Ανασκόπηση εβδομάδας #224

0
16013

ΓΕΕΘΑ

Σήμερα Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και βαθειάς ευγνωμοσύνης, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος, Ιερολοχιτών και Καταδρομέων, στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, εκπροσώπων Κομμάτων και της Εκκλησίας, καθώς και αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων. Παρών και ο υπερεκατοντούτης Στρατηγός Ιερολοχίτης κ. Κωνσταντίνος Κόρκας.

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, συναντήθηκε με τον ομόλογο του Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) της εν λόγω χώρας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ κ. Αλέξη Κωνσταντόπουλο. Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, τη δυνατότητα αξιοποίησης και ανταλλαγής εκπαιδευτικών διευκολύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με έτερες χώρες της περιοχής. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα από την έως τώρα διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην διμερή άσκηση «FALCON EYE». Τέλος ο αρχηγός ΓΕΕΔ της Σαουδικής Αραβίας απένειμε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ το μετάλλιο του Βασιλέα Abdulaziz του 1ου.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Major General Khalaf Al Enazi στο Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Air Operation Center – AOC), με τον Major General Mohammed Al-Maghaidy στον Ισλαμικό Στρατιωτικό Αντιτρομοκρατικό Συνασπισμό (Islamic Military Counter Terrorism Coalition), καθώς και με τον Dr Abdullah Al Robeiah Πρόεδρο του Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανακούφισης King Salman (King Salman Humanitarian Aid & Relief Center), με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και πέραν αυτής, η διατήρηση της οποίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.

Στρατός Ξηράς

Από 17 έως 21 Μαΐου 21, Μονάδες της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ») διεξήγαγαν στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού επιχειρησιακή εκπαίδευση, καλύπτοντας πλήθος αντικειμένων. Η εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε δοκιμή Σχεδίων, Βολές Βαρέων Όπλων Πεζικού και Αρμάτων και προσομοιώσεις σε διαδικασίες Διοίκησης – Ελέγχου Τακτικών Στρατηγείων και Σταθμών Διοικήσεως.

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Περιοχή Ευθύνης του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»), στο Στρατηγείο της Μεραρχίας Υποστηρίξεως (ΜΕΡΥΠ) και στη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ). Ειδικότερα, στην Περιοχή Ευθύνης του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Αρχηγός επισκέφθηκε τις έδρες της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΛΑΣΣΩΝ»), της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (33 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ«ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΔΩΝΙΩΝ») και της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (34 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ»).

Στις 25 Μαΐου ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία  «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» που έλαβε χώρα από τις 17 Μαΐου στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, με συμμετοχή από Ελληνικής πλευράς, τμημάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H), από Αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ, καθώς και προσωπικό της 104 Logistics Brigade του Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου (Περιοχή Λιμένος Αλεξανδρούπολης). Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε συνεκπαίδευση σε θέματα διεξαγωγής επιχειρήσεων, καθώς και εξειδικευμένων αντικειμένων (αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις), με ταυτόχρονη συνεξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας.

Τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της άσκησης την οποία παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης Αντιστράτηγος Ά. Ιλαρίδης και ο Διοικητής του Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης. Από αμερικανικής πλευράς, την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elizabeth K. Lee και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF) General Christopher G. Cavoli, ενώ από βρετανικής πλευράς την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής της Βρετανικής Στρατιάς General Ralph Wooddisse.

Πολεμικό Ναυτικό

Από 17 έως 21 Μαΐου 2021, διεξήχθη προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου, Κεντρικού, Νοτιοανατολικού Αιγαίου και του Μυρτώου Πελάγους, με τη συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Υποβρυχίων, Πλοίων Επιτήρησης, Υποβρυχίων Καταστροφών και Αεροπορίας Ναυτικού. Κατά την ανωτέρω εκπαίδευση εκτελέστηκαν αντικείμενα σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου με έμφαση στα πυρά κατά στόχου επιφανείας, στην τακτική χρήση των Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) Mark V καθώς και στον αιφνιδιασμό και την απόκρυψη των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), των Κανονιοφόρων (Κ/Φ) και των Παράκτιων Περιπολικών (ΠΠ).

Πολεμική Αεροπορία

Από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως την Τετάρτη 02 Ιουνίου διεξάγεται η διμερής άσκηση LIVEX (Live Exercise) με την επωνυμία «FALCON EYE – 2» 2021 μεταξύ Ελλάδας και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, με την μεταστάθμευση για πρώτη φορά 4 Αεροσκαφών F-16, 1 Αεροσκάφους C-130 καθώς και προσωπικού υποστήριξης εδάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση KING FAISAL στο TABUK του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Κατά την διάρκεια της άσκησης θα εκτελεστούν αποστολές Dissimilar Air Combat Training (DACT) καθώς και αποστολές Offensive – Defensive Counter Air (OCA-DCA). Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της επίσημης επίσκεψης του, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος παρακολούθησε την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) της άσκησης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας Major General Talal Al Ghamdi. Κατά την διάρκεια της DV-DAY, αρχικά έλαβε χώρα ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ επί της διεξαγωγής της «FALCON EYE – 2» από τον Διοικητή της Αεροπορικής Βάσης KING FAISAL Major General Naser bin Saeed Al-Qahtani παρουσία των Αποστολών των 2 χωρών, και ακολούθως έλαβε χώρα αεροπορική επίδειξη, κατά την οποία εκτελέστηκαν χαμηλές διελεύσεις μικτού σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και Airshow του Ακροβατικού Σμήνους των «Saudi Falcons», κατά το οποίο απεδόθησαν ιδιαίτερες τιμές στην Γαλανόλευκη.

 

Από 28 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2021 θα διεξαχθεί επιχειρησιακή συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με την επωνυμία «POSEIDON’S RAGE». Το αεροπορικό κλιμάκιο των ΗΠΑ, το οποίο αποτελείται από προσωπικό και 14 αεροσκάφη F-15E της 492 Fighter Squadrom (FS) της US Air Forces in Europe – USAFE, ολοκλήρωσε τη μεταστάθμευση του στο Αεροδρόμιο της Σούδας την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021. Η «POSEIDON’S RAGE» αφορά σε εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επιγείων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών / εκπαιδευτικών όπλων καθώς και εναέρια μάχη και αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operation – COMAO). Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αποστολές Close Air Support (CAS) σε συνεργασία με Joint Terminal Attack Controller (JTAC) δυνάμεων ΣΞ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ασκήσεις αεράμυνας (Air Defense Exercise – ADEX) με την συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ιστορικό Supermarine Spitfire Mk XIV MJ755 της ΠΑ που επανήλθε σε πλόιμη κατάσταση στη Μ. Βρετανία επέστρεψε στις 27 ΜαΪου στην Ελλάδα. Κατά το τελευταίο σκέλος της πτήσης του από την Κέρκυρα προς το Τατόι συνοδευόταν τιμητικά από ζεύγος F-16 Block 52M της 336 Μοίρας.

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε, στη νήσο Κάρπαθο, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ως Εκπροσώπου της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον Σμηναγό (Ι) Κωνσταντίνο Ηλιάκη. Στην τελετή παραβρέθηκαν Εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας, μέλη της οικογένειας, Εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, οι πολιτειακές και θρησκευτικές Αρχές και πλήθος κόσμου. Ο Αρχηγός ΓΕΑ στην ομιλία του μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδό μας, είναι να διδασκόμαστε από τα μαθήματα του παρελθόντος. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, όπως το ονειρευόταν ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Θα είμαστε εδώ, πιστοί στις επάλξεις, για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό για το οποίο εκείνος αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή του, να διατηρήσουμε τη χώρα μας ασφαλή και ευημερούσα για τις επόμενες γενιές».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, η ΠΑ προσανατολίζεται στην αγορά 6 ακόμη μαχητικών αεροσκαφών Rafale, καθώς και στη συμμετοχή στο πρόγραμμα FCAS. Όπως είχαμε σχολιάσει και την πρώτη φορά που δημοσιεύθηκε σχετική πληροφορία, η αύξηση των Rafale της ΠΑ είναι αυτονόητα ευπρόσδεκτη, αλλά οι αποσπασματικές αγορές θα αυξήσουν τελικά το συνολικό κόστος. Θα ήταν προτιμότερο να στοχεύσει η Ελλάδα απευθείας στη συμπλήρωση του αναγκαίου αριθμού για τη συμπλήρωση 2 μοιρών Ραφάλ (36 αεροσκαφών), με μια συνολική παραγγελία.

Σημαντική αύξηση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 176 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 40 την προηγούμενη εβδομάδα) και 6 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Στις 27 Μαΐου η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) σχεδίασε και πραγματοποίησε άσκηση με την κωδική ονομασία «CYP/FRA-02/2021» εξετάζοντας αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος εφαρμόζοντας παράλληλα το Μνημόνιο Διμερούς Συμφωνίας για Συνεργασία σε θέματα Άμυνας. Από πλευράς ΔΝ, στην άσκηση συμμετείχαν το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και τα Περιπολικά Πλοία, ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ, ΠΠ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΠΠ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ενώ από πλευράς της Γαλλικής Ναυτικής Δύναμης συμμετείχε η Φρεγάτα «LANGUEDOC D-653» η οποία συνοδεύει το αεροπλανοφόρο CDG.

Στις 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΤΑΛΩΣ 2» με τη συμμετοχή συστημάτων αεράμυνας της ΕΦ και αεροσκαφών Rafale του αεροπλανοφόρου CDG, και με κύριο στόχο την ενεργοποίηση και την εξάσκηση του συστήματος αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε ρεαλιστικές συνθήκες. Είχε προηγηθεί στις 18 Μαϊου η άσκηση «ΤΑΛΩΣ 1» και στις 23 Μαΐου 2021, η επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο CDG από τον Υπουργό Άμυνας, Χ. Πετρίδη και τον Αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Δ. Ζερβάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την αποστολή και γενικότερα τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στις 25 Μαϊου ο Λοχαγός (ΜΧ) Ξάνθος Κυριάκου του 70ου Τάγματος Μηχανικού της ΕΦ σκοτώθηκε μετά από πτώση σε χαράδρα από μεγάλο ύψος, όταν κόπηκε το σχοινί αναρρίχησης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Τροοδίτισσας. Ο άτυχος αξιωματικός υπηρέτησε ως Διμοιρίτης και Διοικητής Λόχου στο 70 Τάγμα Μηχανικού, Υποδιοικητής του 20ου Λόχου Μηχανικού και Διμοιρίτης της Διμοιρίας Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς – EOD.
Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Κύπρο οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις καταγράφουν απώλειες, παρ’ ότι ο μεταξύ τους συσχετισμός δεν διαταράσσεται, καθώς ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά με 27,8%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΑΚΕΛ με 22.3% και τρίτο κόμμα είναι το ΔΗΚΟ με 11,3% ενώ αύξηση των δυνάμεών τους παρουσιάζουν το ΕΛΑΜ με 6,8% και η ΕΔΕΚ με 6,7%.

Ανατολικός Παρατηρητής

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Θράκη (που χαρακτηρίστηκε “ιδιωτική”) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου έδωσε τον τόνο εξ αρχής, δημοσιεύοντας κατά την άφιξή του στο Twitter δήλωση με την οποία χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική. Επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών. Ακολούθως μετέβη στον οικισμό Θάμνα όπου παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ. Το απόγευμα έφτασε στην Αθήνα, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας του παρέθεσε ανεπίσημο γεύμα. Αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Από 25 Μαϊου ως 6 Ιουνίου διεξάγεται η μεγάλη ετήσια ναυτική άσκηση Deniz Kurdu (Θαλασσόλυκος), σε 3 φάσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, υπό την διεύθυνση του Κέντρου Ναυτικού Πολέμου που επανδρώνεται από 150 στελέχη για τις ανάγκες της άσκησης. Στις 24 Μαϊου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της άσκησης στο Αρχηγείο Στόλου (Ναύσταθμος Gölcük) από τον Δκτη Διοίκησης Ναρκοπολέμου Υποναύαρχο Ayhan Gedik, τον Δκτη Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης Αρχιπλοίαρχο Yalçın Payal, τον Δντη Δνσης Ναυτικών Επιχειρήσεων Αρχιπλοίαρχο Hasan Öztürk και τον Δντη Κέντρου Ναυτικού Πολέμου Αρχιπλοίαρχο Timur Yılmaz. Από πλευράς μέσων του Τουρκικού Ναυτικού ανακοινώθηκε η συμμετοχή 12 φρεγατών, 9 κορβετών, 18 πυραυλακάτων, 10 υποβρυχίων, 11 ναρκοθηρευτικών, 16 παράκτιων περιπολικών, 33 πλοίων υποστηρίξεως, 24 αρματαγωγών και αποβατικών σκαφών, 11 ΑΦΝΕ, 16 ελικοπτέρων και 14 ΜΕΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 27 Μαϊου τo πρωτότυπο του οπλισμένου μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (AUSV) ULAQ, κατασκευής των ναυπηγείων Ares και της Meteksan, εκτέλεσε βολή κατευθυνόμενης ρουκέτας Cirit επί παράκτιου στόχου.

Από 24 Μαϊου ως 4 Ιουνίου οι ΤΕΔ διεξάγουν την άσκηση ANADOLU ANKASI 2021 στην 3η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο με συμμετοχή του Κατάρ (Α/Φ C-130 και C-17, Ε/Π AW-139), του Αζερμπαϊτζάν (3 Ε/Π Mi-17) και των Κατεχομένων Κύπρου (1 Ε/Π AS532 Cougar). Η συμμετοχή της Σλοβακίας με προσωπικό JTAC ματαιώθηκε κατόπιν διαβημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, λόγω της συμμετοχής δυνάμεων από τα Κατεχόμενα.

H Τουρκική Αεροπορία συμμετέχει με 3 διθέσια Α/Φ F-16D Block50+ και 49 άτομα προσωπικό της 181 Μοίρας καθώς και με 1 Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R (s/n 62-3539) στην άσκηση STEADFAST DEFENDER-2021 από την Αεροπορική Βάση Monte Real της Πορτογαλίας. Αξιοσημείωτη είναι η υψηλή ηλικία των Τούρκων χειριστών που εμφανίζονται στις σχετικές φωτογραφίες, προφανώς ως αποτέλεσμα της ανάκλησης απόστρατων χειριστών για την κάλυψη των κενών στις τάξεις της ΤΗΚ μετά το 2016.

Το έκτο αεροσκάφος F-16 Block 30 (s/n 88-0021) παραδόθηκε στην Τουρκική Αεροπορία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης δομικού ορίου ζωής.

Κατά την ακρόασή του ενώπιον της Γερουσίας στις 25 Μαϊου, ο υποψήφιος υπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ Frank Kendall δήλωσε ότι βάσει της κατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία θεωρεί ότι δεν πρέπει να κατασκευάζονται από τουρκικές εταιρίες τμήματα του μαχητικού F-35 και επιβεβαίωσε ότι η προμήθεια τμημάτων από την Τουρκία θα τερματιστεί “το συντομότερο δυνατό”. Στην Τουρκία βρίσκεται επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Wendy Sherman, η οποία στις 29 Μαϊου συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας İbrahim Kalın, καθώς και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η επίσκεψη της Wendy Sherman στην Τουρκία θεωρείται διεθνώς ως προετοιμασία του εδάφους εν όψει της συνάντησης των προέδρων Μπάιντεν και Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.