Ανασκόπηση εβδομάδας #228

0
24627

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Τετάρτη 2 Ιουνίου έως την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση «PLATINUM WOLF-21» στην περιοχή VRANJE της Σερβίας, στην οποία έλαβαν μέρος εκπαιδευτές από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και μία Διμοιρία της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»). Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν τμήματα της Σερβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας. Η «PLATINUM WOLF-21» περιελάμβανε εκπαίδευση σε αντικείμενα επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης (Peacekeeping Operations) και ειδικότερα πρακτικές, διαδικασίες και τεχνικές χρήσης μη φονικών όπλων (Non-Lethal Weapons), εκτέλεση περιπολιών (Patrolling), εγκατάσταση και λειτουργία σημείων ελέγχου (Check points – CP) και επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές (Military Operations in Urban Terrain – MOUT). Σκοπός της άσκησης, που διεξάγεται από το 2014 στη Σερβία, ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και η εδραίωση της συνέργειας και συναντίληψης μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο, κατά την εκτέλεση μιας πολυεθνικής Επιχείρησης Διατήρησης της Ειρήνης.

Στρατός Ξηράς

Από τις 11 έως τις 18 Ιουνίου 2021 διεξήχθη στην περιοχή της Ξάνθης η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ 2021», επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, με τη συμμετοχή Ανθυπολοχαγών όλων των Όπλων και Σωμάτων Τάξεως 2020, καθώς και τμημάτων και μέσων της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας ( ΧΧΙ ΤΘΤ «ΠΙΝΔΟΣ») και της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΟΣ»). Κατά την άσκηση εκτελέστηκαν βολές Πυροβολικού, Όλμων και Αντιαρματικών ενώ έγινε και χρήση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), Αρμάτων Μάχης, Αυτοκινούμενων (Α/Κ) Πυροβόλων καθώς και Επιθετικών και Μεταφορικών Ελικοπτέρων. Παράλληλα με την ΤΑΜΣ, οι Ανθυπολοχαγοί εκπαιδεύτηκαν επί του πεδίου σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), ενώ εκτελέστηκε από την ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΠΙΝΔΟΣ») η υποδειγματική ΤΑΜΣ «Τακτικό Συγκρότημα Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων κατά την εκτέλεση πλευρικής αντεπίθεσης στο πλαίσιο ενεργητικής άμυνας» καθώς και περισυλλογή βαρέως τεχνικού υλικού. Επιπρόσθετα, η Διοίκηση Μηχανικού του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» εκτέλεσε υποδειγματική ΤΑΜΣ «Διάβαση Υδάτινου Κωλύματος με κατασκευή πλωτής γέφυρας και γέφυρας BELLEY». Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ ΣΣ, Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης.

Την 17 Ιουνίου 2021 διεξήχθη η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Το Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού κατά τη Διάβαση Ευκαιρίας Ποταμού», στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) Αξιού, με τη συμμετοχή Μονάδων – Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 33ης και 34ης Μ/Κ ΤΑΞ Πεζικού.

Από 31 Μαΐου έως 17 Ιουνίου 2021 διεξήχθη η θερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), στην περιοχή της Καναπίτσας Λιτοχώρου και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Σπουδαστών περιέλαβε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, με τη συνδρομή πλωτών, μηχανοκίνητων και εναέριων μέσων.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 και στο πλαίσιο κατάπλου της στον λιμένα του Πειραιά, η φρεγάτα του Royal Navy HMS KENT (F 78) πραγματοποίησε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με το ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ (P 68) στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου. Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας περιοχής, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και συνεργασία με ελικόπτερο. Ο κατάπλους της βρετανικής φρεγάτας στον Πειραιά σχετίζεται με την προώθηση της βρετανικής υποψηφιότητας (ΑΗ140) για το πρόγραμμα φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν από 22 ως 24 Ιουνίου αναλυτικές παρουσιάσεις σε Έλληνες αρμοδίους (μεταξύ των οποίων ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ) και δημοσιογράφους, από την πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Κ. Σμιθ και τους εκπροσώπους της εταιρίας Babcock. Επίσης επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Αρχηγός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (First Sea Lord and Chief of the Naval Staff) ναύαρχος Tony Radakin CB ADC, που στις 22 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τον ΑΚΑΜ του Ηνωμένου Βασιλείου πλοίαρχο Alex Bush RN, επισκέφθηκε τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του hellasjournal.com, απεστάλη επιστολή ενδιαφέροντος στην Ολλανδία για την απόκτηση των δύο φρεγατών τύπου M, Van Amstel (F831) και Van Speijk (F828), οι οποίες αξιολογήθηκαν από το ΠΝ ως η βέλτιστη επιχειρησιακά ενδιάμεση λύση. Ωστόσο, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των νέων φρεγατών του ΠΝ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη υποβληθεί όλες οι προτάσεις “ενδιάμεσης λύσης”. Ως προς την επιλογή των νέων φρεγατών ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι θα γίνει βάσει των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων του ΠΝ καθώς και των επιχειρησιακών διδαγμάτων από τις πρόσφατες κρίσεις του θέρους και φθινοπώρου του 2020, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος του καλοκαιριού. Διευκρίνισε ότι η ισπανική πρόταση (F110) και η μία εκ των δύο γερμανικών προτάσεων (Α300) αποκλείστηκαν για λόγους μεγέθους και υπέρβασης κόστους, ενώ ενημέρωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός για τον ΕΜΖ των φρεγατών MEKO-200HN ανέρχεται σε 450 εκ. Ευρώ. 

Πολεμική Αεροπορία

Από την Πέμπτη 17 έως και το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον ομόλογό του, αντιπτέραρχο Mohammed Abbas Helmy Hashem με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, στον επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, επισκέφθηκε την 203 Tactical Fighter Wing με αεροσκάφη Rafale και την Αεροπορική Βάση Συντήρησης HELWAN, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο τους.

Την 21η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία η επίσημη τελετή παραλαβής του πρώτου αεροσκάφους Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του newpost.gr. Η Πολεμική Αεροπορία προέκρινε την παραμονή των πρώτων αεροσκαφών στη Γαλλία έως ότου ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του πρώτου πυρήνα χειριστών (που πλέον αριθμεί 8 άτομα) και μηχανικών, ώστε τα πρώτα 4 ή 6 ελληνικά Ραφάλ να έρθουν μαζί στην Ελλάδα, πλήρως επιχειρησιακά.

Σχεδόν μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκαν 3 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 39 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 2 την προηγούμενη εβδομάδα). Δεν αποκλείεται η μειωμένη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο να οφείλεται στις ανάγκες της άσκησης ANADOLU KARTALI-2021 που διεξάγεται από 21 Ιουνίου.

Κύπρος

Στις 27 Ιουνίου διεξήχθη στην Ανατολική Μεσόγειο η κοινή άσκηση έρευνας-διάσωσης ΣΑΛΑΜΙΣ 03/21 με την συμμετοχή της Φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ (F 464) του Πολεμικού Ναυτικού και Ε/Π AW-130 της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Η άσκηση, που συντονίστηκε από το JRCC της Λάρνακας και το Γενικό Ναυτικό Επιτελείο Ναυτικού, ήταν η τρίτη που έλαβε χώρα εντός του 2021.

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η “εν κρυπτώ” συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ε. Τατάρ σε κουζίνα ξενοδοχείου (!) στις Βρυξέλλες, φωτογραφίες της οποίας διοχέτευσε στα ΜΜΕ η τουρκική πλευρά. Η συνάντηση αυτή αντιβαίνει στην πάγια πολιτική των πρωθυπουργών της Ελλάδας ως σήμερα να μην συναντώνται με τους ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο πρωθυπουργός όφειλε να γνωρίζει ότι η τουρκική προπαγάνδα θα εκμεταλλευόταν τη συνάντηση αυτή. Έστω και αν ο “άτυπος” χαρακτήρας της αποτρέπει τον κίνδυνο να θεωρηθεί αυτή η συνάντηση ως κίνηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δεν παύει να συνιστά διολίσθηση από την ως σήμερα πρακτική της Ελλάδας και να γεννά ερωτηματικά.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 24 Ιουνίου έγινε η τελετή της έναρξης των παραδόσεων 1.000 συλλογών κατευθυνόμενων βομβών HGK-82 από το 3ο Εργοστάσιο Συντήρησης Αεροπορίας (Etimesgut). Η ολοκλήρωση των παραδόσεων των συλλογών HGK-82, που προορίζονται για χρήση από αεροσκάφη F-4E/2020 και εκσυγχρονισμένα F-16 (PO III), αναμένεται τον Αύγουστο του 2022.

Ένα ακόμη επιθετικό ελικόπτερο T-129Β παρελήφθη από τον Τουρκικό Στρατό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των υπηρετούντων ελικοπτέρων σε 54.

Το Σύστημα Εγγύς Άμυνας RAM της κορβέτας KINALIADA (F514) εμφανίστηκε με μειωμένο φόρτο 6 βλημάτων RIM-116. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες τουρκικές πηγές, η έλλειψη οφείλεται σε σχετική απαγόρευση πώλησης προς την Τουρκία με αποτέλεσμα την ανακατανομή των διαθέσιμων K/B στα πλοία.

Κυρώθηκε από την Τουρκία η Τεχνική Διευθέτηση μεταξύ Γενικών Επιτελείων για περιοδική μεταστάθμευση αεροπορικών μέσων του Κατάρ στην Τουρκία και αξιοποίηση μεταγωγικών αεροσκαφών του Κατάρ επ’ ωφελεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 26 Ιουνίου έγινε η τελετή έναρξης του αμφιλεγόμενου έργου της διάνοιξης της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, κόστους 15 δισ. δολλαρίων, που αποτελεί διαχρονικό στόχο του Ρ.Τ. Ερντογάν. Ανεξαρτήτως των πιθανοτήτων υλοποίησης του έργου, οι πιθανές συνέπειές του, τόσο από στρατιωτική όσο και από διπλωματική άποψη, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για την Ελλάδα.