Ανασκόπηση εβδομάδας #339

0
2454

Διεθνής κατάσταση

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοβουλία επιτιθέμενες στον άξονα Svatove-Kreminna, στις περιοχές του Bakhmut, της Avdiivka, της πόλης του Donetsk, καθώς και στην περιφέρεια της Zaporizhia, χωρίς σημαντικά εδαφικά κέρδη. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε Washington Post, η Ρωσία σε συνεργασία με την Κίνα εξετάζει λύσεις για την κατασκευή υποθαλάσσιας σύνδεσης με την Κριμαία στο στενό του Κερτς, ώστε να αντικατασταθεί η γέφυρα του Κερτς που είναι ευάλωτη σε επιθέσεις και να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός της Κριμαίας. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Παράλληλα, στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία εξελίσσεται νέα κρίση εργαλειοποίησης μεταναστευτικών ροών, ανάλογη με αυτήν που σημειώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα το Μάρτιο του 2020 και στα σύνορα της Πολωνίας το 2021. Οι Ρώσοι αναγκάζουν μετανάστες να περάσουν τα σύνορα και κλείνουν τις πύλες πίσω τους, με αποτέλεσμα οι Φινλανδοί να αναγκάζονται να τους δεχτούν για να μην παγώσουν από το κρύο. Ήδη η Φινλανδία έκλεισε τα περισσότερα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία αφήνοντας ανοιχτό μόνο ένα, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και στα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία και τη Λετονία. Η Νορβηγία ανακοίνωσε επίσης ότι θα κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία αν χρειαστεί.

Στις 21 Νοεμβρίου ο υπουργός Επικρατείας Σ. Παπασταύρου επισκέφθηκε τον Φ. Μπελέρη στις φυλακές της Χειμάρρας, σε μια σαφή κίνηση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτόν. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας δήλωσε ότι η επίσκεψη “του δίνει δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση”. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει μπλοκάρει σε επίπεδο ΕΕ την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, ενώ ο Σ. Παπασταύρου δεν συνάντησε κανέναν εκπρόσωπο της αλβανικής κυβέρνησης. Κατά πληροφορίες η ελληνική στάση έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα μεταφέρει μια διμερή διαφορά στην ΕΕ, εμποδίζοντας τη διεύρυνσή της. Εξ ου και είναι ορθότατος ο τρόπος που έθεσε το ζήτημα στις δηλώσεις του ο Σ. Παπασταύρου, όχι ως διμερή διαφορά αλλά ως θέμα σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου (τεκμήριο αθωότητας, δίκαιη δίκη) που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και ας δυσαρεστηθεί όσο θέλει η Γερμανία – ευτυχώς ακόμα απαιτείται ομοφωνία για την ένταξη τρίτων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Στην κρίση της Γάζας, άρχισε στις 22 Νοεμβρίου η εφαρμογή της τετραήμερης συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Στο πρώτο στάδιο ελευθερώθηκαν 24 όμηροι από τη Χαμάς, εκ των οποίων 13 Ισραηλινοί και 11 πολίτες τρίτων κρατών, με αντάλλαγμα 39 Παλαιστίνιους από το Ισραήλ. Συνολικά η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων και 150 Παλαιστινίων, καθώς και την είσοδο φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα στη Γάζα.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την υιοθέτηση νέας στολής παραλλαγής για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η νέα στολή εκτός της βελτίωσης της ποιότητας του υλικού της, ενσωματώνει και άλλα σύγχρονα χαρακτηριστικά, που βελτιώνουν συνολικά το επίπεδο προστασίας, επιβιωσιμότητας και άνεσης του μαχητή. Κατασκευάζεται από αντιπυρικό ύφασμα με δυνατότητα απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους (anti-IR), ενώ προσφέρει υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, ανθεκτικότητας, αδιαβροχοποίησης και εργονομίας. Η τελική της μορφή προήλθε κατόπιν μακροχρόνιων και εξαντλητικών δοκιμών επί του πεδίου σε ποικίλες καιρικές συνθήκες και εδάφη. Η νέα στολή αναπτύχθηκε σε εκτέλεση εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ το 2021, στο πλαίσιο γενικότερης απόφασης αναβάθμισης των υλικών του μαχητή, που σύντομα θα επιφέρει αλλαγές και σε άλλα υλικά (εξαρτήσεις, κράνη, άρβυλα κλπ). Ήδη έχουν παραληφθεί και διανεμηθεί οι πρώτες ποσότητες στο προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων. Η νέα στολή περιλαμβάνει χιτώνιο, περισκελίδα και μπλούζα μάχης (combat shirt), ενώ το σχέδιο παραλλαγής παραμένει ίδιο αλλά με «ένταση» των χρωμάτων κατά τι πιο «ανοιχτή» (το γαιώδες επικρατεί σε σχέση με το πράσινο). Η πρώτη παρουσίαση της νέας στολής παραλλαγής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτηρίου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 εορτάστηκε η ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου και Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ακολούθως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ μετέβη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, όπου και αντάλλαξε ευχές μέσω τηλεδιάσκεψης με το προσωπικό του ΕΦ «1» στις Καστανιές Έβρου, της φρεγάτας ΕΛΛΗ που ναυλοχεί στον Ναύσταθμο Κρήτης ως μέρος της Δύναμης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ), καθώς και με τα πληρώματα των μαχητικών Αεροσκαφών Επιφυλακής (READINESS) της 130 ΣΜ στην Λήμνο. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε επίσης έκθεση δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και παρουσίασης των Στρατιωτικών Σχολών στο σταθμό του μετρό «Σύνταγμα» από 21 έως 24 Νοεμβρίου με εκθέματα όπως εξομοιωτή πτήσεων, επίδειξη δραστηριοτήτων μέσω συσκευών εικονικής πραγματικότητας, καθώς και επίδειξη σύγχρονων υλικών – εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον το ΓΕΕΘΑ οργάνωσε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, οι Αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΛΣ-ΕΛΛΑΚΤ, ο Διοικητής της ΕΥΠ πρέσβυς Θ. Δεμίρης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θ. Ντόκος, η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.ά. Τέλος, η εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Σ. Θεοδωράκη αφιέρωσε επεισόδιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα της τελευταίας διετίας, ένδειξη του ενδιαφέροντος και της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στρατός Ξηράς

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου η διακρατική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 23/OLYMPIC COOPERATION – 23», τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ) στο Πετροχώρι Ξάνθης, στην οποία συμμετείχαν τμήματα των ΕΔ της Ελλάδας, της Κύπρου, των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, καθώς και παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Ιορδανία, την Ρουμανία, και την Σαουδική Αραβία. Κατά την διεξαγωγή της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, καθώς και στην εκτέλεση πραγματικών πυρών και επιχειρήσεων με την χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ), με σκοπό την ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων. Στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων, διέλευση υδάτινων κωλυμάτων, εκπαίδευση σε σενάρια Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) και Επίθεσης Εγγύς Αγώνα (Close Combat Attack – CCA) με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από εξειδικευμένο προσωπικό (Joint Terminal Attack Controller (JTAC), ασκήσεις διπλής ενεργείας με τη χρήση ΣΕΤΕ, αντικείμενα Άμυνας – Αναδιάταξης, Υπέρβασης – Αντεπίθεσης και Σταθεροποίησης – Αναδιοργάνωσης. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση χερσαίων δυνάμεων Γαλλίας – Ελλάδας σε ελληνικό έδαφος, στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που έχουν υπογραφεί από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό T. Burkhard. Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day) της άσκησης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια,  του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Ά. Χουδελούδη, της πρέσβεως της Γαλλίας L. Auer κ.ά.

Από 6 ως 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ) βολές από το Βασικό Τμήμα της Σχολής Τεθωρακισμένων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Ανθυπιλάρχων Τάξης 2023. Κατά τη διάρκεια των βολών πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των πληρωμάτων και διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων στη χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων και στην τεχνική της βολής του άρματος μάχης Leopard 1A5. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν συνολικά 24 Ανθυπίλαρχοι, εκ των οποίων 3 από την Κύπρο και 1 από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Από 16 Αυγούστου έως 17 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στο στρατόπεδο “ΑΝΤΓΟΥ Γ. ΚΑΤΣΑΝΗ” στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης Διεξαγωγή το 113ο Σχολείο Καταδρομών. Η εκπαίδευση περιέλαβε μεταξύ άλλων, αντικείμενα, Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Τεχνικής Αναρρίχησης, Διέλευσης Στίβου Εμποδίων, Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων, Βασικών Οδηγιών Επιχειρήσεων Περιπόλου, Αναγνώρισης Υλικών και Μέσων και Παροχής Α´ Βοηθειών στο Πεδίο της Μάχης (TCCC). Συνολικά αποφοίτησαν 24 στελέχη, εκ των οποίων 5 από την Κύπρο και 1 από την Αρμενία.

Στις 23 Νοεμβρίου κατακυρώθηκε η ανάθεση της σύμβασης του έργου «Κατασκευή και εν Συνεχεία Υποστήριξη Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης (Αεροσήραγγα)» στον οικονομικό φορέα «ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ TRITON ACT» έναντι συνολικού τιμήματος 11.120.967,73 ευρώ άνευ ΦΠΑ.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Σκουλαράκου για την εφημερίδα Political, τα πρώτα 3 από τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R “Romeo” που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τον προσεχή Φεβρουάριο, ενώ τα υπόλοιπα 4 θα παραδοθούν ένα χρόνο αργότερα.

Στις 20 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση επισκέφθηκε το  Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δ.-Ε. Κατάρας. Ο ΥΦΕΘΑ ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή, τα κύρια έργα, τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του, καθώς και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων του, και επανέλαβε «τη διαρκή στήριξη της Πολιτείας προς το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία αποτυπώνεται σε αμυντικές συμφωνίες για εμβληματικούς εξοπλισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών, αυξήσεις των αποδοχών του έμψυχου δυναμικού, ενίσχυση των προυπολογισμών και της εκπαιδευτικής πολιτικής των Ενόπλων Δυνάμεων». Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ», τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» και την κανονιοφόρο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», όπου συνομίλησε με το προσωπικό.

Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει εκ νέου στο Tactical Leadership Programme στην Αεροπορική Βάση Albacete της Ισπανίας με αεροσκάφη M2000-5 και προσωπικό της 331 Μοίρας.

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, τελετή υποδοχής του νέου αεροσκάφους Flight Inspection Aircraft (FIA), τύπου Beechcraft King Air 360 (Beech B300 King Air 360 MSN FL-1315), με εγκατεστημένο εντός αυτού Συστήματος Από Αέρος Ελέγχου [Flight Inspection System (FIS)]. Το νέο αεροσκάφος εντάχθηκε στη δύναμη της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και η αποστολή του είναι η διενέργεια αποστολών από αέρος ελέγχων (ΑΑΕ) για την πιστοποίηση των αεροναυτιλιακών βοηθημάτων, διαδικασιών άφιξης/προσέγγισης/αναχώρησης, συμβατικές και Performance Based Navigation, αεροδιαδρόμων συμβατικών και Area Navigation (RNAV), διαδικασιών RNAV, συστημάτων και εφαρμογών επιτήρησης, παρεμβολών στην αεροναυτική ζώνη συχνοτήτων, παρεμβολών σε αεροναυτιλιακά βοηθήματα, οπτικών συστημάτων προσέγγισης αεροδρομίων και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων αεροναυτιλίας.

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 διεξήχθη άσκηση πυρασφάλειας στην αεροπορική βάση Δεκέλειας με την συμμετοχή προσωπικού από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε την εφαρμογή των διαδικασιών επέμβασης σε αεροπορικό ατύχημα αεροσκάφους. Επίσης, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών πυρασφάλειας στα αεροδρόμια της ΠΑ, κατά τη διάρκεια της άσκησης δόθηκε η δυνατότητα παρουσίασης του νέου πυροσβεστικού της οχήματος, το οποίο αποτελεί την εκκίνηση ενός προγράμματος ανανέωσης του στόλου.

Προκηρύχθηκε το έργο κατασκευής νέας εξωτερικής και εσωτερικής περίφραξης και περιμετρικού φωτισμού της αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας, προϋπολογισμού €2,1 εκ. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότητα των εγκαταστάσεων της 117 ΠΜ είχε επισημανθεί και στις τελευταίες διεθνείς ασκήσεις “ΗΝΙΟΧΟΣ” ως πρόβλημα για την εικόνα της ΠΑ απέναντι σε σύμμαχες αεροπορίες, ενώ η προοπτική στέγασης στη βάση νέων αεροσκαφών όπως τα F-35 ή τα Rafale καθιστά επιτακτική τη βελτίωση των υποδομών της.

Διακόπηκε την τελευταία εβδομάδα η “νηνεμία” στο Αιγαίο, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 15 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (είσοδος στο FIR Αθηνών χωρίς κατάθεση σχεδίων πτήσης) από τουρκικά UAV, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και CN-235. Παρ’ ότι δεν συμμετείχαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, εμπλοκές ή υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, πρόκειται πιθανώς για “ήπια” επάνοδο της Τουρκίας σε τακτικές αεροναυτικής πίεσης που ενδεχομένως συνδέεται με την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Αμυντική βιομηχανία

Η ALTUS LSA πραγματοποίησε με επιτυχία την πτητική δοκιμή του συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών ATLAS 8 Heavy Lifter στο Xώρο Eκτόξευσης του Πεδίου Βολής Κρήτης στις 7-8 Νοεμβρίου. Την ανωτέρω δοκιμή παρακολούθησαν ανώτατα στελέχη της MBDA Missile Systems.

Κύπρος

Στις 23 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Ιταλίας G. Meloni.

Από 21 έως 24 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά (ΕΦ) και τις Ένοπλες Δυνάμεις του ΗΒ, συνεκπαίδευση σε αντικείμενα στρατιωτικής έρευνας και εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Σκοπός της συνεκπαίδευσης, στην οποία συμμετείχε προσωπικό των Τμημάτων Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων – Μηχανισμών (Explosive Ordnance Disposal – EOD) της Διοίκησης Μηχανικού της ΕΦ, ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και υλοποίηση αριθμού σεναρίων στις τακτικές ανίχνευσης, εντοπισμού και εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων και τυποποιημένων εκρηκτικών μηχανισμών που θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα και το προσωπικό, καθώς και τεχνικών εξουδετέρωσης διαφόρων τύπων ναρκών.

Από 11 έως 19 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρμενίας, συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Αρμενίας η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων με την επωνυμία ΤΑΜΣ «SILVER SPEAR – 2023». Σκοπός της, ήταν η συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων και περιέλαβε στο αρχικό της στάδιο εκτέλεση βολών μάχης, εκπαίδευση στον πύργο αναρρίχησης και αντικείμενα Α΄ Βοηθειών πεδίου μάχης, ενώ στο κύριο επιχειρησιακό σενάριο της εξετάστηκε η σχεδίαση και εκτέλεση άμεσης επιθετικής ενέργειας.

Το σύνολο των 11 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35Ρ της Εθνικής Φρουράς παραδόθηκε στη Σερβία, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας που περιλαμβάνει την προμήθεια πρόσθετων αυτοκινούμενων πυροβόλων σερβικής κατασκευής NORA. Τα ελικόπτερα μεταφέρθηκαν με 3 συνολικά πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών An-124 και στις 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίασή τους στο αεροδρόμιο της Batajnica, παρουσία του προέδρου της Σερβίας A. Vucic. Τα ρωσικής κατασκευής Mi-35Ρ, που σε μεγάλο ποσοστό ήταν καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, θα αντικατασταθούν από 6 ελικόπτερα H-145 (+6 option) που παραγγέλθηκαν το 2022.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 23 Νοεμβρίου ο υπουργός Άμυνας του Ην. Βασιλείου G. Shapps επισκέφτηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Γ. Γκιουλέρ, με τον οποίο υπέγραψε Δήλωση Προθέσεων (Statement of Intent) για τη συνεργασία των δύο κρατών στον αμυντικό τομέα. Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων βρέθηκε η διμερής συνεργασία για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους KAAN καθώς και το ζήτημα της προμήθειας 40 μαχητικών αεροσκαφών νέας κατασκευής Eurofighter (T4) για την Τουρκική Αεροπορία. Η προοπτική προμήθειας Eurofighter προβλήθηκε ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα από τουρκικής πλευράς, πιθανώς και για διαπραγματευτικούς λόγους, ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση μη έγκρισης της εκκρεμούς προμήθειας νέων F-16 από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Τουρκία θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Γερμανίας ως μιας από τις 4 συμπαραγωγούς χώρες του αεροσκάφους, ενώ για τον εξοπλισμό του με βλήματα Meteor θα απαιτηθεί και η έγκριση της Γαλλίας. Επιπλέον, η παράδοση Eurofighter νέας κατασκευής θα απαιτήσει αρκετά χρόνια, ενώ τα αποσυρθέντα Eurofighter Tranche 1 της RAF που μπορούν να διατεθούν άμεσα στην Τουρκία δεν βρίσκονται σε τεχνολογικό επίπεδο ισάξιο των ελληνικών Rafale (τα οποία προσπαθεί να αντισταθμίσει η Τουρκία). Πιο σημαντική είναι για την Ελλάδα η μακροπρόθεσμη απειλή που θα συνεπαγόταν η παροχή βρετανικής αεροναυτικής τεχνογνωσίας για την ολοκλήρωση του τουρκικού μαχητικού ΚΑΑΝ.

Η Τουρκία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας στις 28-29 Νοεμβρίου. Όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, είναι βέβαιο ότι η “γείτων και σύμμαχος” θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο συγκεκριμένο θέμα…