Ανασκόπηση εβδομάδας #20

31
975

Tην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Στις 2 Νοεμβρίου σε μονοθέσιο αεροσκάφος F-16C Block-52+ της 343Μ της 115ΠΜ εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην αριστερή πτέρυγα, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης. Το αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε άμεσα από τον χειριστή του ο οποίος και εξήλθε από αυτό ελαφρά τραυματίας, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου κατέσβησε άμεσα την πυρκαγιά. Επιτροπή του ΓΕΑ διερευνά τα αίτια του συμβάντος καθώς και το αν το αεροσκάφος είναι οικονομικά και τεχνικά επισκευάσιμο.

Στις 4 Νεομβρίου πραγματοποιήθηκε στο Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου η δοκιμαστική αεροπορική επίδειξη στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της ΠΑ.

Προσωπικό

Στις 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΣ τελετή βράβευσης του προσωπικού του 307 Τεχνικού Συγκροτήματος Υποστήριξης Αεροπορικού Υλικού. Η Ιεραρχία του ΓΕΣ, συνεχάρη το προσωπικό του Συγκροτήματος, διότι εργαζόμενο με μεθοδικότητα, απαράμιλλο ζήλο, ευσυνειδησία, μη φειδόμενο κόπου και χρόνου, πέραν του ωραρίου και πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τον επιχειρησιακό φορέα, διασφαλίζει και διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τους δείκτες παραγωγής και διαθεσιμότητας των αεροπορικών μέσων του Στρατού Ξηράς. Το προσωπικό του 307 ΤΣΥΑΥ επιδεικνύει καθημερινά, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, το ενδιαφέρον για την Υπηρεσία, το υψηλό επίπεδο των γνώσεων και την άριστη επαγγελματική του κατάρτιση.

Στις 3 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, επισκέφθηκε  διαδοχικά το ΚΕΑΤ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και την 120ΠΕΑ, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΚΕΑΤ, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχολείου Όπλων Τακτικής και συνομίλησε με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου που συμμετέχουν στην τρέχουσα εκπαιδευτική σειρά του Σχολείου. Στην 120ΠΕΑ, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις δραστηριότητες της Μονάδας, ενώ επισκέφθηκε τις Μοίρες αεροσκαφών, συνομίλησε με τους εκπαιδευόμενους Ίκαρους και Ανθυποσμηναγούς και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

20161103_episk_agea_keat_120pea_01Στρατιωτική διπλωματία

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία μετά από πρόσκληση του Ινδονήσιου ομολόγου του, Υπουργό Άμυνας της Ινδονησίας Ryamizard Ryacudu με τον οποίο και συναντήθηκε στις 2 Νοεμβρίου. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και αποφάσισαν την υπογραφή μνημονίου αμυντικοτεχνικής συνεργασίας. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ινδονησιακών εταιρειών στον αμυντικό τομέα και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής Μ. Μπαλλής. Ο ΥΕΘΑ παρέστη και στα εγκαίνια της έκθεσης «Indo Defence 2016» και επισκέφθηκε τα περίπτερα των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτήν. Επίσης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ινδονησίας Muhammad Jusuf Kalla, τον Πρόεδρο της Βουλής Ade Komarudin, την Πρόεδρο της Επιτροπής Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων Nurhayati Ali Assegaf και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής της Ινδονησίας. Στις συναντήσεις υπογραμμίστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η επιθυμία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον αμυντικό τομέα, όπου υπάρχει ήδη συνεργασία ελληνικών και ινδονησιακών αμυντικών εταιρειών. Στις συναντήσεις ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Βουλής της Ινδονησίας εκ μέρους του Προέδρου της ελληνικής Βουλής να επισκεφθεί την Ελλάδα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού, η οποία έγινε αποδεκτή. 

Αμυντική βιομηχανία – Προμήθειες

Η ΓΔΑΕΕ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα “1st  Ηellenic – Israeli Industry Day”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας και η Πρέσβειρα του Ισραήλ Irit Ben Abba. Eπίσης συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής της SIBAT Brig. Gen. Mishel ben Baruch, εκπρόσωποι του ΥΠΕΘΑ, των θεσμικών φορέων ΕΕΛΕΕΑ-ΣΕΚΠΥ και εκπρόσωποι Ισραηλινών και ελληνικών εταιριών παραγωγής αμυντικού υλικού. Την επομένη (1η Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ, η 6η Σύσκεψη Ομάδας Εργασίας Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας και Εξαγωγών Ελλάδας-Ισραήλ μεταξύ ΓΔΑΕΕ και SIBAT. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ  από Ελληνικής πλευράς και τον Διευθυντή SIBAT από Ισραηλινής, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ υπογράφηκε και διακρατική Συμφωνία προμήθειας Αμυντικού Υλικού και Υπηρεσιών.

Στις 2 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της προαναφερθείσας έκθεσης «Indo Defence 2016» στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, συνυπογράφτηκε συμφωνία πρόθεσης (Letter of Intent) για την αμυντικοτεχνική συνεργασία Ελλάδας-Ινδονησίας μεταξύ του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχου ε.α. Κ. Κυριακίδη και του Διευθυντή Αμυντικής Στρατηγικής της Ινδονησίας Υποστράτηγου Dirjen Strahan Yoedhi Swastanto, παρουσία του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου και του Υπουργού Άμυνας της Ινδονησίας Ryamizard Ryacudu.

Διαγωνισμό για τη προμήθεια συστήματος επιχρισμάτων / επιστρώσεων ελικοδρομίων δύο πολεμικών του  πλοίων, προϋπολογιζόμενου ποσού 60.000 ευρώ, προκήρυξε το Π.Ν. Προφανώς το πρόγραμμα αφορά τις Φ/Γ S το ελικοδρόμιο και το υπόστεγο των οποίων τροποποιούνται για να μπορούν να υποδεχθούν ελικόπτερα Aegean Hawk. Το τρέχον διάστημα οι σχετικές εργασίες υλοποιούνται σε δύο πλοία του τύπου.

Στις 26 Οκτωβρίου υπογράφθηκε στη ΓΔΑΕΕ η σύμβαση 004Α/2016 που αφορά την προμήθεια τριών μητρών βουλκανισμού, για τις ανάγκες των Στρατιωτικών Εργοστασίων του Ε.Σ. Η σύμβαση ανατέθηκε στην εταιρεία  ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ΑΒΕΕ.

Κύπρος

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου η κοινή στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2016». Η άσκηση διεξήχθη σε μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάνω από το θαλάσσιο αλλά και το χερσαίο χώρο, και σε αυτήν συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ελικόπτερα, δυνάμεις αεράμυνας και επίγειες δυνάμεις Εθνικής Φρουράς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εξετάστηκαν σενάρια εναέριων εμπλοκών υπό την καθοδήγηση των ελεγκτών αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και αντικείμενα προσβολής επίγειων στόχων οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις αεράμυνάς μας. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά από τις επιτυχείς συνεργασίες αεροσκαφών και ελικοπτέρων που επιχειρούσαν για εξουδετέρωση μονάδων αεράμυνας και επίγειων στόχων, όσο και για τις μονάδες αεράμυνας με την αποκάλυψη, εγκλωβισμό και εξουδετέρωση των εναερίων μέσων. Τα διδάγματα που συνεχίζουν να εξάγονται, θα μελετηθούν ξεχωριστά, κατ’ αρχήν στο επίπεδο του ΓΕΕΦ και κατόπιν σε συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

photo-2-jpg-11Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Εθνική Φρουρά: Από τα Πέτρινα Χρόνια στο Σήμερα» ότι η Κύπρος υπέστη αφόρητες πιέσεις στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 για τη μη εγκατάσταση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, με απροσχημάτιστες και επαναληπτικές παρεμβάσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες επικεντρώνονταν κυρίως στην απαίτηση μονοπωλιακού ελέγχου του εναέριου χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των βρετανικών συστημάτων ραντάρ. Ο Γ. Ομήρου που διετέλεσε Υπουργός Άμυνας την επίμαχη περίοδο 199801999 δήλωσε, ότι σύμφωνα με εκθέσεις της κυπριακής ΚΥΠ αναπτύχθηκε ένα άνευ προηγουμένου όργιο κατασκοπείας με πρωταγωνιστές τους Βρετανούς και συνεργούς υπηκόους άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. για εντοπισμό των χώρων εγκατάστασης των πυραύλων και γενικά για συλλογή κάθε πληροφορίας που σχετιζόταν με το ρωσικής προέλευσης πυραυλικό σύστημα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 4 Νοεμβρίου, άρμα μάχης M60T του Τουρκικού Στρατού που συμμετέχει στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» δέχθηκε πλήγμα από αντιαρματικό TOW στην περιοχή Akhtarin, βόρεια του Χαλεπίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στην ίδια περιοχή και την ίδια ημέρα τραυματίστηκαν 3 Τούρκοι στρατιωτικοί από πυρά όλμων, εκ των οποίων ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Γκαζίαντεπ, όπου και κατέληξε. Πρόκειται για τον Λοχαγό Alper Kocaman της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), ο οποίος τον περασμένο Μάιο συμμετείχε στην Τελική Φάση της διακλαδικής Άσκησης EFES-2016. Σημειώνεται ότι τα άρματα μάχης Leopard-2A4 και Μ-60Τ Sabra που αναπτύχθηκαν στην περιοχή ευθύνης της 2ης Στρατιάς φέρουν πλέον παραλλαγή ερήμου.

14639713_1169131506528363_1131578481710940283_nO υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık αποσαφήνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ότι η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) εξουσιοδότησε το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) για την παραγγελία 24 πρόσθετων αεροσκαφών F-35A, η παράδοση των οποίων θα λάβει χώρα τη διετία 2021-2022.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προκήρυξε θέσεις για 200 αξιωματικούς και 500 υπαξιωματικούς για την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι ΑΕΙ. Eίναι η πρώτη φορά επισήμως που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσλαμβάνουν προσωπικό από την αγορά. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται παράλληλα με την προκήρυξη 10.000 θέσεων για τις ειδικές δυνάμεις της Τουρκικής Αστυνομίας (PÖH).