Ποιoς σκότωσε το «φάντασμα» της Χεζμπολάχ;

2
1525

Elias Saab. Sami Issa. Safi Badr. Zul Fikar. Αυτά ήταν μερικά από τα ψευδώνυμα του μυστικοπαθούς στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Mustafa Badreddine, που σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την περασμένη Τρίτη, ύστερα από έκρηξη, σε μία από τις βάσεις της σιιτικής οργάνωσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στην Συρία. Με το θάνατο του 55χρονου Badreddine, η Χεζμπολάχ μετράει την πιο σημαντινή της απώλεια μετά τη δολοφονία του εξαδέλφου του και προηγούμενου επιχειρησιακού διοικητή, Imad Moughniyah, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2008 στη Δαμασκό, ενέργεια που αποδίδεται σε συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Badreddine εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 1983 όταν συνελήφθη στο Κουβέιτ και καταδικάστηκε σε θάνατο ενώ προετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις ως αντίποινα για την στήριξη του Ιράκ στον πόλεμο με το Ιράν. Η ποινή ουδέποτε εκτελέστηκε καθώς οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ προχώρησαν σε σειρά απαγωγών πολιτών στη Βηρυτό και τουλάχιστον τρεις αεροπειρατείες για να τον ανταλλάξουν, πριν τελικά καταφέρει να αποδράσει τον Αύγουστο του 1990 με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Έκτοτε χάνονται τα ίχνη του και το όνομά του επανεμφανίζεται το 2011 στο κατηγορητήριο που σχηματίστηκε εναντίον πέντε στελεχών της Χεζμπολάχ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Rafiq Hariri. «Yπάρχουν ελάχιστα έγγραφα στον Λίβανο για τον Badreddine. Δεν έχει διαβατήριο, ούτε καν δίπλωμα οδήγησης, δεν εμφανίζεται να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, δεν είναι καταγεγραμμένος στο φορολογικό μητρώο της χώρας, δεν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί. Είναι σχεδόν σαν ένα φάντασμα στον Λίβανο, που δεν αφήνει ίχνη για τις κινήσεις του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από το 2013 ηγήθηκε των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στην Συρία, αλλά το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει διαφωνήσει τόσο με την ηγεσία της οργάνωσης αλλά και με την Τεχεράνη γύρω από το στρατηγική που ακολουθείται. Ενοχλημένος από την πρόσφατη ρωσική αναδίπλωση, ο Νο2 της Χεζμπολάχ ζήτησε να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της από τα μεγάλα μέτωπα στην Συρία και να περιοριστούν στην μεθόριο με τον Λίβανο. Αν και αρχικά το κτύπημα αποδόθηκε στο Ισραήλ, η σιιτική οργάνωση αναφέρει ότι «ερευνά αν το πλήγμα προήλθε από αεροπορική επιδρομή, πυραυλική επίθεση ή βολές πυροβολικού»…