Ανασκόπηση εβδομάδας #108

0
1336

ΓΕΕΘΑ

Την προσεχή εβδομάδα εκκινεί στην Ουάσιγκτον ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ- Ελλάδας επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, ενέργειας, εξωτερικής πολιτικής, εμπορίου και τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την αναβάθμιση των βάσεων Σούδας, Λάρισας και Στεφανοβίκειου. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου, στην οποία αποδίδουν μεγάλη σημασία οι ΗΠΑ (κατά πληροφορίες μάλιστα προετοιμάζεται τετραμερής διάσκεψη με συμμετοχή και των ΗΠΑ). Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγούνται ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ασίας Ουές Μίτσελ, ενώ της ελληνικής ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Στρατός Ξηράς

Το δεύτερο 15νθήμερο του μηνός Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν, στην Περιοχή Ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ») και ειδικότερα στις ΠΕ της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης «ΛΗΜΝΟΣ», της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΜΥΚΑΛΗ», της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ» και της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ», βολές πυροβολικού, αρμάτων μάχης και βαρέων όπλων πεζικού. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό ρεαλιστικές συνθήκες και αξιολογήθηκε όλη η διαδικασία στοχοποίησης και εκτέλεσης πυρών, με την εφαρμογή βελτιωμένων τεχνικών και διαδικασιών προσβολής στόχων.

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ», η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ 2018», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων Μονάδος της ΧVΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ». Στη δραστηριότητα, που διεξήχθη με τη χρήση πραγματικών πυρών, εξετάστηκαν οι διαδικασίες και εκδηλώθηκαν, από το συμμετέχον ασκούμενο τμήμα, οι προβλεπόμενες από τη σχεδίαση ενέργειες, για τον εντοπισμό, περίσφιξη και εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος. Tην άσκηση, που διεξήχθη στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού και τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων, παρακολούθησαν ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο Διοικητής της ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Πολεμικό Ναυτικό

Για το πρώτο τρίμηνο του 2019 μετατέθηκε η ενεργοποίηση του αεροσκάφους ενδιάμεσης λύσης P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού (s/n 152744), στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού 4 Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας αξίας $499 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2015 ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος εξήγγειλε στη Βουλή ότι το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης θα παραδιδόταν την άνοιξη του 2016, αλλά τελικά αυτό μπήκε στην ΕΑΒ στις 13 Ιουλίου 2016. Ακολούθως, το Σεπτέμβριο του 2017 και ενώ η ελληνική πλευρά είχε ήδη πληρώσει $305,9 εκατ., δηλαδή το 61% του συνολικού ποσού, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης θα παραδινόταν από Νοέμβριο 2017 ως Φεβρουάριο 2018. Τώρα η ημερομηνία παράδοσης του “ενδιάμεσου” αεροσκάφους μετατίθεται ξανά, για να συμπληρώσει το πρόγραμμα τρία χρόνια καθυστέρησης. Και σημειωτέον ότι μιλάμε ακόμα για το ενδιάμεσο αεροσκάφος – η παράδοση των συμβατικά προβλεπόμενων εκσυγχρονισμένων Ρ-3 θα ακολουθήσει το ενδιάμεσο σε βάθος πενταετίας (λεπτομέρειες εδώ). Στο μεταξύ η τύχη του προγράμματος ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ (που θα κόστιζε περίπου όσο και το πρόγραμμα των Ρ-3) αγνοείται ακόμη…

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής [United States Air Forces in Europe (USAFE), Air Forces Africa (AFAFRICA)] και Διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, General Tod D. Wolters, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση και τα μέσα του Αρχηγείου και συζήτησε με τον Αρχηγό ΓΕΑ θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Tην Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η τελετή αποφοίτησης της 1ης Μικτής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) για το έτος 2018. Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες απένειμε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Συνολικά εκπαιδεύτηκαν είκοσι επτά (27) στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (1) στέλεχος του Στρατού Ξηράς και δύο (2) στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

O Σμηναγός (Ι) Κοσμάς Χάλαρης, χειριστής της 331 Μοίρας, της 114 Πτέρυγας Μάχης ανακηρύχθηκε «Best Warrior», κατά τη διάρκεια του Tactical Leadership Programme (TLP) 18-3 του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στη βάση Albacete της Ισπανίας.

Κύπρος

H κυπριακή κυβέρνηση ενέκρινε την προμήθεια δεύτερου Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης τύπου Sa’ar 62 μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Το πλοίο, που θα διαθέτει εξοπλισμό αντίστοιχο με το υπηρετούν “Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης” (Ρ-61),  αναμένεται να παραδοθεί στη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Άρματα μάχης Leopard 2A4 έχουν μεταφερθεί στα κατεχόμενα και περιλαμβάνονται πλέον στον εξοπλισμό των κατοχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες,επί του παρόντος ο αριθμός των αρμάτων ανέρχεται σε περίπου δύο ίλες και εξοπλίζουν μονάδα της 14ης ΤΘΤ. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα ανέλθει σε περίπου 80 (δύο επιλαρχίες), ώστε να αντισταθμισθεί το ποιοτικό πλεονέκτημα που έδιναν στην Εθνική Φρουρά τα 82 άρματα Τ-80. Οπωσδήποτε πρόκειται για όξυνση της απειλής, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που οι κατοχικές δυνάμεις παρατάσσουν άρματα τρίτης γενιάς.  Από την άλλη πλευρά, παρέχεται στην Κύπρο η ευκαιρία να θέσει στη γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα και να επιδιώξει κυρώσεις, καθώς γερμανικό στρατιωτικό υλικό χρησιμοποιείται για την κατοχή εδάφους ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η Heidi Grant, αναπληρώτρια υπουργός αεροπορίας για θέματα διεθνών σχέσεων (Deputy Under Secretary of the Air Force, International Affairs, Washington, D.C.) σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του Πενταγώνου η τυχόν απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 θα έχει κάποιες συνέπειες στην παραγωγή του, αλλά η επίπτωση “δεν θα είναι καταστροφική”. Προσέθεσε ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, ενώ εκτίμησε ότι ενδεχομένως είναι αργά για να αλλάξει η δέσμευση της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό Α/Α σύστημα S-400.Οι δηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο του 2019 η Grant θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας αμυντικής τεχνολογίας (Defense Technology Security Administration-DTSA), που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του τεχνολογικού προβαδίσματος των ΗΠΑ κατά την πώληση οπλικών συστημάτων σε ξένες χώρες. Ως εκ τούτου ο ρόλος της στο ζήτημα της εξαγωγής των F-35 στην Τουρκία θα είναι κομβικός.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας με αντικείμενο τη Νέα Δομή Δυνάμεων και ειδικότερα τη μετάβαση σε επαγγελματικό στράτευμα και τη μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες. Η 9μηνη υποχρέωση στράτευσης θα είναι κοινή σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα όπου οι μεν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπηρετούν 6 μήνες (οπλίτες) ή 12 μήνες (Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί), οι δε απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπηρετούν 12 μήνες.

Η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής της Τουρκίας παρέλαβε τα πρώτα 2 ελικόπτερα S-70i στην Άγκυρα στις 5 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος προμήθειας 109 ελικοπτέρων γενικής χρήσης για τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών, Ismail Demir, το υπό ναυπήγηση ελικοπτεροφόρο Πλοίο Αμφίβιας Επίθεσης ANADOLU (L408) θα παραδοθεί στο Τουρκικό Ναυτικό το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ένα έτος νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουρκικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (TUSAŞ), Temel Kotil, η φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης για το πρόγραμμα Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους (ΜΜU) θα διαρκέσει λιγότερο από το αρχικά προγραμματισμένο διάστημα των 4 ετών. Για το εν λόγω πρόγραμμα θα κατασκευαστούν 6 πρωτότυπα. Η έναρξη μαζικής παραγωγής τοποθετείται χρονικά στο έτος 2033 με στόχο την εξασφάλιση παραγγελιών έως 400 αεροσκαφών από την Τουρκική Αεροπορία προς αντικατάσταση του στόλου των F-16 και χρήστες του εξωτερικού.