Η διεθνής πρακτική κρατών που αντιμετωπίζουν απειλές κατά της εδαφικής τους ακεραιότητας

30
1285

Τα κράτη είναι ορθολογικές οντότητες που μέσα σε μία κατάσταση αβεβαιότητας και ανταγωνισμού επιδιώκουν την επιβίωση και την κατοχύρωση της εθνικής τους ασφάλειας ενώ παράλληλα προσβλέπουν στη βελτίωση της θέσης τους στο Διεθνές Σύστημα. Το μέσο για την επίτευξη της ασφάλειάς τους είναι η ισχύς και μάλιστα η στρατιωτική. Η διεθνής πρακτική καταδεικνύει ότι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους σε μια ζώνη αστάθειας εξασφαλίζεται κατά κύριο λόγο από τις δικές του δυνάμεις (αυτοβοήθεια ή self help measures). Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες ενέργειες ξένων κρατών που βρίσκονται σε ζώνες αστάθειας, απειλείται η εδαφική τους ακεραιότητα και αξιοποιούν αποτελεσματικά ιδίους πόρους στη λογική της αυτοβοήθειας.

Λιθουανία

φφ

Το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας εξέδωσε πρόσφατα 75σέλιδο εγχειρίδιο για τους πολίτες με χρηστικές οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρικής ενέργειας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγό αναγνώρισης εχθρικών οπλικών συστημάτων και στρατευμάτων καθώς και συμβουλές για επιβίωση σε καιρό πολέμου.

Φινλανδία

Puolustusvoimien reserviläiskirje.Το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας έστειλε το περασμένο έτος ειδοποιητήρια σε 900.000 εφέδρους, συμπεριλαμβανομένων μονίμων κατοίκων εξωτερικού, για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν και τη Μονάδα όπου πρέπει να παρουσιαστούν σε περίπτωση πολέμου. Σημειώνεται ότι το 80% των ανδρών και γυναικών που έλαβαν τις επιστολές έχουν ηλικία μικρότερη των 35 ετών. Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ξεκίνησε έρευνα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από αλλοδαπούς σε ευαίσθητες για την εθνική ασφάλεια περιοχές, μετά από σχετική έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών Supo.

Ταϊβάν

0003a598_bigH Ταϊβάν διεξάγει κάθε χρόνο την ετήσια διακλαδική άσκηση Han Kuang με σκοπό την αντιμετώπιση πιθανής εισβολής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Σημαντικό ρόλο στην πενθήμερης διάρκειας άσκηση παίζουν οι δυνάμεις που προσομοιώνουν τον εχθρό (OPFOR) και φέρουν το χαρακτηριστικό κράνος κόκκινου χρώματος. Οι «εχθρικές» δυνάμεις διαθέτουν ξεχωριστό Επιτελείο που καλείται να εντοπίσει τα αδύναμα σημεία των «φίλιων» δυνάμεων, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό στην διπλής ενεργείας άσκηση.

Εσθονία

01estonia0-web4-superjumboΥπό το φόβο ρωσικής εισβολής, το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας εντατικοποίησε την εκπαίδευση των εφέδρων σε αντικείμενα ανταρτοπολέμου και παρέχει κίνητρα στους πολίτες για φύλαξη του ατομικού οπλισμού στις οικείες τους.

Νότια Κορέα

combine_imagesΗ Σεούλ απέρριψε το περασμένο έτος την πρόταση της Πιονγιανγκ για καταστροφή των αντιαρματικών κωλυμάτων που βρίσκονται σε όλους τους κύριους οδικούς άξονες της Νοτίου Κορέας λόγω της υψηλής στρατηγικής τους αξίας. Τα κωλύματα από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά που θα πυροδοτηθούν σε περίπτωση πολέμου, καθυστερώντας τυχόν προώθηση των εχθρικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας.

Πολωνία

031515-poland-ss-slide-wefw-jumboΤο Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ενθαρρύνει τους πολίτες της να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση και θέτει υπό την αιγίδα του όλους τους συλλόγους και οργανώσεις παραστρατιωτικού χαρακτήρα ως εθνικές δυνάμεις εφεδρείας. Το 2016 περίπου 38.000 έφεδροι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις έναντι 12.000 το 2015.