Ανασκόπηση εβδομάδας #334

0
2398

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία, το επίκεντρο των μαχών έχει μεταφερθεί στην περιοχή της Avdiivka, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν την τελευταία εβδομάδα να εκμεταλλευτούν την πρόοδο που είχαν σημειώσει στα περίχωρα της πόλης, χωρίς ως τώρα να έχουν επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα. Από ουκρανικής πλευράς συνεχίζεται η προσπάθεια διάσπασης των ρωσικών γραμμών στην επαρχία της Ζαπορίζια μεταξύ Robotyne και Verbove, επίσης χωρίς αποφασιστικά αποτελέσματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση πυραύλων εδάφους – εδάφους ATACMS από τις ουκρανικές δυνάμεις την τελευταία εβδομάδα, αλλά και η διεύρυνση του ουκρανικού προγεφυρώματος στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Συνεχίζεται η κρίση στη Μ. Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα την εξαγγελθείσα χερσαία εισβολή στη Γάζα, αλλά συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα, που την τελευταία εβδομάδα κατέστρεψαν και κτίριο παρακείμενο στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγ. Πορφυρίου. Από πλευράς της Χαμάς και των υποστηρικτών της έγινε προσπάθεια να αποδοθεί στο Ισραήλ και η έκρηξη στο νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα, που όμως βάσει των δημοσιευθέντων στοιχείων οφείλεται σε ρουκέτα της Χαμάς που αστόχησε. Παράλληλα το Ισραήλ συνεχίζει να συσσωρεύει εξοπλισμό: πάνω από 50 αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί την τελευταία εβδομάδα στη χώρα από το εξωτερικό, μεταφέροντας τουλάχιστον 1.000 τόνους εξοπλισμού πάσης φύσεως, μεταξύ άλλων και 17.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα ελληνικής εταιρίας, για τα οποία δόθηκε άμεσα άδεια εξαγωγής από το υπουργείο Εξωτερικών. Την τελευταία εβδομάδα ενισχύθηκε ο προβληματισμός για την πιθανότητα εμπλοκής του Ιράν στην κρίση, καθώς παρατηρήθηκε κινητικότητα εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων εντός του Ιράν, ενώ οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη (που υποστηρίζονται από το Ιράν) εκτόξευσαν πυραύλους που αναχαιτίστηκαν από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney στην Ερυθρά Θάλασσα. Παράλληλα συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες εκτόνωσης, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ J. Biden να επισκέπτεται το Ισραήλ στις 18 Οκτωβρίου και τη Χαμάς να απελευθερώνει δύο ομήρους αμερικανικής υποκοότητας. Χθες διοργανώθηκε στο Κάιρο διάσκεψη για την ειρήνη, στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ και εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Ιταλία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Κατά την παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που πλήττει τόσο το Ισραήλ όσο και τους Παλαιστίνιους και πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών της, ενώ ζήτησε την εκκίνηση ειρηνευτικής διαδικασίας με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, καθώς όπως είπε “καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση”. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Νέδου για την εφημερίδα “Καθημερινή, στην 112 ΠΜ αναμένεται να σταθμεύσει για τις επόμενες εβδομάδες σημαντικός αριθμός αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών, προς υποστήριξη της αυξημένης αεροναυτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο λόγω και της κρίσης στο Ισραήλ. Η αεροπορική βάση της Ελευσίνας προκρίθηκε ως έδρα τους, δεδομένου ότι στην αεροπορική βάση της Σούδας εξυπηρετούνται ήδη πολλά μεγάλα αμερικανικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μεταγωγικών C-130, αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 και αεροσκαφών ηλεκτρονικής αναγνώρισης EP-3E ARIES II. Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες αναμένονται τουλάχιστον 5-8 μεταγωγικά (κυρίως C-130) με προσωπικό περίπου 120 ατόμων.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και στην ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικά της Πελοποννήσου και νότια του Ιονίου Πελάγους η Εθνική Διακλαδική Άσκηση με την επωνυμία «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2023». Η «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2023» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεσαίας κλίμακας, που αφορά στην εκτέλεση επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ), η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ). Στην «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2023» συμμετείχαν:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, το σύνολο των διαθέσιμων συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) AH-64A.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, 2 Φρεγάτες (Φ/Γ), 1 Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), καθώς και 1 Ελικόπτερο S-70B.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, αντιαεροπορικά συστήματα, Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale, F-16 Block 50, Mirage 2000-5, καθώς και Αεροσκάφος EMB – 145H της 380 Μοίρας Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
  • Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, της Ζ΄ ΜΑΚ, του ΕΤΑ και της 31 ΜΕΕΔ.
  • Προσωπικό και μέσα του Διακλαδικού Επιτελείου Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff – JEWCS).

Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την τρέχουσα Εκπαιδευτική Σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, και αποσκοπούσε στην εξάσκηση του συμμετέχοντος προσωπικού στην σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων ΗΠ, στην δοκιμή του Διακλαδικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου ΗΠ των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στην επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των ασκούμενων, μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο σε συνθήκες πολλαπλής απειλής περιβάλλον.

Την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (European Union Military Committee – EUMC), που διεξήχθη στην Σεβίλλη, υπό τον Πρόεδρό της General Robert Brieger, ο οποίος κήρυξε και την έναρξή της. Κατά την διεξαγωγή της Συνόδου, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και εξετάστηκαν οι προοπτικές υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων της στον βραχύ – μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο πλαίσιο της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM UA). Ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των κύριων στόχων του Θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» (Strategic Compass) για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, με εστίαση στην ανάπτυξη της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης (Rapid Deployment Capacity – RDC), στην πρόοδο υλοποίησης των Ενδεχόμενων Επιχειρησιακών Σχεδίων (Contingency Operational Plans), καθώς και στην εξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (Military Planning and Conduct Capability – MPCC) για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων εκτός των συνόρων της, στο πλαίσιο της επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας (Full Operational Capability – FOC) το 2025.

Στρατός Ξηράς

Aπό 17 έως 18 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων της 79 ΑΔΤΕ, κατά την οποία εξετάστηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως ασκήσεις ετοιμότητας και συναγερμού, έλεγχος λειτουργικότητας των μέσων και ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων. Τις δραστηριότητες του Σχηματισμού παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και ηθικού του προσωπικού. Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε Μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας, τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στις νήσους Αγαθονήσι και Φούρνους καθώς και το ΕΦ «ΨΙΛΛΗΣ ΑΜΜΟΥ». Ο Αρχηγός απευθυνόμενος στο προσωπικό του Σχηματισμού επισήμανε ότι απαιτείται συνεχής ρεαλιστική εκπαίδευση για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής του και έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Από 28 Αυγούστου έως 13 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ» στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ) με τη συμμετοχή 10 στελεχών, εκ των οποίων 2 από την Κύπρο και  2 από τη Σερβία. Το ΣΒΕΕΣΕΑ πραγματοποιείται με σκοπό την εκπαίδευση των Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) σε εξειδικευμένες βολές, προκειμένου να μπορούν  να προσβάλουν επιλεγμένους στόχους, σε μεγάλες αποστάσεις και κάτω από συνθήκες που καθιστούν την επιτυχία αδύνατη για οποιονδήποτε άλλο σκοπευτή. Κατά τη διάρκεια των 7 εβδομάδων εκπαίδευσης το προσωπικό εκπαιδεύτηκε σε αντικείμενα ατομικής τακτικής, κάλυψης, απόκρυψης και παραλλαγής. Επίσης, διδάχθηκε τις διαδικασίες  προσέγγισης στόχου καθώς και την επίδραση των καιρικών συνθηκών στην επιτυχή εκτέλεση της αποστολής του. H εκπαίδευση περιέλαβε πρακτική εξάσκηση με την εκτέλεση βολών σε σταθερούς και κινητούς στόχους, ημέρα και νύχτα και ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων στελεχών.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, ο Αρχηγός Ναυτικού της Ιταλίας Nαύαρχος E. Credendino πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ι. Δρυμούση ΠΝ. Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός Ναυτικού της Ιταλίας επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στη διαμορφούμενη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας των Ναυτικών Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς επίσης ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Εν συνεχεία συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Αντιναύαρχο Φ. Λελούδα ΠΝ, ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου. Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ο Nαύαρχος E. Credendino μετέβη, στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Στόλου και ακολούθως επέβη σε υποβρύχιο κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και σε ΤΠΚ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».

Από Τρίτη 17 έως την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, διεξήχθη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, η 13η Διμερής Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Ισπανικού Ναυτικού. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Αρχιπλοίαρχος Δ. Γούναρης ΠΝ, Διευθυντής Α’ Κλάδου, ενώ της Ισπανικής ο Rear Admiral Fernando Jose Suarez Fonseca (Logistic Division Spanish Navy). Στο περιθώριο των συνομιλιών, ο επικεφαλής της Ισπανικής αντιπροσωπείας είχε συνάντηση με τον Υπαρχηγό ΓΕΝ, Υποναύαρχο Κ. Βλάχο ΠΝ. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναδεικνύοντας την εκατέρωθεν επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Eκδόθηκε στις 19 Οκτωβρίου η δικαστική απόφαση με την οποία επικυρώνεται η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ. Η πολυαναμενόμενη απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης των ναυπηγείων, που περιλαμβάνει και την εκταμίευση 124 εκ. δολλαρίων από την αμερικανική DFC.

Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση Ocean Sky 2023 που διεξάγεται από τις 16 ως τις 27 Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση Gando της Ισπανίας (Gran Canaria). Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 4 αεροσκάφη F-16 της 341 Μοίρας με το ανάλογο προσωπικό, και σύμφωνα με ισπανικές πηγές οι αποστολές τους στο πλαίσιο της άσκησης αφορούν και το ρόλο καταστολής αεράμυνας (SEAD) στον οποίο είναι εξειδικευμένη η 341 Μοίρα.

Από την Δευτέρα 2 έως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στο «NATO TIGER MEET 2023» που διεξήχθη στο αεροδρόμιο Gioia Del Colle της Ιταλίας. Η «NATO TIGER MEET 2023» είναι άσκηση τύπου INVITEX – LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise) που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, και σε αυτήν συμμετέχουν οι μοίρες αεροσκαφών του ΝΑΤΟ που ανήκουν στο ΝΑΤΟ TIGER ASSOCIATION, έχοντας ως χαρακτηριστικό κλήσης την κωδική λέξη «ΤΙΓΡΗΣ». Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην άσκηση με 4 μαχητικά F-16 της 335 Μοίρας και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης προσωπικό και αεροπορικά μέσα από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία, τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Τουρκία και την Τσεχία, καθώς και το ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος Ε-3Α (AWACS).

Στο πλαίσιο του Εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, θα προγραμματιστούν στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας πτήσεις μαθητών/τριών της Β΄ Λυκείου, έτους 2023-2024, με ελικοφόρα πτητικά μέσα της ΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΠΑ (www.haf.gr) έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 (23:59) και η επιλογή θα πραγματοποιηθεί κατόπιν κλήρωσης, η οποία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, με τη σύμφωνη γνώμη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, έχει ενημερώσει το Κογκρέσο για την πιθανή μεταβίβαση δύο μεταχειρισμένων μεταγωγικών C-130 Hercules από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τα C-130 παραχωρούνται μέσω του προγράμματος Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας (Excess Defense Articles – EDA) και η τρέχουσα αξία τους εκτιμάται σε 12 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο αναμένεται να αποδοθεί συντηρημένο στην ΠΑ ένα C-130B που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ από το 2013, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων αεροσκαφών του τύπου σε 4, ενώ πρόσθετα αεροσκάφη προγραμματίζεται να αποδοθούν από την ΕΑΒ το 2024. Λαμβάνοντας υπόψη και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των C-27, η αγωνιώδης προσπάθεια ανάταξης του στόλου των μεταγωγικών της ΠΑ αρχίζει να αποδίδει καρπούς…

Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μία παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικό ελικόπτερο στο ΝΑ Αιγαίο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν αναπτυχθεί στο Αζερμπαϊτζάν, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Δεδομένου ότι την τελευταία φορά που είχαν αναπτυχθεί τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αζερμπαϊτζάν, είχε πραγματοποιηθεί η επίθεσή του στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (2020), διεθνείς παρατηρητές θεωρούν την κίνηση αυτή ως ένδειξη προετοιμασίας για επικείμενη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην ίδια την Αρμενία.

Συνεχίζονται στην Τουρκία οι δηλώσεις της ηγεσίας αλλά και οι διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ, με αποτέλεσμα ότι στις 17 Οκτωβρίου το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Χθες ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Χαμάς I. Haniyeh, ενώ την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν δηλώσεις υπέρ της Χαμάς από τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ. Γκιουλέρ, τον υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν (που μάλιστα δήλωσε ότι η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden καταγράφεται στην ιστορία ως έγκριση της καταστροφής της Γάζας), αλλά και από τον ευνοούμενο γαμπρό του Ερντογάν S. Bayraktar, που ανακοίνωσε με πύρινο διάγγελμα κατά του Ισραήλ τη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 10 εκ. δολλαρίων για τη Γάζα. Οι δηλώσεις της ηγεσίας φαίνονται να αντικατοπτρίζουν και τα εχθρικά αισθήματα της τουρκικής κοινής γνώμης, καθώς στις 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία δημιουργήθηκε πολεμική ατμόσφαιρα με συνεχείς εκρήξεις βεγγαλικών.

Την ίδια ημέρα, τουρκικό πλήθος συγκεντρώθηκε στην περίμετρο του σταθμού ραντάρ του Kürecik (στην περιοχή της Μελιτινής – Malatya), που φιλοξενεί ραντάρ τύπου AN/TPY-2, το οποίο είναι ικανό να ανιχνεύει βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται τόσο από την Ρωσία όσο κυρίως από το Ιράν, και επομένως αποτελεί ζωτική εγκατάσταση έγκαιρης προειδοποίησης του προγράμματος αντιβαλλιστικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι το πλήθος έφτασε στην περιοχή με εκατοντάδες αυτοκίνητα που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν εμποδιστεί από την τουρκική αστυνομία, δείχνει ότι η εκδήλωση είχε τη σιωπηρή έγκριση της τουρκικής ηγεσίας, που ενδεχομένως θέλησε να στείλει ένα μήνυμα διεθνώς. Παράλληλα, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος D. Bahceli έθεσε… τελεσίγραφο στο Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν την προστασία της. Παρ’ ότι η δήλωση θεωρείται γραφική, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Bahceli είναι σημαντικός πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν, ενώ οι δηλώσεις του είχαν μεγάλη απήχηση στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίστηκαν κατασκευασμένες εικόνες με τουρκικά στρατεύματα στην Ιερουσαλήμ κλπ.

Πολύ σοβαρότερη, και άκρως ενδιαφέρουσα, κρίνεται η δήλωση του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας A. Uraloglou ότι η αντιπαράθεση στην Παλαιστίνη δείχνει την τρωτότητα του στρατηγικού διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής (India – Middle East Corridor, IMEC) που αποφασίστηκε στην τελευταία σύνοδο των G20 και διέρχεται από το έδαφος του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η Τουρκία απορρίπτει τη συγκεκριμένη σύνδεση που την παρακάμπτει, και προωθεί εναλλακτικό σχέδιο. Η δήλωση Uraloglou δίνει μια σαφή ένδειξη του γεωπολιτικού διακυβεύματος, και του τρόπου που αντιμετωπίζει η Τουρκία την κατάσταση: θα ήταν αφελές να αναγνωστεί η τουρκική συμπαράσταση προς τη Χαμάς αποκλειστικά και μόνο με όρους μουσουλμανικής αλληλεγγύης…