Ανασκόπηση εβδομάδας #335

0
2755

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία, η περίοδος της φθινοπωρινής λάσπης έφτασε, και περιορίζει τις δυνατότητες κινήσεων των δύο πλευρών. Οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν οριακά εδαφικά κέρδη στην ανατολική όχθη του Δνείπερου στη Χερσώνα, καθώς και στην περιοχή του Robotyne στη δυτική Ζαπορίζια. Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Avdiivka, χωρίς να επιτύχουν νέα εδαφικά κέρδη. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου τη δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα, καλώντας τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές. Όπως επεσήμανε, η απόφαση για την έναρξη της χερσαίας εισβολής ελήφθη ομόφωνα από το πολεμικό συμβούλιο και από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. Η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη λωρίδα της Γάζας συνοδεύεται από ευρείας έκτασης αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και από εκτεταμένες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου που εμποδίζουν τις επικοινωνίες στην περιοχή. Στην ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων, με προεξάρχοντα τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα Gerald R. Ford και Dwight D. Eisenhower Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα απείχε, μαζί με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ψηφοφορία της Παρασκευής στον ΟΗΕ, κατά την οποία εγκρίθηκε ψήφισμα που προώθησαν αραβικές χώρες και ζητούσε άμεση “ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα, χωρίς να αναφέρεται καν στο κείμενο η Χαμάς.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Χθες πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου  η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Την παρέλαση παρακολούθησαν επίσης ο μεταξύ άλλων υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Γιωργάλλας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης, ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας, καθώς και πλήθος κόσμου. Σημειώνεται ότι το αεροπορικό σκέλος της παρέλασης ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένο, ξεκινώντας με την πτήση του ιστορικού Spitfire της ΠΑ, συνεχίζοντας με ασυνήθιστες παρουσίες (ιπτάμενο ραντάρ EMB-145 Erieye, CL-415 Canadair), και κλείνοντας με την εντυπωσιακή επίδειξη του F-16 της ομάδας “ΖΕΥΣ”.

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων Ιερολοχιτών, στο ομώνυμο μνημείο στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ και στενοί συγγενείς των Ιερολοχιτών, όπως η χήρα του αείμνηστου Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, η εγγονή του Υποστρατήγου Χριστόδουλου Τσιγάντε και ο υιός του Ιερολοχίτη Δροσογιάννη.

Στις 23 Οκτωβρίου η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννη, τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Α. Αλεξόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, επτά εξοπλιστικά προγράμματα εκ των οποίων τρία αρμοδιότητος ΓΕΣ, τρία αρμοδιότητος ΓΕΑ και ένα ΓΕΝ. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, τα εγκριθέντα προγράμματα είναι τα εξής:

  • Ενεργοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού οπλικού συστήματος MLRS και προμήθειας πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς (κόστος 1,08 δις €).
  • Συμμετοχή στο γαλλικό κυβερνητικό δορυφορικό πρόγραμμα τηλεπισκόπησης Composante Spatiale Optique σε ποσοστό 2% (κόστος 119.800.000 €).
  • Χρηματοδότηση LOA GR-B-XOS για την τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων Apache με βάση παλαιότερη απόφαση του ΣΑΓΕ (κόστος 46 εκατ. $).
  • Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Συστήματος Αποστολής αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ και συναφούς εξοπλισμού (κόστος 83.106.036 €).
  • Πρόσκτηση συστήματος UAV τύπου HERON I (άσκηση δικαιώματος προαιρέσεως) και Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) (κόστος 39.272.798 €).
  • Κατασκευή – αναβάθμιση υποδομών στην Κρήτη (κόστος 160 εκατ. €).
  • Προμήθεια 52 κατευθυνομένων βλημάτων RAM προς κάλυψη ενός φόρτου των ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ (κόστος 74 εκατ. €).

Στρατός Ξηράς

Επαναλειτούργησε, κατόπιν απόφασης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών Στρατού Ξηράς (Υ/ΚΤ ΣΞ) στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 17 Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ), με σκοπό την εκπαίδευσή τους για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Μονάδων ΕΔ-ΔΕΕ. Σημειώνεται ότι το Σχολείο είχε διακοπεί τον Δεκέμβριο του 2016 με απόφαση του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ε. Αποστολάκη. Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, ο Α/ΓΕΕΘΑ παραβρέθηκε στον αγιασμό του Σχολείου που έλαβε χώρα στην έδρα του ΚΕΕΔ στη Ν.Πέραμο Αττικής, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Ά. Χουδελούδη και τον Διοικητή της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Δ. Χούπη. Μετά τον αγιασμό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΔ, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του εξ αρχής επανασχεδιασμού, ανακατασκευής και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών του στρατοπέδου, καθώς και για την πορεία της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων εξειδικευμένων κλιμακίων συντήρησης ειδικού εξοπλισμού.

H Ανώνυμη Τεχνική Ηλεκτρομηχανολογική Εταιρία TRITON ACT αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού του ΓΕΣ για την «Κατασκευή και εν Συνεχεία Υποστήριξη Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης (Αεροσήραγγα)» επ’ ωφελεία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Κυριακή 15 έως την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νότιου Ευβοϊκού κόλπου η πολυεθνική άσκηση «AEGEAN SEAL I/2023», άσκηση τύπου LIVEX/INVITEX (Live Exercise/Invitation Exercise) που οργανώνεται και διευθύνεται από την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), και αποσκοπεί στην εκπαίδευση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων σε αντικείμενα αντιναρκικών επιχειρήσεων. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα από την Γερμανία, την Εσθονία, τις Η.Π.Α, την Ιταλία και την Πολωνία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα, όπως παρακάτω:

• Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΤΛΑΣ Ι.
• 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) CH-47D.
• 1 Ε/Π S-70 της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.
• 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ).
• 3 Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Σ) Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RIB-11 (Naval Special Warfare Rigid Inflatable Boat).
• 7 Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Χ) ΑΕΤΟΣ.
• 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
• 1 Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ/VSW).
• 1 Στοιχείο Ελεύθερων Σκοπευτών.
• 1 Στοιχείο Διοίκησης και Ελέγχου.
• 1 Στοιχείο Υποστήριξης.

Κατά την διάρκεια της άσκησης υλοποιήθηκαν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια με έμφαση στις Ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στις προαποβατικές επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας Πολύ Ρηχών Υδάτων (Very Shallow Water – VSW) και Εξουδετέρωσης Ναρκών – Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Explosive Ordnance Disposal – EOD / Counter Improvised Explosive Devices – C-IED).

Στις 24 Οκτωβρίου υπογράφηκε η σύμβαση αξίας €87 εκατ. για την Α’ Φάση (σχεδίαση) της Τμηματικής και Πολλαπλών Ρόλων Κορβέτας Περιπολίας (Modular and Multirole Patrol Corvette: MMPC) του προγράμματος European Patrol Corvette (EPC). Η διάρκεια της Α’ Φάσης είναι 24 μήνες και ακολουθεί η Β’ Φάση (Πλήρης Ανάπτυξη και Παραγωγή). Με βάση την υφιστάμενη Δομή Δυνάμεων 2021-2034, το δυνητικό ελληνικό ενδιαφέρον αφορά πρόσκτηση έως 6 Κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Το πρόγραμμα συντονίζει η ιταλογαλλική κοινοπραξία NAVIRIS και από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι εταιρείες IDE, ISD, Hydrus Engineering, FEAC, Prisma Electronics και Terra Spatium.

Στις 25 Οκτωβρίου η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ανακοίνωσε την υπογραφή της υπ’ αριθ. 012Β/23 Σύμβασης (Διαγωνισμός υπ’ αριθ. 2/22), για την προμήθεια είκοσι εννέα (29) Γυροπυξίδων Πολεμικών Πλοίων Επιφανείας και Υποβρυχίων. Η σύμβαση ύψους 2.314.000 ευρώ ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΤΕΣΕ Α.Ε. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, η σύμβαση αφορά ειδικότερα την προμήθεια 7 γυροπυξίδων τύπου ARGONYX για πολεμικά πλοία επιφανείας, 19 γυροπυξίδων τύπου Standard 22 NX Compact, για πολεμικά πλοία επιφανείας και 3 γυροπυξίδες τύπου Standard 22 NX M για υποβρύχια.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γ. Γαραντζιώτη στον ιστότοπο cnn.gr, στην αεροπορική βάση της Σούδας παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα αμερικανικών αεροσκαφών λόγω της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Στις φωτογραφίες του άρθρου διακρίνονται τουλάχιστον 10 Α/Φ ειδικών επιχειρήσεων ΑC-130, 7 Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, 1 A/Φ ηλεκτρονικού πολέμου RC-135V, 1 Α/Φ ναυτικών επιχειρήσεων P-8 Poseidon και 1 μεταγωγικό Α/Φ C-17.

Στη συνεδρίαση της Βουλής της 23.10.2023 Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της ΒτΕ εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή της Ελλάδας στο γαλλικό κυβερνητικό δορυφορικό πρόγραμμα τηλεπισκόπησης Composante Spatiale Optique (CSO), μέσω του οποίου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας οπτικά δεδομένα για συλλογή πληροφοριών, στοχοποίηση και στρατηγική αναγνώριση. Tο πρόγραμμα CSO θεωρείται καλύτερο από το Helios-II: προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό εικόνων, με υψηλότερη διακριτική ικανότητα και ταχύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, χωρίς να έχει κάποιους από τους χωρικούς περιορισμούς για την λήψη εικόνων σε περίπτωση άλλων κοντινών αιτημάτων από άλλους εταίρους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, οι αρχές των ΗΠΑ αρνούνται να αποδεσμεύσουν για τα ελληνικά F-16 τη βαφή Have Glass V, η οποία μειώνει κατά 30-40% την ακτίνα αποκάλυψής τους από ραντάρ. Τα ελληνικά F-16 χρησιμοποιούν τη βαφή Have Glass ΙΙ που επίσης μειώνει την υπογραφή ραντάρ του μαχητικού, αλλά η Have Glass V είναι πολύ νεώτερης γενιάς και θα έδινε σημαντικό πλεονέκτημα στα ελληνικά αεροσκάφη.

ΜΗδενική ήταν την τελευταία εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, ούτε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Κύπρος

Από 17 έως 24 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΡΙΣ – 2023», με την συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού και μέσων της ενεργού δυνάμεως της Εθνικής Φρουράς. Κατά την ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ – 2023»εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών. Η άσκηση ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου η οποία περιλάμβανε εξέταση σεναρίων αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων. Της τελικής φάσης προηγήθηκαν σε άλλα Πεδία Ασκήσεων ασκήσεις μικρότερης κλίμακας από τους λοιπούς Σχηματισμούς και Διοικήσεις, κατά τις οποίες εξετάστηκαν αντίστοιχα σενάρια, ενώ σε μέρος αυτών συμμετείχε Ομάδα Εθνοφυλάκων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα, στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων αναπτύχθηκε το σύστημα αεράμυνας από τη Διοίκηση Αεροπορίας ενώ, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

 

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας Μ. Γιωργάλλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας,  Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο  Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Α. Λουκά, η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών. Με το πέρας  της άσκησης ο Αρχηγός συνεχάρη το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς για την άριστη απόδοση στο χειρισμό των μέσων, την καρτερία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Παράλληλα τους προέτρεψε  να συνεχίσουν με ζήλο και αξιοπρέπεια να εργάζονται για τον κοινό για όλους σκοπό ήτοι, την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και ακρίβεια. Επισήμανε επίσης ότι η εκτέλεση της άσκησης πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία αλλαγή από τον αρχικό σχεδιασμό παρά το ότι παράλληλα με αυτήν, μεγάλο μέρος του προσωπικού πρωτοστατεί στην υποβοήθηση υποδοχής και αναχώρησης πολιτών στα λιμάνια και αεροδρόμια, στο ΚΣΕΔ και στις εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας της Εθνικής Φρουράς. Ταυτόχρονα, ένα άλλο σημαντικό μέρος ενισχύει την Αστυνομία στην ασφάλεια ζωτικών εγκαταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε εξέλιξη είναι και η παροχή διευκολύνσεων σε φίλες χώρες στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των συγκρούσεων στην περιφέρεια μας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Αναβλήθηκε εκ νέου η τελετή ένταξης της φρεγάτας ISTANBUL (F515) στο Τουρκικό Ναυτικό, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της συμπλήρωσης 100 ετών από τη συγκρότηση του τουρκικού κράτους.

Την ανάκληση του διπλωματικού προσωπικού του Ισραήλ από την Τουρκία προκάλεσαν οι επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν αυτή την εβδομάδα κατά του Ισραήλ και η λεκτική συμπαράταξή του με τη Χαμάς. Στις 25 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ομάδα απελευθερωτών και πολεμιστών του Ισλάμ (“Mücahit”) που αγωνίζονται για να προστατεύσουν τα εδάφη και τους πολίτες τους». Χθες, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ως υπεύθυνη για τη σφαγή στη Γάζα, αποκάλεσε το Ισραήλ εγκληματία πολέμου και απείλησε εκ νέου ότι “μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”, προκαλώντας ενθουσιασμό στο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ της αποστολής τουρκικού στρατού στη Γάζα. Στις 26 Οκτωβρίου, 47 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν, ζητώντας του να απαιτήσει από την Τουρκία τη διακοπή των δεσμών της με τη Χαμάς και να ερευνήσει αν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότησή της και αν Τούρκοι εμπλέκονται στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, στις 23 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενδεχομένως προς εξισορρόπηση της υπόλοιπης, σφοδρά αντιδυτικής στάσης του. Ωστόσο, αναμένεται ότι η “αβέβαιη” έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου θα γίνει αντικείμενο ενός ακόμη ανατολίτικου παζαριού…