Ανασκόπηση εβδομάδας #215

0
21473

Τέσσερις ώρες διήρκεσε ο 62ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που διεξήχθη στις 16 Μαρτίου, ενώ ακολούθησε στις 17 Μαρτίου η συνάντηση του μόνιμου υφυπουργού Σ. Ονάλ (που ηγήθηκε της τουρκικής αντιπροσωπείας και στις διερευνητικές συνομιλίες) με τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Θ. Δεμίρη. Από ορισμένες διαρροές προκύπτει ότι η τουρκική πλευρά έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αν. Αιγαίου, το οποίο αποκρούστηκε από ελληνικής πλευράς. Τα οφέλη της τουρκικής πλευράς από την ακολουθούμενη διαδικασία φάνηκαν στις 18 Μαρτίου, όταν σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters αναφέρθηκε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου δεν θα τεθεί ζήτημα οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία λόγω της “εποικοδομητικής” στάσης της…

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου αναμένεται να είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών, καθώς θα περιλαμβάνει “πράματα και θάματα” ιδίως στον αεροπορικό τομέα… Περισσότερες λεπτομέρειες δεν επιτρέπεται να λεχθούν – απλά φροντίστε να συντονίσετε τους δέκτες σας!

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 19 Μαρτίου ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, σχετικά με τις διεθνείς αμυντικές συνεργασίες, την αμυντική διπλωματία και την πορεία βασικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Από τις 16 Μαρτίου διεξάγεται διασυμμαχική συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα σε ΖΡ στην Αττική και την Λάρισα με την συμμετοχή προσωπικού της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ), ελικόπτερα CH-47D και UH-1H της ΑΣ, καθώς και αεροσκάφη C-130 της ΠΑ.

Στρατός Ξηράς

Από την Πέμπτη 11 έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης η Τακτική Άσκηση Mετά Στρατευμάτων (Live Exercise) «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 21» (THRACIAN COOPERATION – 21), με τη συμμετοχή της 2ης και της 5ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (C Company, 2-5 CAV Squadron of the 1st Armored Brigade Combat Team of the 1st Cavalry Division out of Ft. Hood Texas) και Μονάδων της ΧXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού – ΕΦΕΣΟΣ». Η «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 21» διεξήχθη με χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ) και περιέλαβε εκπαίδευση σε θέματα τακτικής και ελέγχου – διοίκησης πυρός με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης αντιστράτηγος Ά. Ιλαρίδης, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης και από αμερικανικής πλευράς η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elisabeth K. Lee, ο Υποδιοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (Deputy Commander USAREUR- AF) υποστράτηγος J. Jarrard και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα συνταγματάρχης R. R. Anderson.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας newpost.gr, ολοκληρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο προσυμβατικός έλεγχος της 6ης τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας των ελικοπτέρων NH90. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την παραλαβή των 6 τελευταίων ΝΗ90 από την Αεροπορία Στρατού και κυρίως για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας του συνόλου των ελικοπτέρων του τύπου.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ υποδέχθηκε τον Γάλλο ομόλογό του Ναύαρχο P. Vandier στο στρατόπεδο Παπάγου, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας. Νωρίτερα ο Αρχηγός ΓΕΝ της Γαλλίας είχε συναντηθεί με τον ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανή, ενώ ακολούθως  επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π. Λυμπέρης ΠΝ και τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου. Κατά την επίσκεψη επισημάνθηκε η άριστη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού των δύο κρατών και η σημασία της στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως άλλωστε αυτή επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη συμμετοχή μονάδων του ΠΝ στη Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473, κατά την επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» υπό το γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE».

Από τις 11 Μαρτίου το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην Επιχείρηση SEA GUARDIAΝ του NATO με την φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) και ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών.

Στις 16 Μαρτίου η Intracom Defense ανακοίνωσε την παράδοση ολοκληρωμένων τηλεχειριζόμενων Σταθμών Επιτήρησης με ραντάρ μακράς εμβέλειας και άλλους αισθητήρες στο Πολεμικό Ναυτικό, που παρέχουν αυξημένη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης (Situational Awareness) σε περιοχές ενδιαφέροντος.

Πολεμική Αεροπορία

Στην 115 ΠΜ η συνεκπαίδευση των σαουδαραβικών F-15C στο πλαίσιο της άσκησης  «FALCON EYE – 1» συνεχίστηκε σε εντατικούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY), κατά την οποία ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, ενώ παρέστησαν επίσης ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Δρ. S. Alammar και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδεχόμενος τον ομόλογο του επισήμανε την άριστη σχέση των δύο χωρών που επισφραγίζεται από την επίσκεψη για πρώτη φορά του Αρχηγού ΓΕΕΔ της ΣΑ στην Ελλάδα και την επικείμενη υπογραφή «Μνημονίου Στρατιωτικής Συνεργασίας». Μετά την ολοκλήρωση της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών έλαβαν χώρα και διμερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα συνεχιστούν με την επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία το προσεχές διάστημα.

 

Εντυπωσιακά “νομοταγής” υπήρξε κατά την τελευταία εβδομάδα η τουρκική πολεμική αεροπορία, καθώς δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 44 την προηγούμενη εβδομάδα), ούτε εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι 3 την προηγούμενη εβδομάδα), ούτε υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ σημειώθηκαν μόνο 2 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (έναντι 12 την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Από 16 ως 18 Μαρτίου εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές-επιχειρησιακές βολές διαφόρων οπλικών συστημάτων της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη.

Από την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 πραγματοποιείται συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ, σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (MAROPS/NAVSOF Training), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας, στην Κρήτη. Στην άσκηση η οποία λαμβάνει χώρα για δεύτερη φορά εντός του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας, συμμετέχουν Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και από τις 3 χώρες καθώς και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ), υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ).

Ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης (JCOM) και του Στρατιωτικού Κολλεγίου του Ισραήλ, Υποστράτηγος Itai Veruv, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, στις 17ΜΑΡ21.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Nordic Monitor που έλαβε αρκετή δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ, η Τουρκία σχεδίαζε την κατάληψη 131 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Το επίμαχο έγγραφο, που φέρεται να ανακαλύφθηκε σε δικογραφία όπου είχε περιληφθεί εκ παραδρομής, είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετά παλιό (αναγόμενο στην περίοδο μετά την κρίση των Ιμίων) και αποτελείται από παρουσίαση τύπου Powerpoint που περιλαμβάνει τα μικρονήσια-στόχους και τις τουρκικές δυνάμεις που θα εμπλακούν για την απόβαση σε αυτά, με ταχύπλοα και ελικόπτερα. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020 είδε το φως της δημοσιότητας πιο πρόσφατο τουρκικό σχέδιο επίθεσης στην Ελλάδα, με χρονολογία του 2014 και την ονομασία Çakabey. Επομένως οι τρέχουσες αποκαλύψεις δεν πρέπει να ξενίζουν ούτε να προκαλούν υπερβολική ανησυχία: οι επιθετικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας κατά της Ελλάδας είναι διαχρονικοί και τέτοια σχέδια δεν αποτελούν έκπληξη.

Στις 17 Μαρτίου διεξήχθη συνεκπαίδευση τύπου PASSEX μεταξύ της φρεγάτας GEMLIK (F492) του Τουρκικού Ναυτικού και του αεροπλανοφόρου DWIGHT D. EISENHOWER (CVN69) στην Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατέπλευσε χθες 20 Μαρτίου στη Σούδα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις 15 Μαρτίου ο διευθύνων σύμβουλος της Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ) Temel Kotil δήλωσε ότι το μοναδιαίο κόστος του τουρκικού μαχητικού TF-X, για το οποίο εργάζονται 1.000 από τους 4.000 μηχανικούς της ΤΑΙ, θα ανέλθει σε 100 εκ. δολλάρια. Κατά τον ίδιο, η παρθενική πτήση του αεροσκάφους αναμένεται το 2025 και η είσοδος σε υπηρεσία με την τουρκική αεροπορία το 2029.

Σύμφωνα με έκθεση του Government Accountability Office (GAO) των ΗΠΑ, από τον Μάρτιο του 2020 έχει διακοπεί η ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου σε τουρκικές βιομηχανίες για το πρόγραμμα του αεροσκάφους F-35 και από τον Δεκέμβριο του 2020 έχουν εξευρεθεί κατασκευαστές για το σύνολο των 1.005 απαρτίων που είχαν αναλάβει οι αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα David Satterfield τόνισε ότι “Τυχόν νέα προμήθεια S-400 από την Τουρκία θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κρίση είναι να μην βρίσκονται στην κατοχή της”. Ήδη οι αμερικανικές κυρώσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας CAATSA έχουν επιπτώσεις στους τουρκικούς εξοπλισμούς, καθώς η ένταξη σε υπηρεσία του Α/Α συστήματος Κ/Β μικρού βεληνεκούς HİSAR-A θα καθυστερήσει κατά 6 μήνες λόγω απαγόρευσης πώλησης συγκεκριμένου εξαρτήματος από προμηθευτή του εξωτερικού, ενώ και το πρόγραμμα αερομεταφερόμενων παρεμβολέων (HAVA SOJ) θα παρουσιάσει υπερδιετή καθυστέρηση λόγω απαγόρευσης πώλησης υλικών-παροχής υπηρεσιών από προμηθευτές εξωτερικού.