Ανασκόπηση εβδομάδας #109

0
1401

ΓΕΕΘΑ

Από 10 έως 14 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή δυτικής Πελοποννήσου και νοτίου Ιονίου πελάγους, η διακλαδική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ), “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 2018”. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εκτελέστηκε υπό τη διεύθυνση του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και μέσων ΗΠ του ΝΑΤΟ. Σκοπός της άσκησης ήταν η σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων ΗΠ, στο πλαίσιο εξάσκησης προσωπικού σε συνθήκες έντονου ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος.

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 υπεγράφη στο Τελ Αβίβ, το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) έτους 2019 μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Ναούμ ΠΝ και τον Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Brigadier General Erez David Maisel. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης.

Στρατός Ξηράς

Το διάστημα από 10 έως 13 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων, πραγματοποιήθηκε, στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «ΑΣΚΟΣ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ», 3ήμερο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων Μονάδων Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ – ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ»). Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, τελευταία ημέρα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, διεξήχθη, με τη χρήση πραγματικών πυρών, Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Επίθεση Μοίρας ΚΔ», όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες των τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων κατά τον συμβατικό αγώνα και η συνεργασία τους με τα λοιπά Όπλα του Στρατού Ξηράς. Τη δραστηριότητα παρακολούθησε ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού «ΣΜΥΡΝΗ» Υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας και ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞ ΚΔ – ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ» Ταξίαρχος Δημήτριος Βουνίσιος.

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ), στη Ρεντίνα του Νομού Θεσσαλονίκης. Στο ΚΕΑΠ, την τρέχουσα περίοδο, παράλληλα με την εκπαίδευση των Μονίμων Λοχιών Τάξης 2018 στο Σχολείο Σωμάτων – Όπλων και Ετέρων Κλάδων (ΣΣΟΕΚ), διεξάγεται και το Σχολείο Καταδρομών (Σχ. ΚΔ). Ο Αρχηγός, στη διάρκεια της επίσκεψής του, παρακολούθησε τακτική άσκηση, κατά την οποία οι Μόνιμοι Λοχίες και οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Καταδρομών, συνεξετάστηκαν σε πλήθος αντικειμένων. Με τη λήξη της άσκησης, πραγματοποίησε ομιλία προς το προσωπικό, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Τον Αρχηγό ΓΕΣ συνόδευε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, Υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής.

Το διήμερο 12 και 13 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, βολές Πυροβολικού Μάχης, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων Μονάδων της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και της ΑΣΔΕΝ. Χρησιμοποιήθηκαν οπλικά συστήματα, ως ακολούθως: Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων MLRS (Multiple Launch Rocket System). Οβιδοβόλο PzH (Panzer) 2000GR Οβιδοβόλο Μ109Α5.Οι βολές διεξήχθησαν με τη χρήση εκρηκτικών και βομβιδοφόρων βλημάτων, προσβάλλοντας στόχους στη θάλασσα με μεγάλη ακρίβεια. Το μέγιστο βεληνεκές των βολών έφτασε τα 35.000 μέτρα.

Το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν, στο Πεδίο Βολής «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ», στο νομό Έβρου, βολές Πυροβολικού και Όλμων, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Μονάδων της 30 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΤΟΜΟΡΙΤΣΑ». Το προσωπικό εκτέλεσε με ακρίβεια ημερήσιες και νυχτερινές βολές, με Αυτοκινούμενα (Α/Κ) οβιδοβόλα Μ109Α3GEA2, PzH2000GR και Μ106 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Όλμων (ΤΟΜΟ) 4,2’’. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, η εκπαίδευση έγινε υπό ρεαλιστικές συνθήκες και αξιολογήθηκε όλη η διαδικασία στοχοποίησης και παροχής πυρών υποστήριξης. Εφαρμόστηκαν βελτιωμένες τεχνικές και διαδικασίες προσβολής στόχων.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018 γνωστοποιήθηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους €6 εκατ. για την προμήθεια νέου εξοπλισμού Μηχανικού (εκσκαφείς τάφρων, φορτωτές-προωθητές-ισοπεδωτές γαιών) για τις ανάγκες του Δ΄ Σώματος Στρατού μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ προκήρυξη διαγωνισμού με τίτλο «Συντήρηση Ελικοπτέρων (Ε/Π) ΝΗ90 (Μεταφορικά Ελικόπτερα)», για σύμβαση διετούς διάρκειας προϋπολογισμού ύψους 5.000.000€ (1ο έτος:3.000.000€, 2ο έτος:2.000.000€). Έτσι, έξι μήνες μετά την καθήλωση των ΝΗ-90 (και υπό την προϋπόθεση ότι ο διαγωνισμός δεν θα αποβεί άγονος) υπάρχει κάποια ελπίδα να καταστούν ορισμένα εξ αυτών πάλι πλόιμα, ώστε τουλάχιστον να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα των χειριστών στον τύπο. Όσο για επιχειρησιακή χρήση των ελικοπτέρων, αυτή μάλλον  είναι ευσεβής πόθος, καθώς το ύψος του κονδυλίου είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που απαιτείται για τη συντήρηση όλων των ελικοπτέρων. 

Πολεμικό Ναυτικό

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου 2018, κατά την διάρκεια εκτέλεσης πυρών επιφανείας στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, παρουσιάσθηκε ανωμαλία οπλισμού στο ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ με αποτέλεσμα την απώλεια της κάνης του πυροβόλου 72 ( OTO-MELARA 76/62). Από την ανωτέρω ανωμαλία προκλήθηκε ελαφρύς τραυματισμός ενός μέλους του πληρώματος. Το πλοίο επανέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών της ανωμαλίας.

Σημαντική δημοσιότητα έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, κατόπιν σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας “Καθημερινή”, η πιθανότητα να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό τις φρεγάτες HMAS Melbourne και HMAS Newcastle από το βασιλικό ναυτικό της Αυστραλίας (RAN). Πρόκειται για τις δύο τελευταίες επιχειρησιακές φρεγάτες της κλάσης Adelaide, από τις έξι συνολικά που υπηρέτησαν στο RAN. Τα πλοία βασίζονται στο σκάφος της κλάσης O.H.Perry και από επιχειρησιακή άποψη είναι αξιόλογα, καθώς έχουν εκσυγχρονιστεί με δυνατότητα παράλληλης μεταφοράς πυραύλων SM-2 Standard (στον εκτοξευτή Mk 13) και Sea Sparrow/ESSM (σε εκτοξευτή Mk 41), με αποτέλεσμα να προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες Α/Α άμυνας. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το δημοσίευμα έχει βάση, καθώς το ΠΝ αναζητεί βραχυπρόθεσμη ενίσχυση με δυνατότητα Α/Α άμυνας περιοχής και οι δύο αυστραλέζικες φρεγάτες (ελλείψει άλλων λύσεων) φαίνονται κατάλληλες. Ωστόσο, υπό συνθήκες στενότητας πόρων το τίμημα των συγκεκριμένων φρεγατών (που εκτιμάται σε 300 εκ. Ευρώ περίπου) απειλεί να ακυρώσει τις βασικές προτεραιότητες του ΠΝ, που πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών της κλάσης “Ύδρα”, η ολοκλήρωση των 2 ΤΠΚ κλάσης “Ρουσέν”, ο εφοδιασμός των υποβρυχίων τύπου 214 με νέες τορπίλες και η συντήρηση των πτητικών μέσων.

Πολεμική Αεροπορία

Σοβαρά ερωτήματα γεννά η πρόσκληση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προς τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς για “ανοικτή, μη δεσμευτική” συμμετοχή σε τεχνικό διάλογο σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 31 του ν.3978/11, με αντικείμενο τη συντήρηση των γαλλικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων της ΠΑ, και ειδικότερα των Κ/Β AM-39 EXOCET BLOCK 2, R 550 MAGIC 2, SCALP EG, MICA IR/RF. Όπως είχαμε σχολιάσει και για την αντίστοιχη πρόσκληση που είχε δημοσιευθεί το καλοκαίρι για τις τορπίλες των υποβρυχίων, η χρονοβόρα διαδικασία του “τεχνικού διαλόγου” ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου οι επιχειρησιακές απαιτήσεις και τα τεχνικά δεδομένα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, οπότε καλούνται και οι προμηθευτές να συνεισφέρουν τις γνώσεις τους στην οριστικοποίηση της τελικής επιλογής. Όταν όμως οι επιχειρησιακές απαιτήσεις είναι γνωστές (και μάλιστα επείγουσες) και οι τεχνικές λύσεις δεδομένες, η εύλογη κίνηση είναι η προκήρυξη διαγωνισμού και όχι τεχνικού διαλόγου, η οποία μάλλον είναι ένας ανέξοδος τρόπος για να δείξει η πολιτική ηγεσία κινητικότητα, χωρίς να δεσμεύσει κονδύλια.

Mirage 2000 της ΠΑ, με φόρτο 2 βλημάτων αέρος – επιφανείας AM-39 Exocet και 2 βλημάτων αέρος – αέρος R 550 Magic 2.

Επί της ουσίας τώρα, υπενθυμίζουμε ότι το μείζον πρόβλημα της λήξης του ορίου ζωής των γαλλικής κατασκευής οπλικών συστημάτων της ΠΑ δεν προέκυψε αιφνιδίως, όπως προσποιούνται κάποιες “μωρές παρθένες Πράβδες” ιστοσελίδες, θεωρώντας το “αδιανόητο” και ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη στις …κυβερνήσεις ως το 2014, ωσάν να μην κυβερνούσαν οι χορηγοί τους την τελευταία τετραετία. Από τις αρχές του 2018 είχαμε αναφερθεί, στην αρχή υπαινικτικά και έπειτα ρητώς,  στο πρόβλημα της λήξης του ορίου ζωής των γαλλικής κατασκευής οπλικών συστημάτων της ΠΑ. Είναι ζήτημα επείγον, τα συστήματα είναι στρατηγικής σημασίας και δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου για “τεχνικούς διαλόγους”. Ο υπουργός και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ας απαντήσουν στο απλό ερώτημα: αυτή τη στιγμή, επιτρέπεται να φορτωθούν τα αεροσκάφη με τον φόρτο της παραπάνω φωτογραφίας;

Επιπλέον, ανησυχητικός είναι και ο ρυθμός των παραιτήσεων ιπταμένων στην Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας armyvoice.gr. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2018 έχουν γίνει αποδεκτές 73 αιτήσεις παραίτησης ή αποστρατείας αξιωματικών της ΠΑ, εκ των οποίων οι 35 ιπτάμενοι. Μάλιστα 21 από τις παραιτήσεις ιπταμένων σημειώθηκαν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο, ενώ στην πλειονότητά τους αφορούν αξιωματικούς μεγάλης εμπειρίας (σμηνάρχους, αντισμηνάρχους και επισμηναγούς) στην πλέον παραγωγική ηλικία.

Κύπρος

Επιμένει η Τουρκία στο σχέδιο δημιουργίας ναυτικής βάσης στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aydinlik (10/12/2018), ο Αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού Ναύαρχος Adnan Özbal εισηγήθηκε την κατασκευή Ναυτικής Βάσης στο Τρίκωμο Αμμοχώστου μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η έκταση της βάσης θα είναι πάνω από 280.000 στρέμματα, δηλαδή πάνω από 8% των κατεχομένων εδαφών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 12 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας R. T. Erdogan ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη “εντός ολίγων ημερών”, με στόχο την εκδίωξη της “αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης”, όπως χαρακτήρισε το YPG. Διαβεβαίωσε πάντως ότι στόχος της επιχείρησης δεν θα είναι αμερικανικές δυνάμεις, αλλά μόνο οι δυνάμεις του YPG στην περιοχή. Ωστόσο η εκπρόσωπος του Πενταγώνου  Sean Robertson σχολίασε την ίδια ημέρα ότι η εξαγγελία αυτή προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και ότι μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή θα ήταν απαράδεκτες, ενώ τόνισε τη συνεργασία των ΗΠΑ με το SDF/YPG στην καταπολέμηση του ISIS.

Σε ομιλία του στη Σύνοδο Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών που διεξήχθη στην Άγκυρα στις 12-13 Δεκεμβρίου 2018, ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdoğan προανήγγειλε την υλοποίηση 650 εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικής αξίας $60 δισ., εκ των οποίων τα 100 αφορούν προγράμματα R&D. Στην προαναφερθείσα Σύνοδο αναφέρθηκε ως στόχος η κάλυψη του 100% των αναγκών της Τουρκίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία μέχρι το έτος 2053.

Επίσης, στις 13 Δεκεμβρίου 2018 παρουσιάστηκε το δεύτερο πρόγραμμα «100 ημερών» της Προεδρίας της Τουρκίας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 52 δράσεις και στόχους προς υλοποίηση στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της ενίσχυσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σχετικά με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αναφέρονται 7 δράσεις με σημαντικότερο την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης Υποβρυχίων (MÜREN) στα υποβρύχια DOĞANAY (S351) και DOLUNAY (S352) του Τουρκικού Ναυτικού.