Ανασκόπηση εβδομάδας #225

0
17541

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουνίου διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου και Ιονίου Πελάγους, η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ-21». Πρόκειται για άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) μεσαίας κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση της ΑΣΔΕΝ, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη συνδρομή μέσων ΗΠ του ΝΑΤΟ. Στην ΤΑΜΣ «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ-21» συμμετείχαν: Από τον Στρατό Ξηράς, το σύνολο των διαθέσιμων αντιαεροπορικών συστημάτων του, επιθετικά ελικόπτερα (ΕΕ/Π) AH-64A, AH-64DHA και OH-58 καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D, NH-90 και UH-1H. Από το Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με το οργανικό της ελικόπτερο, καθώς και το ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ. Από την Πολεμική Αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage 2000-5, F-4, καθώς και Αεροσκάφη Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ). Αντικειμενικοί Σκοποί της Άσκησης ήταν η πρακτική εξάσκηση του συμμετέχοντος προσωπικού ως προς την εκτέλεση διακλαδικών επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ), η δοκιμή του Διακλαδικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου ΗΠ (ΣΔΕΕ ΗΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των ασκούμενων, μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής.

Μεταξύ 31 Μαϊου και 4 Ιουνίου διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση ORION-21 με την συμμετοχή Μονάδων του ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας καθώς και τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΚΑΜ) και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή (ΜΥΑ/ΛΣ). Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της Πολυεθνικής Άσκησης «ORION-21», στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, των Αρχηγών των Κλάδων και του αμερικανού διοικητή Special Operations Command Europe (SOCEUR) Major General David H. Tabor. Κατά τη διάρκεια της DV-Day, οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν από το Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγο Γ. Τσιτσικώστα και παρακολούθησαν επίδειξη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στη βάση υποθετικού σεναρίου που αφορούσε σε εκτέλεση Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας για σύλληψη Στόχου Υψηλής Αξίας (ΣΥΑ). Κατά την ανωτέρω επίδειξη, έγινε συνδυασμένη χερσαία και από αέρος επιχείρηση, με χρήση οχημάτων μάχης, ελικοπτέρων CH-47D, NH-90 και AH-64D, ενώ με το πέρας αυτής, εκτελέστηκε άλμα Ελευθέρας Πτώσεως, στο οποίο οι αλεξιπτωτιστές έφεραν σημαίες των συμμετεχουσών χωρών.

 

Στρατός Ξηράς

Από τη Δευτέρα 24 έως και την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), ο εθνικός διαγωνισμός μεταξύ Ουλαμών Αρμάτων. Τα πληρώματα διαγωνίσθηκαν στην εκτέλεση βολών, στην διεξαγωγή επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων, στον προσδιορισμό απόστασης στόχου και στην αίτηση πυρών Πυροβολικού. Την πρώτη θέση μεταξύ των διαγωνιζομένων Μονάδων κατέκτησε η 50 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (50 ΕΜΑ), ενώ στην δεύτερη και στην τρίτη θέση κατατάχθηκαν η 26 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (26 ΕΜΑ) και η 34 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (34 ΕΜΑ), αντίστοιχα. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού ιδιαίτερα εμφανής ήταν η προσπάθεια, το πάθος και η γνώση των αντικειμένων από τους διαγωνιζόμενους, καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Α. Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Α. Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θ. Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, στη διάρκεια της σύσκεψης “έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιταλία, Ολλανδία”. Από την ανακοίνωση αυτή προκύπτει κατ’ αρχάς ο αποκλεισμός της ισπανικής πρότασης, ενώ σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η επιχειρησιακή αξιολόγηση του ΠΝ που παραδόθηκε στην κυβέρνηση αναδεικνύει στην πρώτη θέση την ολλανδική πρόταση. Οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση συνδέει άμεσα το πρόγραμμα των φρεγατών με το μέλλον τις ναυπηγικής βιομηχανίας και τις σχετικές προτάσεις όλων των ανταγωνιστών. Οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες στο θέμα αυτό (από σχετικό δημοσίευμα του doureios.com) φέρουν τη βρετανική πλευρά να κινείται δυναμικά και την αμερικανική υποψηφιότητα να χάνει έδαφος λόγω μειωμένης υποστήριξης του DFC προς την επενδυτική πρόταση της ΟΝΕΧ για τα ναυπηγεία Ελευσίνος. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται από δικές μας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Babcock έχει αξιόλογο επενδυτικό σχέδιο για τα ελληνικά ναυπηγεία, ευρύτερο του ελληνικού προγράμματος φρεγατών και προσανατολισμένο στη διεθνή αγορά. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Από την Κυριακή 30 Μαΐου έως την Παρασκευή 04 Ιουνίου 2021, το ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «ADRION LIVEX 2021» στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας, η οποία διοργανώθηκε από τη Σλοβενία. Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν μονάδες και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού της Σλοβενίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Επιπρόσθετα, προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στελέχωσε το εν όρμω επιτελείο της άσκησης, ενώ ο Αρχιεπιστολέας του Αρχηγείου Στόλου Αρχιπλοίαρχος Χ. Ντεγιάννης ΠΝ παρέστη στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), στις 4 Ιουνίου στον λιμένα του Κόπερ. Στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκαν αντικείμενα Πολέμου Επιφανείας, Επικοινωνιών, Έρευνας και Διάσωσης, και Θαλάσσιας Αποτροπής.

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ), Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ), στην οποία συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, το Δήμο Λέρου, το Κρατικό θεραπευτήριο Λέρου, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το Λιμεναρχείο Λέρου, την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) και το 588 Τάγμα Εθνοφυλακής. Σύμφωνα με τα σενάρια της Άσκησης εξετάστηκαν η αντιμετώπιση παρεισάκτου εντός της Ναυτικής περιοχής, η κατάσβεση πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή, σε εγκαταστάσεις και σε πολεμικό πλοίο σε επισκευή, η αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, η εκκένωση κτιρίων, η διάσωση προσωπικού καθώς και η περίθαλψη τραυματιών και η διακομιδή τους σε νοσοκομείο. Επισημαίνουμε στους αρμοδίους ότι στις φωτογραφίες της άσκησης που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ΠΝ δεν έπρεπε να περιλαμβάνεται η φωτογραφία πολεμικού πλοίου υπό επισκευή, και μάλιστα με τον πλευρικό αριθμό του.

Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) εντάχθηκε στη Ναυτική Δύναμη TF-473 του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle κατά τον πλου της προς τη Ναυτική Βάση Toulon έως την 3η Ιουνίου.

Πολεμική Αεροπορία

Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση (Live Exercise) Ελλάδας και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας με την επωνυμία «FALCON EYE – 2» , που διεξήχθη από 24 Μαΐου έως και 02 Ιουνίου 2021, στην Αεροπορική Βάση King Faisal στο Tabuk του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση King Faisal 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 C/D Block 50 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης της 341 Μοίρας της 111 ΠΜ. Κατά την διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν πλήθος σύνθετων αεροπορικών αντικειμένων, με έμφαση σε αποστολές Dissimilar Air Combat Training (DACT), Large Force Employment (LFE) καθώς και αποστολές Offensive / Defensive Counter Air (OCA/DCA).

Την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελετή άφιξης του αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι. Η διαδικασία ανακατασκευής του αεροσκάφους ξεκίνησε έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της ΠΑ με το Ίδρυμα «΄Ικαρος», το οποίο ανέλαβε τα έξοδα ανακατασκευής τον Οκτώβριο του 2017, εκτελώντας την πρώτη του πτήση τον Ιανουάριο του 2020, στο Bigging Hill της Μ. Βρετανίας. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και όλοι οι Αρχηγοί των Κλάδων των ΕΔ, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ίκαρος» Π. Λιβανός και ο Αντιπρόεδρος, Δ. Κόλιας, ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Πτέραρχος ε.α Κ. Χατζηλάκος, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας κ.ά. Μετά το πέρας της τελετής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και εν συνεχεία να παρακολουθήσουν πτήση επίδειξης του ιστορικού αεροσκάφους, καθώς και να περιηγηθούν στο Μουσείο ΠΑ.

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, Αμερικανικό Στρατηγικό Βομβαρδιστικό της Bomber Task Force τύπου Β – 52 κατά την πτήση του στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ALLIED SKY», συνοδεύτηκε από ζεύγος αεροσκαφών F-16, κατόπιν αιτήματος της USEUCOM (US European Command). Το Αμερικανικό Στρατηγικό Βομβαρδιστικό κατά την πτήση του άνωθεν της Ευρώπης συνοδεύτηκε από αεροσκάφη του Βελγίου, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κροατίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας ,της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασίλειου. Τα Ελληνικά μαχητικά ανέλαβαν συνοδευτικό ρόλο του Β-52 εντός του FIR Σκοπίων συνεχίζοντας στο FIR Αθηνών, με διαδρομή άνωθεν Θεσσαλονίκης, Βορείων Σποράδων, Αθηνών, Κυκλάδων, Κρήτης, οπότε και εξήλθαν στα ΝΑ όρια του.

Αυξημένη ποσοτικά αλλά μειωμένη ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε (από 31/5 ως 4/6), καθώς σημειώθηκαν 122 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (σε σύγκριση με 107 το αντίστοιχο διάστημα της εβδομάδας 24/5 ως 28/5) και μία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (σε σύγκριση με 6 εμπλοκές το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας). Επιπλέον σημειώνεται ότι μετά από πολύ καιρό σημειώθηκε έντονη παραβατική δραστηριότητα από τουρκικής πλευράς σε ημέρες αργίας, καθώς στις 29-30 Μαΐου σημειώθηκαν συνολικά 119 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των εθνοφυλάκων, η 4η Ταξιαρχία Πεζικού σχεδίασε και εκτέλεσε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑMΣ) στο Πεδίο Βολής Τσερίου. Το σενάριο της άσκησης εξέτασε τον αγώνα εντός αστικών περιοχών και σε αυτή συμμετείχαν οι εθνοφύλακες του 41 Τάγματος Εθνοφυλακής της Λευκωσίας.
Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, ο οποίος διαπίστωσε το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης των εθνοφυλάκων, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους εθνοφύλακες που συμμετείχαν στην άσκηση και εξήρε τη διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά της Εθνοφυλακής στην ΕΦ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 5 Ιουνίου η TAI παρέδωσε το 54ο επιθετικό ελικοπτερο Τ129 (s/n 20-1057) στον Τουρκικό Στρατό, ο οποίος διαθέτει πλέον 53 μετά την απώλεια ενός.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ANADOLU ANKASI 2021 που διεξήχθη στην 3η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο από 24 Μαΐου ως 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν 120 έξοδοι από 24 αεροπορικά μέσα, εκ των οποίων 6 Α/Φ F-16, 1 ΑΣΕΠΕ E-7T, 1 ΜΕΑ ANKA-S, 1 CN235, 2 AS-532 της ΤΑ, 2 Τ-129 και 1 AS-532 του ΤΣ, από 1 S-70 της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ και της Χωροφυλακής και 1 AS-532 από τα Κατεχόμενα.

Η 55η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού διεξήγαγε την ΤΑΜΣ BORA-21 στο Κέντρο Ασκήσεων της 1ης Στρατιάς στις Σαράντα Εκκλησιές/Βρύση (Kırklarelı /Pınarhısar). Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν 21 στελέχη των ΕΔ του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu στην Αθήνα στις 31 Μαϊου, τεχνικό προσωπικό της Ρωσίας εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τουρκία για την υποστήριξη-εκπαίδευση στο Α/Α σύστημα S-400.