Gripen, το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Βουλγαρίας

59
1269

H υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η προσφορά της σουηδικής Saab επικράτησε στο διαγωνισμό για την προμήθεια 8 μαχητικών αεροσκαφών, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,5 δισ. λέβα ($836 εκατ.), μεταθέτοντας ωστόσο την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση σύμβασης στη νέα κυβέρνηση του Boyko Borissov που αναμένεται να ορκιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η προσφορά της Saab με το JAS 39 Gripen, η μοναδική που προέβλεπε την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών έναντι του ανταγωνισμού, υπήρξε η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη και κατετάγη πρώτη, αν και δεν περιλαμβάνει την τελευταία έκδοση -Ε/F του αεροσκάφους. Σημειώνεται ότι η παραγωγή της έκδοσης -C/D τερματίστηκε στις αρχές του 2015 ωστόσο η σουηδική εταιρεία δεσμεύτηκε για την επανέναρξη της γραμμής παραγωγής και την παράδοση των πρώτων αεροσκαφών εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Βουλγαρικές πηγές αναφέρουν ότι η σουηδική εταιρεία προσέφερε επίσης ελκυστικούς όρους αποπληρωμής καθώς και πλήρες πακέτο εκπαίδευσης, λογιστικής υποστήριξης και προμήθειας οπλισμού.

Η προσφορά για 8 πλεονάζοντα F-16A/B MLU από την Πορτογαλία, μαζί με πακέτο υποστήριξης και οπλισμού από τις ΗΠΑ, βαθμολογήθηκε δεύτερη ενώ εκείνη της Ιταλίας για 8 μεταχειρισμένα Eurofighter Typhoon ήρθε τρίτη.

Μέχρι σήμερα, η Saab έχει κατορθώσει να κατακτήσει σημαντικές αγορές, κατασκευάζοντας 192 αεροσκάφη Gripen C/D για την Σουηδία και πέντε εξαγωγικούς πελάτες. Η έκδοση -C του αεροσκάφους είναι πλήρως διαλειτουργική με τα συστήματα του NATO και ενσωματώνει προηγμένη αεροδυναμική με χαμηλό οπτικό, υπέρυθρο και ηλεκτρομαγνητικό ίχνος, μεγάλης εμβέλειας ραντάρ PS-05/A, ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης και χαμηλότατο κόστος λειτουργίας (κόστος κύκλου ζωής) που κατά τον κατασκευαστή είναι 40% χαμηλότερο συγκριτικά με οποιοδήποτε αντίστοιχο αεροσκάφος. Σε περίπτωση που η Βουλγαρική Αεροπορία απαιτήσει μελλοντικά την ενσωμάτωση των βελτιωμένων δυνατοτήτων της έκδοσης -E/F, η σουηδική εταιρεία δεν αποκλείεται να προτείνει πρόγραμμα αναβάθμισης, πιθανότατα σε συνδυασμό με πακέτο προμήθειας 8 πρόσθετων αεροσκαφών που προβλέπει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της γείτονος για την περίοδο 2020-2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους έλαβε την πολυπόθητη χρηματοδότηση μετά την απειλή παραίτησης του Αρχηγού της Βουλγαρικής Αεροπορίας, Υποπτεράρχου Rumen Radev τον Οκτώβριο του 2015, η οποία και ανακλήθηκε μετά τη δέσμευση του τότε πρωθυπουργού Boyko Borisov για τη διευθέτηση των τεράστιων προβλημάτων του Κλάδου, μεταξύ άλλων του ζητήματος απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους και της προοπτικής εκτέλεσης επιχειρήσεων εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing) του βουλγαρικού εναέριου χώρου από συμμαχικά κράτη. Το τελευταίο αποτέλεσε αντικείμενο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης με το Βούλγαρο υπουργό Άμυνας να κάνει ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, αποκλείοντας οποιαδήποτε μορφή τέτοιας συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo η τελετή παροπλισμού των τελευταίων 3 αεροσκαφών MiG-21 της Βουλγαρικής Αεροπορίας, η οποία επιχειρεί πλέον με συνολικά 27 μαχητικά αεροσκάφη (12 μονοθέσια ΜiG-29 και 3 διθέσια ΜiG-29UB καθώς και 10 μονοθέσια Su-25K και 2 διθέσια Su-25UB), τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστήριξης και διαθεσιμότητας.