Ανασκόπηση εβδομάδας #340

0
2264

Διεθνής κατάσταση

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν σημαντικά τις πολεμικές επιχειρήσεις, χωρίς να τις έχουν σταματήσει εντελώς. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν τις ουκρανικές στον άξονα Kupyansk-Svatove-Kreminna, στις περιοχές του  Bakhmut, της πόλης του Donetsk City και της περιφέρειας Zaporizhia, ενώ πέτυχαν εδαφικά κέρδη κοντά στην Avdiivka. Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με ιρανικά drones τύπου Shahed 136/131 κατά της νότιας Ουκρανίας τη νύχτα της 1-2 Δεκεμβρίου. Από ουκρανικής πλευράς, συνεχίζονται οι προσπάθειες ενίσχυσης της αεοροπορίας με δυτικό υλικό: εκτός της εκπαίδευσης Ουκρανών χειριστών σε F-16, την τελευταία εβδομάδα δημοσιεύθηκαν πληροφορίες περί διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με τη Γαλλία για τη μεταβίβαση αεροσκαφών Mirage 2000. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Δευτέρα 27 έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου η αξιολόγηση (evaluation) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ – Special Operations Maritime Task Group/SOΜTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, από την Allied Special Operations Forces Command (ASOFCOM). Η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με κριτήρια NATO SOFEVAL (Special Operations Force Evaluation), περιελάμβανε την εξέταση αντικειμένων Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS), Στρατιωτικής Υποβοήθησης (Military Assistance – MA). Ειδικής Επιτήρησης – Αναγνώρισης (Special Reconnaissance – SR), Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας (Direct Action – DA), Αντιμετώπισης – Εξουδετέρωσης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής (ΠΒΧ) απειλής, Αντιμετώπισης – Εξουδετέρωσης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Improvised Explosive Devices – IED) και Επιχειρήσεις Απαγόρευσης Περιοχής (Anti-Access – Area Denial/A2 – AD). Η αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιτελείς του Τμήματος Αξιολογήσεων της ASOFCOM, καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων, κατέδειξε το SOΜTG ως «Επιχειρησιακά Έτοιμο – Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΕ).

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννη, του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων πεσόντων στα πεδία των μαχών του Έθνους. Σημειώνεται ότι για την ανέγερση του Μνημείου διατέθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό που είχε διαθέσει ο εκλιπών Υποστράτηγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης για την ανακαίνιση του γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με τη συναίνεση της κόρης του. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μνημείου αποτελούν ο βωμός, στον οποίο θα καίει άσβεστη η αιώνια φλόγα στην μνήμη των Αθανάτων, καθώς και ο ιστός της Σημαίας, προς τον οποίον προοπτικά και νοητά καταλήγουν όλες οι επιτύμβιες πλάκες. Πολύ σύντομα το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους θα καταστεί επισκέψιμο για το κοινό.

Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα  εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, των Αρχηγών ΓΕΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, του Αρχηγού Στόλου κ.ά. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Στρατηγείου το οποίο θα στεγάζει το επιτελείο της ΔΕΠ, πέραν της βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών της ΔΕΠ, προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία της Διοίκησης, καθώς παρέχει υποδομές ασφάλειας και διακίνησης δεδομένων – πληροφοριών που καθιστούν εφικτή την διασυνδεσιμότητα και την διαλειτουργικότητα με αντίστοιχους σχηματισμούς και φορείς του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της ΔΕΠ, μέσω του διαβαθμισμένου δικτύου οπτικών ινών και των εξελιγμένων επικοινωνιακών δυνατοτήτων του και σε απόλυτο συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, καθίσταται ένας κόμβος ελέγχου και διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ στο πλαίσιο αυτής το προσωπικό του αγήματος απόδοσης τιμών έφερε την νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την οποία σηματοδοτείται η  θεμελίωση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα τις ΕΔ – ΔΕΕ. Υπογράμμισε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Νατοϊκών αξιολογήσεων, από τις οποίες έχουν διέλθει τμήματα της ΔΕΠ, και τόνισε ιδιαίτερα την συμβολή στην ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, των Αξιωματικών εκείνων που διετέλεσαν Διοικητές αρχικά της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και μετέπειτα της ΔΕΠ, ήτοι των Αντιστρατήγων Ν. Φλάρη και Γ. Τσιτσικώστα, καθώς και του νυν Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστρατήγου Δ. Χούπη. Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του νέου κτηρίου και να παρακολουθήσουν επίδειξη των δυνατοτήτων του ΚΕΠΙΧ, μεταξύ των οποίων μεταφορά εικόνας από 3 διαφορετικές περιοχές διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων, προβολή πληροφοριών από ανοιχτές και διαβαθμισμένες πηγές και συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με τον επικεφαλής του τμήματος της ΔΕΠ στην Μοζαμβίκη.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής ΑΣΚΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ η τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ-GOLDEN FLEECE ’23» με αντικείμενο την εκτέλεση Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (Peace Support Operations). Εξετάστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως επιτήρηση με UAV, Έρευνα και Διάσωση αμάχων, ρίψη αλεξιπτωτιστών, προκατάληψη Εδαφών Τακτικής Σημασίας από Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Πεζικού με ταυτόχρονη επίθεση Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, σε συνεργασία με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και με την υποστήριξη του Πυροβολικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση πήραν μέρος και στρατιωτικοί σκύλοι και έγιναν ρίψεις αλεξιπτωτιστών. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Α. Χουδελούδης.

Από 27 έως 29 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, Βολές Αντιαεροπορικού Πυροβολικού με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ», ενώ με παρατηρητές συμμετείχε η Γερμανία. Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές από οπλικά συστήματα OSA-AK και από φορητά MANPAD STINGER. Σκοπός των βολών ήταν η εξάσκηση των εκπαιδευομένων σε ενέργειες και διαδικασίες που προσομοιάζουν στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, εκτελώντας όλα τα είδη των βολών Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες στην υπηρέτηση των οπλικών συστημάτων, στην τεχνική, στην τακτική και στην παρατήρηση των βολών. Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες συντονισμού παροχής πυρών υποστηρίξεως, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή συνέργεια των οπλικών συστημάτων με τα Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός και τα συστήματα ραντάρ των Μονάδων Πυροβολικού.

Πολεμικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη μόνιμη δύναμη SNMG-2 του ΝΑΤΟ, η φρεγάτα Ψαρά (F454) πραγματοποίησε τεχνικές ασκήσεις συνεργασίας με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Duncan και το ισπανικό πλοίο υποστήριξης ESPS Patino.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, o Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ μετέβη αυθημερόν στον Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), συνοδευόμενος από τον Διοικητή Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Αντιναύαρχο (Μ) Χ. Παπαδημητρίου ΠΝ, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής Ναυστάθμου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος Ν. Λυμπεράκης ΠΝ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Αρχηγός ΓΕΝ επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού Υπηρεσιών που εδρεύουν στη νήσο Κρήτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΝΚ. Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΝ εγκαινίασε νέες και ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων και στην Διεύθυνση Καυσίμων, οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υποδομών στέγασης του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Από την Τρίτη 28 έως και την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, o Διοικητής Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (Commander Submarines NATO – COMSUBNATO) Rear Admiral T. Wall (U.S. Navy) πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα. Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, o COMSUBNATO επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), όπου και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση ΠΝ. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες συζητηθήκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ο COMSUBNATO μετέβη, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) και στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Στόλου, ενώ συζητηθήκαν θέματα συνεργασίας και συμμετοχής Ελληνικών Υ/Β σε αποστολές ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον Διοικητή Διοίκησης Υποβρυχίων (ΔΥ) Πλοίαρχο Χ. Αλογάρη ΠΝ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων (ΔΥ), της Σχολής Υποβρυχίων (ΣΥΒ), καθώς και στον Προσομοιωτή της ΣΥΒ. Ακολούθως επέβη σε Υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και κλάσης ΩΚΕΑΝΟΣ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου powergame.gr, σε πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Σ. Παπασταύρου, του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, του Α/ΓΕΝ Ι. Δρυμούση, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θ. Ντόκου και του διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Α. Αλεξόπουλου. Κατά το δημοσίευμα, για λόγους δημοσιονομικού κόστους “παγώνουν” το πρόγραμμα νέων κορβετών του ΠΝ και η απόκτηση της 4ης φρεγάτας τύπου FDI, ενώ θα προχωρήσουν ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ από την κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands καθώς και των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 από την TKMS. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, προωθείται η απόκτηση 4 ως 6 πλοίων τύπου LCS που αποσύρονται από το US Navy, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκλήρωση της παραλαβής των φρεγατών FDI και του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ. Αν ισχύει το δημοσίευμα, εύλογο κρίνεται το “πάγωμα” του προγράμματος κορβετών (εν αναμονή της Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας – EPC που θα προκύψει από το πρόγραμμα της PESCO) και οι εκσυγχρονισμοί των φρεγατών και των υποβρυχίων. Η μη άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την 4η φρεγάτα FDI εξοικονομεί βραχυπρόθεσμα ένα σημαντικό κονδύλι, αλλά μακροπρόθεσμα μειώνει τις οικονομίες κλίμακας (εκπαίδευσης, συντήρησης κλπ.) που θα επιτυγχάνονταν μεταξύ των τεσσάρων φρεγατών, και φυσικά τη συνολική μελλοντική ισχύ του Στόλου. Ωστόσο η προοπτική που κρίνεται άκρως προβληματική είναι η απόκτηση των πλοίων τύπου LCS:

Έχουμε γράψει και παλιότερα ότι το σοβαρότερο πρόβλημα των συγκεκριμένων πλοίων, για το επιχειρησιακό περιβάλλον του ΠΝ, δεν είναι ούτε η συμπεριφορά τους σε κακές καιρικές συνθήκες, ούτε το προβληματικό προωστήριο σκεύος, ούτε ο ελλιπής οπλισμός: είναι η έλλειψη σόναρ κύτους και άρα βασικών ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων. Η ενδεχόμενη μεταφορά συρόμενου σόναρ ή/και ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων δεν καλύπτει επαρκώς την έλλειψη αυτή, που ενδέχεται να αποβεί μοιραία στο περιβάλλον υψηλής υποβρυχιακής απειλής του Αιγαίου. Είναι αλήθεια ότι το ΠΝ, λόγω κακών επιλογών του παρελθόντος (τόσο του απώτερου, όσο και του εντελώς πρόσφατου…), πιέζεται πολύ για την αντικατάσταση των φρεγατών τύπου S, που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Ωστόσο ο χαρακτηρισμός των πλοίων LCS ως “φρεγατών” είναι καταχρηστικός και η τυχόν απόκτησή τους θα είχε νόημα μόνο ως εντελώς προσωρινή λύση εν αναμονή καλύτερων επιλογών. Στο συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθουμε.

Πολεμική Αεροπορία

Τα δημοσιεύματα της τελευταίας εβδομάδας περί ενδιαφέροντος της ΠΑ για προμήθεια αεροσκαφών M-346FA φαίνονται να ανταποκρίνονται περισσότερο στις στοχεύσεις της κατασκευάστριας εταιρίας του αεροσκάφους, παρά σε πραγματικές ανάγκες της ΠΑ. Το Μ-346 έχει πράγματι αφήσει άριστες εντυπώσεις από τη χρήση του ως αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και επιχειρησιακή απαίτηση της ΠΑ για τη χρήση του σε ρόλους μαχητικού. Τα 300+ εκ. Ευρώ που θα κόστιζε η προμήθεια έστω 10 Μ-346 μπορούν να διατεθούν πολύ αποδοτικότερα για την αξιοποίηση μαχητικών υψηλών επιδόσεων της ΠΑ όπως τα F-16 Block 30 που σήμερα έχουν αβέβαιο μέλλον ή τα Mirage 2000-5 που “ανασταίνονται” σταδιακά, με προσπάθεια και κόστος. Τέτοια αεροσκάφη μπορούν να ανταποκριθούν πολύ καλύτερα στο περιβάλλον υψηλής απειλής του Αιγαίου από το Μ-346. Και αντί για επενδύσεις σε νέα όπλα υψηλού κόστους για ένα ευάλωτο αεροσκάφος όπως το Μ-346, η ορθολογική επιλογή θα ήταν η επαναπιστοποίηση και πλήρης αξιοποίηση των όπλων που ήδη διαθέτει η ΠΑ για τα καλύτερα μαχητικά της (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκκρεμή πιστοποίηση των ΑΜ-39 Exocet στα Mirage 2000-5). Όσο για ρόλους ελαφρού επιθετικού αεροσκάφους εγγύς υποστήριξης κλπ, θυμίζουμε ότι 20 από τα 45 εκπαιδευτικά Τ-6 της ΠΑ έχουν δυνατότητα μεταφοράς όπλων, με καταλληλότερα πτητικά χαρακτηριστικά και χαμηλότερο κόστος πτήσης από τα Μ-346.

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, επισκέφθηκε το Παρίσι, με σκοπό την παρασημοφόρησή του με το μετάλλιο του Αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής «L’ Insigne d’ Officier de la Légion d’ Honneur», τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους. Το μετάλλιο απένειμε εκ μέρους αυτής, ο ομόλογός του, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και Διαστήματος της Γαλλίας, General S. Mille, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Δ. Ζεβελάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο Αεροποριών, τόσο στον τομέα των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης, όσο και σε αυτόν της υποστήριξης αεροπορικών μέσων ομοίου τύπου.

Την τελευταία εβδομάδα δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Κύπρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη, του πρώτου που ανακαλύφθηκε κάτω από τον βυθό ανοιχτά της Κύπρου και εκτιμάται ότι περιέχει 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Chevron ήθελε να στείλει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο μέσω αγωγού, αλλά η Κύπρος προτίμησε να το επεξεργαστεί σε πλωτή εγκατάσταση παραγωγής γιατί θα ήταν πιο επωφελές από οικονομική άποψη για την κυπριακή κυβέρνηση και θα πρόσφερε μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό άλλων αγορών.

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του ταχύρρυθμου Σχολείου Αγώνα εντός Κατοικημένων Τόπων των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Τάξεως 2022, το οποίο διοργανώθηκε από την η 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού. Κατά τη διάρκεια του Σχολείου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με τμήματα Μονάδων Εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), αριθμού Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών και Συμβασιούχων Οπλιτών, των Μονάδων της οργανώτριας Ταξιαρχίας. Το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στις τακτικές που χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο τύπο αγώνα και δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν εμπειρίες και τεχνογνωσία, μεταξύ του “παλαιού” και του “νέου” προσωπικού της ΕΦ. Επιστέγασμα του Σχολείου, ήταν η πραγματοποίηση Άσκησης διπλής ενέργειας, με σενάριο άμυνας Ομάδας σε οργανωμένο κατοικημένο τόπο και επίθεση Διμοιρίας. Μέρος της Άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας, ο οποίος διαπίστωσε το επίπεδο της εκπαίδευσης που έτυχαν οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί κατά τη διάρκεια του σχολείου και συνεχάρη το προσωπικό της Ταξιαρχίας και ιδιαίτερα τους Εθνοφύλακες και Εφέδρους για την εθελοντική τους συμμετοχή, την διαχρονική συνεισφορά και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον τους για την ΕΦ.

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στρατιώτες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου και εγκατέστησαν σε ακατοίκητη κατοικία μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. Τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της ως άνω εγκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης οι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από τη νεκρή ζώνη, αλλά οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και του ΟΗΕ στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή.

Ανατολικός Παρατηρητής

Το ζήτημα της αγοράς Eurofighter από την Τουρκία εξακολουθεί να απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως πχ την εφημερίδα Milliyet που “καθησύχασε” την τουρκική κοινή γνώμη ότι η Τουρκία θα παραλάβει τα εν λόγω αεροσκάφη 2 χρόνια προτού η Ελλάδα παραλάβει τα F-35. Το σκεπτικό είναι ότι η Τουρκία θα παραλάβει 40 Eurofighter το 2026, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει τα F-35 το 2028. Βεβαίως το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι υπερφιλόδοξο για Eurofighter νέας κατασκευής, έστω κι αν ξεπεραστεί η άρνηση της Γερμανίας…

Όπως είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ της 28ης Νοεμβρίου η Τουρκία δεν έδωσε την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.