Ανασκόπηση εβδομάδας #106

0
1411

ΓΕΕΘΑ

Ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου η άσκηση EU HEX-Multilayer 2018, ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας που διεξάγει η ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων με εμπλοκή αρμόδιων φορέων του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα. Η άσκηση, διάρκειας 5 εβδομάδων, εκτελέστηκε σε 2 φάσεις. Η Α’ φάση περιέλαβε τη σχεδίαση σε πολιτικό-στρατηγικό επίπεδο και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η Β’ φάση περιέλαβε τη σχεδίαση στο στρατιωτικό επίπεδο και διεξήχθη στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU-OHQ, από 5 έως 23 Νοεμβρίου 2018. Παράλληλα, ασκήθηκε και το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ) στην έδρα της 71 Α/Μ ΤΑΞ. Συνολικά συμμετείχαν στην άσκηση 160 επιτελείς από 13 χώρες. Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, στη Λάρισα, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day-DV Day) της άσκησης, στην οποία παρέστη ο αντιστράτηγος Esa Pulkkinen, γενικός διευθυντής του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ, και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Από 23 έως 30 Νοεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία “ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18”, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στην άσκηση προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα.Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 2 Πυραυλακάτους, 1 Αρματαγωγό, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 3 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64, 2 Διμοιρίες Πεζοναυτών, Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS), 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο,2 Πυραυλακάτους, 6 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο, την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας, την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας, το σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων, την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations) και την εκτέλεση γυμνασίων επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και πυρών επιφανείας. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν παρατηρητές από ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαρόκο και Πορτογαλία.

Στρατός Ξηράς

Το πρώτο 15νθήμερο του μηνός Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού και τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων, πραγματοποιήθηκαν ημερήσιες και νυχτερινές βολές οπλικών συστημάτων, ως ακολούθως:
– Βολές πληρωμάτων αρμάτων, Μονάδων της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ», της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΠΙΝΔΟΣ» και της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΣΟΣ», στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης.
– Βολές Βαρέων Όπλων Πεζικού και Πυροβολικού, Μονάδων της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΑΨΟΣ», στο Πεδίο Βολής Ψηλού Στάλου.
– Βολές Ελικοπτέρων και Επιθετικών Ελικοπτέρων, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού με Ρυμουλκούμενα (Ρ/Μ) Οβιδοβόλα Μ101Α1 (105 χιλ), από το Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών, το Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Μονίμων Λοχιών ΣΜΥ/2018 και τους Υποψηφίους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΠΒ) Μάχης 2018 Δ΄ και Ε΄ ΕΣΣΟ, της Σχολής Πυροβολικού, στο Πεδίο Βολής Μεγάρων. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό ρεαλιστικές συνθήκες και αξιολογήθηκε όλη η διαδικασία στοχοποίησης και εκτέλεσης πυρών, με την εφαρμογή βελτιωμένων τεχνικών και διαδικασιών προσβολής στόχων.

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ), στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, η τελετή απονομής πτυχίων στα 16 αποφοιτήσαντα στελέχη του 104ου Σχολείου Καταδρομών και στα 9 του Σχολείου Απόδρασης Διαφυγής Επιβίωσης Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΔΕ/ΑΣ). Στο Σχολείο Καταδρομών, εκπαίδευση διαρκείας 13 εβδομάδων η οποία ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου 2018, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων, σε αντικείμενα τακτικής ειδικών δυνάμεων, ορεινού αγώνα, ανορθόδοξου πολέμου και αμφίβιων επιχειρήσεων. Στο ΣΑΔΕ/ΑΣ, εκπαίδευση διαρκείας 2 εβδομάδων η οποία ξεκίνησε στις 05 Νοεμβρίου 2018, οι εκπαιδευόμενοι, πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού, εκπαιδεύονται μεταξύ άλλων, σε αντικείμενα όπως είναι αυτά της επιβίωσης και της διαφυγής. Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες απένειμε ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προκήρυξε ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια δύο (2) γυροπυξίδων (Γ/Π) προς αντικατάσταση ισάριθμων εγκατεστημένων Γ/Π στη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, μέσω υπογραφής συμφωνίας πλαισίου ισχύος δύο ετών, προϋπολογιζόμενου κόστους 443.000,00 €.

Πολεμική Αεροπορία

Τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, ο Διοικητής ΝΑΤΟ Airborne Early Warning & Control Force (NAEW & CF), Major General Joerg W. Lebert και ο Διοικητής του ΝΑΤΟ Ε3Α Component, Brigadier General Charles B. McDaniel, επισκέφθηκαν το FOB Aktion, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας Υποστήριξης FOB Aktion, Σμήναρχος (Ι) Απόστολος Καστώρης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Διοικητές ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα θέματα και ξεναγήθηκαν στους χώρους του FOB Aktion.

Κύπρος

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος συμφώνησαν με το Ισραήλ για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες και τελικά (μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας) με την Ιταλία και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο αγωγός αναμένεται να κοστίσει 7 δις δολάρια και να έχει μήκος 2.200 χιλιομέτρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να διαθέσει 100 εκ. Ευρώ για τη μελέτη του, δεδομένου ότι μακροπρόθεσμα θα είναι κομβικός για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ.

Στις 21 Νοεμβρίου 2018 εκτελέστηκε από προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) άσκηση Αγώνα Κατοικημένου Τόπου με σενάριο εξουδετέρωσης ισλαμιστών τρομοκρατών και απελευθέρωση ανακρινόμενου αιχμαλώτου.

Ανατολικός Παρατηρητής

To υπό ανάπτυξη Ραντάρ Πολλαπλών Λειτουργιών Διάταξης Φάσης CAFRAD που προορίζεται να εξοπλίσει τις φρεγάτες αντιαεροπορικής άμυνας TF-2000 του Τουρκικού Ναυτικού εγκαταστάθηκε στο ελικοδρόμιο της Φ/Γ GÖKSU (F497) για δοκιμές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Στις 21 Νοεμβρίου 2018 ο υπαρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού υποναύαρχος Cihat Yayci πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Σημασία των Θαλασσίων Ζωνών – Προβλήματα» στους σπουδαστές του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. Ο Yayci είναι ο βασικός εμπνευστής των ακραίων σεναρίων διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα οποία όλες οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών στην περιοχή πρέπει να γίνουν με την Τουρκία.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την απόσυρση των αυτοκινούμενων πυροβόλων M107 διαμετρήματος 175mm και των πυρομαχικών τους μετά την έκδοση του πορίσματος για την έκρηξη στο φυλάκιο του όρους Süngü με 7 οπλίτες νεκρούς και άλλους 26 τραυματίες στις 9 Νοεμβρίου 2018.

Στις 19 Νοεμβρίου οι πρόεδροι της Ρωσίας Β. Πούτιν και της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν συμμετείχαν στην τελετή ολοκλήρωσης του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού TurkStream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Μαύρης Θάλασσας στην ευρωπαϊκή Τουρκία.

Επίσης οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Χ. Ακάρ και Σ. Σοϊγκου, συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας για να συζητήσουν εκκρεμή θέματα στην περιοχή του Idlib της Συρίας, σε συνέχεια της συμφωνίας της 17ης Σεπτεμβρίου μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.