Ανασκόπηση εβδομάδας #227

0
25343

Στο πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi αύριο 21 Ιουνίου στο Κάιρο, και την Τρίτη 22 Ιουνίου με τον διάδοχο του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, πρίγκιπα Sheikh Mohamed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, ο οποίος είναι κατ’ ουσίαν ο κυβερνήτης της χώρας. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι τυχόν εξελίξεις τόσο στα διμερή θέματα, όσο και σε σχέση με την τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε την έδρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ) «ΜΟΡΑΒΑΣ» στο Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ» στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας. Μετά το πέρας της ενημέρωσης του αναφορικά με την πρόοδο της λειτουργίας του Σχηματισμού υπό την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και την ξενάγησή του στους χώρους του Στρατοπέδου, συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που συντελέστηκε έως σήμερα, δίνοντας οδηγίες για συνέχιση της προσπάθειας τόσο της Διοίκησης όσο και του προσωπικού, ώστε να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ταξιαρχίας, η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε «αποτελεί κρίσιμο και υπολογίσιμο αποτρεπτικό παράγοντα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις». Στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΡΟΔΟΣ το οποίο ελλιμενίζεται στο Λιμένα του Βόλου και τα τμήματα ετοιμότητας της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, όπου σε σύντομη ομιλία του επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η παρουσία του πλοίου στην περιοχή ως προς την άμεση δυνατότητα ανάληψης αποστολής από τμήματα του Σχηματισμού.

Στρατός Ξηράς

Από 07 έως 11 Ιουνίου 2021 και από 9 έως 11 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – 21», με την συμμετοχή του τμήματος βασικής εκπαίδευσης των Ανθυπολοχαγών Πυροβολικού Τάξης 2020 και οι εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού α’ εξαμήνου 2021, αντίστοιχα, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς, της ΑΣΔΕΝ και του Δ’ Σώματος Στρατού. Σκοπός της ΤΑΜΣ ήταν η εξάσκηση των εκπαιδευόμενων Ανθυπολοχαγών σε ενέργειες και διαδικασίες που προσομοιάζουν στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, πραγματοποιώντας όλα τα είδη των βολών Πυροβολικού και αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες στην υπηρέτηση, στην τεχνική, στην τακτική και στην παρατήρηση των βολών. Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες συντονισμού παροχής πυρών υποστηρίξεως, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή συνέργεια των οπλικών συστημάτων με τα Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός και τα συστήματα ραντάρ των Μονάδων Πυροβολικού. Την τελευταία μέρα των εκπαιδευτικών βολών παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ  Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης.

Με την από 11 Ιουνίου σχετική απόφαση του ΥΦΕΘΑ που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας Κ/Β τύπου Milan που είχε προκηρυχθεί το Μάρτιο, λόγω μη συμμετοχής υποψηφίων προμηθευτών.

Πολεμικό Ναυτικό

Από 15 έως 17 Ιουνίου 2021, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΛΟΓΧΗ» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης, με τη συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων. Κατά την τελική φάση της εν λόγω Άσκησης, το πρωί της Τετάρτης 16 Ιουνίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης ΠΝ, παρακολούθησαν από τη Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» βολές Κατευθυνομένων Βλημάτων κατά στόχων αέρος, από μονάδες κρούσεως του ΠΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βολή βλήματος RIM-116 του συστήματος RAM στο πλαίσιο της άσκησης ήταν η πρώτη από το 2007, γεγονός που πιθανώς υποδηλώνει συμπλήρωση των αποθεμάτων του ΠΝ. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που οι τηλεκατευθυνόμενοι στόχοι εκτοξεύθηκαν από ελικοδρόμιο φρεγάτας.

Με ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου, ο όμιλος North Star / Pyletech Shipyards (συμφερόντων Θ. Πριόβολου) γνωστοποίησε ότι θα λάβει μέρος στον επαναπροκηρυχθέντα διαγωνισμό για την πώληση της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του στον παράλληλο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ που αφορά μεταξύ άλλων τη δεξαμενή Νο 5 και τις προβλήτες Νο 3 και 4. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο διαγωνισμοί επαναπροκηρύχθηκαν στις 4 Ιουνίου, με προθεσμία υποβολής προσφορών ως τις 7 Ιουλίου. Με την ανακοίνωσή του ο όμιλος Πριόβολου ασκεί κριτική στην καθυστέρηση προκήρυξης του διαγωνισμού καθώς και στην τιμή εκκίνησης των 30,7 εκ. Ευρώ (έναντι 55 εκ. Ευρώ την προηγούμενη φορά) που τέθηκε στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, ενώ δηλώνει ότι το επενδυτικό του σχέδιο θα ξαναζωντανέψει τα ναυπηγεία και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, με συνολική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 700 εκ. Ευρώ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στη Λάρισα και, αφού ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή δραστηριότητα της ημέρας, μετέβη στην 337 Μοίρα όπου λαμβάνοντας μέρος σε προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση, συμμετείχε με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Θ. Μπουρολιά σε πτήση ζεύγους διθέσιων Αεροσκαφών (Α/Φ) F-16, στο Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο. Κυβερνήτες των δύο Α/Φ ήταν ο Διοικητής της 337 Μοίρας Αντισμήναρχος (Ι) Ι. Κρίκης και ο Επισμηναγός (Ι) Ι. Τζικόπουλος. Κατά το σκέλος της πτήσης άνωθεν του Αγίου Ευστρατίου και συγκεκριμένα κατά τη διέλευση άνωθεν του ακρωτηρίου ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ όπου ευρίσκεται και το ομώνυμο Μνημείο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμε φόρο τιμής στη μνήμη της απώλειας του Υποσμηναγού (Ι) Ν. Σιαλμά στις 18 Ιουνίου 1992, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με την ολοκλήρωση της πτήσης και την προσγείωση στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο, απευθυνόμενος στα στελέχη της Μονάδος συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλει και για την υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και ικανότητά του που κατατάσσει την ΠΑ μεταξύ των κορυφαίων αεροποριών στον κόσμο.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην 135 ΣΜ ο Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για το σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους HERON που αποκτήθηκε από την ΠΑ με τριετές leasing από την ΙΑΙ και τις δυνατότητες που προσφέρει από άποψη συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο (real time) στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ.

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με την επωνυμία «SPARTAN SWORD» μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενός Στρατηγικού Βομβαρδιστικού Αεροσκάφους Β – 52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, αριθμού μαχητικών αεροσκαφών F–16, εκτελέστηκαν αποστολές High Value Asset Attack and Protection με εναλλαγές στο ρόλο τόσο του επιτιθέμενου, όσο και της Δύναμης Συνοδείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου newpost, οι δοκιμές του F-16 της ΠΑ που χρησιμοιείται ως πρωτότυπο του προγράμματος εκσυγχρονισμού VIPER (“005”) στην αεροπορική βάση Edwards συνεχίζονται ομαλά, ενώ βάσει των πρώτων στοιχείων από τις δοκιμές δεν έχουν προκύψει προβλήματα συμβατότητας μεταξύ του νέου ραντάρ  AESA AN/APG-83 SABR και του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II. Το μαχητικό αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να μεταβεί στην αεροπορική βάση Eglin για νέες δοκιμές και στα τέλη του 2021 να επιστρέψει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο 2022 θα μετατραπούν συνολικά 8 F-16 σε Viper στην ΕΑΒ, 14 ακόμη το 2023, 16 το 2024, 16 ακόμη το 2025, 18 το 2026 και 11 το 2027. Ταυτόχρονα εξελίσσεται ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό των 38 F-16 Block 50 που εξοπλίζουν τις 341 και 347 Μοίρες της 111 ΠΜ, με τα απάρτια που θα αφαιρεθούν από τα Block 52+ που αναβαθμίζονται σε Viper. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών αναμένεται να γίνει σε επίπεδο Μοιρών, με κόστος της τάξης των 500 εκ. Ευρώ, και να ολοκληρωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα Viper.

Μειωμένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκαν 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 106 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αναχαίτισης (όσες και την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ δεν σημειώθηκαν υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Αμυντική Βιομηχανία

Στις 15 Ιουνίου αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” η από 9ης Ιουνίου 2021 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία εγκρίθηκε το πρόγραμμα ερευνητικής και αναπτυξιακής συνεργασίας με τίτλο “Low Observable Tactical Unmanned Air System-LOTUS” για τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτότυπου ΜΕΑ για αποστολές επιτήρησης σε τακτικό επίπεδο. Με την ίδια απόφαση κατακυρώθηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία με συντονιστή την ελληνική εταιρεία “Intracom DefenseSingle Member S.A.-IDE” και εξουσιοδοτήθηκε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κοινοπραξίας. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν, εκτός της IDE, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, οι εταιρίες ALTUS LSA (Ελλάδα), Carbon Fiber Technologies(CFT) (Ελλάδα), Signal Generix (Κύπρος), Cyric (Κύπρος), GeoImaging (Κύπρος), Embention (Ισπανία), RHEA (Ολλανδία) και το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών-Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) της ΠA. Το πρόγραμμα LOTUS θα έχει διάρκεια 45 μηνών και προϋπολογισμό 9.698.195 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (8.779.380) θα χρηματοδοτηθεί από την ΕE, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την Ελλάδα (85%) και την Κύπρο (15%).

Η αμιγώς ελληνική εταιρία THEON SENSORS ανακοίνωσε νέες πωλήσεις για το 1ο τετράμηνο του 2021 που ξεπερνούν τα €30 εκατ. σε Βόρεια – Νότια Αμερική, Βόρεια Αφρική, Ευρώπη και Αυστραλία για όργανα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης επισφραγίζοντας τη σημαντική δραστηριότητά της στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των νέων πωλήσεων είναι ο Καναδάς, όπου μετά τις πρώτες πωλήσεις μονόκυαλων το 2019, ο Καναδικός Στρατός επέλεξε και πάλι την ελληνική εταιρία για την προμήθεια οργάνων νυχτερινής όρασης DAMΩN αλλά και για τα όργανα θερμικής απεικόνισης THERMIS Clip-On Sights, καθώς και η Ελβετία όπου η BAE Haegglunds επέλεξε τη THEON SENSORS για την προμήθεια της κάμερας Barrel-2 με αισθητήρα ημέρας και νύκτας για τα τεθωρακισμένα οχήματα του ελβετικού στρατού.

Κύπρος

Το τριήμερο 16-18 Ιουνίου, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και εξοικείωσης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στο τυφέκιο TAVOR (Χ95-5,56χιλ.) και ελαφρύ οπλοπολυβόλο NEGEV (Ν5-5,56χιλ. και Ν7-7,62χιλ.), διεξήχθησαν εκπαιδευτικές βολές στο Πεδίο Βολής ΚΕΜΚ, με τη συμμετοχή προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών, της 457 ΜΕΑ, του 3ου ΣΠΤΧ και του 12ου ΤΤΧ . Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, το προσωπικό είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί στην χρήση των συγκεκριμένων τυφεκίων με την εκτέλεση διαφόρων τύπου βολών και υπό την καθοδήγηση προσωπικού της προμηθεύτριας εταιρείας.

Στις 17 Ιουνίου ο υπουργός Άμυνας Χ. Πετρίδης παρέστη σε εκδήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ με την ευκαιρία της αναχώρησης της πρώτης ομάδας αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ) των ΗΠΑ, γεγονός που σηματοδοτεί την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021», η 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε άσκηση επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων, με την κωδική ονομασία «ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ». Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέταζε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για διάσπαση γραμμής αμύνης. Για την υλοποίηση του σεναρίου, αναπτύχθηκε Τακτικό Συγκρότημα επί προκεχωρημένης γραμμής αμύνης, υποστηριζόμενο από τα οργανικά του μέσα υποστήριξης. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε δύναμη αποτελούμενη από Τακτικό Συγκρότημα Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων και Μηχανοκίνητου Πεζικού. Την ενέργεια υποστήριξε ζεύγος ελικοπτέρων Mi 35 και οι οργανικές Μονάδες της Ταξιαρχίας, με Πυροβόλα 155 χιλ και Όλμους 120 χιλ. Επιπλέον, η επιθετική ενέργεια υποστηρίχθηκε από τα κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της Ταξιαρχίας.

Επίσης στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021», η 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε άσκηση επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, με την κωδική ονομασία «ΛΕΩΝ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ». Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέταζε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για διάσπαση γραμμής αμύνης. Για την υλοποίηση του σεναρίου, αναπτύχθηκε Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού επί προκεχωρημένης γραμμής αμύνης, υποστηριζόμενο από τα οργανικά του μέσα υποστήριξης. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε δύναμη αποτελούμενη από Τακτικό Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού. Η ενέργεια υποστηρίχθηκε από τις οργανικές Μονάδες της Ταξιαρχίας (Πυροβόλα 155 χιλ., Όλμοι 120 χιλ., Α-Τ Κ/Β HOT και MILAN) καθώς και από ζεύγος ελικοπτέρων Mi 35. Επιπλέον, η επιθετική ενέργεια υποστηρίχθηκε από τμήματα και κλιμάκια Διοικητικής Μέριμνας της Ταξιαρχίας.

Τέλος, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021», η 4η Ταξιαρχία Πεζικού εκτέλεσε άσκηση αγώνα εντός κατοικημένων τόπων, με την κωδική ονομασία «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΙΚΑΚΗΣ». Η άσκηση ήταν διπλής ενεργείας και εξέτασε το σενάριο επιχείρησης εντός κατοικημένης περιοχής. Για την υλοποίηση του σεναρίου αναπτύχθηκε ένας Λόχος Μάχης εντός συγκροτήματος οικιών, υποστηριζόμενος από στοιχεία πολυβόλων MG3, ΠΑΟ 106 χιλ. και όλμους 81 χιλ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού. Και τις τρεις ασκήσεις παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης και ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Κ. Χρυσηλίου.

Στις 16 Ιουνίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον 2o Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2021, ο οποίος προβλέπει πρόσθετα κονδύλια 45 εκ. Ευρώ για Δαπάνες Αμυντικής Θωράκισης που προστίθενται στα 104.283.844 Ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού για εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, αυξάνοντας το συνολικό ποσό για το 2021 σε σχεδόν 150 εκ. Ευρώ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Αύριο 21 Ιουνίου αρχίζει στην 3η κύρια αεροπορική βάση του Ικονίου η αεροπορική άσκηση “Αετός της Ανατολίας-2021”, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των δυνάμεων της ΤΗΚ αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν (2 MIG-29 και 2 SU-25), το Κατάρ (4 Rafale) το Πακιστάν (5 JF-17) και ένα E-3A AWACS του ΝΑΤΟ, ενώ θα υπάρχουν παρατηρητές από Μπανγκλαντές, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Γεωργία, το Ιράκ, τη Σουηδία, το Κόσοβο, το Λίβανο, την Ουγγαρία, τη Μαλαισία, τη Νιγηρία, τη Ρουμανία, την Τυνησία, την Ουκρανία, το Ομάν, την Ιορδανία και την Ιαπωνία.

Άφιξη αεροσκαφών Rafale της αεροπορίας του Κατάρ στο Ικόνιο για την άσκηση “Αετός της Ανατολίας-2021”

Στις 18 Ιουνίου εκτελέστηκε η πρώτη βολή κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας-επιφανείας ATMACA με πολεμική κεφαλή από την κορβέτα KINALIADA (F514) του Τουρκικού Ναυτικού εναντίον του παροπλισμένου πλοίου ISIN (A589), στο Πεδίο Βολής Σινώπης. Εντύπωση προκαλεί το χαμηλό ύψος πτήσης του βλήματος, που χτύπησε το στόχο κοντά στην ίσαλο γραμμή.

Αεροσκάφος F-16C Block30 (s/n 87-0019) της 132 Μοίρας που έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ÖZGÜR εμφανίστηκε βαμμένο με «ψηφιακή παραλλαγή» σε δοκιμές στην περιοχή του Δορυλαίου (Eskisehir).

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Δυεθυντή της ΤΑΙ, στο υπό ανάπτυξη εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας (ΜΜU) θα χρησιμοποιηθεί αρχικά υφιστάμενος κινητήρας (έχουν αποκτηθεί 5 κινητήρες GE F110) μέχρι την ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα από την TRMotor. Στα τέλη του 2022 αναμένεται η ενεργοποίηση της αεροδυναμικής σήραγγας, ενώ ο στόχος είναι το πρωτότυπο να πραγματοποιήσει δοκιμές εδάφους με εκκίνηση κινητήρα στις 18 Μαρτίου 2023. Το σύστημα προσγείωσης του MMU θα μπορεί να αντέξει βάρος 60 τόνων (δύναμη που ασκείται κατά την φάση της προσγείωσης) και αναπτύσσεται από κοινού με την τουρκική Altinay και την ιταλική εταιρεία Magnaghi Aeronautica SpA. Στο πρόγραμμα εργάζονται σήμερα 1.000 μηχανικοί με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μηχανικών της ΤΑΙ να έχει ξεπεράσει τους 4.000, ενώ στόχος είναι η απασχόληση 3.000 μηχανικών μόνο στο πρόγραμμα MMU.

H TAI ανέθεσε σύμβαση στην TCI (Kabin İçi Sistemleri A.Ş.) για τον σχεδιασμό και διαμόρφωση καμπίνας καθώς και την κατασκευή ανταλλακτικών για τα Α/Φ του προγράμματος Hava SOJ, το οποίο αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω της απαγόρευσης πώλησης υλικών και υπηρεσιών από τον Καναδά. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Hava SOJ αφορά την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (παρακολούθησης, υποκλοπής και παρεμβολής ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών) σε 4 αεροσκάφη τύπου Bombardier Global 6000, τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί.

Από την πολυαναμενόμενη συνάντηση του προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται προέκυψαν σοβαρά αποτελέσματα για την ανάταξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο ζήτημα των S-400. Ωστόσο υπήρξε συμφωνία για την ανάληψη της φρούρησης του αεροδρομίου της Καμπούλ από τουρκικές δυνάμεις, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη παρουσία της διευθύντριας του διπλωματικού του γραφείου Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin, σε μια συνάντηση συνολικής διάρκειας μιας ώρας, όπου επικράτησε “συγκρατημένο” κλίμα και διοχετεύθηκε προς τα ΜΜΕ ότι “οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν”.

Σε ομιλία του στο “Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας” στις 17 Ιουνίου ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για “στρατηγική τύφλωση”, υποστηρίζοντας ότι μια ΕΕ που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν θα επιτύχει το στόχο της να είναι πόλος έλξης και ισχύος. Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδιώκει καθεστώς πλήρους μέλους της ΕΕ, “παρά τις αδικίες που έχει υποστεί”.