Ανασκόπηση εβδομάδας #214

0
21288

Στις 16 Μαρτίου θα λάβει χώρα στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό που δεν αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι στις 17 Μαρτίου θα υπάρξει και συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θ. Δεμίρη, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβη Σ. Ονάλ. Επειδή ανάλογη συνάντηση είχε υπάρξει και στις 10 Ιανουαρίου, 2 εβδομάδες πριν τον 61o γύρο των διερευνητικών επαφών, τίθεται το ερώτημα αν καθιερώνεται με αυτόν τον τρόπο μια διαδικασία συνεχούς πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παράλληλη προς τις διερευνητικές επαφές που ως γνωστόν αφορούν αποκλειστικά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ανησυχητική διολίσθηση προς την τουρκική αντίληψη περί ελληνοτουρκικού διαλόγου που θα πρέπει να γίνει πολιτικά “εφ’ όλης της ύλης”, και όχι μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών βάσει του διεθνούς δικαίου…

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΚΙΝΟΥ», στο Γουδί Αττικής, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της 13 Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), από τον Ταξίαρχο Κ. Γάκη στον Υποστράτηγο Π. Μαυραγάνη, στην οποία παραβρέθηκε ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης ΣΞ – Συντονιστής Σύστασης ΔΕΠ – Διοικητής ΔΕΠ (με την ενεργοποίηση αυτής). Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον παραδίδοντα Διοικητή για το έργο που επιτέλεσε ο Σχηματισμός υπό την διοίκησή του, στο πλαίσιο της συντελούμενης αναδιοργάνωσης και τόνισε τον κομβικό χαρακτήρα ανάληψης Διοίκησης από τον παραλαμβάνοντα Διοικητή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο αφού άμεσα θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του. Σκοπός της αναδιοργάνωσης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και της σύστασης της ΔΕΠ είναι να τυποποιήσει σε διακλαδικό επίπεδο την εκπαίδευση μεγιστοποιώντας τα αποτελέσματα της, να επιτύχει σημαντική οικονομία κλίμακας στην προμήθεια υλικών αποτελώντας έναν ισχυρό Διοικητικό Σχηματισμό ιδιαίτερης «βαρύτητας», που θα εφαρμόζει σύγχρονο μοντέλο Διοίκησης & Ελέγχου, με τις Μονάδες της να αποτελούν πρότυπο για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης θα είναι η παροχή διευρυμένων επιλογών στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, για τη διασφάλιση των Εθνικών συμφερόντων και την επίτευξη στρατηγικών στόχων.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου hellasjournal.com κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα στο Ισραήλ, όπου παρακολούθησε βολές του βλήματος Spike NLOS. Η προσθήκη του εν λόγω βλήματος στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να προσδώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες, ιδίως ως οπλισμός των ελληνικών Apache Α+ αλλά και από άλλες πλατφόρμες όπως σκάφη ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ), οχήματα 4Χ4 κλπ.

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 έλαβε χώρα στην έδρα του Δ΄ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χ. Λαλούση, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), από τον Αντιστράτηγο Ά. Ιλαρίδη στον Αντιστράτηγο Ά. Χουδελούδη.

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, έλαβε χώρα στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού, στο Στρατόπεδο «ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ» της Θεσσαλονίκης, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» / NATO Rapid Deployable Corps Greece (Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»), από τον Αντιστράτηγο Δ. Κούκκο στον Αντιστράτηγο Α. Σπανό.

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ» στη Λάρισα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χ. Λαλούση, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή της 1ης Στρατιάς / EU OHQ, από τον Αντιστράτηγο Β. Παπαδόπουλο στον Αντιστράτηγο Π. Δεμέστιχα.

Την Τρίτη 09 Μαρτίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΣΑΚΕΤΤΑ Β΄», παρουσία του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χ. Λαλούση, η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), από τον Αντιστράτηγο Π. Δεμέστιχα στον Αντιστράτηγο Ν. Φλάρη.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη 11 Μαρτίου, στις 5 και 7 Μαρτίου σημειώθηκαν περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα από τουρκικής πλευράς στην περιοχή του Τυχερού στον Έβρο. Τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινών περιπολιών Ελλήνων και Γερμανών συνοριοφυλάκων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, στο πλαίσιο των δράσεων της Frontex. Τα περιστατικά αναφέρθηκαν ιεραρχικά, από τους Έλληνες συνοριοφύλακες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τους Γερμανούς συνοριοφύλακες στη Frontex. Με την επιστολή του που είδε το φως της δημοσιότητας, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri, ανέφερε τα περιστατικά στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μ. Σχινά και την επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Y. Johansson, προσθέτοντας ότι το προσωπικό έλαβε οδηγίες να φέρει αλεξίσφαιρα γιλέκα κατά τις περιπολίες του.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 η φρεγάτα ΨΑΡΑ (F454) έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσής της στο CSG θα υλοποιηθεί σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών αντικειμένων με επιπλέον συμμετοχή από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν αντικείμενα αεροναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλα σύνθετα αντικείμενα στο πλαίσιο τόσο της συνοδείας και υποστήριξης ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου.

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΨΑΡΑ (F454) και μαχητικών Αεροσκαφών με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης STANDING NATO MARITIME GROUP TWO (SNMG 2), στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. Από την 5 Φεβρουαρίου έως την 11 Μαρτίου 2021, η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) συμμετέχει ως πλήρες οργανικό μέλος στη δύναμη SNMG 2. Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής αναγνωρισμένης εικόνας περιοχής, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και σύνθετα αντικείμενα αντιαεροπορικού πολέμου ADEX (Air Defense Exercise).

Από τη Δευτέρα 08 έως την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση “NOBLE DINA 2021” στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Κύπρο. Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην άσκηση με τη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» (F459), το ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» (Ρ70), το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» (S121), ένα ελικόπτερο και ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ), ενώ η Γαλλία (που συμμετείχε για πρώτη φορά στην άσκηση) με τη φρεγάτα Auvergne (D654) τύπου FREMM. Κατά την άσκηση πραγματοποιήθηκαν πολλαπλά εκπαιδευτικά αντικείμενα με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στη σύνθεση κοινής επιχειρησιακής εικόνας, τον πόλεμο επιφανείας, την έρευνα και διάσωση καθώς και την παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Την Κυριακή 07 Μαρτίου 2021, η φρεγάτα ΥΔΡΑ (F452), κατά την διάρκεια του επανάπλου από τον λιμένα ABU DHABI των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), κατέπλευσε στο λιμένα Χάιφα του Ισραήλ για ανεφοδιασμό. Κατά τις μεσημβρινές ώρες της ίδιας ημέρας η Φ/Γ ΥΔΡΑ απέπλευσε από το λιμένα Χάιφα και εκτέλεσε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με το Ισραηλινό πολεμικό πλοίο ΙNS BAT YAM, η οποία περιλάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς και αντικείμενα επικοινωνιών.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, την Παρασκευή 12 Μαρτίου εκπρόσωποι των εταιριών Babcock και Thales UK παρουσίασαν στο ΠΝ την βρετανική πρόταση για τη φρεγάτα Arrowhead 140 που έχει επιλεγεί ώστε να αποτελέσει το νέο πλοίο (Type 31) του Βασιλικού Ναυτικού. Το κόστος των Arrowhead εκτιμάται στα 250 εκ. λίρες ανά πλοίο (περίπου 290 εκ. Ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) δίχως τον οπλισμό, ενώ η βρετανική πρόταση περιλαμβάνει τη ναυπήγηση όλων των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Η βρετανική ενδιάμεση πρόταση φέρεται να αφορά κατ’ αρχάς τη διάθεση φρεγατών Type 23 με μέθοδο leasing. Σύμφωνα με γενικότερες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΠΝ έλαβε νέες πολιτικές οδηγίες να προτείνει τα 4 πλοία που κρίνονται καλύτερα από επιχειρησιακή άποψη, ανεξαρτήτως πολιτικών, βιομηχανικών και άλλων εξωεπιχειρησιακών παραμέτρων. Ας το ελπίσουμε…

Πολεμική Αεροπορία

Χθες 13 Μαρτίου  ολοκληρώθηκε η άφιξη στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) της Σούδας προσωπικού και μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), στα οποία συμπεριλαμβάνονται έξι αεροσκάφη F-15C, προκειμένου να συνεκπαιδευθούν με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης με την ονομασία “FalconEye1” έχει σχεδιαστεί να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασία – προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Σημειώνεται ότι στη Σαουδική Αραβία δόθηκε ιδιαίτερη επισημότητα στην αναχώρηση της αποστολής για την Ελλάδα, ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται στην αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα. H εμβάθυνση των σχέσεων των 2 χωρών που καταδεικνύεται και από την πρόσφατη τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά. Εξ άλλου, τον Απρίλιο αναμένεται και η υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταφορά μιας ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σ. Αραβία, που καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και συνεκπαίδευσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη δύναμη κρούσης (CSG) του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου, σε περιοχές νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, τον Απρίλιο αναμένεται η παραλαβή των UAV τύπου Heron που αποκτά η Ελλάδα με leasing από το Ισραήλ και θα εδρεύουν στην 135 ΣΜ.

Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 44 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την τουρκική αεροπορία (έναντι 16 την προηγούμενη εβδομάδα), 12 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (έναντι 52 την προηγούμενη εβδομάδα), 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά (έναντι 7 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 8 Μαρτίου παραδόθηκε στο ΛΣ το πρώτο ελικόπτερο AS365N3 Aegean Dauphin που επανέρχεται σε πλόιμη κατάσταση μετά από επισκευή βλάβης που είχε υποστεί, χάρη σε χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΑΙΓΕΑΣ» συμφερόντων Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Κατά τη σχετική τελετή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην «ΑΙΓΕΑΣ» και την ικανοποίησή του καθώς όπως επισήμανε, «από τα έξι  ελικόπτερα που αποκτήθηκαν το 2004, μόνο ένα ήταν σε υπηρεσία και αυτό θα καθηλώνονταν πολύ σύντομα, έχοντας συμπληρώσει τις πτητικές του ώρες». Επίσης δήλωσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής έχει καταθέσει ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα  στην ΕΕ ειδικά για την ενίσχυση των εναερίων μέσων και του προσωπικού με προμήθειες και δράσεις που ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων 2021-2027. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια επιχειρησιακού ιματισμού και ειδικού εξοπλισμού ύψους €9,3 εκατ. για το σύνολο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κύπρος

Στις 8 Μαρτίου υπογράφηκε στη Λευκωσία η αρχική συμφωνία (μνημόνιο) για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από Eurasia Interconnector που θα συνδέει το Ισραήλ μέσω Κύπρου με την Ελλάδα, συνδέοντας τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών κρατών και επιτρέποντας την ανταλλαγή ηλεκτρικών φορτίων από το 2025. Το μνημόνιο υπεγράφη από την υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσα Πηλείδου και τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Κ. Σκρέκας.

Στις 9 Μαρτίου έλαβε χώρα στο Κάιρο η τέταρτη συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) σε επίπεδο υπουργών, στην οποία συμμετείχαν η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Κατά τη συνάντηση μεταξύ άλλων έγινε δεκτή η συμμετοχή της Γαλλίας ως έβδομου μέλους του EMGF, καθώς και των ΗΠΑ σε ρόλο παρατηρητή. Ενδιαφέρον σημειολογικά είναι ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ μετέβησαν στην Αίγυπτο με το ίδιο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταλήξει σε προκαταρκτικές συμφωνίες για την προμήθεια νέου συστήματος ραντάρ επιτήρησης προς αντικατάσταση υφιστάμενου της Διοίκησης Αεροπορίας στο όρος Τρόοδος και συστημάτων αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 11 Μαρτίου παραδόθηκε επίσημα στο τουρκικό ναυτικό τo δεύτερο ΑΦΝΕ ATR-72/600 (s/n ΤCB752) στο αεροδρόμιο Topel της Νικομήδειας, με την ολοκλήρωση των δοκιμών του.

Σύμφωνα με τουρκικά διαδικτυακά δημοσιεύματα της 11ης Μαρτίου, η τουρκική εταιρεία BMC συμφώνησε με τις νοτιοκορεατικές Doosan και S&T Dynamics, για την προμήθεια και εγκατάσταση κινητήρα και συστήματος μετάδοσης κίνησης, αντίστοιχα, στο άρμα μάχης Altay. Το τελευταίο ωστόσο αποδείχθηκε προβληματικό στα άρματα μάχης K2 Black Panther.

Στις 10 Μαρτίου το υποβρύχιο ÇANAKKALE (S358) του Τουρκικού Ναυτικού κατέπλευσε στον λιμένα Δυρραχίου της Αλβανίας για τριήμερη επίσκεψη, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης DYNAMIC MANTA 2021. Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ είχε συνάντηση με το Αλβανό ομόλογό του, N. Peleshi, στην Άγκυρα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής ασφάλειας, ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας.

Στις 8 Μαρτίου το Τουρκικό Ναυτικό ανέθεσε σύμβαση στο Κέντρο Έρευνας Πληροφορικής και Ασφάλειας Πληροφοριών (TÜBİTAK BİLGEM) για την ολοκλήρωση της τορπίλης AKYA στο Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Υποβρυχίων (MÜREN) για τα 4 υποβρύχια κλάσης Preveze Τύπου 209/1400.

Στις 10 Μαρτίου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ι. Καλίν δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη άρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσουν άδεια εξαγωγής για τον κινητήρα LHTEC απειλεί την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν για την πώληση 30 ελικοπτέρων Τ-129 αξίας 1,5 δις δολλαρίων. Ο Καλίν απείλησε τις ΗΠΑ ότι θα ζημιωθούν τελικά από την άρνηση αυτή, διότι το Πακιστάν θα στραφεί προς την Κίνα για να προμηθευτεί επιθετικά ελικόπτερα Ζ-10.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την Τουρκία, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken δήλωσε ότι κατά τον τελευταίο χρόνο οι ΗΠΑ έχουν προβληματιστεί από ορισμένες από τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και ότι έχουν στηλιτεύσει ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή τις υποχρεώσεις της ως μέλους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας όπως οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου της.