Ανασκόπηση εβδομάδας #333

0
2443

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την τελευταία εβδομάδα τις επιθέσεις στους άξονες Kupyansk-Svatove-Kreminna και Avdiivka-Donetsk, επιτυγχάνοντας ορισμένα εδαφικά κέρδη βορείως της Avdiivka. Στην περιφέρεια της Ζαπορίζια οι μάχες μαίνονται μεταξύ Robotyne και Verbove, χωρίς οι ουκρανικές δυνάμεις να έχουν επιτύχει περαιτέρω διεύρυνση τις διείσδυσής τους στις ρωσικές οχυρωματικές γραμμές, αλλά ούτε και οι ρωσικές αντεπιθέσεις να έχουν οδηγήσει σε ουκρανική αναδίπλωση. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών σε αεροσκάφη F-16 στις ΗΠΑ. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Ο υποθαλάσσιος αγωγός αερίου Baltic Connector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω διαρροής αερίου που σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου. Στις 10 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Petteri Orpo ανακοίνωσε ότι η ζημιά στον αγωγό, καθώς και σε ένα παράλληλο καλώδιο τηλεπικοινωνιών, δεν οφείλεται στην κανονική του λειτουργία αλλά σε “εξωτερική δραστηριότητα” και ότι το ζήτημα ερευνάται. Η επισκευή του αγωγού αναμένεται να απαιτήσει αρκετούς μήνες.

Μετά την τρομοκρατική επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ολοκλήρωσε την τελευταία εβδομάδα μια ευρείας κλίμακας επιστράτευσης εφέδρων και συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων στη Γάζα, ενώ δέχεται επιθέσεις ρουκετών της Χαμάς από τη Γάζα και της Χεζμπολάχ από το Λίβανο. Παρ’ ότι το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή ενόψει χερσαίας εισβολής, για την ώρα περιορίζεται σε επιδρομές και σποραδικές αψιμαχίες. Οι σημερινές δηλώσεις εκπροσώπων του ισραηλινού στρατού ότι αναμένουν μια “πολιτική απόφαση” καθώς και η σύγκληση σήμερα του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου “έκτακτης ανάγκης” του Ισραήλ δείχνουν ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποια διχογνωμία στην ισραηλινή ηγεσία σχετικά με το είδος και την έκταση της ισραηλινής απάντησης.

Σημειώνεται ότι στις 13 Οκτωβρίου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την αναστολή της εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ, γεγονός που δείχνει ότι η όξυνση λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς εξυπηρετεί έναν στρατηγικό στόχο του Ιράν (και της Τουρκίας), δηλαδή να πλήξει την εξαγγελθείσα σύνδεση Ινδίας – Μ. Ανατολής (India Middle East Corridor -IMEC) μέσω Σ. Αραβίας και Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, η κλίμακα της ισραηλινής πολεμικής κινητοποίησης, καθώς και η αποστολή δεύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή (στο USS Gerald R. Ford CVN-78 που βρίσκεται ήδη ανοικτά του Ισραήλ προστίθεται το USS Dwight D. Eisenhower CVN-69 που διατάχθηκε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να κατευθυνθεί στην περιοχή) εγείρουν το ερώτημα αν η απάντηση του Ισραήλ θα περιοριστεί στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, ή αν θα περιλάβει και επίθεση στο Ιράν. Επισημαίνεται ότι στις 10 Οκτωβρίου ανταλλάχθηκαν ευθείες απειλές στο Twitter (X) μεταξύ των επίσημων κυβερνητικών λογαριασμών του Ιράν και του Ισραήλ, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι εάν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, “κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης”.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 11 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας υπέγραψε, από κοινού με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας T. Tagarev και την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας S. Cojocaru, “επιστολή προθέσεων” (Letter of Intent) για την επέκταση του δικτύου αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Το έργο, για το οποίο έχει γίνει προεργασία από το ΓΕΕΘΑ, αφορά την επέκταση του αγωγού καυσίμων του ΝΑΤΟ από το Χαλκερό Καβάλας στην Αλεξανδρούπολη και τη διασύνδεσή του με Βουλγαρία και Ρουμανία. Ο αγωγός ξεκινά σήμερα από Ελευσίνα και είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια στη Θεσσαλονίκη, διασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων με καύσιμα σε περίοδο ειρήνης και πολέμου.

Στις 10 και 11 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία σε μονάδες και φυλάκια στην ΠΕ της 95 ΑΔΤΕ. Ειδικότερα, στις 10 Οκτωβρίου συνοδευόμενος από τον Διοικητή 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγο Γ. Μανουρά και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Παππά μετέβη στις μικρονησίδες Ρω και Στρογγύλη, όπου επισκέφθηκε τα ομώνυμα Επιτηρητικά Φυλάκια του Στρατού Ξηράς και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Κυράς της Ρω. Στη συνέχεια, ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε την έδρα της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Καστελλορίζου όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης όπου συνεχάρη τον μοναδικό ιατρό, οπλίτη θητείας, που έχει τοποθετηθεί εκεί καθώς και το πολυμελές διακλαδικό κινητό υγειονομικό κλιμάκιο που μεταφέρεται στα νησιά και παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους κατοίκους. Τέλος, μετέβη στην ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται στην περιοχή  και ξεναγήθηκε στο πλοίο από τον Κυβερνήτη του. Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 επισκέφτηκε το Στρατηγείο της 95 ΑΔΤΕ, όπου ενημερώθηκε από τον Δκτή Υπτγο Γ. Μανουρά, συνάντησε αντιπροσωπεία Εθνοφυλάκων από τα Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) της ΑΔΤΕ (ΤΕΘ Άνω Καλαμώνα,  Αρχίπολης, Ρόδου και Ψίνθου),  και ακολούθως μετέβη στη Σύμη όπου επισκέφθηκε την έδρα της Διοίκησης Άμυνας της Νήσου (ΔΑΝ) και ενημερώθηκε από τον Δκτή της Σχη (ΠΖ) Παναγιώτη Βρανά για την αποστολή και τις τρέχουσες δράσεις, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε με τα στελέχη και στους οπλίτες θητείας της μονάδας.

Από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2023», που πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και περιέλαβε αντικείμενα:

● Εκτέλεσης βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας.
● Εκτέλεσης βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες.
● Αθέατης προσέγγισης του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των Ελεύθερων Σκοπευτών από τον αντίπαλο.
● Τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό.

Η ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με 2 Στοιχεία Ελεύθερων Σκοπευτών, τα οποία κατέκτησαν την 4η και την 5η θέση ανάμεσα σε 45 ομάδες από 25 Χώρες. Η κατάκτηση της 4ης και 5ης θέσης στον «European Best Sniper Team Competition 2023» έρχεται ως συνέχεια των επίσης υψηλών επιδόσεων στον «European Best Sniper Team Competition 2022», κατά τον οποίο οι Έλληνες Ελεύθεροι Σκοπευτές κατετάγησαν στην 1η και 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες.

Στρατός Ξηράς

Από 2 έως 6 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο της συνεργασίας των 2 χωρών,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) του Διοικητή, 3 Αξιωματικών, 1 καθηγητή και 8 σπουδαστών της Στρατιωτικής Ακαδημίας «King Abdulaziz» του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΣΣΕ και ενημερώθηκε για την αποστολή, τη λειτουργία και την παρεχόμενη εκπαίδευση της Σχολής. Η εν λόγω επίσκεψη είχε ως σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των 2 Σχολών.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού προέβη με τη συνεισφορά επιφανών ιδιωτών και πρωτοβουλιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην κατασκευή και ανακαίνιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθώς και στην αποδοχή δωρεάς οχημάτων γενικής χρήσης. Αναλυτικότερα, ανακατασκευάστηκαν και διαμορφώθηκαν οι Στρατιωτικές Οικίες «ΚΝΙΘΑΚΗ» στο Διδυμότειχο, οι οποίες προήλθαν από την ανακατασκευή 2 κτηρίων του πρώην Στρατοπέδου «ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΝΙΘΑΚΗ» κατόπιν δωρεάς του κ. Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Συνολικά κατασκευάστηκαν 12 διαμερίσματα επ’ ωφελεία των οικογενειών του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στο Βόρειο Έβρο. Επιπρόσθετα, κατασκευάστηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο 5 («ΕΦ 5») στην περιοχή της Νέας Βύσσας. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και ο εξοπλισμός του Φυλακίου ήταν δωρεά της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της εταιρείας Raycap αντίστοιχα. Οι νέες υποδομές αναβαθμίζουν αφενός τις επιχειρησιακές δυνατότητες επιτήρησης και αποτροπής στην ευαίσθητη περιοχή του Βορείου Έβρου, αφετέρου τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού του Φυλακίου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η παράδοση 4 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού παντός εδάφους, τα οποία αποτελούν τμήμα της δωρεάς 20 οχημάτων από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Η παραλαβή των υπόψη οχημάτων αναβαθμίζει την ικανότητα επιτήρησης των συνόρων. Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Ά. Χουδελούδη, της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, του Θ. Αγγελόπουλου και του εκπροσώπου της εταιρείας Raycap Α. Καγιαννά, πραγματοποιήθηκαν στο Διδυμότειχο και στη Ν. Βύσσα οι τελετές εγκαινίων των παραπάνω δράσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Sikorsky που έγινε στην έκθεση AUSA 2023 και δημοσιεύθηκε στο διεθνή αμυντικό τύπο, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε τον Απρίλιο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσημο αίτημα αγοράς 49 ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk.

Καταργείται το σύστημα απευθείας κατάταξης των νεοσυλλέκτων σε μονάδες εκστρατείας (Σημεία Υποδοχής Οπλιτών: ΣΥΠΟ) και επανέρχεται το σύστημα κατάταξης σε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Ως λόγοι για την επαναφορά του παλιού συστήματος αναφέρονται κυρίως η επίτευξη οικονομιών κλίμακας ως προς τον εφοδιασμό με υλικά, η διευκόλυνση του έργου των υγειονομικών επιτροπών και η επιστροφή των παραμεθόριων μονάδων εκστρατείας στα κύρια καθήκοντά τους.

Πολεμικό Ναυτικό

Οι δύο πλέον σύγχρονες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται αναπτυγμένες στην Αν. Μεσόγειο, καθώς η Φ/Γ ΨΑΡΑ (F454) εντάχθηκε στις 11 Οκτωβρίου στη μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group 2 – SNMG2) και η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) συμμετέχει στη δύναμη του ΟΗΕ ανοιχτά του Λιβάνου (United Nations Interim Force In Lebanon – UNIFIL). Δεν επιβεβαιώνονται δημοσιευθείσες πληροφορίες περί ένταξης ελληνικού πλοίου σε ομάδα μάχης αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας η τελετή υπογραφής της παράδοσης του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού. Ο «ΠΕΡΣΕΑΣ» είναι το πέμπτο πλοίο που δωρίζει στο ΠΝ ο εφοπλιστής, και υποναύαρχος ε.τ., Π. Λασκαρίδης μετά τα «ΚΥΚΝΟΣ», «ΆΤΛΑΣ 1», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ» που ήδη επιχειρούν. Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δ.-Ε. Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής ΔΔΜΝ Αντιναύαρχος (Μ) Χ. Παπαδημητρίου ΠΝ, ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Λ. Τσαρμακλής ΠΝ, ο Διευθυντής ΓΕΝ/ΔΕΞ Υποναύαρχος (Μ) Χ. Σκεπαρνάκος ΠΝ, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνος Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π. Κασαπάκης ΠΝ και άλλα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται ότι το ΠΓΥ «ΠΕΡΣΕΑΣ», εκτοπίσματος άνω των 10.000 τόνων, θα είναι το δεύτερο σε μέγεθος πλοίο του ΠΝ μετά το ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τις δυνατότητες του Στόλου σε επιχειρήσεις πέραν του ορίζοντα, αλλά και ως πλοίο μεταφοράς Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δ. Μητσόπουλου για τον ιστότοπο navalnews.com, το σύστημα παρεμβολέων (R-ECM) που θα τοποθετηθεί στις νέες φρεγάτες τύπου FDI που ναυπηγούνται για το ΠΝ στη Γαλλία (κλάση “Κίμων”) θα είναι ένα προηγμένο σύστημα που βρίσκεται υπό ανάπτυξη για το γαλλικό ναυτικό και θα είναι συμβατό με τον υπόλοιπο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του πλοίου. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα συστήματα που θα προστεθούν στα δύο πρώτα πλοία μετά την παραλαβή τους ώστε να τα φέρουν στο “Standard 2” (16 πρόσθετοι Α/Α πύραυλοι ASTER 30, RAM, DLS) θα τοποθετηθούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Πολεμική Αεροπορία

Μεταγωγικό αεροσκάφος C-130B που συντηρήθηκε και αναβαθμίστηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) θα αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία στις αρχές Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η ΕΑΒ πραγματοποίησε τις τελευταίες αποδόσεις C-130 στην ΠΑ το 2020 και τo 2021, και πλέον επιταχύνει τις εργασίες προγραμματίζοντας να παραδώσει άλλα 2 αεροσκάφη μέσα στο 2024 και 3 μέσα στο 2025. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, με την παράδοση του συγκεκριμένου αεροσκάφους το Νοέμβριο ο αριθμός των διαθέσιμων C-130 της ΠΑ θα ανέλθει σε 4.

Διακόπηκε την τελευταία εβδομάδα η “νηνεμία” στο Αιγαίο, καθώς την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου δύο τουρκικά F-16 και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο ΝΑ Αιγαίο.

Κύπρος

Ομάδα στελεχών της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού κατέλαβε την 3η θέση ανάμεσα σε 108 ομάδες από 31 χώρες κατά τη διαγωνιστική άσκηση περιπόλων μάχης CAMBRIAN PATROL 2023 στην Ουαλία, αποσπώντας τα συγχαρητήρια του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Γ. Τσιτσικώστα.

Κρίσιμη είναι η συμβολή της Εθνικής Φρουράς με προσωπικό, μέσα και εγκαταστάσεις για την εκκένωση υπηκόων φίλων χωρών από το Ισραήλ, αναδεικνύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για τον σκοπό αυτό έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» με κατάλληλες προσαρμογές. Αύριο αναμένεται η εκκένωση υπηκόων των ΗΠΑ και συγγενών τους δια θαλάσσης από τη Χάιφα προς την Κύπρο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Συνεχίστηκαν και την τελευταία εβδομάδα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας στη βόρεια Συρία, που στοχεύουν κυρίως κρίσιμες πολιτικές υποδομές όπως υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, νοσοκομεία, υδραγωγεία, αποθήκες σιτηρών και πετρελαιοπηγές. 

Άφθονες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ διοργανώθηκαν επίσης ογκώδη συλλαλητήρια υπέρ της Χαμάς. Ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν σε δηλώσεις του στις 10 Οκτωβρίου αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος της παρουσίας αμερικανικού αεροπλανοφόρου ανοικτά του Ισραήλ, προβλέποντας ότι θα διαπράξει σφαγές, με βομβαρδισμούς στη Γάζα. Σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν καταδίκασε τις “επιθέσεις σε αθώους πολίτες στην Παλαιστίνη”, κάτι που δεν είχε πράξει για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Επίσης ο αν. υπουργός παιδείας της Τουρκίας Ν. Γιλμάζ έγραψε στο Twitter (X) προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ “μια μέρα θα σας βομβαρδίσουν και εσάς, θα πεθάνετε”. Στις 7 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης, πραγματοποιήθηκε ογκώδης συγκέντρωση και πορεία υπέρ της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη με ιαχές τύπου “χτύπα χτύπα Χαμάς το Ισραήλ”, ενώ χθες 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία και συγκέντρωση έξω από την Αγια Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστίνιων, παρουσία του γαμπρού του Ερντογάν Selcuk Bayraktar, του γιου του Bilal Erdogan και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Suleyman Soylu.

Η “γκρίνια” της εβδομάδας

Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την τελετή υπογραφής της παράδοσης του ΠΓΥ ΠΕΡΣΕΑΣ στο Πολεμικό Ναυτικό, περιλαμβάνεται φωτογραφία από “ασυνήθιστη” οπτική γωνία, στην οποία φαίνονται εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου και πολεμικά πλοία σε θέσεις συντήρησης στην ξηρά (και μάλιστα με ορατό τον αριθμό τους!). Πρόκειται για ανεπίτρεπτη ανευθυνότητα, προϊόν ωχαδερφισμού και αδιαφορίας για την ασφάλεια πληροφοριών. Δεδομένου ότι ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και με τη δημοσίευση φωτογραφιών από επίσκεψη του (τότε) ΑΝΥΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά σε εγκαταστάσεις καυσίμων στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντιθέτως τα Γενικά Επιτελεία έχουν βελτιωθεί πολύ στο θέμα του ελέγχου των φωτογραφιών που δημοσιεύουν, φαίνεται ότι η πηγή της ανευθυνότητας βρίσκεται κάπου μέσα στα υπουργικά γραφεία… Κύριε υπουργέ, μήπως πρέπει να σφίξετε λίγο τα λουριά σε κάποιους;