Ανασκόπηση εβδομάδας #167

0
22309

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 27 Μαρτίου εκκενώθηκε ο πρόχειρος καταυλισμός μεταναστών απέναντι από τις Καστανιές, καθώς οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τους περίπου 1500 μετανάστες που παρέμεναν στο χώρο να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό την Αδριανούπολη και άλλες περιοχές. Ως επίσημη δικαιολογία προβλήθηκε ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των μεταναστών, αλλά είναι πιθανό ότι η τουρκική ηγεσία, ένα μήνα μετά την έναρξη της προσπάθειας μαζικής διοχέτευσης λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα, συνειδητοποίησε ότι η προσπάθεια απέτυχε και η συνέχιση της κρίσης επέφερε μόνο διεθνές κόστος στην Τουρκία. Από δικής μας πλευράς να πούμε και πάλι Μπράβο στην ηγεσία για το σχεδιασμό και τα καλά αντανακλαστικά, Μπράβο σε όλο το προσωπικό που στάθηκε άξια στο πεδίο δείχνοντας αυταπάρνηση υπό δύσκολες συνθήκες, Μπράβο στο λαό του Έβρου και σε όλη την ελληνική κοινωνία για την ομοψυχία που έδειξε. Τονίζουμε όμως ότι απαιτείται ακόμα επαγρύπνηση, στον Έβρο και κυρίως στο Αιγαίο. Η τουρκική ηγεσία πιέζεται πανταχόθεν (παρακάτω γράφουμε αναλυτικά για τις πιέσεις που υφίσταται στη Λιβύη αλλά και εσωτερικά, λόγω του καλπάζοντος κορωνοϊού) και δεν αποκλείεται να αναζητήσει έναν νέο αντιπερισπασμό στο εξωτερικό.

Στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19 έχουν ήδη μπει οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στις 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή 88χρονου από την Σύρο με Ε/Π CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ σε ειδική φορητή κάψουλα αρνητικής πίεσης (σημειώνεται ότι έχουν διατεθεί Προστατευτικές στολές για πληρώματα Α/Φ-Ε/Π που εκτελούν αεροδιακομιδές). Επίσης στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο ξεκινά η παραγωγή προστατευτικών μασκών, το 417 ΝΙΜΤΣ εκχωρήθηκε προσωρινά στο Υπ. Υγείας, οι σπουδαστές της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ θα στελεχώσουν νοσοκομεία ενισχύοντας το προσωπικό στη μάχη κατά του ιού, ενώ έχουν ήδη αναπτυχθεί στρατιωτικές σκηνές σε αύλειους χώρους νοσοκομείων για διαλογή συμβάντων. Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 95 νέα κρούσματα της νόσου, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 1.156. Σημειώθηκαν 6 ακόμη θάνατοι ασθενών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 38. Έχουν διενεργηθεί 15.151 τεστ, ενώ διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ παραμένουν 69 ασθενείς και 5 ασθενείς εξήλθαν των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ – 2020», η οποία είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί το χρονικό διάστημα από 11 έως 22 Μαΐου 2020, ματαιώνεται λόγω της πανδημίας του COVID – 19 και των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η χώρα μας.

Στρατός Ξηράς

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ» στη Λάρισα η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή της 1ης Στρατιάς, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στον Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαδόπουλο. Η τελετή έλαβε χώρα πρωινές ώρες και άνευ παρουσίας προσκεκλημένων και Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου δώρισαν στη ΧΙΙ M/K Μεραρχία Πεζικού το υπερσύγχρονο σκάφος «ONEX Νεώριον Ερμής ΧΙΧ» για την ενίσχυση της επιτήρησης στο Δέλτα του Έβρου. Το σκάφος φέρει κάμερες ημέρας/νυκτός, θερμική κάμερα και αποστασιόμετρο laser.

Πολεμικό Ναυτικό

Tο Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 διεξήχθη συνεκπαίδευση της Φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F455) και της Φρεγάτας «ΨΑΡΑ» (F454) με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης «Standing NΑΤΟ Maritime Group Two (SNMG2)», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Πολεμική Αεροπορία

Καθώς οι στρατιωτικές παρελάσεις και γενικότερα οι εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου ακυρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, ο εορταστικός τόνος περιορίστηκε στο αεροπορικό σκέλος, με την Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιεί πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις και τα νησιά. Στη λιτή τελετή κατάθεσης στεφάνου που έγινε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν διελεύσεις μαχητικών Mirage 2000-5 της ΠΑ, καθώς και ελικοπτέρων AH-64 Apache και CH-47 Chinook του ΕΣ και S-70 Aegean Hawk και AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού.

Η “γείτων και σύμμαχος” δεν σεβάστηκε τους εορτασμούς, καθώς ανήμερα της εθνικής εορτής πραγματοποιήθηκαν 37 παραβιάσεις με 4 εμπλοκές και 10 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών, με τα τουρκικά αεροσκάφη να αναχαιτίζονται σε όλες τις περιπτώσεις. Στον πολλαπλασιασμό του ψυχολογικού αντικτύπου των τουρκικών παραβιάσεων συνέβαλε εσφαλμένο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (που μέχρι να διορθωθεί είχε ήδη αναπαραχθεί τόσο από ανυπόληπτες όσο και από σοβαρές ιστοσελίδες), στο οποίο εμφανιζόταν τουρκικό αεροσκάφος να έχει πραγματοποιήσει υπέρπτηση στον άξονα Αλεξανδρούπολη – Καβάλα – Λήμνο – Λέσβο – Χίο. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος συνέδεσε (πράγματι γενόμενη) σύντομη υπέρπτηση τουρκικού αεροσκάφους στον Έβρο με το δρομολόγιο που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν την εορταστική διέλευση πάνω από το Ε.Φ.1 στις Καστανιές, με αποτέλεσμα να προκύψει σύγχυση. Επειδή αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των διαστάσεων που θα λάβει ο ψυχολογικός πόλεμος σε περίπτωση επιχειρήσεων, καλό είναι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να φροντίσουν ώστε τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τέτοιες ειδήσεις στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και στην ΕΡΤ να διαθέτουν τα αναγκαία εχέγγυα γνώσεων και αξιοπιστίας, από κάθε άποψη.  

Γενικότερα την τετάρτη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκε σημαντική αύξηση των τουρκικών αεροπορικών προκλήσεων, καθώς μετά από 2 εβδομάδες σχετικής ηρεμίας οι αριθμοί των παραβιάσεων, εμπλοκών και υπερπτήσεων έφτασαν στα επίπεδα της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, όταν κορυφωνόταν η αντιπαράθεση στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου. Έτσι μεταξύ 23 και 27 Μαρτίου σημειώθηκαν 158 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (έναντι 44 μεταξύ 15-21 Μαρτίου, 36 μεταξύ 8-14 Μαρτίου και 140 μεταξύ 1-7 Μαρτίου) με 11 εμπλοκές (έναντι μίας μεταξύ 15-21 Μαρτίου, τριών μεταξύ 8-14 Μαρτίου και 11 μεταξύ 1-7 Μαρτίου) και 27 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι καμίας μεταξύ 15-21 Μαρτίου, τριών μεταξύ 8-14 Μαρτίου και 23 μεταξύ 1-7 Μαρτίου). Επιπλέον χθες (28/3) βράδυ δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τον Βόρειο Έβρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), εντός του τρέχοντος μηνός αποδόθηκαν για επιχειρησιακή αξιοποίηση στην Πολεμική Αεροπορία ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-4E και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215.

Ανατολικός Παρατηρητής

Πολύ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Τουρκία με το ζήτημα του κορωνοϊού, καθώς ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα είναι ο ταχύτερος στον κόσμο. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η τουρκική ηγεσία ταλαντεύεται ως προς την επιβολή γενικής καραντίνας και επικρατεί διχογνωμία μεταξύ της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του  ιού και της αποφυγής των οικονομικών επιπτώσεων, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας για την Τουρκία προβλέπεται να είναι οι χειρότερες μεταξύ των χωρών του G-20.

Στο μέτωπο της Λιβύης η Τουρκία επίσης υφίσταται πλήγματα, καθώς οι δυνάμεις του LNA υπό τον στρατάρχη Χαφταρ προελαύνουν εκ νέου, καταλαμβάνοντας θέσεις και εξοπλισμό του GNA. Στις 26 Μαρτίου καταρρίφθηκε Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου Mini Bayraktar του Τουρκικού Στρατού από φίλια πυρά.

Ωστόσο το βαρύτερο πλήγμα της εβδομάδας για την τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη υπήρξε η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις 26 Μαρτίου για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «IRINI» για την από θαλάσσης επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ. Στόχος της συγκεκριμένης αποστολής είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μεταφοράς όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης. Με δεδομένα ότι α) η αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις του LNA του Στρατάρχη Haftar πραγματοποιείται κυρίως από τα χερσαία σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης και β) την απροθυμία της ΕΕ να αναλάβει την επιτήρηση της χερσαίας οριογραμμής, η Αποστολή IRINI στρέφεται αποκλειστικά κατά της Τουρκίας, η οποία ενισχύει διαρκώς με βαρύ οπλισμό τις δυνάμεις της ψευδοκυβέρνησης της Τρίπολης (GNA). Αποκαλυπτικό είναι εξάλλου το ρεπορτάζ του BBC για την συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία. Η συμφωνία επήλθε μετά από μακρά περίοδο διαβουλεύσεων λόγω ενστάσεων από πλευράς Ιταλίας, Αυστρίας και Ουγγαρίας, οι οποίες δεν επιθυμούσαν επανάληψη όσων συνέβησαν με την Επιχείρηση SOPHIA (ενθάρρυνση της δια θαλάσσης διάσχισης της Μεσογείου από λαθρομετανάστες, με την ελπίδα ότι τα πλοία της ΕΕ θα τους περισυλλέξουν). Για την κάμψη των αντιρρήσεων των χωρών αυτών η Ελλάδα δέχθηκε να οριστεί ελληνικός λιμένας ως «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» τυχόν προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών. Επιπλέον συμφωνήθηκε τα πλοία της Αποστολής IRINI να αναπτυχθούν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (νοτίως Κρήτης-Μεγίστης), μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επανάληψης του φαινομένου. Πέραν αυτού, ως δικλείδες ασφαλείας τέθηκαν α) η αναστολή των ναυτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και β) η δυνατότητα σε κράτος-μέλος (με πρώτο την Ελλάδα) να αποσύρει τον «λιμένα πρώτης αποβίβασης» όπου θα οδηγούνται τυχόν λαθρομετανάστες που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών, με το κόστος της μεταφοράς και διαμονής να καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους. Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ναυτικής αποστολής εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων αποτελεί επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτονόητα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρόγραμμα παραγωγής 140 Α/Κ πυροβόλων βελτιωμένης έκδοσης Τ155 FIRTINA II από το 1ο Κύριο Εργοστάσιο Συντήρησης του Τουρκικού Στρατού εκκινεί μετά την εξασφάλιση προμήθειας κινητήρων από μη κατονομαζόμενο κράτος της Ευρώπης (εκτός Γερμανίας και Ουκρανίας).

H Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας ανακοίνωσε στις 23 Μαρ 2020 την παράδοση 6 πρόσθετων ερπυστριοφόρων οχημάτων KAPLAN-10 στον Τουρκικό Στρατό, εκ των οποίων τα 4 εμφανίστηκαν βαμμένα σε παραλλαγή ερήμου.

Επίσης ο οργανισμός εξαγωγών αμυντικού υλικού της Ουκρανίας Ukrspetsexport γνωστοποίησε την πώληση 2 ραντάρ L-Band MARS-L και 2 ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων (VHF) P-180U στην Τουρκία μέσω της Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ (SSTEK) στο πλαίσιο σύμβασης ύψους $11,14 εκατ. τον Δεκ 2019.