Ανασκόπηση εβδομάδας #104

0
1182

Στρατός Ξηράς

Το διάστημα 06 έως 09 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν βολές καμπύλης τροχιάς, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Μονάδων Πυροβολικού του Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», των ΧΙΙ και XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΣ» – XVI Μ/Κ ΜΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ») και της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ»). Το προσωπικό εκτέλεσε με ακρίβεια, ημερήσιες και νυχτερινές βολές, με Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων RM-70, Αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ109Α3GEA2, PzH2000GR και Μ106 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Όλμων (ΤΟΜΟ) 4,2’’. Οι βολές συνδυάστηκαν με την ταυτόχρονη υποστήριξη τμημάτων ελιγμού (Πεζικό, Τεθωρακισμένα) που ενεργούν στην ΠΕ/Δ΄ΣΣ, προσομοιώνοντας έτσι τις πραγματικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, η εκπαίδευση έγινε υπό ρεαλιστικές συνθήκες και αξιολογήθηκε όλη η διαδικασία στοχοποίησης και παροχής πυρών υποστήριξης στις εμπρός Διοικήσεις. Εφαρμόστηκαν βελτιωμένες τεχνικές και διαδικασίες προσβολής στόχων.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «WHITE AND BLUE GLORY», που διεξήχθη από 23 έως 25 Οκτωβρίου 2018 στο Ισραήλ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Κατά τη διεξαγωγή των ρεαλιστικών σεναρίων της, τα πληρώματα συνεκπαιδεύτηκαν σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης και αποστολές σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής. Το συγκρότημα Λόχου Ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ), αποτελούμενο από 4 Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) τύπου ΑΗ-64 A-DHA (Apache), 2 Ελικόπτερα τύπου CH-47D CHINOOK, 1 στοιχείο Υγειονομικού Τάγματος Υποστήριξης Αεροδρομίου (ΤΥΑΔ) και 1 στοιχείο Επικοινωνιών Λόχου Διαβιβάσεων, στάθμευσε στην Κύπρο, όπου την 26 Οκτωβρίου 2018, συμμετείχε σε άσκηση συνεκπαίδευσης, μεταξύ επίγειων και εναέριων μέσων, στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, της Κύπρου. Η άσκηση, στην οποία συμμετείχαν Ελικόπτερα, Τεθωρακισμένοι Σχηματισμοί και Τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), περιελάμβανε συνδυασμό τακτικών κινήσεων στο επίγειο και εναέριο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Το προσωπικό της 1ης ΤΑΞΑΣ, τόσο κατά τη συμμετοχή του στην ΤΑΜΣ «WHITE AND BLUE GLORY», όσο και κατά τη συνεκπαίδευση με τα τμήματα της ΕΦ, απέσπασε κολακευτικά σχόλια για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του. Ταυτόχρονα, αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία, κατά τη συνεργασία του με το προσωπικό των Ισραηλινών Χερσαίων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς Κύπρου.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με το ναρκοθηρευτικό “Eυρώπη” (M-62) στην άσκηση ναρκοπολέμου “Poseidon 2018” που διεξάγεται από 9 ως 17 Νοεμβρίου στη Βουλγαρία, με ορμητήριο το λιμάνι του Μπουργκάς. Η άσκηση “Poseidon” είναι κοινή άσκηση Βουλγαρίας και Ρουμανίας που διεξάγεται ετησίως, εναλλάξ σε μία από τις δύο χώρες. Εκτός της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας, στην άσκηση εκπροσωπούνται επίσης με πλοία τους η Γερμανία, η Ισπανία και η Τουρκία, ενώ υποστήριξη παρέχει η μόνιμη δύναμη ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 – SNMCMG2). Στις φωτογραφίες φαίνεται το Ν/ΘΗ Ευρώπη (Μ-62) κατά τον διάπλου του Βοσπόρου.

Πολεμική Αεροπορία

Από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, διμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο (2) χωρών. Σκοπός της άσκησης ήταν η αύξηση της μαχητικής ικανότητας και η βελτιστοποίηση του επιπέδου συνεργασίας του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας με αντίστοιχες Δυνάμεις της Ισραηλινής Αεροπορίας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων τόσο σε αποστολές Αέρος – Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος – Εδάφους σε μικτούς σχηματισμούς, οι οποίες διεξήχθησαν σε περιοχές του ελληνικού FIR. Η ισραηλινή Αεροπορία συμμετείχε με έντεκα (11) αεροσκάφη F-16, ένα (1) αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ G550H και ανάλογο προσωπικό.

Κύπρος

Στις 9 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε από την 20η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της Εθνικής Φρουράς η τελική φάση της διακλαδικής άσκησης ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ-2018 στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού Λάρνακας. conducts DYNAMIC FIST-2018 exercise from 5 to 9 November 2018. Στην προαναφερθείσα άσκηση συμμετείχε αριθμός ελικοπτέρων Mi-35Ρ της 450 Μοίρας Επιθετικών Ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, γεγονός που πιστοποιεί την άρση της καθήλωσης (ειρηνικής περιόδου) λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική τους υποστήριξη.

Από 5 έως 9 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στις 6 Νοεμβρίου, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης συνάντησε επίσης τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάννον, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ενώ την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου με την μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθησε σε δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε κλειστό κύκλο 10 περίπου ατόμων, μία φορά το μήνα, ενώ την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου συμμετείχε σε συζήτηση στο think tank της Ουάσιγκτον Atlantic Council.

Στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη της πρώτης γεώτρησης της Exxon Mobil / Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς ως αύριο αναμένεται στη Λεμεσό τo πλοίο-γεωτρύπανο Stena IceMax που θα τη διενεργήσει. Από την Κυπριακή Δημοκρατία εκδόθηκε το πρωί της 10ης Νοεμβρίου για τις εργασίες του Stena IceMax η Νavtex 376/18, με ισχύ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία ορίζεται ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο. Από πλευράς ΗΠΑ, σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα συνιστά η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, στη Λευκωσία εντός της εβδομάδας, ενώ ταυτόχρονα αισθητή είναι η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων πέριξ της Κύπρου. Η πρώτη γεώτρηση της Exxon Mobil αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 9 Νοεμβρίου 2018 υπεγράφη στη Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας σύμβαση με την εταιρεία BMC για την προμήθεια 250 αρμάτων μάχης ALTAY δύο διαφορετικών εκδόσεων (Τ1/2) για τις ανάγκες του Τουρκικού Στρατού με ημερομηνία έναρξης παραδόσεων το Μάιο του 2020.

Στις 9 Νοεμβρίου 2018 σημειώθηκε έκρηξη στο προκεχωρημένο φυλάκιο του Τουρκικού Στρατού στο όρος Süngü της περιοχής του Hakkari κατά την εκτέλεση βολής πυροβολικού με συνέπεια το θάνατο 7 (1 ΕΠΟΠ Λοχίας, 6 οπλίτες) και τον τραυματισμό άλλων 25 στρατιωτών. Πιθανότερη αιτία θεωρείται η αστοχία υλικού.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Σεμιναρίου Χερσαίων Συστημάτων που διοργανώθηκε στην Άγκυρα στις 5-6 Νοεμβρίου 2018 γνωστοποιήθηκε η ολοκλήρωση δοκιμών και η έναρξη εγκατάστασης του Συστήματος Ενεργούς Άμυνας (APS) Pulat σε άρματα μάχης M60T του Τουρκικού Στρατού.

H τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει την αγορά 499 micro drones εγχώριας κατασκευής, σύμφωνα με σχετική διακήρυξη (Request for Proposal – RfP) που εκδόθηκε από το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με το SSB, τα drones θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές “εσωτερικής ασφάλειας” όπως η έρευνα και διάσωση, η επιτήρηση και αναγνώριση, κλπ. Σύμφωνα με πηγή του SSB, όλα τα προγράμματα drones στην Τουρκία θεωρούνται προγράμματα προτεραιότητας, και η άνθηση της εγχώριας βιομηχανίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 22 εταιρίες απάντησαν στο RfP, ενώ πριν από 10 χρόνια δεν υπήρχε στην Τουρκία ούτε ένας εγχώριος κατασκευαστής drones.