Ανασκόπηση εβδομάδας #323

0
3327

Διεθνής κατάσταση

Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται, χωρίς ορατή προοπτική ειρήνευσης. Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται στο μέτωπο της Ζαπορίζια, με έμφαση στις κατευθύνσεις προς Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη. Παράλληλα συνεχίζονται οι μάχες ανατολικότερα, ιδίως γύρω από το Bakhmut, αλλά και νοτίως της Kreminna καθώς και στην περιοχή Avdiivka-Donetsk. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης νέες επιθέσεις κατά ουκρανικών υποδομών χρησιμοποιώντας ιρανικά drones τύπου Shahed 131/136. Στις 7 Ιουλίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αξίας 800 εκ. δολαρίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 32 ΤΟΜΑ Bradley, 32 ΤΟΜΠ Stryker, 31 πυροβόλα των 155mm, πυρομαχικά διασποράς, καθώς και βλήματα για συστήματα Patriot και HIMARS. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War.

Κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί ο επείγων κανονισμός για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα κινητοποιήσει επειγόντως 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να υποστηρίξει την αύξηση των παραγωγικών ικανοτήτων για την παραγωγή πυρομαχικών εδάφους-εδάφους και πυροβολικού, καθώς και πυραύλων. Επιπλέον ανοίγει και προοπτική δημοσιονομικών διευκολύνσεων από την Κομισιόν για τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα επιδιώξουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους σε πυρομαχικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Πέμπτη 6 Ιουλίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και να συμμετάσχουν στις παραγγελίες πυρομαχικών που αναμένονται.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 6 Ιουλίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο. Αρχικά ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη. Ακολούθως, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου όπου είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Μ. Γιωργάλλα, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τον «Τύμβο Μακεδονίτισσας» και τα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου κατέθεσε αντιστοίχως στέφανο. Ο κ. Δένδιας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκε τέλος το Στρατόπεδο της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη για τους πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε για την αποστολή, την επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα της ΕΛΔΥΚ, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της και απηύθυνε ομιλία στο προσωπικό.

Από την Τρίτη 27 έως την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα Αττικής η αξιολόγηση (evaluation) καθώς και η πιστοποίηση (validation) του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, από την Allied Special Operations Forces Command (ASOFCOM), ενόψει της έναρξης ετοιμότητάς του ως τμήμα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ [NATO Response Force – 24 (NRF – 24)] από 1ης Ιανουαρίου 2024. Η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με κριτήρια NATO SOFEVAL (Special Operations Force Evaluation), περιελάμβανε την προώθηση – εγκατάσταση του Τμήματος σε Προωθημένη Βάση Επιχειρήσεων και την εκτέλεση αποστολών Στρατιωτικής Υποβοήθησης (Military Assistance – MA), Ειδικής Επιτήρησης – Αναγνώρισης (Special Reconnaissance – SR) και Άμεσων Επιθετικών Επιχειρήσεων (Direct Action – DA), καθώς και αντιμετώπιση επιδιδόμενων επεισοδίων ημέρα και νύχτα. Η αξιολόγηση του SOLTG, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της στοχοθεσίας της Συμμαχίας που αφορά στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), πραγματοποιήθηκε από επιτελείς του Τμήματος Αξιολογήσεων της ASOFCOM, καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το SOLTG ως «Επιχειρησιακά Έτοιμο – Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΕ). Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη επιτυχή διαδικασία νατοϊκής αξιολόγησης Ελληνικού Τμήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την πρώτη να αφορά στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), ως προς την δυνατότητα ανάληψης αποστολών SOLTG. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε παράλληλα η Εθνική Αξιολόγηση του Special Operations Air Task Unit (SOATU) της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της ΔΕΠ, επίσης με κριτήρια ΝΑΤΟ SOFEVAL, στην οποία συμμετείχαν δύο ελικόπτερα ΝΗ-90.

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας στρατηγό Anil Chauhan. Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας οι 2 Αρχηγοί αναφέρθηκαν στην διαρκώς ενισχυόμενη διμερή στρατιωτική συνεργασία μέσω ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και επισκέψεων αντιπροσωπειών στρατιωτικών σχολών που πραγματοποιήθηκαν το 2022, καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνσή της για το έτος 2023. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την πρόσκληση που απηύθυνε για συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας σε επικείμενη άσκηση των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ εστίασε στην συμμετοχή της Ινδίας για πρώτη φορά στην σειρά ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» με αεροσκάφη Su-30, προσβλέποντας σε συμμετοχή της και στην «ΗΝΙΟΧΟΣ-24». Τόνισε επίσης την παροχή υποστήριξης ως Host Nation (HNS) που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία κατά την διέλευση μαχητικών αεροσκαφών της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία, καθώς και την δυνατότητα διεξαγωγής συνεκπαιδεύσεων κατά την διάρκεια των εν λόγω πτήσεων. Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την δέσμευσή του στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών, και απηύθυνε στον ομόλογό του πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό.

Στρατός Ξηράς

Από 4 έως 5 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) «ΚΩΣ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του Σχηματισμού, επισκέφθηκε Μονάδες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στις νήσους Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο και Ψέριμο, διαπιστώνοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο ηθικού του προσωπικού.

Από την Δευτέρα 3 έως την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν με Διμοιρία Αντιαρματικών (Α-Τ) Ειδικής Σύνθεσης της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας (ΕΛΔΥΒΟ) – 2 στην πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «enhanced Vigilance Activities (eVA) – 23», που πραγματοποιήθηκε στο Novo Selo Training Area (NSTA) της Βουλγαρίας. Η «eVA – 23» είναι τύπου CPX – LFX (Command Post Exercise – Live Fire Exercise) και αποσκοπεί στην επίδειξη της ικανότητας ανάπτυξης των υπό ιταλική διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νατοϊκού σχεδιασμού για αποτροπή, καθώς και η εξάσκηση στη διοίκηση και έλεγχο των υφιστάμενων Μονάδων τους, σε τακτικό επίπεδο. Την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV DAY) της Άσκησης, στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας D. Stoyanov, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας ναύαρχος G. C. Dragone, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας ναύαρχος E. Eftimov και ο Διοικητής της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Α. Ηλιόπουλος.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 κατέπλευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ρυμουλκούμενα από τον εμπορικό λιμένα Κερατσινίου, τα δύο εκ των τεσσάρων, υπό πρόσκτηση Παράκτιων Περιπολικών (ΠΠ), τύπου «ISLAND». Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμόν 69, της 24ης συνεδρίασης της ολομέλειας του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, καθορίσθηκαν τα ονόματα των τεσσάρων Παράκτιων Περιπολικών τύπου «ISLAND», τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, ως ακολούθως:

Νο1: P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Νο2: P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Νο3: P288 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Νο4: P289 – ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η αρνητική εντύπωση που προκαλεί, εντός και εκτός ΠΝ, το γεγονός ότι το όνομα του Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού δόθηκε σε παράκτιο περιπολικό και όχι σε πυραυλάκατο, όπως συνέβη με τους άλλους δύο ήρωες των Ιμίων, Υποπλοιάρχους Χ. Καραθανάση και Π. Βλαχάκο. Ο “παραδοσιακός” διαχωρισμός μεταξύ αξιωματικών και υπαξιωματικών του ΠΝ στην ονοματοδοσία των πλοίων θα έπρεπε εδώ να παραμεριστεί, γιατί η ηρωική θυσία όλων των μελών του πληρώματος του ΠΝ21 έχει ίση αξία στη συνείδηση όλων μας. Εξ άλλου, κάποιες παραδόσεις είναι για να σπάνε: την ώρα που το US Navy δίνει το όνομα υπαξιωματικού σε αεροπλανοφόρο για να τον τιμήσει, μήπως είναι καιρός να “ξεκολλήσουν” και μερικά σκουριασμένα μυαλά ναυάρχων στο ΑΝΣ;

Το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ με το γερμανικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) FGS RHEIN της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για μεταφορά αντικειμένων, ενώ στο πλαίσιο της δραστηριότητας ο Διοικητής της SNMG 2 TASK UNIT 01 Captain Thorsten Mathesius, επέβη στο ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ συνοδευόμενος από τον Έλληνα σύνδεσμο του επιτελείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Ιωαννίδη για την εφημερίδα “Καθημερινή”, τον Δεκέμβριο αναμένεται η έναρξη παραλαβών των 44 τορπιλών βαρέος τύπου SeaHake Mod 4 που προμηθεύεται το ΠΝ για τα υποβρύχια τύπου 214, ενώ στελέχη εκπαιδεύονται ήδη στη Γερμανία στα νέα όπλα και το συνεργείο νέων τορπιλών στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας/Αμφιάλη είναι ήδη έτοιμο να τις υποδεχτεί. Η τοποθέτηση των πρώτων φόρτων στα υποβρύχια αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, ενώ παράλληλα θα παραλαμβάνονται τα αντίμετρα τορπιλών που έχουν παραγγελθεί με ξεχωριστή σύμβαση και θα αναβαθμίζονται οι υφιστάμενες τορπίλες SUT Mod 0. Επιπλέον, άκρως σημαντική κρίνεται η είδηση ότι το ΓΕΝ βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά “τουλάχιστον δύο” νέων σύγχρονων υποβρυχίων μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ – επισημαίνουμε όμως ότι για την αντικατάσταση των γηραιών 209-1100 και -1200 απαιτούνται 4 νέες μονάδες.

Υπογράφηκε από τη ΓΔΑΕΕ με την ανάδοχο εταιρία ΑΡΙΕΞΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ Α.Ε. η σύμβαση 022Β/22 για την προμήθεια 12 συλλογών ανταλλακτικών γενικής επιθεώρησης μηχανών Diesel MTU 20V 538 TB91 για τα ΤΠΚ τύπου “Λάσκος” (Combattante IIIA) και “Καβαλούδης” (Combattante IIIB).

Πολεμική Αεροπορία

Από την Πέμπτη 6 έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, υποπτέραρχος Tomer Bar, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτεράρχου (Ι) Θ. Μπουρολιά, ο οποίος τον υποδέχθηκε στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Κατά την παραμονή του στην 117 Πτέρυγα Μάχης, επισκέφθηκε την 338Μ όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες της Μοίρας, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, στην οποία έλαβε χώρα επίδειξη των δυνατοτήτων της και ενημέρωση για τις προοπτικές επέκτασης και περαιτέρω αναβάθμισης της συνθετικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο Αρχηγοί συμμετείχαν σε εκπαιδευτική πτήση τριάδας αεροσκαφών F-16, που «ενεπλάκησαν» σε σενάρια εναέριας μάχης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές του αεροδρομίου. Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, ο Ισραηλινός Αρχηγός επισκέφθηκε το ΓΕΑ, όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή και το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, τόσο στον επιχειρησιακό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα.

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας υποδέχθηκε τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός Στόλου ενημερώθηκε για την αποστολή και τους τομείς δραστηριοτήτων του ΑΤΑ και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους ευθύνης τους.

Την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) 4 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με το αντιτορπιλικό HMS DUNCAN του Ηνωμένου Βασιλείου, την καναδική φρεγάτα HMCS FREDERICTON και την ιταλική φρεγάτα ITS CARABINIERE της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατά την διάρκεια της ADEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιαεροπορικής άμυνας και αεροπορικής προσβολής από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Ιωαννίδη για την εφημερίδα “Καθημερινή”, η δύναμη της 356 ΜΤΜ θα ενισχυθεί προσεχώς με πρόσθετα C-130 που αποδίδονται σταδιακά από συντήρηση και θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του τύπου. Ειδικότερα, τρία ακόμη αεροσκάφη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συντήρησης, με το πρώτο από αυτά να παραδίδεται τον προσεχή Οκτώβριο. Ήδη ξεκίνησε πτητικές δοκιμές και το C-130 με σειριακό αριθμό «741» που βρισκόταν από το 2021 στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπορίας, ενώ δύο ακόμη C-130 προγραμματίζεται να βγουν από τα υπόστεγα της ΕΑΒ στα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου. Επιπλέον, ένα μεταφέρθηκε στην Πορτογαλία μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ.

Απολύτως μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου ή παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών

Κύπρος

Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΤΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Το ΠΤΑΣ υπέγραψαν από πλευράς Εθνικής Φρουράς ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Α. Αλκιβιάδης και από πλευράς των ΕΔ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ο Ταξίαρχος Β. Τσάμης και ο Ταξίαρχος (Ι) M. I. Sedky, αντίστοιχα.  Το ΠΤΑΣ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στην Κύπρο όσο και σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Κύπρο, οι επικεφαλής είχαν συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δ. Ζερβάκη, όπου έγινε ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των ΕΔ των τριών χωρών, συζητήθηκαν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΤΑΣ καθώς και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Την Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2023, υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΤΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αρμενίας. Το ΠΤΑΣ υπέγραψαν από πλευράς Εθνικής Φρουράς, ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Α. Αλκιβιάδης και από πλευράς των ΕΔ της Ελλάδας και της Αρμενίας, ο Ταξίαρχος Β. Τσάμης και ο κ. Levon Grigori Ayvazyan, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Αρμενίας στην Κύπρο, οι επικεφαλής είχαν συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δ. Ζερβάκη, όπου έγινε ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των ΕΔ των τριών χωρών, συζητήθηκαν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΤΑΣ καθώς και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Από 1 έως 28 Ιουνίου 2023 συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των ΗΠΑ, άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας ΤΑΜΣ «GUARDIAN-2023», στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σκοπός της άσκησης, ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων στις διαδικασίες σχεδίασης, εκτέλεσης και πληροφοριακής υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων στην Περιοχή Επιχειρήσεων. Ειδικότερα τα επιμέρους σενάρια περιλάμβαναν, διάφορα είδη βολών μάχης ατομικού και ομαδικού οπλισμού, καθώς και ελευθέρων σκοπευτών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων και εξάσκηση του προσωπικού σε αντικείμενα Α΄ Βοηθειών πεδίου μάχης. Φάση της συνεκπαίδευσης παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης. Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, παρέσχε τη δυνατότητα στο προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχο προσωπικό των Αμερικανικών ΕΔ, προάγοντας το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών.

 

Ανατολικός Παρατηρητής

Νέος επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας, στη θέση του Ismail Demir, αναλαμβάνει ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Aselsan, καθηγητής Haluk Görgün. Ακολουθεί το νέο οργανόγραμμα της SSB:

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken (με ημερομηνία 8 Ιουλίου), τα μέλη του Κογκρέσου C. Pappas, G. Bilirakis, D. Titus, Malliotakis, F. Pallone και Sarbanes, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις φήμες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνδέει την έγκριση προμήθειας νέων F-16 από την Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη συναίνεσή της στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ζητούν την υιοθέτηση μηχανισμών παύσης, καθυστέρησης ή αναστροφής τυχόν πωλήσεων αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία εάν αυτή επανέλθει σε αποσταθεροποιητική συμπεριφορά.

Η αρνητική στάση της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν φαίνεται πάντως να κάμπτεται, παρά τις πιέσεις. Καθώς η σύνοδος του Βίλνιους αρχίζει την Τρίτη 11 Ιουλίου, αύριο 10 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, η οποία πιθανότατα θα είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία των δύο πλευρών. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε συνέντευξη τύπου κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκυ στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι “η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ”, τονίζοντας επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας για την παράταση της συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας για την εξαγωγή σιτηρών και προσθέτοντας ότι τον Αύγουστο θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και θα συζητήσει μαζί του ζητήματα ανταλλαγής αιχμαλώτων. Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύθηκαν από διεθνείς παρατηρητές ως προσπάθεια αντιπερισπασμού από την άρνηση στην ένταξη της Σουηδίας (που επανέλαβε ο Ερντογάν στις δηλώσεις του), καθώς και τονισμού του διαμεσολαβητικού ρόλου της Τουρκίας. Εξ άλλου και η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να αναβάλει τη σχετική ψηφοφορία του ουγγρικού κοινοβουλίου για το φθινόπωρο, φαίνεται να καθιστά απίθανη την ευδοκίμηση του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο Βίλνιους. Ωστόσο, με δεδομένες τις διαχρονικές επιδόσεις της τουρκικής διπλωματίας στο “παζάρι”, δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.