Ανασκόπηση εβδομάδας #116

0
6841

ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επίσης, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ”, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Γαλλίας, General Francois Lecointre, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε η περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, καθώς και η αμοιβαία συμμετοχή και των τριών κλάδων των ΕΔ των δύο χωρών σε κλαδικές και διακλαδικές ασκήσεις, σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία συμφωνήθηκε η συγκρότηση ομάδων εργασίας για την εξέταση διμερών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 προκηρύχθηκε δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός με τη διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ακίνητα, κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας).

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), στον Ασπρόπυργο Αττικής, η τελετή απονομής πτυχίων και πτερύγων αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα, στους αποφοιτήσαντες επιτυχώς από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ) της 2018 Ε΄ ΕΣΣΟ. Την απαιτητική και εξειδικευμένη εκπαίδευση, που διεξήχθη στη ΣΧΑΛ από 17 Δεκεμβρίου 2018 έως 12 Φεβρουαρίου 2019, ολοκλήρωσαν επιτυχώς 2 Αξιωματικοί, 4 Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ), 1 Μόνιμος Υπαξιωματικός και 65 Οπλίτες Θητείας. Tα πτυχία και τις πτέρυγες απένειμε ο Διοικητής της ΣΧΑΛ, Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Χρήστος Κωστάκης.

Πολεμικό Ναυτικό

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΥΕΘΑ γνωστοποίησε στις 12 Φεβρουαρίου 2019 την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την προμήθεια 4 ελικοπτέρων τύπου MH-60R μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ, προς αντικατάσταση των παρωχημένων Ε/Π ΑΒ-212. Όπως είχαμε επισημάνει στο σχετικό άρθρο μας, η κινητικότητα για την ενίσχυση του στόλου Ε/Π του ΠΝ είναι κατ’ αρχήν θετική, αλλά υπάρχει σοβαρό ζήτημα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα ήταν ευπρόσδεκτα αν παραχωρούνταν δωρεάν – εφ’ όσον όμως υπάρχει οικονομικό τίμημα (όπως είναι πια σαφές), τα κονδύλια που θα διατεθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λείψουν από προγράμματα πολύ πιο επείγοντα για το ΠΝ, όπως η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των ΤΠΚ τύπου Super Vita, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης “Ύδρα”, η προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214 και η σύναψη σύμβασης υποστήριξης (FOS) για τα υπηρετούντα ελικόπτερα Aegean Hawk. Η προτεραιοποίηση της προμήθειας των ΜΗ-60, ενδεχομένως επειδή η κατασκευάστρια εταιρεία τα προσφέρει ως “αντιστάθισμα” για το καρκινοβατούν (αλλά ήδη πληρωμένο…) πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΣ Ρ-3, είναι απλώς εξοργιστική.

Πολεμική Αεροπορία

Από την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, η 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Λάρισας συμμετέχει στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2019 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, θα μετασταθμεύσουν από την 110ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

Κύπρος

Φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στις 2 Φεβρουαρίου 2019 από οπλίτη της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην κατεχόμενη Κυθρέα επιβεβαιώνει την μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard-2A4 του Τουρκικού Στρατού, βαμμένων με παραλλαγή ερήμου, στα Κατεχόμενα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» στις 9 Δεκεμβρίου 2018, οι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής ενισχύθηκαν με 42 άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις από πλευράς ExxonMobil για το μέγεθος του κοιτάσματος που εντοπίστηκε στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ελικόπτερο UH-1H του 4ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού του Τουρκικού Στρατού συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή της Κωνσταντινούπολης στις 11 Φεβρουαρίου 2019 ενώ επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση με συνέπεια τον θάνατο των 4 μελών του πληρώματος (2 Αξιωματικοί, 2 Υπαξιωματικοί). Aπό την συντριβή του ελικοπτέρου κατά την εκτέλεση δοκιμαστικής πτήσης μετά από προγραμματισμένη επιθεώρηση σκοτώθηκαν οι: Λοχαγός (ΑΣ) Semih Özcan, Λοχαγός (ΑΣ) Ümit Özerli, Αρχιλοχίας (ΤΧ) İlyas Kaya και Επιλοχίας (ΤΧ) Yakup Avşar. Σε συνέχεια του δυστυχήματος το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου 2019 την απομάκρυνση του 4ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού από το Α/Δ Samandira στην ασιατική πλευρά της Κων/πολης και την μεταστάθμευσή του στην Ανατολική Θράκη με πιθανούς προορισμούς τα Α/Δ Τυρολόης ή Κεσσάνης.

Πληθαίνουν οι τοποθετήσεις από αμερικανικές πηγές κατά της προμήθειας του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 από την Τουρκία, με πλέον πρόσφατη τη δήλωση του αντιπροέδρου Mike Pence ότι “δεν θα παρακολουθήσουμε άπραγοι τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας”. Ωστόσο, Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Volkan Bozkir, δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως η Άγκυρα έχει δεσμευτεί για τη προμήθεια των Ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, τα οποία αναμένονται να παραληφθούν τον μήνα Νοέμβριο τρέχοντος έτους.