OH-58D Kiowa Warrior: το “εναέριο ιππικό” και οι ρόλοι του

194

Η έγκριση της απόκτησης 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από το ΚΥΣΕΑ άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση ενός προγράμματος που θα επιφέρει σοβαρή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα. Ταυτόχρονα όμως, η ταχεία ένταξη των ελικοπτέρων στο ελληνικό οπλοστάσιο με στόχο την επίτευξη αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) το 2019, συνεπάγεται σημαντικές προκλήσεις από άποψη οργάνωσης, εκπαίδευσης, υποστήριξης και ανάπτυξης ενός δόγματος χρήσης προσαρμοσμένου στις ελληνικές συνθήκες. Στο παρόν άρθρο γίνεται μια πρώτη προσπάθεια ανάλυσης των βασικών παραμέτρων της ένταξης του ελικοπτέρου σε ελληνική υπηρεσία, με βάση και την αμερικανική εμπειρία.

Ιστορικό

Το ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι η εξοπλισμένη έκδοση του ελικοπτέρου OH-58D Kiowa (Bell Model 406), που προέκυψε από την ωρίμανση του προγράμματος ΑΗΙΡ (Army Helicopter Improvement Program). Από το 1969, που τα πρώτα ΟΗ-58Α αναπτύχθηκαν στο Βιετνάμ, ως το 2016, όταν τα ΟΗ-58D του 17ου Συντάγματος Ιππικού της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας αναπτύχθηκαν στη Ν. Κορέα για την τελευταία εκτός συνόρων αποστολή τους, το ΟΗ-58 υπήρξε ένα σχετικά αφανές, αλλά πολύ κρίσιμο συστατικό της ισχύος του αμερικανικού στρατού.

Η αρχική έκδοση του ελικοπτέρου (ΟΗ-58Α) βασίστηκε στο επιτυχημένο Bell 206Α Jet Ranger και εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό το 1969. Η αναβαθμισμένη (άοπλη) έκδοση ΟΗ-58D ολοκλήρωσε τις επιχειρησιακές της δοκιμές το 1985 και σύντομα απαιτήθηκε η ανάπτυξη εξοπλισμένης έκδοσης για την προστασία τάνκερς στον Περσικό Κόλπο από επιθέσεις ταχυπλόων (επιχείρηση Prime Chance). Στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου (επιχείρηση Desert Storm, 1991) συμμετείχαν συνολικά 115 OH-58D σε διάφορους ρόλους, ενώ στον δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου (Operation Iraqi Freedom, 2003) συμμετείχαν 120. Και στις δύο περιπτώσεις η διαθεσιμότητά τους ήταν πολύ υψηλή (αναφέρεται ποσοστό 92%) παρά τις αντίξοες συνθήκες. Το ίδιο ισχύει για τη χρήση του ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία και αλλού.

Στον αμερικανικό στρατό, τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior οργανώνονταν σε λόχους (Troops) των 8 ελικοπτέρων αποτελούμενους από διμοιρίες των 4 και ομάδες των 2 ελικοπτέρων. Οι λόχοι αυτοί υπάγονταν σε τάγματα (Squadrons) ενταγμένα είτε σε συντάγματα ως Regimental Aviation Squadrons (RAS) είτε σε μεραρχίες ως Division Cavalry Squadrons (DCS) είτε σε σχηματισμούς εναέριου ιππικού ως Air Cavalry Squadrons (ACS). Αναλόγως της υπαγωγής αυτής η σύνθεση του τάγματος μπορούσε να περιλαμβάνει από 2 έως 4 λόχους ΟΗ-58, συχνά σε συνδυασμό με λόχους επιθετικών ελικοπτέρων (ΑΗ-1 ή ΑΗ-64). Με βάση παραδοχή τυπικής διαθεσιμότητας 75% η συνήθης μάχιμη δύναμη κάθε λόχου ΟΗ-58 αναμενόταν να είναι 6 ελικόπτερα, τα οποία ο τακτικός διοικητής μπορούσε να κατανείμει αναλόγως των αναγκών της αποστολής.

Τον Δεκέμβριο του 2013 υπήρχαν 338 Kiowa σε ενεργό υπηρεσία στον αμερικανικό στρατό, συν 30 ακόμη στην Εθνοφρουρά, και βρισκόταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης στο επίπεδο OH-58F. Το ίδιο έτος η κατασκευάστρια Bell ανακοίνωνε ότι το ελικόπτερο είχε συμπληρώσει 820.000 ώρες πολεμικών αποστολών με μέση διαθεσιμότητα 90%. Το 2014 όμως αποφασίστηκε η απόσυρση των Kiowa Warriors, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων που θα διατεθούν για τη συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου των ΑΗ-64 Apache, ενώ για την αναγνώριση ο αμερικανικός στρατός θα βασιστεί περισσότερο σε UAVs.

Αποστολές και βασικά χαρακτηριστικά

Οι βασικές αποστολές του ΟΗ-58D Kiowa Warrior στον αμερικανικό στρατό ως την απόσυρσή του το 2017 ήταν η αναγνώριση, η πρόσκτηση και κατάδειξη στόχων, η ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, η συνοδεία και προστασία μεταφορικών ελικοπτέρων, η ελαφρά κρούση, αλλά και -σε έκτακτες περιπτώσεις- η μεταφορά στρατιωτών και φορτίων (ως 2.000 λιβρών με εξωτερικό γάντζο), ακόμη και η εκκένωση τραυματιών (MEDEVAC).

Κύριο χαρακτηριστικό του OH-58D είναι το Σκοπευτικό Εγκατεστημένο στον Ιστό (Mast Mounted Sight: MMS), το οποίο επιτρέπει στο ελικόπτερο να εκτελεί την αποστολή του αναγνωρίζοντας στόχους νύχτα και μέρα, ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ παραμένει (σχεδόν) αθέατο. Αποτελείται από περιστρεφόμενο πύργο στην κορυφή του άξονα του στροφείου με πεδίο θέας ±190° σε αζιμούθιο και ±30° σε ανύψωση και περιλαμβάνει συστήματα TV ευρέος (8°) και στενού πεδίου (2°), με απεικόνιση σε οθόνη 875 γραμμών, IR με αισθητήρα αντιμονιούχου ινδίου (InSb) 640Χ480 στοιχείων, ευρέος (4,9°x3,7°) και στενού (1,6°x2°) πεδίου, σύστημα σταθεροποίησης με επιδόσεις καλύτερες των 20 μrad, σύστημα κατάδειξης / αποστασιομέτρησης λέιζερ, συστήματα σταθεροποίησης και ψύξης και συναφή ηλεκτρονικά. Το σύστημα αναπτύχθηκε από την McDonnell Douglas και τέθηκε σε παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όμως το 2001 το πρόγραμμα αγοράσθηκε από την DRS Technologies, η οποία ανέλαβε την υποστήριξή του συνολικά. Το MMS, το οποίο διαχρονικά παρουσιάζει βαθμό διαθεσιμότητας που κατατάσσεται στους υψηλότερους για συστήματα αεροπορικών ηλεκτρονικών του Στρατού των ΗΠΑ, αναβαθμίσθηκε κατά τη δεκαετία του 2000, στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβάθμισης Συστήματος Θερμικής Απεικόνισης (Thermal Imaging Sight Upgrade: TISU), με την αντικατάσταση του συγκροτήματος θερμικής απεικόνισης από νεώτερο, 2ης γενιάς.

Τεχνικός του US Army επιθεωρεί το MMS ενός OH-58D στη βάση Sykes του Ιράκ το 2006

Επιπλέον το ΟΗ-58D Kiowa Warrior διαθέτει εξειδικευμένα συστήματα μετάδοσης των συλλεγόμενων πληροφοριών, όπως το Airborne Target Handover System (ATHS) που μεταδίδει ψηφιακά τις πληροφορίες στόχων που προκύπτουν από το MMS, σε συνδυασμό με τα συστήματα ναυτιλίας του ελικοπτέρου που προσδιορίζουν με ακρίβεια τη θέση του. Η μετάδοση των στοιχείων μπορεί να γίνει ψηφιακά τόσο προς τη διοίκηση, όσο και προς μονάδες πυροβολικού και προς μαχητικά αεροσκάφη σε ρόλο CAS, βάσει προκαθορισμένων προτύπων αναφορών (SIT/STAT, SPOT, Artillery, BDA, CAS). Ορισμένα ΟΗ-58D Kiowa Warrior διαθέτουν και δυνατότητα μετάδοσης βίντεο σε πραγματικό χρόνο, αλλά δεν είναι γνωστό αν τα παραχωρούμενα στην Ελλάδα θα διαθέτουν τη δυνατότητα αυτή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ελληνική περίπτωση έχει η δυνατότητα ανταλλαγής στοιχείων των ΚW μέσω του Improved Data Modem (IDM) τόσο με τα AH-64DHA όσο και με τα F-16 Block 52+ της ΠΑ. Εφ’ όσον τα Βlock 52+ εκσυγχρονιστούν με τοποθέτηση Link-16, η παρατήρηση ισχύει για τα Block 50/30, που αναμένεται να αξιοποιήσουν τα IDM και να επωμιστούν κυρίως αποστολές κρούσης και CAS.

Άποψη του πιλοτηρίου του OH-58D Kiowa Warrior

Εκτός της αναγνώρισης, τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior έχουν και αξιόλογες δυνατότητες αυτόνομης εμπλοκής εχθρικών στόχων, καθώς διαθέτουν δύο πυλώνες οπλισμού όπου μπορούν να μεταφερθούν βλήματα AGM-114 Hellfire και ΑTAS (Air-to-Air Stinger), ρουκέτες Hydra των 70 χιλ. σε καλάθους LAU-68, καθώς και πολυβόλο των .50 ιντσών. Κρίσιμο για την επιβιωσιμότητα του ελικοπτέρου είναι και σε αυτή την περίπτωση το MMS, καθώς ο καταδείκτης λέιζερ επιτρέπει τον φωτισμό του στόχου ενώ το ελικόπτερο παραμένει αθέατο, εκτός των λίγων δευτερολέπτων που απαιτούνται για τη βολή. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη στόχευση, όχι μόνο των βλημάτων Hellfire του ίδιου του ελικοπτέρου, αλλά και συνεργαζόμενων ΑΗ-64 Apache που έτσι αποφεύγουν την αποκάλυψη του στροφείου και της ατράκτου τους που απαιτείται για αυτόνομη στόχευση με χρήση του TADS/PNVS στο ρύγχος. Επίσης ο καταδείκτης λέιζερ του MMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση βομβών καθοδήγησης λέιζερ (LGB) αλλά και “έξυπνων” πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλ. (Copperhead, Krasnopol κ.ά.)

OH-58D Kiowa Warrior σε τυπικό προφίλ πτήσης NOE. Διακρίνεται πίσω από τον κινητήρα ο παρεμβολέας υπερύθρων AN/ALQ-144.

Η αποφυγή της έκθεσης σε εχθρικά πυρά που προσφέρει το MMS είναι ακόμα πιο κρίσιμη επειδή το ΟΗ-58D Kiowa Warrior, σε αντίθεση με εξειδικευμένα επιθετικά ελικόπτερα όπως το ΑΗ-64 Apache, δεν διαθέτει θωράκιση σε κρίσιμα σημεία και είναι πιο ευάλωτο σε εχθρικά πυρά. Για τον ίδιο λόγο είναι πολύτιμη η δυνατότητα εξαιρετικά χαμηλής πτήσης (NOE) και εκμετάλλευσης των εξάρσεων του αναγλύφου, που ενισχύθηκε αποφασιστικά στο ΟΗ-58D χάρη στον αναβαθμισμένο κινητήρα Allison 250-C30R/3 (650 hp έναντι 420 hp του OH-58C). Στην επιβιωσιμότητα του ελικοπτέρου συμβάλλουν επίσης το στροφείο τεσσάρων πτερυγίων (αντί δύο στο OH-58C) που μειώνει σημαντικά το ηχητικό του ίχνος, το σύστημα καταστολής της υπέρυθρης ακτινοβολίας του κινητήρα καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας που αποτελείται από αισθητήρα ακτινοβολίας ραντάρ (RWR) AN/APR-39, αισθητήρα καταύγασης λέιζερ AN/AVR-2 και παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144.

Ενδιαφέρον στοιχείο, και για την περίπτωση της Ελλάδας, είναι η δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης του ΟΗ-58D Kiowa Warrior σε μεγάλες αποστάσεις με μεταφορικά αεροσκάφη. Δύο ελικόπτερα μπορούν χωρίς σημαντική προετοιμασία να μεταφερθούν στην άτρακτο ενός C-130, να ξεφορτωθούν ακόμα και υπό συνθήκες συσκότισης σε έναν πρόχειρο διάδρομο αποπροσγείωσης και να είναι έτοιμα για επιχειρησιακή χρήση σε λιγότερο από μισή ώρα. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πολύτιμο και λόγω της μικρής σχετικά ταχύτητας και ακτίνας δράσης του ελικοπτέρου: αν και η μέγιστη ταχύτητα του ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι 125 κόμβοι, η επιχειρησιακή του ταχύτητα, με πλήρες καύσιμο και οπλισμό, είναι 90 κόμβοι και η ακτίνα δράσης του (combat radius) είναι 150 χλμ. υπολογίζοντας 10 λεπτά εμπλοκής και εφεδρικό καύσιμο 20 λεπτών. Επομένως απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός για τη βέλτιστη αξιοποίησή του, ιδίως στο περιβάλλον του Αιγαίου – και η μεταφορά με C-130 μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα λύση σε κάποιες περιπτώσεις.

Δόγμα χρήσης, ρόλοι και οργάνωση

Ένα βασικό συμπέρασμα από την ανωτέρω περιγραφή των χαρακτηριστικών του ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι ότι ο πρωταρχικός ρόλος του ελικοπτέρου (όπως δείχνει και το πρόθεμα ΟΗ – Observation Helicopter) είναι η αναγνώριση, η παροχή πληροφοριών προς τη διοίκηση και η κατάδειξη στόχων σε άλλα, ισχυρότερα οπλικά συστήματα και μέσα πυρός. Αυτός άλλωστε ήταν ιστορικά ο ρόλος του ελαφρού ιππικού. Στη διάρκεια αναγνωριστικών επιχειρήσεων τα πληρώματα είχαν συνήθως διαταγές να αποφύγουν την εμπλοκή με τον εχθρό και, εφ’ όσον αυτή συμβεί, να περιοριστούν στις αναγκαίες ενέργειες για την απεμπλοκή και τη συνέχιση της αποστολής αναγνώρισης. “Ουσιαστικά παίζουμε κρυφτό” (“it’s a game of hide and seek”) λέει ένας χειριστής του US Army στο παρακάτω βίντεο, που δίνει μια εικόνα των τακτικών αναγνώρισης που χρησιμοποιούσαν τα πληρώματα:

Εκτός της αναγνώρισης (reconnaissance), οι ομάδες των ΟΗ-58D Kiowa Warriors του US Army εκτελούσαν συνηθέστατα αποστολές ασφάλειας (security), ιδίως για την κάλυψη των πλευρών και των νώτων μηχανοκίνητων σχηματισμών, αλλά και συνοδείας/προστασίας αεραποβατικών δυνάμεων. Για την περίπτωση συμμετοχής σε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον καλά οργανωμένων εχθρικών θέσεων, το σχετικό εγχειρίδιο εκστρατείας του αμερικανικού στρατού (FM 1-114) τόνιζε ότι το ελικόπτερο είναι τρωτό σε εχθρικά πυρά, και επομένως η επίθεση πρέπει να γίνεται από το μέγιστο βεληνεκές των όπλων του ή/και υπό την κάλυψη του σκότους. Η τρωτότητα των KW αναφερόταν επίσης ως ανασχετικός παράγοντας για αμυντικές επιχειρήσεις εις βάθος, εκτός αν αυτές γίνονταν σε συνεργασία με AH-64. Αλλά και στην περίπτωση αμυντικών επιχειρήσεων στο κυρίως πεδίο μάχης, η προβλεπόμενη συμμετοχή των KW αφορούσε περιφερειακούς ρόλους όπως η ταχεία αντίδραση σε εχθρικές διεισδύσεις, η αποτροπή εχθρικών αεροκίνητων επιχειρήσεων κλπ.

Επομένως ο τρόπος χρήσης των KW που είχε αναπτυχθεί από τον US Army για περιβάλλον υψηλών απειλών δεν ήταν η εμπλοκή στη μάχη με τον κύριο όγκο της εχθρικής δύναμης, αλλά κυρίως η αναγνώριση με εκτεταμένη χρήση απόκρυψης και εκμετάλλευση των εξαιρετικών αισθητήρων του. Το δόγμα αυτό αναπτύχθηκε εν όψει του πιθανού πολέμου μεγάλων μηχανοκίνητων σχηματισμών στην Κ. Ευρώπη προ του 1990, και εφαρμόστηκε με επιτυχία στον Ιράκ το 1991. Με την εξασθένηση των απειλών, ιδίως μετά το 2003, διευρύνθηκε και η χρήση του ελικοπτέρου ως πλατφόρμας παροχής γενικών πυρών υποστήριξης χωρίς ιδιαίτερη πρόνοια απόκρυψης.

Όμως αυτός ο τρόπος χρήσης (βλ. Αφγανιστάν) κατέστη εφικτός λόγω της φύσης των εκεί επιχειρήσεων (αντιανταρτικές επιχειρήσεις έναντι ελαφρά οπλισμένων αντιπάλων) και θα ήταν αυτοκτονικός σε συνθήκες συμβατικού πολέμου έναντι ισχυρού αντιπάλου.

Τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior στο ελληνικό περιβάλλον

Για τα ελληνικά KW που θα κληθούν να επιχειρήσουν σε περιβάλλον ισχυρής τουρκικής απειλής (αεροπορικής και αντιαεροπορικής), το πρότυπο πρέπει να είναι το αρχικό αμερικανικό δόγμα χρήσης τους σε πλαίσιο συμβατικού πολέμου έναντι ισχυρού αντιπάλου, όπως το ψυχροπολεμικό πεδίο μάχης της Κ. Ευρώπης προ του 1990. Η απειλή δεν θα προέρχεται μόνο από τα μαχητικά αεροσκάφη της THK, αλλά και από τα Α/Α μέσα των τουρκικών Τ/Θ και Μ/Κ σχηματισμών, που περιλαμβάνουν άνω των 100 αυτοκινούμενων συστημάτων Stinger (80 Atilgan με 8 X Stinger και 35 Zipkin με 4 Χ Stinger), ενώ τον Μάιο του 2018 αναμένεται και η έναρξη παραλαβής των Α/Α συστημάτων Korkut (αυτοκινούμενων δίδυμων πυροβόλων των 35 χιλ. με καθοδήγηση ραντάρ). Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται η απειλή των τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 και AH-1W/P Cobra.

Το αντιαεροπορικό σύστημα Korkut προϊόν συνεργασίας της Aselsan με την FNSS, φέρει δίδυμο πυροβόλο των 35mm με καθοδήγηση ραντάρ, επί σκάφους ACV-30.

Σε αυτό το περιβάλλον υψηλής απειλής, οι τακτικές που θα αναπτυχθούν από την ΑΣ για τα ελληνικά ΟΗ-58D Kiowa Warrior αναμένεται να εστιάσουν στην πτήση “στο πέλος της γης” (NOE flight) με εκμετάλλευση του αναγλύφου και αιώρηση πίσω από εμπόδια (π.χ. δέντρα) που επιτρέπουν την εκμετάλλευση του MMS, ενώ σκάφος και στροφείο παραμένουν αθέατα. Τέτοιες τακτικές εφαρμόζονται ήδη από τα πληρώματα των ελληνικών Apache, και είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίες για τα KW που στερούνται το επίπεδο θωράκισης των Apache. Άλλωστε η συνεργασία και συνεκπαίδευση αναγνωριστικών και επιθετικών ελικοπτέρων είναι αυτονόητη: σε αποστολές κρούσης, τα OH-58D θα επιχειρούν κατά κανόνα μαζί με τα ΑΗ-64, ενταγμένα σε ξεχωριστά ομοιότυπα ζεύγη – όπου τα KW, σε ρόλο κυνηγού, θα αναλαμβάνουν την κατάδειξη στόχων μέσω του MMS, ενώ τα Apache, σε ρόλο φονέα, θα εκτελούν με ασφάλεια τη βολή.

Τα παραπάνω βέβαια περιγράφουν την αναμενόμενη δράση των Kiowa Warriors σε χερσαίο περιβάλλον, και ιδίως στο μέτωπο της Θράκης που προσφέρεται από πλευράς αναγλύφου για την εφαρμογή τέτοιων τακτικών. Άλλωστε η Θράκη προσομοιάζει στις συνθήκες του ψυχροπολεμικού αμερικανικού σχεδιασμού για την Κ. Ευρώπη, καθώς είναι κατ’ εξοχήν το πεδίο όπου θα εμπλακούν τεθωρακισμένοι σχηματισμοί, παρέχοντας πληθώρα στόχων για τις ομάδες OH-58D/ΑΗ-64. Επίσης, η Θράκη παρέχει άφθονα πρόχειρα πεδία κατάλληλα για την οργάνωση ΣΤΑΝΕΠ (Σταθμού Ανεφοδιασμού Ελικοπτέρων), όπου τα KW θα μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και πυρομαχικά.

Αντιθέτως το περιβάλλον του Αιγαίου είναι πιο σύνθετο από αυτό του Έβρου, και το αμερικανικό δόγμα χρήσης των ΟΗ-58D Kiowa Warriors δεν παρέχει επαρκείς κατευθύνσεις. Η ελληνική ΑΣ θα χρειαστεί να αναπτύξει τις δικές της τακτικές, αντλώντας από την εικοσαετή εμπειρία της με τα AH-64 Apache. Βέβαια η μικρή ακτίνα δράσης των ΟΗ-58 και η απουσία δεύτερου κινητήρα είναι περιοριστικοί παράγοντες για την χρήση τους πάνω από το Αιγαίο, σε σύγκριση με τα AH-64. Όμως τα βασικά προβλήματα είναι κοινά: πάνω από την ανοιχτή θάλασσα τα ελικόπτερα στερούνται την κάλυψη του αναγλύφου, η μετάβασή τους είναι εντοπίσιμη από τα εχθρικά μέσα επιτήρησης και η διαφυγή από εναέριες απειλές είναι δυσχερής. Και μόνο η μετάβαση ελικοπτέρων στα νησιά του Αν. Αιγαίου υπό πολεμικές συνθήκες θα ήταν ριψοκίνδυνη επιχείρηση.

Όμως η παρουσία ΟΗ-58D KW στο Αν. Αιγαίο θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και δεν πρέπει να αποκλειστεί. Δεδομένου ότι η πρωτοβουλία της Τουρκίας σε μια ελληνοτουρκική κρίση θεωρείται δεδομένη, η ακριβής επίγνωση της κατάστασης και των κινήσεων του αντιπάλου, ιδίως στο Αιγαίο, είναι κρίσιμη για την αμυνόμενη Ελλάδα – όπως έδειξε με τραγικό τρόπο και η κρίση των Ιμίων. Και σε περίπτωση έναρξης επιχειρήσεων, η ακριβής κατάδειξη στόχων (π.χ. σε μια ακτή αποβάσεως) ή η έγκαιρη εμπλοκή τους με πυρά (π.χ. σε περίπτωση αεραποβατικής δύναμης ή φουσκωτών που κατευθύνονται σε βραχονησίδα) από τα ΟΗ-58D KW μπορεί να σημάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Γενικότερα, μια  διμοιρία ή λόχος Kiowa Warriors θα ήταν ένα εξαιρετικό “χαρτί” στα χέρια του τοπικού διοικητή.

Επομένως στο θέατρο του Αιγαίου είναι αναγκαία η μόνιμη ανάπτυξη κάποιων ΟΗ-58D KW στα νησιά, διότι η μετάβασή τους υπό συνθήκες πολέμου ή κρίσης πάνω από το ανοιχτό Αιγαίο θα είναι δυσχερής. Εάν τα ΟΗ-58D KW βρίσκονται ήδη στα νησιά, το πρόβλημα της διάσχισης του Αιγαίου δεν τίθεται, παρά μόνο για τις ενδεχόμενες ενισχύσεις, και η τοπική δύναμη (διμοιρία ή λόχος) μπορεί να δράσει με τις γνωστές τακτικές, εκμεταλλευόμενη το ανάγλυφο των νησιών για την αθέατη αναγνώριση, κατάδειξη και εμπλοκή στόχων.

Το οργανωτικό ερώτημα που προκύπτει είναι, αν η “τοπική” δύναμη ελικοπτέρων ΟΗ-58D KW θα σταθμεύει μόνιμα στο νησί και θα υπάγεται οργανικά, ως ανεξάρτητη υπομονάδα (λόχος αναγνωριστικών ελικοπτέρων), στην τοπική ΑΔΤΕ, ή αν θα μετασταθμεύει απλώς για κάποιο χρονικό διάστημα. Γενικότερα, το οργανωτικό δίλημμα που τίθεται για τον ΕΣ είναι αν θα συγκεντρώσει τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior σε μία ή δύο μονάδες επιπέδου τάγματος αναγνώρισης, ενταγμένες στους υφιστάμενους σχηματισμούς της Αεροπορίας Στρατού (1ο και 2ο ΣΥΑΣ) ή αν θα τα κατανείμει ως ανεξάρτητες υπομονάδες (λόχους) Αεροπορίας Στρατού στους τοπικούς σχηματισμούς (ΑΔΤΕ και μεραρχίες Δ΄ Σώματος Στρατού), με άμεση υπαγωγή στον τοπικό διοικητή.

Τρεις κύριοι παράγοντες συνηγορούν υπέρ της συγκέντρωσης των ΟΗ-58D Kiowa Warrior στους υφιστάμενους σχηματισμούς της ΑΣ (1ο και 2ο ΣΥΑΣ), με περιοδικές μετασταθμεύσεις σε προκεχωρημένες θέσεις:

(α) η οργανική ένταξη υπομονάδων ΟΗ-58 στις ΑΔΤΕ και η μόνιμη στάθμευσή τους σε γνωστά σημεία στα ανατολικά νησιά (π.χ. στα αεροδρόμια) θα έδινε στον αντίπαλο την ευκαιρία να τα εξουδετερώσει στο έδαφος, είτε με αιφνιδιαστικό αεροπορικό πλήγμα, είτε με βολές ΠΒ είτε με δράση Ειδικών Δυνάμεων.

(β) Η μόνιμη στάθμευση ΟΗ-58 στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, ιδίως στην αρχική φάση της ένταξής τους σε υπηρεσία, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην υποστήριξή τους και την εκπαίδευση του προσωπικού.

(γ) Η ενδιάμεση λύση της αξιοποίησης άλλων νησιωτικών αεροδρομίων στα “μετόπισθεν” (π.χ. Σκύρος, Σαντορίνη, Κάρπαθος), παρ’ ότι ορισμένα έχουν προβλέψεις για ΣΤΑΝΕΠ, προσθέτει κόστος, τρωτότητα και δυσκολία υποστήριξης, χωρίς να αναιρεί τους κινδύνους της διάσχισης του Αιγαίου.

Επομένως ως πλέον πρόσφορη λύση για την αξιοποίηση των ΟΗ-58 φαίνεται η οργάνωσή τους σε δύο τάγματα αναγνώρισης των 24-32 ελικοπτέρων, κατά το αμερικανικό πρότυπο των Air Cavalry Squadrons, και η κατανομή ενός τάγματος σε κάθε ΣΥΑΣ, δηλαδή ενός στο 1ο ΣΥΑΣ (Στεφανοβίκειο/Αλεξάνδρεια) και ενός στο 2ο ΣΥΑΣ (Πάχη Μεγάρων). Σε αυτόν τον συλλογισμό υπονοείται βεβαίως ότι τα 24 (;) ελικόπτερα που θα διατεθούν στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού μαζί με έναν οργανικό λόχο 8 ελικοπτέρων του 1ου ΣΥΑΣ, μπορούν να συναποτελέσουν ένα πλήρες τάγμα σε περίοδο επιχειρήσεων, το οποίο σε συνεργασία με τα ΑΗ-64 του 1ου και 2ου ΤΕΕΠ θα αναλάβει κυρίως αντιαρματικές επιχειρήσεις στον Έβρο.

Εύλογη θα ήταν η ανάθεση ενός τομέα ευθύνης (Έβρος – Αιγαίο) σε κάθε τάγμα και η εκ περιτροπής ανάπτυξη ελικοπτέρων “ετοιμότητας” σε προκεχωρημένες θέσεις του τομέα ευθύνης του. Για το τάγμα του 1ου ΣΥΑΣ θα μπορούσε να προβλεφθεί η ανάπτυξη μιας μόνο ομάδας (ζεύγους) ετοιμότητας ΟΗ-58 στον Έβρο ή την Αν. Μακεδονία (Α/Δ Αλεξανδρούπολης ή Χρυσούπολης), καθώς το ανάγλυφο της Β. Ελλάδας επιτρέπει την ταχεία αποστολή πρόσθετων ελικοπτέρων σε περίπτωση ανάγκης.

Για το τάγμα του 2ου ΣΥΑΣ όμως θα ήταν σκόπιμη η μόνιμη εκ περιτροπής μεταστάθμευση ενός λόχου (8 ελικοπτέρων) στο Αν. Αιγαίο, με τις δυο διμοιρίες του κατανεμημένες στο Βόρειο (π.χ. Λέσβο) και το Νότιο Αιγαίο (π.χ. Ρόδο). Η ακτίνα δράσης των ελικοπτέρων είναι επαρκής για την κάλυψη των γειτονικών νησιών και σε περίπτωση κρίσης θα μπορούσαν να μετακινούνται πρόσθετα ΟΗ-58D KW από την Πάχη προς το Αν. Αιγαίο. Μάλιστα η φόρτωσή τους στα C-130 της γειτονικής 112 ΠΜ θα προσέφερε ταχύτερη μεταφορά (290 αντί 90 kts), χωρίς περιορισμούς ακτίνας, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι η φύση του “φορτίου” θα ήταν άγνωστη στην τουρκική πλευρά.

Οι τακτικές μετασταθμεύσεις των ΟΗ-58D KW, κατά τα πρότυπα των readiness της ΠΑ, θα μπορούσαν να γίνονται στα αεροδρόμια των νησιών, προς αποφυγή καταπόνησης των πληρωμάτων σε πρόχειρους χώρους. Κρίσιμο όμως είναι να εναλλάσσονται τα νησιά μεταστάθμευσης, ώστε να είναι απρόβλεπτη για τον τουρκικό σχεδιασμό η ακριβής θέση των ελικοπτέρων, και να εκπαιδεύεται το προσωπικό της κάθε ΑΔΤΕ στην εξυπηρέτησή τους. Η εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και τη λειτουργία ΣΤΑΝΕΠ σε πρόχειρα πεδία, γιατί σε συνθήκες επιχειρήσεων τα αεροδρόμια των νησιών θα αποτελέσουν βασικούς στόχους της ΤΗΚ.

Άσκηση επανεξυπηρέτησης KW με πυρομαχικά στο πεδίο από προσωπικό του US Army

Οι κίνδυνοι

Η επικείμενη απόκτηση των ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι αναμφίβολα μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ΑΣ και τον ΕΣ γενικότερα. Εγκυμονεί όμως και κινδύνους:

Ο πρώτος κίνδυνος είναι η αφαίμαξη της υπόλοιπης ΑΣ, λόγω της οργανωτικής, οικονομικής και εκπαιδευτικής προσπάθειας που συνεπάγεται η ένταξη αυτού του μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της ΑΣ από πλευράς χειριστών και τεχνικών είναι δεδομένοι, και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί ο αναγκαίος αριθμός που θα αξιοποιήσει τα ελικόπτερα, χωρίς να “αδειάσουν” οι υπόλοιπες μονάδες της ΑΣ. Θα χρειαστεί να επιστρατευθεί ένας συνδυασμός λύσεων, ξεκινώντας από την αύξηση της παραγωγής στελεχών της ΑΣ από τη ΣΣΕ και τη ΣΜΥ, περνώντας από την καλύτερη αξιοποίηση του θεσμού των Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας (ΧΕΜ) και φτάνοντας ως την εξέταση καινοτόμων λύσεων όπως οι έφεδροι “χειριστές του Σαββατοκύριακου” που υπάρχουν σε άλλες χώρες.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η παραμέληση των υπόλοιπων αναγκών της ΑΣ, λόγω της αφιέρωσης των λίγων κονδυλίων στην ένταξη των ΟΗ-58D Kiowa Warrior. Ιδίως στην περίπτωση των AH-64A+ που αντιμετωπίζουν το γνωστό πρόβλημα υποστήριξης των ηλεκτροοπτικών συστημάτων τους, είναι σαφής ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι με τα KW βρέθηκε ο αντικαταστάτης και παρέλκει η αναζήτηση λύσης. Όμως τα Apache είναι εξαιρετικά πολύτιμα στο σύνολό τους και πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διατήρησής τους σε υπηρεσία, είτε με εξασφάλιση αποθεμάτων ανταλλακτικών από χώρες που διέθεταν ΑΗ-64Α, είτε με αναβάθμισή τους (στο επίπεδο -Ε πλέον).

Συναφές με την παραμέληση των Apache είναι το ζήτημα των όπλων τους: τα AH-64DHA, για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει το ραντάρ Longbow, θα πρέπει επιτέλους να εξοπλιστούν με την έκδοση «Fire & Forget» του βλήματος Hellfire, AGM-114L, ώστε να αποδεσμευτούν οι παλαιότεροι Hellfire [1] προς εξοπλισμό των υπόλοιπων ελικοπτέρων, στα οποία περιλαμβάνονται πλέον και τα ΟΗ-58D Kiowa Warrior. Η προμήθεια των AGM-114L, με κόστος μόλις 8,4 εκατ. Ευρώ, περιλαμβάνεται στα 42 προγράμματα που είχαν εγκριθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, αλλά εκκρεμεί ακόμα. Μια άλλη φθηνή αλλά πολύτιμη προσθήκη θα ήταν η απόκτηση ρουκετών κατευθυνόμενων με λέιζερ, που θα επιτρέψει την διαφύλαξη των ακριβότερων Hellfire για τις περιπτώσεις που είναι πράγματι αναγκαίοι. Το εγχείρημα είναι εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και η διεθνής αγορά προσφέρει ήδη αρκετές επιλογές. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου οι κατευθυνόμενες ρουκέτες Cirit βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και 5 χρόνια…

Τέλος, ο τρίτος κίνδυνος από την ένταξη των ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι ο εφησυχασμός από την παρουσία τους, ιδίως στις νησιωτικές φρουρές. Η δυνατότητα των ελικοπτέρων να χρησιμοποιηθούν ως “πασπαρτού” της ΑΔΤΕ σε ρόλους αναγνώρισης αλλά και άμεσης αντίδρασης, εγκυμονεί κινδύνους χαλάρωσης της ετοιμότητας των μονάδων (ΔΑΕ, ΕΤΕΘ κλπ) που σήμερα προορίζονται για άμεση αντίδραση (αυτό είναι και ένα ακόμη επιχείρημα κατά της οργανικής ένταξης λόχων ΟΗ-58 στις ΑΔΤΕ και υπέρ της περιοδικής μεταστάθμευσής τους). Γενικότερα, η ένταξη των ΟΗ-58D Kiowa Warriors στο ελληνικό οπλοστάσιο δε νοείται ως αντικατάσταση άλλων μονάδων ή οπλικών συστημάτων αλλά ως υποβοήθησή τους. Π.χ. ένα ζεύγος KWs πλησίον μιας ακτής αποβάσεως θα είναι πολύ χρησιμότερο αν παραμείνει αθέατο και κατευθύνει τη βολή του πυροβολικού ή καταδείξει στόχους στην ΠΑ και το ΠΝ, παρά αν επέμβει στη μάχη με τα λίγα όπλα του. Η ένταξη ενός νέου οπλικού συστήματος είναι σημαντική, αλλά κανένα οπλικό σύστημα δεν φέρνει τη νίκη αυτόνομα: τη νίκη τη φέρνει ο συνδυασμός των όπλων, και αυτός απαιτεί άρτια (και διακλαδική) εκπαίδευση.

Εμείς ως κατακλείδα ευχόμαστε στα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού και του Τεχνικού Σώματος καλή δουλειά και καλή δύναμη, ώστε να μπορέσουν να εντάξουν το συντομότερο στο ελληνικό οπλοστάσιο τα ΟΗ-58D Kiowa Warriors.

 • Lewnidas35

  Τα brimstone και Spike είναι πιστοποιημενα για apache

 • Fanis Boskos

  Εξαιρετικό από κάθε άποψη άρθρο και ιδιαίτερα κατατοπιστικό!!!

 • giannis kalyvas

  καλά όλα αυτά και καλώς να έρθουν αλλά θα έλεγα ότι το ματ στην περίπτωση των KW και των Apache θα ήταν , αφού οι οικονομικές συνθήκες καλυτερέψουν και αφού ενταχθούν πλήρως , ο εφοδιασμός τους με βλήματα όπως το Spike NLOS , σε ζεύγη ή τριάδες ένα θα αναγνωρίζει (ή μέσω στοιχείων που θα μεταδίδονται από το έδαφος) και τα άλλα θα βάλλουν από αποστάσεις 20-25χλμ εκτός κάθε τουρκικού ΑΑ και υπό συνεχή κάλυψη

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Γιατί το brimstone δεν είναι προτιμότερο;

  • Giorgos Tsagaris

   Οποιοδηποτε μεσο (UCAN,T-6-γιατι οχι- που θα μπορουσε να φερει laser guided βληματα,ακομη και αρχαια A-7 με Paveway που λεει ο λογος) θα μπορουσαν να εποφεληθουν απο αυτη τη δυνατοτητα των KW.
   JTAC αερομεταφερομενο.

  • Οδυσσέας

   Έχετε γούστο ρε παιδιά…
   Εδώ δε δίνουμε 8 εκ. Ευρώ για να αγοράσουμε την έκδοση fire and forget του Hellfire, κι εσείς ονειρεύεστε Spike και Brimstone.

   • giannis kalyvas

    «αφού οι οικονομικές συνθήκες καλυτερέψουν» ….

 • SPY_GR

  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την ανάρτηση, βρίσκω υπερβολική όμως πάλι την…Εβρολατρεία και την αντίστοχη επιφύλαξη ανάπτυξης των Κiowa στα νησιά, περιοχή σαφώς πιό ευαίσθητης και απειλούμενης!
  Ο Εβρος και η Θράκη γενικότερα είναι «τιγκαρισμένος» με τα περισσότερα και πιό σύγχρονα οπλικά μας συστήματα δεν χρειάζεται να ενισχυθεί και με τον μεγαλύτερο αριθμό Κiowa, είναι ιδανικό πεδίο δράσης για τα Apache και με την με την ένταξη των νέων ελικοπτέρων μπορεί να αποδεσμευθεί επιπλέον αριθμός AH-64 που θα διατεθεί για ενίσχυση του Δ΄ΣΣ.

  Πιστεύω ότι τα περισσότερα Κiowa σύν αριθμό Apache πρέπει να έχουν χώρο δράσης το Αιγαίο (ΑΣΔΕΝ) σε αυτό άλλωστε συνηγορούν οι τελευταίες πληροφορίες αλλά και πρόσφατες δηλώσεις του ΑΓΕΣ περί ταχείας επέμβασης στο Καστελλόριζο, δηλώσεις οι οποίες είναι ενδεικτικές προθέσεων ούτε ήταν βέβαια τυχαίες πολύ περισσότερο που αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
  Ειναι σαφώς προτιμότερη η μόνιμη παρουσία τους σε επιλεγμένα νησιά (πχ. Λήμνος, Λέσβος, Ρόδος πού έχουν ικανό μέγεθος αλλά και απόσταση από Τουρκία) παρά η εκ΄περιτροπής προσωρινή μεταστάθμευσή τους, ή να τα έχω στα Μέγαρα/Στεφανοβίκειο και να τα μεταφέρω στο απειλούμενο νησί με C-130 γιατί άν ένα ελικόπτερο είναι εύκολα εντοπίσιμο πάνω από τη θάλασσα (δεν είναι όμως τόσο απλό όσο αναφέρθηκε, έτσι έχουν δείξει προσομοιώσεις στο ΚΕΑΤ, πολύ περισσότερο και με το μικρό ιχνος του Κiowa) τότε ένα μεγάλο αργοκίνητο μεταφορικό αεροσκάφος τι είναι; Τώρα προκύπτοντα θέματα οργανωτικά, διοικητικής μέριμνας, προστασίας των μέσων κλπ εύκολα ή δύσκολα μπορούν να λυθούν, δεν υπάρχει το δεν γίνεται ή δεν μπορώ υπάρχει το δεν θέλω.

  «Τέλος, ο τρίτος κίνδυνος από την ένταξη των ΟΗ-58D Kiowa Warrior είναι ο εφησυχασμός από την παρουσία τους, ιδίως στις νησιωτικές φρουρές…» ατυχής αυτή η παρατήρηση. Με αυτό το σκεπτικό δεν θα έπρεπε στις νησιωτικές φρουρές να έχουμε διαθέσει ΤΘ και ΠΒ έτσι ώστε οι πεζικάριοι και οι ειδικοδυναμίτες να…αναγκαστούν να είναι προσεκτικότεροι και σε επιφυλακή!

  • 1. Στις ΑΔΤΕ υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια και προβλέψεις για τοπικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Ούτε τα ΤΘ ούτε το ΠΒ είναι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι δε χρειάζεται ΔΑΕ. Όμως η παρουσία δύναμης KW θα μπορούσε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι αυτή, μόνα τους, θα αναλάβουν το ρόλο της ταχείας αντίδρασης. Και αυτό θα ήταν σφάλμα.

   2. Το «μεγάλο και αργοκίνητο» C-130 έχει τριπλάσια επιχειρησιακή ταχύτητα από τα KW (~290 κόμβους, έναντι 90), άρα ο χρόνος μετάβασής του στο όποιο νησί είναι υποτριπλάσιος. Σε περίπτωση πολέμου είναι ευάλωτα και τα μεν και τα δε, αλλά σε περίπτωση κρίσης/κλιμάκωσης είναι πολύτιμος ο χρόνος που κερδίζεται και κυρίως η άγνοια του αντιπάλου για το φορτίο.
   Και αφού μιλάμε για το Καστελλόριζο, η μετάβαση 4 Kiowa από τη Ρόδο στο Κ. μπροστά στη μύτη των Τούρκων δεν θα τους εντυπωσιάσει, γιατί το νησί δεν παρέχει επαρκή απόκρυψη και οι Τούρκοι μπορούν να παρατάξουν πολλαπλάσιες δυνάμεις επιτόπου. Αν όμως κάποιο C-130 σε κάποιο δρομολόγιο «ρουτίνας» μεταφέρει ένα «φορτίο», οι απέναντι θα μπορούσαν να βρεθούν προ εκπλήξεως. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα νησιά.

   3. Αν και ο Εβρος είναι σίγουρα το κρισιμότερο μέτωπο (και το καταλληλότερο για αναγνωριστικά και επιθετικά Ε/Π), το άρθρο προτείνει και τη συνεχή μεταστάθμευση λόχου KW στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Όποιος θέλει περισσότερα, μάλλον δεν κατανοεί ότι οι μονάδες της ΑΣ πιέζονται ήδη και θα χρειαστεί να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, απλώς και μόνο για να εντάξουν τα 60 KW..

   4. Εάν επρόκειτο να χωριστούν τα Apache και τα Kiowa και να αναλάβουν από ένα μέτωπο, ο χωρισμός θα έπρεπε να γίνει αντίθετα από αυτό που προτείνεις, γιατί τα Apache ως δικινητήρια, ταχύτερα και καλύτερα θωρακισμένα έχουν καλύτερες πιθανότητες πάνω από το Αιγαίο. Στην πραγματικότητα όμως τα ελικόπτερα θα δράσουν σε μεικτές ομάδες, τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

   • felix black

    Ολα καλα και σωστα, ομως τα C-130 στην συγκεκριμενη περιπτωση (οσα εχουν μεινει) θα εχουν και πολλα αλλα να κανουν εκεινη την χρονικη στιγμη.Σας θυμιζω στα Ιμια που περνουσαν απο ολα τα αεροδρομια να μαζεψουν προσωπικο για τα νησια….Και οπως πολυ καλα γνωριζεται οι διαθεσιμοτητες στις αερομεταφορες (C-130/C-27) δεν ειναι τοσο καλες….

    • Πάτε καλά;

     Ερώτηση: Και τι εμποδίζει την ΠΑ να επιτάξει 2-3 ΚΑΝΟΝΙΚΑ αεροσκάφη και να τα χρησιμοποιήσει για να ξεφορτώσει τους στρατιώτες στα νησιά; Έτσι κι αλλιώς είμαστε πριν την έναρξη επιχειρήσεων και το αεροσκάφος υποτίθεται δε θα προσβληθεί (αν προσβληθεί. ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα των αντιπάλων). Το ίδιο και μετα RoRo της γραμμής: Ας φορτώσουν στον πειραιά 1-2 χιλιάδες κόσμο (και μερικά οχήματα) και σε 10-15 ώρες (μη διανοηθει κανεις παλι να μου πει για το χρονο που κανουν τα πλοια εν καιρω ειρηνης), ξεφορτωνουν σε πχ Κω και Χιο απο 1.500 ανδρες.

     • felix black

      Η ιστορια (κυπριακο, κρισεις 87, Ιμια) μας εχουν δειξει πως γενικη επιστρατευση και η επιταξη απο το κρατος ειναι τελειωμενη υποθεση, λογω….πολιτικης αδυναμιας και κοστους!Δεν πρεπει να μας διαφευγει οτι, το «μπαμ» θα γινει αιφνιδιαστικα και με αντιπερισπασμο (καταληψη μικρων νησων αστραπιαια με το προσχημα π.χ μιας ασκησης με μεγαλες πιθανοτητες επιτυχιας με σκοπο την «διαπραγματευση του αιγαιου»).
      Στον τομεα των αερομεταφορων οι «διεκδικητες» υπερτερουν και ποιοτικα και ποσοτικα.Οι αποστασεις, μικρες τα μεσα και το ανθρωπινο δυναμικο, μεγαλο.Η χωρα μας στον τομεα των αερομεταφορων υστερει σημαντικα…Αρχιζοντας απο τα ελικοπτερα θα διαπιστωσει κανεις την χαοτικη κατασταση που επικρατει σημερα
      (το e-amyna ειχε αναφερθει πολυ ευστοχα σε ενα αρθρο προ μηνων).Ενδεικτικα αναφερω, ΑΒ-212 VIP 3 στην Π.Α, 1 Α.Σ ενω θα μπορουσαν καλλιστα να τα εχει το Π.Ν για μεταφορες, εκπαιδευση και αεροδιακομιδες.
      Ολο το βαρος της ερευνας και διασωσης εχει πεσει στα υπαρχοντα super puma με αποτελεσμα να υπαρχουν χαμηλες διαθεσιμοτητες και τα 6 στον αριθμο AS 365 Ν3 Dauphin III του Λ.Σ ειναι ανυπαρκτα!
      Δεν μπορουν να χρησιμοποιουνται αεροσκαφη C-130/C-27 για μεταφορες ασθενων απο τα νησια ασταματητα.Μπορουν να συμβαλουν πιστευω και τα C-12 της Α.Σ. οπως και τα ΑΒ-212 για να απελευθερωθουν τα μεγαλα αεροσκαφη και να ειναι διαθεσιμα σε περιπτωση αναγκης.
      Απλα σκεφτειτε ποσα ιπταμενα μεσα VIP διαθετουν οι κλαδοι και την αναλογη χρηση τους….
      1 GULFSTREAM, 2 EMBRAER (που δεν πουληθηκαν), 4 AB-212,
      3 C-12

    • Giorgos Tsagaris

     Aυτη τη δουλεια θα την καουν τα C-27 που δεν (μπορουν να) κανουν και
     κατι αλλο εκτος απο μεταφορα προσωπικου και αεροδιακομιδες…

   • SPY_GR

    Καλώς, εξ’άλλου αυτά είναι ζητήματα τακτικής που μπορεί να έχουν χρησιμότητα σε αυτή ή την άλλη περίπτωση αρκεί να μην χάνεται ο στόχος δηλαδή η πλειονότητα των ελικοπτέρων να επιχειρεί στο Αρχιπέλαγος επί μονίμου βάσεως και επί μονίμων βάσεων (ναι είναι προτιμότερο να δρούν πάνω από θαλάσσιο περιβάλλον δικινητήρια εναέρια μέσα αλλά όταν σου χαρίζουν ελικόπτερα δεν τα κοιτάς στους…κινητήρες).

    Πάμε τώρα στο ψητό: «Αν και ο Εβρος είναι σίγουρα το κρισιμότερο μέτωπο…»
    Γιατί είναι το κρισιμότερο μέτωπο; λαμβάνοντας υπόψη ποιές παραμέτρους και συγκρίνοντάς το με τί;
    Κάνοντας ένα απλό ή απλοϊκό αν θές ερώτημα ποιό θα είναι το συντριπτικότερο πλήγμα για την Χώρα μας (απευκταίες βέβαια και οι δύο περιπτώσεις ούτε πιστεύω ότι θα γίνουν ποτέ καλώς εχόντων των πραγμάτων) η εισχώρηση των μογγόλων μερικά χιλιόμετρα μέσα στην Δ.Θράκη ή η κατάληψη ενός μέσου/μεγάλου νησιού; Μιά συνοπτική τεκμηρίωση της απάντησης θα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα…

    • Οδυσσέας

     O Έβρος όντως είναι το κρισιμότερο μέτωπο. Είναι μεγάλη συζήτηση
     και την έχουμε ξανακάνει, αλλά συνοπτικά το σκεπτικό είναι το εξής:

     Τα έξι μεγάλα νησιά του Αν. Αιγαίου (όσα έχουν ΑΔΤΕ πάνω) έχουν αρκετές δυνάμεις για να αντέξουν μια τουρκική επίθεση ή τουλάχιστον να μην υποκύψουν τις πρώτες μέρες και δημιουργηθεί πολιτικό τετελεσμένο υπέρ της Τουρκίας σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

     Τα υπόλοιπα νησιά του Αν. Αιγαίου είναι ευάλωτα, λιγότερο ή περισσότερο, σε τουρκική αεραποβατική επιχείρηση. Το χειρότερο σενάριο είναι η κατάληψη ενός μικρού κατοικημένου νησιού με νυχτερινή αεραποβατική επιχείρηση, αιφνιδιασμό της τοπικής στρατιωτικής δύναμης (ΔΑΝ ή φυλακίου) και αιχμαλωσία/ομηρία στρατιωτών και κατοίκων. Είναι σενάριο εφικτό επιχειρησιακά για τις ΤΕΔ και εφιαλτικό πολιτικά για την ελληνική ηγεσία που θα βρεθεί σε αβάσταχτο δίλημμα: να επιχειρήσει ανακατάληψη (δλδ πόλεμο έχοντας φάει γκολ από τα αποδυτήρια) ή να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για όλο το Αιγαίο, με τους κατοίκους του νησιού σε ομηρία.

     Παρ’ ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρησιακές επιλογές για την Ελλάδα στο σενάριο αυτό (και τα KW προσθέτουν άλλη μία), βασικά ισχύει ο κανόνας του Μεγάλου Φρειδερίκου: «όποιος υπερασπίζεται τα πάντα, δεν υπερασπίζεται τίποτα». Η καλύτερη ασφάλεια του Καστελλόριζου, της Σύμης, των Λειψών, του Αγαθονησίου κλπ. δεν είναι η όποια στρατιωτική δύναμη σταθμεύει εκεί, ούτε μερικά ελικόπτερα που ίσως προλάβουν να φτάσουν. Η καλύτερη ασφάλεια είναι η ΑΠΟΤΡΟΠΗ, δηλαδή η βεβαιότητα της Τουρκίας ότι τυχόν κατάληψη ελληνικού νησιού θα σημάνει αυτομάτως ευρείας κλίμακας ελληνοτουρκικό πόλεμο. Και για να υπάρχει αυτή η βεβαιότητα, πέρα από τη διατύπωση της απειλής, πρέπει η απειλή να είναι αξιόπιστη, δηλαδή να περιέχει σοβαρή πιθανότητα τουρκικής ήττας.

     Σοβαρή πιθανότητα τουρκικής ήττας υπάρχει μόνο στον Έβρο. Μόνο εκεί μπορεί να ηττηθεί αποφασιστικά η Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να αποσυρθεί και από τα όποια κέρδη της σε μικρονήσια του Αιγαίου.

     • KonTim

      Καλησπέρα και Καλή Χρονιά και από εμένα!

      Μπορείς να αναλύσεις λίγο περισσότερο Οδυσσέα γιατί υπάρχει «σοβαρή πιθανότητα τουρκικής ήττας στον Έβρο»;Διερωτώμαι διότι προσωπικά τα σενάρια ανάληψης ευρείας κλίμακας ελληνικού (αντ)επιτθετικού εγχειρήματος στο μέτωπο της Θράκης τα θεωρώ όνειρα θερινής νυχτός.Αν και δεν είναι αυτό το θέμα που πραγματεύεται το άρθρο πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια συζητηση.

     • Οδυσσέας

      Όταν λέω ότι «σοβαρή πιθανότητα τουρκικής ήττας υπάρχει μόνο στον Έβρο», το λέω στο πλαίσιο του σεναρίου κατάληψης ενός μικρού νησιού από την Τουρκία, και σε σύγκριση με την εναλλακτική της απόπειρας ανακατάληψής του από ελληνικής πλευράς.

      Κατά τα άλλα, υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια τουρκικής ήττας (π.χ. η αποτυχία μιας απόβασης σε μεγάλο ελληνικό νησί). Και ο Έβρος θα μπορούσε να είναι το πεδίο μιας σοβαρής τουρκικής ήττας, κυρίως διότι εκεί υπάρχει ικανή συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων – και η καταστροφή του όγκου της εχθρικής δύναμης είναι πάντα το βασικό ζητούμενο στον πόλεμο. Επίσης εκεί υπάρχει η δυνατότητα άμεσου εδαφικού κέρδους με ψυχολογικό αντίκτυπο (Αδριανούπολη) και πρόκλησης πανικού στον πληθυσμό, που θα φέρει χάος. Τέλος αν απειληθεί η Κωνσταντινούπολη ή η ευρωπαϊκή ακτή των Στενών, η τουρκική ηγεσία θα ζοριστεί πολύ.

      Δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, και επιμένω σε αυτό. Είναι εφικτό σενάριο, αλλά σίγουρα περιέχει μεγάλο ρίσκο για την ελληνική πλευρά.

     • KonTim

      Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.Για την ανάληψη ευρείας κλίμακας ελληνικής επιθετικής ενέργειας στην Α.Θράκη απαιτείται βάθος στην αμυντική διάταξη μεταφραζόμενο στην περίπτωση μας σε ύπαρξη ισχυρών δυνάμεων «όπισθεν του Νέστου».Παλιότερα το Γ’ Σ.Σ είχε τον ρόλο πριμοδότησης του Δ’ Σ.Σ σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης,με δυνάμεις ικανές σε όγκο,τόσο για να αναπληρώσουν τις απώλειες μάχης,όσο και για την εξασφάλιση των κεκτημένων και την διατήρηση της ορμής της επιθετικής ενέργειας.Πλέον οι δυνάμεις που διατίθονται ως δυνάμεις στρατηγικής εφεδρείας είναι οριακά επαρκείς για την διεξαγωγή αμυντικού αγώνα στην Θράκη-για επιθετική ενέργεια δεν το συζητάμε καν.Πιθανό «άπλωμα» στην πεδινή και ανοιχτή Ανατολική Θράκη(είδος πεδίου που ευνοεί διαχρονικά τον πολυπληθέστερο) μας εκθέτει σε αντεπιθέσεις όπισθεν και κάθετα των αξόνων προέλασης από τις υπεράράριθμες τουρκικές δυνάμεις με κίνδυνο αποκοπής,απομόνωσης και περικύκλωσης των δυνάμεων του Δ’ Σ.Σ πράγμα που θα οδηγήσει στην καταστροφή του.Και αν καταστραφεί το Δ’ Σ.Σ και οι εισερχόμενες στο αγώνα στρατηγικές μας εφεδρείες τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τους τούρκους να προελάσουν ανενόχλητοι ως την Θεσσαλονίκη(τουλάχιστον).Το μέγιστο που μπορούμε να περιμένουμε από το Δ’ Σ.Σ είναι ενεργητική άμυνα και περιορισμένης κλίμακας επιθετικό εγχείρημα στο προγεφύρωμα του Κάραγατς.

     • ypso

      Αυτός είναι και ο λόγος που Τσίπρας-Καμμένος θα βρίσκονται στην Κάλυμνο τα Θεοφάνεια. Η Κάλυμνος και τα πέριξ μικρονήσια,όπως επίσης και η Μεγίστη, είναι κατ’ εμέ τα δύο σημεία που έχουν στοχεύσει οι απέναντοι.
      Όσον αφορά το γεωτρύπανο, εάν επιχειρήσουν χρήση του εντός χώρου δικής μας δικαιοδοσίας (αφορά και την Κύπρο), πρέπει να βυθιστεί.

     • M.K.E

      Θα ηθελα πολυ να πιστεψω οτι ειχε πατριωτικη χροια η παρουσια των δυο στα συγκεκριμενα νησια αλλα δυστυχως απο οπου περασαν και αφησαν πατριωτικες ομιλιες,εκει ενταθηκε η τουρκικη πιεση και οι εν λογω πετουσαν αοριστολογιες και χιλιοειπωμενα τσιτατα.

 • za

  Καλή Χρονιά με Υγεία για όλους.

  Από τις μέχρι τώρα παραχωρήσεις Αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την χώρα μας προκύπτει ότι οι σχέσεις Αμερικής Τουρκίας μπορεί να περνάνε περίοδο εντάσεως αλλά σε καμία περίπτωση ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Τούρκοι θέλουν να τα σπάσουν.

  Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν απειλή την Τουρκία και με τον έναν ή άλλον τρόπο θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα ο Ερντογάν και η Τουρκία θα επιστρέψουν στην Αμερικανική αγκαλιά.

  Οι Αμερικανοί αυτό που κάνουν προσπαθώντας να πιέσουν τον Ερντογάν είναι χαμηλής εντάσεως αντίμετρα όπως, δίνοντας το πράσινο φως στην Κύπρο και στις ξένες εταιρείες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, Ελληνο Αιγυπτιακές και Ελληνο Ισραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις από τα οποία είναι προφανές ότι δεν ιδρώνει το αυτί της Τουρκίας.

  Ο πυρήνας της Αμερικάνικης πολιτικής για τα Ελληνοτουρκικά όπου η Ελλάδα πρέπει να υποχρεωθεί σε παραχωρήσεις στη Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσογειο παραμένει ίδιος και απαράλαχτος όπως εφαρμόζεται από την Κυρπιακή τραγωδία και μετά.

  Εαν ένοιωθαν οι Αμερικανοί πραγματική απειλή από την Τουρκία θα μας εκχωρούσαν όπλα που πραγματικά θα ενίσχυαν στρατιωτικά την χώρα ιδιαίτερα τώρα που με όπλο την οικονομική ισχύ η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ εξοπλισμών που σε βάθος δεκαετίας σε επίπεδο οπλικών συστημάτων τουλάχιστον θα την καταστήσει περιφερειακή υπερδύναμη.

  Με τα ελικόπτερα που παραχωρούν δεν ισχυροποιούν την Ελλάδα στον βαθμό που θα έπρεπε αν μας θεωρούσαν πραγματικό προπύργιο στην αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού στην περιοχή.

  Το ελληνικό πολιτικό σύστημα με τον αρχοντοχωριατισμό που παραδοσιακά το διακατέχει με λίγα χτυπήματα στην πλάτη από τον Αμερικάνικο και Ισραηλινό παράγοντα φαντασιώνεται ότι αποτελεί ισχυρό ομοτράπεζο των ΑμερικανοΙσραηλινών συμφερόντων στην περιοχή.

  Αδυνατεί να διαπραγματευτεί σκληρά και να ζητήσει ανταλλάγματα που πραγματικά θα ισχυροποιήσουν και θα θα αναβαθμίσουν στρατιωτικά την χώρα.

  • Πάτε καλά;

   Οι αμερικάνοι απλά αυτή την περίοδο εστιάζουν αλλού (ΒΚ, Ιράν). Η Τουρκία για αυτούς είναι δετερεούσης σημασίας. Τα ελικόπτερα που παραχωρούν είναι αρκετά για να κάνουν τους γείτονες να έχουν απώλειες και να το ξανασκεφτούν σε περίπτωση πολέμου (=λογική των αμερικάνων). Σου θυμίζω πως οι γιάνκηδες θέλουν την ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ στο Αιγαίο και ότι τη δική μας νίκη (ή τη νίκη των αντιπάλων). Όταν υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την πολιτική ισορροπίας, τότε θα αλλάξουν πολλά.

   • za

    Μην ξεχνάμε την ιστορία.

    Η Φραγκοκρατία με οποιοδήποτε πρόσωπο μας άφησε αρκετές φορές πολεμικά απροετοίμαστους στα μουσουλμανικά γιουρούσια.

    Από εκεί και πέρα με τις υπάρχουσες γεωπολιτικές ισορροπίες εκτεταμένος Ελληνοτουρκικός πόλεμος στον Εβρο στην έκταση που περιγράφεται παραπάνω μπορεί να συμβεί στις παρακάτω περιπτώσεις:

    1) Το σύστημα Ερντογάν φοβούμενο την κατάρρευση να παίξει τα ρέστα του και να επιχειρήσει την αλλαγή των συσχετισμών μέσα από έναν ευρύτατο Ελλητουρκικό πόλεμο με απροσδιόριστη προς το παρόν στόχευση. Ο Ερντογάν όμως δεν είναι βλάκας για να πάρει τέτοια ρίσκα αμφιλεγόμενου αποτελέσματος.

    2) Να πάμε σε ένα διευρυμένο τοπικό πόλεμο δια αντιπροσώπων που από την μία πλευρά θα είναι οι Αμερικανοί Ελλάδα Αίγυπτος Ισραήλ και από την άλλη Ρωσία Ιράν Τουρκία. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό θα είναι να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς δύο πράγματα.
    2.1 Τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουμε για την συμμετοχή μας (ο Μεταξάς είχε συμφωνήσει και πήρε τα Δωδεκάνησα).
    2.2 Αν μας θωρούν δεδομένους οι Αγγλοσάξωνες σε μιας τέτοιας έκτασης σύρραξη ότι θα είμαστε μαζί τους καλό είναι να τους εξηγήσουμε ότι απροετοίμαστοι άοπλοι και ξεβράκωτοι στα αγγούρια αποκλείεται να πάμε.

    Αν θέλουν να είμαστε μαζί τους θα πρέπει να μας δώσουν ισχυρά ανταλλάγματα και κυρίως οπλικά συστήματα.

    Σε άλλη περίπτωση υπάρχει και η τακτική της ουδετερότητας όπου σε συνεννόηση με την Ρωσία αφήνουμε ανοικτό τον δίαυλο του Αιγαίου και ας τρέχουν να σταματήσουν τους ΡωσόΤουρκους στο Σουέζ.

 • Πάτε καλά;

  Kαλησπέρα και καλό 2018 σε όλους.
  Προειδοποίηση: Ακολουθεί σεντόνι στο οποίο αναλύεται η νέα διαφαινόμενη
  στρατηγική του ΓΕΕΘΑ που σφραγίζεται με τον ερχομό των καιόβα. Προσωπικά πιστεύω πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαφαινόμενη Αναγέννηση του δόγματος των ΕΔ.

  Προλεγόμενα: Πριν μπούμε στο ψητό, καλό είναι να θυμήσουμε κάποια στοιχεία πάνω στην ορθότητα των οποίων θα βασίσουμε το συλλογισμό μας (κάτι σαν αξιώματα που θα
  χρησιμοποιηθούν μετά για την απόδειξη των θεωρημάτων. ΕΙναι σημαντικο να τονιστουν αυτα τα 4 σημεια γιατι αυτα θα χρησιμοποιησουμε για να εξηγησουμε πως συμπληρωνεται το παζλ.

  1. Στη συζήτηση περί βαριοπούλας και διάταξης των ελληνικών θέσεων στον ‘Εβρο στο blog του Βελισσάριου, ο Elsiodur (σας έχω γράψει πολλάκις να τον διαβάζετε προσεκτικά και ΔΕΝ ΑΚΟΥΤΕ) είχε επισημάνει πως η διάταξη των ΤΘ είναι τόσο κοντά στα σύνορα για να
  διευκολύνει την επιθετική ενέργεια του ΔΣΣ απέναντι στις αντίπαλες μονάδες.
  https://belisarius21.wordpress.com/2014/02/17/%ce%ac%ce%bc%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%ba%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%bd/

  Δεδομένης της μη εκτέλεσης διακλαδικών ασκήσεων από την 1η στρατιά της Πόλης (επειδή ο αρχηγός της συνήθως προορίζεται για αρχηγός ΓΕΣ και οι διακλαδικές ασκήσεις δε δίνουν καλά σκορ λόγω αντικειμενικής δυσκολίας) και της εξαιρετικά δύσκολης …χορογραφίας (sic) που θα κλήθούν να αναπαραστήσουν οι πολυχρονεμένοι μας γείτονες, είναι πολύ πιθανόν επί της σκηνής να δούμε μπόλικες ανορθογραφίες που θα αφήνουν κενούς χώρους. Αυτοί οι κενοί χώροιθα πρέπει να εκμεταλλευθούν ταχύτητα από δικές μας μονάδες και αυτό δε θα γινόταν αν πχ οι ΤΘ βρίσκονταν πλησίον της Κομοτηνής.Στην ίδια συζήτηση, ο Elsiodur ανέλυε την πεποίθηση του πως η Βαριοπούλα είχε και 2η φάση που δε βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα. ΣΕ αυτή τη φάση, αφού οι πολυαγαπημένοι μας γείτονες αφού «διχοτομούσαν» τον νομό ¨Εβρου και καταλάμβαναν το βόρειο Έβρο, θα εισέβαλαν μέσω Βουλγαρίας και θα χτυπούσαν στα νότα τις Ελληνικές εφεδρείες στην Ξάνθη και την Καβάλα, σε μια αναπαράσταση του σχέδιου Schlieffen, διαλύοντας την 2η γραμμή άμυνας (Νέστος). Αυτός ήταν κατά τη γνώμη του και ο λόγος που άμεσα ενισχύθηκε το ενδιάμεσο τμήμα του ‘Εβρου (αν θυάμαι καλά με ΜΚ ΠΖ).

  2. Ο Βελισσάριος στο πόνημα του περί αερομεταφερόμενων/αεροκίνητων ορθά σημείώνει πως η ενίσχυση αερομεταφερόμενων/αεροκίνητων δυνάμεων φέρνει τη χρησιμοποίηση τους αφού οι διοικητές τους/στελέχη που προήλθαν από τις μονάδες πιέζουν για τη χρησιμοποίηση τους.
  https://belisarius21.wordpress.com/2012/02/08/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b4/

  3. Ο Elsiodur, στη συζήτηση για τις νέες κρίσεις εδώ μέσα, σχολίασε την υπαγωγή την
  ΑΣΔΕΝ στο ΠΝ ως θέμα «μείωσης χρόνου επέμβασης» αφού το ΠΝ αφού εντοπίσει τον επερχόμενο στόχο στη θάλασσα (Από zodiac μέχρι αποβατικό), δε θα ενημερώνει το ΓΕΝ (και απο εκει θα πηγαινει η πληροφορια στην ΑΣΔΕΝ) αλλα το ΓΕΝ θα ενημερωνει κατευθειαν τοσο την ΑΣΔΕΝ ην οποια υπαγεται στο ΠΝ οσο και τα δικα του μεσα για καταστροφη/παρεμποδιση του αντιπαλου οσο ακομα βρισκεται στη θαλασσα.

  4. Έχει ειπωθεί εδώ μέσα (αλλά γμτ δε θυμάμαι από ποιον και πού) πως η άνοδος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων άρχισε όταν το ΓΕΣ στις ασκήσεις που έκανε, είδε πως υπάρχει μεγάλο χρονικό κενό ανάμεσα στις ΤΘ που θα επελαύνουν και τις ΜΚ μονάδες που θα ακολουθούν.Τότε λοιπόν σκέφτηκε να χρησιμοποιεί αερομεταφερόμενες/αεροκίνητες μονάδες για να φυλάνε τοποθεσίες στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ των ΤΘ που επελαύνουν και των ΜΚ που θα ακολουθούν.

  Τέλος τα αξιώματα.Με βάση τα παραπάνω πάμε στο κύριως κείμενο:

  Ο ερχομός των kiowa σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ικανοποίηση των διαχρονικών απαιτήσεων του ΓΕΕΘΑ για δυνατότητα αερομεταφεροάς ενός συντάγματος σε ένα βήμα, δείχνει πως ο στρατός πλέον αλλάζει δόγμα σε ότι αφορά το μέτωπο στον ‘Εβρο, προσανατολιζόμενος στο δόγμα army of excellence όπως ορθά σημειώνει ο Αγκαλίτσας.
  https://www.globalsecurity.org/military/agency/army/aoe.htm

  Κλειδί πλέον δεν είναι μονοι τους οι ΜΚ σχηματισμοί στη Θρακη αλλά οι «επίλεκτες» μονάδες ελαφριού ταχυκίνητου πεζικού. η μοντέρνα έκδοση των ουσάρων (οι δραγώνοι είναι το ΜΚ ΠΖ) ειδικά σε χώρους όπους πόλεις, ορεινό έδαφος και δάση. Σε αυτό το δόγμα, οι μονάδες σε πλήρη συνέργεια με τις εναέριες μονάδες (αεροσκάφη-ελικόπτερα), παρότι μικρότερες σε αριθμό (πχ στις ΗΠΑ ο αριθμος οπλιτων ανα ομαδα επεσε στους 9 απο τους 10) λογω της φυσης της μετακίνησης, εντάχθηκαν σε πιο «πυκνές» μονάδες και έσπειραν το χάος.
  Παρόμοια λογική φαίνεται να ακολουθεί το ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ σκεφτόμενο το μέτωπο του Έβρου: Κρατά τις ΤΘ κοντά στα σύνορα πιστεύοντας πως όντως θα βρει χώρους το…..»βαρύ 9ρι» στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή και κατά συνέπεια, δεν θέλει να δώσει το χρόνο στον αντίπαλο να καλύψουν τα κενά (λογικά με μάζα άμοιρων πιστών του Αλλάχ). Για αυτο και οι μονάδες αρμάτων εκπαιδεύονταν κατά κύριο λόγο στην εκτόξευση άμεσων αντεπιθέσεων(οι μεγάλες ασκήσεις Συγκροτήματος Ίλης που διεξήγαγαν οι ταξιαρχίες, κήταν στο αντικείμενο υπέρβαση – αντεπίθεση): στοχος ειναι η αμεση διεξαγωγη αντεπιθεσης στους κενους χωρους, πριν προλαβουν οι αντιπαλοι να διχοτομησουν τον Εβρο. Επειδή φαίνεται όντως να τον ανησυχεί τι θα γίνει αφού βγουν στην αντεπίθεση μονες τους οι ΤΘ δυνάμεις στην πλατη του αντιπαλου, επενδυει στις αερομεταφερομενες/αεροκινητες δυναμεις μεσω των ελικοπτερων και σε 2ο
  λογο αεροσκαφων. Τα εναερια μεσα θα κληθουν να αφησουν μικρο αριθμο επιλεκτου πεζικου με στοχο να κρατησουν μακρια τον αντιπαλο ως οτου φτασουν οι πιο βαρεις ΜΚ δυναμεις ΠΖ (που μετα θα ειναι υπερβολικα δυσκολο να απωθηθουν). Τα ζευγη hunter killer στα ελικοπτερα ειτε θα χρησιμευσουν για την ταχυτατη καταστροφη ΤΘ σχηματισμων πριν τους συναντησουν τα δικα μας ΤΘ ειτε για την αμεση και γρηγορη ενισχυση του μεσαιου τμηματος του Εβρου, αποτρεποντας την αποκοπη του Β.Εβρου και τη διενεργεια του τουρκικου σχεδιου για καταστροφή των ελληνικών δυνάμεων έως το Νέστο (βλεπε αξιωματα 1,2 και 5). Τα δε ΤΘ δε θα δουν εύκολα αντιπαλους σχηματισμούς ΤΘ γιατι θα κληθουν να ανοιγουν το δρομο, σπάζοντας πιο αδύναμους σχηματισμούς και ανοίγοντας δρόμο. Ουσιαστικα τα ΤΘ ειναι η σαρισσα οπως τη χρησιμοποιουσαν οι Φιλιππος/Αλεξανδρος με στόχο τη διάλυση του κύριου μετώπου του αντιπαλου (και οχι οπως τα χρησιμοποιησαν οι επιγονοι ως κυριο μεσο πολεμου). Επίσης υπάρχει ουσιαστικη διαφορα σε σχεση με την επιχειρηση market garden: Εδω οι αερομεταφερομενες μοναδες δε θα τοποθετηθουν πολυ μπροστα απο τους ΤΘ αλλα πισω απο αυτους ή παράλληλα τους, είτε για προστασία τους (στο πλάι) είτε για να εκκαθαρίσουν το χώρο από εστίες αντίπαλου πζ με αντιαρματικά μέσα.

  Να το λήξουμε λοιπον για τον Εβρο: Η λογικη λεει η απεναντι ενεργεια με το που θα μπει, θα φαει στη μαπα το ΠΒ και τα αντιαρματικα και μετα στο καπακι τα ΤΘ θα μπουν μπροστα στους κενους χωρους, με τα ελικοπτερα να προπορευονται, ενεργοντας ως οι σωματοφυλακες των ΤΘ οσο τα τελευταια ανοιγουν δρομο (σταγγερ σκριν στα ΤΘ απο τα επιθετικα και αμυντικα ελικοπτερα). Στο ενδιαμεσο, τα μεταγωγικα ελικοπτερα αφηνουν αερομεταφερομενους/αεροκινητους παντου (παει το ονειρο του Αγκαλιτσα να φορτωσει τους αερομεταφερομενους σε…..σταγερ), που θα κρατησουν ανοιχτο το περασμα (με βοηθεια απο τα επιθετικα ελικοπτερα και τα αεροπλανα) μεχρι να ερθουν οι πιο αργες αλλα πιο δυνατες ΜΚ ΠΖ μαζι με τα συμπαγκαλα (πχ αυτοκινουμενα ΠΒ). Πλεον το βαρος περνα απο το ΜΚ ΠΖ στον Εβρο, στους βαρεις σχηματισμους όπου η συνεργεια ΤΘ, ΑΣ θα σηκωσει το κυριο βάρος.

  Παμε τωρα στο μετωπο του Αιγαιου: Το ΠΝ, αντιμετωπο με την περικοπη στον προυπολογισμο του και την διαφαινομενη επικεντρωση των γειτονων για ναυτικη υπεροχη στο αρχιπελαγος, εκανε…στροφή στην παράδοση. Μετάμοντερνο (metamodern, όχι postmodern), δε λέω. Το ΠΝ λοιπον μετατρεπεται σιγα σιγα απο ενα green water navy σε μια «υπεροπλισμενη ακτοφυλακη» οπως σωστα το ειχε θεσει καποτε ο Αχερων στο defencegreece.
  https://defencegreece.wordpress.com/2017/02/15/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bd%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-2017-%cf%83%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84/
  Ο κυρίαρχος στόχος του είναι η ενίσχυση της ικανότητας του σε επιχειρησεις απαγορευσης και
  αναχαιτισης (deny and reject που λεμε και στο μπασκετ) στα αντίπαλα ναυτικά. Εξου και η υπαγωγη της ΑΣΔΕΝ ΣΤΟ ΠΝ το οποίο θα διατηρεί δικά του εναέρια μέσα, πλοία και στρατιώτες εν είδη σώματος ΠΖΝ των ΗΠΑ. Σε αυτη τη λογικη δε θα πρεπει να θεωρειται και
  ασχετη η διαφαινομενη μετακινηση των ΠΖΝ οχι απλα κοντα στο στολο αλλα κοντα στο ναυσταθμο, οπου το ΓΕΝ θα εχει ουσιαστικα τους ΠΖΝ σχεδον διπλα του. Ειδικά από τη στιγμή που πλέον οι ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο έχουν μετατραπεί από εχθρικές κάθετες αεραποβάσεις σε μεγάλα νησιά (πχ Χιος, Κως) σε επιβολή ναυτικού αποκλεισμού με στόχο
  την απόβαση και την κατάληψη της νήσου σε μικρότερα νησιά, πχ Χάλκη, Λέρος, Οινούσσες κοκ (νομιζω η στροφή φάνηκε στην Εφεσος 2016). ‘Εχει ήδη ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν και στην στεριά (ΟΥΚ), θα έχει δική του αεροπορία με ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟ (επιτηρηση και
  στοχοποιηση (όχι απαραίτητα θαλάσσιων δυνάμεων, τα ΟΡΙΟΝ θα μπορουν να στοχοποιουν απο εχθρικα ελικοπτερα μπορντο μπερελι εως μοναδες πεζικου πανω πχ στις Οινούσσες), εχει ηδη σε ενα πρωτο επιπεδο καπαρωσει την ΑΣΔΕΝ και μελλοντικα στοχευει στο να την
  παρει όλη υπό τον έλεγχο του(αξιωμα 4).

  Εφόσον όμως ο στόχος είναι να χτυπηθεί η διενέργεια της αντίπαλης πλευράς όσο ακόμα βρίσκεται στο νερό και στον αέρα, άντε το αργότερο στην ακτή (τα σημείο δλδ όπου θα είναι περισσότερο τρωτός), πρωταρχικό ρόλο θα παιξει η λογικη του «to get there first with the most men» του Nathan Bedford Forrest, εξου και η εμμονη του ΓΕΕΘΑ στις αερομεταφερομενες μοναδες: τα ελικοπτερα μπορουν να χρησιμοποιηθουν εξισου στον Εβρο και στα νησια. Στην ιδια λογικη, το ζευγος Apache Kaiowa(ή και το καθενα μονο του) μπορει να χρησιμοποιηθει απο το ΠΝ μαζι με τα υπολοιπα μεσα που διαθετει για την εξουδετερωση των στοχοποιημενων δυναμεων απο τα Ρ3, σε συνεργεια με αμφιβιες δυναμεις.

  Εδω θελω να υπογραμμισω κατι: Είχε σημειωθεί από το γράφοντα στην ανάλυση του σχεδίου Βαριοπούλα στο αειμνηστο strategyreports και απο τον ΛουΛεΜπουργκαζ (μου λείπει) στην ανάλυση της νησιώτικης Βαριοπούυλας στο e-amyna πως ολος ο σχεδιασμος του επιτελειου και στις 2 ενεργειες ήταν τουλαχιστον τσαπατσουλικος απο αποψη project management. Διότι και στις 2 ενέργειες, ειχαμε μια σπονδυλωτη/σειριακη δομη που απαιτουσε την ολοκληρωση με επιτυχια του προηγουμενου βηματος για να ξεκινησει/ολοκληρωθει το επομενο. Αυτο αποτελει εφιαλτη στην τηρηση του χρονοδιαγραμματος ενος απαιτητικου εργου και σηματοδοτει πολλες φορες καθυστερησεις σε νορμαλ εργα, σε δε πολεμικες επιχειρησεις σημαινει καταστροφη. Η υιοθετηση του δογματος Forrest δεν επιτρεπει την ευδοκιμηση τετοιων επιχειρησεων (δυσκολευομαι να φανταστω πως οι απεναντι θα αλλαξουν φιλοσοφια όταν και στα 2 σχεδια φανερωναν παρομοια λογικη), αφου η χρηση εναεριων μεσων
  τοσο για καταστροφη των αντιπαλων δυναμενων οσο και για μεταφορα δυναμεων σε προεπιλεγμενα σημεια, σημαινει πως θα εχουμε το πλεονεκτημα της ταχυτητας και αρα πολλες ενεργειες του αντιπαλου δε θα ολοκληρωθουν στο απαιτουμενο χρονικο σημειο (με οτι
  σημαινει αυτο για μια πολεμικη επιχειρηση που εχει σπονδυλωτη/σειριακη δομη).

  Εν κατακλειδι : Κυριοι, βλεπουμε μπροστα μας το ΓΕΣ φευγει απο τον «ειδικοδυναμοκεντρικο» σχεδιασμο του και κινειται πλεον γυρω απο την ΑΣ και το ΓΕΝ να κινειται γυρω απο τις αμφιβιες δυναμεις (χεχε, το ΓΕΣ θελει να γινει αεροπορια και το ΓΕΝ στρατος). Επισης το ΓΕΕΘΑ μισο-εγκαταλειπει δογμα Βενιζελου («σημειακες κρισεις» ελεγε ο υπερφιαλος ne Turkoglou) περι πολεμου για τη βραχονησιδα Σκυλοπνιχτης και το μικρονησι «Γλαροχεστρα» και να υιοθετει το δογμα «222» (νονος ειμαι εγω και εμπνευστηκα απο το λεωφορειο 222-αιωνια του η μνημη). Δλδ να προετοιμαζεται για εναν πολεμο που μπορει να διαρκεσει ειτε 2 μερονυχτα (σημειακη κριση γυρω απο μια βραχονησιδα οπου τελειωνει αφου οι αντιπαλες μοναδες εχουν στοχοποιηθει ηδη απο τα οριων και η Ζ ΜΑΚ εχει ηδη λαβει θεσεις) ειτε 2 εβδομαδες (τα ΟΡΙΟΝ στοχοποιησανε τις πλωτες μοναδες που στοχευσανε στην καταληψη
  μικρονησου και στις 2 εβδομαδες ΚΟΛΑΣΗ που ακολουθησανε στα Δωδεκανησα, εγινε με επιτυχια ενοπλη αναγνωριση και καταστροφη των αντιπαλων δυναμεων απο τα καιοβα/απατσι εφοσον οι αερομεταφερομενες δυναμεις ειτε αναγκασανε τον αντιπαλο να στοχευσει
  συγκεκριμενα νησια ειτε προλαβανε τον αντιπαλο στην ακτη) ειτε 2 μηνες (οσο θα χρειαστει το ΔΣΣ να εδραιωσει την κυριαρχια του του σε περιπτωση που σπασει το μετωπο στην Α Θρακη και καταλαβει πχ τον Ελλησποντο και μια ζωνη εως το Μαρμαρά, φερνοντας ΜΚ δυναμεις να
  οχυρωσουν τη θεση που καταλαβανε τα ΤΘ και η ΑΣ).

  ΟΙ μοχλοι για αυτην την αλλαγη στρατηγικης σε Εβρο και ΑΙγαιο ειναι αρκετοι αλλα εγω θα σταθω στο αξιωμα 3: Εφοσον η ΑΣ οπως λεγεται πλεον συγκεντρωνει τα καλυτερα στελεχη της ΣΣΕ, ειναι λογικο να πιεζουν τα στελεχη της για αυξηση των αρμοδιοτητων της εν καιρω πολεμου και λογικα οσο περνα ο καιρος, το νεο δογμα θα γινεται ολο και πιο εντονο, με την ΑΣ να γινεται πλεον το σωμα γυρω απο τα οποια θα περιστρεφονται ολα στο ΓΕΣ. Ομως η ΑΣ δεν μπορει να λειτουργησει μεσω του δογματος Βενιζελου αφου δεν ειναι το κυριο μεσο αποτροπης σημειακης κρισης.

  Προτασεις:

  α)Εφοσον το δογμα βαζει το ελαφρυ επιλεκτο ΠΖ (αερομεταφερομενοι/αεροκινητοι) στο προσκληνιο, πρωτη προτεραιοτητα του ΓΕΕΘΑ οφειλει να ειναι η βελτιωση των διαθεσιμοτητων των αερομεταφερομενων/αεροκινητων μεσων. Οχι μονο των ελικοπτερων Απατσι Α ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ. Απο αυτα ξεκιναμε, ολα τα αλλα ειναι δευτερευοντα. Αν θες δογμα με κυριο οχημα τα εναερια μεσα, ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΟΛΑ. ΟΛΑ ΟΜΩΣ.

  β)Στην ιδια λογικη, αν θες να σου κρατησει πχ ενας λοχος αερομεταφερομενων ενα γιοφυρι καπου στην Α.Θρακη ή να αποκρούσει απόβαση στις πχ Οινούσσες, ιιιιισως πρεπει να ασχοληθεις ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΝΗ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ ΕΡΥΘΡΗΣ ΚΟΥΚΙΔΑΣ ΤΟΥΣ. Κοινως ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Που και να πιασουμε πιο συγχρονους ολμους ή αντιαρματικα fire and forget. ΠΑΝΤΩΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ/ΑΕΡΟΚΙΝΗΤΟΙ ΜΕ ΚΡΑΝΗ ΧΥΤΡΕΣ, ΧΡΕΠΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ Η΄ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΟΛΜΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΝΟΡΜΑΛ ΝΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΧ 10 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ!

  γ)Σε περιπτωση που η ΠΑ δεν καταφερει να επιβαλλει αεροπορικη κυριαρχια στην Α Θρακη ή ο χωρος ειναι τιγκα σε α/α μοναδες στην Α Θρακη, το δογμα του ΓΕΕΘΑ παει περίπατο. Θα
  πρεπει λιγο να το προσεξει το ΓΕΣ ωστε αν ξεχυθουν τα αρματα σαν εμετος στην Α. Θρακη, να φροντισουν να παρει και να σηκώσει και το δικτυο α/α ομπρελας των αντιπαλων. Αραγε το ΓΕΣ εχει πλανο για το τι γινεται αν οι μοναδες της 1ης στρατιας ειναι γεμάτες από MANPADS και αντιαρματικά?

  δ) Deny and reject παιδες από το ΠΝ διχως πλοια α/α δεν γινεται. Τοσο απλα. Ειτε μιλαμε για το Καστελοριζο ειτε για τις Ν.Σποραδες ειτε ακομα και για την Ιμβρο οπου η ΠΑ σιγουρα θα εχει αναγκη απο λιγη βοηθεια αλλα και γιατι αν θελουμε τα ελικοπτερα να κανουν με επιτυχια ενοπλη αναγνωριση μεσω των orion/αεραποβαση σε εχθρικη περιοχη, πρεπει να ειναι ασφαλη απο αντιπαλες εναεριες απειλες (απο ucav εως αεροπλανα). Ξηγημενα. Στην
  ιδια λογικη, εφοσον το δογμα λεει πως το ΠΝ ειναι green water navy και παιζουμε κλεφτοπολεμο στο αρχιπελαγος, οφειλουμε να υιοθετουμε τη φιλοσοφια σωστα. Καλες οι τορπιλακατοι και τα Υ/Β ως πυρποπολικά (και τα δύο) αλλα αν το δογμα λεει «σταματαμε την εισβολη πλησιον του νερου», ΘΕΣ καμια 60ρια Ωκυαλος 12-15 θεσεων διασκορπισμενα
  σε ολη την ΑΣΔΕΝ. Οπως ακριβως θα μεταφερεις τους αερομεταφερομενους/αεροκινητους στο αρχιπελαγος απο Κρητη και Αττικη, θα πρεπει να μπορεις να μεταφερεις και πχ κανα ταγμα με τα ωκυαλος απο το ενα νησι στο αλλο μεσα σε πλαισια 1-2 ωρων, διχως να γινεις αντιληπτος.

  Επομενως, αφου παρει τα καιοβα το ΓΕΕΘΑ θα πρεπει λιγο να δει αυτα τα 4 ζητηματα (Διαθεσιμοτητες εναεριων μεσων-ατομικος οπλισμος-κορεσμενη Α. Θρακη σε manpads&αντιαρματικα-ωκυαλος + πλοια α/α), αφηνοντας ολα τα αλλα εξοπλιστικα (πλην αεροσκαφων στην ακρη). Nεα βληματα ΠΒ,νεες τορπιλες, νεα μεσα ναρκοθετησης σε στερια και θαλασσα κοκ, ολα επονται…

  ΥΓ. Αφηνω απεξω το ζητημα των F35 και των s400. Αφενος γιατι οπως παμε, μπορει το 2019 να παμε σε πολεμο αφετερου δε γιατι εφοσον η Τουρκια (με την αγαστη βοηθεια των ορτοντοξ μπραδερς) πηρε νεο συγχρονο ρωσικο αντιαεροπορικο,με βαση τους κανονες της ΝΑΤΟσυμμαχιας πρεπει να επιβληθουν ΑΥΣΤΗΡΕΣ κυρωσεις που σιγουρα θα επηρεασουν καπως το F35. Λογικα θα το παρουν αλλα το ερωτημα ειναι το ποτε και με τι συστηματα πανω (εστω και 12 μηνες εξτρα καθυστερηση μπορουν να παιξουν τεραστιο ρολο). Αν και οταν το παρουν, βλεπουμε και εμεις τι θα κανουμε (θεωρω σιγουρο πως η LM θα μας φορτωσει το φ35). Παντως αν δεν διαλυθουν οι γειτονες σε εμφυλιο (διολου απιθανο αφου ο Ερντο δειχνει τελειως ευθραστος απο θεμα υγειας και ο Κιλι δειχνει να συσπειρωνει τις αντι-Ερντο δυναμεις), τα 2020-2021-2022 ισως ειναι πιο κομβικα απο ποτε.
  ΥΓ2. Αν θες οντως να εφαρμοσεις το army of excellence, βγαζεις τις ΤΘ απο τον ελεγχο των ΜΚ ΠΖ σχηματισμων γιατι οι πρωτες θα προελαυνουν και οι προισταμενοι τους που θα εχουν στο μυαλο τις αργες ΜΚ μοναδες θα τουςκρατανε τα γκεμια. Πρεπει να γινει το αναστροφο.
  ΥΓ3. Προσωπικη αποψη: Το ΓΕΕΘΑ φαινεται να εχει ενα καλο πλάνο για την Α.Θρακη αλλα αν θελει να κερδισει τον πολεμο, πρεπει να μεταφερει μοναδες στη Μ.Ασια. Και δεν αναφερομαι απαραιτητα στην περιοχη της Μαρμαριδας. Μια δυναμη που περνα απο την Α. Θρακη στον Ελλησποντο και απο εκει στην Τρωαδα, κατευθυνομενη προς την Περγαμο, εχει παρει τον πολεμο γιατι θα διαχωρισει τις τουρκικες δυναμεις αναμεσα σε Πολη και Σμυρνη ενω παραλληλα θα εμποδιζει τη διεξαγωγη επιθετικων επιχειρησεων στο Αιγαιο. μενοντας κοντα στην ακτογραμμη για ανεφοδιασμο. Αλλα για να το κανεις, χρειαζεσαι ταξιαρχια ΠΖΝ και οχι …συνταγμα.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Αυτό δεν είναι σεντόνι. Ολοκληρο κατάρτι με πανιά ειναι!!!

   • Πάτε καλά;

    Πλεον κατεβαινω συχνοτερα μεγαλονησο και εμπνεομαι απο εναν κολλητο που κανει ιστιοπλοια στη Λεμεσο. :P

  • SPY_GR

   Σε διάβασα, μεγάλο αλλά ενδιαφέρον.Υπάρχουν όμως κάποιες πολύ συζητήσιμες παραδοχές. Δεν είμαι ο σεναριογράφος της βαριοπούλας αλλά να μας την πέσουν στα μετόπισθεν μέσω Βουλγαρικού εδάφους με ξεπερνάει, τότε να συνέχιζαν και μέσω Σκοπιανού εδάφους και να μας χτυπούσαν στην…Φλώρινα μέσω διάβασης Κέλλης, θα άγγιζαν την Λάρισα!!!
   Το ΠΝ αν μετατραπεί ποτέ σε Ακτοφυλακή έστω και «υπερεξοπλισμένη» την βάψαμε, δεν παίζει ούτε αυτό, όπως επίσης έχει πέσει πάγος και καλώς στην υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ στο ΑΣ, τώρα γράφεται οτι θα ονομαστεί Διοίκηση Αρχιπελάγους θα είναι διακλαδική αλλά με διοικητή ανώτατο αξιωματικό του ΣΞ. Τώρα για τα υπόλοιπα…

   • Ameinias o Pallinefs

    «You have to unlearn what you have learned»… Master Yoda…

  • PetrosR

   «επίλεκτες» μονάδες ελαφριού ταχυκίνητου πεζικού. η μοντέρνα έκδοση των
   ουσάρων (οι δραγώνοι είναι το ΜΚ ΠΖ) ειδικά σε χώρους όπους πόλεις,
   ορεινό έδαφος και δάση.»

   Ας ξεκινησουμε απο τα βασικα. Τα παραπανω δεν θα τα εχεις ποτε με 9 μηνες θητεια και 40ρηδες εποπ.

   Καλη χρονια ειπαμε??

  • stasou_mygdala

   Σωστος! Οι κατα τοπους ΑΔΤΕ πρεπει να εκπαιδευονται να πολεμησουν με ΟΤΙ δυναμεις υπαρχουν ΠΑΝΩ στα νησια σαν αυτονομα κρατη κι οχι να περιμενουν ενισχυση με ΠΖΝ ή ΑΜ απο την ηπειρωτικη χωρα γιατι ειναι κρισιμο εαν αυτες οι δυναμεις θα προλαβουν να φτασουν ή αν φτασουν καν…
   Απο κει και περα δεον πως η μεταφορα/κρουση απο/προς νησιδες πρεπει να γινεται με οπλισμενα ταχεα αμφιβια σκαφη (Ωκυαλος-Jurmo-CB90 κτλπ) ε/π&μεταγωγικα
   -προσωπικη μου γνωμη- θα ειναι δυσκολο να πετανε σε περιβαλλον μεγαλου κορεσμου.
   Αμεση ενισχυση των ΑΔΤΕ με κωδικοποιημενες εκδοσεις Τ/Θ (ΤΟΜΟ/ΑΤV/TOMA κτλπ) κατα προτιμηση τροχοφορων (οι Γαλλοι θα αποσυρουν χιλιαδες VAB/ERC90/AMX10RC/VBL) ή μτχ MRAP απο τον θειο Σαμ.
   Επισης αναβαθμιση της Α/Α αμυνας (εκσ SA-8, μτχ AVENGER), μετασκευη αριθμου Μ-113 σε SPAAG στο 308 ΠΕΒ.
   Καλυτερα Predator σε 24ωρη περιπολια πανω απο τα νησια παρα Kiowa

   ΥΓ: Αραγε αν ζητουσαμε TOS απο τον κοντο αραγε θα μας τα εδινε;
   ΥΓ2: Ελπιζω να βαλουν μυαλο ΠΚ και να μην τα στειλουν στην λεβεντογεννα οπως ακουγεται παρεα με τα »καινουρια» Σινουκ

   • Πάτε καλά;

    Για να τελειωνουμε με τα uav σε ρολο ενοπλης αναγνωρισης και λοιπες ….ιστοριες εφ:
    Σε εναν ελληνοτουρκικο πολεμο, ο αερας θα ειναι κορεσμενος απο α/α οπλα και ηλεκτρονικα αντιμετρα. Επομενως UAV να κανουν ενοπλη αναγνωριση λιγο δυσκολο: το συζηταμε για αλλους ρολους. Tα ελικοπτερα στην ΑΣΔΕΝ προσφερουν το πλεονεκτημα στο επιτελειο πως μπορουν να χρησιμευσουν για ενισχυση συγκεκριμενων τμηματων αμεσα , για ενοπλη αναγνωριση, για καταδειξη στοχων κοκ.

    Προσωπικα θα το επαιζα διαφορετικα αλλα το ΓΕΕΘΑ αρεσκεται σε αυτη τη λογικη.

    ΥΓ. Η Λεβεντογεννα παιζει γερα γιατι απλοποιει και τα logistics.

   • Giorgos Tsagaris

    Oπως αναφερεται και στο κειμενο,ακομη και η Καρπαθος ειναι μακρυα λογω περιορισμενης εμβελειας των KW.
    Ποσο μαλλον η Κρητη.Σε αντιθεση με τα Σινουκ αριθμος των οποιων ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τοποθετηθει στην Κρητη,οπως θα επρεπε να γινει και μετασταθμευση (δικην ρεντινες) με αριθμο μεταγωγικων(αν τα C-27 δεν ειχαν διακοσμητικο ρολο στην ΠΑ).
    Παρολα αυτα τελικα μαλλον τα Σινουκ (παλια και νεα) θα μοιραστουν σε Παχη και Αλεξανδρεια και ετσι θα εχουμε 1η ΜΑΛ και 547 για να τις φορτωσουμε σε κρουαζιεροπλοια…

   • Ivy Chris

    «…μετασκευη αριθμου Μ-113 σε SPAAG στο 308 ΠΕΒ…»

    αυτό φτιάχνουν οι Νορβηγοί (βελανιδοφάγοι…) για το στρατό τους παρ’ όλο ότι παράγουν τα NASAMS 1 & 2.
    Εμείς τα Leo-1 τα στείλαμε στη Χαληβουργική…γιατί είμαστε large
    επιμηκυσμένο Μ113, κελιά από NASAMS & ΑΑ πυραύλους SL-IRIS-T
    https://uploads.disquscdn.com/images/bdcdc93a29f642a079f3c9139cf6601e9249c48df95b19d791aa0c11eb5a6c86.jpg

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἡ επιμήκυνση των Μ-111 στην Γερμανία (Waran) και Αυστραλία (AS-4),συνοδεύτηκε από πλήθος προβλημάτων,πληροφοριακά.

    • stasou_mygdala

     Αδερφε αυτα ειναι δυσκολα μαθηματικα, ας τα τροποποιησουμε ως SPAAG πρωτα και μετα βλεπουμε…

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Nα τα πώ;

   • Πάτε καλά;

    πες τα και συ

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Ἔ να τα πώ τότε.
     Επειδή είμαι βέβαιος ότι κάπου θα χάσω την επιδιωκόμενη σειρά στα σημεία,με όλον αυτόν τον ορυμαγδό που παρέθεσες,ζητώ προκαταβολικά κατανόηση.
     Ἔχουμε και λέμε:

     1)Τέτοιες εμπροσθοβαρείς διατάξεις,όπως ἡ ημετέρα στον Έβρο,προσιδιάζουν στην περίπτωση Γερμανίας εναντίον Πολωνίας το 1939,αλλά όχι στην περίπτωση Ἑλλάδος-Τουρκίας σήμερα.

     Πάντως μετά βεβαιότητος όχι,προκειμένου να γίνει ἡ γρηγορώτερη δυνατή εκκίνηση της επιθετικής ενεργείας,με τους παρόντες,και ακόμη χειρώτερα,με τους διαγραφομένους συσχετισμούς.
     (ότι βγάζουν Λέο-2Α4 στο σφυρί,ακούγεται από μήνες,το πήρες είδηση;)
     Ὀ Αρματιστής το έχει θέσει τετράγωνα,ότι ὁ λόγος της παρούσης εμπροσθοβαρούς διατάξεως είναι ἡ πολιτικοδιπλωματική δουλεία της μή παραχωρήσεως εθνικού εδάφους,«μέχρις ότου οἱ σάλπιγγες του ΟΗΕ σημάνουν κατάπαυση του πυρός».

     Για να κάνεις το ντού αγαπητέ,χρειάζεσαι δυνάμεις ικανές να πετύχουν ρήγμα,αμέσως μετά δυνάμεις νωπές ἤ εν πάση περιπτώσει ακολουθούσες,για να το εκμεταλλευτούν,και βεβαίως κάτω από ασφαλείς κατά το δυνατόν ουρανούς.
     Εάν έχεις την εντύπωση ότι έχουμε τα προαπαιτούμενα για να ξεχυθούμε στην Ανατολική Θράκη στο πίτς φυτίλι,προφανώς απωθείς την πραγματικότητα.
     Και ἡ περιβόητη τάφρος του Έβρου,θα είναι σε τέτοια περίπτωση εξ ίσου εμπόδιο για εμάς,όσο θα είναι και για τους Τούρκους,ἄν επιτεθούν εκείνοι.
     Έτι παιρετέρω,ἄν επαληθευτούν οἱ φόβοι για τουρκική παράκαμψη μέσω Βουλγσρίας,που θα βγάλει εκτός εξισώσεως την δεύτερη γραμμή άμυνας του Νέστου,ΠΟΥ θα βρεθούν οἱ εφεδρείες για να την αναχαιτίσουν,ἄν την 33 και 34 ΜΚΤ και 24 ΤΘΤ τις έχει καταργήσει ὁ Κυναίγειρος,ἤ τις έχουμε σπρώξει στην Θράκη για την γιούργια που ονειρεύεσαι;
     Και επιμένεις και στην μή αύξηση της θητείας,λές και σου δίνουμε να πιείς κώνειο;

     2)Όταν δέν υπάρχουν τα μέσα για την επίτευξη ενός σκοπού,οἱ ενδοϋπηρεσιακές «ζυμώσεις»,είναι στην καλύτερη «περί όνου σκιάς»,και στην χειρώτερη διαγωνισμός αυτοϋπονομέυσεως.

     3)Ὁ Elsiodur το περιέγραψε ὡς μείωση της διαδρομής «sensor to shooter»,αλλά εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αισθητήρες έχει και ἡ ΑΣΔΕΝ,ενώ όλα τα όπλα τα οποία θα κληθούν να βάλλουν σε πρώτη φάση εναντίον αποβατικής,και ακόμη κυριώτερα,αεραποβατικής ενεργείας,αμέσως μόλις αυτή γίνει αντιληπτή,είναι όπλα που ανήκουν στην ΑΣΔΕΝ,και όχι στο Π.Ν.

     (Οἱ επάκτιες συστοιχίες εξοσέτ δέν προορίζονται πρωτίστως για αντιαποβατική χρήση)

     Το Π.Ν θα έχει στην θάλασσα κάποιες κανονιοφόρους,που όμως είναι απλώς φυλακίδες,και όχι σκάφη επεμβάσεως,καθώς και ένα,άντε δύο σκάφη σκοπούντα,ένα για βόρειο και ένα για νότιο Αιγαίο.
     Σύν,ότι οἱ αποβατικές κρούσεις των απέναντι θα γίνουν σε στενά όπου δέν μπορούν να αναπτυχθούν σύγχρονες αρμάδες εκατέρωθεν,ώστε να ανταλλάσουν εξοσέτ και χαρπούν.
     Σύν,ότι ἡ ΤΗΚ θα προσπαθήσει με κάθε βεβαιότητα να ματαιώσει την ανάπτυξη του Στόλου,σε συνδυασμό και με υποβρύχια.

     Οπότε,το Ναυτικό δέν έχει ουσιαστικό λόγο στην χρήση των όπλων της ΑΣΔΕΝ,και εξ άλλου δέν θα κληθεί ἡ ΑΣΔΕΝ να πολεμήσει για το Π.Ν,αλλά το Π.Ν για την ΑΣΔΕΝ.

     4)Το ότι οἱ ΜΚ δυνάμεις υστερούν σε ταχύτητα προελάσεως,δέν είναι θέσφατο.

     Εξαρτάται από παραδοχές,από εξοικείωση με τον τρόπο μάχεσθαι και ελίσσεσθαι,από τις γονιδιακές καταβολές των διοικήσεων (ΤΘ ἤ ΠΖ,άλλες),ἤ ακόμα και από την αυτάρκεια των σχηματισμών.
     Όμως,το να βραδυπορούν οἱ ΜΚ ὡς ακολουθούσες δυνάμεις,όταν οἱ ΤΘ θα μάχονται μπροστά από αυτές,με βραχυκυκλώνει.
     Ακόμη περισσότερο,με βραχυκυκλώνει ἡ υποκατάσταση των ΜΚ από ΑΜ.
     Ίσως κάποιοι διδάσκονται από αμερικανικά εγχειρίδια,και μετά φαντασιώνονται ότι έχουν στην διάθεση τους την αμερικανική 82η και 101η αερομεταφερόμενη,ἤ ακόμη χειρώτερα,κάποια σοβιετικά/ρωσικά αερομεταφερόμενα σώματα με BMD,Sprut,Nona και τα τοιαύτα.

     Προτασεις:
     α)Έκανες μία παραδοχή,και αμέσως την παίρνεις ὡς δεδομένο.
     β)Αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ὡς αυτονόητο,από την πρώτη στιγμή που συγκροτείς στρατό,ανεξαρτήτως του τί προβλέπεις ότι θα αντιμετωπίσεις.
     γ)Ἡ Π.Α θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την δική της φυσική επιβίωση,την εξουδετέρωση της αντίπαλης αεροπορίας,και μετά την υποστήριξη ΕΣ και ΠΝ.
     δ)Θαλάσσια άρνηση γίνεται και χωρίς πλοία Α/Α,με υποβρύχια.
     Για να περάσεις όμως και στην απόρριψη του αντιπάλου,απαιτείται κατ᾿ελάχιστον αεροπορική κάλυψη,οπότε πάλι ὁ κλήρος πέφτει στην ΠΑ.
     Εκτός,ἄν ἡ διαγραφόμενη απειλή στέλθ αντιμετωπίζεται με υψηλώτερη αποτελεσματικότητα από AEGIS ἤ παρόμοια.
     Αλλά 60 Ωκύαλος δέν κάνουν την διαφορά.
     Ούτε 60 CB-90,Jurrno ἤ παρόμοια.
     Και αυτό,επειδή πρώτα θα πρέπει να έχεις ξεμπερδέψει με την εχθρική αεροπορία,μετά με το ναυτικό,και τέλος,όταν το έχεις εξασφαλίσει,ξηλώνεις τους θύλακες τύπου Ιμίων έναν προς έναν,ακόμη και κατά την διάρκεια «διαπραγματεύσεων»

     ΥΓ1)Το αφήνω απ᾿έξω.

     ΥΓ2)Απαραιτήτως.
     Ανεξαρτήτως excellence ξε-excellence.

     ΥΓ3)Φύσιν πονηράν (την δική σου) μεταβαλείν,οὖ ράδιον.
     ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΩΡΕ;;;;;;

     Και εν κατακλείδι,ότι το Ρ-3 θα εντοπίσει καταδρομείς στις Οινούσσες,πού το διάβασες ωρέ μπίρο μ᾿;
     Από την ώρα που το διάβασα,τόσους καφέδες έχω πιεί,και ακόμα δέν έχω συνέλθει.

  • lakis komninos

   εξαιρετικο αρθρο και εξισου εντυπωσιακη αναλυση απο τον Πάτε καλά; η οποια με κρατησε μεχρι την τελευταια λεξη σα να εβλεπα το fast and furious 8 ενα πραγμα! πολυ ρεαλιστικη η προσεγγιση του και εν τελει καλο το »ειδικοδυναμοκεντρικο» συστημα αλλα μονο για συγκεκριμενες περιπτωσεις. αλλωστε και οι αμερικανικες ειδικες δυναμεις βασιζονται σε ενα σκασμο μεσων για να εχουν τοση αποτελεσματικοτητα , πραγμα που εμεις δεν θα εχουμε , επομενως στον Εβρο τα KIOWA μπορουν να αποτελεσουν το victorinox του επιτελειου κανοντας πολλες δουλειες ,απο αναγνωριση μεχρι καταστροφη τθτ και γενικα αναιρεση σχεδιων τυπου βαριοπουλας και λοιπων επιθετικων ελιγμων μεσω ομορων χωρων. Πατε Καλα δεν ξερω εαν θυμασαι ή εαν εχεις διαβασει ενα παλιοτερο βιβλιο του Κωνσταντινου Γριβα το »ο πολεμος και η σκια» οπου σε ενα υποθετικο σεναριο ξεσπα πολεμος με την Τουρκια αιφνιδιαστικα και οι Τουρκοι σαρωνουν μεγαλο νησι ( Ροδος ισως ?) χωρις να φαινονται ενισχυσεις απο πουθενα ενω παραλληλα η δικη μας κυρια ενεργεια σχεδιαζεται στον Εβρο με τον εναεριο ρολο του οδοστρωτηρα να παιζει το συνολο τον τοτε 100 Α-7 corsair που θεωρητικα μετετρεψαν σε χωραφι ολη την Αδριανουπολη. Θα τολμησω να πω πως σε μια επιθετικη ενεργεια απο μερους μας το ρολο αυτο μπορουν να διεκδικησουν με αυξημενες πιθανοτητες επιτυχιας τα kiowa οπως σωστα αναφερεις εξουδετερωνοντας καιρια οπλικα συστηματα σχεδον αθεατα ενω η δικη μας επιθετικη σφηνα των τθτ θα συνοδευεται ουτως ή αλλως απο tor m1 καθιστωντας τον εναεριο χωρο πανω απο τις φιλιες τθτ σχεδον απαγορευμενη ζωνη. Για το μονο που εχω αμφιβολιες ειναι εαν εχουμε ενα τοσο ικανο μαεστρο-στρατηγο (οχι λογω γνωσεων αλλα περισσοτερο λογω πολεμικης απειριας) να συντονισει τοσα μεσα ταυτοχρονα σαν καλοκουρδισμενη ορχηστρα και να δωσει ρεσιταλ. Καλη χρονια σε ολους με υγεια ευτυχια και χαρες στις οικογενειες σας.

   • Saloupardos

    Πράγματι το νησί είναι η Ρόδος. Στο σενάριο του βιβλίου η 71η καταλαμβάνει τα στρατηγικά σημεία εντός Αν.Θράκης που θα επιτρέψουν στον ΕΣ να φτάσει ώς την Πόλη. Ωστόσο ακόμα και σήμερα (έχοντας υπηρετήσει στην 71) αδυνατώ να φανταστώ με ποιό τρόπο θα καταλαμβάναμε αυτά τα σημεία, ή να το πώ αλλιώς, πως θα φτάναμε μέχρι εκεί. Με το κύριο μεταφορικό μέσο της μονάδας (Chinook&Huey); Με Στάγιερ/ΡΕΟ; Με τα αναγνωριστικά VBL; Αγνοώ ΠΛΗΡΩΣ τη γεωγραφία της περιοχής, οπότε ίσως κάποιος μπορέσει να με διαφωτίσει.
    Αντίστοιχου περιεχομένου είναι και έτερο βιβλίο του ιδίου συγγραφέα (Τελική Λύση) που διαδραματίζεται στη Μεγαλόνησο και συμμετέχουν και ελληνικά BMP-3, με τη νίκη να στεφανώνει τα ελληνικά όπλα, σε μια πρωτόγνωρη εκδήλωση επιθετικού πνεύματος.

    • Ανδρέας

     Αν είχαν γίνει όσα έλεγε το βιβλίο και με ταξί φθάναμε. πρακτικά δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο, τα αναχαιτιστικά προστάτευαν F-4 και Α-7, τα τελευταία έκαιγαν τα πάντα ως την Ανδριανούπολη. Αλλά αυτό το σενάριο ήθελε και τη συνεργασία των άλλων που μπήκαν στην παγίδα.

 • Sarkastikos

  Τα γνωστά κροκοδειλια δακρυα μετα την πτωση του Τ-2…Λοιπόν με πο…δεν βαφονται αυγα…Η αμυνα ειναι ακριβο σπορ και αυτο πρεπει να εμπεδωθει στο ποπολο… Βέβαια με τα μνημονια ειναι φανερο οτι ο λαος επέλεξε βουτυρο…αλλα αυτο θα εχει βαρυ τιμημα..

 • Ameinias o Pallinefs

  Καλή χρονιά αδέρφια… εξαιρετικό άρθρο… τα έσπασε ο «Πάτε καλά»… τα επιτόκια δανεισμού (μέτρο της δυνατότητας για χρηματοδότηση από τις αγορές) έπεσαν και άλλο… η συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η αύξηση του τουρισμού και η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών (όχι πάντως με σωστό τρόπο) σε κρατικό προϋπολογισμό ΚΑΙ ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν φως στην άκρη τού τούνελ… Από την στιγμή που η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα νομίζω μια επένδυση στην Άμυνα θα είναι προτεραιότητα (όχι από αυτήν την Κυβέρνηση) υπό την ανάγκη της προστασίας των γεωτρήσεων που γύρω στο ’20 θα αρχίσουν να δείχνουν αν και πόσους ορυκτούς πόρους διαθέτουμε… πιστεύω ότι τα KW είναι απλά πρόγευση από αυτά που θα ακολουθήσουν…

 • Το Απάτσι έπεσε στην ακτή λόγω σφάλματος του χειριστή, που είναι άλλο ζήτημα έτσι κι αλλιώς.

  Η συζήτηση για την τρωτότητα των ελικοπτέρων σε θαλάσσιο περιβάλλον αφορά κυρίως την έλλειψη εδαφικής κάλυψης στη διάρκεια της μετάβασης, τον εντοπισμό από τα εχθρικά ραντάρ και την επίθεση από την αντίπαλη αεροπορία. Ειδικά για τα ΟΗ-58 προστίθεται (σε σύγκριση με τα ΑΗ-64) ο μονός κινητήρας, η μικρότερη ακτίνα και η χαμηλότερη ταχύτητα.

  Πράγματι το εδαφος των μεγάλων νησιών προσφέρει δυνατότητες κάλυψης στα Ε/Π. Το βασικό πρόβλημα είναι μέχρι να φτάσουν εκεί.

 • mich

  Το περιστατικό του Apache είναι ατυχές παράδειγμα. Θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, δεν έχει να κάνει ούτε με τους κινητήρες ούτε με το σημείο της πτώσης.
  Το θέμα του ενός κινητήρα έχει να κάνει με το ενδεχόμενο βλάβης ή κράτησης κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από θάλασσα. Δεν είναι απαγορευτικό, αλλά μειώνει τα περιθώρια ασφάλειας. Γι’ αυτό και όσα μέσα προορίζονται για τέτοια χρήση κατά κανόνα φέρουν πλωτήρες

 • Mk

  Αν κάνεις έναν κόπο να βρείς στο διαδίκτυο τα 150+ και όχι απλώς και μόνο τα 18 νησιά/νησίδες/βραχονησίδες που αμφισβητούν από βορρά ως νότο οι «φίλοι» μας,σε διαβεβαιώνω πως το 90% αυτών δεν κατοικείται.

  Είναι θρασύδειλοι και κουτοπόνηροι.
  Δεν διάλεξαν τυχαία τα απόμερα και ακατοίκητα ίμια για να στήσουν το παραμύθι τους το 96.

  Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

 • Ivy Chris

  50 πρπ

  • Larisaios

   Λίγα είναι. Τα δεκαπλάσια ναι, είναι ποσότητα άξια λόγου, αλλά 50 πύραυλοι δεν κάνουν μεγάλη διαφορά.

   • Οδυσσέας

    Από πού κι ως πού είναι λίγοι 50 πύραυλοι;
    Τα AH-64DHA που έχουν ραντάρ Longbow και μπορούν να τους αξιοποιήσουν είναι δυο-τρία…

    • Χρήστος

     Αγαπητέ Οδυσσέα όταν οι απέναντοι τους φτιάχνουν με το τσουβάλι (εννοώ το εγχώριο αντιαρματικο τους) Ναι Τότε οι 50 fire and forget είναι πολύ λίγοι

 • Οδυσσέας

  Κατ’ αρχήν, τις ειρωνείες περί εγκέφαλων και ανεγκέφαλων όχι σε μένα. Γράφω καμιά δεκαριά χρόνια τώρα, και εδώ και παλιότερα στο Εν Κρυπτώ, και νομίζω ότι έχω βάλει ένα κάποιο λιθαράκι.

  Επί της ουσίας τώρα, κάνεις το λάθος να μπερδεύεις το ποιος είναι ο στόχος των Τούρκων με το ποιο είναι το επιθυμητό πεδίο μάχης για εκείνους και για εμάς. Παρέθεσες ολόκληρο απόσπασμα από τον Νταβούτογλου για να τεκμηριώσεις κάτι που δεν αμφισβητείται: ότι οι Τούρκοι στοχεύουν την αλλαγή του καθεστώτος του Αιγαίου.

  Το βασικό ερώτημα όμως (που δεν το απαντά το απόσπασμα που παρέθεσες) είναι ΠΩΣ θα επιδιώξουν την αλλαγή του καθεστώτος του Αιγαίου. Π.χ. η ναυτική απόβαση σε μεγάλο νησί, που κάποτε (’70-80) ήταν το βασικό σενάριο, σήμερα έχει μικρές πιθανότητες για διάφορους λόγους (σοβαρή ενίσχυση των ΑΔΤΕ μετά το 90 με ΤΘ/ΠΒ/ΑΑ, ανάγκη μεγάλης και ορατής τουρκικής κινητοποίησης, βέβαιη πρόκληση πολέμου). Αντίθετα το σενάριο της αιφνιδιαστικής «χειρουργικής» αεραπόβασης σε μικρό κατοικημένο νησί έχει σοβαρές πιθανότητες και είναι επίφοβο, για τους λόγους που εξήγησα συνοπτικά στο προηγούμενο σχόλιο. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς δηλώσεις για τα «18 νησιά» ούτε οι υπερπτήσεις τους. Το σενάριο του κατοικημένου μικρού νησιού δίνει στους Τούρκους μια δυνατότητα να εκβιάσουν αλλαγή του καθεστώτος του Αιγαίου χωρίς πόλεμο. Να μεταθέσουν στην Ελλάδα την ευθύνη του πολέμου – αυτό δηλαδή που έκαναν και στα Ίμια.

  Το επόμενο ερώτημα (που επίσης δεν απαντά το απόσπασμα Νταβούτογλου που τσιτάρεις) είναι πώς πρέπει εμείς να αντιδράσουμε σε τυχόν τουρκική ενέργεια στο Αιγαίο. Για τα μεγάλα νησιά είναι προφανές ότι τουρκική απόβαση σημαίνει πόλεμο, και οι ΑΔΤΕ μπορούν (σε γενικές γραμμές) να αντεπεξέλθουν σε αυτόν. Για τα μικρά νησιά υπάρχουν βασικά τρεις περιπτώσεις:
  (α) να προλάβουμε τους Τούρκους, δηλαδή να έχουμε έγκαιρη πληροφόρηση και να στείλουμε εγκαίρως πρόσθετη δύναμη στο μικρονήσι – στόχο
  (β) να επιχειρήσουμε ανακατάληψη, με τους ταμπουρωμένους Τούρκους επάνω και τους κατοίκους ομήρους
  (γ) να ξεκινήσουμε ολοκληρωτικό πόλεμο, που μετά από μια αρχική φάση αεροπορικού πολέμου (και εφ’ όσον αυτός λήξει με επικράτηση της ΠΑ) θα περιλαμβάνει επίθεση στον Έβρο.

  Το (α) και το (β) είναι δύσκολα σενάρια. Και επειδή οι Τούρκοι το ξέρουν αυτό, και επειδή έχουν την εμπειρία των προηγούμενων ελληνικών υποχωρήσεων, και επειδή έχουν πολλά να κερδίσουν, τα κατοικημένα μικρονήσια είναι πειρασμός για αυτούς. Για αυτό η Ελλάδα πρέπει πάντα να είναι έτοιμη για αντεπίθεση στον Έβρο, και πρέπει οι Τούρκοι να το ξέρουν και να το φοβούνται. Αυτή είναι η αποτροπή, και όχι δυο Καϊόβα σε κάθε νησί.

  Και αν ακόμα χρειαστεί να εφαρμοστούν, η ελληνική δύναμη που θα τα επιχειρήσει

  • Skywalker13

   Δεν χρειαζεται να γινει το β) θα σημανει πολλες απωλειες και οχι σιγουρο αποτελεσμα. Το ιδιο και το γ) για τους ιδιους λογους πανω κατω. Το 96 το ηξεραν οι δικοι μας αυτο, απο τοτε. Γιαυτο ο Σημιτης ειπε οχι και γιαυτο ο Λυμπερης προτεινε Ιμβρο ή Τενεδο. Για αυτο τον λογο ολοι οι στρατιωτικοι σεβονται τον Λυμπερη και οχι τον Σημιτη-Παγκαλο, γιατι ξερουν οτι εκεινη την νυχτα προτεινε Ιμβρο ή Τενεδο.

  • SPY_GR

   Σεβαστή η άποψή σου ούτε εκτός πραγματικότητας, είναι ένα απο τα σενάρια που παίζουν, στο κάτω-κάτω κανείς μας δεν διεκδικεί το αλάθητο αλλά εξακολουθώ να έχω τους ενδοιασμούς μου, είναι πολλά τα υποθετικά εάν…

   Σε ότι αφορά την ειρωνία απορώ πως το εξέλαβες έτσι δεν απευθυνόταν σε εσένα, λες να είσαι ο μόνος ή ο πρώτος διακινητής του εν λόγω σεναρίου; Αυτά εκπορεύονται από πολύ ανώτερα κλιμάκια, ο νοών νοείτο.
   Αποφεύγω να ειρωνεύομαι τον συνομιλητή μου, τουλάχιστον όχι πρώτος!

  • α.ο.

   Υπάρχει στα πιθανά σενάρια ελληνικών αντιποίνων, η κατάληψη Ίμβρου ή Τενέδου αντί επίθεσης στον Έβρο?

   • GeorgeT

    Ξερω οτι υπήρχε. Η μοναδα μου προς τα εκει ηταν προσανατολισμένη.
    Δεν ξερω αν υπάρχει ακόμα.

  • Γεράκι

   ΑΝ οι Τούρκοι επιδιώξουν να μεταβιβάσουν σε εμάς την ευθύνη της έναρξης στρατιωτικής εμπλοκής όπως στα Ίμια, τότε θα κάνουν ότι τότε. Θα καταλάβουν ακατοίκητη νησίδα, θα στήσουν μια σημαία και θα πουν ελάτε να την κατεβάσετε από το νησί ΜΑΣ.

   Προφανώς το πιθανότερο είναι να έχει προηγηθεί μια πολιτική κλιμάκωση στο πλαίσιο του ισχυρισμού τους πως εμείς έχουμε …καταλάβει παράνομα κάποιες δεκάδες δικά τους νησιά. Προσωπικά το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο που θεωρώ πως θα συμβεί, το οποίο θεωρώ επίσης και το πλέον επικίνδυνο, αν ποτέ θελήσουν να επιχειρήσουν κάτι σε ελληνικό έδαφος.

   ΔΕΝ θεωρώ εξίσου πιθανό να επιχειρήσουν να καταλάβουν κατοικημένο νησί διότι θεωρώ πως η Τουρκία θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως η αδικημένη πλευρά που προσπαθεί να αποκαταστήσει μια αδικία εις βάρος τους από την παράνομη ελληνική πρακτική να τα θεωρεί ελληνικά. Η Τουρκία θα εμφανιστεί ως απελευθερωτής των εδαφών της από την παράνομη ελληνική κατάληψή τους. Εφόσον πατήσουν πάνω στο νησί/ά στόχο δηλώνεται αυτομάτως η αποφασιστικότητα και η θέληση να υπερασπιστεί τα εδάφη στα οποία αποκαταστάθηκε το καθεστώς, τα εδάφη που επιτέλους …απελευθέρωσε.

   Επικοινωνιακά στο εσωτερικό της καλλιεργείται αυτή η λανθασμένη εντύπωση αρκετές δεκαετίες και έχει παγιωθεί. Στο εξωτερικό η επιμονή αυτή η οποία εκφράζεται, αναπαράγεται και καλλιεργείται διαχρονικά κι ανεξαιρέτως από όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις χωρίς ποτέ και καμία απολύτως έκφραση αμφιβολίας κι επιφύλαξης, ούτε καν από ιδιωτικά ΜΜΕ, αντιπολιτευόμενα κόμματα ή άλλους φορείς και με δεδομένο το αποτέλεσμα της κρίσης των Ιμίων, δημιουργεί την εντύπωση της ορθότητας του ισχυρισμού τους. Στον εξωτερικό λοιπόν παράγοντα, απλώς και μόνο η πάγια και καθολική υιοθέτηση από όλο το τουρκικό πολιτικό και κοινωνικό σύνολο παράγει «δίκαιο». Ακόμα κι αν κάποιος θελήσει να δει στο χάρτη που αναφέρονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί θα θεωρήσει πολύ εύκολα πως ανάμεσα στις τόσες εκατοντάδες ή χιλιάδες …κουκίδες πάνω στα τουρκικά παράλια παίζει να είναι κάποια …18 όντως τουρκικά.

   Τα ανωτέρω χάνονται επικοινωνιακά αν η ενέργεια πραγματοποιηθεί σε κατοικημένο νησί και ειδικά δίχως στρατιωτική δύναμη (κατάληψης). Χάνεται αυτομάτως ο χαρακτήρας του τίμιου αδικημένου που προσπαθεί να αποκαταστήσει το δίκιο του και χάνεται περισσότερο όχι μόνο αν υπάρξουν θύματα αλλά απλά και θέμα ομηρίας πολιτών. Στη δε περίπτωση που υπάρχει και στρατιωτική παρουσία αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα θυμάτων.

   Αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας αναίμακτης ομηρίας μιας στρατιωτικής δύναμης (και κατοίκων αν υπάρχουν στο νησί), πέραν της επικοινωνιακής ζημιάς, αυτομάτως θα περιορίζει δραματικά, αν δεν εκμηδενίζει, το όποιο περιθώριο πολιτικού ελιγμού διαπραγμάτευσης, να μας σύρουν δηλαδή σε διμερή επίλυση των τουρκικών θεωρήσεων περί γκρίζων ζωνών. Παγίως εξάλλου η Τουρκία δεν επιθυμεί δικαστική, ή διαιτητική επίλυση των επιδιώξεων της παρά μόνο πολιτική (διμερή). Για το λόγο αυτό και δεν θεωρώ πολύ πιθανό να ενεργήσει έναντι κατοικημένου νησιού, ειδικά με στρατιωτική παρουσία και πολύ περισσότερο με ενισχυμένη τέτοια παρουσία. Ακόμα λιγότερο πιθανό να συμβεί σε νησί που δεν αμφισβητούν την εθνική του κυριαρχία (πχ Μεγίστη, Σύμη που αναφέρθηκαν). Ο βαθμός πιθανότητας που αναφέρω βεβαίως δεν έχει σχέση με το πνεύμα δικαιοσύνης της τουρκικής πολιτικής, αλλά με το κατά πόσο εξυπηρετούνται τελικώς καλύτερα τα συμφέροντά της.

   • Οδυσσέας

    Οι Τούρκοι κάνουν πάντα ένα βήμα παραπέρα, και μάλιστα προσεκτικό βήμα.
    Το βήμα «πατάω ακατοίκητο ελληνικό έδαφος» το έκαναν το 1996, κέρδισαν ό,τι κέρδισαν και δεν θα κερδίσουν τίποτα παραπάνω αν το ξανακάνουν.

    Το επόμενο βήμα είναι «πατάω κατοικημένο ελληνικό έδαφος». Προς τα εκεί δείχνουν και οι δηλώσεις, και οι υπερπτήσεις.
    Ισχύουν ως ένα βαθμό αυτά που γράφεις για την εικόνα της Τουρκίας, αλλά το κρίσιμο για την Τουρκία δεν είναι αν θα φανεί διεθνώς ότι έχει άδικο. Σαράντα τέσσερα χρόνια τώρα τα ακούει για την Κύπρο και δεν ιδρώνει το αυτί της.
    Το κρίσιμο για την Τουρκία είναι να κάνει το επόμενο βήμα της προσεκτικά και, ει δυνατόν, να πετύχει το στόχο της χωρίς πόλεμο (άλλωστε κατά τον Σουν Τζου, αυτό είναι η τελειότητα στη στρατηγική).
    Το να μεταθέσει στην Ελλάδα την βαρυσήμαντη απόφαση της έναρξης του πολέμου είναι άριστος τρόπος για να το πετύχει αυτό.
    Και αν η Τουρκία καταφέρει να ξυπνήσουμε ένα πρωί με τη φρουρά στο Χ μικρονήσι δεμένη, τους κατοίκους ομήρους και όλη τη διεθνή κοινότητα να μας φωνάζει (μαζί με την Τουρκία) «διαπραγματευτείτε», θα είναι πολύ κοντά στο στόχο της.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Και κατά κάποιο τρόπο,μας έχει αφήσει αρκετό καιρό για να «χωνέψουμε» το φιάσκο των Ιμίων,oπότε ἡ κλιμάκωση,ἤ αναβάθμιση του ερεθίσματος,θα μας αποδιοργανώσει μέν,αφού δέν θα έχει εφαρμογή το δόγμα βραχονησίδος,αλλά θα έλθει και ὡς περίπου φυσική συνέχεια.

     • Οδυσσέας

      Ακριβώς

    • Γεράκι

     Η εισβολή στην Κύπρο έχει πολύ διαφορετικό ιστορικό υπόβαθρο και δικαιολογία από τη μεριά της Τουρκίας, νομίζω ότι δεν αποτελεί καλό παράδειγμα για τη δική μας περίπτωση. Η Ψέριμος, το Φαρμακονήσι κλπ έχουν φρουρά και φρουρά + κατοίκους αντίστοιχα αλλά δεν έχουν μειονότητα που να δικαιολογεί «ειρηνική επιχείρηση» για να την προστατεύσουν από τίποτα πραξικοπήματα.

     Από τη μια δεν μπορώ να αποκλείσω ως πιθανότητα τους προβληματισμούς σου, από την άλλη σκέφτομαι πως η Τουρκία πάντα καλύπτει τις ενέργειες και διεκδικήσεις της με κάποια νομιμοφανή επίφαση. Αν προχωρούσε σε ομηρία με ή χωρίς αιματοχυσία αφενός θα έχανε επικοινωνιακά κι αφετέρου δεν θα άφηνε περιθώρια για προβληματισμό για το αν αυτό σημαίνει πόλεμο ή διαπραγμάτευση.

     Το δίλημμα πόλεμος ή διαπραγμάτευση, σε διμερές και διεθνές επίπεδο, προκύπτει πολύ πιο εύκολα από την κατάληψη μιας ακατοίκητης βραχονησίδας. Για αυτό και αυτό το σενάριο το χαρακτήρισα και το πλέον επικίνδυνο.

  • SPY_GR

   Αν και έλεγα να μην το συνεχίσω γιατί δεν θα οδηγούσε κάπου, εμμένουμε και οι δύο στις απόψεις μας, με αφορμή όμως την απάντηση του Γερακιού να συμπληρώσω στο δικό μου σχόλιο το εξής σημαντικότατο, γιατί λάθος παραδοχές ή υποθέσεις οδηγούν κατά τεκμήριο και σε λάθος συμπεράσματα ή λύσεις:

   Εγραψες για αιφνιδιαστική επίθεση ή απειλή σε μκρονήσο, – γιατί ουσιαστικά αυτή είναι η αφετηρία του όλου σεναρίου περί Εβρου κλπ – εξουδετέρωση ή υφαρπαγή της φρουράς και αιχμαλωσία του πληθυσμού, φέρνοντας έτσι την Ελλάδα σε δίλημμα και μεταθέτοντας σε αυτήν την ευθύνη να προχωρήσει σε ανακατάληψη άρα σε γενικευμένο πόλεμο ή να προσπαθήσει να το «λύσει» με διαπραγματεύσεις (γιατί μου θυμίζει έντονα το σχέδιο SUGA;).
   Αστο δεν παίζει και μόνο η σκέψη είναι σαφώς ηττοπαθής ελπίζω να το παραδεχθείς τουλάχιστον αυτό!
   Θυμάμαι παλαιότερα σε παρόμοια ερώτηση που είχαν απευθύνει στον τότε ΑΓΕΕΘΑ Γράψα είχε απαντήσει κατηγορηματικά ότι ενδεχόμενο συζητήσεων με εθνικό έδαφος να έχει καταληφθεί ή να είναι υπό κατάληψη δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη, υπάρχουν κανόνες εμπλοκής που είναι απελευθερωμένοι για τέτοιες περιπτώσεις και η αντίδραση θα είναι αυτόματη χωρίς περιττές καθυστερήσεις. Προσωπικά με καλύπτει απόλυτα!

   Είχε άδικο ο Στρατηγός.Γιατί να έχω δίλημμα δεν το κατάλαβα, βέβαια θα πάω σε ανακατάληψη και σε γενικευμένο πόλεμο άν χρειαστεί, θα καταλάβει ό Τούρκος εθνικό έδαφος και εγώ θα διστάσω να απαντήσω αναλόγως και η πρώτη μου σκέψη θα είναι να συρθώ στον ΟΗΕ;
   Αν κάνω αναγωγή σε προσωπικό επίπεδο ερχόμενος εγώ στο σπίτι σου και σε διώξω από ένα δωμάτιο και κατσικωθώ εκεί εσύ τί θα κάνεις δεν θα μου ορμήξεις με ότι έχεις ή θα πάρεις τηλέφωνο και θα περιμένεις την ΕΛ.ΑΣ;
   Δεν χρειάζεται να μασάμε και να αναπαράγουμε τον Τουρκικό ψυχολογικό πόλεμο (Balyoz, Suga και τα κέρατά τους τα τράγια) εκείνοι κάνουν την δουλειά τους, εμείς;

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Mάλλον ὁ Γράψας δέν πήρε είδηση τί έγινε στα Ίμια.

    • SPY_GR

     Μια χαρά τα πήρε χαμπάρι, τα είδε απο μέσα είχε διατελέσει μετέπειτα και Δκτής ΑΣΔΕΝ.
     Τουλάχιστον και από το δικό του μετερίζι βοήθησε ώστε να αποφύγουμε επανάληψή τους «αυτοματοποιώντας» την όποια απάντηση δίνοντας πρωτοβουλία στον εκάστοτε τοπικό Δκτή – βάσει βεβαίως λεπτομερών σχεδίων καλύπτοντας εί δυνατόν όλα τα σενάρια που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει – έτσι ώστε η αντίδρασή μας να είναι άμεση και να αποφευχθούν περιττές και άκρως επιζήμιες καθυστερήσες, χωρίς να χρειάζεται ο εκεί Ταξχος ή Υπτγος τηλέφωνο πρώτα στην Αθήνα (ΑΣΔΕΝ, ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ) για λήψη οδηγιών ή να βγάζει το…ακουστικό έξω από το παράθυρο για να ακούγονται οι βομβαρδισμοί!
     Για αυτόν τον λόγο σε συνεργασία με τον τοτε ΑΓΕΣ Ντούβα μπήκαν τα θεμέλια των σημερινών Τμημάτων Αμεσης Επέμβασης, ΤΑΕ , που διαθέτουν όλες οι ΣΔΙ/ΑΔΤΕ σε οργανωμένη και επαγγελματική ουσιαστικά βάση, τμήματα κατά βάση ΠΖ αλλά και με στενή συνεργασία ΕΔ και ΠΒ και αναλόγως της περίστασης και ΤΘ!
     Είναι η μετεξέλιξη βασικά των παλαιών αλλά ανεπαρκών στις σύγχρονες συνθήκες και απειλές ΕΜΛ (Ειδικών Μηχανοκίνητων
     Λόχων) πού είχαν όλα σχεδόν τα Τάγματα ΠΖ των νήσων στις δεκαετίες
     κυρίως 1980-1990…

     Υ.Γ.: Να συμπληρώσω δε ότι άν όλα αυτά δεν λειτουργήσουν δεν χρειάζεται να προβληματιστείς γιατί σύμφωνα με τους περισσότερους εδώ μέσα υπάρχει και το…Δ΄ ΣΣ!!!

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Θεωρητικά,ναί,μα βέβαια,δέν πρόκειται να ξαναπιαστούμε κορόϊδα,αυτά γινόταν πρίν την εποχή μας…
      Επί Γράψα,και μετά Γράψα,που πήγε και στην Άγκυρα χορεύοντας συρτάκι,για να δρομολογήσει «μέτρα οικοδομήσεως εμπιστοσύνης»,πόσες υπερπτήσεις νησιών έγιναν;
      Ἤ μήπως αυτές είναι πρόβλημα που δέν αφορά τους τοπικούς διοικητές;
      Και όταν ὀ ίδιος ὁ Α/ΓΕΕΘΑ οικοδομεί «μέτρα εμπιστοσύνης»,πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται απελευθερωμένοι οἱ κανόνες εμπλοκής,και ιδίως τοπικά;
      Ἤ μήπως αγνοούσε ὁ Γράψας σε ποιό καθεστώς τρομοκρατίας από μέρους της πολιτικής ηγεσίας λειτουργούν οἱ τοπικοί διοικητές;
      Ποιός θα τολμήσει να πάρει πρωτοβουλία,όταν ξέρει ότι άπαντα τα ανά την επικράτεια γιουσουφάκια και χανουμάκια θα πέσουν επάνω του να-τον-φά-νε;
      Μήπωςκαι τον ίδιο δέν τον έφαγαν «πολιτικοί κύκλοι»*,ούτε κἄν ὁ ίδιος ὁ τότε πρωθυπουργεύων;
      *Συγκεκριμένη -και αειθαλή- πολιτική δυναστεία έδειχναν τότε τα κουκιά.

      ΥΓ:
      Κοίτα,ὁ πόλεμος δέν θα δοθεί μεταξύ Δ΄ΣΣ και ΑΣΔΕΝ.
      Άλλος είναι ὁ εχθρός.

     • SPY_GR

      Σωστά, τόν έφαγε η Ντορίτσα αυτό το απαύγασμα πολιτικού ρεαλισμού!
      Αν πρόσεξες έγραψα από «το δικό του μετερίζι» υπονοώντας έως ένα βαθμό αυτά που σημείωσες εσύ.
      Με την λογική όμως » Ποιός θα τολμήσει να πάρει πρωτοβουλία,όταν ξέρει ότι άπαντα τα ανά την
      επικράτεια γιουσουφάκια και χανουμάκια θα πέσουν επάνω του να-τον-φά-νε;» τότε τι καθόμαστε και συζητάμε τακτικές εμείς εδώ μέσα ή σαν Χώρα αγοράζουμε όπλα από έξω;
      Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο υπάρχουν και οι …50 αποχρώσεις του γκρί!

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Καθόμαστε και συζητάμε,επειδή
      α)μπορούμε.
      β)αγωνιούμε,
      γ)ελπίζουμε.

 • Πάτε καλά;

  Τα καιόβα θα ειναι επωφελης για την ΑΣ αλλα το τεχνικο ωρύεται.

 • Ανδρέας

  Το βράδυ των Ιμίων που ήταν ο Παραγιουδάκης;

  • SPY_GR

   Σωματάρχης Δ΄ΣΣ, που κολλάει αυτό;

   • Ανδρέας

    Αν θυμάμαι ειχε περάσει σε εχθρικό εδαφος. Είμαστε τόσο σιγουροι οτι πάμε για αμυνα;

  • Πάτε καλά;

   Θα ηθελες να αναλυσεις λιγο παραπανω το σχολιο σου; Πώς ακριβως σου ηρθε ο Παραγιουδακης στο μυαλο;

 • Giorgos Tsagaris

  Mακαρι το νησι στοχος των Τουρκων να ειναι μεγεθους/αμυντικης ικανοτητας/αποστασης απο τα παράλια τους τετοια οπως η Σαμοθρακη
  και οχι κατι μικροτερο λιγοτερο ισχυρο και εγγυτερα προς αυτους(π.χ Μεγιστη).

  • Πάτε καλά;

   Στο δικο μου σαπιο μυαλο φτιαχνω τρια λογικα σεναρια:
   -καταληψη μικρονησου τυπου Φαρμακονησι, Μεγιστη

   -καταληψη νησου τυπου Λερος, Συμη,
   -ταυτοχρονη προσπαθεια για 3 μεγαλα νησια (Σαμοθρακη, Χιος, Κως)

   Το πιο προβληματικο δεν ειναι ουτε το 1ο ουτε το 3ο στην υπερασπιση. Ειναι το 2ο…

   • Ivy Chris

    τα νησιά στο Αιγαίο πρέπει να τα βλέπουμε ως ενιαία γεωγραφική οντότητα και όχι ως αυτόνομα λόγω μεγέθους.
    Ξεκινάς από το 3ο και διασφαλίζεις ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης θεωρείται αυτοκτονική από τον αντίπαλο, πως?
    Γνωρίζεις ότι για να καταληφθεί απαιτείται αεροπορική υπεροχή.
    Επίσης γνωρίζεις τις εμβέλειες των όπλων των Α/φων του αντιπάλου.
    Αρα, λόγω εγγύτητας με τα παράλια πρωτίστως φροντίζεις για την ΑΑ προστασία, της μεγάλης νήσου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως κλπ), με ανάλογες εμβέλειες…, για τα κρίσιμα λεπτά έως ότου εμπλακούν τα φίλια Α/φη, χωρίς να υποστείς συντριπτικές απώλειες σε κρίσιμα συστήματα & υποδομές.
    Όμως η ΑΑ προστασία, από τη μεγάλη νήσο, οφείλει να καλύπτει/λειτουργεί ως ομπρέλα για ένα ικανό αριθμό μικρότερων κοντινών νησιών (Πάτμος, Λέρος, Σύμη κλπ) καθώς και ικανό βάθος στα τουρκικά παράλια.
    Αρκετοί ομόκεντροι κύκλοι όσον αφορά την ΑΑ προστασία & ιστός αράχνης όσον αφορά τους αισθητήρες.
    Αρα καλύπτεις και το 2ο ως προς την ΑΑ προστασία.
    Αν ο αντίπαλος παραταύτα επιδιώξει αποβατική επιχ/ση, πρώτα χρησιμοποιείς παράκτιες πυραυλικές συστοιχίες & πυραυλικό πυροβολικό ταυτόχρονα με δυνατότητες C-RAM ( counter rockets, artillery, mortar), με συνδυαστική & δικτυοκεντρική υποδομή.
    Όσον αφορά το 1ο, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να το εξαφανίσεις από το χάρτη…, μια που ο αντίπαλος θα επιδιώξει να σε αποπροσανατολίσει για να διασπείρεις τις λιγοστές σου δυνάμεις.
    Το περιβάλλον των νησιών του Αιγαίου θα είναι πολύ απαιτητικό, πολυεπίπεδο αντιμετωπίζοντας ένα αντίπαλο με εξελιγμένες δυνατότητες.
    Αν καταφέρει να επιτύχει σε αποβατική ενέργεια θα έχεις να αντιμετωπίσεις ένα σκηνικό όπως το κάτωθι, χωρίς να διαθέτεις με επάρκεια τους φορείς & τα όπλα για να το αναιρέσεις.

    Τα KWs είναι για άλλο domain, με τις δυνατότητες που έχουν.
    Για το Αιγαίο απαιτούνται UAVs, Apache/Brimstone II & MLRS
    https://uploads.disquscdn.com/images/1048ce2fab0f84725719073487b8335ef150bd30c89eb654e7d23103f08d919a.jpg
    https://uploads.disquscdn.com/images/fad2e8e00a0aeb59723ff0240afbfae1972ad90e06c13ad4fbe5c532025d5d35.jpg
    Πρέπει να οδηγήσουμε τον αντίπαλο να επιλέξει την μάχη που εμείς επιθυμούμε να δώσουμε και όχι το αντίστροφο…
    και πρέπει να χρησιμοποιήσεις τέτοια συστήματα που με μικρότερο κόστος χρήσης να καταστρέφεις πολλαπλάσιας αξίας όπλα (cruise, ρουκέτες κλπ) & συστήματα του αντιπάλου (drones)
    https://uploads.disquscdn.com/images/66f0b58ca5ba5854c33421ba05d9be9f390cef00a7876135943c2a39efdceb35.jpg

    • Πάτε καλά;

     Ειναι μια πολυ σωστα δομημενη λογικη η παραπανω-κοβεις σιγα σιγα καθε τι που εχουν αναγκη οι απεναντι για επιτυχημενη επιχειρηση.

     • Giorgos Tsagaris

      Που ομως δεν εχει εφαρμογη στο συμπλεγμα της Μεγιστης.

     • Πάτε καλά;

      Το ζητημα ειναι η λογικη, η σταδιακη αποδομηση του τι χρειαζεται ο αντιπαλος. Εκει ειναι το παιχνιδι. Οχι τα βηματα.

     • Giorgos Tsagaris

      Καθε αλυσιδα ειναι τοσο ισχυρη οσο ο πιο αδυναμος κρικος της.
      ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ελλαδα να σφραγισεις εκει κατω ειναι η κερκοπορτα.
      Κατοικημενο νησι χωρις δυνατοτητα (προς το παρον) αμυνας…
      Αλυτος γριφος.

     • Πάτε καλά;

      Απλα τα εγκαταλειπεις τοτε και κοιτας να επιτεθεις αλλου.

     • Ivy Chris

      φυσικά γιατί δεν είναι zero-sum game.
      Φαντάσου 2 matrixes και να εφαρμόσεις SWOT στρατηγική ανάλυση & προγραμματισμό ενεργειών.
      (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats)
      Εσωτερικό & εξωτερικό περιβάλλον.
      Σκοπός να μεγιστοποιήσεις τα δικά σου strengths & opportunities, εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα τα weaknesses του αντιπάλου.
      Συγχρόνως τροποποιείς τους όρους του παιχνιδιού αλλοιώνοντας το δικό του matrix συγκριτικά.
      Θα προτιμούσα δλδ, να καταρρίπτονται τα drones, τα loitering munitions & τα cruise λίγο μετά την εκτόξευση, εντός του τουρκικού εναέριου χώρου πάνω από τα κεφάλια των αντιπάλων, ή έστω κοντά στα παράλια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ψυχολογία & ηθικό των επιτιθέμενων…
      Βέβαια, δεν αμύνεσαι μόνο…

    • Γεράκι

     Όμως η ΑΑ προστασία, από τη μεγάλη νήσο, οφείλει να καλύπτει/λειτουργεί
     ως ομπρέλα για ένα ικανό αριθμό μικρότερων κοντινών νησιών (Πάτμος,
     Λέρος, Σύμη κλπ) καθώς και ικανό βάθος στα τουρκικά παράλια.
     Αρκετοί ομόκεντροι κύκλοι όσον αφορά την ΑΑ προστασία & ιστός αράχνης όσον αφορά τους αισθητήρες.
     Αρα καλύπτεις και το 2ο ως προς την ΑΑ προστασία.

     Ακόμα και Patriot και Hawk να βάζαμε στα ανατολικά νησιά δεν θα υπήρχε τέτοιου είδους α/α κάλυψη που λες.

     • Ivy Chris

      οι αποστάσεις των νησιών του Κεντρικού & Βόρειου Αιγαίου είναι αρκετά κοντινές για να επικαλύπτονται οι εμβέλειες κάποιων εκ των ΑΑ συστημάτων που αναφέρετε.
      Η απόσταση Λήμνος-Λέσβος-Χίος (190χλμ) καλύπτεται από 3 συστήματα
      Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ Κεντρικού & Νότιου Αιγαίου
      Η απόσταση Σάμος-Κως-Ρόδος (200χλμ) εξ ίσου καλύπτεται από 3 συστήματα.
      Απομένει ένα νησί κλειδί αΝΑΞΟποίητο, το οποίο θα κλείδωνε το Αιγαίο.
      Εκτός κι αν παραμένει επί τούτου έτσι.
      Σύνολο 7 (+ του υπάρχοντος).
      Το 2020 που θα έρθουν οι S-400 πιστεύω ότι θα αλλάξουν πολλά στο τρόπο σκέψης των κέντρων αποφάσεων.
      Χωρίς επαρκή ΑΑ προστασία δεν πετάνε ούτε τα Apache στο Αιγαίο εν καιρώ πολέμου. Πόσο δε μάλλον τα KW

     • Giorgos Tsagaris

      Νεκροι τομεις των ΑΑ?
      Ποσο καλυτερο ειναι το συστημα αυτοπροστασιας του »Α» απο του KW?

     • Γεράκι

      Αν μας περίσσευαν ποτέ καμιά 10αρια Patriot τότε μπορεί και να τα τοποθετούσαμε τόσο ανατολικά ως αναλώσιμα. Όμως δεν βλέπω να έχουμε ποτέ τέτοια πολυτέλεια.

      Οι κρίσιμες λεπτομέρειες που αγνοεί το σκεπτικό σου είναι:

      1. Ο χώρος είναι τρισδιάστατος, όχι δισδιάστατος. Το γεωγραφικό ανάγλυφο των νησιών, αλλά και των μικρασιατικών παραλίων, δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των εμβελειών όπως τη φαντάζεσαι ειδικά σε μικρά – μέσα ύψη.

      2. Ακόμα και στην υπόθεση να υπήρχε κάποιο α/α σύστημα σε τέτοια θέση που να είναι ικανό να εντοπίσει και να καταρρίψει χαμηλά ιπτάμενα στόχους σε κάποιο γειτονικό νησί, θα προέκυπτε δίλημμα σκοπιμότητας. Ο εχθρός έχει πληθώρα αναλώσιμων ε/π σε αντίθεση με εσένα που δεν έχεις την πολυτέλεια να ανταλλάσσεις ε/π με α/α τέτοιου τύπου (Patriot. S400?! ή ότι άλλο φαντάζεσαι).

      3. Τα μικρονήσια – βραχονησίδες δεν κινδυνεύουν μόνο από αεροκίνηση, αλλά και από πλωτά μέσα. Η θεωρητική ικανότητα να κατεβάσεις κάποιο/α ε/π δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν θα πατήσουν σε νησιά/νησίδες στόχους.

      4. Ο πρωταρχικός ρόλος τέτοιων α/α δεν μπορεί να είναι τα ε/π αλλά η αυτοπροστασία, η προστασία των στρατηγικών στόχων που προστατεύει (αρκετά κοντά στα σημεία τάξης κι όχι βραχονησίδες), τα τουρκικά αεροσκάφη και η συνεργασία με την ΕΠΑ.

      5. ΚΑΝΕΝΑ α/α δίκτυο όσο ισχυρό και να είναι δεν επιβιώνει αν δεν προστατεύεται επαρκώς από αεροπορικές δυνάμεις. Αεροπορική προστασία, και συνεργασία επίγειου α/α δικτύου – αεροσκαφών προϋποθέτει οπωσδήποτε την επίμονη κι αδιάκοπη παρουσία φίλιων αεροσκαφών ανάμεσα σε α/α δίκτυο και εχθρικά αεροσκάφη και σε απόσταση τέτοια που να μην επιτρέπει εχθρικές επιχειρήσεις καταστολής του φίλιου α/α δικτύου. Για να επιτευχθεί αυτό στο σενάριο που τοποθετηθούν α/α τέτοιου βεληνεκούς στα ανατολικά νησιά, πρέπει τα δικά μας αεροσκάφη να κυριαρχούν πάνω κι αρκετά μέσα της τουρκικής ξηράς, αντικειμενικά ανέφικτο. Ο αεροπορικός πόλεμος θα διεξάγεται ουσιαστικά πάνω από και δυτικά των νησιών, όχι πάνω από τουρκική ξηρά και ανατολικά των νησιών.

      Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν μας περίσσευαν τέτοια α/α, που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αυτό, και τα τοποθετούσαμε σε ανατολικά νησιά, θα είχαν περιορισμένες δυνατότητες αξιοποίησης σε σχέση με γειτονικά νησιά, και τόσο περιορισμένο χρόνο κι ένταση αξιοποίησης όσο θα τους επέτρεπε η τουρκική αεροπορία και η ανάγκη επιβίωσης.

      Διαφορετικά μιλάμε για α/α μιας χρήσης.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Με σάπιο μυαλό,και απεργάζεσαι όχι ένα,όχι δύο,αλλά τρία λογικά σενάρια.
    Ἔ,δέν παίζεσαι

    https://s4.scoopwhoop.com/anj/c/9ad0b400-4719-4a23-91b3-6dd75c8a090b.jpg

 • Δ.Ν.

  αποψη μου ειναι οτι καποια kiowa θα πρεπει να βρισκονται σε ακριτικα νησια του αιγαιου οχι για να δρασουν στο αιγαιο αλλα στα παραλια της Μ. Ασιας….
  εγω βλεπω την καταληψη μιας νησιδας μας απο τους τουρκους ως τη χρυση ευκαιρια για να επανακαμψουμε στη Μ. Ασια εστω και καταδρομικα πχ σε καποια τουριστικα θερετρα της τουρκιας (bodrum,datca, marmaris) τεραστιας αξιας για τους τουρκους ριχνοντας εκει οτι ειδικες δυναμεις εχουμε για αστικο αγωνα, με την καλυψη των kiowa….τοτε να δειτε ζορια που θα χουν οι τουρκοι….λεμε τωρα με την ηγεσια που εχουμε….
  το 1974 οταν καποιοι ελεγαν οτι «δεν στελνω βοηθεια στην κυπρο για να εχω δυναμεις στο αιγαιο που θα επιτεθουν οι τουρκοι» να ξερετε οτι οι τουρκοι εκκενωσαν το bodrum τρεμοντας για ελληνικη αποβαση….
  καλως να ορισουν τα kaiowa με ΑΝΣΚ τη Μ. Ασια….

 • Ανδρέας

  Αν ο ΕΠΟΠ μπήκε γιατί του αρέσει ο Στρατός και στα 80 θα παλεύει. Αν μπήκε γιατί τον διώξανε από την οικοδομή (ενδεικτική η αναφορά) και βρήκε παρηγοριά σε δουλειά με σταθερό μισθό και ασφάλιση την στρουμφίσαμε και εμείς και αυτός.
  Θυμάμαι μια συνέντευξη του στρατηγού Δήμου στην οποία αναφερόταν σε μεγάλη πτώση της απόδοσης των ΕΠΟΠ μετά τον τρίτο χρόνο. Τούτο δεν μου επιτρέπει πολλή αισιοδοξία, όσες φορές και αν εκπαιδεύονται (χωρίς να είμαι αντίθετος στον θεσμό).
  Πιστεύω ότι με μια θητεία 18 μηνών με εκπαίδευση πραγματική μπορούμε να έχουμε επαρκείς στρατιώτες φθάνει και ο αξιωματικός να δείχνει ενδιαφέρον και να πείσει τους άντρες του ότι ξέρει από πόλεμο. Η μεγάλη μάζα των στρατευσίμων θα αντιδρούσε τόσο θετικά όσο αντιδρά αρνητικά σήμερα που οπλίζεται με σκούπα.

 • rethimniotis

  Επειδή ακούω πολλά σενάρια. Τυχαίνει να έχω συχνά επικοινωνία με Τούρκους .
  Αυτοί θεωρούν πως η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει αν επιτεθούν σε ένα νησί και ότι θα προτιμήσει να χάσει πχ το Καστελλόριζο η μερικές νησίδες από το να ρισκάρει ολοκληρωτικό πόλεμο σε τρία ή και τέσσερα μέτωπα ( αντάρτικο με uck ), που θα αφήσει μια χώρα κατεστραμμένη.
  Βλέποντας την ιστορία του τελευταίου αιώνα θεωρώ πως μάλλον έχουν δίκαιο αφού, το κύριο μέλημα των κυβερνήσεων είναι η διατήρηση της πολιτικής ισορροπίας στην χώρα και όχι η πίστη στο αόριστο – για αυτούς – κοινό καλό και εθνικό συμφέρον.

  Τέλος τι νομίζετε για αυτό:
  https://www.wsj.com/articles/a-floating-fortress-would-bolster-americas-naval-power-1514938723

  Είναι μια λύση με ελληνικό ενδιαφέρον;

  • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

   Επειδή χρησιμοποιείτε όνομα σχετικό με το Ρέθυμνο, Κρήτης. Την ίδια εντύπωση είχαν και οι Γερμανικές αναλύσεις πληροφοριών σχετικά με τον Κρητικό λαό (υποτίθεται «αντίθετου» με την κεντρική κυβ. Αθηνών), πρίν από την επιχείρηση «Mercury» εναντίον της Μεγαλονήσου τον Μάϊο 1941. Όπως αποδεικνύει το Γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε (πάνω από την 1η ΜΑΛ), το οποίον προσωπικά επισκέφθηκα στο 2016, μάλλον έπεσαν έξω στις σχετικές προβλέψεις. Το δικό μου ερώτημα είναι άν ώριμα σκεπτόμενοι αξ. των Τουρκικών ΕΔ έχουν τέτοιες απόψεις και άν πιστεύουν ότι οικονομικώς και πολιτικώς η ίδια τους η χώρα μπορεί ν’ αντέξει το ρίσκο μίας πολεμικής περιπέτειας με την Ελλάδα η οποία μπορεί να κλιμακωθεί απρόβλεπτα. Εάν ξαναγυρίσουμε στον πολιτικό στόχο του σχεδίου «Βαριοπούλα», μία τέτοια πολεμική περιπέτεια είχε ως τελικό στόχο την βιαία καθεστωτική ΑΛΛΑΓΗ εντός της ίδιας της Τουρκίας. Θα είναι τόσο σίγουρος ο «μεγάλος Σουλτάνος» Ερντογκάν – ή ο/η οποιοςδήποτε Τούρκος διάδοχος πολιτικός ηγέτης – ότι οι Τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις θα κατευθυνθούν μόνον εναντίον της Ελληνικής επικράτειας;

   • rethimniotis

    Συμφωνώ με το ότι ο στρατός τους μπορεί να τους την πέσει και στους ίδιους. απλά λέω ότι το πολιτικό σκοινικο στην χώρα έχει παράδοση στην μειοδοσία και ποντάρουν σε αυτή.
    Πούλησαν τους Έλληνες της ιμβρου/ τενεδου, και της Κωνσταντινούπολης το 55 και το 64, το ίδιο με την Κύπρο , με τα ιμια ( αν και εκεί δεν χάσαμε τελείως), άφησαν Σκοπιανούς αστυνομικούς να επιχειρήσουν μέσα στην Ελλάδα, δεν υποστηρίζουν την μειονότητα στην βόρεια ήπειρο.
    Εγώ βλέπω πως ο ελληνισμού από το 22 μέχρι τώρα συρρικνώνεται ανα 20 έτη συνεχόμενα .
    Να μην μιλήσω για τους « ορθόδοξους Αλβανούς των Σκοπίων»… μα καλά ποσό άσχετοι πρέπει να είμαστε;
    Επίσης μην ξεχνάς ότι οι Τούρκοι ξεκίνησαν να μαγειρεύουν την Κύπρο από το 55 και τους κοροϊδεύαμε. Τώρα που λένε για 18 νησιά, πάλι τους κοροϊδεύουμε αλλά μπορεί το 2025 να στην κάνουν και να κλαίμε – και- πάλι…

  • Spock

   Να πείτε στους Τούρκους που τα λένε αυτά ότι θα γίνει της τρελής το κάγκελο (άλλη έκφραση θέλω να πω αλλά σέβομαι το blog) αν δοκιμάσουν κάτι τέτοιο.

  • ajohn

   ετσι ειναι ,εαν ετσι νομιζουν!

  • binio

   Να πεις τους Τούρκους που στα λένε να κλείσουν τα αεροδρόμια τους, γιατί οι πτήσεις για Γερμανία θα είναι φουλ. Έτσι να τους πεις. Να τους πεις ακόμα να σου δείξουν φώτο από Σιλωπη και περίχωρα και να τους ρωτήσεις τι θα πράξουν οι κάτοικοι των όμορφων πόλεων που αριθμούν κάνα 2-3 μύρια. Όσο για uck και λοιπά οι ίδιοι οι Αλβανοί που κατοικούν εδώ θα τους δώσουν στεγνά γιατί δεν είναι αφελής να ζουν υπό ημιτρελους Οθωμανούς με μαφιόζος ουτσεκαδες για αστυνομικούς.

   • rethimniotis

    Απ’ τό στόμα σου και στου θεού τ’αυτι

  • Πάτε καλά;

   Οι γειτονες νομίζουν πολλά αλλά δεν αντιλαμβάνονται πως το Αιγαίο για την Ελλάδα δεν έχει την ίδια αξία με την Κύπρο. Όσο για το μέτωπο, να κοιτάνε τα δικά τους τα χάλια με τους Κούρδους.

   • alex

    Ειναι αληθεια αυτο, αλλα δεν ξερω γιατι… Ισως η κυπρος εινια κατι μακρινο για τους πιο πολλους

    • Β.Κ

     Δεν την λες και κοντα….Αλλα αν θες και την αποψη μου, με καθε επιφυλαξη για λαθος, η Κυπρος δεν ειναι Ελλαδα.Η Κυπρος ειναι ενα αλλο Ελληνικο κρατος, ειναι η Κυπριακη Δημοκρατια.Κι αυτο ειναιβεπιλογη των πολιτων της.

     Δεν γινεται η Κυπρος να μην δαπανα στην Αμυνα, να εχει μισο στρατο απ’οτι θα μπορουσε, να απολαμβανει ελευθερη προσβαση στα Ελληνικα Πανεπιστημια, κι αλλα πολλα, κι απο την αλλη ενα μεγαλο ποσοστο να μας υβριζει «Καλαμαραδες» και προδοτες.

     Στο χωριο μου λενε, πως δεν γινεται να εισαι και κερατας και δαρμενος.Απτην στιγμη που η Κυπρος ειναι ανεξαρτητο κρατος, και με δικη της πολιτικη (που τωρα τελευταια μας τα μασαει), ας κανει κατι και μονη της.Δεν γινονται ολα απτην πιο φτωχη αναλογικα Ελλαδα.Δεν γινεται ο Κυπραιος των 1200€ να απαιτει απο τον Ελληνα των 600€ να παρεχει αμυνα και ασφαλεια.Και για να κλεισω την προσωπικη μου αποψη περι Κυπρου, με ενα παραφρασμενο ρηττο: «Συν Ελλαδα και χειρα κινει»..

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Γιατί «δεν γινεται να εισαι και κερατας και δαρμενος»;
      Εγώ γνωρίζω κάποιους σε Κύπρο και Ἑλλάδα,που είναι πολιτκώς ΚΑΙ κερατάδες,ΚΑΙ δαρμένοι,ΚΑΙ καψούρηδες.

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Αγαπητέ Β.Κ. οι επιλογές στην άμυνα, όπως και στους λοιπούς τομείς της πολιτικής δεν λαμβάνονται ανεξάρτητα απο τους… λοιπούς τομείς. Π.χ. η επιλογή της στρατικοποιησης στην Κυπρο σίγουρα θα επηρεάσει την…. τουριστική πολιτική της χώρας που με την σειρά της είναι ενα απο τα κύρια στοιχεία που επιτρέπουν τον Κύπριο των €1600 .
      Έχοντας πει αυτά συμφωνώ μαζί σου οτι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα αμυντικά η Κύπρος, οπως και η Ελλάδα, αλλά κάνει και κάποια που δεν τα γνωρίζει όλος ο κόσμος

     • Ευστάθιος Παλαιολόγος

      Υ.Γ. Ενα μεγάλο ποσοστό σας υβρίζει καλαμαραδες και προδοτες; Ποσο μεγαλο δηλαδη; Και πως σας υβρίζει; Με το καλαμαραδες; Και το προδοτες;
      Επειδη ακούγεται πολυ συχνα αυτο, δεν συμβαίνει στην Κύπρο τίποτα διαφορετικό απο τα του υπολοίπου ελληνισμού τοπικιστικά σύνδρομα. Κακως αλλά υπάρχουν. Κι εμενα, οταν για Χ χρονια ημουν στην Ψ σχολή στην Ελλάδα χαζοκουμπαρο με έλεγαν. Αλλα δεν τα εβαψα μαύρα ούτε και επηρέασε αυτό τις φιλίες μου διοτι κι εγω πουστοκαλαμαραδες τους έλεγα, φιλικά πάντα

     • alex

      Οταν έκανα την ερώτηση δεν περίμενα βέβαια αυτή την απάντηση.. αλλά ίσως ισχύει για μερικούς.. Για μένα η Κύπρος όντως θα μπορούσε να κάνει παραπάνω για την άμυνα της και να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα για αυτό.. Αυτό όμως δεν αλλάζει ότι είναι αδέρφια μας (τα μοναδικά) και ότι όλοι θα παρακολουθήσουν τι θα κάνουμε στα αδέρφια μας, για να βγάλουν συμπεράσμα τι μπορούμε να κάνουμε για τα συμφέροντα μας και τους συμμάχους μας.. Πολύ κρίσιμο αυτό.
      Τέλος για μένα η Κύπρος έχει ένα παραδειγματικη σε σχέση με την Ελλάδα δημόσια Διοίκηση και δικαιοσύνη. Κάτι θα μπορούσαμε να μάθουμε από αυτούς όπως και στην οικονομία. Αυτά καλή χρονιά σε όλους!

     • Β.Κ

      Αδερφια ειναι δυο λαοι που μοιαζουν.Εμεις με τους Κυπριους ειμαστε ενα.Το παραπονο μου παει στις κυβερνησεις κυριως που με τις κακακιες τους, θα μας εχουν απομακρυνει σε λιγα χρονια.Πρεπει να ξυπνησουμε.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Επειδή άρχισες πάλι τα ταλμουδικά,και επειδή γίνεσαι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια,θα σου επιστήσω την προσοχή στο ότι κάνεις ακροβασίες κατά βούλησιν,όπως το να τοποθετείς από 320 ειδικοδυναμίτες σε κάθε Λέρο,(από που θα τους βρείς;πόσοι είναι όλοι οἱ αμφίβιοι;και ποιός σε διαβεβαιώνει ότι οἱ Τούρκοι θα πέσουν σάν χάνοι στην παγίδα;και ποιός σου λέει ότι δέν θα επιχειρήσουν να σε δολώσουν,ώστε ακριβώς να τρέξεις στην Λέρο,για να αφήσεις άλλα νησιά;Ἔ;!)
  Αυτήν την τασιηνόπιτα (που λένε και στην Κύπρο) με τους ΑΜ ὡς υποκατάστατο των ΜΚ,ποιός σου την πούλησε;
  Ποιός άλλος την εφάρμοσε μέχρι σήμερα,και υπό ποιές συνθήκες;
  Και πόσο απέδωσε;
  Και έναντι ποιών αντιπάλων;
  Σοβαρά τώρα,έχεις επαφή με την πραγματικότητα;
  Που κάνει καλά ὁ Κυναίγειρος και καταργεί την 33 και 34 ΜΚΤ,και την 24 ΤΘΤ;
  Όλο το Δ΄ΣΣ είναι επί του ποταμού,με μόνη την 29η ΤΑΞΠΖ στην Κομοτηνή δεσμευμένη σε αποστολή εσωτερικής ασφαλείας,και πέραν αυτής ἡ μόνη πρόσω δύναμη εφεδρείας είναι ἡ 25η ΤΘΤ,για την πλαγιοκάλυψη όμως,και κλείσιμο κενών χριάζεσαι πεζικό,που είναι κρυμμένο το απαραίτητο πεζικό,μπορείς να μου πείς;
  Και για τις ώρες που κοιτιόμαστε από βαρεμάρα,ακόμα και τότε επιτελούμε αποστολή,κουμπάρε,απλώς και μόνο που είμαστε απίκο και μπορούμε να κινητοποιηθούμε με ένα σφύριγμα.
  ————–
  Εκείνο το 1α,το έχεις κάνει σούσι,τί θα πρέπει να καταλάβω από όλα τα ταλμουδικά εκεί μέσα;
  —————
  Διάβασε,πλιήζ,την τελευταία ανάρτηση Αρματιστή στου Βελισάριου,μπάς και βρούμε κοινό αποκωδικοποιητή,για το τί εστί εφεδρεία και διάταξη σε βάθος,τόσο σε άμυνα,όσο και επίθεση.
  Ἄντε,υποτροπίασες πάλι.

  Διατελώ τ᾿εμέτερος.

  • Πάτε καλά;

   Δεν κάνω ακροβασίες κατα βουληση ή τουλαχιστον δε βλεπω που κανω ακροβασιες. Επι της ουσιας
   α)το ΑΜ ΠΖ δεν εγραψα ΠΟΤΕ πως θα υποκαταστησει το ΜΚ ΠΖ. Π-Ο-Τ-Ε!
   Εγραψα πως αλλαζει ο τροπος που θα γινει η επιθετικη ενεργεια: Το ΜΚ ΠΖ δε θα συνοδευει τα ΤΘ αλλα θα ερχεται απο πισω για να σκουπισει τις εστιες ανταρτοπολεμου και να ασφαλισει την περιοχη, το ΑΜ ΠΖ χρησιμευει για να γεφυρωσει τους ΤΘ με το ΜΚ ΠΖ ή να χρησιμοποιηθει για να κανει εκκαθαριση ΠΖ οπου το ΤΘ θεωρησει απαραιτητο.
   β)Το νουμερο δεν ειναι παραλογο-εσυ σκεφτεσαι 320 ειδικοδυναμιτες αμφιβιους. Εγω σκεφτομαι 320 ειδικοδυναμιτες ολων των ειδων ακομα και απο εφεδρεια. Και δεν καταλαβαινω γιατι ακριβως θα πεσουμε στην παγιδα των Τουρκων, το ειχες γραψει και σε αλλη αναρτηση αλλα δεν ειχα χρονο να το καταρριψω ως επιχειρημα: Αν δουμε πως στοχευουν μετα αλλο νησι, παιρνεις τα αλλα CB90 και τα σινουκ και πας αλλους φανταρους σε αλλο νησι, δλδ οι Τουρκοι μετακινουνται και εμεις όχι;!
   γ) Και γιατι ακριβως ειναι επικινδυνος ο Αγκαλιτσας που θελει να καταργησει μια ΜΚ Μεραρχια για τα ΒΔ συνορα και δεν ειστε εσεις επικινδυνοι που δε θελετε να παει στον ‘Εβρο;

   ΥΓ. Την αναρτηση τη διαβασα οπως και διαβασα το …debate. ΔΛδ γιατι πρεπει να ειμαι υποχρεωμενος να συμφωνησω με τον αρματιστη και οχι με τον elsiodur? Οχι πως εχω προβλημα με τον ανθρωπο, απλα με επεισε περισσοτερο ο 2ος, δλδ ειναι θεσφατο πως πρεπει να εχει ενας συγκεκριμενος ανθρωπος δικιο και να συζητησουμε επι των αποψεων του;

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    α)« Το ΜΚ ΠΖ δε θα συνοδευει τα ΤΘ αλλα θα ερχεται απο πισω για να
    σκουπισει τις εστιες ανταρτοπολεμου και να ασφαλισει την περιοχη, το ΑΜ
    ΠΖ χρησιμευει για να γεφυρωσει τους ΤΘ με το ΜΚ ΠΖ ή να χρησιμοποιηθει
    για να κανει εκκαθαριση ΠΖ οπου το ΤΘ θεωρησει απαραιτητο.»

    Αυτό το αφήνω στην κρίση όποιων από την παρέα είναι στρατιωτικοί,και ειδικά (αλλά όχι δεσμευτικά) τέθωρες.
    Από πλευράς μου,ακόμα περιμένω το ιστορικό παράδειγμα όπου έχει εφαρμοστεί αυτό που διατείνεσαι.

    β)«Εγω σκεφτομαι 320 ειδικοδυναμιτες ολων των ειδων ακομα και απο εφεδρεια.»

    Ἡ εφεδρεία έχει απαξιωθεί κατ᾿εξακολούθησιν,πού πιστεύεις ότι θα βρεθούν «ολων των ειδων ακομα και απο εφεδρεια»;

    γ)Ἡ ΙΙ ΜΚΜ δέν προορίζεται για τα βόρεια σύνορα,αλλά έχει κολλήσει στον Αξιό επειδή τα ανακλαστικά του ἑλλαδικού κράτους λειτουργούν ακαριαία μόνο για διάλυση μονάδων,και όχι για αναδιατάξεις.
    Εγώ προσωπικά δέν είμαι κατά της μετακινήσεως της 33 και 34 ΜΚΤ ανατολικώτερα,το πολύ-πολύ θα χάσω κάποιες πληροφοριούλες που μου δίνονται αραιά και πού.
    Όχι όμως να πάει επάνω στο ποτάμι.
    Κάπου κοντά στον Νέστο,κατά προτίμηση.
    Αυτό που εγώ θέλω,και εσένα σου προκαλεί επιληψία,είναι ἡ ανασυγκρότηση μίας-δύο μεραρχιών πεζικού,ἤ το ισοδύναμο τους σε ταξιαρχίες ἥ συντάγματα,για να αποκτήσει ἡ διάταξη μας αρμό και συνέχεια.

    ΥΓ
    Εννοώ την τελευταία ανάρτηση,στου Βελισάριου,που παρουσιάζει την διάλεξη του ταξιάρχου στην 33 ΜΚΤ στο Πολύκαστρο.

    Το θέσφατο δέν το καταλόγισα στον Αρματιστή,ούτε αυτός διεκδικεί την
    πατρότητα της απόψεως που διατυπώνει σχετικά με τις εφεδρείες,αυτή είναι
    ἡ παραδεδεγμένη αρχή που διδάσκονται οἱ στρατιωτικοί.

    • Πάτε καλά;

     α)Σε παρακαλώ, διάβασε προσεκτικά το link που παρέθεσα σχετικά με το army of excellence. Οταν το διαβασεις θα δεις πως δεν προτεινω/δεν ερμηνευσω πως κινειται ΤΟΣΟ αιρετικα το ΓΕΕΘΑ.
     «Αn early-arriving light division could buy time for heavier forces to
     follow. The light division had a secondary mission of reinforcement of
     heavy forces in scenarios and terrain where it could be more effective
     than those forces – in cities, forests, and mountain areas. Many light
     infantry division capabilities were austere. The division – contingency
     focused – was conceived and approved as a hard-hitting, highly trained,
     elite light force, with high esprit and cooperation essential to its
     success.»
     Ουσιαστικα οι ΤΘΤ βρισκονται ως η αιχμη του δορατος που θα προκαλουν
     κυριως σοκ στον αντιπαλο ενω οι αερμεταφερομενες ως ο προπομπος των ΜΚ
     δυναμεων. Ουδεποτε ειπα να καταργηθουν οι ΜΚ ΠΖκαριοι απλα ειπα πως δε
     βρισκονται πια στο επικεντρο και κανουν αλλη δουλεια.
     β)Θα βρεθουν απο αερομεταφερομενους, θα βρεθουν απο αμφιβιους (ακομα και απο αλλα νησια), θα βρεθουν απο εφεδρους υψηλης ετοιμοτητας (οχι αυτους που φροντιζει το κρατος, τους εθελοντες λεω)
     γ)Ερωτηση: Αν οι δυναμεις των 24η και 34η συμπτυχθουν σε μια ταξιαρχια και απορροφηθουν οι εξτρα ανδρες απο τις υπαρχουσες μοναδες του νομου Αλεξανδρουπολης, ποιο το προβλημα ρε παιδια;

     ΥΓ.Φυσικα και δεν εχει ουτε ο Αρματιστης ουτε ο elsiodur ουτε εγω ουτε εσυ το θεσφατο- και στον ταξιαρχο χρωσταμε το ΛΙΓΟΤΕΡΟ ενα καλο κερασμα που καθεται και γραφει απο το χρονο του για την πατρίδα. Απλα δεν καταλαβαινω γιατι δεν πρεπει να παιρνουμε αμερικανικες ιδεες out of the box και πρεπει να μενουμε στα καθιερωμενα.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      α)Σου ομολογώ εντίμως ότι δέν διάβασα ακόμη τον σύνδεσμο,ἄν και κάτι μου θυμίζει,θα το κοιτάξω όταν μπορέσω.
      Όμως,οἱ Αμερικάνοι έχουν μία θηριώδη Air Lift Command,και κάθε μραρχία τους έχει και μία ΤΑΞΑΣ,δέν είμαστε ίσα και όμοια,ούτε έχουμε την πολυτέλεια να διαλέγουμε τους εχθρούς μας,διότι περι αυτού πρόκειται.

      β)Ακόμη και εάν και εφόσον και κατά πόσον προσέλθουν οἱ εθελοντές,ἄν δέν είναι ενταγμένοι σε σαφή διαδικασία αξιοποιήσεως,απλούστατα δέν θα αξιοποιηθούν.
      Και ἄν πέσει γραμμή από πάνω να αγνοηθούν,δέν θα γίνουν κἄν δεκτοί.

      γ)Να κόψουν τον λαιμό τους οἱ «αρμόδιοι»,να βάλουν κόσμο στο χακί,ώστε και κόσμος στον Έβρο να υπάρχει,και εφεδρείες.
      Ούτε οἱ ΕΠΟΠ,ούτε οἱ μόνιμες γυναίκες είναι ἡ απάντηση στο πρόβλημα της θητείας.

      ΥΓ.Θέσφατο δέν έχει κανείς μας,αλλά από τους συνομιλητές μας ὁ Αρματιστής,χωρίς να είναι ὁ μόνος,είναι σημείο αναφοράς για μένα,επειδή καταλαβαίνω τί λέει,επειδή έχει τις περισσότερες τοποθετήσεις,και επειδή κατέχει την Μικρασιατική Εκστρατεία,που είναι κάτι παραπάνω από την μεγαλύτερη πολεμική προσπάθεια της Νεωτέρας Ἑλλάδος.
      Και το κέρασμα όντως είναι το λιγώτερο που του χρωστάμε.

      Σου συνιστώ επίσης να ρίξεις μια ματιά στο ιστολόγιο con-ops.blogspot.

     • Πάτε καλά;

      Αχεροντα, η 24η και η 34η δεν καταργουνται απλα λογω λειψανδριας. Καταργουνται γιατι το νεο μοντελο προκρινει λιγοτερες αλλα βαρυτερες μοναδες (στο πλαισιο της καλυτερης διοικησης) και γιατι ειναι πιο σοφρων να εχεις τους ανδρες αυτους στον νομο Αλεξανδρουπολης (αντε στην Ξανθη) απο οτι στη Θεσσαλονικη. Δεν νομιζω πως ειμαστε ΤΟΣΟ παραλογοι πια.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Aφού ταυτίζεσαι με τους φωστήρες της νέας δομής,(«Δεν νομιζω πως ειμαστε ΤΟΣΟ παραλογοι πια.»),ἔ λοιπόν : δέν ΕΙΣΤΕ απλώς ΤΟΣΟ παραλογοι πια,είστε ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΙ.
      Με την διαφορά ότι στην ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ σας θα πάρετε μαζί σας την Ἑλλάδα.
      Με τις καλύτερες των προθέσεων,βεβαίως-βεβαίως.
      Όπως στην Μικρασία,όπου απαντώντας σε αίτημα της Στρατιάς για ενισχύσεις ύψους 35.000 ανδρών,ὁ Γούναρης (εν πάση περιπτώσει ἡ κυβέρνηση του) απάντησε : «Ενίσχυσις δι’ ανδρών αδύνατη, πιθανώς αποσταλώσι εκατόν χωροφύλακες».
      Και αυτό,με 85.000 άνδρες διεσπαρμένους στο εσωτερικό,της ήσυχης Ανατολικής Θράκης συμπεριλαμβανομένης.
      Σήμερα,ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ανδρών δέν βρίσκεται κἄν υπό τα όπλα,λόγω εννεάμηνης «θητείας»,αλλά και οργιώδους φυγοστρατίας,αλλά αυτό το καθεστώς σήψεως παραμένει ταμπού,τοτέμ,και ιερή αγελάδα.
      Μόνο μήν αυξηθεί ἡ θητεία,γιατί θα μας κάψει ὁ Θεός Παναγιά μου.
      «Όχι άλλο χαμένο χρόνο από την ζωή των νέων μας»,από τον πολύτιμο χρόνο της ανεργίας που περιμένει τους περισσότερους,ἤ την λαμπρή σταδιοδρομία που περιμένει τους υπόλοιπους…
      Και από κοντά,το αιώνιο,το αποστομοτικό,το παραλυτικό επιχείρημα της «οικονομίας»,και καλά.
      Το πόσο κοστίζουν ΕΠΟΠ τυφεκιοφόροι και κουρείς,ἤ μόνιμες γυναίκες,σε σύγκριση με το τί προσφέρουν,γαργάρα.
      Αλλά δέν είναι μονο αυτό.
      Ἥδη την εποχή της δωδεκάμηνης θητείας,οἱ σχηματισμοί αναγκαζόταν να προσλαμβάνουν εθνοφύλακες για να βγαίνουν οἱ σκοπιές,έναντι 11,5 € ανά υπηρεσία.(και μιλάμε για χιλιάδες,όχι πέντε-δέκα άτομα)
      Οικονομία,κατά τα άλλα.
      Επειδή ἄν συνεχίσω πάω για εμβολή,θα κλείσω επισημαίνοντας ότι το υπ᾿αριθμόν ένα πρόβλημα μας δέν είναι ἡ λειψανδρία,αλλά ἡ ανανδρία.
      Ἡ λειψανδρία είναι το υπ᾿αριθμόν δύο πρόβλημα,και ἡ διανοητική μας αναπηρία ἡ υπ᾿αριθμόν ένα απειλή.

     • M.K.E

      Αδερφε με συγχωρεις αλλα νομος ειναι του Εβρου,με πρωτευουσα την Αλεξανδρουπολη,για την ιστορια.Στον Εβρο και στη Θρακη εχεις παρα μα παρα πολλα αρματα,Α/Α προστασια κλιμακωτη,πολυπληθης και πολυποικιλη σου λειπει και ιδιως στο σημειο του Νεστου,καρωτιδα ανεφοδιασμου για ολο το Δ Σωμα.
      Στον Εβρο δεν θα γινει κατι μπορω να πω,με οση βεβαιοτητα μπορει να παρεχει η ανθρωπινη νοηση,προωθειται πολιτικη κατασταση και διεθνοποιηση του θεματος της Θρακης.
      Τα νησια ειναι τα επιφοβα και δη οι βραχονησιδες οι τα ακατοικητα πλησιων των μεγαλων δικων μας ωστε να ακυρωνουν σε μεγαλο βαθμο την υφαλοκρηπιδα τους και φυσικα το καστελοριζο.

     • Giorgos Tsagaris

      Αν προκυψει διεθνοποιηση του »θεματος της Θρακης» μονο χαμενοι θα βγουμε…

     • M.K.E

      Ακριβως…εκτος αν τα παρταλια που το παιζουν κυβερνητες της χωρας το εδωσαν και αυτο και προωθουν λυση οπως και με τα Σκοπια..

    • Β.Κ

     Το (α) του εξαιρετου Πατε καλα, ειναι τελειως αστοχο.Δεν μπορω να το πιασω απλα απο πουθενα.Δεν πιανεται, ειναι τελειως λαθος.Εκτος αν θεωρει κατι αλλο, και το εξεφρασε λαθος.Τα εχει αυτα ο συντομος γραπτος λογος.

     • Πάτε καλά;

      ειναι πολυ πιθανο να το περιγραφω λαθος. Αυτο που προσπαθω να γραψω ειναι το αποσπασμα παρακατω οταν απαντω στον Αχεροντα και βασικα δεν ειναι καν δικο μου-περιγραφεται ολο στο λινκ στην 1η μου τοποθετηση περι army of excellence

     • Β.Κ

      Διαβασα την πρωτη σου τοποθετηση σου.Αν και ερασιτεχνης, με πολλες παραδοχες, εγραψες ενα εξαιρετο κειμενο…Αυτο ομως ειναι ενα ιδεατο κειμενο, οπως ενα κειμενο ενος Τουρκου που θα λεει οτι σε 6 μερες,θα νικησουν ενα απο τα πιο ισχυρα ΣΣ που υπαρχουν,μαζι και τις εφεδρειες της 1ης στρατιας,και θα φτασουν Θεσσαλονικη..

      ΥΓ:Μια σωστη βαση στις παραδοχες σου(πιο επαγγελματικη-στρατιωτικη), αναπτυσσει ο giannis kalyvas, με ξεχωριστη αναρτηση εδω.

 • Elsiudor

  Έλεγα τοτε είναι ότι είτε εκτελείς άμυνα περιοχής είτε κινητή άμυνα αυτό που ανταλλάσεις στην ουσία είναι χρόνο. Στην άμυνα περιοχής κερδιζεις χρόνο μέσα από την αμυντική οργάνωση εδάφους, στη δε κινητή άμυνα μέσα από παραχώρηση εδάφους. Σκοπός και στις 2 περιπτώσεις να οργανωσουμε και να προσανατολίσουμε τις κύριες εφεδρείες στον καταλληλο χρόνο/τοποθεσία για την καταστροφή του εχθρού. Το ζητούμενο είτε έτσι, είτε αλλιώς είναι στο χρόνο αυτό ο λόγος ανταλλαγής απωλειών να είναι προς όφελός σου, ώστε οι κύριες εφεδρείες αντεπίθεσης να εμπλακούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις κι αφού η ζυγαριά ισχύος γύρει υπέρ σου.

  Τα καιοβα εξυπηρετούν ακριβώς αυτό, δλδ την καλυτερη στοχοποίηση και καταστροφή περισσότερων στόχων σε ορισμένο χρόνο.Αυτο με την σειρά του σημαίνει ότι στις ΔΚΣΕΙΣ του Δ ΣΣ απελευθερώνονται κλιμάκια από καθήκοντα ασφαλείας για να χρησιμοποιηθούν στην κύρια δύναμη αντεπίθεσης! Όσο λοιπόν αυξάνεται η φονικοτητα των πυρών σου χρειάζεσαι αναλογικά λιγοτερα μέσα για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοστών ανταλλαγής απωλειών με τον εχθρό και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της προσθήκης των καιοβα. Κατά τα άλλα οι συντάκτες του άρθρου όπως πάντα με κάλυψαν πλήρως!
  Καλή χρονιά σε όλους με υγεία!!!!!!

  • Πάτε καλά;

   να μας γραφεις πιο συχνα εσυ

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Elsiodur,στο παρόν σχόλιο αναφέρεσαι σαφώς σε αντ-επίθεση:«ώστε οι κύριες εφεδρείες αντεπίθεσης να εμπλακούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις»
   Ποιές θεωρείς κύριες εφεδρείες αντεπίθεσης;
   Κατά δεύτερον,κρίνεις ότι δέν υπάρχει κάποια αντίφαση στο να είναι μία αμυντική διάταξη τόσο εμπροσθοβαρής όσο στον Έβρο;

 • Aris_P

  Έχει ζητηθεί αριθμός (ΑΗ-64Α ίσως και D;) από τις ΗΠΑ, όμως οι ανάγκες τους είναι πολύ πιεστικές και ούτως ή άλλως ο στόλος τους αναβαθμίζεται σε ΑΗ-64Ε. Οι Ισραηλινοί δεν δίνουν και έχουν προβεί σε αναβάθμιση των ΑΗ-64Α τους, ενώ Ολλανδία, ΗΑΕ και Αγγλία προωθούν την αναβάθμιση του στόλου τους σε ΑΗ-64Ε.

  Απ’ εκεί και πέρα, αυτή την στιγμή δεν νομίζω να υπάρχει άλλος χρήστης πρόθυμος να πωλήσει έστω και λίγα από τα Apache του.

  • Larisaios

   Η Μ.Βρεττανία δε θα αναβαθμίσει όλα τα Απάτσι της, περίπου 15 θα μείνουν σε επίπεδο -D και μάλλον θα διατεθούν για πώληση. Σίγουρα θα διατεθούν για πώληση τα απάρτια των -D, οπότε θα μπορούσαμε να τα αγοράσουμε και να αναβαθμίσουμε τα δικά μας.

   • jim_97

    Προσεύχομαι να πραγματοποιηθεί αυτό το ενδεχόμενο και να πάρουμε τα βρετανικά απάρτια…

 • Πάτε καλά;

  Μ.Κ.Ε. αγορίνα ,εννοείται πως είναι ΧΥΜΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ οι διπλα, εδώ στην επίσκεψη στο σουλτάνο οι μπορντο μπερελι κοβανε και τρωγανε τα νερατζια στο προεδρικό. Το προβλημα ειναι πως ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ πως ειναι σοβαρός στρατός και πως θα μας παρουν σε 6 μηνες.

  Οσο για τη βιαιη διαβαση και την προελαση, θες να πας σε προελαση οχι μεχρι την πολη αλλλα κατα μηκους της υδατινης επιφανειας για να διευκολυνεις τον ανεφοδιασμο σου. Οσο για τις εστιες αντιστασης και τις καταδρομικες επιχειρησεις, αυτη θα ειναι η δουλεια του ΜΚ ΠΖ που θα ακολουθει τη προελαση των ΤΘ-η εκκαθαριση ολων των πιθανων εστιων. Μη μασας, δεν ειμαστε οι μονοι που θα κανουμε προελαση σε εχθρικο εδαφος, δεν επανακαλυπτουμε τον τροχο.

 • Πάτε καλά;

  Δεν τους έχεις δει, για αυτό.

 • Ανδρέας

  δώσε μου χρόνο να βρω link
  https://www.youtube.com/watch?v=w_DL7f-HWew&t=7940s μετά τις 2 ώρες. Μιλά καθαρά για επίθεση
  και https://www.youtube.com/watch?v=BI3hOrKjNwg&t=4159s
  δεν λέει περισσότερα γιατί δεν θα μπορούσε.

  • Giorgos Tsagaris

   Στην αρχη του βιντεο.
   »…Οφειλα να αναλαβω την πρωτοβουλια…»

   και στο 1:17΄
   »…ε τοτε κ’εγω το παιρνω απανω μου…»

   Τετοιους θελουμε !!!!!!!!!!!!

   • Β.Κ

    Τετοιους εχουμε….Δυστυχως ομως οχι αυτους που ψηφιζουμε…

 • lakis komninos

  Συμφωνώ μαζι σου , νομίζω πως αυτο εγινε στα πλαίσια του δόγματος ¨σοκ και δέος ¨ οπου απλα μια δύναμη 100 βομβαρδιστικών ειναι ασταμάτητη και ανοιξε τις πύλες μέχρι την Πόλη.αλλωστε θεωρητικά η παγίδα ηταν οτι η Π.Α. Με τα σύγχρονα αεροσκάφη Ειχε εξαφανιστεί απο το Αιγαίο για να αποφύγει τις οποίες απώλειες και έδωσε το 100% στον Έβρο προστατεύοντας τα 100 Α7. Σίγουρα σε ενα βιβλίο ο καθένας φτιάχνει οποία έκβαση του αρεσει , στην πράξη ομως τα Kiowa μπορούν να το πετύχουν. Μελλοντικά ισως μια σύντηξη δεδομένων μέσων link16 απο UAV ucav Kiowa με απευθείας στοχοποίηση απο jtac μέσω rover θα ηταν πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος. Α και μερικά prc152 ετσι για να θυμηθούμε τα παλιά και να μάθουμε τα νεα!

 • Δε λέει τίποτα καινούριο ο στρατηγος Παραγιουδακης, ούτε λέει οτι μπήκε στην Τουρκία. Η αρση ναρκοπεδιων και προωθηση δυναμεων στο ποταμι σημαίνει οτι ειχε ετοιμότητα να μπει (και προς τιμην του). Οχι οτι μπήκε.

  • LaM

   Συγνωμη, αλλα ειλικρινα εχω μεινει αναυδος. Μπορει οι περισσοτεροι εδω να ειστε σχετικοι ή και επαγγελματίες του χωρου, αλλα σε εμενα τον απλο πολιτη αυτο ηταν ΠΑΝΤΕΛΩΣ αγνωστο. Η εικονα που ειχα ηταν οτι ειδικά στον Εβρο δεν ειχαν κουνηθει καν απο τον φοβο τους ολοι. Και τωρα μαθαινω οτι ηταν μαζεμενη τετοια δυναμη στο ΚΑΡΑΓΑΤΣ…!
   Ισως τωρα που πλησιαζουν οι μερες να μας θυμηθειτε εμας τους αδαεις και να ψαξετε αλλες τετοιες «παραλληλες» ιστοριες.
   Πχ εμενα μου ελεγε στην αεροπορια που υπηρετησα για πολιτες κατα γενική ομολογια τεμπεληδες στην καθημερινοτητά τους, και … οχι σπιρτα που εσπασαν καθε ρεκορ σε ασκησεις προετοιμασίας για επισκευες των αεροδιαδρόμων στην Σκυρο…

 • Β.Κ

  Οντως αποτελει παραδειγμα προς μιμηση για ολες τις Μοναδες ΠΖ στην Ελλαδα.Καλυτερη μπορει να μην ειναι, αλλα σιγουρα συγκαταλεγεται στην πρωτη 5αδα.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Από τα λίγα που γνωρίζω,ἡ επιλογή ανάμεσα σε κινητή ἤ εδαφική άμυνα επηρεάζεται,ενίοτε μάλιστα καταλυτικά από την χωροθεσία του μετώπου/θεάτρου.
  Άλλο το ακαδημαϊκό,και άλλο το πρακτικό επίπεδο θεωρήσεως.
  Και για την έρημο έχει ειπωθεί ότι είναι «ὁ παράδεισος του τακτικιστή,και ὁ εφιάλτης του διοικητή».
  To υδάτινο κώλυμμα του Έβρου δέν υπερπηδάται εύκολα,ώστε να επιτρέπει εύκολα τοπικές εναλλασσόμενες γιούργιες εκατέρωθεν.
  Τηρουμένων των αναλογιών,δέν θα είναι το Σινά του 1967,αλλά του 1973.

  Θα απαιτηθεί επικεντρωμένη προσπάθεια για την βιαία διάβαση και ακολούθως ζεύξη του ποταμού και εκμεταλλεύσεως της,και αυτό θα επιτευχθεί στο πλαίσιο σαφούς δυναμικής,και όχι ασαφούς και αμφίρροπης καταστάσεως.
  Διεκπεραιώσεις τμημάτων πεζικού παρά την αντίσταση του αντιπάλου,θα είναι βεβαίως ανησυχητικές εξελίξεις,αλλά δέν δέν είναι υποχρεωτική ἡ παραχώρηση ευρύτερων περιοχών για την αντιμετώπιση τους,οπότε ἡ άμυνα παραμένει εδαφική,αφού διεκδικείται το έδαφος ένθεν του ποταμού.
  Άλλωστε,κινητή άμυνα όταν έχεις ἥδη παραταχθεί στο ποτάμι,απλώς δέν νοείται,εκτός ἄν ακολουθούνται υποδείξεις …του εχθρού.
  Θα επαναδιατυπώσω τώρα την ερώτηση απο το προηγούμενο σχόλιο μου,επειδή ίσως δέν ήμουν αρκετά σαφής: από τους υπάρχοντες σχηματισμούς του Ε.Σ,ποιοί θεωρείς ότι θα αποτελέσουν τις κύριες δυνάμεις αντεπιθέσεως,και ἄν τους κρίνεις επαρκείς.

  • Elsiudor

   Σε ένα μέτριο σενάριο για μας, η 23 ΤΘ θα χρησιμοποιηθεί ως εφεδρεία για να φράξει υποθετικό ρήγμα αφήνοντας τις υπόλοιπες 2 την 21 και 25 ΤΘ να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της δύναμης αντεπίθεσης. Η ΔΚΣΗ θα προσπαθήσει να τις διαφυλάξει ως κορη οφθαλμού εκτός αν έχουμε δυσμενέστατη τροπή επχσεων. Αρχικά 2 ΤΘ (21,25), 1 ΕΑΝ, και 1 ΜΚ ΤΑΞ για 2ο κλιμάκιο είναι αρκετές για να συγκροτήσουν μια υπολογίσιμη δύναμη αντεπίθεσης. Αρκετή για την εξάλειψη και καταστροφή τυχόν εχθρικού προγεφυρώματος.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Δηλαδή,όπως το θέτεις,οἱ δυνάμεις είναι επαρκείς,αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ἡ αντεπίθεση σταματάει στο ποτάμι.
    Όμως εγώ,αλλά και εκείνος ὁ Ρασπούτιν ὁ Πάτε καλά,μιλάμε για αντεπίθεση πέρα από το ποτάμι.
    Διότι αντεπίθεση προς αποκατάσταση Ἑθνικού Εδάφους,όσο και ἄν θεωρείται επίτευγμα,σημαίνει ότι
    α)ἡ εμπροσθοβαρής διάταξη δέν θα έχει αποδώσει,ἄν όχι ότι θα έχει ανατραπεί,και
    β)ὡς επιχειρησιακό «κέρδος»,θα ισοδυναμεί,χωρίς καμμιά ειρωνεία,με το ποδοσφαιρικό «βαθειά μπαλιά στο ίδιο μέρος».

    Με κάθε εκτίμηση.

    • Antonius Block

     Χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία από Έβρο, θα ήθελα να πω κάτι όσων αφορά το θέμα διάβαση του ποταμιού. Είτε ως επίθεση, είτε ως αντεπίθεση πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε διάβαση του Μεϋση το 1940 όπου ο εχθρός θα παραλύσει από μια ταχύτατη προέλαση και διάλυση των οδών επικοινωνίας και ανεφοδιασμού του, αλλά το ίδιο εύκολα να καταλήξει σε Κουρσκ, όπου ο εχθρός θα μας εξαντλήσει και θα χρησιμοποιήσει τις εφεδρείες τις πρώτης στρατιάς για να εισβάλει στην ανυπεράσπιστη δυτική Θράκη. Όποτε καλά τα λέει ο πάτε καλά για την ανάγκη απάντησης στον Έβρο από πλευράς μας, αλλά μια εισβολή που θα έχει ως προϋπόθεση τον εχθρό να προβάλει μονο στατική αντίσταση, την αεροπορία του να αφήνει ανενόχλητη την ΑΣ να καταλαμβάνει καίρια σημεία, τις βαρύτερες μηχανοκίνητες δυνάμεις του να μη χτυπάνε αυτές ακριβώς τις αεροκίνητες δυνάμεις, τις τεθωρακισμένες του δυνάμεις να μην επιχειρούν δίκη τους υπερκεραση- όταν οι δικές μας μπουν στις πεδιάδες, αυτό έχει συμβεί μια φορά: το 1940 στη Γαλλία και νομίζω ότι διδάσκεται σε όλες τις στρατιωτικές σχολές του κόσμου. Χωρίς να θέλω απλά να επαναλάβω αυτα που είπαν οι προλαλήσαντες, οφείλουμε να προσέξουμε ώστε να μην επαναλάβουμε λάθη του ‘22.

 • α.ο.

  Φαντάζομαι ότι αντεπίθεση από τον Έβρο, δεν σημαίνει απαραίτητα κατάληψη ολόκληρης της Αν. Θράκης. Για εμένα τουλάχιστον με το απαίδευτο στρατιωτικό μυαλό, κάτι τέτοιο ακούγεται ως στρατιωτικός εφιάλτης.Η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας σε βάθος κάποιων χιλιομέτρων, ή η κατάληψη της Ανδριανιούπολης θεωρητικά τουλάχιστον, μάλλον θα ήταν αρκετά ώστε να συρθεί η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά ναι… η κατάληψη Ίμβρου ή Τενέδου, για εμένα τουλάχιστον (χωρίς ιδιαίτερη στρατιωτική γνώση κ εμπειρία) φαίνεται πιο εφικτή για εμάς και πιο προβληματική για την Τουρκία. Την ξεπληρώνουμε και με το ίδιο νόμισμα, αυτό της απειλής των νησιών του Αν. Αιγαίου.

 • Β.Κ

  Δεν αναφερομαι απαραιτητα στον Κυπριακο λαο…αλλα στις επιλογες του…

 • Β.Κ

  Μπραβο αγαπητε…χωρις να σε ξερω, τετοια αναλυση μονο καποιος στρατιωτικος μπορει να την κανει.Ομολογω οτι με καλυψες πληρως, ειδικα στον επιλογο του κυριως κειμενου σου.

 • Giorgos Tsagaris

  Aσε να λενε..αυτα μας φαγανε….

 • Πάτε καλά;

  1α. Πες μου ΜΙΑ διακλαδικη ασκηση της 1ης στρατιας. Μια, οχι τρεις.

  1β. Το σχεδιο Schlieffen δεν αναφερθηκε τυχαια: η λογικη ηταν πως οι κατω χωρες δε θα ειχαν τις δυναμεις να αντιδρασουν και να καθυστερησουν τους γερμανους. Το αυτο και με τους γειτονες: Και να αντιδρασει η Βουλγαρια, αφου δεν εχει δυναμεις, δε θα καταφερει να σταματησει τους γειτονες. Η λογικη τους ειναι πως «ψιτ, δεν εχουν δυναμεις και εμεις σε 48 ωρες θα ειμαστε στα ελληνοβουλγαρικα συνορα και θα χτυπαμε τις εφεδρειες τους».
  1γ. Σιγουρα θα φερει πολιτικες και διπλωματικες αναταραξεις αλλα η λογικη τους ειναι ‘ετσι κι αλλιως εχουμε πολεμο και θα βαλλομαστε πανταχοθεν ΑΛΛΑ αν παμε στις διαπραγματευσεις με τους Ελληνες κατεστραμμενους, θα βγουμε κερδισμενοι στο τελος’ σε φαση Ισραηλ.

  2. Θελω λιγο να παρακαμψω τους ιστορικους λογους αεροκινησης/αερομεταφορας. Οχι επειδη εχεις αδικο αλλα γιατι πλεον το ΓΕΣ/ΓΕΕΘΑ εχει καταστησει την αεροκινηση κυριο δογμα. Οχι μονο λογω δογματος βραχονησιδας (Επαιξε σημαντικο ρολο) αλλα γιατι εχει καταστησει κυριο σκοπο του την ικανοτητα αερομεταφορας ενος συνταγματος με ενα κυμα (εξου και η επιμονη του να παρει σινουκ και NH90). Σε αυτη τη γραμμη ειδαμε τοσο τον Μανωλά όσο και τον Φράγκο ( ο οποιος επειμενει στην δημιουργια του 547 στην Κρητη ακομα και τωρα ως αποστρατος). Οχι πως η μοναδα δεν εξυπηρετει ΚΑΙ τοπικα συμφεροντα αλλα το ερωτημα ειναι γιατι ενας αποστρατος απο τη Μακεδονια να επιμενει στην ορθη επανδρωση και εξοπλισμο μιας μοναδας στην Κρητη αν ειναι καθαρά για λόγους τοπικιστικών συμφερόντων και πως η μοναδα δεν εχει σχεδιο δρασης. Νομιζω θα συμφωνησεις πως εδω το επιχειρημα σου δε στεκει και πως κατι αλλο πρεπει να τρεχει απο πισω. Αλλο πως οι αερομεταφερομενες χρησιμοποιουνται ως μαιντανος (απο την εσωτερικη ασφαλεια μεχρι τα σταγγερ του Εβρου) και αλλο αν οντως υπαρχει σκεψη στο ΓΕΕΘΑ για συγκεκριμενη χρηση τους εν ωρα πολεμου.

  3. Κοιτα, εσυ μπορει να πιστευεις πως το ΠΝ θελει τα ΑΦΝΣ καθαρα για λογους ρουσφετιου. Οχι πως η τιμη δεν ηταν τρελα υπερκοστολογημενη, πως δεν υπηρχε βορβορωδης ιστορια πισω απο την προτιμηση της LM, πως ειναι σκανδαλο ανταξιο του ΑΚη αλλα αυτο δεν εξηγει την εμμονη του ΠΝ για τα ΑΦΝΣ. Και ειλικρινα, δε θελω να ακουσω το «θελουν κοσμο με στολες πιλοτου». Προφανως το ΠΝ εχει στο μυαλο του κατι πολυ συγκεκριμενο με τα ΑΦΝΣ και αυτο που φαινεται απο τον εξοπλισμο ειναι η ικανοτητα στοχοποιησης σε ξηρα-θαλασσα-αερα. Αν αυτο συνδυαστει με την υπαγωγη της ΑΣΔΕΝ (που ακομη και τωρα λενε πως δε θα ειναι 100% υπαγωγη αλλα θα εχει καποια στοιχεια), φαινεται πως η ΑΣΔΕΝ τεινει να υβριδοποιηθει. Αυτο σημαινει πως δ θα δινει μονο η τοπικη διοικηση στοιχεια στον ανωτατο διοικητη της αλλα πως ΠΝ και ΑΣΔΕΝ θα λειτουργουν ως ενα. Δλδ οπως εγραψα και στον αχεροντα μπορει τα ΑΦΝΣ να δινουν στοιχεια σε μια μοιρα ΠΒ ή η τοπικη διοικηση να δινει στοιχεια σε μια τορπιλακατο κοκ. ΕΚει κολλα και η «υπαγωγη» της ΑΣΔΕΝ στο ΠΝ- η λογικη ειναι να μειωθει ο χρονος from sensor to shooter. Και μπορεις να λες πως δεν εχω επαφη με την ΑΣΔΕΝ αλλα τουλαχιστον οφειλεις να ομολογησεις πως τα πραγματα κινουνται ηδη προς την κατευθυνση που περιγράφω άρα μάλλον δεν ειμαι τοσο εκτος πραγματικοτητας…

  4.α. Ας αρχισουμε απο κατι που θελω να ξεκαθαρισω: Ουδεποτε ειπα πως δε θα εχουμε απωλειες εν καιρω πολεμου, ειδικα στην ΑΣ. Ουδεποτε. Αυτο που λεω ειναι πως ο στοχος ειναι τα ΤΘ να συγκρουονται με ελαφρυτερους και αποδυναμωμενους σχηματισμους, «τρεχοντας» μπροστα οσο τους επιτρεπει η διαταξη, μη σκεφτομενα αν ακολουθουν τα …παπακια.

  Και αυτο θα γινεται γιατι ολη το ΠΒ στη μαπα απο τους απεναντι και τη φθορα θα τη φαει η ΑΣ, ορος που χρησιμοποιησα ως «ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ» δεν μπηκε τυχαια. Ποιος τρωει τις σφαιρες και το ξυλο, ο διασημος ή ο σωματοφυλακας; Καπως ετσι και η ΑΣ, δλδ απο τα Apache και τα Kiowa και οι αερομεταφερομενοι περιμενω στο τελος του πολεμου τρομακτικες απωλειες αλλα ειλικρινα δεν με νοιαζει αν καταφερουμε να φερουμε τους ΤΘ οσο πιο βαθια στην εχθρικη επικρατεια γινεται. Δλδ να στο κανω λιανα:

  Δεν εχω αυταπατες πως δε θα εχουμε απωλειες (και δη βαριες) αλλα δε βλεπω γιατι αυτο πρεπει να μας περιοριζει απο το να κανουμε προελαση εν καιρω πολεμου στην Α. Θρακη, αν οι απωλειες ειναι στην ΑΣ. Οι ΤΘ πρεπει να διαφυλαχθουν για να κανουν προελαση-και ολες τις υπολοιπες εστιες που αφηνουν ακαλυπτες ερχονται σε 1η φαση η ΑΣ (ειπαμε αεροεμταφερομενοι included) και πισω τα ΜΚ να τα …σκουπισουν, οπως ΑΚΡΙΒΩΣ περιγραφει το δογμα army of excellence. Γιατι στο πλαισιο αυτο τη…φθορα (αν θες να πεις τη βρωμικη δουλεια) την τρωνε η ΑΣ και το ΜΚ ΠΖ και οι ΤΘ ειναι μπροστα καταπινοντας χλμ και ελαφρυτερες δυναμεις. Δες τα ως δορυ και ασπιδα-δορυ ειναι οι ΤΘ, δεν αναλωνονται με σε αρματομαχιες, διασπανε την αντιπαλη διαταξη. ΜΚ ΠΖ και ΑΣ ειναι η ασπιδα, αναλαμβανουν να προστατεψουν τους ΤΘ και να φανε αυτες τα χτυπηματα απο τα αντιπαλα οπλα.

  4β. Το σχεδιο που περιγραφεις στη Θρακη ειναι ενα σχεδιο πιο …υποτονικο που δε θα φερει καταστροφη των δυναμεων του αντιπαλου. Επομενως, δε φερνει τη νικη σε ενδεχομενο ελληνοτουρκικο πολεμο. Ειναι ενα σχεδιο που θα το ελεγα παθητικο (με ολο το σεβασμο) οπου η λογικη ειναι «καθιστε να δουμε αν αποκρουσουμε με το ΜΚ ΠΖ τον αντιπαλο και αναλογως με το πως θα παει το πραγμα, κανουμε χρηση των ΤΘ». Θεωρω πως δεν αντικατοπτριζει τη λογικη του επιτελειου γιατι τοτε οι ΤΘ θα ηταν πιο πισω, ουτε θα ειχε τετοια εμμονη με την ΑΣ το επιτελειο (επιθετικα ελικοτερα και μεταφορικα). Και αυτο γιατι πιστευω πως τα ελικοπτερα μπορουν να κινηθουν σε συνηθες nap of the earth και ειτε να χτυπησουν τθ σχηματισμους ειτε να αποβιβασουν στρατιωτες σε συγκεκριμενα σημεια πριν τον αντιπαλο και απο εκει το ελαφρυ επιλεκτο πζ να αναλαβει να κανει τη δουλεια του.

  4γ. Στην ΑΣΔΕΝ θα συμφωνησεις και εσυ πως το επιπεδο διακλαδικων ασκησεων του επιτελου εχει ανεβει παρα πολυ-δεν ειναι δυνατον να κλεινουμε τα ματια λεγοντας πως απλα η καθε ΑΔΤΕ θα χρησιμοποιησει το ΠΒ ή τα ελικοπτερα για να προσβαλλει τις αντιπαλες θεσεις. Αν ισχυε αυτο, τοτε προς τι οι πολλες και συνθετες διακλαδικες ασκησεις; Αυτο δεν κινειται προς την κατευθυνση που πανε τα πραγματα. Αν δεν πιστεουμε τα KW για επιθεση σε αποβατικες ή αλλες δυναμεις, γιατι καθε χρονο τα Apache πανε και ασκουνται στην ΑΣΔΕΝ;

  4δ. Συμφωνω με την συντριβη του αντιπαλου τοσο επι των ακτων στην ΑΣΔΕΝ οσο και επι της Α. Θρακης. Αλλα δεν πιστευω πως αυτο θα ερθει με το ΜΚ ΠΖ να διεξαγει απλα αμυνα επι της Αλεξανδρουπολης και οπου μπορουμε, να ερθουν και οι ΤΘ για ενισχυση. Αυτο που θες ειναι μια επιθετικη ενεργεια στα νωτα του αντιπαλου, για να κερδισεις πρεπει να βαλεις και κανα καλαθι, οχι μονο αμυνα. Ο ΜΟΝΟΣ που μπορει να παιξει τετοιο ρολο ειναι οι ΤΘ και για αυτο πρεπει να προστατευθει ο….playmaker της ομαδας-αυτο το ρολο μπορει και πρεπει να τον παιξει πρωτιστα η ΑΣ(και οι αεροεμταφερομενοι) και κατα δευτερον, το ΜΚ ΠΖ. Υποψιαζομαστε πως εκει κινουμαστε, υιοθετωντας τα νεα δογματα οπως τα εχει δειξει ο πιο εμπειρος και καλυτερος στρατος του πλανητη.

  ΥΓ. Ο Ελλησποντος ειναι ο πιο νορμαλ στοχος σου κατα την προελαση-ειναι ο μονος που αφηνει διεξοδο διαφυγης και πολλες δυνατοτητες ανεφοδιασμου μεσω ξηρας, αερα και θαλασσας.

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Δεν νομιζω να παρασιτουμε εις βαρος κανενος. Η πολιτική ασφάλειας δεν ειναι μονο τα κονδύλια για την άμυνα. Και σιγουρα για την κατασταση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν φταίει η Κύπρος.
  Και η Ελλάδα δεν πρέπει να το βλεπει ως υποχρέωση, αλλα ως συμφέρον. Εχει συμφέροντα η Ελλάδα από την ασφάλεια της Κύπρου τα οποια δεν είναι αόριστα «εθνικά».
  Δεν ειμαι αμεσος γνωστης της πολιτικής καταστασης στην Ελλάδα αλλά δε νομιζω η παιδεία και η υγεια να ζοριζονται λογω των δαπανών για την άμυνα. Θα ελεγα τα προβληματα του ελλαδικού κρατους ειναι αλλου.
  Τεραστια προβληματα εχουμε κι εδω, αλλα παρασιτα δεν είμαστε.
  Και συμφωνώ, ο δυο τελευταίες κυβερνήσεις εδω ειναι εθνικα τραγικες αλλα σαν την δικη σας οχι… :-)
  Υ.Γ. φετος το κυπρικο ΥΠΑΜ απορροφησε το 105% των κονδυλίων του.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Όταν βλέπω πάντως τους Κύπριους αδελφούς να φέρνουν φαβορί των Αναν-στασιάδη στις δημοσκοπήσεις, το Κυπριακό να είναι 5η προτεραιότητα και η Άμυνα μηδενική, πραγματικά απορώ αν υπάρχει ελπίδα και σωτηρία.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Πιθανον να μην υπάρχει σωτηρία. Αλλα τα εθνικά θέματα ποτέ δεν υπηρξαν προτεραιότητα σε εκλογες οτι και να λενε οι δημοσκοπήσεις…

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Μην είσαι τόσο σίγουρος για τις απόψεις του Κοτζια και ασε τι λένε εδώ οι πολιτικοί για κομματικους λογους.
  Δηλαδή η απαίτηση είναι να καταβάλουμε αντίτιμο για υπηρεσίες; Αμα είναι έτσι να βγούμε σε προσφορές, μπορεί να βρούμε καλύτερες τιμές…
  Το κρατάω μέχρι εδώ. Δεν υπάρχει λόγος συνέχισης και εκτροχιαζουμε την συζήτηση σε off topic

  • Β.Κ

   Ειπα εγω για τελος;;Ειπα για αντιτιμο και τα λοιπα που λες;;Αγαπητε, θελω να συνεργαστουμε καλυτερα και να ξυπνησουνε εκατερωθεν.Γιατι Κυπρος χωρις Ελλαδα και Ελλαδα χωρις Κυπρο δεν γινεται.Το κλεινω κι εγω εδω.

  • the division bell

   Επειδη τεθηκε σαν ερωτημα: Ναι οι (κοστοβορες) υπηρεσιες εχουν αντιτιμο. Προσφορες καλυτερες απο το τζαμπα δυσκολο να βρεθουν…
   Δεν χρειαζεται απαντηση, απλα να ξεκαθαριζουμε τα πιστευω μας, γιατι το τζαμπα εχει και ορια.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Όλοι οι Κύπριοι που είναι θαμμένοι στην Ελλάδα τζάμπα ήρθαν και τζάμπα σκοτωθηκαν.

    • the division bell

     Ισχυει και αντιστροφα αγαπητε (και Ελλαδιτες αφησαν τα κοκκαλα τους στην Μεγαλονησο). Επισης η επικληση στο συναισθημα δεν ειναι επιχειρημα. Ειδικα απο την στιγμη που στο κρατος που πλερωνει για να υφισταται αυτη την στιγμη Κυπριακη Δημοκρατια διαλυονται σχολεια, Πανεπιστημια και νοσοκομεια λογω ελλειψης πορων, ενω οι ΕΔ του προσπαθουν να τα βγαλουν περα με λειτουργικο προυπολογισμο 250Ε (αδυνατον). Ειναι εξοργιστικο να μην συνεισφερει το Κυπριακο κρατος στον αμυντικο προυπολογισμο αναλογα με τις δυναμεις του. Αυτο και ας το αφησουμε εδω παρακαλω.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Γενικώς θεωρείται ότι ἡ βαρυχειμωνιά δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις.
  Ὡστόσο,ἡ ιστορική εμπειρία,ίδίως στην Ρωσία,δείχνει ότι μπορεί να ευνοήσει αυτόν που είναι καλύτερα προετοιμασμένος να την αντιμετωπίσει.
  Ἄς σημειωθεί όμως,ότι ειδικά στον Έβρο,ἡ δυσχερέστεη εποχή για κινήσεις είναι ἡ άνοιξη,όταν λειώνουν τα χιόνια στις οροσειρές της Ροδόπης και του Αίμου,και ανεβαίνει θεαματικά ἠ στάθμη και ἡ ορμή του Έβρου,ενώ τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο,οἱ έντονες βροχοπτώσεις,εκτός των άλλων,δημιουργούν θάλασσες λάσπης εκατέρωθεν του ποταμού.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Θετική ψήφος για το α),αλλά το β) δέν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
  Το πιθανώτερο,και πολύ ευπρόσδεκτο,θα είναι ἡ Ίμβρος και ίσως και ἡ Τένεδος,να πέσουν σάν επιστέγασμα της προηγούμενης -κατ᾿ευχήν- επικρατήσεως μας,και όχι ὡς ισοδύναμο τετελεσμένο σε πρώϊμη φάση.

 • Ivy Chris

  Οι αναβαθμίσεις, μετατροπές & προμήθειες στο US Army γίνονται τμηματικά.
  Μέχρι τώρα είναι είναι τα 117 Delta που αναφέρεις, καθώς και
  στις 5/3/2014

  «..Officials of the Boeing Defense, Space & Security segment in Mesa, Ariz., will provide 10 new AH-64E Apache Guardian attack helicopters, as well as 72 remanufactured AH-64Es under terms of the contract, awarded by the Army Contracting Command at Redstone Arsenal, Ala.»

  στις 20/2/2015
  «…Officials of the Boeing Defense, Space & Security segment in Mesa, Ariz., will build 35 new AH-64E Apache Guardian attack helicopters with advanced avionics under terms of the contract modification, awarded by the Army Contracting Command at Redstone Arsenal, Ala.»

  στις 16/3/2017
  «…Boeing and the U.S. government recently signed a five-year, $3.4 billion contract through which the Army, and a customer outside the U.S., will acquire the latest Apache attack helicopter at a significant savings to taxpayers.
  This is the first multi-year agreement for the Apache “E” variant. The Army will receive 244 remanufactured Apaches while 24 new ones will go to the international customer.»

  & στις 2/10/2017
  «…Officials of the Boeing Defense, Space & Security segment in Mesa, Ariz., will provide 22 AH-64E Apache Guardian attack helicopters and helicopter avionics under terms of the full-rate production Lot 7 order from the Army Contracting Command at Redstone Arsenal, Ala.»
  Μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 117+ 72 + 244= 433 D->E
  & αγορές νέων Ε Guardian 10+35 +22=67

  O US Army έχει δηλώσει ότι επιθυμεί 690 Ε μέχρι το 2025.
  Εως τώρα έχει υπογράψει για 433+67=500
  Απομένουν ακόμη 190 τμχ που μάλλον θα αφορούν μετατροπές.
  Όσον αφορά το ήδη υπάρχοντα στόλο των Apache, υπάρχουν αναφορές για 775 & 800 Ε/Π
  Σε κάθε περίπτωση, θα απομείνουν πρπ από 50 έως 150τμχ χωρίς αναβάθμιση, υπό τη προϋπόθεση ότι ο αριθμός των παραγγελιών για καινούργια «Ε» θα παραμείνει 67

 • Cynaegeirus

  «Προφανως δεν εχεις γνωση των ασκησεων που εκτελει το 547 »

  αδερφέ μην υποστηρίζεις μονάδα της 71 ή των αλεξ όταν δεν υπάρχουν μέσα μεταφοράς ή αυτά πρέπει να φτάσουν στο νησί μέσω σικελίας.

  » οτι ο ΕΣ ειναι στο ΣΥΝΟΛΟ του σχεδον ενας επιστρατευομενος οργανισμος »

  ΗΤΑΝ

  είναι επαγγελματικός στρατός με 50,000 στελέχη και 30,000 κληρωτούς σε ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ καθήκοντα με μηδενική εκπαίδευση.

  «Δεν εξηγειται αυτη η απαξιωση απο ορισμενους των δυνατοτητων που παρεχει η νησος Κρητη σε κοσμο και υποδομες,οπως επισης και ασφαλειας αυτων λογω απυροβλητου απο τον αντιπαλο αποτελωντας σχετικα ασφαλη χωρο εξαπολυσης ενισχυσεων.»

  πιο απυρόβλητο; ποιες υποδομές; ούτε η σαλαμίνα έχει καλά καλά υποδομές και η ίδια δεν είναι στο απυρόβλητο και έχει και πάτριοτ.

  οι δυνάμεις που πρέπει να πάει εκεί σε ποιο μέτωπο θα κατευθυνθούν εν καιρώ πολέμου;
  στην κύπρο; έχει 800,000 ντόπιους.
  στα νησιά; ας πάνε εκεί απο ΤΩΡΑ.

  «Εχεις υποψην σου ποσα Τ.Α.Ε. επιχειρουν στο νησι και με τι εμπειρια?»

  έχω υπόψιν 4 ΤΕ σε νήσο συνόρων με rayban, ξαπλώστρα και φραπέ και αυτό προ 15ετίας που είχαμε λεφτά και θητεία.

  «Ως γνωστον οι ΠΖΝ και ΚΔ δεν εχουν καμια σχεση με τις Α/Μ.»

  οι τελευταίες είναι χειρότερα εκπαιδευμένες και δεν έχουν δικά τους μέσα μεταφοράς. αποτελούν πεζικό γραμμής για ξεσκάτωμα στον έβρο ή στα βόρια σύνορα. δεν πρόκειται ποτέ να δουν νησί με δύναμη μεγαλύτερη του λόχου. ΓΙΓΑΝΤΙΑ σπατάλη χρημάτων και υποδομών.

  η μόνη ελπίδα του στρατού για να βγάλει τον 21 αιώνα είναι να απαγορεύεται σε άτομα που μένουν κάτω της Θεσσαλονίκης να μπαίνουν ΣΣΕ και ΣΜΥ.

  • Giorgos Tsagaris

   O EΣ φιλε Κυναιγυρε εχει αυτους που περιγραφεις (50000+30000) για να υποδεχθουν αλλους150000 μηπως και την παλεψει.Επαγγελματικος ειναι μονο ως προς τη θεωρια.Ουτε ως προς τη αμοιβη ουτε ως προς την εκπαιδευση τους ή την αποτελεσματικοτητα τους (σε καποιο πσοστο).
   Κοσμος στα νησια υπαρχει.Εκπαιδευση χρειαζεται.
   ΔΕΝ προτοποθετεις την εφεδρεια σου στο μετωπο.Συνταγη ολεθρου.
   Αναφερομαι στα Τ.Α.Ε. της ΕΛΑΣ οπου στο νησι και μεγαλη και εξοπλισμενη και εκπαιδευμενη δυναμη ειναι.Σε συνδυασμο με την Εθνοφυλακη καμια αλλη μοναδα του ΕΣ δε χρειαζεται για εσωτερικη ασφαλεια στην Κρητη.Και λιγο επαφη με την πραγματικοτητα…….

   Υποδομες?
   Σουδα,πολλα αλλα λιμανια 5 αεροδρομια και παρα πολυ κοσμο εκπαιδευμενο με θητεια στις ΚΔ.Που αλλου υπρχουν αυτα?
   Η Σαλαμινα εν ετει 2018 και με το ΤΝ να σουλατσαρει οσο και οποτε θελει στο Σαρωνικο ειναι μια τεραστια ποντικοπαγιδα.
   Μαντεψε ποια ειναι τα ποντικια.
   Τωρα οποιος πιστευει οτι θα βληθουν βασεις ΝΑΤΟΙΚΕΣ (ή σε αμεση -καποια μετρα-γειτνιαση με αυτες (Σουδα ,115) απο τους Τουρκους με βαλλιστικους-τι αλλο- αστειας ακριβειας με ρισκο να πληξουν Αμερικανους και ΕΕ στρατιωτικους να μας το τεκμηριωσει.
   ΟΝΤΩΣ η εκπαιδευση και ο εξοπλισμος των Α/Μ ΔΕΝ εχουν καμια σχεση με τους ΠΖΝ και ΔΚ και γι’αυτο(οπως αλλωστε και λογω αντικειμενου) δεν πρεπει να μπαινουν ουτε καν στην ιδια παραγραφο,ποσο μαλλον προταση.

 • giannis kalyvas

  1 αγαπητέ για την Βουλγαρία ήδη είπα ότι το θεωρώ απίθανη σαν πιθανότητα (απίθανη μεν αλλά λαμβάνεται υπόψη να είσαι σίγουρος) , δεν έχει σχέση του τι επιπέδου είναι ο βουλγαρικός στρατός είναι πιο πολύπλοκο από το να μετράμε τα μεγέθη απλώς , εξάλλου εκτός των άλλων η Τουρκία βασίζεται για την οδική πρόσβασή της στην Ευρώπη σε 2 χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία , πιστεύεις ότι θα ρισκάρει να αποκοπεί πλήρως μόνο και μόνο για να εκτελέσει μια κίνηση που κανείς δεν εγγυάται την επιτυχία της ;

  2 για το 547 να μου επιτρέψεις αλλά γράφω σχετικά στον φίλο Κώστα πιο πάνω

  3 για τα Ρ-3 δεν ανέφερα ποτέ για μίζες , να πω απλώς ότι ισχύει ότι έγραψα , έχει χρησιμότατους αισθητήρες αλλά μικρής αξίας λόγω του φορέα τους σε περίοδο επιχειρήσεων , είμαι σίγουρος όμως ότι θα χρησιμοποιηθούν αναλόγως , για κάθε τι υπάρχει και χρησιμότητα

  από τη άλλη δεν σημαίνει ότι στα νησιά ιδίως δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει απέναντι , μακάρι το Ρ-3 να αυξήσει αυτές τις δυνατότητες …

  έχουμε απλώς διαφωνία περί του τι σημαίνει ρίσκο , άλλο το υπολογισμένο ρίσκο που θα πάρεις αφού εξετάσεις δεδομένα πλήροφορίες διάταξη δυνάμεων απώλειες ΔΜ και άλλο το να πάρεις ρίσκο απλώς για το πάρεις σαν να πρέπει να αποδείξεις κάτι

  εσύ βλέπεις μόνο το πολεμικό κομμάτι σαν να κουνάμε πιόνια σε έναν χάρτη , στην σκέψη σου δεν βάζεις καθόλου το κομμάτι διπλωματία , προπαγάνδα , αντοχής της κοινωνίας , αντοχή της οικονομίας , το θέμα ΔΜ δηλ καύσιμα πυρομαχικά ανταλλακτικά ζημιές μάχης απώλειες προσωπικού κτλ … θα σου πρότεινα πριν επιμείνεις για προελάσεις στον Μαρμαρά να μελετήσεις τον χώρο της Ανατ. Θράκης καλά , βέβαια και αυτό δεν είναι υποτίμηση ή μομφή δεν έχεις την εκπαίδευση που θα είχε κάποιος που θα έπαιρνε στην πραγματικότητα αυτήν την απόφαση που θα ήταν αποτέλεσμα ανάλυσης πολλών παραγόντων , σε επίπεδο πολεμικών παιγνίων φτάνουμε στην Άγκυρα αλλά σε κανένα παίγνιο δεν μπορείς να αναπαραστήσεις την πραγματικότητα

  προελάσεις γίνονταν γίνονται και θα γίνονται , είναι ένας ελιγμός και όχι αυτοσκοπός , πριν όμως θα πρέπει να έχεις μελετήσει το έδαφος στο οποίο θα κινηθείς , την ισχύ και διάταξη του αντίπαλου , να έχεις φροντίσει από πρίν να ασφαλίσεις το έδαφος που καταλαμβάνεις εκκαθαρίζοντας κάθε εστία αντίστασης , να έχεις διασφαλίσει την ΔΜ σου για όσο χρονικό διάστημα θεωρείς ότι θα απαιτηθεί να εκτελέσεις το σχέδιο σου , να έχεις φροντίσει να έχεις συμμαχίες που θα εξασφαλίσουν ότι η πολεμική σου μηχανή θα συνεχίσει να λειτουργεί κτλ

  νομίζω ότι το πλατιάσαμε πολύ , εσύ έχεις την πολυτέλεια να ονειρεύεσαι προελάσεις , ένας στρατιωτικός δεν ονειρεύεται αλλά ζυγίζει , κάθε κίνηση και ελιγμό που πρέπει να εκτελέσει πρέπει να τον μελετήσει με βάση κάποια δεδομένα , δεν κινείται με γνώμονα «γιατί αυτός και όχι εγώ» ούτε θα λέει «ε αφού το έκαναν οι ισραηλινοί στο Σινά να το κάνω και εγώ» , σε κάθε περίπτωση αυτά είναι απλώς συζητήσεις η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη , μελετάς την στρατιωτική ιστορία και τις εμπειρίες άλλων αλλά δεν την παπαγαλίζεις , δεν έχουν όλα εφαρμογή σε όλα και σε όλους

  χάρηκα για την ανταλλαγή απόψεων

 • Β.Κ

  Να με συγχωρεις αγαπητε, αλλα δεν ειμαι απολυτος, πικραμενος ειμαι….οταν ο αδερφος μου απομακρυνεται, αντιδρω…

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Υπάρχουν και αυτοί οἱ Κύπριοι,ενδεικτικά και μόνο,επειδή το βρήκα πρόχειρο
   https://www.youtube.com/watch?v=qqizjdI6EQY

   • Β.Κ

    Υπαρχουν και Κυπριοι, που ενω φοιτουν σε Ελλαδιτικες Στρ.Σχολες και Πανεπιστημια, να εχουν screensaver καιομενη την Ελληνικη σημαια.Εχω υπηρετησει Κυπρο αγαπητε Αχεροντα.Ξερω οτι υπαρχουν παυριωτες, που ευτυχως πλειοψηφουν. Αλλα υπαρχουν και μειοδοτες…Κι επειδη ειναι ανεξαρτητο κρατος, με φοβιζει πιθανη μελλοντικη απομακρυνση.

    • Η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης περί Ελλάδας και Κύπρου δεν κάνει καλό. Επειδή αγγίζει μια υπαρκτή πληγή και επειδή έγινε με σωστό τρόπο και διάθεση εθνικής ενότητας από όλους, αφέθηκε να συνεχιστεί.
     Αλλά κάπου εδώ πρέπει να κλείσει.

 • Β.Κ

  Σευχαριστω που καταλαβες τι θελω να πω.Γιατι μερικοι αλλοι δεν με καταλαβαν.Κι εγω εχω γυρισει κι εχω ζησει παντου.Αν η Κυπρος ηταν στην Ελλαδα, δεν θα με πειραζε το τοπικιστικο πειραγμα.Ειναι ανεξαρτητο κρατος ομως, κι αν σημερα διεξαγεις δημοσψηφισμα για ενωση, να μην εισαι σιγουρος για «ναι» σε ποσοστο 95:5.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Τώρα μένει να πείσουμε και τον Πατε καλά,ότι δέν πάμε για γιούργια με το που θα χτυπήσει το καμπανάκι.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Στην Ίμβρο υπάρχουν το πέμπτο σύνταγμα καταδρομών,άρματα,και ρουκέτες Kasirga με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων,δέν είναι αφύλακτο νησί,και μάλιστα με τις ρουκέτες απειλεί και την Λήμνο,δηλαδή είναι ἥδη ενταγμένο στον σχεδιασμό των απέναντι.
  Οἱ Τούρκοι ελπίζουν να μας εμπλέξουν σε ένα Γκουανταλκανάλ στην Ίμβρο,δέν είναι ανυποψίαστοι.
  Επαναλαμβάνω,βάσει στρατιωτικής λογικής,ἡ Ίμβρος και ίσως ἡ Τένεδος θα πάρουν σειρά όταν θα έχει κριθεί υπέρ ημών το παιχνίδι στο Αιγαίο,και όχι στο πλαίσιο μίας ανταποδόσεως τετελεσμένων.
  Ἄν επικρατήσει ἡ στρατιωτική λογική,βεβαίως,και όχι παγκαλισμοί.

  Τα ανωτέρω πάντως,δέν είναι προφητείες,αλλά εκτιμήσεις βάσει λογικής.
  Και οἱ εκπλήξεις,ευχάριστες ἤ δυσάρεστες,δέν μπορούν να αποκλειστούν.

 • SPY_GR

  «…2 πια ΤΕ από 3 αφού τα 2 συγχωνεύτηκαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος όπως λένε οι κακεντρεχείς»

  Μήν τους πιστεύεις, 4 ΤΕΘ είναι ενεργά!

  • giannis kalyvas

   στην Κρήτη αναφερόμουν φίλε μου

   • SPY_GR

    Το ξέρω, από 1 ΤΕΘ σε κάθε Νομό.

 • Γεράκι

  Γενικά το σκεπτικό σου περί ισχυρού α/α δικτύου δεν θα ήταν λάθος αν αφορούσε κάποια άλλο γεωγραφικό πεδίο. Ειδικά όμως για το ιδιόμορφο γεωγραφικό ανατολικό νησιωτικό πεδίο πάνω στα τουρκικά παράλια δεν βρίσκει εφαρμογή και κινείται ως εκ τούτου σε λάθος κατεύθυνση με λάθος δεδομένα.

  Πχ η αναφορά σου για τα κρίσιμα λεπτά, τις εμβέλειες των 50-70km κι όσα έχεις αναφέρει. Και ναι, ο εχθρός προφανώς σε επιθετική ενέργεια υπολογίζει απώλειες, άρα αναλώσιμα μέσα και δυναμικό κι έχει κι από τα δύο αρκετά ώστε να χαρακτηρίζονται αναλώσιμα σε αντίθεση με σένα και τα α/α σου μέσα.

  • Ivy Chris

   Συμφωνώ ότι η ΑΑ κάλυψη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί πρόκληση, η οποία όμως προφανώς δεν αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα συστήματα.
   Το θέμα όμως της αναλωσιμότητας είναι σχετικό.
   Με την ίδια λογική το Ελληνικό πυροβολικό είναι αναλώσιμο και ειδικά οι RM-70 όταν απέναντι θα υπάρχουν οι Bora, Sakarya, Kasigra, Yildirim χωρίς ΑΑ προστασία, καθώς και όλες οι στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις χωρίς φυσικά να ισχύει το ίδιο για τον αντίπαλο.
   Λόγω δε αυτών των δυνατοτήτων απορώ που δεν έχουμε αποσύρει ακόμη και τα υπόλοιπα συστήματα από το Αιγαίο.
   Αναλώσιμα είναι όλα τα οπλικά συστήματα ανεξαιρέτως.
   Αποδεικνύεται όμως ότι μεγαλύτερη ευαισθησία επιδεικνύουν οι αντίπαλοι στην επιλογή, προμήθεια, χρήση & διάταξη των οπλικών τους συστημάτων με λογικές & συντεταγμένες κινήσεις.
   Είναι άσκοπο να αναφέρουμε τη πιθανή χρήση των KW χωρίς επαρκή ΑΑ κάλυψη στο Α.Αιγαίο εν καιρώ πολέμου με δεδομένο τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων του αντιπάλου.
   Όμως 6 ΑΑ mobile συστήματα μέσης εμβέλειας, με 8 εκτοξευτές το καθένα, με συνολικά 384 βλήματα έτοιμα για χρήση απο κοινού με 12 C-RAM/CIWS θα έκαναν διαφορά, αν συνεπικουρούνταν από πυροβολικό πολλαπλάσιας εμβέλειας και θα έκαναν και τον αντίπαλο να σκεφτεί πολύ σοβαρά το θέμα της αναλωσιμότητας των παραταχθέντων δυνάμεών του στα παράλια. Τουλάχιστον θα βοηθούσαν το πυροβολικό να ανταποδώσει.
   Τα υπάρχοντα είναι ανεπαρκή και σε δυνατότητες και σε αριθμό

   • Γεράκι

    Αγαπητέ τα α/α μέσης εμβέλειας που αναφέρεις δεν μπορεί να τοποθετηθούν τόσο ανατολικά και δεν μπορεί να έχουν ρόλο προστασίας βραχονησίδων, όπως δεν έχει και δεν μπορεί να έχει ρόλο αντιπυροβολικού το ΠΒ της ΑΣΔΕΝ που λες.

    • Ivy Chris

     Δεν έχω αναφέρει πουθενά για ρόλο Α/Α προστασίας βραχονησίδων.
     Μάλιστα ανέφερα ότι: «Για τις βραχονησίδες υπάρχει το ΠΝ & η ΠΑ»
     Επίσης δεν κατανοώ γιατί δεν μπορούν να τοποθετηθούν τόσο ανατολικά, ενώ από δεκαετίες είναι εγκατεστημένοι Σταθμοί ραντάρ περιοχής (ΜΣΕΠ) με αντίστοιχες εμβέλειες.
     Εκτός αν υπονοείτε, ότι δεν μπορεί για άλλους λόγους που παραπέμπουν σε ανειλημμένες δεσμεύσεις.

 • the division bell

  Εχεις δικιο (γι’αυτο δεν αναφερω νουμερα). Αυτο που ολοι τεινουν να ξεχνουν στην σημερινη πραγματικοτητα ειναι οτι ο ΕΣ δομηθηκε ως στρατος ΚΛΗΡΩΤΩΝ στην ειρηνη και ΕΦΕΔΡΩΝ στον πολεμο (οπως ολοι οι εθνικοι στρατοι). Χωρις ουτε τους μεν, ουτε τους δε (ποιοτικα και ποσοτικα), εχεις μεγαλο προβλημα… Και οταν λεω ποιοτικα δεν εννοω μονον την εκπαιδευση αλλα και τον ΜΟ ηλικιας, οπως επισης και οταν λεω ποσοτικα δεν εννοω μονο απολυτους αριθμους αλλα και την αριθμητικη αντιστροφη της ιεραρχικης πυραμιδας…

 • Β.Κ

  Αγαπητε το ολο σχολιο ειναι για να ξυπνησουν κ οι 2 λαοι.Συρρικνωνομαστε τα τελευταια 70 χρονια.Δεν πρεπει να εχουμε αυταπατες.Η Ελλας κανει θυσιες για την Κυπρο, αλλα ενα μεγαλο κομματι του Κυπριακου Ελληνισμου δεν το αναγνωριζει.Εχω τα χρονια και εχω μιλησει με αρκετους Κυπριους, κι εχω σχηματισει την αποψη μου.Επισης εχω υπηρετησει στην Κυπρο, κι αν γινοταν κατι, θα πεθαινα γιαυτην και τους ανθρωπους της.

  ΥΓ.Αν γινει σημερα δημοψηφισμα στην Κυπρο για ενωση, τι πιστευεις οτι θα επικρατησει;;Εγω εχω επιφυλαξεις.

 • Giorgos Tsagaris

  Ευχαριστω πολυ για την απαντηση δες σε παρακαλω την απαντηση μου στον Κυναιγυρο στην αρχη των αναρτησεων.
  Απλα να συμπληρωσω οτι το 547 ειναι αυτο που θα επανδρωθει με ντοπιο πληθυσμο σε ελαχιστες ωρες ΠΛΗΡΩΣ με την ΤΞ να κινειται
  στους »προβλεπομενους» ρυθμους.

 • Giorgos Tsagaris

  »…. Η εικόνα που έχω για το 547 ειναι πως θελουν να ανεβασουν τον αριθμο αερομεταφερομενων στρατιωτων στην Κρητη προς μεταφορα στα δωδεκανησα. Συμφωνω πως εχει γινει…τσαπατσουλικα η ολη κατασταση (θα μπορουσαν απλα να αυξησουν τον κοσμο στην 1η ΜΑΛ)…»

  Δεν μπορει γιατι (δεν θα κουραστω να το λεω) δεν κανουν την ιδια δουλεια…ειναι αδικο για τους Α/Μ και »υποτιμητικο» για τους ΚΔ.
  Ταξι μπορει να ειναι μια Μερσεντες.αλλα δεν κανεις ταξι ενα Wrangler…
  για να γινουυμε και λιγο πιο περιγραφικοι…
  Καλλιστα ολοι οι εφεδροι πρωην ΚΔ του νησιου εως την ηλικια των 35 ετων(και ειναι χιλιαδες) μπορουν να επανδρωσουν την Α/Μ ΤΞ.
  Ανετα.

 • Greek Preparedness

  ΑΧ… τι με εκανες να σκεφτω….μυστικη συμφωνια με Βουλγαρια, ετσι ωστε μολις χρειαστει να ανοιξουν τα φραγματα…
  Αληθεια τετοια στρατηγηματα ειναι εφαρμοσιμα?

  • Β.Κ

   Εφαρμοσιμα ειναι, και μπορει και να εχουν προ-συφωνηθει.Κατι τετοιο ομως δεν προκειται να το μαθουμε ποτε…

 • nonfactor

  Σε παρακαλώ πολύ μην αναφέρεις την λέξη «P3» και οποιαδήποτε λέξη περιλαμβάνει αυτή τη συλλαβή, καθώς και αναγραμματισμούς αυτής όπως για παράδειγμα «C3PO» (από τον πόλεμο τον άστρων κτλ). Θες ο Κυναίγυρος να σηκώσει πυρετό ή να αρχίσει τις ψυχοτρόπες ουσίες; Ήμαρτον πια!

  • Μκ

   :-) :-) :-)

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Μπράβο ρέ,μόνο το μανάρι ὁ Κυναίγειρος να μην συγχυστεί,και δέν φάει την πανακότα του.
   Για τον μπάρπα-Αχέρων,που κινδυνεύει από εμβολή,αδιαφορία,ἔ;

   • nonfactor

    Τα έχεις φάει εσύ τα ψωμιά σου … μπάρμπα-Ωρίωνα!

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     μπάρμπα…πππώς;;;!!!

 • Dhmaratos

  Η ιστορία εξηγεί πως το παρελθόν ενημερώνει το παρόν.
  Οι ΗΠΑ ζουν στην εποχή Nixon με πρόεδρο Trump, και βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση.
  Ετοιμάζεται περιορισμός, παραίτηση.
  Τουρκία ετοιμάζει συμμαχίες για τη μη δημιουργία αντίρροπων δυνάμεων εναντίον της, για αυτό που θα πράξει το επόμενο σύντομο διάστημα.

 • Μάγειρας

  Ακούω συνέχεια για την εισβολή των τούρκων μέσω Βουλγαρίας… Μήπως τελικά αυτοί που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν εναν ελιγμό μέσω Βουλγαρίας είμαστε εμείς;
  Κι εξηγούμαι…
  Σίγουρα έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Βουλγαρία από ότι οι τούρκοι συν οτι μια επίθεση σε εμάς αποτελεί εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος και ίσως νομικά να υπάρχει πάτημα (εννοείται σε συννενόηση με τους Βούλγαρους) να χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό έδαφος για την απόκρουσή της…

 • Β.Κ

  Περα απτη ΔΜ, χρειαζεται και εκπαιδευση και πειθαρχια.Οπως στον Ελληνοιταλικο πολεμο.Μπορει οι Ιταλοι να ειχαν την ΔΜ, αλλα εμεις τα αλλα 2…..

  Δεν ειχε κολλησει μονο η 8η ΤΘΤ.Και δεν ειχαν μονο θεμα «κολληματος» στη λασπη.Περα απο οχηματα, εψαχναν και ατομικα οπλα μεχρι τον Ιουνιο.Ας μην επεκταθουμε παραπανω, μπορει να ειπωθοθν πραγματα που δεν ειναι δημοσια ανακοινωσιμα…

  • Cynaegeirus

   συμφωνώ – γνωρίζω και δικές μας περιπτώσεις οι οποίες δεν μας κάνουν περήφανους. αυτές όμως είναι σε ατομικό ή επίπεδο μονάδας. σε επίπεδο ταξιαρχίας και άνω δεν είχαμε θέματα.
   περάσανε 21 χρόνια. να δω πότε θα μιλήσουμε ανοιχτά για τα ίμια…

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    πότε θα μιλήσουμε ανοιχτά για τα ίμια…
    Μά,όπως και για το ᾿74,όταν δέν θα κινδυνεύει με λυντσάρισμα κανένας πρωταίτιος,ἤ όταν θα έχουμε φάει πιό φρέσκια,και πιό δυνατή σφαλιάρα,οπότε «φρέσκα κουλούρια θα φωνάζει ὁ κουλουράς.»

 • ΧΡΙΣΤΟΣ Γ.

  Επιλογη των πολιτων της Κυπρου ηταν η Ενωση γι αυτο εγινε ο αγωνας της ΕΟΚΑ,Η συμφωνιες Ζυριχης -Λονδινου επιβληθηκαν με ωμο τροπο πανω στον κυπριακο ελληνισμο με απειλη αμεσης διχοτομησης απο το 1960 (σχεδιο Μακ Μιλλαν) αυτο ηταν και το επιχειρημα των Καραμανλη-Αβερωφ για να πεισουν το Μακαριο να τις αποδεχθει.
  Το 1950 οταν εγινε το Ενωτικο Δημοψηφισμα με ποσοστο 95.5% υπερ της Ενωσης ενω η Ελληνικη Βουλη δεχτηκε την κυπριακη αντιπροσωπια η τοτε κυβερνηση Παπαγου αρνηθηκε καν να την δεχτει.
  Εχεις δικαιο οτι ειναι αδικο να επιρριπτεται ευθυνη στο συνολο του Ελληνικου λαου για την καταστροφη του 74 για την ηλιθιοτητα του Ιωαννιδη που ηταν δικτατορας.Δυστυχως δεν ειναι ολος ο κοσμος τοσο μορφωμενος για μπορει να κανει αυτη τη διακριση. Σκεφτου ομως για μια στιγμη πως θ αντιδρουσε ενας οχι τοσο μορφωμενος Ελλαδιτης αν καποια κυπριακη κυβερνηση ανετρεπε με πραξικοπημα ( με 100 νεκρους) μια δημοκρατικη ελληνικη κυβερνηση και σαν αποτελεσμα ακολουθουσε τουρκικη εισβολη κι εχανε η Ελλαδα την Θρακη και την Μακεδονια ,εκδιοκουνταν οι κατοικοι τους και εκτουρκιζονταν,
  Η δημογραφικη αλλαγη στην Κυπρο μετα το 1974 ειναι η μεγαλυτερη στην ιστορια της,
  Για το καλο του Ελληνισμου και σεβομενοι τους νεκρους Ελλαδιτες που επεσαν στην Κυπροτο 1964-1974 και τους Κυπριους εθελοντες του 1821,1897.1912-13 και του 1940 που επεσαν στην Ελλαδα πρεπει απο κοινου να προσπαθησουμε να δωσουμε λυσεις στο δυσκολο αμυντικο προβλημα που αντιμετωπιζει ο ελληνισμος στο συνολο του.

 • SZAE

  Το βασικο προβλημα της ΑΣ ειναι το…οικιστικό καθως πολλά απο τα μεσα της παραμενουν εκτεθειμενα.
  Ο μεγαλος αριθμός ΕΠ θα φερει πολλες δυσκολιες στο τεχνικο προσωπικό καθως η ΑΣ χρειαζεται αμμεσα ενισχυση η οποία θελει και τον αντιστοιχο χρονο για να αποδωσει.
  Συνυπολογιστε οτι τα μεχρι τωρα ΕΠ που εχουν παραχωθηθεί εχουν γράψει περισσοτερες ωρες απο τα ηδη υπάρχοντα με οτι αυτο συνεπαγεται σε συντηρηση.
  Μετα ακολουθουν τα δογματα και οι τακτικες

 • Ivy Chris

  βρε αγόρι μου τους ΑΙΜ τους ανέφερα ως «Τελευταία προμήθεια»
  Ελεος
  Για σκέψου να αγοράζονταν 50/έτος από το 2007-2017 €8Εκ/έτος θα ήταν πολλά ή λίγα?
  Θα ήταν τώρα αρκετοί?

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Όπως έιπα και πρίν,δέν είμαι προφήτης,και εκπλήξεις μπορούν να γίνουν.
  Ιστορικά όμως,είμαστε εμείς οἱ …μάγκες που αιφνιδιαζόμαστε,ἤ «αιφνιδιαζόμαστε» από τους «μπουνταλάδες»,όπως το 1912 Οκτώβριο στο Σόροβιτς (Αμύνταιο,«ατύχημα 5ης Μεραρχίας»),Αφιόν Καραχισάρ 1922,διακοινοτικές ταραχές-τουρκανταρσία Χριστούγεννα 1963 στην Κύπρο,φιάσκο Κοφίνου Νοέμβριος 1967,Αττίλας 1974,Ίμια 1996.
  Μπορείς εσύ να μου υποδείξεις πότε τους αιφνιδιάσαμε εμείς,και το εξαργυρώσαμε κιόλας;

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Άσε,δέν μας πείθεις,σε μάθαμε.
  Στην πρώτη ευκαιρία,θα υποτροπιάσεις πάλι.

  • Mk

   Απολογούμαι και παρουσιάζομαι.
   Να σας συστηθώ:

   Δόλιος υπότροπος…
   Χι..χι…χι..

 • Anonymous

  Γιατί λες για τα Leo1A4? Το έχω ξαναδεί σε σχόλιό σου και θα ήθελα να διαβάσω την θεωρία σου.

  Ο πατέρας μου υπηρέτησε σε Φ/Γ ως πλήρωμα παραλαβής κι έχω ακούσει κι εγώ ιστορίες περί επαγγελματισμού, εξαιρετικής εκπαίδευσης κι υψηλής πειθαρχίας κι οργάνωσης, με τη νεοπαραληφθείσα Φ/Γ να αριστεύει σε FOST του μπαρουτοκαπνισμένου τότε, από τα Falklands, Royal Navy. Όταν υπηρέτησα εγώ σε Φ/Γ, λίγα χρόνια πριν, ας μην το συζητήσουμε, και δεν αναφέρομαι μόνο στους κληρωτούς.

 • Cynaegeirus

  Το 80 που πήραμε τα λεο1 ήταν ήδη ξεπερασμένα, με το λεο2α4 σε υπηρεσία. Οι Γερμανοί μιζωσαν τρέλα Έλληνες και Τούρκους και πήραμε νέες κατασκευές… Το ίδιο ξανά με τα λεο2α6…
  Και στις 2 περιπτώσεις (φυσικά τα 2α6 ήταν η κορυφή στα άρματα) δεν πήραμε ένα τοπικά κατασκευασμένο άρμα σε αριθμούς.
  Πετάξαμε λεφτά που δεν είχαμε…

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Τα λεφτά που δέν είχαμε και τότε και τώρα,τα πετάμε στα βελάζοντα αμνοερίφια και στις ιερές αγελάδες,κατά κύριο λόγο.
   Αλλά ἡ υπόθεση με την επιλογή των Leo-1 εν έτει 1980 έχει επικριθεί και από άλλες πλευρές,αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι όπως συνήθως στην Ἑλλάδα,το πράγμα απέκτησε διαστάσεις μέχρι και «Ἑθνικού Άρματος» στο παρασκήνιο,πρίν,ὡς συνήθως,ξεφουσκώσει σε μία απλή ετοιματζήδικη παραγγελία.
   Για να το κάνω πιό λιανά,σε γενικές γραμμές,«προβλεπόταν»,αλλά μόνο στο κουβεντιαστό εννοείται,ένα πρόγραμμα για νέο άρμα για όλες τουλάχιστον τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες,δηλαδή περίπου 500 άρματα,όπως και 20 χρόνια αργώτερα .(246+252 ήταν αρχικά ἡ πρόθεση,με το τσεκούρι Γιάννου τα 246 έγιναν 170,και τα 252 έγιναν 0.)
   Για την ακρίβεια,ένα πρόγραμμα νέου άρματος σερνόταν επί χρόνια από το 1976 μέχρι το 1988.
   Ἡ μία πρόταση ήταν από την Vickers για το Mk-3 που είχε υιοθετηθεί και από την Ινδία ὡς εγχώριο Vijayanta,ἤ το βελτιωμένο Mk-5 Valliant που θεωρείτο το «μικρό Challenger».
   Στο τέλος,τον Δεκέμβριο του 1980,κάτι μέρες πρίν την επισημη είσοδο στην τότε ΕΟΚ (1η Ιανουαρίου 1981),έγινε ἡ επιλογή του Leo-1,που ανακοινώθηκε όμως τον Απρίλιο ἤ Μάϊο 1981 «για να μήν δημιουργηθούν εντυπώσεις».
   Αρχικά,τίθεται παραγγελία για 106 άρματα,με προαίσεση για 113,με τα οποία όμως θα ξεκινούσε ἡ συμπαραγωγή.
   Νωρίς-νωρίς,πρίν ακόμη παραληφθούν τα πρώτα από τα 106 Leo-1,άρχισαν να εξετάζονται αμερικανικά άρματα.
   Μου μεταφέρθηκε ότι ὁ τότε Διευθυντής Ιππικού-Τεθωρακισμένων,σε συγκέντρωση αξιωματικών της 22ας ΤΘΤ,τον Ιούνιο του 1983,δήλωσε στους παρευρισκομένους ότι είχε προτείνει το Μ1 Ἄμπραμς.
   Εννοείται ότι το υπουργείο ζήτησε προσφορά για 110 Μ60Α3.
   Κάπου εκεί «πνίγηκε» ἡ συμπαραγωγή και τα όνειρα,αλλά ούτε τα Μ60Α3 αξιωθήκαμε να δούμε.(σε εκείνη την φάση)
   Στα χρόνια που ακολούθησαν,1984-1988,σύρθηκε ένας διαγωνισμός όπου συμμετείχαν

   ΑΜΧ-30
   Chieftain
   Vickers Mk-3
   Μ60Α3
   και …Leopard-2

   Στο τέλος αρκεστήκαμε σε 390 μεταχειρισμένα Μ48Α5,και 110 επίσης μεταχειρισμένα Μ60Α1.
   Πρίν όμως παραληφθούν τα Μ60Α1,προέκυψε ἡ συνθήκη CFE και ἡ αναδιανομή του συμμαχικού οπλισμού,οπότε τα άρματα παρελήφθησαν σε αναδιαρθρωμένο πλαίσιο.

   • Cynaegeirus

    Ξέχασες να αναφέρεις οτι η Ελλάδα είχε ΗΔΗ άριστο άρμα το ΑΜΧ-30 το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει με αριθμούς και να εκσυγχρονίσει
    Μαζί του είχε ΑΜΧ-10 ΤΟΜΑ με τα οποία το πεζικό

    αυτό λέγεται αυτοκτονία σε οποιαδήποτε γλώσσα

    Και οι μλκς συνεχίζονται: εκσ τα Μ48 όταν είχαν ήδη πεθάνει 2 φορές, δώσαμε βάρος στα λεο1α5/V με μηδενική θωράκιση όταν ήρθαν 667 Μ60 και δεν προσπαθήσαμε να πάρουμε μια χιλιάδα ακόμα απο τα τελευταία όταν τα πετούσαν οι ιταλοί και οι αμερικάνοι

    οι τέθωρες έχουν κάνει απο τις μεγαλύτερες μλκς στην ιστορία του ΕΣ
    και βλέπετε οτι προχωράνε και τώρα γερά και με πείσμα να ξαναγίνουν ρόμπα διεθνώς με τον εκσ των λεο1α5.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Το ΑΜΧ-30 ΔΕΝ ήταν άριστο άρμα.
     Ήταν ευκίνητο,είχε καλά σκοπευτικά,καλό πυροβόλο,και δεύτερο προβολέα υπερύθρων στην θυρίδα του αρχηγού.
     Αλλά απεργούσε συχνά.
     Και ουδέποτε απέκτησε την δυνατότητα σκοπευμένης βολής εν κινήσει.
     Ούτε τα κυπριακά ΑΜΧ-30 Β2 έχουν τέτοια δυνατότητα.
     Οπότε,όταν προέκυψαν τα -Α5,θεωρήθηκαν προτιμητέα και έναντι του Μ60 ακόμη.
     Όσο για τα Μ48,δέν υστερούσαν θεαματικά έναντι του Μ60,αντιθέτως,με το MOLF θεωρήθηκαν προτιμητέα έναντι του Μ60Α3.
     Έχω ακούσει αντικρουόμενα πράγματα απο λεοπαρντίστες και παττονίστες,δέν μου είναι εύκολο να τοποθετηθώ,αλλά το Μ60 ήταν φετίχ ακόμη καιμετά την έλευση των Leo-1GR.
     Και με τον εκσυγχρονισμό των -1Α5,θα εξασφαλίσουμε θέση στο βιβλίο Γκίνες,και στο πρωτάθλημα γκίνιας που θα ακολουθήσει.
     Όταν έχουμε σνομπάρει εκατοντάδες -2Α4,θα πρέπει να πέσει φωτιά να μας κάψει ἄν ρίξουμε χρήμα στα -1Α5.
     Εκτός κι᾿ἄν είναι ξεκάρφωμα για το ξεπούλημα των -2Α4.