Ύστατη ευκαιρία για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων;

71
1037
Το ετήσιο λειτουργικό της κόστος της ΕΛΒΟ ανέρχεται στο επίπεδο των 12 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία έχει συσσωρευμένες ζημίες ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Mέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων με κατώτατη τιμή οικονομικής προσφοράς τα 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διακήρυξη του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που δημοσιεύθηκε χθες, τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι τα ακίνητα (οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις) που διαθέτει η εταιρεία στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου της Θεσσαλονίκης, ο εξοπλισμός της επιχείρησης (μέσος χρόνος ηλικίας 25-30 ετών) και τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το σήμα και το διακριτικό τίτλο ΕΛΒΟ, όπως επίσης και κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες.

Τα περιουσιακά στοιχεία διατίθενται συνολικά και όχι διακριτά. Στην πράξη, ο προτιμητέος επενδυτής και πλειοδότης στη διαδικασία θα αναλάβει την ίδια την επιχείρηση. Το προσφερόμενο τίμημα καθορίζει τον προτιμητέο επενδυτή, με την προϋπόθεση ότι τη σχετική απόφαση του Ειδικού Εκκαθαριστή θα στηρίξουν τόσο το ελληνικό Δημόσιο (μέτοχος), όσο και οι πιστωτές που εκπροσωπούν περισσότεροι από το 51% των απαιτήσεων κατά της επιχείρησης. Ειδικά το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ζητήσει την απόρριψη κάποιου συγκεκριμένου διαγωνιζόμενου, «για λόγους προστασίας ουσιωδών συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας».

Ο διαγωνισμός είναι απότοκος της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει ο Ειδικός Εκκαθαριστής της επιχείρησης τον Οκτώβριο του 2014, έπειτα από σχετική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Η υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία βαρύνεται από τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές που ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ ενώ με βάση τον τελευταίο ισολογισμό της επιχείρησης (Φεβρουάριος 2015) εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια. Και αυτό παρότι έχει χρηματοδοτηθεί, μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) από τον κύριο μέτοχο, το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2011-2013 έλαβε 81 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, ενώ το 2014 έλαβε επιχορήγηση 14,5 εκατ. ευρώ για τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, η οποία εξαντλήθηκε το καλοκαίρι του 2015. Παράλληλα, εμφανίζεται να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Καθώς, όμως, βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, προστατεύεται από την έκδοση διαταγών πληρωμής από πιστωτές της και κατάσχεση τις κινητής και ακίνητης περιούσιας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ ως θυγατρική τις αυστριακής Steyr με σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων. Το 1986, μετά από μεταβίβαση της μέχρι τότε αυστριακής συμμετοχής στο Ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία μετονομάσθηκε σε Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της βιομηχανίας, πέρασαν στον Όμιλο Επιχειρήσεων Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ), ο οποίος ανέλαβε και το μάνατζμεντ. Τον Ιούνιο του 2010 η Μυτιληναίος αποχωρεί και η εταιρεία, καθώς και η διοίκηση, επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται ποσοστό 85,49% της ΕΛΒΟ.

Η εταιρεία απασχολεί πλέον 336 εργαζόμενους και το ετήσιο λειτουργικό της κόστος ανέρχεται στο επίπεδο των 12 εκατ. ευρώ (700.000 ευρώ είναι το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας). Τα τελευταία χρόνια το έργο της περιορίστηκε σε δύο μόνο προγράμματα των Ελληνικού Στρατού, την ανακατασκευή 77 ρυμουλκών αρματοφορέων Oshkosh M911, ύψους 7,2 εκατ. ευρώ και την προμήθεια ανταλλακτικών οχημάτων MS 240GD, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2015. Ιστορικά, εξαρτιόταν πλήρως από την εκτέλεση προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είχε αναπτύξει στρατηγική εξωστρέφειας ή δικά της προϊόντα.

Βάσει του νόμου της ειδικής εκκαθάρισης, εάν δύο συνεχόμενοι διαγωνισμοί δεν τελεσφορήσουν τότε τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση επιχείρησης πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, με άμεση απώλεια όλων των θέσεων εργασίας.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και capital.gr