Ανασκόπηση εβδομάδας #229

0
23497

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Το Σάββατο 3 Ιουλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Σ. Πετράκη ΠΝ, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 παρακολούθησε την Τελετή Εγκαινίων της νέας Ναυτικής Βάσης με την επωνυμία «3η ΙΟΥΛΙΟΥ» στο GARGOUB, στις Βορειοδυτικές ακτές της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του Αρχηγού ΓΕΕΔ Αντιστράτηγου Mohamed Farid Hegazy, o οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας από την Δευτέρα 5 Ιουλίου έως την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021. Τη Ναυτική Βάση «3η ΙΟΥΛΙΟΥ» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi. Οι παριστάμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντυπωσιακή διακλαδική επίδειξη, στην οποία παρουσιάστηκαν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την Πέμπτη 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τιμήν της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την συνεισφορά της στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρουσία του yφυπουργού Εθνικής Άμυνας A. Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και των Αρχηγών των τριών ΚΛάδων των ΕΔ, στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η τελετή διοργανώθηκε με αφορμή την δωρεά της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την προμήθεια κρίσιμων υλικών και την χρηματοδότηση υπηρεσιών συντήρησης με την οποία επετεύχθη η ανάταξη και επαύξηση της διαθεσιμότητας των Ε/Π SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αποτελεσματική εκτέλεση του επιχειρησιακού και του ευρύτερου κοινωνικού έργου των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης. Αξίζει να σημειωθούν οι στοχευμένες πρωτοβουλίες και άκρως επιτυχημένες δράσεις της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» μέσω σημαντικών δωρεών της προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η προσφορά ενός εξελιγμένου Σκάφους Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, η παροχή ιατρικών μηχανημάτων στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, η χορήγηση συσκευής αφαλάτωσης στο Καστελόριζο, η κατασκευή εναέριου σχοινοτροχιόδρομου στη βραχονησίδα Στρογγύλη και η συμβολή στις εργασίες ανακαίνισης του χώρου εστίασης της Σχολής Ικάρων.

Την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, διεξήχθη υπό τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων Ειδικών Επιχειρήσεων στην περιοχή της Πάχης Μεγάρων. Επεδείχθησαν οι επιχειρησιακές ικανότητες και οι πολλαπλές δυνατότητες των συμμετεχουσών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΕ-ΕΔ), υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση της ΔΕΠ, «δεμένες» σε ένα σενάριο αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών σε ξηρά και θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Διείσδυση από αέρα με άλματα στατικού ιμάντα και Ελεύθερης πτώσης, στην ξηρά και στη θάλασσα.
  • Διείσδυση βατραχανθρώπων με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος.
  • Τερματική καθοδήγηση πυρών Α/Φ F-16 και Ε/Π APACHE, από προσωπικό JTAC, με χρήση καταδείκτη LASER.
  • Αεροκίνηση και διείσδυση με μέθοδο FAST ROPE.
  • Αεροκίνηση και αποβίβαση οχημάτων μάχης FLYER και μηχανών ΤΤ, από Ε/Π CH 47 D.
  • Ανεφοδιασμός από αέρα με ρίψη εφοδίων με τη μέθοδο CDS από Α/Φ C-130.
  • Θαλάσσια διείσδυση με χρήση αερόστρωμνου τύπου ZUBR του ΠΝ και αποβίβαση προσωπικού με χρήση Λέμβων – Jet ski.
  • Μη συναινετική νηοψία (Maritime Interdiction Operation), με χρήση σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων MK – V και μέθοδο FAST ROPE από Ε/Π AEGEAN HAWK.
  • Διακομιδή τραυματία, με χρήση Ε/Π NH-90 διαμόρφωσης MEDEVAC.
  • Μεταφορά ακινητοποιημένου οχήματος HUMΜER από Ε/Π CH-47D ως εξωτερικό φορτίο.
  • Διείσδυση τμήματος με τη μέθοδο HELO CASTING και αποχώρησή του με την ίδια τεχνική.
  • Απαγκίστρωση προσωπικού από τη θάλασσα με τη μέθοδο SPIES, με Ε/Π CH-47D.
  • Ανακατάληψη Α/Δ με χρήση οχημάτων μάχης HUMMER – VBL.
  • Ανακατάληψη βραχονησίδας από προσωπικό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών.

Συμμετείχε προσωπικό από το σύνολο των Μονάδων της ΔΕΠ δηλαδή Μονάδες Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, Αμφιβίων Καταδρομών, το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, η Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού καθώς και μέσα και από τους τρείς Κλάδους των ΕΔ, ήτοι 2 Α/Φ F-16, 2 ΕΕ/Π AH – 64, 2 Ε/Π UH-1H, 1 Ε/Π NH-90, 3 Ε/Π CH 47 D, 1 Ε/Π AEGEAN HAWK, 1 ΠΤΜ (ZUBR), 2 Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων MK-V, αριθμό ελαστικών λέμβων, Jet Ski, Οχήματα Μάχης τύπου HUMMER – VBL και μηχανές ΤΤ.

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 και παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ» στον Καρέα Αττικής, προς τιμήν του Διοικητού του Ιερού Λόχου της Μέσης Ανατολής την περίοδο 1942-1945. Επίσης έλαβε χώρα η απονομή των Πολεμικών Σημαιών στους Διοικητές της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα και της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγο Προκόπιο Μαυραγάνη, καθώς και τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της νέας ΔΔΕΕ – SOCC (Special Operations Component Command). Στην νεοσυσταθείσα ΔΕΠ υπάγονται δύο Σχηματισμοί επιπέδου Μεραρχίας, η Ι Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ) και η νέα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στον έντονο συμβολικό χαρακτήρα της τελετής, αφού σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την αναδιοργάνωσή τους υπό τη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Στην συνέχεια τόνισε, ότι με την συγκρότηση της ΔΕΠ ενισχύεται η διακλαδικότητα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων, αποκτάται ενότητα διοίκησης, αυτοδυναμία σε μέσα, επίγεια, αμφίβια και εναέρια, ενώ επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος με κοινές προμήθειες υλικού και μέσων και προωθείται περαιτέρω η τυποποίηση της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υιοθέτηση κοινού πνεύματος μεταξύ των επίλεκτων στελεχών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, τους οποίους και κάλεσε να κρατήσουν ολοζώντανο τον θρύλο που περιβάλλει τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τις Ειδικές Δυνάμεις από τον καιρό του θρυλικού Ιερού Λόχου του Χριστόδουλου Τσιγάντε. Εξέφρασε δε την βεβαιότητά του ότι εφόσον απαιτηθεί, θα κάνουν το «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» κατά την σπαρτιατική επιταγή, γράφοντας νέες λαμπρές σελίδες δόξας στην ιστορία του Έθνους.

Στρατός Ξηράς

To νέο Ταχύπλοο Σκάφος Μεταφοράς Προσωπικού MUNIN S-1200 εμφανίστηκε σε αφιέρωμα της εκπομπής “Με αρετή και τόλμη” σε επιχειρησιακή εκπαίδευση Υ/Κ του 2ου ΕΤΕΘ στη Λέσβο. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣ θα ενισχυθεί με συνολικά 41 νέα σκάφη έκδοσης Armored με θωρακισμένη καμπίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, οι ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων απέκτησαν πρόσφατα ένα νέο εξελιγμένο είδος ατομικής συλλογής αποκρύψεως/ παραλλαγής ισραηλινής προελεύσεως. Πρόκειται για την λεγομένη “Συλλογή 300” (Κit 300) της εταιρίας Polaris Solutions που βρίσκεται σε υπηρεσία με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και προορίζεται για τον πεζό μαχητή.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, η Φρεγάτα του Ινδικού Ναυτικού INS TABAR πραγματοποίησε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με την Φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και συνεργασία με ελικόπτερο.

Παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών στους δύο ανεξάρτητους δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανακοίνωσε ο Ειδικός Διαχειριστής της εταιρείας. Ως νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πέραν του ομίλου North Star που έχει εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον, υπάρχει ενδεχόμενο υποβολής προσφορών και από τις Babcock και Fincantieri, σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες υποψηφιότητές τους για το διαγωνισμό φρεγατών του ΠΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου η Ελλάδα συμμετείχε με ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Πολυεθνική Διακλαδική άσκηση ADEX – Air Defence Exercise, που πραγματοποιήθηκε την στην Μαύρη Θάλασσα εντός FIR Βουκουρεστίου. Στην άσκηση συμμετείχε η Ναυτική Συμμαχική Δύναμη STANDING NATO MARITIME GROUP TWO – SNMG 2 καθώς και μαχητικά αεροσκάφη επιπλέον της Ελλάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία καθώς και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποίησης E-3A AWACS του ΝΑΤΟ. Κατά την διάρκεια της ADEX, εκτελέστηκαν σενάρια αεροπορικής προστασίας και προσβολής Ναυτικής Δύναμης, στο πλαίσιο των οποίων το ελληνικό ζεύγος F-16 επιχείρησε σε ρόλο ESCORT των επιτιθέμενων αεροσκαφών.

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Γ. Μπλιούμη, η τελετή εγκαινίων του Χώρου Ιστορικών Εκθεμάτων ΑΤΑ, με τίτλο «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος». Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.κ Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος, κ.κ Χαρίτων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΑ, αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη της επιστημονικής κοινότητας της πόλης.

4 συνολικά πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 της ΠΑ (2 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU και 2 επιπλέον ως διμερής βοήθεια) έχουν σταλεί στην Κύπρο για την καταπολέμηση της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει τις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.

Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την τουρκική αεροπορία (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές ή υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ), πραγματοποίησε εκπαιδευτική κατάδυση, στην περιοχή Νοτίως της Ναυτικής Βάσης. Η εκπαίδευση περιλάμβανε, προετοιμασία του εξοπλισμού, μεταφορά με ταχύπλοο σκάφος της ΜΥΚ και εκτέλεση αντικειμένων εθισμού στις καταδύσεις βυθού, με τη χρήση συσκευών ατμοσφαιρικού αέρα.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας – Αιγύπτου, ομάδα αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Καταδρομών, μετέβη στο Κάιρο για να συμμετέχει σε προκεχωρημένη εκπαίδευση, σε περιβάλλον αεροθαλάμου, το οποίο προσομοιάζει της συνθήκες άλματος ελεύθερης πτώσης. Η συμμετοχή των Κυπρίων αλεξιπτωτιστών στη συγκεκριμένη εκπαίδευση, πέραν της πρόσθετης εμπειρίας που παρέχει, συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ομάδων ελευθέρας πτώσης. Επιπλέον, η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, αντικατοπτρίζουν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας Ν. Πηλείδου οι γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την εταιρία ExxonMobil αναμένεται να επανεκκινήσουν το Νοέμβριο – Δεκέμβριο, μετά τη διακοπή τους λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 2 Ιουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν επισκέφθηκε το 1o Κύριο Εργοστάσιο Συντήρησης στο Arifiye του Σαγγάριου, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στις 20 Ιουλίου θα επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο και ότι η Τουρκία θα προβεί σε εξορύξεις υδρογονανθράκων το συντομότερο δυνατό στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά στην περιοχή της Κύπρου. Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζεται στις αρχές του 2023 να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης του πρώτου άρματος Altay.

Στις 2 Ιουλίου επισκέφθηκε την Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα. Ο Saleh, που θεωρείται μεταξύ των προσώπων μεγάλης επιρροής κατά τη μεταβατική περίοδο προς τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στη Λιβύη, δήλωσε σχετικά με το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο ότι “αυτός που υπέγραψε το Μνημόνιο με την Τουρκία δεν είχε νόμιμη εξουσιόδοτηση και η Βουλή μας δεν το κύρωσε. Είναι πλήρως άκυρη η συμφωνία για τη Βουλή. Δεν είναι τίποτα αυτή η συμφωνία για τη νομοθετική εξουσία της Λιβύης”.

Η συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ του Κατάρ στην τουρκική άσκηση “Αετός της Ανατολίας 2021” απασχόλησε τα γαλλικά ΜΜΕ, ενώ σε σχετικές φωτογραφίες εμφανίζεται και Πακιστανός χειριστής με patch των καταριανών Rafale.

Στις 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας-Ρωσίας σε πολύ καλό κλίμα στην Αττάλεια, όπου μεταξύ άλλων επιτεύχθηκε συμφωνία για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Idlib, ανάπτυξη διμερούς εμπορίου με στόχο τα $100 δισ., ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο του Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, καθώς και ευχαριστίες της Μόσχας για την εμμονή της Τουρκίας στην επιλογή του Α/Α συστήματος S-400.

Στις 29 Ιουνίου η ΤΑΙ υπέγραψε σύμβαση με την ουκρανική Motor Sich, με αντικείμενο την προμήθεια 14 αεροκινητήρων TV3-117 για το πρόγραμμα επιθετικού ελικοπτέρου ATAK-2. Οι δύο πρώτοι κινητήρες θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2022 και η ολοκλήρωση των παραδόσεων αναμένεται το 2025.

Το State Department περιέλαβε την Τουρκία σε κατάλογο χωρών που χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες, με το σκεπτικό ότι η Αγκυρα έχει υποστηρίξει την μεραρχία Sultan Murad στη Συρία και τη Λιβύη, η οποία χρησιμοποιεί παιδιά στρατιώτες. Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που κατατάσσεται από τις ΗΠΑ σε αυτή την κατηγορία.