Ανασκόπηση εβδομάδας #226

0
24399

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από τη Δευτέρα 7 έως και την Παρασκευή 11 Ιουνίου διεξήχθη στην περιοχή της Θράκης και του Αιγαίου Πελάγους η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ – 21». Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο στο πλαίσιο της διακλαδικότητας την συνδύασε κατά την διεξαγωγή αριθμού επεισοδίων με την Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 21». Στην ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ-21» η οποία είναι άσκηση παθητικής αεράμυνας μεσαίας κλίμακας, συμμετείχαν:

  • Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους (ΔΣΕ) του ΓΕΕΘΑ.
  • Αντιαεροπορικά συστήματα, Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π), Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, Άρματα Μάχης καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) του Στρατού ξηράς.
  • Πολεμικά πλοία με τα οργανικά τους Ε/Π, καθώς και επίγεια οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Μαχητικά αεροσκάφη, το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα καθώς και ΜΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης ήταν αφενός η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μέσων Παθητικής Αεράμυνας έναντι εναέριας απειλής και δορυφορικής επιτήρησης, αφετέρου η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας του συμμετέχοντος προσωπικού στην εκτέλεση των εν λόγω διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής, καθώς και η εξέταση εξελιγμένων τακτικών αξιοποίησης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) των ΕΔ.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», από την Τρίτη 8 έως την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 διεξήχθη υπό το ΓΕΕΘΑ η αρχική κύρια σύσκεψη σχεδίασης, στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΝ) στον Βόλο. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΕΔ της Αιγύπτου, καθώς και της Κύπρου ως προσκεκλημένης χώρας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός του προγράμματος δραστηριοτήτων της Άσκησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 14 έως 22 Νοεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Αιγαίου Πελάγους.

Στις 8 Ιουνίου o υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για δύο θέματα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση. Ειδικότερα, πρόκειται για (α) την ενεργοποίηση προγράμματος «Προμήθεια Κατευθυνόμενων Βλημάτων Α-Τ-KORNET-Ε», επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς και (β) την ενεργοποίηση προγράμματος «Ενσωμάτωση του IFF MODE 5 στα συστήματα RADAR του ΣΑΕ», επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, συμμετείχαν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Α. Αλεξόπουλος ΠΝ.

Στρατός Ξηράς

Από 24 Μαΐου 21 έως 7 Ιουνίου 21 διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση «STRIKE BACK-21» στο Κορέν (Korin Training Area-KTA) της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς τμημάτων της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΕΦΕΣΣΟΣ» ) και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ»), από βουλγαρικής πλευράς της 31 MECH BDE και από Ρουμανικής πλευράς μιας Διμοιρίας Ελαφρού Πεζικού. Η «STRIKE BACK-21» είναι μέρος της Άσκησης «SABER GUARDIAN 21», περιλαμβάνει εκπαίδευση σε θέματα επιθετικών επιχειρήσεων και είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων ΤΑΜΣ (LIVEX) με πραγματικά πυρά (LFX), επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

Την Τετάρτη 02 Ιουνίου 21 και στο πλαίσιο του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε υπό τις οδηγίες του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ«ΘΡΑΚΗ») συνεκπαίδευση της 12ης Mηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΈΒΡΟΣ») με τμήματα της 16th Sustainment Brigade (16th SUST BDE) και της 104th Logistics Support Brigade (104th LOG BDE) σε θέματα ΔΜ στο ΠΑ-ΠΒ «ΑΕΤΟΥ» στην Αλεξανδρούπολη. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν 3 ομάδες των 12 ατόμων (1 από κάθε χώρα), οι οποίες διαγωνίστηκαν στα παρακάτω αντικείμενα:
-Πορεία απόστασης 3 χλμ και εκτέλεση Βολής (15 φυσιγγίων) σε αναδιπλούμενους στόχους.
-Αναγνώριση οπλισμού και οχημάτων.
-Δεξιότητα οδήγησης φάλαγγας 3 οχημάτων σε απόσταση 6 χλμ.
Με τη συνεκπαίδευση επιτεύχθηκε η ανάπτυξη σχέσεων και η άψογη συνεργασία με τα Αμερικανικά και Βρετανικά τμήματα, που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης των ενεργειών Μονάδων-Ανεξ. Υπομονάδων της Μεραρχίας, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών επιδιώξεων των Ελληνικών ΕΔ και την αποκόμιση εκπαιδευτικού οφέλους, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, το πρόγραμμα περιορισμένης αναβαθμίσεως των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού από την Elbit Systems μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς προσωπικό της ισραηλινής εταιρείας επισκέφθηκε το Στεφανοβίκειο και προέβη σε επιθεώρηση των ελικοπτέρων. Το πρόγραμμα αφορά τα 19 ΑΗ-64Α+ του 1ου ΤΕΕΠ και περιλαμβάνει την αντικατάσταση του ηλεκτροοπτικού συγκροτήματος TADS/PNVS στο ρύγχος, καθώς και της οθόνης του συγκυβερνήτη/πυροβολητή. Το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με το υποπρόγραμμα τεχνικής υποστηρίξεως των AH-64A+ μέσω FMS  που εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 25 Νοεμβρίου 2020 και το υποπρόγραμμα προμήθειας ανταλλακτικών για ΑΗ-64Α από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να αποκαταστήσουν τη διαθεσιμότητα των πολύτιμων Apache AH-64A+ σε καλά επίπεδα και να αυξήσουν τη μαχητική τους ικανότητα, η οποία θα εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα εάν ευοδωθεί και ο εξοπλισμός τους με βλήματα Spike. Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι με λίγα χρήματα (συνολικά 55 εκ. Ευρώ για τα τρία προγράμματα/υποπρογράμματα!) μπορούν να γίνουν θαύματα, όταν στο επίπεδο της ηγεσίας συμπίπτουν η γνώση και η βούληση.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Κυριακή 06 έως την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 21» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή πλοίων και μέσων του συνόλου των Διοικήσεων του Αρχηγείου Στόλου. Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, με την ολοκλήρωση της άσκησης, η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε εν πλω επιθεώρηση των μονάδων του Στόλου στο Σαρωνικό Κόλπο, επί της φρεγάτας «ΥΔΡΑ».

Το αποβατικό πλοίο δεξαμενή USS Carter Hall (LSD 50) κλάσης Harpers Ferry διεξήγαγε συνεργασία με ελικόπτερο ΑΒ-212 του ΠΝ κατά τη διέλευσή του από τη Μεσόγειο. Η συνεργασία του εν λόγω πλοίου με το ΠΝ έχει πρόσθετο ενδιαφέρον από την άποψη ότι στο παρελθόν έχει συζητηθεί η παραχώρηση πλοίου της κλάσης αυτής στην Ελλάδα.

Πολεμική Αεροπορία

Προοπτική ταχείας παράδοσης αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα διανοίγεται με το σχέδιο νόμου «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021» που κατατέθηκε στις 9 Ιουνίου από τους γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται εξουσιοδότηση του προέδρου των ΗΠΑ για την ταχεία παράδοση αεροσκαφών F-35 όταν η Ελλάδα δηλώσει έτοιμη να ενταχθεί στο πρόγραμμα (The President is authorized to expedite delivery of any future F–35 aircraft once Greece is prepared to move forward with such a purchase on such terms and condi17tions as the President may require”.) Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα ταχείας παράδοσης αεροσκαφών F-35 είχε διερευνηθεί από ελληνικής πλευράς, αλλά αποκλειστεί με σχετικές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ.

Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 106 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 51 την προηγούμενη εβδομάδα) και 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 1 την προηγούμενη εβδομάδα), χωρίς υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στις 4.20 τα ξημερώματα ανατολικά της Λέσβου, όταν τουρκική ακταιωρός πλεύρισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος Μυτιλήνης το οποίο εκτελούσε περιπολία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων προκαλώντας του μικρές υλικές ζημιές (φθορές στα ρέλια).

Κύπρος

Από τις 3 ως τις 11 Ιουνίου διεξήχθη η ΤΑΜΣ-ΤΑΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με συμμετοχή Διοικήσεων, Σχηματισμών, Τακτικών Συγκροτημάτων και Μονάδων της ΕΦ ενώ πραγματοποιήθηκε κλήση εφέδρων και εθνοφυλάκων. Στο πλαίσιο της άσκησης εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των Μονάδων, στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων για αντιμετώπιση συμβατικών και ασύμμετρων απειλών και στην υποστήριξή τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων σε θέματα ΔΜ.

Στις 8 και 9 Ιουνίου επισκέφθηκε την Κύπρο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Hamad Mohamed Thani Al-Rumaithi, συνοδευόμενος από επταμελή αντιπροσωπεία, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη. Στις 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ενώ μετά την υποδοχή, ο Αντιστράτηγος Al-Rumaithi, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ΥΠΑΜ Χ. Πετρίδη και τον Α/ΓΕΕΦ, ενώ στη συνέχεια του έγινε παρουσίαση – ενημέρωση από το Διευθυντή Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ.

Στις 6 και 7 Ιουνίου ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης επισκέφθηκε την Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Στρατηγό Mohamed Zaki και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy. Συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, το υπουργείο Άμυνας επέλεξε ανάδοχο για την αγορά υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης με το οποίο θα ελέγχονται τα τυφλά σημεία της Πράσινης Γραμμής. Στη διαδικασία για την προμήθεια του συστήματος μετείχαν μόνο εταιρείες από το Ισραήλ, αφού η αγορά του συστήματος θα γίνει μέσω διακυβερνητικής (government to government) συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 11 Ιουνίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ συναντήθηκε στην Σικελία  με τους ομολόγους του από την Ιταλία και το Ην. Βασίλειο και πραγματοποίησε επίσκεψη στα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται παράνομα στη Λιβύη, μεταξύ άλλων και την φρεγάτα GELIBOLU (F493) του Τουρκικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Defence Turkey, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών με την Airbus Defence & Space για την προμήθεια 7 αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT προς αντικατάσταση ισάριθμων KC-135R Stratotanker, το κόστος υποστήριξης των οποίων κρίνεται πλέον ασύμφορο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή συστημάτων ΜΕΑ της ΤΑΙ, Ömer Yildiz, το υπό ανάπτυξη δικινητήριο ΜΕΑ  AKSUNGUR θα πραγματοποιήσει δοκιμές άφεσης ηχοσημαντήρων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Από τις δηλώσεις προκύπτει τουρκική πρόθεση για την ανάπτυξη ναυτικής έκδοσης του AKSUNGUR.


Οι επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για κάποιου είδους διευθέτηση του θέματος των S-400 την αποκατάσταση των σχέσεων συνεχίζονται χωρίς ορατό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Hürriyet στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ ζήτησαν γραπτή δέσμευση της Τουρκίας πως δεν έχει ούτε πρόκειται να ενεργοποιηθεί το ρωσικό Α/Α σύστημα, καθώς και την τακτική επιθεώρησή του από τεχνικό προσωπικό των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές η αμερικανική πρόταση απερρίφθη και η Άγκυρα αντιπρότεινε στην Ουάσιγκτον την εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Το βέβαιο είναι ότι βαρύνουσα σημασία για τo μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας θα έχει η συνάντηση των προέδρων Μπάιντεν και Ερντογάν αύριο 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.