Παραδίδονται τα ελικόπτερα Chinook, στην αναμονή για Kiowa Warrior

61
1237

Ομαλά εξελίσσεται το πρόγραμμα απόκτησης 10+5 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα αμερικανικά πλεονάσματα καθώς ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου η επιλογή των καταλληλότερων μετά από επιτόπια επιθεώρηση αρμόδιας επιτροπής του Γενικού Επιτελείου Στρατού με επικεφαλής τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού. Εκτός απροόπτου, η πρώτη παρτίδα ελικόπτερων αναμένεται στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης εργοστασιακού επιπέδου στις ΗΠΑ, οπότε θα υλοποιηθούν σημαντικές μεταβολές στην υφιστάμενη οργανωτική δομή της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Με την παραλαβή της δεύτερης παρτίδας στα τέλη του τρέχοντος ή τις αρχές του επόμενου έτους, η Αεροπορία Στρατού θα διπλασιάσει το στόλο των CH-47D Chinook, διαθέτοντας συνολικά 30 ελικόπτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα συνολικής αξίας $150 εκατ. ενεργοποιήθηκε με σημαντική καθυστέρηση καθώς η προκαταβολή ύψους $23 εκατ. κατεβλήθη μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Με βάση την σχετική ειδοποίηση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ στις 11 Δεκεμβρίου 2014, παρέχονται 10 ελικόπτερα CH-47D Chinook, 23 κινητήρες T55-GA-714A, 12 αισθητήρες προειδοποίησης βλημάτων AN/AAR-57, 12 σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-220 High Frequency (HF), 12 σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-186 Very High Frequency (VHF), 12 σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-164 Ultra High Frequency (UHF)-AM, 12 συστήματα VOR ILS τύπου AN/ARN-123, 12 συστήματα AN/ARN-89 ή AN/ARN-149 Direction Finder Sets, 12 συστήματα AN/ASN-128 Doppler/GPS, 12 σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-201D ή AN/ARC-201E VHF, 12 συστήματα IFF AN/APX-118, 3 συστήματα IFF AN/APX-118A και 12 συστήματα εντοπισμού εκπομπών ραντάρ AN/APR-39A(V)1. Επιπρόσθετα, στο πακέτο απόκτησης των ελικοπτέρων περιλαμβάνονται ανταλλακτικά, υλικό αποστολών, εργαλεία επισκευών, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και τεχνική υποστήριξη ενώ η διακρατική σύμβαση περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση έως 5 πρόσθετων ελικοπτέρων χωρίς οικονομική επιβάρυνση, το οποίο και υλοποιείται.

Στο αντίποδα, αβεβαιότητα επικρατεί για το πρόγραμμα απόκτησης έως 70 ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης ΟΗ-58D Kiowa Warrior έναντι εκτιμώμενης αρχικής αξίας περίπου $50 εκατ. (εκ των οποίων τα $22 εκατ. για ανταλλακτικά και υποστήριξη) με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας των διαθεσίμων προς παραχώρηση λόγω του έντονου ενδιαφέροντος από ξένους χρήστες. Ήδη περί τα μέσα Φεβρουαρίου, η Eπιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου της Κροατίας ενέκρινε την προμήθεια 16 ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa Warrior, τριών εξομοιωτών πτήσης και αριθμού αντιαρματικών βλημάτων AGM-114 Hellfire και ρουκετών διαμετρήματος 2,75 ιντσών αντί $40,94 εκατ., εκ των οποίων τα $14,31 εκατ. με χρηματοδοτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Ακολούθησε στις 3 Μαΐου, η ειδοποίηση της DSCA για την απόκτηση 24 ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa Warrior από την Τυνησία με 25 συστήματα GPS/INS, 24 αισθητήρες προειδοποίησης βλημάτων AN/AAR-57, 10 βλήματα AGM-114R Hellfire και 82 ρουκέτες καθοδήγησης λέιζερ APKWS, αντί $44,3 εκατομμυρίων. Η απόκτηση του απαιτούμενου συνοδευτικού οπλισμού και υλικών υποστήριξης αναμφίβολα επιβαρύνει οικονομικά το συνολικό πακέτο προμήθειας, εντούτοις η άμεση πρόσκτηση των ελικοπτέρων αποτελεί μονόδρομο για την επαύξηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων στο νευραλγικό τομέα Συλλογής Πληροφοριών, Παρακολούθησης και Αναγνώρισης (ISR) μεσοπρόθεσμα.

Κύριο τεχνολογικό χαρακτηριστικό του OH-58D αποτελεί το Σκοπευτικό Εγκατεστημένο στον Ιστό (Mast Mounted Sight: MMS), το οποίο αποτελείται από περιστρεφόμενο πύργο στην κορυφή του άξονα του στροφείου με πεδίο θέας ±190° σε αζιμούθιο και ±30° σε ανύψωση και περιλαμβάνει συστήματα TV ευρέος (8°) και στενού πεδίου (2°), με απεικόνιση σε οθόνη 875 γραμμών, IR με αισθητήρα αντιμονιούχου ινδίου (InSb) 640×480 στοιχείων, ευρέος (4,9°x3,7°) και στενού (1,6°x2°) πεδίου, σύστημα σταθεροποίησης με επιδόσεις καλύτερες των 20 μrad, σύστημα κατάδειξης / αποστασιομέτρησης λέιζερ, συστήματα σταθεροποίησης και ψύξης και συναφή ηλεκτρονικά, ενώ σε χώρο πίσω από το χειριστή εγκαθίστανται ο επεξεργαστής του συστήματος και η πηγή ισχύος, που υποστηρίζονται από περίπου 60 κάρτες κυκλωμάτων. Το σύστημα αναπτύχθηκε από την McDonnell Douglas και τέθηκε σε παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όμως το 2001 το πρόγραμμα αγοράσθηκε από την DRS Technologies, η οποία ανέλαβε την υποστήριξή του συνολικά. Το MMS, το οποίο διαχρονικά παρουσιάζει βαθμό διαθεσιμότητας που κατατάσσεται στους υψηλότερους για συστήματα αεροπορικών ηλεκτρονικών του Στρατού των ΗΠΑ, αναβαθμίσθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000, στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβάθμισης Συστήματος Θερμικής Απεικόνισης (Thermal Imaging Sight Upgrade: TISU), με την αντικατάσταση του συγκροτήματος θερμικής απεικόνισης από νεώτερο, τεχνολογίας 2ης γενιάς, ενώ η DRS Technologies προσφέρει περαιτέρω αναβαθμίσεις του επεξεργαστή και της πηγής ισχύος, κυρίως όμως του συγκροτήματος λέιζερ, με την εγκατάσταση λέιζερ αντλίας διόδου (diode pump) υψηλών επιδόσεων και τριπλάσιας αξιοπιστίας.

Οι επιδόσεις του κινητήρα Allison 250-C30R/3 των 650 hp, το περιορισμένο υπέρυθρο ίχνος, τα συστήματα αυτοπροστασίας εναντίον απειλών με καθοδήγηση ακτινοβολίας ραντάρ, λέιζερ ή υπέρυθρης και τα χαρακτηριστικά του MMS επιτρέπουν στο OH-58D τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υπό συνθήκες έντονης απειλής, συνεπώς προσδίδοντάς του επιχειρησιακές δυνατότητες πρωτόγνωρες σε σύγκριση με το AB-206. Ειδικά η παθητική λειτουργία TV/IR του υπερυψωμένου MMS παρέχει πλήρη δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων με το ελικόπτερο σχεδόν εντελώς αθέατο και, επομένως, δύσκολα εντοπίσιμο. Ακόμη κι εξειδικευμένα επιθετικά ελικόπτερα, τα οποία αναλαμβάνουν αποστολές που τα εκθέτουν σε άμεσο εχθρικό πυρ, όπως τα AH-64A Apache, AH-1W Super Cobra και T129 στερούνται του εν λόγω χαρακτηριστικού, διαθέτοντας συγκροτήματα ηλεκτροπτικών στο ρύγχος τους, η χρήση των οποίων επιβάλλει την αποκάλυψη σχεδόν ολόκληρης της ατράκτου. Ακόμη και η ακτινοβολία του ραντάρ ελέγχου πυρός AN/APG-78 Longbow του AH-64D, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε ιστό, εντοπίζεται από δέκτες προειδοποίησης ραντάρ χιλιοστομετρικού μήκους κύματος, ενώ η χρήση του TADS/PNVS εξακολουθεί να απαιτεί την αποκάλυψη του στροφείου και της ατράκτου. Βεβαίως, το OH-58D δεν πρόκειται να αντικαταστήσει εξειδικευμένα επιθετικά ελικόπτερα, όμως η δυνατότητα εξαιρετικά χαμηλής πτήσης, στο «Πέλος Της Γης» (Nap Of the Earth: NOE) και απόκρυψης με εκμετάλλευση των εξάρσεων του αναγλύφου ενισχύει καθοριστικά την επιβιωσιμότητά του, ενίοτε περισσότερο από τη θωράκιση κρίσιμων υποσυστημάτων άλλων ελικοπτέρων.