Κατάρριψη επιθετικού ελικοπτέρου Super Cobra του Τουρκικού Στρατού

30
1167

Οκτώ στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Çukurca της επαρχίας Hakkari, μεταξύ των οποίων και το διμελές πλήρωμα ενός επιθετικού ελικοπτέρου AH-1W Super Cobra. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις 04:50 π.μ. (τοπική ώρα) εκδηλώθηκε επίθεση ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο στρατόπεδο Çığlı της Çukurca και ζητήθηκε άμεσα η παροχή εναέριας υποστήριξης. Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το επιθετικό ελικόπτερο AH-1W Super Cobra που κατέφθασε στην περιοχή για την καταδίωξη των Κούρδων ανταρτών, συνετρίβη στις 05:50 π.μ. από «μηχανική βλάβη» ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάρριψη. Νεκροί είναι οι χειριστές του, Υπολοχαγοί Burak Bahşi και Müjdat Kenan Şahan ενώ από την επίθεση του ΡΚΚ σκοτώθηκαν οι: Αρχιλοχίας Merkan Şahin, Επιλοχίας Ömer Bakır και οι ΕΠΟΠ Λοχίες Nazmi Kapucu, İbrahim Akarsu, Ali Kocakaya και Muammer Arı, όλοι τους από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών με έδρα την Καισάρεια.

Ιστορικό απωλειών

Στις 18 Μαΐου 1997 σημειώθηκε η πρώτη κατάρριψη τουρκικού ελικοπτέρου AH-1W Super Cobra (με σειριακό αριθμό 10604) επίσης στην περιοχή Çukurca του Hakkari μετά από εκτόξευση βλήματος IR φορητού αντιαεροπορικού εκτοξευτή Strela-2M (κατά NATO: SA-7B). Σημειώνεται πως με τον ίδιο τρόπο κατερρίφθη ένα μήνα αργότερα (3 Ιουνίου 1997) μεταφορικό ελικόπτερο AS532UL Cougar του Τουρκικού Στρατού με συνολικά 11 νεκρούς.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2003 κατέρρευσε λόγω έντονης χιονόπτωσης το υπόστεγο στην προκεχωρημένη βάση της Ορεινής Ταξιαρχίας Καταδρομών στο Hakkari με αποτέλεσμα εκτεταμένες φθορές σε τρία ελικόπτερα AH-1W Super Cobra. Aπό αυτά, τα δύο επισκευάστηκαν από την 5η Κύρια Βάση Συντήρησης στην Άγκυρα ενώ το τρίτο κρίθηκε πέραν οικονομικής επισκευής και αξιοποιήθηκε για προσπορισμό ανταλλακτικών.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2008, κατά την εισβολή στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ήλιος», ελικόπτερο AH-1W Super Cobra της 7ης Διοίκησης Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού με έδρα το Diyarbakır δέχθηκε βολή από RPG-7 με αποτέλεσμα τη συντριβή του και το θάνατο των χειριστών του (Λοχαγός Tekin Işık και Υπολοχαγός Gürcan Ulucan). Στις 7 Μαρτίου 2009 κατέπεσε ελικόπτερο AH-1P Cobra του 2ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού στην Καισάρεια λόγω συνθηκών κακής ορατότητας με συνέπεια το θάνατο του διμελούς πληρώματος (Υπολοχαγοί Volkan Koçyiğit και Faik Şimşek). Στις 6 Νοεμβρίου 2009, ελικόπτερο AH-1P Cobra πραγματοποίησε βαριά προσγείωση λόγω τεχνικής βλάβης στο Siirt με αποτέλεσμα των ελαφρύ τραυματισμό των χειριστών.


Επιβεβαιώνεται η εκδοχή της κατάρριψης σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 14 Μαίου όπου μαχητής του ΡΚΚ χρησιμοποιεί φορητό αντιαεροπορικό εκτοξευτή 9K38 Igla κατά του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου:

https://youtu.be/JCM3d4nkUmk