Ανασκόπηση εβδομάδας #168

0
22485

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια και τα σύνορα στον Έβρο προκειμένου να επιθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας και να συνομιλήσει με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που επιχειρούν εκεί. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος μετέβησαν στο ΕΦ Καστανεών, όπου είχαν ολοκληρωμένη ενημέρωση για την κατάσταση και την τήρηση των επαυξημένων μέτρων επιτηρήσεως. Μετά το πέρας της επιθεωρήσεως στο ΕΦ Καστανεών, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκαν επίσης τα Επιτηρητικά Φυλάκια στο Πύθιο και το Πέταλο, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θα κατασκευαστεί φράχτης σε όσα σημεία είναι αναγκαίο προκειμένου τα σύνορα μας να καταστούν περαιτέρω απρόσβλητα.

Με απόφαση του ΠτΒ Κων/νου Τασούλα μεταφέρθηκε 1 εκ. Ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου της Βουλής στο ΥΠΕΘΑ προς κάλυψη αναγκών για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά ελληνοτουρκικά σύνορα. Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική επιστολή του ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανή.

Στρατός Ξηράς

Το δυναμικό του Στρατού Ξηράς έχει τεθεί στην υπηρεσία της παραγωγής των αναγκαίων υλικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19: Σε μια εβδομάδα η 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού παρασκεύασε 5000 λίτρα αντισηπτικού διαλύματος,  με αρχικό σχεδιασμό διάθεσης 13.500 φιαλών των 400mL για την κάλυψη των αναγκών των ΕΔ, 1.500 φιαλών των 400 mL για την κάλυψη των αναγκών του ΓΕΕΦ και 13.500 φιαλών του 1L για το Υπουργείο Υγείας. Επίσης έως την ερχόμενη εβδομάδα το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο παραδίδει 50.000 μάσκες σε Ένοπλες Δυνάμεις και υπουργείο υγείας, ενώ έχει διατεθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΓΝ Ξάνθης και την ΓΓΠΠ για τη στελέχωση κινητών μονάδων ελέγχου.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα του enikos.gr, οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει στο Πολεμικό Ναυτικό νέους βελτιωμένους όρους για το πρόγραμμα απόκτησης των ελικοπτέρων Seahawk MH-60R, γνωστών και ως Romeo. Αυτό περιλαμβάνει μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS) έναν ευέλικτο τρόπο αποπληρωμής απόκτησης των ελικοπτέρων, με χαμηλότερη προκαταβολή και χρονική μετάθεση δόσεων. Η τιμή τους φέρεται κατά το δημοσίευμα να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αγοράζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, με συνολικό κόστος αγοράς κάτω των 250 εκ. (στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα μαζί με την υποστήριξη), υπό την προϋπόθεση ότι η παραγγελία θα δοθεί ως τις 30 Απριλίου.

Έχοντας παρακολουθήσει το θέμα των MH-60R από την αρχή, θα επαναλάβουμε την επισήμανσή μας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει πρόβλημα ιεράρχησης προτεραιοτήτων στο ΠΝ. Η επιχειρησιακή αξία των ελικοπτέρων δεν αμφισβητείται, αλλά τα κονδύλια που θα διατεθούν για αυτά θα λείψουν από προγράμματα πολύ πιο επείγοντα για το ΠΝ, όπως η ολοκλήρωση των ΤΠΚ τύπου Super Vita, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης «Ύδρα» και η προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214. Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι η τιμή “κάτω των 250 εκ. δολαρίων” για 4 ελικόπτερα (ήτοι 60+ εκ. δολάρια ανά ελικόπτερο) είναι χαμηλότερη από αυτήν που τα προμηθεύεται το US Navy ελέγχεται: βάσει αμερικανικών πηγών το flyaway cost των MH-60R για το έτος 2018 ήταν 34 εκ. δολάρια ανά ελικόπτερο (άρα 136 εκ. δολάρια για 4 ελικόπτερα) και στην παρούσα φάση υπάρχουν δεκάδες πλεονάζοντα ελικόπτερα στις ΗΠΑ λόγω του περιορισμού των ναυπηγήσεων LCS που προβλέπονταν να είναι οι φορείς τους, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αγοραστές να βρίσκονται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Επομένως, οι υπηρεσίες υποστήριξης που περιλαμβάνονται στη σύμβαση θα πρέπει να αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ 136 και 250 εκ. δολαρίων, π.χ. με την ανάληψη της υποστήριξης και των 11 υπηρετούντων S-70 Aegean Hawk. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε ότι με πρόσφατη σύμβαση η Lockheed Martin ανέλαβε την υποστήριξη των 24 ΜΗ-60 της Αυστραλίας για 4 χρόνια έναντι ποσού 185,8 εκ. δολαρίων.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 30 Μαρτίου 2020 προκηρύχθηκε από την Υπηρεσία Προμηθειών Πολεμικής Αεροπορίας (ΥΠΠΑ) διαγωνισμός για την γενική επισκευή 15 αεροκινητήρων ΡΤ6Α-68 των εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6A Texan II, συνολικού προϋπολογισμού 16.470.158,13€. Με τη γενική επισκευή των κινητήρων αναμένεται να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του ελάχιστου αριθμού αεροσκαφών Τ-6 (15 από τα 45) που είναι αναγκαίος για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος εκπαίδευσης, καθώς η χαμηλή διαθεσιμότητα αυτών και των Τ-2 προκαλούσε καθυστερήσεις.

Κύπρος

Την Παρασκευή 3 Απριλίου επέστρεψε στην Κύπρο η “Διμοιρία Έβρου” της κυπριακής Αστυνομίας, η οποία από τις 8 Μαρτίου συνέδραμε τις ελλαδικές δυνάμεις στις αποτελεσματικές επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων απέναντι στις οργανωμένες από την τουρκική κυβέρνηση πολυήμερες απόπειρες εισβολής “μεταναστών” στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η κυπριακή δύναμη επέστρεψε από την Αλεξανδρούπολη στη Λάρνακα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών “Πήγασος”: της ίδιας μοίρας στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη Νοράτλας που μετέφεραν τη νύχτα της 21-22 Ιουλίου 1974 από την Κρήτη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας την Α’ Μοίρα Καταδρομών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στη Λιβύη συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, με τις δυνάμεις του LNA υπό τον στρατάρχη Χαφταρ να πιέζουν τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία GNA. Στις 30 Μαρτίου καταρρίφθηκε από τον LNA τουρκικό  ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR TB2 νοτίως της Τρίπολης. Επίσης, φρεγάτα κλάσης Perry του Τουρκικού Ναυτικού που έπλεε ανοιχτά της Sabratha (55 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) εκτόξευσε πύραυλο επιφανείας-αέρος SM-1MR (RIM-66E) σε προσπάθεια αναχαίτισης ΜΕΑ του LNA, αλλά το βλήμα αστόχησε και κατέληξε στο έδαφος  σε περιοχή νοτίως της πόλης Αl Ajaylat. Το γεγονός αποδεικνύει το πρόβλημα Α/Α κάλυψης που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις του GNA, μετά τις ζημιές που υπέστη το σύστημα MIM-23 HAWK ΧΧΙ που είχε μεταφρεθεί από την Τουρκία και την παρεμπόδιση του ναυλωμένου από την Τουρκία πλοίου PRAY, που μετέφερε ανταλλακτικά για το σύστημα, από τη γαλλική φρεγάτα PROVENCE (D652).

Η ASELSAN έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση Συστημάτων Αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού (IFF) Mk XIIA Mode 5/S σε αεροσκάφη F-16 BLOCK 30TM της Τουρκικής Αεροπορίας στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης που υπεγράφη στις 5 Ιουνίου 2018.

Το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας θα παραλάβει μόνο 3 έναντι αρχικά προγραμματισμένων 20 Ε/Π τύπου T70 από τα 109 που κατασκευάζονται στην ΤΑΙ λόγω των αυξημένων αναγκών του Τουρκικού Στρατού και της Χωροφυλακής. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ η τελετή παρουσίασης (roll out) του πρώτου Ε/Π Τ70, στο πλαίσιο του προγράμματος συμπαραγωγής 109 Ε/Π γενικής χρήσης. Τα Ε/Π φέρουν κινητήρα T700-TEI-701D και ηλεκτρονικά εγχώριας παραγωγής.

Ο αριθμός των νεκρών λόγω του κορωνοϊού στην Τουρκία έφτασε τους 501 χθες 4 Απριλίου, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις 23.934. Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει ελαφρώς επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει στην περιοχή του 35% ημερησίως, γεγονός που καθιστά την επέκταση του ιού στην Τουρκία ταχύτερη απ’ ότι στις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιταλία.