Ανασκόπηση εβδομάδας #169

0
23670

ΓΕΕΘΑ

Στις 8 Απριλίου 2020 έλαβε χώρα στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation – ACT) στο Norfolk των ΗΠΑ η τελετή υπογραφής Μνημονίων Κατανόησης του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defense – IAMD Center of Excellence), που εδρεύει στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, υπεγράφη το Επιχειρησιακό Μνημόνιο Κατανόησης (Operational Memorandum of Understanding) μεταξύ της Ελλάδος, ως Επικεφαλής Έθνους και της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και Τσεχίας, ως Υποστηριζόντων Εθνών, καθώς και το Λειτουργικό Μνημόνιο Κατανόησης (Functional Memorandum of Understanding) μεταξύ του ACT και των πέντε ανωτέρω κρατών που συμμετέχουν στο Κέντρο Αριστείας. Στην τελετή υπογραφής των Μνημονίων, με τα οποία ουσιαστικά εγκαθιδρύεται σε συμμαχικό και πολυεθνικό πλαίσιο το IAMD COE, συμμετείχε ο Διοικητής ACT (SACT) Πτέραρχος Άντρε Λανάτα (Andre Lanata FR), καθώς και οι Εθνικοί Αντιπρόσωποι των πέντε κρατών. Στην τελετή συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της τελετής για την Ελλάδα ως Επικεφαλής Έθνους του νέου Κέντρου Αριστείας, εξήρε το ρόλο και τη σπουδαιότητα του ACT για τη Συμμαχία συνολικά, καθώς και για τα κράτη – μέλη μεμονωμένα. Επίσης, αναφέρθηκε στην από ελληνικής πλευράς έμπνευση της δημιουργίας του Κέντρου Αριστείας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας, τομείς στους οποίους αναμένεται να συνδράμει σημαντικά το IAMD COE.

Τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνονται στα δυτικά παράλια της Μ. Ασίας συγκεντρώσεις μεταναστών, που έχουν μεταφερθεί από κέντρα διαμονής μεταναστών στο εσωτερικό της Τουρκίας υπό τον συντονισμό της τουρκικής χωροφυλακής και της Αστυνομίας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από τους μετανάστες προέρχονται οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Παζαρκουλέ στον Εβρο  και την Οσμανίγιε (ανατολική Τουρκία πλησίον Συρίας), και πολλοί είχαν τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών λόγω υπόπτων κρουσμάτων κορωνοϊού στους χώρους φιλοξενίας. Εκτιμάται ότι υπάρχει οργανωμένο τουρκικό σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα και την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας, καθώς εκατοντάδες μετανάστες και βάρκες έχουν εντοπιστεί σε σημεία απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο. Για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα και στην περιοχή εκτός από τα πλωτά του Λιμενικού επιχειρούν ήδη δύο πολεμικά πλοία ενώ έχει δοθεί εντολή για άμεση ενίσχυση των δυνάμεων και με άλλα πλοία του ΠΝ. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να μην επιτραπεί σε καμία βάρκα να φτάσει σε ελληνικό έδαφος.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα του ειδικού τύπου, η κυβέρνηση προωθεί σχέδια για την επιλογή και παραγωγή στην Ελλάδα νέου τυφεκίου που θα αντικαταστήσει το τυφέκιο G3, αλλά και οχημάτων που θα αντικαταστήσουν τα στρατιωτικά οχήματα γενικής χρήσης τύπου Steyr και Mercedes. Από την κοινή προώθηση των δυο προγραμμάτων συνάγεται ότι τα κίνητρα δεν είναι αμιγώς επιχειρησιακά και ότι ο σχεδιασμός στοχεύει κυρίως στην αναζωογόνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η στόχευση αυτή είναι σωστή, αλλά πρέπει να ανταποκρίνεται και σε υπαρκτές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μη σπαταληθούν κονδύλια πολύτιμα εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έρχεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντικατάσταση των γηρασμένων στρατιωτικών φορτηγών τύπου Steyr είναι υπαρκτή ανάγκη, και ένα πρόγραμμα παραγωγής στην Ελλάδα θα συνδυάσει το επιχειρησιακό όφελος με τα γενικότερα οφέλη της εγχώριας παραγωγής (εθνική προστιθέμενη αξία, δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ). Το ίδιο ισχύει για προγράμματα νέων ναυπηγήσεων στην Ελλάδα για το ΠΝ, ή για τα προγράμματα εκσυγχρονισμού αεροσκαφών στην ΕΑΒ. Αντιθέτως, η εισαγωγή νέου τυφεκίου στον ΕΣ, δεδομένης της ύπαρξης μεγάλου αποθέματος αξιόπιστων G3, δεν είναι υπαρκτή ανάγκη, αλλά μάλλον ανταποκρίνεται στην ανάγκη διασφάλισης κατασκευαστικού έργου για τα ΕΑΣ. Η ανάγκη αυτή είναι κατανοητή, αλλά έργο μπορεί να δοθεί στα ΕΑΣ και από ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των G3 με επιλεγμένα απάρτια (π.χ. διόπτρα, εκτοξευτή βομβίδων), χωρίς αυτό να οδηγήσει στην τιτάνια προσπάθεια της αλλαγής διαμετρήματος τυφεκίου, και άρα γεμιστήρων, εξαρτήσεων, αποθεμάτων πυρομαχικών κλπ.), σε έναν στρατό που έχει πολύ σημαντικότερα προβλήματα να λύσει…

Συνεχίζεται η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εθνική προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του COVID-19, καθώς το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο έχει ήδη παραδώσει περί τις 50.000 μάσκες στον ΕΟΔΥ, με πρόβλεψη για άλλες 100.000 προσεχώς.

Πολεμικό Ναυτικό

Tη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 ολοκληρώθηκε η μεταφορά από τις ΗΠΑ  στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας των 4 Σκαφών Ανορθόδοξου Ποπλέμου (ΣΑΠ) MK-V που παραχωρήθηκαν μεταχειρισμένα από το Αμερικανικό Ναυτικό για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ). Την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ επισκέφθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας το χώρο ελλιμενισμού των 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) MK-V.  Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Πλοίαρχος Timothy N. Ketter και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ στην Ελλάδα Αντιπλοίαρχος Anthony Garner. Τα σκάφη αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΥΚ,  όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και επισκευής στο πλαίσιο της ενεργοποίησής τους.

Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας βρίσκεται ήδη και το υπό ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «VICTOR», αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος πρόσφατα δώρισε και το ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι», που εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το Δεκέμβριο 2019. Την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ ξεναγήθηκε στο πλοίο, παρουσία του κ. Λασκαρίδη. Η αποδοχή της δωρεάς θα πραγματοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ η σχετική τελετή ένταξης του νέου πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό με το όνομα «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την υποστήριξη των αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολεμική Αεροπορία

Έντονη υπήρξε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο κατά την εβδομάδα που πέρασε, καθώς από Δευτέρα 6 Απριλίου ως και σήμερα σημειώθηκαν 50 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, με 8 εμπλοκές κατά την αναχαίτιση και 10 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους. Χθες (11/4) το απόγευμα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από τη Λέσβο στα 22.000 πόδια στις 16:28 μ.μ. και ένα λεπτό αργότερα ξαναπέταξε πάνω από το νησί στα 24.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη στη διάρκεια της πτήσης τους παρενόχλησαν αεροσκάφος της Frontex βορείως της Λέσβου. Σήμερα 12/4 ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Λέσβο στα 13.000 πόδια, από 10:14 έως 10:18 το πρωί, τις βόρειες ακτές της Χίου στα 6.000 πόδια, στις 10:24 π.μ., την Παναγιά στα 26.000 πόδια, 5 λεπτά αργότερα, τις Οινούσες στα 26.000 πόδια επίσης, στις 10:30 π.μ., και ένα λεπτό αργότερα πάνω πάλι από την Παναγιά στα 26.000 πόδια.

Ανατολικός Παρατηρητής

Το βράδυ της Παρασκευής (10/4) ανακοινώθηκε στην Τουρκία 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 πόλεις λόγω κορωνοϊού κατά το Σαββατοκύριακο, μόλις 2 ώρες πριν την έναρξη ισχύος της. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί συνωστισμός έξω από καταστήματα προμήθειας βασικών ειδών και να σημειωθούν συμπλοκές, φέρνοντας μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα από πλευράς διάδοσης του ιού. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Τουρκία συνεχίζεται, με τον επίσημο αριθμό κρουσμάτων να είναι 52.167 (με πάνω από 5.000 νέα κρούσματα χθες) και τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει στους 1.101, με 95 νεκρούς χθες. Στις 6 Απριλίου 2020 ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή χώρων του πρώην διεθνούς αερολιμένα Atatürk και του στρατιωτικού Α/Δ Samandira (στην ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά της Κων/πολης, αντίστοιχα) σε νοσοκομεία 1.000 κλινών το καθένα για την υποδοχή κρουσμάτων COVID19.

Στη Λιβύη οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν με επίθεση ρουκετών του LNA στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ η δημόσια εταιρία πετρελαίων της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού που προμηθεύει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της Δ. Λιβύης. Στις 10 Απριλίου κατερρίφθη από τις δυνάμεις του LNA στην Tarhuna της Λιβύης οπλισμένο ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR TB2 του Τουρκικού Στρατού που έφερε μη εκραγέντα πυρομαχικά MAM. Ενδιαφέρον έχει επίσης ο εντοπισμός συντριμμιών αεροχήματος καταστολής συστημάτων ραντάρ τύπου HARPY από δυνάμεις του LNA σε ερημική περιοχή της Hamada, περί τα 450 χλμ νοτίως της Τρίπολης. 

Στις 7 Απριλίου 2020 σημειώθηκε έκρηξη σε δεξαμενές καυσίμου στις εγκαταστάσεις της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ROKETSAN στο Elmadağ, ανατολικά της Άγκυρας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3 υπαλλήλων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν, Ibrahim Kalin, στο CNN Turk, η Τουρκία δεν σκοπεύει να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας προς το δολάριο που είχε πλησιάσει το 6,8 βελτιώθηκε και σταθεροποιήθηκε στα τέλη της εβδομάδας περί το 6,7 μετά από δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ Kristalina Georgieva ότι το ΔΝΤ είχε “παραγωγικές συνομιλίες” με την Τουρκία. Πάντως έγκυρες πηγές εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή την προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν εξαντληθεί στην προσπάθεια στήριξης του νομίσματος, ενώ κατά το προσεχές 12μηνο θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 172 δις δολάρια για παλαιότερα χρέη και η οικονομία θα δοκιμαστεί σκληρά από την πανδημία του COVID-19.