Ανασκόπηση εβδομάδας #322

0
3226

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος βρίσκεται πλέον στον 17ο μήνα του, και η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται αποδίδοντας εδαφικά κέρδη με αργό ρυθμό, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται αποφασιστική διάσπαση του ρωσικού μετώπου. Οι κύριες ουκρανικές προσπάθειες εξακολουθούν να εντοπίζονται στην περιοχή της δυτικής περιφέρειας της Ζαπορίζια, καθώς και στα σύνορα μεταξύ των περιφερειών Ζαπορίζια και Ντονέτσκ. Παράλληλα συνεχίζονται οι μάχες βορειοανατολικότερα, κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna, καθώς και στις περιοχές του Bakhmut και της Avdiivka. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War.

Μεγάλης έκτασης ταραχές σημειώνονται από την Τρίτη στη Γαλλία, με αφορμή το θάνατο του 17χρονου Nahel M., αλγερινής καταγωγής, από πυροβολισμό αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου στο αυτοκίνητο που οδηγούσε. Ο Γάλλος αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο συνελήφθη και αναμένεται να δικαστεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αλλά το περιστατικό προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, με βίαιες διαδηλώσεις, λεηλασίες καταστημάτων, πυροβολισμούς, πυρπόληση τρένων και δημόσιων κτιρίων όπως η βιβλιοθήκη της Μασσαλίας. Ως χθες είχαν σημειωθεί 31 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, 16 επιθέσεις σε δημοτικά αστυνομικά τμήματα, 11 επιθέσεις σε στρατώνες Χωροφυλακής και έχουν τραυματιστεί 79 αστυνομικοί και χωροφύλακες, ενώ έχουν συλληφθεί 994 άτομα.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελετή παραδόσεως – παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Α. Στεφανή στο νέο υπουργό Ν. Δένδια. Επίσης ανέλαβαν καθήκοντα υφυπουργών Εθνικής Αμύνης ο Γ. Κεφαλογιάννης και ο Ν. Χαρδαλιάς. Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Α. Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ. Ευχόμαστε στη νέα πολιτική ηγεσία καλή επιτυχία στο έργο της.

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στο ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα. Η αντιπροσωπεία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα G. Tsunis και σε αυτήν συμμετείχαν ο γερουσιαστής M. Crapo ως επικεφαλής, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου J. Thune, Senator Mike Lee, Senator John Cornyn, Congressman Russ Fulcher και o Secretary for the Minority Robert Duncan. Κατά την τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε τις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που διαμορφώνονται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως αποτέλεσμα των αναθεωρητικών τάσεων στην ευρύτερη περιοχή, και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, το πλήθος των διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας. Αναφέρθηκε επίσης στην πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία και στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εντός του πλαισίου της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], καθώς και στην στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αντιπροσωπείας, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος παρουσίασε θέματα αμυντικής πολιτικής καθώς και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, και ακολούθησε συζήτηση.

Από την Δευτέρα 5 έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία «Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination eXercise – CWIX 23» στην έδρα του Joint Force Training Centre (JFTC) του ΝΑΤΟ στο Bydgoszcz της Πολωνίας στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ. Η «CWIX 23» διεξάγεται από το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση και είναι τύπου «Technical Interoperability Verification and Validation (IV & V) Exercise», ενώ αποσκοπεί στην εξέταση, επικύρωση και επαλήθευση της διαλειτουργικότητας μεταξύ συμμαχικών συστημάτων επικοινωνιών και πληροφορικής. Έχει σχεδιαστεί για να επιλύει προκλήσεις διαλειτουργικότητας μέσω του ελέγχου των συστημάτων επικοινωνίας και πληροφοριών του NATO και των αντίστοιχων εθνικών, στοχεύοντας επίσης στην προαγωγή της καινοτομίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπινου δυναμικού, διαδικασιών και τεχνολογίας, προκειμένου να συνδράμει στη λήψη απόφασης μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών. Στην άσκηση, η οποία διευθύνεται από το Supreme Allied Commander Transformation (SACT)/ CWIX Senior Management Group (SMG) συμμετείχε προσωπικό από 34 κράτη, ενώ 7 κράτη συμμετείχαν με παρατηρητές. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 10 Αξιωματικοί Επιτελείς του ΓΕΣ και του ΓΕΑ και 11 στελέχη του NRDC-GR με φυσική παρουσία, καθώς και 2 τεχνικοί δικτύων του ΓΕΣ διαδικτυακά.

Στρατός Ξηράς

Από την Πέμπτη 15 έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία «PLATINUM WOLF 23» στο Πεδίο Ασκήσεων «BOROVAC» στην Σερβία πλησίον της στρατιωτικής βάσης «SOUTH». Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε 1 Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Κρούσης 18 ανδρών της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ», καθώς και 2 Αξιωματικοί Επιτελείς στο επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης. Κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) όπως η λειτουργία σημείων ελέγχου, επιχειρήσεις απομόνωσης και έρευνας, επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους, εκτέλεση περιπόλων και προστασία δυνάμεων.

Από την Τρίτη 20 έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, οι Σπουδαστές της ΙΙΙης Τάξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού, πραγματοποίησαν επίσκεψη σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ». Αναλυτικότερα, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, επισκέφθηκαν αρχικά την έδρα του Δ’ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ», όπου τους υποδέχθηκε ο Υποδιοικητής του Δ’ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ» Υποστράτηγος Δ. Πετρούλιας και τους έγινε ενημέρωση για το έργο και την αποστολή του Σώματος Στρατού. Στη συνέχεια από την Τετάρτη 21 μέχρι και την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, επισκέφθηκαν τις έδρες της XII Μ/K Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», της 50 M/K Ταξιαρχίας «ΑΨΟΣ» και της XVI Μ/K Μεραρχίας Πεζικού «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ», όπου και ενημερώθηκαν για το έργο και τις δραστηριότητες των Σχηματισμών. Επιπρόσθετα, οι Σπουδαστές επισκέφθηκαν το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) αρμάτων στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΠΖ) ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» καθώς και Επιτηρητικά Φυλάκια στην ΠΕ του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ».

Στις 30 Ιουνίου απεβίωσε o Ελληνοκύπριος Εύελπις ΙΙας Χ.Γ. κατά την διάρκεια πορείας 7 χιλιομέτρων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στην Ρεντίνα, στο πλαίσιο θερινής εκπαίδευσης της ΣΣΕ. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της φρεγάτας (Φ/Γ) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την Φ/Γ ΨΑΡΑ, κατόπιν ολοκλήρωσης της συμμετοχής της στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon). Μετά τον απόπλου από τον λιμένα Λεμεσού, η Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ εκτέλεσε συνεκπαίδευση με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ του ΓΕΕΦ επί αντικειμένων ανεφοδιασμού εν πλω και επικοινωνιών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες.

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), τάξεως 2023, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία επέδωσε τα ξίφη στους ορκισθέντες. Συνολικά ορκίστηκαν 48 Αξιωματικοί ΠΝ (29 Μάχιμοι και 19 Μηχανικοί), εκ των οποίων 34 από την Ελλάδα, 10 από την Κυπριακή Δημοκρατία, 3 από την Ιορδανία και 1 από το Μαυροβούνιο, καθώς και 29 Σημαιοφόροι Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Κεφαλογιάννης ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γ. Γαραντζιώτη για το Political, Επίσης, τα τρία πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2023, ενώ ήδη θα έχουν επιστρέψει από την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ οι τεχνικοί τους (τον Αύγουστο) και οι χειριστές τους (τον Οκτώβριο). Οι παραδόσεις των 7 συνολικά “Romeo” θα συνεχιστούν το 2024 και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2025.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με αεροσκάφος KC-135 της U.S. Air Force (USAF) και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Ε-3A Airborne Warning and Control System (AWACS) του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε ημερήσιος και νυχτερινός εναέριος ανεφοδιασμός, όπου η ΠΑ συμμετείχε με 48 εξόδους αεροσκαφών F-16 και η USAF με 2 εξόδους αεροσκάφους KC-135 της 134 Air Refueling Wing. Επίσης εκτελέστηκε αποστολή προστασίας και προσβολής Εναέριου Μέσου Υψηλής Αξίας [High Value Airborn Asset (HVAA)] με τη συμμετοχή 16 μαχητικών αεροσκαφών F-16, 4 Rafale και 2 Μ2000-5 της ΠΑ, καθώς και του KC-135 της USAF και του Ε-3Α AWACS.

Παράλληλα συνεχίστηκε η συμμετοχή αεροσκαφών F-16 της 337 Μοίρας στην άσκηση THRACIAN SENTRY 23, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε εναέριος ανεφοδιασμός καυσίμου από KC-135 των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας K. Σακελλαροπούλου, η ορκωμοσία των νέων Ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, εκπρόσωποι των Κομμάτων της Βουλής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας.

Στις 25 και 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίδειξη του μεταγωγικού KC-390 της Αεροπορίας της Βραζιλίας σε στελέχη της ΠΑ για το πρόγραμμα νέου μεταγωγικού αεροσκάφους.

Απολύτως μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, καθώς δεν σημειώθηκαν ούτε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ούτε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Αμυντική βιομηχανία

H Signal Generix μαζί με την A.S. Prote Maritime Ltd. και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχουν στην κοινοπραξία που ανέλαβε το αναπτυξιακό πρόγραμμα PASITHEA για Υβριδικό Αυτόνομο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα το οποίο θα μπορεί να πετά, να αιωρείται, να καταδύεται στο νερό και να αναδύεται. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες στις αεροναυτικές επιχειρήσεις.

Κύπρος

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λεμεσού και εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που οριοθετείται από το FIR Λευκωσίας, η Άσκηση με την επωνυμία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/23», υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Search and Rescue (SAR) και συνέβαλε στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητάς τους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση «ΣΑΛΑΜΙΣ – 01/23» με την φρεγάτα ΨΑΡΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μ. Γιωργάλλα, «εντός της επόμενης πενταετίας θα αντικατασταθεί όλος ο παλαιός οπλικός εξοπλισμός της ΕΦ με νέο σύγχρονο στρατιωτικό υλικό. Στο πλαίσιο αυτό θα αποσυρθούν και τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής που διαθέτει στις τάξεις της».

Ανατολικός Παρατηρητής

Κατά την επίσκεψή του στη φρεγάτα GÖKSU (F497) ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε: «Στόχος μας να καταστεί το Τουρκικό Ναυτικό μία από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο με το προσωπικό και την τεχνολογία του. Οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν με αυξανόμενη δυναμική από εδώ και στο εξής».

Επαφές και διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, κατά την οποία αναμενόταν να εξεταστεί και το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ J. Sullivan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Akif Kilic κατά την οποία τόνισε την ανάγκη ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Στις 5 Ιουλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden θα δεχθεί τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στο Λευκό Οίκο, ενώ επίσης αναμένονται διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας Σουηδίας και Φινλανδίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στις 6 Ιουλίου. Φαίνεται ωστόσο ότι η απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας θα αναβληθεί έτσι κι αλλιώς λόγω κωλυσιεργίας της Ουγγαρίας, καθώς (σύμφωνα με τον σουηδικό τύπο) η κυβέρνηση Orban ανέβαλε την προγραμματισμένη κοινοβουλευτική ψηφοφορία ως το Σεπτέμβριο.