Ανασκόπηση εβδομάδας #341

0
2291

Διεθνής κατάσταση

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοβουλία επιτυγχάνοντας εδαφικά κέρδη σε αρκετά σημεία του μετώπου (ιδίως στην περιοχή της Avdiivka), χωρίς ωστόσο να έχουν επιτύχει αποφασιστικά αποτελέσματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει στην άμυνα και προβαίνουν σε αμυντική οργάνωση του εδάφους, κάτι που συνάδει και με τις πρόσφατες δηλώσεις ΝΑΤΟϊκών και Ουκρανών αξιωματούχων που αναφέρονταν σε ελλείψεις πυρομαχικών και σε πιθανές αρνητικές εξελίξεις. Παράλληλα, δυτικές πηγές αναφέρουν ως επικείμενη την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην ουκρανική αεροπορία, χειριστές της οποίας εκπαιδεύονται ήδη στον τύπο. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

 

Στη Γάζα συνεχίζονται οι μάχες, μετά τη λήξη της επταήμερης εκεχειρίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις εκκαθαρίζουν μεθοδικά την πόλη της Γάζας αλλά και την Khan Yunis στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, ενώ χρησιμοποιούν αντλίες για να διοχετεύσουν θαλασσινό νερό στο δίκτυο υπόγειων στοών της Χαμάς, έχοντας επιτύχει ως τώρα την παράδοση τουλάχιστον 100 μαχητών της.

Στη Νότια Αμερική υπάρχει αιφνίδια κλιμάκωση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουϊάνας, μετά το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα στις 3 Δεκεμβρίου που ενέκρινε τη διεκδίκηση της περιοχής Essequibo, και τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μαδούρο στις 5 Δεκεμβρίου για τη δημιουργία νέου κρατιδίου στην περιοχή με την ονομασία “Guayana Esequiba”, την παροχή της υπηκοότητας της Βενεζουέλας στους κατοίκους της, την έκδοση νέων χαρτών που περιλαμβάνουν την περιοχή στην επικράτεια της Βενεζουέλας και την παροχή αδειών εξόρυξης πετρελαίου από την κρατική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA. Σημειώνεται ότι στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Essequibo εντοπίστηκε το 2015 σημαντικό κοίτασμα πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Γουϊάνας έκανε έκκληση στον ΟΗΕ για την προστασία της χώρας του, ενώ η Βραζιλία έστειλε στρατιωτικές μονάδες στα σύνορά της με τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, η ελληνική πρόταση για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από την ΕΕ. Εφ’ όσον η συναίνεση σε επίπεδο ΕΕ για το θέμα αυτό επιβεβαιωθεί, θα ελευθερωθεί δημοσιονομικός “χώρος” για εξοπλιστικές δαπάνες και μετά το 2024.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σε συνέντευξή του στο σημερινό “Βήμα της Κυριακής”, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας δήλωσε ότι “σε αναμονή και της απόφασης της ΕΕ για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε προτεραιοποίηση του προγραμματισμού, σε βάθος δωδεκαετίας, των εξοπλιστικών προγραμμάτων”, προσθέτοντας ότι “μέχρι την κατάρτιση του δωδεκαετούς Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής και την έγκρισή του από το ΚΥΣΕΑ […] εύλογα θα περιοριστεί το πλήθος των προγραμμάτων που κατ’ εξαίρεση ενεργοποιείτο εκτός σχεδιασμού, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος”. Από πλευράς μας επισημαίνουμε ότι η 15ετής σχεδόν εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων ως το 2019, για τους γνωστούς λόγους, τις οδήγησε σε μια κατάσταση που απαιτεί μακροχρόνια προσπάθεια ανάταξης. Η καλή δουλειά που έγινε την τετραετία 2019-2023 απέδωσε ήδη εντυπωσιακούς καρπούς, αλλά πρέπει να συνεχιστεί, διότι είναι φύσει αδύνατο να διορθωθεί μέσα σε 4 χρόνια η ζημιά που έγινε σε 15. Η επανεξέταση των προτεραιοτήτων είναι μεν στην ευχέρεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας (και εύλογη με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του), αλλά δεν πρέπει να οδηγήσει στη ματαίωση της προσπάθειας ανάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ελπίζουμε ότι η αναμενόμενη έγκριση της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ, θα ξαναδώσει την απαιτούμενη πνοή.    

Από την Παρασκευή 1 έως την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ διμερής διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδος και Η.Π.Α., στην ευρύτερη περιοχή της Σκύρου. Η συνεκπαίδευση, η οποία είναι τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), επικεντρώθηκε στην σχεδίαση και διεξαγωγή αμφίβιων, αποβατικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων με βάση σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια. Στην συνεκπαίδευση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν:
● Από τον Στρατό Ξηράς 1 ελικόπτερο AH-64D και 1 UH-1H.
● Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 αρματαγωγό.
● Από την Πολεμική Αεροπορία 1 ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε αποστολή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από εξειδικευμένο προσωπικό Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
● Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου προσωπικό της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.
Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα από την 26th Marine Expeditionary Unit (MEU).

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος εγκαινίασε τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις της Βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΒΥΜΕΕ) του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ». Ο εξ αρχής επανασχεδιασμός, η ανακατασκευή και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» αυξάνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των αμφιβίων και όχι μόνο, Μονάδων των ΕΔ. Η ΔΕΠ σε συνεργασία με την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, προέβη στην σχεδίαση και υλοποίηση των νέων υποδομών ελλιμενισμού και συντήρησης πλωτών μέσων, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στρατωνισμού και υποστήριξης διοικητικής μέριμνας των υφισταμένων Μονάδων της. Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

● Επέκταση του υφιστάμενου λιμένος του Στρατοπέδου, με επαυξημένες δυνατότητες ελλιμενισμού πλωτών μέσων.
● Διαμόρφωση του κρηπιδώματος του λιμένα και κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων καθέλκυσης σκαφών, με δυνατότητα διεξαγωγής τεχνικών εργασιών και μείωσης του χρόνου αντίδρασης των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων.
● Υπόστεγο συντήρησης – τεχνικής υποστήριξης των υφισταμένων καθώς και των υπό παραλαβή Ταχυπλόων Σκαφών (Τ/Σ).
● Υπόστεγο συντήρησης – τεχνικής υποστήριξης Ελαστικών Λέμβων.
● Υπόστεγο στάθμευσης Ελαστικών Λέμβων.
● Υπόστεγο στάθμευσης Τ/Σ.
● Καταδυτικό κέντρο συντήρησης συσκευών ανοικτού και κλειστού κυκλώματος.
● Σύγχρονο Ελικοδρόμιο.
● Περιμετρικό φωτισμό και περίφραξη στις νέες εγκαταστάσεις.
● Έργα οδοποιίας – ασφαλτόστρωσης, διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης οχημάτων, και διαμόρφωσης της κεντρικής πύλης της ΒΥΜΕΕ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αγιασμό, περιγραφή του έργου από τον Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγο Δ. Χούπη και χαιρετισμό από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ μετά το πέρας αυτής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ. Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα στον τομέα των ΕΔ – ΔΕΕ που εκτελέστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, ήτοι την κατασκευή του σύγχρονου στεγάστρου του αναβαθμισμένου κολυμβητηρίου μάχης στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», την ίδρυση του αυτόνομου Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ» και την κατασκευή του Διοικητηρίου της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), τις νέες εγκαταστάσεις και τον στίβο αστικού αγώνα στο Πεδίο Βολής (ΠΒ) «ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ» στην Νέα Πέραμο Αττικής, την μεταστάθμευση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και την ανακατασκευή του Διοικητηρίου και των λοιπών εγκαταστάσεων διαβίωσης και εκπαίδευσης του Τμήματος, το νέο Διοικητήριο της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΣ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ» στην Πάχη Μεγάρων, τον νέο Κόμβο Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Intelligence Fusion Cell – IFC) καθώς και το νέο Στρατηγείο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ», ενώ έκανε αναφορά και στον Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης (αεροσήραγγα), του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζουν κατακόρυφα την ποιότητα συντήρησης, εκπαίδευσης και σχεδίασης επιχειρήσεων του προσωπικού των ΕΔ – ΔΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο Υποστράτηγο επί τιμή Ι. Τσούνη για την γενναιόδωρη συνεισφορά του προς τις ΕΔ, μέρος της οποίας αφορά στην κατασκευή των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) της 7ης Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς 100 αντιαρματικών βλημάτων SPIKE SR μέσω NSPA, κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα θα επωφεληθεί της έκπτωσης των μαζικών παραγγελιών που γίνονται για τον συγκεκριμένο πύραυλο. Πάντως ο σχετικά μικρός αριθμός βλημάτων παραπέμπει σε κάλυψη αναγκών των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων κυρίως.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μ. Καραμήτρου για τον τηλεοπτικό σταθμό Open, το πρώτο από τα συνολικά 35 χιλιόμετρα της επέκτασης του χάρτη του Έβρου είναι έτοιμο, σε ένα μήνα ολοκληρώνονται τα πρώτα 10 χιλιόμετρα στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου και μέχρι την άνοιξη παραδίδεται στο σύνολό του.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, o Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Vice Admiral Ashraf Ibrahim Atwa Megahed προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της Αμυντικής Έκθεσης “ΕGYPT DEFENCE EXPO”. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Σε αυτή συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και επαύξησης της συνεργασίας των δύο Ναυτικών. Ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε επίσης την ευκαιρία να περιηγηθεί στα περίπτερα των Ελληνικών και Αιγυπτιακών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες των εκθεμάτων τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) της 7ης Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς συσσωρευτών για τορπίλες SST-4 και SUT, που εξοπλίζουν τα υποβρύχια αλλά και τα ΤΠΚ του ΠΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, η 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης (114ΠΜ) από την Αεροπορική Βάση Τανάγρας, συμμετείχε στην 4η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2023 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για τον σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την 114ΠΜ δύο αεροσκάφη Mirage 2000-5, με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης η Μοίρα συμμετείχε σε επιχειρήσεις σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, ακολουθώντας τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά, πλην της Ελλάδας, συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Γαλλίας με αεροσκάφη Rafale, του Ηνωμένου Βασιλείου με Eurofighter, της Ιταλίας με Eurofighter, της Ισπανίας με Eurofighter και F-18, της Πολωνίας με F-16 και της Τσεχίας με L-159.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Ιωαννίδη για την εφημερίδα “Καθημερινή”, τα ελληνικά μεταγωγικά C-27J καθηλώθηκαν προσωρινά βάσει της οδηγίας που έστειλε η κατασκευάστρια εταιρία Leonardo στις 5 Δεκεμβρίου σε όλους τους χρήστες του αεροσκάφους σχετικά με πρόβλημα ρωγμών που παρουσιάστηκε. Οι οδηγίες για την αποκατάσταση του προβλήματος εφαρμόζονται ήδη στα πλόιμα C-27J της ΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει η εφαρμογή τους και σε όσα είναι καθηλωμένα και πρόκειται να επαναφερθούν σε πτητική κατάσταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) της 7ης Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η εισήγηση απόκτησης 14 ελικοπτέρων Έρευνας-Διάσωσης (SAR) AW139 για την ΠΑ, προς αντικατάσταση των 10 AB205 και των 12 AS332C1 Super Puma που διαθέτει σήμερα (οι αριθμοί των ελικοπτέρων είναι βεβαίως ονομαστικοί, διότι οι διαθεσιμότητές τους είναι χαμηλότερες, όπως είναι γνωστό).

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την «Προμήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα» προϋπολογισμού €154.858.600 περιλαμβανομένης της αρχικής υποστήριξης. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα εναπομείναντα PZL Μ-18 της ΠΑ.

Μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Κύπρος

Στις 5 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε στο Κάιρο τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή. Ακολούθως ο κ. Χριστοδουλίδης μετέβη στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλλα Β’. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν η πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Την Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης μεταξύ της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό άλμα στατικού ιμάντα. Από πλευράς ΕΦ συμμετείχε προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών και της Διοίκησης  Ναυτικού και από πλευράς Ελληνικών ΕΔ, η Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφος C -130, καθώς και εκπαιδευτές από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΝ Λεμεσού η τελετή διαβεβαίωσης των ανδρών Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) της 14ης Εκπαιδευτικής Σειράς παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστρατήγου Γ. Τσιτσικώστα. Παρέστησαν επίσης οι οικογένειες των ΣΥΟΠ, η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς και αντιπροσωπεία στελεχών. Οι ΣΥΟΠ θα συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε επιχειρησιακά αντικείμενα και ακολούθως θα τοποθετηθούν στις μονάδες, όπου θα παρακολουθήσουν σχολεία στα αντικείμενα της ειδικότητάς τους. Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή διαβεβαίωσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «προωθούνται τομές και παρεμβάσεις συνολικά για το έμψυχο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο θεσμό των ΣΥΟΠ, εφτά και πλέον χρόνια μετά την υιοθέτησή του, αναγνωρίζεται καθολικά ότι έχει ενισχύσει τις δυνατότητες και έχει εξυψώσει το επίπεδο επαγγελματισμού στην Εθνική Φρουρά. Με βάση την κτηθείσα εμπειρία, έχουν αναγνωριστεί έγκαιρα οι προκλήσεις που αφορούν στην αδήριτη απαίτηση εξασφάλισης της επιβιωσιμότητας του θεσμού. Σύμφωνα με το ενδιαφέρον και τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης για βελτίωση της εργασιακής σχέσης των ΣΥΟΠ, επίκειται η λήψη μέτρων για προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες της κοινωνίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν επιβεβαιωθεί και από επίσημες πηγές του Ισραήλ, οι κυπριακές αρχές σε συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εξουδετέρωσαν ιρανικό θύλακα που σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους στην Κύπρο, συλλαμβάνοντας δύο άτομα. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή Amir Bar Shalom, η Τουρκία υποβοήθησε το τρομοκρατικό σχέδιο επιτρέποντας την είσοδο Ιρανών πρακτόρων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και από εκεί στο ελεύθερο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ήταν αναμφίβολα το γεγονός της εβδομάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ενώ συνεδρίασε το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελούμενο από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκατέρωθεν. Της συνεδρίασης προηγήθηκαν επιμέρους συναντήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια και Γ. Γκιουλέρ, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Μ. Σιμσέκ, των υφυπουργών Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη και Α. Παπαδοπούλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Ακτσαπάρ, των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδη, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, των υπουργών Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μ. Ερσόι και του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γ. Τεκίν. Κατά τις ελληνοτουρκικές συναντήσεις υπογράφηκαν 15 κοινά μνημόνια και διακηρύξεις σε διάφορους τομείς, καθώς και μια “Διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας”, στην οποία πάντως διευκρινίζεται ρητώς ότι δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την χορήγηση βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν 10 ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου (Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Ρόδος, Σάμος, Σύμη, Χίος). Τα ερωτήματα που τίθενται είναι: (α) ποιο το κίνητρο της Τουρκίας για τη συμφωνία αυτή, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ειδική βίζα δεν χρησιμεύει για ταξίδια στην υπόλοιπη ζώνη Schengen (β) τι κερδίζει η ελληνική πλευρά από τη συμφωνία αυτή, εκτός κάποιων τουριστικών εισπράξεων και της “διευκόλυνσης της επικοινωνίας των δύο λαών” που προβάλλει ο αρμόδιος υπουργός Δ. Καιρίδης, και κυρίως (γ) αν έχει ερωτηθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα προβλήματα εθνικής ασφαλείας που ενδεχομένως προκαλεί η συμφωνία.

Στις 26 Νοεμβρίου το ΡKK πραγματοποίησε νυχτερινή επίθεση σε φυλάκιο του τυρκικού στρατού, παίρνοντας ως λάφυρα δύο τυφέκια MPT-55(K), ένα βομβιδοβόλο των 40mm τύπου TBA-6R1, ένα πολυβόλο PKM, γεμιστήρες με σφαίρες των 5.56 χιλ., κράνη/γιλέκα κλπ.

Ο υπερεθνικιστής πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντ. Μπαχτσελί δήλωσε ότι η έγκριση της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, δίνοντας άλλη μία ένδειξη του εύρους του ανατολίτικου παζαριού που εξελίσσεται...