Συνεκπαίδευση Εθνικής Φρουράς με ισραηλινές δυνάμεις σε κυπριακό έδαφος

114

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας οι συνδυασμένες ασκήσεις ΙΑΣΩΝ–1/2017 και ΚΙΝΥΡΑΣ-ΣΑΟΥΛ 2017 που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι Ασκήσεις διεξήχθησαν εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετείχαν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και προσωπικό, επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Από πλευράς Ισραηλινού Στρατού, συμμετείχαν τουλάχιστον 400 καταδρομείς της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων Egoz με το σύνολο του εξοπλισμού τους, τμήμα της μονάδας Μηχανικού Yahalam και στρατιωτικών σκύλων της μονάδας Oketz ενώ η Ισραηλινή Αεροπορία ανέπτυξε μεταγωγικά C-130, 10 μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών.

Ειδικότερα, κατά την Άσκηση ΙΑΣΩΝ 1/2017 (από 6 έως 14 Ιουνίου), έγινε η συνεκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων και ειδικότερα στις αποστολές Έρευνας και Διάσωσης κατά τη μάχη, Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και Αερομεταφορών.

Παράλληλα με την Άσκηση ΙΑΣΩΝ-1/2017, πραγματοποιήθηκε η Άσκηση ΚΙΝΥΡΑΣ-ΣΑΟΥΛ 2017 (από 11 έως 14 Ιουνίου), η οποία αφορούσε σε συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, με ταυτόχρονη λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών. Σε αυτή συμμετείχε μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις Ειδικές Δυνάμεις των δύο χωρών, ημέρα και νύχτα.

Η εξάσκηση του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων στις τακτικές και τις διαδικασίες ανάπτυξης υπό ρεαλιστικές συνθήκες, η δυνατότητα υποστήριξης και συντονισμού από την Αεροπορική Βάση Πάφου μεγάλου αριθμού αεροπορικών κινήσεων για τη διεκπεραίωση και υλοποίηση των ασκήσεων, καθώς και η εμπειρία που αποκτάται από τις μονάδες αεράμυνας μέσα από τη συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, αναβαθμίζει την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.