κανουν πυροφανι τωρα τον Αυγουστο…Βρε,οταν θα θα χρειαζεται να αρχισει τους ελιγμους και δεν θα μπορει στο ευρος που θελει και θα σκανε τα βληματα με τον πυροσωληνα προσεγγισης δημιουργωντας νεφη απο θραυσματα,πιστευεις οτι θα εχουν αποτελεσμα τα αγκιστρια με τα κονσερβοκουτια;

   • Cynaegeirus

    Αν δεν το δούμε επιχειρησιακό κανείς δεν ξέρει

    Δες διαφήμιση το αιμ-9Χ, και παίζει το σύστημα αντιμέτρων του su-22 να τον μπέρδεψε. για να δούμε το πόρισμα εδώ – έτσι και το ανακοινώσουν φυσικά.

    • M.K.E

     Σε αυτο εχεις απολυτο δικιο.Καθε συστημα χρειαζεται το βαπτισμα του πυρος για να αξιολογηθει,βελτιωθει η απορριφθει.Παντως δεν ειδα ιδιαιτερη κινητικοτητα απο Αμερικανους για το συγκεκριμενο συστημα,ουτε απο τους Ρωσους.
     Συνηθως οταν ενα συστημα φερνει καινοτομια στον χωρο του,εμφανιζονται «κλωνοι» του απο ολες τις χωρες.Δες πχ τα UAV και UCAV ποσο γρηγορα εξαπλωθηκαν και ποσα μοντελα εμφανιστηκαν ανα τον κοσμο.

 • Cynaegeirus

  «Υπέρ-Εξαιρετική είδηση Νο 1:Οι γείτονες επιθυμούν ΔΙΚΙΝΗΤΗΡΙΟ εθνικό μαχητικό, δηλαδή εναέριας υπεροχής!!! ΤΕΛΕΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ! ΠΙΣΤΕΨΕ ΚΙ ΕΣΥ ΑΠΙΣΤΕ ΜΟΝΟΧΕΙΡΑ!!!
  Όλα τα λεφτά λουλούδια, ανάπτυξη μαχητικών-κουβάδων και τραγούδια!!!»

  αν μας κάτσει τέτοια φάση αδερφέ θα είναι τζόκερ απο το πουθενά. τους βλέπω να μπαίνουν μέσα 5-6 δις μόνο για τον σχεδιασμό

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Μας κάθετε, δικινητήριο θέλουν τα οσμάνια, το είπανε! Πίστεψε άπιστε!!! :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

   • Ανδρέας

    σιγά ρε παιδιά. το Κατάρ πληρώνει!

    • Larisaios

     1. Ως πότε θα πληρώνει το Κατάρ;
     2. Το Κατάρ θα μπορούσε να πληρώσει 100 Rafale η Eurofighter με τα ίδια λεφτά. Τότε θα είχαμε πραγματικό πρόβλημα.
     3. Το Κατάρ μόλις έσκασε 10 δις δολλάρια για F-15. Δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία.

     • Ανδρέας

      Αναλογα με την στηριξη που τους παρέχει ο σουλτάνος. Λεφτα εχουν. Μάλλον τα αεροσκάφη αυτά δεν παιζουν στο μυαλό της τουρκίας και ετσι την γλυτώσαμε ως τώρα.

   • Cynaegeirus

    αν υπογραφεί θα ανάψω λαμπάδα για πάρτη σου! άγιος πρόμαχος ο τυχερός!

 • Cynaegeirus

  να κοιτάς και το value for money και τα τελικά αποτελέσματα.

  αν έριχναν τόσα λεφτά στην 1η στρατιά θα μας είχαν για πλάκα.

 • Cynaegeirus

  ο σχεδιασμός βγαίνει απο τα ραντάρ α/α και την αεροδυναμική. λογικό να είναι ίδιος παντού

  σε όλες τις γενιές μαχητικών οι ομοιότητες ήταν πολλές, οι εξαιρέσεις ελάχιστες

 • manolis

  Εκτακτο: Ανακοίνωση Διενέργειας Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού ΔΕ.25/17 μέσω πλατφόρμας
  του (ΕΣΗΔΗΣ), για την προμήθεια «Ολοκληρωμένου Συστήματος (ΟΣ) Νέου
  (Εκπαιδευτικού) Αεροσκάφους Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ)»:
  https://www.haf.gr/wp-content/uploads/2017/06/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%94.25_17-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%9F%CE%A3-%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%95.pdf

  • Cynaegeirus

   Επιτέλους!

  • Konstantinos Christakis

   Πιστεύω το Τ-53Α (Cirrus CR-20) ή κάποιο από τα Diamond DA θα είναι εξαιρετική επιλογή!

  • stasou_mygdala

   Αυτα τα διθεσια Air Tractor αραγε δεν μας κανουν για αρχικη εκπαιδευση;
   Μπορουν να εκτελεσουν και COIN……

   • gpe76

    Άλλη είναι η δουλειά του ΝΑΣΕ και δεν έχει καμία σχέση με Air tractor και με COIN. Γιαυτή τη δουλειά είναι τα Texan που έχει προβλεφθεί και αντίστοιχη διαμόρφωση (αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουμε 45 από αυτά). Το ΝΑΣΕ είναι το αρχικό αεροπλάνο που κρίνει αν κάποιος μπορεί να γίνει ιπτάμενος η όχι. Σε αυτή τη φάση χρειάζεσαι ένα απλό αεροπλάνο πολιτικής αεροπορίας με τα βασικά. Τα άλλα έρχονται στις επόμενες φάσεις.

 • Tίποτα από τα δύο.

 • Ivy Chris

  Η ομοιότητα παρατηρείται όταν κοπιάρεται το πρωτότυπο…design με ελάχιστες τροποποιήσεις αλλά και με συμβιβασμούς.
  Η κορυφή ήταν ο σχεδιασμός & παραγωγή του F-22. Ολα τα άλλα είναι υβρίδια.
  Η επόμενη κορυφή θα είναι τα 6ης γενιάς όποτε αποφασίσουν να τα βγάλουν σε παραγωγή κ.ο.κ.
  Πχ. μπορεί να μου πεί κανείς στο 1΄.01΄΄-1΄.08΄΄ πάνω στο Αεροπλανοφόρο με εμφανή τα FA-18 με τους πιλότους εντός στο background και στο 1΄.41΄΄ ποιο είναι το Α/φος και αν η σχεδίαση του ομοιάζει με τα 5ης γενιάς??
  https://youtu.be/kCW36YU9cO4

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «Stealth»,ταινία του 2005.
   Ἡ παληά «Στρατηγική» του Χριστογιαννάκη είχε κάνει και μία πλακίτσα τότε.

   • Ανδρέας

    Η πλάκα θα ήταν να έγραφε ΕΑΒ.

   • Ivy Chris

    Ναι, είναι τα Talon 1,2,3 & το drone EDI με ΑΙ. Για πες μου όμως το 2005 όταν δεν υπήρχαν ούτε iPhone, iPad, Android, τα A/φη αυτά έμοιαζαν
    Sci-Fi.
    Τώρα, μετά από μόλις 12 χρόνια, σου φαίνονται το ίδιο??
    Ο Stephen Hawking, τότε δεν προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις των robots με artificial intelligence & neural networks… τώρα όμως τι λέει?

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     To συγκεκριμένο F/A-37 ακόμη δείχνει Sci-Fi,τουλάχιστον σε σχέση με ότι έχουμε δεί σε διαμορφώσεις μαχητικών.
     Ειδικά αυτή ἡ καλύπτρα στο στόμιο του αεραγωγού,μόνο ὡς Sci-Fi γίνεται αποδεκτή,χώρια το πλάτος του πιλοτηρίου με την άγνωστη εργονομία.
     Αλλά έχεις δίκηο,ἡ τεχνολογία κάνει άλματα,και ιδίως στην πληροφορική,και δέν σου κρύβω ότι με πιάνει σύγκρυο στην σκέψη του απόλυτου,οργουελικού τύπου φακελώματος.

     • Ivy Chris

      το ότι δεν έχουν ήδη παραχθεί Α/φη 6ης ή 7ης γενιάς δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την τεχνολογία να τα παράξουν. Απλά το στρατιωτικοβιομηχανικό Αμερικανικό status έχει επενδύσει τεράστια ποσά στο F-35 και οφείλει να τα εξαργυρώσει. Μόλις κλείσουν το 80-90% των δυνητικών πελατών του F-35, ξαφνικά από το πουθενά, θα παρουσιαστεί το Α/φος πχ. πεστο Talon..Mallon… όπως θες, σαν να ήταν έτοιμο από καιρό, αλλά δεν θα μας φαίνεται Sci-Fi.
      Δεν πρόκειται να παρουσιαστεί νέα τεχνολογία προτού αποσβεστεί η επένδυση,
      Οταν και αν παρουσιαστεί το TF-X των τουρκων θα είναι παρωχημένο και τότε η διαφορά των γενεών θα έχει σημαντική διαφορά, που θα είναι οι κινητήρες & η κβαντική επεξεργασία δεδομένων…Τerabytes/sec
      Κοινώς, obsolete…
      Οι Γερμανοί γιατί κόπτονται για το FCAS? γιατί γνωρίζουν (BND) ότι οι Αμερικανοί το έχουν ήδη Standby…
      Αυτό που δεν κατανοώ, με τίποτε, είναι γιατί δεν μπαίνουμε σε κάποιο project, με δεδομένη την εμπειρία από το nEuron?

      ΥΓ: Αν ταξιδεύεις συχνά, δεν έχεις γλυτώσει από το φακέλωμα.
      Σου προτείνω μόνο να μην κοιτάς τις κάμερες μήπως και γλυτώσεις την καταγραφή της ίριδας του οφθαλμού σου…

  • nonfactor

   Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα σωστά ποιό εννοείς αλλά αν ναι, τότε είναι το F/A-37 Talon.

   https://www.youtube.com/watch?v=djBd1KTlbsg

 • Cynaegeirus

  «Αποχωρούμε από το μουσείο, αφήνοντας τον παλαίμαχο πολεμιστή στην ησυχία του, πριν αρχίσουμε σκέψεις για ανάρτηση του SCAR-Pod…»

  ακριβώς. τα θηρία του usnavy κανονικά μέχρι και τώρα έπρεπε να υπηρετούσαν σε εαυ

  • manolis

   Απαιτωντας βεβαια στρατιες τεχνικων. Μονο για να ρυθμισουν βαλβιδες στον 18κυλινδρο

   Wright R-3350 Duplex-Cyclone…

   • Cynaegeirus

    Δεν έχει πιο «εύκολα» αεροπλάνα; Τα μάστανγκ πάντως το 56 μια χαρά ΕΑΥ κάνανε.
    οι εβραίοι τα απέσυραν καθώς ήθελαν 30ρι για χρήση κατά αρμάτων

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Και όχι μόνο αυτό. Μου έκανε τεράστια εντύπωση το «το Douglas AD-4NA Skyraider … Εφοδιασμένο με 4 πυροβόλα 20 mm και ισχυρή θωράκιση, με ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου συνολικού βάρους 3,600 Kgr και με εμβέλεια πάνω από 2,000 km, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό συγκρινόμενο με τις σύγχρονες σχεδιάσεις.»

   Με απλά λόγια κάποτε σχεδίαζαν αεροσκάφη για πόλεμο και σήμερα για αρπαχτές και κορόιδα, σε βάρος φυσικά των μεγαλύτερων κορόιδων απ’ όλους, των φορολογούμενων. Μου θύμισε (από οικονομικής άποψης) ένα άρθρο που είχα διαβάσει για τη σκοπιμότητα ανάπτυξης για τα ευρωπαικά μαχητικά του πυροβόλου των 27 mm, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα τα πυροβόλα των 20 και των 30…

   Επίσης πολύ respect για το Ιαπωνικό αμφίβιο ΑΦΝΣ. Το UAV θαλάσσιας επιτήρησης το είδες ή κανεις ότι δεν το βλέπεις για να αποφύγεις το εγκεφαλικό;

   • M.K.E

    Τα α/φη αυτα γεννηθηκαν σε πολεμικες περιοδους και ειχαν να αντιμετωπισουν συγκεκριμενα «κοσκινα».Σημερα,με τα μεσα που μπορει να εχει ακομη και ο πεζικαριος,α/φη με υψηλες ταχυτητες και επιδοσεις τα βρισκουν σκουρα.Δεν ειναι τυχαιο οτι ολα τα ελαφρα α/φη κρουσης ειναι εφοδιασμενα με οπλα κατευθυνομενα ωστε να αποφυγουν κατα το δυνατον την εκθεση σε γνωστους αυξανομενους κινδυνους,σε ενα ρολο ενδιαμεσο αναμεσα σε UCAV και εγγυς υποστηριξης.
    Ακομη και τα Α-10 και Su-25,τα πλεον εξειδικευμενα στον ρολο τους, εχουν πλεον υψηλοτατο ρισκο στην χρηση τους.Απο το παρον ρεπορταζ,ειδαμε ποσα καινουρια Α/Α συστηματα προσαρμοζονται σε καθε ειδους οχηματα,χωρια απο τα υπαρχοντα σε πεζους.

   • Cynaegeirus

    Τα είδα, αλλά τα χω πει τόσες φορές…

 • Spiridom

  Καλημέρα. Πληροφοριακά, άκουγα ένα podcast του Aviation Week για την έκθεση στο Παρίσι, και έκαναν αναφορά σε πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage 2000 από την Γαλλική ΠΑ με σκοπό να παραμείνουν σε υπηρεσία ως το 2030 τουλάχιστο, γιατί λένε δεν τους βγαίνουν τα νούμερα μόνο με τα Rafale αλλά και εκτιμούν ότι τα Mirage έχουν πολλά ακόμα να δώσουν μετά από εκσυγχρονισμό.

  Μακάρι με αυτή την ευκαιρία να υπάρξει και κάποιο απτό όφελος και για τα δικά μας.

  • GES

   Καλησπέρα. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage 2000D της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 • dt

  Όπως και το F-22. Για αυτό και ο σχεδιασμός γίνεται μέσω υπολογιστών ώστε τέτοια προβλήματα να έχουν λυθεί.

 • Konstantinos Christakis

  Αλλο ενα εκπληκτικό άρθρο…!
  Θα είναι έγκλημα, ο εκσυγχρονισμός των F-16 να μην συνδυαστεί με ατρακτίδια Sniper XR, AIM – 120D, AGM – 88E, JSOW – C1, AGM – 154C, AGM – 158 καθώς και ενσωμάτωση ατρακτιδίων υπέρυθρων AN/AAQ-32 IFTS ή αντίστοιχο του F-18 block 3!

 • Μκ

  Στα πλαισια της στρ.συνεργασιας κ οχι μονο,Ελλαδας-Αιγυπτου,εχει γινει καποια συνεργασια με Αιγυπτικα Rafale για αποκομιση ωφελημων συμπερασματων της Π.Α η καποια επιδειξη η χρηση του απο ελλ.πληρωματα;

 • Απολαυστική η κάλυψη της έκθεσης! Χαρά στο κουράγιο του ανταποκριτή σας για την περιγραφή τόσων συστημάτων που φέρνει την e-Amyna ακόμη ένα βήμα μπροστά στην αμυντική ειδησεογραφία.

 • SPY_GR

  Συγχαρητήρια για το ταξίδι και την περιεκτική κάλυψη της έκθεσης, ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες!
  Δύο απορίες σχετικά με ΕΑΒ:
  1) Κάποια επιπλέον πληροφόρηση για το τι θα περιλαμβάνει τελικά η αναβάθμιση των Orion και κυρίως άν θα έχουν πλήρεις ASW ικανότητες;

  2) Ακόμη παραμένει μετά απο μια 10ετία η εκκρεμότητα με το ΕΡΜΗΣ ΙΙ; Είχα την εντύπωση ότι έχει παραδοθεί και χρησιμοποιείται κανονικά πλέον, εκτός άν υπονοείτε ότι αυτό γίνεται αλλά…ανεπίσημα!

  • GES

   Σχετικά με τον εξοπλισμό των P-3B, αυτό που είναι σήμερα σίγουρο (και ανακοινώσιμο) είναι ότι το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης θα διατηρήσει (αρχικά τουλάχιστον) τον παλιό εξοπλισμό και ότι το σύστημα αποστολής των 4 P-3B MLU θα είναι το M2IMS της ISI Hellas.

 • lakis komninos

  ειναι τρομερο το ποση προσπαθεια εχει πεσει απο τη lockheed και τους test pilots να αποδειξουν πως το F-35 ειναι καλυτερο στα dogfights απο το F-16…ΦΥΣΙΚΑ και θα επρεπε να ειναι ,αφου ειναι ενα αεροσκαφος 30 χρονια νεωτερο και κατα πολυ ακριβοτερο αλλα…ποτε ενα βομβαρδιστικο δεν εγινε καλο στις αερομαχιες ,το αντιθετο εχει συμβει πολλακις. Αυτο που θα πρεπει να γινει κατανοητο ειναι τι τελικα θελει η ΠΑ. Εαν το αγορασει οποτε και οταν με σκοπο να αναχαιτιζει Τουρκους νομιζω ειναι λαθος.Εαν το θελει ως μετρο προληψης και κρουσης πρωτης ωρας επιχειρησεων ,με επικουρικο ρολο στο οποιο dogfighter εχουμε τοτε ,νομιζω οτι ειναι πιο ορθολογικο. Επιπλεον σαν πρωτη ματια το τουρκικο T-FX μοιαζει να ειναι προσανατολισμενο στην αερομαχια .εαν δεχτουμε ως υποθεση οτι οντως θα παραχθει με σημαντικη μεταγγιση τεχνολογιας απο το f35 ,πιστευει κανεις οτι θα το αντιμετωπισουμε με F-35?

 • Nestor Thomsen

  Αγαπητέ Β.Κ μακάρι να υπήρχε κάτι ενθαρρυντικό από την πλευρά μας αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα ούτε υπάρχει προς το παρόν ελπίδα στον ορίζοντα και το σημαντικότερο είναι ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας ούτε προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις υπάρχουσες όποιες δυνατότητες έχουμε και όπως είναι η κατάσταση μόνο ένα θαύμα μας σώζει.
  Όλες οι χώρες με αμυντική βιομηχανία στην αρχή κατασκεύασαν μέτρια και εύκολα προϊόντα αλλά στην συνέχεια βελτιώθηκαν.Νομίζεις ότι οι Τούρκοι είναι βλάκες και δεν θα κατασκευάσουν στο μέλλον καλύτερα οπλικά συστήματα μαθαίνοντας από τα λάθη τους;Επίσης ένα μέτριο οπλικό σύστημα να το πούμε πχ Altay σε σχέση με το δικό μας Leo 2HEL δεν είναι αμελητέος αντίπαλος και ανώτερος από τα Leo 1 και τα M-48.Επίσης και οι αριθμοί μετράνε.Τρανταχτό παράδειγμα ο ΒΠΠ πόλεμος όπου τα κατώτερα Τ-34 σε σχέση με τα Tiger και Panther επικράτησαν διά των αριθμών.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Δεν τα κατάφεραν οι Ινδοί με την αρχιπατάτα το Arjun, με πολλαπλάσιες οικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητες από του Τούρκους, δεν τα κατάφεραν οι Κινέζοι, θα τα καταφέρουν οι Τούρκοι; Από που θα αναπτύξουν τεχνολογίες θώρακα ή κινητήρα, που βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν; Τέτοια φαραωνικά σχέδια καταλήγουν σε ποταμούς χρημάτων για υπέρβαρα, χαμηλής κινητικότητας κι αξιοπιστίας και υπομέτρια συστήματα.

   Η σύγκριση με τα Τ34 είναι λάθος. Το Τ34 ήταν ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και καινοτόμο άρμα. Άντεχε στην πιο σκληρή χρήση, στις πιο ακραίες συνθήκες και παρουσίαζε κλάσμα των βλαβών σε σχέση με τα ανώτερα γερμανικά άρματα. Υπήρξε το πρώτο άρμα με επικλινή θωράκιση, με φαρδιές ερπύστριες για κίνηση σε κάθε έδαφος, με πραγματικά ισχυρό πυροβόλο (76 mm όταν το αμέσως ισχυρότερο στον πλανήτη πάνω σε άρμα ήταν 50) κι εκπληκτικό κινητήρα. Από τα τέλη του 1940 μέχρι τις αρχές του 1942, για σχεδόν ενάμιση χρόνο, ήταν το καλύτερο άρμα του πλανήτη. Και μόνο η αναφορά σε αυτό προς σύγκριση με το Αλταύ είναι ύψιστη ιεροσυλία. Συγκρίνεις το F4 Phantom των αρμάτων με το Tejas, όπως θα ήταν χωρίς ρωσική βοήθεια.

   • Nestor Thomsen

    Νομίζω ότι χάνεις το δάσος και βλέπεις το δέντρο.

    Τα «φαραωνικά»(!) σχέδια των Ινδών κατέληξαν στην κατασκευή του Arjun και του Teja τα οποία είναι δεν είναι πατάτες ΥΠΑΡΧΟΥΝ (Arjun) και υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν σύντομα(Τeja).Δεν είναι μακέτες.όπως επίσης και οι κατασκευές αρμάτων των Κινέζων.Υπηρετούν στο στράτευμά τους.Επίσης πως είσαι τόσο σίγουρος ότι οι Ινδοί,οι Κινέζοι ή οι Τούρκοι δεν θα καταφέρουν να κατασκευάσουν στο μέλλον καλύτερα προϊόντα έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.
    Οι Τούρκοι έχουν δυνατότητα να «σπαταλήσουν» χρήματα στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας τους γιατί η οικονομία τους όπως είναι τώρα το επιτρέπει.

    όσον αφορά αυτά που λες για το Τ34 είναι άκυρα.Πρώτον γιατί σου συγκρίνω το Τ34 από την εμφάνιση των Tiger και των Panther το 1943 και μετά και όχι πριν που αναφέρεσαι εσύ.και με το πυροβόλο των 85 που τους έβαλαν πάλι υποδεέστερα έμειναν για αυτό οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν νέα άρματα μάχης…Aν μπουν τα Altay στην εξίσωση του Εβρου τότε θα υπάρχουν επιπλέον 120mm κάνες αντιμέτωπα με τις 374 ελληνικές .

    Και το νόημα όλων αυτών είναι όχι η ποιοτική σύγκριση αλλά το ότι οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει αμυντική βιομηχανία και εμείς την καταστρέψαμε..Και μερικά από τα προϊόντα τους ΥΠΑΡΧΟΥΝ ήδη βλέπε προγραμμα MILGEM.Oι Τούρκοι είναι μεθοδικοί και πεισματάρηδες.

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     Το δάσος που μου δείχνεις είναι καμμένο κι απλά μου λες ότι κάποτε θα βλαστήσει.

     Arjun και του Teja δεν αμφιζβήτησα ότι υπάρχουν, το επεσήμανα. Αν διάβαζες πιο προσεκτικά τον συνομιλιτή σου και δεν βιαζόσαν να του «την πεις» θα το αντιλαμβανόσουν. Και υπάρχουν και είναι πατάτες. Επικές μάλιστα. Βρες μου έστω μια αναφορά που να μιλά για μετριότητα και όχι για κατωτερότητα. Τα Κινέζικα Type τώρα μου τα συγκρίνεις με τα ευρωπαικά και αμερικανικά, ακόμη και με τα ρωσικά άρματα; Οι Κινέζοι μπορεί να απέκτησαν δικά τους άρματα αλλά στο πεδίο της μάχης τα ανώτερα συστήματα θα τα κατεβάζουν σαν παπάκια στο λουνα παρκ. Όπως έκαναν οι αμερικανοβρετανοί στο Ιράκ απέναντι στα σαφώς κατώτερα (λόγω παλαιότερης γενιάς) Τ72, περνώντας σουβλάκι τις ιρακινές ΤΘΤ.

     Ινδοί και Κινέζοι λοιπόν επενδύουν σε τέτοια συστήματα. Και οι τούρκοι ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα ή έστω το ίδιο; Δεν το καταλαβαίνει ότι έχουν κατώτερες οικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητες από αυτές τις χώρες που μετά από μισό αιώνα προσπάθειες παρουσιάζουν μέτρια και υπομέτρια (η Ινδια) οπλικά συστήματα; Αν η Τουρκία μετά από 30 χρόνια παρουσιάσει το δικό της Arjun ενόσω εμείς θα εντάσσουμε τον αντικαταστάση των Λεο 2 ή των Μ1 Αμπραμς θα χειροκροτήσω, δεν θα φοβηθώ.

     Για το Τ34 διάβασε πιο προσεκτικά. Ήταν το πιο αξιόπιστο άρμα του Β ΠΠ και ολόκληρου του πλανήτη. Το Arjun έχει πιο χαμηλές διαθεσιμότητες από τα υπηρετούντα ακόμα Τ54/55. Το Τ34 αναβαθμίστηκε εύκολα με αλλαγή πυροβόλου και παρέμεινε επίφοβο. Το Αλταύ δεν έχει ούτε θώρακα ούτε κινητήρα. Θώρακα θα φτιάξουν οι τούρκοι από το μηδέν μόνοι τους και τον κινητήρα τον έχουν αναθέσει σε μια εταιρία κινητήρων τρακτέρ ιπποδύναμης 100κάτι ίππων. Το T34 αποδείχθηκε combat proven στο χειρότερο πολεμικό θέατρο που γνώρισε ο πλανήτης. Το Αλταύ δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε τις προδιαγραφές του. Γι αυτό για το 1ο οι αριθμοί είχαν τη δική τους ποιότητα και για το άλλο όχι. Και όταν λέμε αριθμοί, μιλάμε 8 προς 1, θα καταφέρουν το ίδιο και οι Τούρκοι;

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Αυτά που λες έχουν βάση, αλλά σε διαφορετικούς τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης. Για παράδειγμα στο software, στα ανθρακονήματα. Στη βαριά βιομηχανία και ιδίως στην εξειδικευμένη μεταλλουργία τα πράγματα είναι διαφορετικά και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ειδικευμένα κράματα χάλυβα και άλλων μετάλλων (κυρίως της οικογένειας της πλατίνας ή «σπάνιων γαιών» που είναι απαραίτητα για θωρακίσεις, κινητήρες, εξαρτήματα που υφίστανται υψηλότατη μηχανική καταπόνηση κλπ απαιτούν μακρά παράδοση, τεχνογνωσία και στηρίζονται σε καλά κρυμμένα βιομηχανικά μυστικά και πατέντες.

  Κι ας μην πάμε τόσο μακριά όσο οι κινητήρες και οι θώρακες και τα μέταλλα για την κατασκευή τους. Κράματα χάλυβα για ιατρικά εργαλεία (ανοιξείδωτα και πολύ υψηλής σκληρότητητας) πόσες χώρες νομίζεις ότι μπορούν να κατασκευάσουν; Γιατί νομίζεις ότι δεν μπορούν να κάνουν πραγματικά καλούς ελβετικούς σουγιάδες περισσότερες από 5 χώρες; Πρόπερσι διάβαζα ένα άρθρο για τακτικά μαχαίρια και την κατηγοριοποίησή του σε επιβίωσης (ή πεδίου) και μάχης (θανάτωσης). Μία μόνο κατηγορία κραμάτων είναι η κατάλληλη, ο ανθρακούχος εργαλειοχάλυβας, από την οποία κατασκευάζονται εργαλειομηχανές και τόρνοι κλπ προορισμένοι για την επεξεργασία χαλύβδινων αντικειμένων κι εξαρτημάτων. Είναι πολύ σκληρός αλλά όχι εξαιρετικά κι έχει αξιοσημείωτη ελαστικότητα, άρα υψηλότατη αντοχή σε μηχανικές πιέσεις και καταπόνηση, μπορεί λοιπόν να κόψει ατσάλινα καρφιά και κουτιά, πόρτες αυτοκινήτων, αεροπορικό αλουμίνιο, ξύλο, ιμάντες και αρτάνες. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται και για κατασκευή ελατηρίων, ρουλεμάν, λίμες κλπ.

  Κι ενώ αρκετες χώρες μπορούν να κατασκευάσουν ανθρακούχο εργαλειοχάλυβα, οι κορυφαίες ποιότητες για τακτικά μαχαίρια κι εργαλειομηχανές (μιλάμε για κράματα με «ονοματεπώνυμο» όπως 1075, 1085, 1095, 5160, Ο-1, D-2, W-2 κ.α.) παράγονται από 4 μόνο χώρες: ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Ιαπωνία. Σκέψου τώρα πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις από το μηδέν θώρακα άρματος, που είναι απαιτητικός όχι μόνο στα κράματα αλλά και στα λοιπά επάλληλα υλικά (κεραμικά κλπ) και στη διάταξή τους. Το Arjun είναι μία πατάτα, διότι οι τροχοί, οι ερπύστριες, τα απάρτια του κινητήρα κλπ δεν μπορούν να αντέξουν τις τρομερές και συνεχείς μηχανικές πιέσεις όπως κάνουν πχ τα αντίστοιχα αμερικανικά, γερμανικά ή ακόμη και ρωσικά εξαρτήματα. Γι’ αυτό οι βλάβες, η αναξιοπιστία, αλλά και το μειωμένο επίπεδο προστασίας.

  Μακάρι λοιπόν να ρίξουν ποταμούς χρημάτων σε συστήματα όπως το Αλταύ (κλώνος νοτιοκορεατικού άρματος χωρίς μεταβιβαση τεχνολογιας θώρακα και κινητήρα), το δικινητήριο μαχητικό εναέριας υπεροχής, αντιτορπιλικά με δικά τους ραντάρ aesa, αντιπλοικούς πυραύλους και προωστικό σύστημα, υ/β με γερμανικό κέλυφος αλλά όλα τα άλλα δικά τους (κρίμα που δεν θέλησαν να αναπτύξουν και δικό τους τμήμα τορπιλοσωλήνων), τορπίλες, ελικόπτερα και ότι άλλο τραβάει η ψυχή τους. Για δυτικά (ή και ρωσικά) συστήματα να μην τα δώσουν κι έχει ο Θεός.

  • victor

   δεν αμφισβητώ αυτά που λες,
   εύχομαι και ελπίζω να έχεις δίκιο..

   τέτοια τεχνολογία τα…μαχαίρια;! lol..

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Παρόμοια ισχύουν και για τις ερπύστριες,με τις οποίες δέν πολυασχολείται το κοινό.
    Και εκεί τρείς-τέσσερις χώρες επιδίδονται,όλες δυτικές