ΓΕΕΘΑ
Από 11 έως 16 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, η εθνική διακλαδική άσκηση “ΩΡΙΩΝ-18”, με συμμετοχή δυνάμεων από Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης, αλλά και μονάδων της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Η άσκηση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μέσα από Μείζονες Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, έλαβε χώρα στη Θράκη και στο Αν. Αιγαίο και περιέλαβε πλήθος εκπαιδευτικών αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων, σε αμφίβιο και χερσαίο περιβάλλον, με σκοπό την περαιτέρω προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκομένων μονάδων.
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (South East Europe Brigade-SEEBRIG), στον Τύρναβο, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day-DV Day) της άσκησης Στρατηγείων-Σταθμών Διοίκησης “SEVEN STARS – 18”. Στη DV Day παρέστη ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η άσκηση “SEVEN STARS 18”, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί την κύρια εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ταξιαρχίας, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της SEEBRIG, από 8 έως 16 Νοεμβρίου 2018, με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας και την επαύξηση της διαλειτουργικότητας του σχηματισμού στη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών. Στην άσκηση, πέραν του προσωπικού της Ταξιαρχίας, συμμετείχε και προσωπικό από τα κράτη-μέλη καθώς και παρατηρητές από οντότητες ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) και την Ταξιαρχία Lithuanian Polish Ukrainian Brigade.
Στρατός Ξηράς
Το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, η παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior από την Αεροπορία Στρατού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κογκρέσο αποφάσισε τη χορήγηση στην Ελλάδα μεγαλύτερου στοκ ανταλλακτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ενεργοποίηση μεγαλύτερου αριθμού (έως 67) ελικοπτέρων, σε σύγκριση με τις αρχικές προθέσεις (36 επιχειρησιακά, 24 εκπαιδευτικά και 10 για ανταλλακτικά). Για τα OH-58D Kiowa Warrior και τους ρόλους του μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό αναλυτικό άρθρο μας.
Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς, εξειδικευμένο προσωπικό (Ναρκαλιευτές EOD) του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), συνέδραμε, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, σε περιστατικό αναγνώρισης πολεμικού υλικού (πυρομαχικού), που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών σε κεντρική οδό στο Δήμο Ιλίου. Οι Ναρκαλιευτές, αφού έλαβαν υπόψη τους την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων, προέβησαν σε αναγνώριση, εξουδετέρωση, περισυλλογή 7 βομβών 120 λιβρών και 2 πυροσωλήνων βομβών, τα οποία και καταστράφηκαν σε Πεδίο Βολής της Αττικής.
Tην Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ ΣΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»), στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ), ημερίδα με θέμα «Διοίκηση με Βάση την Αποστολή». Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες, με τα παρακάτω θέματα:
– Η Ηγεσία στον Θουκυδίδη, Έμπνευση και Κουλτούρα.
– Θεμελιώδεις Αρχές Ηγεσίας.
– Μοντέλα Ηγεσίας στο Σύγχρονο Επιχειρησιακό Περιβάλλον.
– Τεχνικές Έκφρασης: Πως Μπορείς να Μεταφέρεις Αποτελεσματικά το Μήνυμά σου.
– Προσωπική Στοχοθεσία στο Εργασιακό Περιβάλλον.
– Ηγεσία και Κουλτούρα.
Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, συμβάλλοντας έτσι στη σύσφιξη σχέσεων με τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Πολεμικό Ναυτικό
Από τη Δευτέρα 05 έως την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018 διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 03/18», στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους με τη συμμετοχή αρματαγωγών, φρεγατών, ελικοπτέρων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας, καθώς και ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας των συμμετεχόντων.
Από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122) στην πολυεθνική άσκηση «SMEREX 2018» (Submarine Escape Rescue Exercise 2018), που διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Ιταλίας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου του Τάραντα της Ιταλίας. Βασικά αντικείμενα εκπαίδευσης ήταν η εξάσκηση και η εξοικείωση σε διαδικασίες διάσωσης προσωπικού υποβρυχίων από μεγάλο βάθος με σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας σε συναφή θέματα καθώς και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχόντων. Εκτός του ελληνικού υποβρυχίου συμμετείχαν το ιταλικό υποβρύχιο ROMEI (S529) και το πλοίο διάσωσης υποβρυχίων ANTEO (A5309), ενώ στην άσκηση, εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία, συμμετείχαν έντεκα χώρες με αξιωματικούς παρατηρητές.
Πολεμική Αεροπορία
Από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στην άσκηση «Trident Juncture 2018», με κλιμάκιο τεσσάρων (4) αεροσκαφών F-16 Block 52+ και ανάλογο προσωπικό της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Λάρισας, η οποία διεξήχθη στο έδαφος της Νορβηγίας, καθώς και στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η 337 Μοίρα ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με το ρόλο της Μοίρας, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην άσκηση συμμετείχαν τριάντα μία (31) χώρες, όπως το Βέλγιο, οι ΗΠΑ και η Τουρκία με αεροσκάφη F-16, η Ισπανία, ο Καναδάς και η Φιλανδία με αεροσκάφη F-18 Hornet, η Γαλλία με αεροσκάφη Μ-2000, η Ιταλία με αεροσκάφη Eurofighter Typhoon 2000 και Tornado IDS/ECR και η Σουηδία με αεροσκάφη JAS 39 Gripen, με περισσότερο από 50.000 προσωπικό, 10.000 οχήματα, 70 πλοία και 250 αεροσκάφη.
Κύπρος
Ξεκίνησε η γεώτρηση του Stena Icemax για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ανακοίνωσε στις 16 Νοεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίος επανέλαβε την «πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου». Η δήλωση του κ. Φάνον προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε μερικές ώρες ύστερα από την απειλή του τούρκου υπουργού Ενέργειας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και θα κηρύξει «παράνομες» τις αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο από την Κύπρο στην ΑΟΖ. Ανάλογη δήλωση έγινε και από το State Department, ενώ τo γεωτρύπανο βρίσκεται υπό την διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Στις 12 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στη Λάρνακα και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ανατολικός Παρατηρητής
Κατατέθηκε στο Κογκρέσο η έκθεση του Πενταγώνου που είχε ζητηθεί το καλοκαίρι σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 και τις επιλογές των ΗΠΑ σε περίπτωση πραγματοποίησης της προμήθειας του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400. Σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας αρμόδια για τις αμυντικές προμήθειες Εllen Lord, τα σχέδια της Τουρκίας για αγορά του S-400 είναι “εξαιρετικά προβληματικά”, ενώ σύμφωνα με το State Department οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η αγορά του S-400 ενδέχεται να επιφέρει κυρώσεις και να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του F-35, τόσο από πλευράς παραλαβής των αεροσκαφών, όσο και από πλευράς βιομηχανικής συμμετοχής. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο και τέταρτο τουρκικό F-35 προγραμματίζεται να παραδοθούν στην Τουρκία το Μάρτιο του 2019 στο έδαφος των ΗΠΑ, ενώ Τούρκοι χειριστές εκπαιδεύονται στο αεροσκάφος στην αεροπορική βάση Luke της Arizona. Ωστόσο η προγραμματισμένη για το καλοκαίρι του 2019 άφιξη των αεροσκαφών στην Τουρκία παραμένει αμφίβολη με βάση τα παραπάνω δεδομένα.
Ο επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του 1ου Αεροπορικού Κέντρου Εφοδιασμού και Συντήρησης στο Δορύλαιο (Eskişehir), όπου φωτογραφήθηκε με προπλάσματα Βόμβας Μικρής Διαμέτρου (Small Diameter Bomb: SDB).
Από 12 έως 16 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε διακλαδική άσκηση αμφίβιων επιχειρήσεων στο Αιγαίο με την συμμετοχή 17 πλοίων και σκαφών, 3 ελικοπτέρων, 2 ΑΦΝΣ και προσωπικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Τουρκικού Ναυτικού.
Η Τουρκία συμμετείχε στην άσκηση TRIDENT JUNCTURE 2018 με κλιμάκιο 3 διθέσιων αεροσκαφών F-16D Block 50+ από δύο Μοίρες της Τουρκικής Αεροπορίας (s/n 07-1015 από την 161 Μοίρα, 07-1016 και 07-1018 από την 181 Μοίρα) καθώς και με τη φρεγάτα ORUCREIS (F245) του Τουρκικού Ναυτικού.
Στις 9 Νοεμβρίου υπογράφηκε μεταξύ της τουρκικής γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας (SSB) και της BMC η σύμβαση για την παραγωγή της αρχικής παρτίδας 250 αρμάτων μάχης Altay, με την παράδοση του πρώτου άρματος να αναμένεται την άνοιξη του 2020. Ωστόσο ήδη στον διεθνή ηλεκτρονικό τύπο εκφράζονται αμφιβολίες σε σχέση με το πρόγραμμα, σε σχέση με τη θωράκιση και το σύστημα ενεργού προστασίας, αλλά κυρίως τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης, που αρχικώς προβλεπόταν να παρασχεθούν από γερμανικές εταιρίες. Με δεδομένο όμως ότι η χρήση γερμανικής τεχνογνωσίας συνεπιφέρει εξαγωγικούς περιορισμούς (που κατά τον επικεφαλής του SSB Ismail Demir δεν είναι αποδεκτοί), κατά το δημοσίευμα η Τουρκία θα αναγκαστεί ενδεχομένως να καταφύγει σε ρωσική ή ουκρανική τεχνογνωσία.