Ανασκόπηση εβδομάδας #216

0
19517

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Το γεγονός της εβδομάδας ήταν αναμφίβολα η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, που ήταν πλούσια σε “εκθέματα” και κυρίως σε συμβολισμούς. Παρ’ ότι λόγω της πανδημίας δεν επιτράπηκε η παρουσία κοινού, η παρέλαση σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης 60% στην ΕΡΤ1 και είχε 400+ χιλ. views στα κανάλια της ΕΡΤ και του πρωθυπουργού στο YouTube. Είχε προηγηθεί η έπαρση της σημαίας στον βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προσκεκλημένους: τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τον πρίγκιπα Κάρολο του Ην. Βασιλείου, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μ. Μισούστιν και την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φ. Παρλύ.

Την παρέλαση άνοιξε έφιππο τμήμα με στολές διαφόρων ιστορικών περιόδων (Επανάστασης 1821, Βαλκανικών Πολέμων, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μικρασιατικής Εκστρατείας, Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) και ακολούθησαν παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την επικράτεια κρατώντας ελληνικές σημαίες. Στη συνέχεια παρέλασαν τα αυθεντικά λάβαρα και οι σημαίες της Επανάστασης (Αγ. Λαύρας, της Φιλικής Εταιρείας, του Ιερού Λόχου, των Ψαρών, της Ύδρας των Σπετσών, Στερεάς Ελλάδας, Κέρκυρας, Κρήτης. Μακεδονομάχων, Ηπείρου και των νήσων) με την ένδειξη “Ελευθερία ή Θάνατος”.

Το αεροπορικό σκέλος της παρέλασης ήταν ενισχυμένο με διεθνείς συμμετοχές, καθώς μαζί με τα F-16, Mirage 2000/5 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, πέρασαν αεροσκάφη Rafale της Armee de l’ Air, F-16 της USAF και 2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (βρετανικό VOYAGER και αμερικανικό KC-135, που μάλιστα ανεφοδίασε τα αμερικανικά F-16 και για το λόγο αυτό είχε εκτεταμένο το βραχίονα ανεφοδιασμού). Επίσης διελεύσεις πραγματοποίησε το ΑΦΝΣ Ρ-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενισχυμένη ήταν και η παρουσία των ελικοπτέρων, καθώς πέταξαν 4 AH-64A και 4 AH-64D (Apache), 4 CH-47D (chinook), 2 NH-90, 4 UH-1H (huey) και 4 OH-58 kiowa warrior, 2 ελικόπτερα SH-70 του Πολεμικού Ναυτικού και τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας (1 EC-135, 1 BO-105), του Πυροσβεστικού Σώματος (2 AS-332 και BK-117) και του Λιμενικού Σώματος (1 DAUPHIN), που υπήρξε η “έκπληξη της τελευταίας στιγμής”.

Τη μηχανοκίνητη φάλαγγα άνοιξε τμήμα της Στρατονομίας και ακολούθησε το μηχανοκίνητο Πεζικό, τα Τεθωρακισμένα και το Πυροβολικό. Παρήλασαν μεταξύ άλλων άρματα μάχης Leopard 2 Hel, Leopard 2A4, Leopard 1A5, Α/Κ πυροβόλα Pzh2000, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS, συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER), κλπ.

Των πεζοπόρων τμημάτων ηγήθηκε τμήμα της προεδρικής φρουράς, και η στιγμή που στην πλατεία Συντάγματος ακουγόταν μόνο το βήμα των Ευζώνων ήταν από τις πιο υποβλητικές. Ακολούθησαν οι πολεμικές σημαίες του Πεζικού, σε εντυπωσιακό σχηματισμό Λάμδα, οι παραγωγικές σχολές των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

Στρατός Ξηράς

Κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο Μηχανοκίνητος Λόχος Πεζικού εμφανίστηκε με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 που έφεραν πύργο προστασίας για τον πολυβολητή και διόπτρα σκόπευσης επί των πολυβόλων 12,7mm, ενώ το προσωπικό των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων του ΕΣ, πλην Ειδικών Δυνάμεων, εμφανίστηκε με τις νέες ελληνικής κατασκευής εξαρτύσεις και βελτιωμένα τυφέκια G3.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύτηκε αριθμό τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή Steyr SSG M1 με πλήρη σειρά παρελκομένων για την κάλυψη αναγκών μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού προμήθειας 119 τυφεκίων ελευθέρων σκοπευτών.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο DWIGHT D. EISENHOWER (CVN69) στη Ναυτική Βάση Σούδας στις 23 Μαρτίου, τα πρώτα από τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα παραληφθούν στα μέσα του 2022.

Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ελλιμενίστηκαν σε πολλά λιμάνια της χώρας, δείχνοντας το εύρος της παρουσίας του στις ελληνικές θάλασσες και δίνοντας ευκαιρία για όμορφες φωτογραφίες:

Κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την Μόνιμη Υποθαλάσσια Οδική Ζεύξη Νήσου Σαλαμίνας, επιτρέποντας τη συνέχεια του διαγωνισμού μέχρι τη συμβασιοποίηση του έργου. Το εν λόγω έργο έχει αυτονόητη σημασία, όχι μόνο για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού στη μετάβαση στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, αλλά και για τη διασφάλιση της ασφαλούς και ταχείας προσέλευσης του προσωπικού υπό συνθήκες κινητοποίησης.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 26 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), με την επωνυμία «FALCON EYE – 1». Η άσκηση έλαβε χώρα από την Τρίτη 09 έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, με την μεταστάθμευση για πρώτη φορά προσωπικού και μέσων της (RSAF) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, κατά την οποία εκτελέστηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασία – προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα

Την τελευταία εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο ήταν μειωμένη αλλά υπαρκτή, με 22 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν μηδενική.

Κύπρος

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε στους εορτασμούς της επετείου της 25ης Μαρτίου με την πραγματοποίηση υπερπτήσεων ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας σε όλη την ελεύθερη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παράλληλο χρόνο με την Στρατιωτική Παρέλαση στην Αθήνα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 24 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Blinken συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το επίσημο αμερικανικό ανακοινωθέν για τη συνάντηση, ο Blinken κατά τη συνάντηση μεταξύ άλλων προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό Α/Α σύστημα S-400 (“urged Turkey not to retain the Russian S-400 air defense system”), μια διατύπωση που ερμηνεύεται ως απόρριψη τουρκικών “συμβιβαστικών” προτάσεων περί μη ενεργοποίησης του συστήματος. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists οι πυρηνικές βόμβες B61 που διατηρούν οι ΗΠΑ στην Αεροπορική Βάση İncirlik στα Άδανα της Τουρκίας μειώθηκαν από 50 σε «περίπου 20» και η απομάκρυνσή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία μόνο πτήση Α/Φ C-17.

Η τουρκική εταιρεία UNIDEF, αντιπρόσωπος της Profense LLC, έχει εγκαταστήσει πολυβόλα M134 Minigun στα ελικόπτερα AS532 Cougar της Τουρκικής Αεροπορίας, S-70 Blackhawk της ΔΕΕ του Τ/ΓΕΕΘΑ και τις φρεγάτες κλάσης Gabya, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση στα ελικόπτερα CH-47F Chinook και S-70B Seahawk.

Μεταξύ 8 και 19 Μαρτίου η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και το Τάγμα Μηχανικού της Στρατιάς Αιγαίου πραγματοποίησαν θαλασσία εκπαίδευση στο πεδίο ασκήσεων Menteş στη Σμύρνη.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πλοίου αμφίβιας επίθεσης ANADOLU (L400) αναθεωρήθηκε εκ νέου και η παραλαβή του από το Τουρκικό Ναυτικό θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2022, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της SSB, χωρίς να αποσαφηνιστούν τα αίτια της καθυστέρησης.


Σύμφωνα με δηλώσεις της Mesude Kılınç, επικεφαλής του Τμήματος Κινητήρων και Συστημάτων Μετάδοσης της SSB, ως στόχος για την αποδοχή του πετρελαιοκινητήρα BATU (που αναπτύσσεται με ιταλική τεχνογνωσία για το άρμα μάχης Altay) έχει τεθεί το 2024, αφού διανυθούν 10.000 χλμ επί του άρματος.