Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες από το 2017

70
999
Στο διάστημα της θητείας του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υπέγραψε περικοπές μισού δισ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Το 2017 αναμένεται τελικά να μεταφερθεί η υποχρέωση εξοικονόμησης €400 εκατ. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, η προσπάθεια περικοπής αμυντικών δαπανών θα καταβληθεί το 2017 στο πλαίσιο της διαδικασίας επισκόπησης δαπανών (spending review) των υπουργείων καθώς εκτιμάται πως το κενό θα καλυφθεί φέτος από την υπέρβαση του στόχου για την είσπραξη φορολογικών εσόδων και συνεπώς δεν απαιτείται καμία παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς το πρώτο εξάμηνο του 2015, η συγκυβέρνηση πρότεινε περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους €200 εκατ. το 2016 και €400 εκατ. το 2017 ενώ επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων. Τελικά, το τρίτο Μνημόνιο προέβλεπε περικοπές μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, εκ των οποίων τα €100 εκατ. του 2015 εξασφαλίστηκαν με την επιστροφή αδιάθετων κονδυλίων στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ οι περικοπές ύψους €400 εκατ. του 2016 θα προέρχονταν από την πώληση στρατιωτικού υλικού.

H πρώτη σελίδα της επιστολής Τσίπρα προς τους θεσμούς, με την οποία προτείνει τριπλάσιες περικοπές των ελληνικών αμυντικών δαπανών, στο πλαίσιο ενός τρίτου προγράμματος. Λίγες ώρες αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών»…
H πρώτη σελίδα της επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους θεσμούς στις 30 Ιουνίου 2015, με την οποία πρότεινε περικοπές 600 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Λίγες ώρες αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδιδε ανακοίνωση ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών».

Για το ζήτημα αυτό υπήρξαν τους τελευταίους μήνες συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς απτό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών περιόρισαν τις διαθέσιμες πιστώσεις για έργα ΝΑΤΟ, καθυστερώντας τις πληρωμές του Δημοσίου, ενώ παταγώδη αποτυχία συνάντησε η προσπάθεια εκποίησης «μη επιχειρησιακά αναγκαίου» αμυντικού υλικού και κυρίως πυρομαχικών. Η μοναδική προσπάθεια που ευοδώθηκε προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενός μικρού αριθμού βλημάτων αέρος-αέρος που είχαν υπερβεί το όριο ζωής. Υπενθυμίζεται ότι στο μεσοδιάστημα καλύφθηκε το σχετικό νομικό κώλυμα ενώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ γνωστοποίησαν την πρόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για πώληση κύριων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-1 στην Αίγυπτο και αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία.

Πέραν όμως αυτών, ζήτημα υπάρχει και με τα €118 εκατ. που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια. Η κυβέρνηση έπρεπε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να είχε ψηφίσει ισοδύναμα μέτρα για να μην παγώσουν οι μισθολογικές προαγωγές από την 1η Ιανουαρίου 2017. Αυτά δεν βρέθηκαν και όλα δείχνουν πως για δύο χρόνια τα μισθολόγια του στρατιωτικού προσωπικού θα παγώσουν. Τα παραπάνω τέθηκαν επί τάπητος σε προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, με τον τελευταίο να εναποθέτει τις ελπίδες για μη περικοπή των αμυντικών δαπανών στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος απουσίαζε και μένει να διαπιστωθεί αν θα συμφωνήσει με τα όσα αποφασίστηκαν.