Ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού των P-3 Οrion στα τέλη του 2023

136

«Ξέρετε πότε αποκτούμε το πρώτο αεροπλάνο; Μέσα σε δώδεκα μήνες. Σε δώδεκα μήνες θα έχει παραδοθεί το πρώτο αεροσκάφος». Αυτή ήταν η διαβεβαίωση του ΥΕΘΑ Πάνου Κάμμενου στη Βουλή στις 4 Μαΐου 2015 σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έως πέντε (5) Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, ο ίδιος διαπιστώνει πως «κατ’ αρχήν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό χωρίς καθυστερήσεις» και γνωστοποιεί πως «το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης αναμένεται, σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, να παραληφθεί το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο τρέχοντος έτους έως το Φεβρουάριο 2018», ή σχεδόν 3 χρόνια μετά την εκταμίευση των $47,3 εκατ. για την τυπική ενεργοποίηση της διακρατικής σύμβασης (LΟΑ GR-P-GLI).

Οπως προκύπτει από την απάντηση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 η ελληνική πλευρά έχει ήδη πληρώσει $305,9 εκατ., δηλαδή το 61% της οφειλής των $499,8 εκατ. (ή €393,54 εκατ. σε τιμές ισοτιμίας 1:1,27 της 30ης Οκτωβρίου 2014). Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση της πρώτης τριετίας του προγράμματος, η οποία συνάδει με την αποπληρωμή του 64,7% του συνολικού τιμήματος από ελληνικής πλευράς, ήτοι $323,3 εκατ., θα πρέπει να έχουν περατωθεί και παραδοθεί τα ακόλουθα: ενεργοποίηση του αεροσκάφους ενδιάμεσης λύσης (s/n 152744), αγορά νέων δομικών τμημάτων αντικατάστασης στα αεροσκάφη, αγορά των νέων επιχειρησιακών υποσυστημάτων/συστήματων και ολοκλήρωση ανάπτυξης του συστήματος αποστολής.

Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του προγράμματος εκτείνεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί στην Αμερικανική πλευρά τα $305,9 εκατ. από τα $499,8 εκατ. της συμφωνίας, η οποία χαρακτηρίζεται από εμπροσθοβαρή αποπληρωμή.

Έκτοτε, οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις είναι:

 • Η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Rockwell Collins στις 23 Οκτωβρίου 2017 πως επιλέχθηκε από την Lockheed Martin ως υποκατασκευαστής για την αναβάθμιση των πιλοτηρίων με το πρότυπο Flight 2. Πρόκειται για την ίδια διαμόρφωση «glass cockpit» που επελέγη αρχικά για τα 15 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 AUP της ΠΑ, αν και τελικά δεν υιοθετήθηκε στο σύνολό της.
 • Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου 2017 για την ανάθεση σύμβασης $260 εκατ. στην Lockheed Martin, η οποία τροποποιεί την προηγηθείσα σύμβαση (N68335-16-C-0125) αξίας $141,9 εκατ. της 11ης Φεβρουαρίου 2016 για την εκτέλεση εργασιών εκσυγχρονισμού τεσσάρων (4) αεροσκαφών Ρ-3Β, εργοστασιακού επιπέδου επιθεώρησης, ολοκλήρωση εγχώριου τακτικού συστήματος αποστολής και νέα avionics που θα επεκτείνουν το όριο ζωής κάθε αεροσκάφους κατά 15.000 ώρες πτήσης. Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται πως οι εργασίες θα εκτελεστούν στη Marietta, Georgia (38%), το Σχηματάρι (25%), την Αργυρούπολη (11%), το Τελ Αβίβ, Ισραήλ (11%), το Cedar Rapids, North Carolina (8%), το Bellevue, Washington (3%), το Los Angeles, California (2%) και την Ottawa, Καναδά (2%), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο του 2023.
To πρότυπο Flight2 που επελέγη για την αναβάθμιση των avionics των P-3HN Orion του ΠΝ είναι το ίδιο με εκείνο των C-130 AUP της ΠΑ, αν και στα τελευταία δεν υιοθετήθηκε στο σύνολό του.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ο ισχυρισμός του ΥΕΘΑ πως «επετεύχθη σημαντική βελτίωση των ποιοτικών παραμέτρων για την ελληνική πλευρά, καθόσον συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα στοιχεία που απουσίαζαν από την αρχική προσφορά, συγκεκριμένα δε η ενεργοποίηση πέντε αεροσκαφών έναντι τεσσάρων, συμπερίληψη Follow on Support και «glass cockpit» διαμόρφωση του πιλοτηρίου»…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Άντε,Κυναίγυρε,σοὔφεξε.

  • nonfactor

   Θα δώσει πόνο πάλι…πάω να φτιάξω ποπ-κορν και να ανοίξω μία μπύρα!

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Μάλλον για τουρσί,καβουρμά και τσίπουρο τραβάει το πράγμα,γιατί έχει αρχίσει να παραβαραίνει το ντέρτι.
    Δέν τον αδικώ.

  • Cynaegeirus

   Τι χαρές πραγματικά που κάνω σχεδόν κάθε μέρα αυτήν την εβδομάδα!!!!!

   Πάνε τα καντήλια σύννεφο…

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Κουράγιοοοο!….

 • lakis komninos

  εαν ειμαστε τυχεροι ισως εχουμε το πρωτο αεροσκαφος σε υπηρεσια που εχει κλεισει τα 100 χρονια απο την πρωτη του πτηση…ε τι το 2023 δεν ειναι μακρια απο το 2059…εκτος και αν μας φαει στη στροφη ο »ΗΡΑΚΛΗΣ» η κανα παλιοB52… https://uploads.disquscdn.com/images/f8f9746645d3c2d770b9a46dc47e7f5f86a0587d32ee96ff7fdb9d37a910c7ca.png

 • tkostas

  δηλαδή αρχικά υπογραψαν € 500χχ χωρίς «glass» μόνο cockpit;;;

  Αυτά είναι!!!

  Το άλλο με το c130 !!!

  ««glass cockpit» που επελέγη αρχικά για τα 15 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 AUP της ΠΑ, αν και τελικά δεν υιοθετήθηκε στο σύνολό της.»
  Σωστή κίνηση αφού καμιά 10αριά είναι στην ΕΑΒ ας τους βγάζουμε το cockpit να το βάζουμε στα άλλα που πετάνε!!!
  Οικονομία κλίμακας βρεεεεε!!!

 • Spock

  Ακόμα και μέσα στην κρίση είμαστε large!

 • LupoLupo1

  Τελικά στην τελική τους διαμόρφωση θα έχουν ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό; Διαφορετικά γιατί δώσαμε 500εκ για δουλειά που άνετα καλύπτουν και τα υφιστάμενα Erieye;

  • Mk

   Συγκρινεις 2 διαφορετικα πραματα.

   Αν ειναι τοσο απλα τα πραματα ας προσθεσουμε στην συγκριση και το c130.

   Το ενα ειναι μεταφορικο.

   Το αλλο εγκαιρης εναεριας επιτηρησης-προειδοποιησης.

   Το αλλο επιτηρηση επιφανειας-συνθεση εικονας επιφανειας,δυνατοτητα SAR,δυνατοτητα μεταφορας οπλων επιφανειας,υποεπιφανειας, δυνατοτητα διεξαγωγης ερευνας Α/Υ δρασης(sonobuoys κατ’ελαχιστον),ανεξαιρετως συσκευης MAD.

   • dimitrisL

    Εν καιρώ πολέμου τι ακριβως θα μπορουν πραγματικα να κάνουν και σε ποια περιοχή?
    Γτ αν μπορουν να χρησιμοποιηθουν μονο σε περιοδο ειρηνης ή εντασης τοτε ας αγορασουμε απλα αισθητητηρες και όχι οπλα.

    • Μκ

     Να δούμε πρώτα το πακέτο εξοπλισμού φίλε μου και εδώ ήμαστε να τα συζητάμε.
     :-)

  • Cynaegeirus

   Πετονιά με μαγνήτη. Περνάς απο πάνω και αν ο μαγνήτης κολλήσει και τραβήξει την πετονιά τον πιάσαμε τον εχθρό.

   • Mk

    Χα..χα..χα…
    Τι επαθες;;

    • Cynaegeirus

     Τι να πάθω φίλε μου; Τα εξοπλιστικά μας θαυμάζω…

     • Ανδρέας

      Άξια θαυμασμού πράγματι. Απλά δεν λύθηκε το ζήτημα της επικοινωνίας P-3/ Τριήρους.

     • Cynaegeirus

      πλαστικό ποτήρι σπαστού φραπέ με σπάγκο. αμολάς το σπαστό στο πλοίο και το α.φ κάνει κύκλους μέχρι να ολοκληρωθεί η επικοινωνία. η άλλη λύση είναι καθρέφτης για μορς, σημαίες και χειρονομίες απο την πλαινή πόρτα.

      πλάκα κάνω, ο σ/α τουλάχιστον θα δουλεύει. κάποιο C-130 θα κανιβαλιστεί στην πορεία.

     • Ανδρέας

      Μόνο μη βρεί το φτερό στο ιστίο.

      Μακάρι να ήξερα τι μυαλά κουβαλάνε στο ΥΕΘΑ.

   • dimitrisL

    Τωρα που είπες μαγνητη, υπαρχει και άλλη λύση εαν δεν αγορασουμε όπλα για τα orion…
    http://warisboring.com/nato-bombed-soviet-submarines-with-tiny-annoying-magnets/

 • WB

  η γερμανια για 8 Ρ3 θα δωσει 185 εκατ
  εμεις για 5 μονο 500 εκατ
  κοροιδα ειμαστε να δωσουμε λιγοτερα?

  κουιζ ¨πιο ειναι το γνωστο εξαρτημα που χρησιμοποιειται για την εκκινηση μηχανων και οχι μονο ?

 • Ναυτης

  Γενικα από ότι έχω καταλάβει έχουμε προβλήματα πάντα με της αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων… θυμάμαι τα F-4 τα Υποβρύχια ….. Από ότι θυμάμαι στα Μιράζ πήγε καλά η αναβάθμιση στις Φρεγάτες S και τωρα από ότι βλέπω οι Πυραυλάκατοι σιωπηρά και χωρίς πολλές φανφάρες αναβαθμίζονται……Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και τα P-3 θα επανέλθουν σε υπηρεσία αναβαθμισμένα και ετοιμοπόλεμα…..

  • Cynaegeirus

   «Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και τα P-3 θα επανέλθουν σε υπηρεσία αναβαθμισμένα και ετοιμοπόλεμα…..»

   πιθανότερο να αναστηθεί ο Κουντουριώτης

   • Ναυτης

    Φιλτατε εγω ειμαι εκ φύσεως αισιόδοξος…Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι καλός αποφασίστηκε να επανέλθουν σε υπηρεσία τα αναβαθμισμένα P-3 που ειναι ακομα και τωρα τα καλύτερα Α/Φ Ναυτικής συνεργασίας παγκόσμιος μετά ίσος από τα P-8 που ειναι και πανάκριβα.. Βλέπετε την έπαθαν οι εξ ανατολών γείτονες που αποφάσισαν να εντάξουν έναν νέο τύπο πριν από μία δεκαετία και τώρα τα παραλαμβάνουν με πολλά προβλήματα και με πολύ χαμηλότερες προδιαγραφές από της αρχικές…Όλες οι Χώρες που έχουν θαλάσσια σύνορα και δεν έχουν P-3 ψαχνουν να βρουν τρόπους να τα εντάξουν στην δύναμη τους…… Τελικά παρόλο τα προβλήματα σε λίγα χρόνια τα Ελληνικά P-3 του ΠΝ θα περιπολούν στην Μεσόγειο.. αυτό βλέπω εγώ….

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Πόσο τον χρειαζόμαστε…

   • Ανδρέας

    Αν έχει δικαιολογητικά θα επιστρέψει

 • Cynaegeirus

  περίμενε ρέστα….

  • Giorgos Tsagaris

   Tι΄χες Γιαννη τι’χα παντα…

  • Spock

   Τα ρέστα είναι σε Kiowa Warrior! :)

   • Cynaegeirus

    Αν δεν προσγειωθούν να τα δω με τα μάτια μου, δεν.
    Σιγά μην θέλει ο κλάδος να μειώσει το 50% των σχηματισμών.

    Σήμερα να φανταστείς είχε παρουσίαση η 4η ομάδα στρατιών Πελοπόννησος – δκση κέντρων. Σε 6 μήνες κλείνουν όλα τα κέντρα αλλά η μεραρχία κάνει παρουσίαση… Θέσεις να χουμε στρατηγούς να βάζουμε…

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     «4η ομάδα στρατιών Πελοπόννησος – δκση κέντρων.»
     Θα με πνίξεις…

     • Cynaegeirus

      την είχα ξεχάσει ως μεραρχία. ήταν στρ. δκση κάποια στιγμή και μετά ταξιαρχία.

      την ανέβασαν σε μεραρχία τώρα που κλείνουν τα στρατόπεδα!!!!!!

      μου θυμίζει την πώληση της τραινοσε που έκαναν το 50% του προσωπικού μάνατζερ για να πάρουν την αποζημίωση.

      έτσι η Τριπολάρα μας έχει υποστράτηγο και φουλ επιτελείο. κλάρες, μάσα, βραδιές στην λέσχη κτλ ε ρε και να είχαμε κόσμο! θα είχαν φτιάξει και στραταρχικές ράβδους για την δκση κανονικής μεραρχίας.

      να σου πω ιστορία για το ένδοξο τ/δκσης της 5ης ομάδας στρατιών στην κρήτη κάποια στιγμή. ούτε η απόβαση στην νορμανδία δεν είχε τόσο μεγάλο επιτελείο.

    • Antonius Block

     Έχω την εντύπωση ότι ονομάζεται: Μέτωπο. Μην ξεχνάς ποιους έχουμε κυβέρνηση, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τις σοβιετικες ονομασίες.

 • Cynaegeirus

  Εδώ κύριοι βλέπετε τα αποτελέσματα αρχικά της έλλειψης δόγματος που μαστίζει τις ΕΕΔ και της «ενοικίασης» αυτού απο τις ΗΠΑ χωρίς να υπάρχει επιχειρησιακή μελέτη για ικανότητα εκτέλεσης αποστολής.

  Καθότι βρισκόμαστε στον μεγάλο πόλεμο του αερίου (διαβάστε http://www.zerohedge.com/news/2017-11-07/lebanon-next-front-great-gas-war) κάποιος στο νάτο αποφάσισε ελλάδα και τουρκία να κάνουν περιπολίες στις αεριοπηγές για …ρώσους προ της κριμαϊκής εισβολής και της συριακής/ουκρανικής ενίσχυσης που έστειλε την ρωσία σε αεπ ιταλίας και σε στρατό/ναυτικό/αεροπορία επιπέδου αγγλίας έτοιμο για μάχη.

  η τουρκία αγόρασε α/φ και εμείς επειδή είχαμε διαθέσιμα τα απολιθώματα και δεν είχαμε λεφτά για νέα αποφασίσαμε να τα εκσυγχρονίσουμε
  δεν θα υπήρχε πρόβλημα εδώ αν το ΠΝ έκανε σωστά την δουλειά του και έλεγε:
  1. δεν επιχειρούμε στην Αν. Μεσόγειο λόγω έλλειψης Α/Α προστασίας
  2. δεν επιχειρούμε στην Αν. Μεσόγειο λόγω έλλειψης Α/Α προστασίας
  3. δεν επιχειρούμε στην Αν. Μεσόγειο λόγω έλλειψης Α/Α προστασίας
  4. δεν επιχειρούμε στην Αν. Μεσόγειο λόγω έλλειψης Α/Α προστασίας
  5. δεν επιχειρούμε στην Αν. Μεσόγειο λόγω έλλειψης Α/Α προστασίας
  6. στην αχανή ανατολική μεσόγειο θες βάση στην κύπρο και 20 αεροπλάνα.

  αντιθέτως το ΠΝ διέκρινε για άλλη μια φορά την ευκαιρία δημιουργίας του ιπτάμενου κλάδου γνωστού για την ελίτ κατάσταση στην οποία περνάει τα ναυτικά παγκοσμίως (κοτσάρεις αντρικό μόριο κάτω απο την άγκυρα στην στολή ως γνωστόν) και τα οφέλη απο την απόκτηση αεροπορικού υλικού όπως μόνιμη βάση για προσωπικό, πτητικά, έξτρα σχολές, μπουφέδες, αεροπουλάδες και την ευκαιρία να κλάνουν δυνατά όταν περνάνε δίπλα απο πιλότους της ΠΑ.

  ο εκσ αρχικά -λόγω της κρίσης όχι για άλλο λόγο- ήταν να γίνει στα βασικά: πτητική κατάσταση, κιάλια και πετονιά με μαγνήτη για να λένε οτι «κάνουν αποστολές» – όποιος πει οτι πιάνεις με ηχοσημαντήρες τουρκικά Τ209/Τ214 ή ρωσικό κίλο διάβαζε πολύ Tom Clancy.
  ήθελαν μερικοί και το ραντάρ για να πιάνουν τις «βάρκες των λαθρό» λες και θες ραντάρ για να δεις 1500 την μέρα να περνάνε Χίο και Μυτιλήνη επίσημα και με βοήθεια.

  εκεί έπεσε το ΠΝ στην φάκα ή μάλλον σε παλούκι ανασκολοπισμού αφού στην συμφωνία έπεσε με τα μούτρα η διαβόητη γουστάρω-αποικίες-Λοκχηντ και το πολιτικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης.

  το κόστος εκτοξεύτηκε ταχύτερα απο ρουκέτα του έλον μάσκ. προσθέτοντας:
  την ελλιπέστατη ελληνική οργάνωση,
  την αδυναμία κατανόησης αποστολής λόγω δόγματος,
  την αδυναμία πραγματικής πολεμικής αποστολής,
  την αδυναμία εύρεσης υποβρυχίων σε ανάδυση ενώ καίνε λάστιχα μέρα μεσημέρι στον πύργο
  την υπερπροσπάθεια τίμιων αξκων που προσπαθούν να μην μπουν φυλακή και τριπλοπερνάνε την συμφωνία
  την προσπάθεια των αμερικανών να μοιράσουν τα έργα στο φτηνότερο κατασκευαστή ανα τον πλανήτη
  ωθούν το έργο στην επόμενη δεκαετία.

  την ίδια στιγμή έχουν βγει στο κλαρί όλα τα παλιά P-3 πχ των Αυστραλών ενώ η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και την ίδια εργασία με καλύτερα αποτελέσματα κάνουν φτηνά κινεζικά και ισραηλινά ΜΕΑ. ή μια βάρκα με κιάλια. ή ναύτης με σωσίβιο και βατραχοπέδιλα.

  το ΠΝ λοιπόν δίνοντας συνολικά €393,54 για πέντε εναέρια τίποτα σταματά λόγω έλλειψης πόρων ΟΛΩΝ των μελλοντικών πλάνων που είναι
  εκσ των 4 MEKO, των αρχικών S-70B-6, παλιών βλημάτων
  αγορά νέων βλημάτων
  αγορά τορπιλών (και ίσως και 2 Τ214)
  προκαταβολή για νέο πλοίο
  μένει το ΠΝ με ότι σαβούρα έχει απο το 70-80, με μόνα σύγχρονα μέσα τις σούπερ -βίτα και τα 5 υ/β με aip

  ταυτόχρονα τα ΧΙΛΙΑΔΕΣ στελέχη παρατηρούν πλοία που είναι έτοιμα για απόσυρση (λόγω ηλικίας ή έλλειψης ανταλλακτικών ή ρεαλισμού απέναντι στον συνδιασμό THH/TDK ) πέφτουν στον τοίχο που λέγεται έλλειψη έργου (άρα και αποστρατεία) με τον ναύαρχο να τρέχει να παρακαλά όποιον βρει να δώσει πλοίο στην ελλάδα.

  την δεκαετία του 80 η ελλάδα κατέστρεψε τον στρατό με την αγορά των λεο1gr και την αεροπορία με την «αγορά του αιώνα». έχουν περάσει 40 χρόνια και δεν έχουμε συνέλθει απο τις συνέπειες.

  το ΠΝ με τα Ρ-3 διαλύεται και θα κάνει 40+ χρόνια να πάρει τα πάνω του.

  Στην αρχική απόφαση είχα αναρωτηθεί φωναχτά εδώ γιατί δεν βγαίνει κάποιος να τα κάψει. και εκεί με απογοήτευσε πάλι το ΠΝ. πάλι.
  οι εποχές που το ΠΝ ήταν θεσμός έχουν τελειώσει προς πολλού. τώρα μόνο μούσι, τατουάζ, παρέλαση και μπουφές. σύντομα και ΟΑΕΔ.

  ποιός φταίει; πολλοί.
  ποιός θα πληρώσει την νύφη; ο φορολογούμενος.
  ποιον θα φωνάξουν νησιά και κύπρος αν τύχει κάτι; μαντέψτε που θα πέφτουν τα ευχαριστώ απο τώρα. η κύπρος ήδη κοιτάει ανατολικά.

  • Nick Kary

   ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ
   Ρεσιτάλ!

  • mich

   Αέρια ναυταίων vs αερίων αεροπόρων…Αξία ανεκτίμητη!!!

  • Ivy Chris

   Κυναίγειρε, με τα ίδια έως τώρα καταβληθέντα θα μπορούσες…

   1. 100 M1A2 SEP MBT + 150 Stryker MGS ή
   2. τα 40 MLRS (που δεν πήραμε) + 200 M39 ATACMS Block IA, ή
   3. Improved Patriot (PAC-2+) Battery, Radar + 4 launchers, & 32 GEM-C/T missiles ή
   4. 4 καινούργια C-130J, ή
   5. 8-10 S-70B ή MH-60S ανάλογα τη διαμόρφωση, ή
   6. 10 MQ-9 Reapers με τους σταθμούς εδάφους, ή
   7. 16 MQ-1 Predators -//- -//- , ή συνδυασμό των 2 ανωτέρω, ή
   8. 100 AGM-88E AARGM + 80 AGM-84K SLAM-ER, ή
   9. 120 Meteor BVRAAM
   10. 3 Combattante CL65 Corvettes, ή
   11. 50 MM.40 Block 3 Exocets + 50 SCALP-EG cruise + 40 Mica AIM, ή
   12. 100 Black Shark 21″ Torpedoes… ή
   13. 24 PzH 2000 155mm + 40 AGM 155mm Turrets…, ή
   14. 24 Heron UAV + 12 ground stations, ή

   και θα μπορούσα να συνεχίσω, ή να διαμορφώσω συνδυασμούς αλλά είναι ατελείωτες οι επιλογές έναντι αυτού που επιλέχτηκε.

   ΥΓ: υπάρχει χρονοδιάγραμμα σταδιακών πληρωμών, ουσιαστικά ανά τρίμηνο, για τα P-3B χωρίς αυτό να συνδέεται με την πρόοδο των εργασιών?
   Εγγυητική καλής εκτέλεσης υπάρχει? Εγγυητική προκαταβολής δόθηκε (Advance payment guarantee) για να εκταμιευτεί η προκαταβολή?
   Γιατί δεν συνδέθηκε η αποπληρωμή με SBLC (Stand-by Letter of Credit, Confirmed) έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένο ότι οι όποιες πληρωμές προϋποθέτουν την εκ των προτέρων πιστοποίηση εκτέλεσης συγκεκριμένων εργασιών, σύμφωνα με προσυμφωνημένο πρόγραμμα, αναπόσπαστο μέρος της Ε/Ε????
   Και εδώ θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά μάλλον απάντηση δεν θα πάρω

   • Cynaegeirus

    Ουφφφφφ σκάσαμε πάλι….

   • Jim Gerassis

    100 Black Shark φυσικά!

    • Cynaegeirus

     50 black shark και 60 meter

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Με 100 εκ αναβαθμίζουμε 100 τουλάχιστον SUT (όλο το απόθεμα) σε επίπεδο που πλησιάζει αυτό του νεότερου τύπου της DM2A4. Μας δίνει σαφή υπεροχή απέναντι σε κάθε τουρκική τορπίλη κι αέρα να αποφασίσουμε για νέα τορπίλη το 2030 (ίσως και το 2035). Που σημαίνει επιλογή ακόμα πιο προηγμένου τύπου και υπεροχή μέχρι το 2050.

      Και θα περισσεύανε και 400 εκ για τις ΜΕΚΟ…

     • Cynaegeirus

      Σωστός!

   • Giorgos Tsagaris

    Μα γιατι εκδοθηκε εγγυητικη »αγνων» προθεσεων….

    Εγω θα »ψωνιζα» το #2… ;-)

   • aris32

    απλα με τα 500 μυρια θα μπορουσες να ειχες παρει τα Μ1 – Pzh – kiowa – mlrs – μερικες τορπιλες – 8 μεταχειρισμενα sh60 – και φυσικα ατρακτιδια για την ΠΑ . επισης θα μπορουσες να μπεις στις αποθηκες του θειου και να παρεις απο εξαρτησεις μεχρι αρβυλα . αλλα εμεις εκει p3 που την δουλεια τους θα την εκαναν ανετα απο οτι καταλαβαινω 8 UAV απο ισραηλ

    • Spock

     Αν τελικά δώσουμε 500 εκ πόσα P8A αγοράζαμε; Γιατί βλέπω κάτι τιμές 125 εκ την μονάδα! Πχ αν στην πιο κάτω παραγγελία στα 4 της Αυστραλίας βάζαμε και 4 δικά μας.

     http://boeing.mediaroom.com/2016-01-29-U-S-Navy-Awards-Boeing-2-5-Billion-Contract-for-20-More-P-8A-Poseidon-Aircraft

     • Ναυτης

      Φιλτατε σύμφωνα με το Αμερικανικό Ναυτικό κάθε P-8 στοιχίζει 165 εκ.δολαρια χωρίς τα όπλα του εκπαίδευση κλπ..Το Αυστραλέζικο υπουργείο Άμυνας έβγαλε ανακοίνωση για το κόστος των Α/Φ και γράφει ότι το καθένα μαζί με το κόστος των όπλων τή εκπαίδευσης των ανταλλακτικών κλπ κάνει 365 εκ δολάρια….. Γιατί και εκεί υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για το μεγάλο κόστος των P-8 και ισως να ηταν καλητερα να αναβαθμιζανε τα δικά τους P-3….Για τα Ινδικά P- 8 γραφουν ξενα σαιτ οτι το καθενα στοίχισε γύρο στα 450 $ εκατομμύρια………Έχουν ξεφύγει τελείως τα κόστη στα οπλικά συστήματα…………

     • Spock

      Η ερώτηση ήταν περισσότερο ρητορική αφού ακούγεται υπερβολικό το ποσό των 500 εκ για τον εκσυχρονισμό 4 P-3 και μάλιστα 8 χρόνια μετά την πρώτη κατάθεση!

     • aris32

      δεν ξερω ποσα μπορουσαμε να αγορασουμε με 500 εκατομυρια γιατι αν θυμαμαι καλα η αυστραλια εχει ηδη τις υποδομες για την συντηρηση των αεροσκαφων αυτων λογω οτι τα ιπταμενα ρανταρ ειναι σαν την τουρκιας . αρα το κοστος για τους αυστραλους ειναι μονο η αγορα των αεροσκαφων και οχι για την δημιουργια γραμμης συντηρησης . οπως και για εμας ειναι πιο φθηνο να αγορασουμε φ16 παρα να αγορασει φ16 η κροατια γιατι η κροατια πρεπει να δημιουργησει υποδομες που εμεις τις εχουμε

     • Spock

      Πάντως δεν βλέπω να βγαίνει πιο φθηνό για εμάς! :) Όπως είπα και πιο κάτω ρητορική ήταν η ερώτηση αφού το κόστος είναι ψηλό και το αποτέλεσμα αμφισβητούμενο!

   • Cynaegeirus

    Η λίστα σου είναι εξαιρετική, μπράβο!!!

    • Ivy Chris

     όπως αντιλαμβάνεσαι διαμορφώθηκε πολύ γρήγορα μ΄ ένα tolerance
     +/- 10% από δεδομένα που μπορούν να ανευρεθούν από τον κατάλογο αμυντικών προμηθειών του SIRPI.
     Ομως ουσιαστικά δεν αποτελούν εναλλακτικές, μια που τα περισσότερα -αν όχι όλα- θα ήταν απαραίτητα για τις ΕΕΔ.
     Η ουσία είναι ότι για μια ακόμη φορά η προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος επιτήρησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε με σκεπτικό του 1980.
     Αντί να επιλέξουμε τη βέλτιστη επιλογή σε όρους cost/benefit, τεχνολογίας και διάρκειας επένδυσης, για άλλη μια φορά ιεραρχείται μια προμήθεια με κριτήριο κάποιες θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ αφού προηγουμένως την έχουν στραγγαλίσει σε κάθε τομέα, είτε αυτός είναι χρηματοοικονομικός, είτε έρευνας ή διοικητικός.
     Ετσι καταρρίπτεται πανηγυρικά ο μύθος για δήθεν νέες τεχνολογικές προσεγγίσεις της ηγεσίας των ΕΔ και αποκαλύπτεται ότι όλα γύρω μας αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν…

   • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

    Ή 15) αναβαθμίζαμε τις ΜΕΚΟ στο Αυστραλιανό υπόδειγμα, με έξτρα πηνία, πυρομαχικά AHEAD και Vulkano

  • victor

   Υπάρχει πουθενά κάποιο άρθρο, συζήτηση και γενικώς άποψη πάνω στο θέμα των P3 από τα χείλη κάποιου πρώην στελέχους του ναυτικού;
   Το ΠΝ επίσημα διάλεξε αυτό το εγχείρημα, οκ. Έχει βγει κάποιος ε.α αξιωματικός του να πει την άποψη του έστω και τώρα κατόπιν εορτής; Υπάρχει κάποιο λινκ;
   Επειδή πιστεύω-υποθέτω, πως πρόκειται κατά 90% για πολιτική απόφαση,( άρα δεν ξέρεις τι μπορεί να παίχτηκε, άρα οι ηγεσία του ΠΝ τότε δεν φταίει) το όλο μπινελίκι πρέπει να πέσει στο χρόνο περάτωσης του όλου έργου, όσο και στον εξοπλισμό.

 • Giorgos Tsagaris

  Aφου ηθελαν Ρ-3 (και καλα επειδη υπηρχε στοκ ανταλλακτικων) ας αγοραζαν τα Αυστραλιανα που προσφερονταν (hot transfer) αρκετα φθηνοτερα και προσφατα αναβαθμισμενα…

  • Spock

   Και η Ιαπωνία αποσύρει P-3 αν και δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται.

   • Antigonos Gonatias

    Η Ιαπωνία φέτος απέσυρε τα τελευταία.H Kawasaki έιχε κατασκευάσει,κατόπιν άδειας, περί τις 100 μονάδες.Οπότε,όλο και κάποια,άτρακτος θα είναι σε καλή κατάσταση,και σίγουρα πιο καινούργια κατασκευή.

  • WB

   Ναι αλλα δεν θα ειχαν το γνωστο εξαρτημα εκκινησης που γραφω πιο κατω

 • Ανδρέας

  Μη βιαστούμε και δεν γίνει καλή δουλειά!

  • Antigonos Gonatias

   Και βρεθεί κάνένας ταξίαρχος με βραχιολάκια!!

   • Ανδρέας

    μάλλον θα καταργηθεί ο βαθμός για να μην ενοχλείται ο υπουργός!

 • Giorgos Tsagaris

  Xωρις να γινει αντιληπτο απο υ/β?
  Οταν θα εχει γινει μια πυρινη μπαλα (απο οτιδηποτε μπορει να ριξει αεροπλανο) πεφτοντας στη θαλασσα, ακομη και το υποβρυχιο θα το αντιληφθει ως βομβα βυθου…

  • Mk

   Με την ιδια λογικη ακυρωνεται και η αναγκη υπαρξης των SH-70.

   • Cynaegeirus

    Τα ε/π πετάνε ΠΑΝΤΑ υπο την προστασία των Α/Α της φρεγάτας.

   • Giorgos Tsagaris

    Ουδεμια σχεση το ενα με το αλλο…

   • Larisaios

    Το SH-70 επιχειρεί υπο την α/α προστασία των φρεγατών.

 • manolis

  ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ,ΤΑ’ΚΑΨΕ (ξερετε ποιος)!!!!

  https://www.longwarjournal.org/images/PN-P3C-Karachi.jpg

  • Cynaegeirus

   χαχαχαχα αμαν ρε μανώλη! τώρα είναι αργά έχουμε δώσει το 60%…

   • GKP76

    Έμαθες ότι τελικά θα διαμορφωθούν σε Ρ-38 Lightning; Θα έχουν και πυροβόλα.
    «Lockheed Martin’s Unit Wins $260M Deal to Upgrade P-38 Jet»
    […]
    A Brief-Note on P-38
    Manufactured by Lockheed Martin, P-38 Lightning is a fighter aircraft… and a potent mix of four 50-caliber machine guns and a 20-mm cannon.
    […]

    Πηγή
    https://finance.yahoo.com/news/lockheed-martin-apos-unit-wins-132301655.html?soc_src=community&soc_trk=fb

    • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

     ΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΔΙΠΛΟ ΚΛΑΜΑ 😂😂😂😂😂😂😂
     Καλά πόσο ηλίθιοι μπορεί να είναι οι συντάκτες εκείνου του ιστότοπου;;;

     • GKP76

      Αρχικά, τα περί Ρ38, το βρήκα από άλλη οικονομική,επίσης,σελίδα. Το
      διόρθωσαν σχεδόν όλοι (τίτλο,περιγραφή α/φ)*.Όμως το Finance.Yahoo.com τα
      ίδια! Στα σχόλια τους λούζουν κανονικά. Η
      περιγραφή προδίδει κάτι παραπάνω από typo δηλ. 8 αντί B.
      *αναζήτησε: Lockheed Martin’s Unit Wins $260M Deal to Upgrade 4 P-3Bs (Revised).
      Όμως τι οδήγησε σε αυτή την στιγμή «ένδοξης δημοσιογραφίας»; Πρόκειται για διαφήμιση, που απευθύνεται στους επενδυτές του χρηματιστηρίου για να αγοράσουν μετοχές της LM. Με τέτοιες αναρτήσεις όμως…
      Φαντάσου ανάλογο τίτλο για τα ελληνικά F-16 στο εγγύς μέλλον:
      «Lockheed Martin’s Unit Wins $2Β Deal to Upgrade 85 P-51D Mustangs»
      μετά κολλάνε μια περιγραφή του ala Wikipedia και όλα καλά.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΛΑΜΑ 😂😂😂😂😂

 • Cynaegeirus

  Μιλάς για την χώρα που πήρε Mirage F1CG με AIM-9 και μέχρι να πιστοποιηθεί πετάγανε άοπλα.

  • SPY_GR

   Τα Μirage F1CG με ή χωρίς ΑΙΜ-9 έκαναν…πιρουέτες γύρω από τα τούρκικα F104G που ήταν το βασικό αναχαιτιστικό τους τότε, τα 30άρια Defa αρκούσαν για αυτά μιά χαρά!!!

   • Antigonos Gonatias

    Καλά magic δεν είχαμε τότε σε υπηρεσία;

    • M.K.E

     Οχι φιλε μου,δεν ειχαμε τοτε.Ηταν δε τετοιες οι αντιδρασεις λογω ελλειψης πυραυλων για τα συγκεκριμενα που αρχισαν καποιοι να μιλουν για εσχατη προδοσια και δοθηκε ταχιστα λυση με πατεντα για τους ΑΙΜ-9.

    • SPY_GR

     Οχι τότε, Magic πήραμε μιά 10ετία μετά μαζί με τα Μ2000. Στα F1 προτιμήθηκε μάλλον λόγω επιδόσεων ο Sidewinder…

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Όταν παραγγέλθηκαν τα F-1,Ιούνιο του 1974,ὁ R-550 Magic δέν βρισκόταν ακόμη σε υπηρεσία,αλλά υπό ανάπτυξη.
     Κάπου είχα διαβάσει ότι εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 1975,την στιγμή σηλαδή που τα πρώτα F-1 έφθαναν στην Ἑλλάδα.
     Δηλαδή και τα πρώτα δύο χρόνια του F-1 στην Armée De L´Aire,αυτό δέν μπορούσε να στηριχθεί στον Magic.
     Οἱ Γάλλοι όμως χρησιμοποιούσαν τον ΑΙΜ-9 ἥδη στα προγενέστερα Mirage,και προφανώς ζητήθηκε ἡ ενσωμάτωση του και στα δικά μας F-1.
     Δέν γνωρίζω ἄν ζητήθηκε πλήρης ενσωμάτωση ἤ ελάχιστη πρόβλεψη,αλλά (επειδή ρωτώντας πάς στην Πόλη),άκουσα αρκετά αργώτερα,ότι τα «γκαρέητ» είχαν αρχίσει να αξιοποιούνται επαρκώς από το 1977,και επικαιροποιήσεις γινόταν και μετά την έλευση των Magic.
     Mου επισημάνθηκε ότι τότε ακόμη (1993),τα F-1 έφεραν εκ παραλλήλου Magic και ΑΙΜ-9Ρ4.
     Μάλλον τα περί εσχάτης προδοσίας ήταν κοκορομαχίες του Δροσογιάννη με τους αντιπολιτευόμενους.
     Άλλωστε,την παραγγελία και την σύμβαση την έκανε ἡ χούντα,και οἱ πρώτες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις επεδίωξαν την επίσπευση των παραδόσεων,και σε εκείνο το πλαίσιο βιασύνης έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί.

     • M.K.E

      Η παραλαβη των F-1 ειχε εξελιχθει σε μια μεγαλη πατατα που συνεπεσε και με τις πολιτικες αλλαγες στην ελλαδα,αρα και της ηγεσιας των ΕΔ την εποχη εκεινη.
      Ο εσωτερικος διασυρμος απεφευχθη αφενος γιατι τοτε τα στεγανα στις ΕΔ μπορουσαν να δημιουργηθουν και αφετερου λογω το οτι τα μεσα ενημερωσης της εποχης ηταν περιορισμενα.
      Απο τα εγχειριδια και οδηγιες που ηταν στα γαλλικα,μεχρι την ελλειψη συμβατων πυραυλων,η απειλη της εσχατης προδοσιας λειτουργησε καταλυτικα ωστε να βρεθουν λυσεις γρηγορα και χωρις πολλες καθυστερησεις.
      Μην ξεχναμε επισης οτι ηταν απο τις παραγγελιες που δεν περιελαμβαναν διθεσια εκπαιδευτικα,γεγονος που επηρεασε πολλους παραγοντες που σχετιζοταν με αυτο το α/φος.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «η απειλη της εσχατης προδοσιας λειτουργησε καταλυτικα»
      Απειλή από ποιόν,σε ποιόν;

     • M.K.E

      Απο τους πολιτικους στους στρατιωτικους.Μη ξεχνουμε οτι δεν ξηλωθηκαν ολοι οι αξιωματικοι που υπηρετουσαν κατα τη διαρκεια της χουντας,λογικο αλλωστε,οποτε υπηρχε περιθωριο «πιεσης» τα πρωτα χρονια της μεταπολιτευσης.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      «Απο τους πολιτικους στους στρατιωτικους;
      υπηρχε περιθωριο «πιεσης»»
      Ἡ μεταπολίτευση που δέν άγγιξε κανέναν από τους πρωταιτίους της Κυπριακής Τραγωδίας,για τα (μή)πεπραγμένα στην Μεγαλόνησο,αυτή εξέφρασε απειλή,και λειτούργησε μάλιστα καταλυτικά;
      Τήν ίδια στιγμή που ὁ τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αβέρωφ (και ολίγον Τοσίτσας) είχε ιδιοποιηθεί την παραγγελία της χούντας και την παρουσίασε για δική του;
      Ολίγον αυτογκόλ δέν θα ήταν;

     • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

      Matra Magic 1 άρχισε να παραλαμβάνει η Ν. Αφρικανική ΠΑ για τα δικά της Mirage F1CZ/ΑΖ στην περίοδο 1976-1977. Η χρήση τους εναντίον Α/Φ MiG 21 κ΄ 23 της ΠΑ Αγκόλας (με Κουβανούς πιλότους), ήταν αρχικά αναποτελεσματική διότι οι εκρήξεις των κεφαλών των Magic 1 ήταν πρόωρες στο κύμα καυσαερίων από τον κινητήρα του στόχου και όχι μέσα στο στόμιο του κινητήρα. Το πρόβλημα διορθώθηκε με την αλλαγή πυροσωλήνων ώστε η έκρηξη της κεφαλής να καθυστερεί. Μέχρις να γίνουν αυτές οι μετατροπές, τα Ν. Αφρικανικά Mirage F1 είχαν επιτύχει καταρίψεις MiG 21 με τα πυροβόλα DEFA των 30 χλστ. Οι Ν. Αφρικανικοί Magic 1 αντικαταστάθηκαν από τα γηγενή Κ/Β Α/Α V3A και αργότερα V3B Kukri, με αρχική παραγωγή των V3B στο 1979.

   • M.K.E

    Το θεμα ειναι οτι οταν αρχισαν να εχουν και τα φαντομ οι τουρκοι,το παιχνιδι αλλαξε.Και καλα σε περιοδο ειρηνης,στειλτα μονο με τα πυροβολα,που δεν το κανεις,αλλα λεμε.76 και 87 που ειχες το ζορι ηταν οντως εσχατη προδοσια.

  • stevekoko

   Δεν εχω καταλαβει γιατι αγοραζουμε ενα οπλοσυστημα χωρις τα οπλα του. Βλεπε Λεο2, υποβρυχια κτλ

   • M.K.E

    Η επισημη εκδοχη ειναι οτι μπορουν να βρεθουν στην αγορα φτηνοτερα.Η ανεπισημη ειναι για να μπορουν καποιοι να «μεσολαβουν» με τα γνωστα αποτελεσματα.

 • Cynaegeirus

  Μαζί σου 1000%

 • Cynaegeirus

  Για τον αντίλογο αδερφέ:

  1. ένα τ209 έχει όγκο όσο 4 νταλίκες. πάει με αργή ταχύτητα σε βάθος κάτω των 200 ποδών και φυσικά κάτω απο το θερμοκλινές.
  2. η ανατολική μεσόγειος έχει έκταση 1 εκ -1.5 εκ τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  3. βάζεις το υποβρύχιο σε τυχαίο σημείο
  4. στέλνεις το καλύτερο P-3C των ΗΠΑ αυτό με τους ηχοσημαντήρες των 10,000 $ μαζί με την ομάδα του (10-40 κομμάτια) μαζί με έναν στόλο απο πλοία με ενεργό σονάρ και υποστήριξη ελικοπτέρων με σονάρ σε σύρμα.

  9/10 φορές το υποβρύχιο φτάνει τον στόχο του αθέατο εξού και τα αμυντικά συστήματα των πλοίων είναι ότι πιο εντυπωσιακό σε τεχνολογία απο το 1980

  η μόνη περίπτωση να βρεις το υ/β είναι να θέλει να το βρεις.

  στο αιγαίο που έχει περάσματα βάζεις μια φρεγάτα να κοπανάει το στενό με το ενεργό σονάρ και στέλνεις το ε/π για αποστασιομέτρηση και γωνία.

  στην αχανή μεσόγειο να βρεις ένα υ/β στα 200 πόδια κάτω απο το θερμοκλινές ενώ περνάς απο πάνω είναι τζόκερ.

  να το βρεις θέλεις και ακριβό ηχοσημαντήρα. και όταν το βρεις αν το βρεις θέλεις τορπίλη.

  δεν υπήρχε νατοική άσκηση απο το 50-90 που δεν έκαναν τα υ/β ρόμπα τον στόλο και μιλάμε για ανθυποβρυχιακά ναυτικά όπως των άγγλων που πετάγανε.

  η μόνη περίπτωση που έβρισκαν κάτι ήταν με δόλωμα κομβόι και με προστασία καταδρομικού με α/α για κρουζ βλήματα και δεκάδων φρεγατών με ελικόπτερα.

  Αυτά όλα στην καλύτερη διαμόρφωση.

  ξέρεις τι θα έχει μέσα το P-3 μας; ραντάρ και ασύρματο. ΑΝ έχει ηχοσημαντήρες
  θα είναι φτηνές και ΜΗ αναλώσιμες στην ειρήνη.
  δεν θα έχει τορπίλες. οπότε και να κάτσει τετραπλό τζόκερ το υ/β θα αλλάξει βάθος και πορεία και καθάρισε.

  και φυσικά το Ρ-3 θέλει αεροπορική ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. όχι υπεροχή, ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. αυτό σημαίνει οτι η ΠΑ θα πρέπει να αφήσει την κύπρο και τη θράκη για να συνοδέψει ένα α/φ που πάει με 300 κόμβους τις καλές μέρες.

  Το α/φ ήταν ΝΑΤΟική ανάγκη για τα ρωσικά υ/π δρώντας υπο την προστασία της αμερικανικής αεροπορίας.

  ανοίξαμε τάφο πέσαμε μέσα και τώρα τραβάμε τα χώματα πάνω μας.

  • Mk

   Το p3 μπορει να κανει ποντιση ηχοσημαντηρων και ναρκων σε πολυ μεγαλη εκταση- επιφανεια σε χρονο σημαντικα μικροτερο απο οποιοδηποτε N/A η αλλου ειδους πλωτο μεσο.
   Οι ναρκες και οι ηχοσημαντηρες ειναι μεταβλητου βαθους.
   Ειναι δε και παθητικοι.
   Το δε α/φος συνεργαζεται με ολες τις μοναδες επιφανειας(Link 11,comms).
   Δηλαδη μπορει να προσβαλει υ/β κατοπιν υποδειξης…ενος SH-70 η μιας MEKO κτλ. μιας και μπορει να φερει ογκο και πληθος οπλων.
   Ο μεγαλυτερος εχθρος του υ/β ειναι τα επταμενα μεσα.
   α)διοτι ιπτανται
   β)Ηχοεντοπιστικες συσκευες σε passive mode.
   (Αρα αδυναμια εντοπισμου και προσβολης τους απο το υ/β).
   Ο δε τροπος διεξαγωγης α/υ δρασης ειναι συνθετος,πολυπλοκος και δεν εξηγειτε σε 1 post.
   (Γινονται σχολεια μηνων)

   Στην ειρηνη εχεις ενα α/φος επιτηρησης με πολυ μεγαλη αυτονομια αρκετη να καλυψει το μηκος των ακτογραμμων σου και επαρκεστατο χρονο παραμονης στην περιοχη ενδια φεροντος ναυτικου συμβαντος.(οι Τουρκοι προσπαθουν να βαλουν ποδι και αξιωνουν να αναλαβουν τις επιχ SAR στο Αιγαιο με προσχημα τα δηθεν ελλειπη μεσα της Ελλαδας και το χρονο αφιξης τους στο συμβαν).

   Ο αντιλογος μου αφορα καθαρα στην αναγκαιοτητα υπαρξης ιπταμενων μεσων διεξαγωγης ανθυποβρυχιακων επιχ/σεων και επιτηρησης και οχι στον τροπο που αυτα θα αποκτηθουν η τι αλλο θα περναμε με τα ιδια λεφτα.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ἡ τουρκική μουρμούρα για αρμοδιότητες SAR δούλευε και όταν ήταν επιχειρησιακά τα Ρ-3Β,και υποτίθεται ήταν και ὁ λόγος που αποκτήθηκαν τα Super Puma πρώτα από το ΛΣ και μετά από την ΠΑ.

   • Cynaegeirus

    Καλησπέρα

    μην έχοντας αεροπορική κυριαρχία και ούτε τα ηλεκτρονικά που θα θέλαμε, εκτός της ειρήνης με χρήση ίδια με αυτή ενός MEA, τι μας προσφέρει ένα ΑΦΝΣ; τίποτα.

 • M.K.E

  Οσα στοιχεια και να δοθουν,το μονο σιγουρο ειναι οτι με οποιαδηποτε αγορα του ειδους,αγοραζουμε εν μερει προστασια απο τον θειο Σαμ.Υπαρχει βεβαια και η αποψη οτι αφου ειναι να γινει τετοιου ειδους αγορα ας ειναι σωστη και καλη.Τα καλα κοστιζουν,στην μεγαλη χωρα υπαρχει ενα επιχειρηματικος πολεμος μεταξυ κολοσσων που με την σειρα τους επηρεαζουν ανοικτα την εκαστοτε κυβερνηση και φυσικα την εξωτερικη πολιτικη.Ας ελπισουμε τα μυρια που δινουμε να πιασουν τοπο στα κεντρα αποφασεων περαν του ατλαντικου.

  • stevekoko

   Δεν διαφωνω με το σκεπτικο σου αλλα βλεποντας την λιστα του ivy chris νομιζω οτι υπηρχαν αλλες προτεραιοτητες που θα εξυπηρετουσαν τον αμυντικο σχεδιασμο μας καλυτερα. Παλι απο ΗΠΑ θα ψωνιζαμε, παλι θα αγοραζαμε προστασια απο τον θειο Σαμ.

 • WB

  ενταξη η γνωστη δικαιολογια
  δηλαδη ο δομικος εκσ/μος και μερικα επιπλεον ηλεκτρονικα απαιτει τετραπλασια χρηματα?
  μην τρελαθουμε ποσο κοστιζει ενα ρανταρ και ενα τακτικο συστήμα αποστολής?
  να θυμισω οτι ουτε asw δυνατοτητες θα εχουν ουτε καλωδιωσεις ουτε κοστος πιστοποιησης οπλων

  αρα μισο δις για εκσ/μο 5 αρχαιων αεροσκαφων (δηλαδη μονο επισκευες- αναβαθμισεις μιας και το αεροσκαφος υπαρχει ) ειναι παρα πολλα λεφτα
  ας δωσει το υπουργειο λοιπον την λιστα με το τι θα μπει στο καθε αεροσκαφος και με τι κοστος ωστε να κανουμε συγκρίσεις με τις αλλες χωρες
  ( δεν προκειτε )

  υγ μεχρι τωρα δεν υπαρχει αγορα που να μην ειχε μιζες
  δεν βλεπω λοιπον απο που πηγάζει αυτη σου η αισιοδοξια οταν ηδη εδω το πραγμα φωναζει απο μονο του

  • Χρήστος

   Ακόμα κανένας δεν ξέρει τι θα έχει Από εξοπλισμό,μόλις μάθουμε Τότε θα κρινουμε οκ φίλε?

 • tkostas

  Επειδή το επίπεδο έχει πέσει… για SAR κάνουν;

  • Cynaegeirus

   να δώσουμε 400 μύρια για sar να ανεβάσουμε το επίπεδο;

   • tkostas

    Γιατί όχι !!!
    Τα ΝΗ90 τί τα κάναμε!!!

  • GKP76

   Δεν είναι υδροπλάνα.

 • Giorgos Tsagaris

  To μισα λεφτα (και οχι το διπλασιος χρονος υλοποιησης) απο που προκυπτει?

 • Cynaegeirus

  Μπράβο και σε σένα για το πλυντήριο.

 • Cynaegeirus

  διαβάστε για το πως πήραμε κορνετ….

  http://www.protothema.gr/greece/article/730119/sto-sfuri-to-akrivotero-spiti-tis-athinas/

  δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΚΑΘΑΡΗ

  • M.K.E

   Μονο οπλα;απο τα λαχανα για το συσσιτιο μεχρι τα καυσιμα και τα λαδια γινεται γκραν πρι διαφθορας.Η απορια μου,λεμε τωρα ειναι η εξης:σε ενα κρατος ευρωπαικο(μη γελατε)που δεν τελει υπο εμπαργκο του ΟΗΕ και που δεν εχει εκκενωθει απο το προσωπικο των διπλωματικων αποστολων,ποιος ο λογος να υπαρχουν εγχωριοι αντιπροσωποι ξενων εταιρειων οπλικων συστηματων και μεσαζοντες την ωρα που οι πρεσβειες εχουν και αυτη τη αποστολη;

   • Antigonos Gonatias

    Κανένας απολύτως…πέραν συναλλαγών κάτω απο το τραπέζι.Και είναι συνήθες φαινόμενο σε κάθε έκφανση συναλλαγών με το κράτος.Και ενιότε και στον ιδιωτικό τομέα,όταν δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος σε κάποιες επιχειρήσεις.
    Τίποτα,κρατικοδίαιτος παρασιτισμός….

 • Ναυτης

  Καλημερα δεν ξέρω της λεπτομέρειες του προγράμματος ….Το μόνο που έχω καταλάβει είναι ότι η ΠΑ ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τα P-3 ..Από την πρώτη μέρα που ήρθαν στην Ελλάδα…Από την άλλη το ΠΝ τα θεωρεί υπερπολυτιμα για τον έλεγχο της Μεσογείου και των Ελληνικών θαλασσών… Μέχρι και για το λογότυπο του ΠΝ που ήταν βαμμένα στην τελετή ένταξης υπήρχε θέμα..Μην μπούμε σε λεπτομέρειες για αυτά τα θέματα ..Το ΓΕΝ έχει αποφασίσει τα Α/Φ να ανοίκουν στην δύναμη του φτιάχνοντας δική του μοίρα και στην αρχή να πετάνε με χειριστές από την ΠΑ μέχρι να εκπαιδεύσει τους δικούς χειριστές.. Είναι δύσκολο εγχείρημα θα δούμε στο μέλλον πως θα λειτουργήσει…..Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δείξη ότι του αρέσουν οι προκλήσεις και ήταν πάντα πρωτοπόρο ..

 • PetrosR

  Κανε υπομονη.
  Οταν αρχισει το τσεκουρωμα στις συντηρησεις των «οπερειτορς» τα ξαναλεμε.

 • M.K.E

  Φιλε μου με συγχωρεις,σε ποια ελιτ αναφερεσαι;στους πρωην υπασπιστες υπουργων που εχουν πιο πολλες αποστολες σε δεξιωσεις και ταξιδια παρα σε ασκησεις του κλαδου τους;η σε καποιους αλλους που εκαναν το ΓΕΕΘΑ γραφειο ταξιδιων και κατοικοεδρευσαν σε αποστολες ΝΑΤΟ πιο πολυ απο δημοτευση στον τοπο καταγωγης τους;
  Τι ακριβως εκανε που του εισηγηθηκαν οι Αρχηγοι;μηπως ειδαμε υλικο,εστω και παλιο να ρεει στο στρατευμα;η μηπως αλλαξε ουσιαστικα η οργανωτικη δομη;
  Αντιθετως,αυτο που ειδα και θα επρεπε να αποτελει ονειδος για ολο το στρατευμα ηταν η καρατομηση δυο αρχηγων και μαλιστα τον ενα σε αποστολη στο εξωτερικο,θυμιζοντας τακτικες σουλτανου,οπως και το τελευταιο,με τα πυρομαχικα και τον εξευτελισμο ενος αξιωματικου.
  Το στρατευμα,δλδ οι στελεχαρες μας,εχουν χασει προ πολλου την αξιοπρεπεια τους και κοιτουν μονο να επιβιωσουν στην δυσκολη αναριχηση στα κατσαβραχα της βαθμολογικης ανελιξης.
  Σαν ε.α γραφουν πυρινα κ@,/=βροντιδια σε σαιτ και εφημεριδες αλλα ειναι πλεον αχρηστα και εξοργιστικα.

 • aris32

  το καταλαβα απλα λεω οτι με 500 εκατομυρια ποσες τρυπες κλεινεις απο τις αποθηκες του θειου .

 • SPY_GR

  Μπορεί να είχαν πυραύλους αλλά υστερούσαν χαρακτηριστικά σε επιδόσεις αερομαχίας συγκρινόμενα με το F1, to F4 ικανότατο αλλά ογκώδες και με περιορισμούς η δε τεχνολογία των πυραύλων δεν ήταν στο σημερινό επίπεδο άσε που ήταν πολύτιμα και δεν τα έβγαζαν στο Αιγαίο συχνά, αρχικά τουλάχιστον, άντε για αλλαγή να έβγαζαν κάνα F-102 ή F-5!

  Οσο για το F104 μπορεί να το είχαν εξοπλίσει μέχρι και με Aspide (ιταλικό copy των Sparrow) αλλά δεν είχε καμμία τύχη απέναντι στο F1 σε ελιγμούς και μάλιστα χαμηλού-μέσου ύψους εκτός άν πάταγε…γκάζι και εξαφανιζόταν λόγω πολύ υψηλής επιτάχυνσης.

  Το πυροβόλο ήταν και παραμένει η ύστατη και αξιόπιστη δυνατότητα για αυτοάμυνα ενός αεροσκάφους από τα F-84/86 έως τα F-35/22!

 • Tasos Prasinos

  Βρε Πάνο Καμμένε πάλι το πιτσιρίκι άνοιξε το λάπτοπ; Βάλε τον κωδικό του Τόσκα να ξενοιάσεις…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  και 2 πυροβολα 20χιλ ;
  Από πότε έγιναν 2 τα 20άρια;

  • manolis

   Ειδες οτι γκρινιαζεις ακομα και σε ανυπαρκτο θεμα? :)

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Μά,σύντεκνε,πού φάνημε πού ακούστηκε Ρ-38 με δύο 20άρια;
    Άσε που δίνεις πάσες στον καμμένο.

 • Cynaegeirus

  τι να τα κάνουμε;;;;;

  παιδιά πρέπει να καταλάβετε οτι την στιγμή που το ναυτικό δεν έχει πλοία δεν χρειάζεται αεροπλάνα.

  και το ναυτικό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΟΙΑ

 • Cynaegeirus

  με 5 μύρια εκσ παλιά καναντερ μόνο για sar.

  • Mk

   Αν τα α/φοι ειναι ΑΦΝΣ, καλως να ερθουν.

   Αν ειναι γυμνα,ημαστε αξιοι των επιλογων μας και εγω 1000 φορες μαζι σου.

   Εχουμε αναγκη απο Σκαφος α/α περιοχης επειγοντως,και μεσα α/υ πολεμου.

   Αν με καταλαβαινεις.

   • Cynaegeirus

    Σε καταλαβαίνω αδερφέ. Εδώ μιλάμε για σκάνδαλο την στιγμή που επειγόντως χρειαζόμαστε α/α και α/υ…

  • WB

   με 500 μυρια ομως εγω στα κανω και υδροπλανα

 • Cynaegeirus

  Μιλάς για το αιγαίο ή την μεσόγειο.
  1. στο αιγαίο κλείνεις τα περάσματα και τα ε/π που έχουμε είναι υπεραρκετά – μόνο εκσ θέλουν τα παλαιότερα.
  2. στην μεσόγειο δεν σε νοιάζει. κομβόι δεν θα πάει ποτέ στην κύπρο.

  • Ναυτης

   Καλημέρα σας τα P-3 δεν τα θέλει το ΠΝ μόνο για να ψάχνουν Υ/Β ….Κάνουν και άλλα πραχματα … εναέρια θαλάσσια περιπολία .. ηλεκτρονικές παρεμβολές….και πολλά άλλα…..δέκα ώρες τουλάχιστον μένουν στον αέρα …Το ρεκόρ νομίζω το έχει ένα Αυστραλέζικο που έμεινε στον αέρα καμία 15 ώρες…..έχει τέσσερις κινητήρες κλείνεις τον έναν ή και δύο είναι προβλεπόμενη διαδικασία στης μακρινές περιπολίες και αυξάνεται ο χρόνος παραμονής στην επιχείρηση περιπολίας και ελέγχου …….

  • Mk

   Αν σε 2 ωρες εχεις ναρκοθετησει ολες τις εξοδους τους και ολα τα περασματα τους,σε χαλαει;
   Aino,Στενα,karaburun,cesme,efesso,karatoprak,aksaz,fethiyie….
   (Τα στενα των ελληνικων νησιων,δεν στα αναφερω καν.)
   Με τις ενεδρες των δικων σου Υ/Β να παραμονευουν;

   Και η προετοιμασια φιλε κυναιγυρε για τον πολεμο,πριν τον πολεμο….
   …….Πολεμος ειναι!

 • Cynaegeirus

  τίποτα δεν θες απο τα πάνω. ούτε τώρα το έχεις ούτε το είχες ποτέ. και με τα μνημόνια να παίρνουν και να δίνουν ούτε και θα το αποκτήσεις.

  • Mk

   Δεν θες θαλασσια κυριαρχια,ελεγχο,απαγορευση ως ναυτικη δυναμη;;;

   Ως ναυτικη χωρα;;
   Μην σε ακουσει κανενας νησιωτης.

 • Cynaegeirus

  πόσα απο τα ναυτικά αυτά είναι σε αρχιπελάγη με εχθρική διπλάσια σε μέγεθος αεροπορία;

 • Cynaegeirus

  κανένα απο τα άνω δεν πετάει χωρίς την ΠΑ ή α/α δίπλα.
  μόνο το απάτσι και αυτό με τεράστιο ρίσκο

  • Mk

   Συμφωνουμε.
   Αυτο λεω και εγω.
   Να προσθεσω και το σχεδιο πτησης-περιοχη πτησης-προφιλ πτησης.

   (Τωρα μεταξυ μας…
   δεν πιστευω να πιστευεις οτι το s70 ιπταται σε μια ακτινα μονο και αποκλειστικα 6-7νμ γυρω απο την Φ/Γ εδρα του για να του παρεχει α/α προστασια;;)

 • Ivy Chris

  «..Τα οποια σαφως κανουν πολυ περισσοτερο απο 400$.»

  Πολύ περισσότερο δεν κάνουν.
  Η Ινδία το 2014 είχε επιλέξει το S-70B για το Ναυτικό.
  Διαπραγματεύτηκε επί σχεδόν 3 χρόνια τη τιμή, υπό το πρίσμα της τοπικής παραγωγής «Made in India» και η προσφορά για 16 Ε/Π + Simulators + Οπλα + Training & Spare Parts ήταν λίγο πάνω από $1 Δισ…
  Αν σκεφτείς ότι το κόστος παραγωγής στην Ινδία, μεταφορά τεχνογνωσίας, εκπαίδευση, εργαλεία κλπ επιβαρύνει κατά 15-20% + διαφορά ισοτιμίας €/$ + εκπαίδευση & Simulators που δεν απαιτούνται στη δική μας περίπτωση, τότε το κόστος για 8 Ε/Π είναι σχεδόν σωστό με το tolerance που ανέφερα.

  Οσον αφορά το συσχετισμό, μάλλον δεν κατάλαβες το νόημα της λίστας, αν και το επεξήγησα πιο πάνω.
  Πρωτίστως μια προμήθεια αμυντικού υλικού οφείλει να ιεραρχείται.
  Θύμησέ μου στο ΕΜΠΑΕ τι θέση έχει η επανενεργοποίηση των P-3B και ποια άλλα προγράμματα προπορεύονται…?

  • Mk

   Η ινδια εθεσε πολυ μεγαλη παραγγελια και πηρε ευνοικες τιμες.(Προφανως συντρεχουν και αλλοι λογοι που δεν τους γνωριζω).

   Στην ελληνικη αγορα,αν θυμαμαι καλα,το κοστος αγγιξε τα 85$ ανα μοναδα.

   Θες ομως και Φρεγατες.
   Θες deck.(???????)

   Η ιεραρχια των αναγκων…
   Ολοι τα θελουμε ολα(και καλα κανουμε)και ολοι υπολειπομαστε.
   Μειναμε πισω.
   Ομως η αναγκη Α/Υ πολεμου και ελεγχο των θαλασσων της,καθε σοβαρη ναυτικη χωρα,πρεπει να το ιεραρχει ψηλα.
   Με γνωμονα αυτο,θα ηθελα να δω φρεγατες στην λιστα σας εν καιρω γεωτρησεων,ΑΟΖ,Α/Υ απειλων,προκλησεων,παραβιασεων, κτλ

 • Ναυτης

  Φιλτατε καλημέρα εννοώ ότι αυτό πού από ότι διαβάζουμε… Δηλαδή να βάλει δικά του πληρώματα συμπεριλαμβανομένων και των πιλότων……..

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Τα σταγονίδια έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί το 1974,αντ᾿αυτού έγινε μία οπερέττα,την οποία όποιος θέλει την πιστεύει,με το «πραξικόπημα της πυτζάμας»,τον Φεβρουάριο του 1975.(κάτι παρόμοιο σε πιό λάϊτ έκδοση έγινε και το 1983,πάλι Φεβρουάριο ἄν θυμάμαι καλά.)
  Έχοντας κατ᾿επανάληψη έκτοτε διαβεβαιώσει ὁ τότε «εθνάρχης» ότι «ἡ κάθαρση στις ένοπλες δυνάμεις έχει συντελεστεί»,το αυτοκόλλητο «σταγονίδιο» είχε μάλλον καεί.
  Όμως,ούτως ἤ άλλως ἡ πολιτική ηγεσία κρατούσε την στρατιωτική από τα μαλλιά,οπότε και οἱ κορώνες περί εσχάτης προδοσίας ήταν στην περίπτωση των Μιράζ F-1 αχρείαστες,ἡ ΠΑ είχε ἡ ίδια πολύ περισσότερους λόγους να υπερβεί προβλήματα και να αξιοποιήσει αεροσκάφη από τους ηγέτες του «ἡ Κύπρος κείται μακράν».

 • Giorgos Tsagaris

  Αντιλαμβανομαι το νοημα αυτων που λες φιλτατε,απλα ειναι αναγκαια η επικαιροποιηση τους.
  Ποτε δεν θα το κανει αυτο ουτε η Τουρκια και φυσικα ουτε η Ελλαδα πριν την εναρξη των εχθροπραξιων.
  Αμφιβαλω δε,αν το κανουμε και κατα το ξεσπασμα τους, αφου η τακτικη μας ειναι αυτη του κατευνασμου και οχι της κλιμακωσης.
  Κατα την εξελξη τους, το να θεωρει καποιος οτι τα Papa θα πετανε οπουδηποτε χωρις την προστασια τουλσχιστον 4 μαχητικων (που απλα δεν θα ειναι διαθεσιμα) μαλλον θα πρεπει να αναθεωρησει.
  Ναρκοθεσια κανουν ακομη και τα Zubr…σαφως ασφαλεστερα και μαζικοτερα,αλλα εκαστος στο ειδος του….

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Όχι. Το ένα αποτελεί προέκταση υης φρεγάτας κι έχει συγκεκαλυμμένο προφίλ πτήσης και δυνατότητες αποφυγής με απόκρυψη, πολύ χαμηλή πτήση κλπ.

  Το άλλο είναι πετάει αργά σε μεγάλα υψόμετρα και οι α/υ αποστολές το εκθέτουν σε καθε είδους εχθρικά αεροπορικά κι α/α πυρά. Άρα όπως ούτε τα C130 δεν θα κάνουν μεταφορές στα νησιά μετά την έναρξη της σύγκρουσης, έτσι ούτε και τα Ρ3 θα κάνουν α/υ πόλεμο στο Αιγαίο. Θα περιοριστούν σε α) επιτήρηση (εκ του μακρόθεν), που κάνει κι ένας πολύ φθηνότερος φορέας, β) αναματάδοση δεδομένων που κάνει και το ΑΣΕΠΕ, και γ) α/υ σε Αργοσαρωνικό/Θερμαικό/Ιόνιο/Λιβυκό.

  Η τρίτη αποστολή που είναι η μόνο που δεν καλύπτεται με άλλο υπάρχοντα ή πολύ οικονομικότερο τρόπο, αφενός δεν δικαιολογεί επένδυση 500εκ, αφετέρου δεν περιλαμβανεται στο πρόγραμνα αναβάθμισης: ούτε οι σχετικές καλωδιώσεις δεν θα μπουν.

  • Mk

   Εχω κανει τοσα post για το p3 που θα παρεξηγηθω στο τελος.
   :-)

   Στην ειρηνη θα κανεις επιτηρηση ακτογραμμων.
   Ελεγχο(Υποπτα εμπορικα,μεταναστες,κτλ),
   Ερευνα,συνθεση εικονας επιφ.
   ,διανομη εικονας.
   Με ενα μεσο αυτονομιας 9000χλμ! 14 ωρες στον αερα!
   Με υποδομες υποστηριξης,με πληθος ανταλλακτικων,με προυπαρχουσα εκπαιδευση.
   Ποιο αλλο α/φος του ειδους εχει αυτα τα προσοντα;
   Η τουρκοι τωρα εχουν το μονοπωλιο με τα sn 235.
   Αυτο για χωρα που θελει συνεχη παρουσια και επιτηρηση των θαλασσων της και ΑΟΖ, ειναι μη αποδεκτο.

   Στην κριση θα οργωνει ολο το Αιγαιο απο ακρη σε ακρη,μεσα σε 5 ωρες θα εχεις ολες τις θεσεις τους.Αγκιστρωμενες ΤΠΚ,διαταξη μοναδων.κτλ.
   Και θα παραμενει εκει στον αερα να σου ανανεωνει την εικονα στο θεατρο επιχ/σεων.
   Ξερεις ποσο σημαντικο ειναι να ξερεις ποιος ειναι που;
   Θα μπορει να διεξαγει ερευνα Υ/Β, να εκτελεσει ποντιση παθητικων/ενεργητικων ηχοσημαντηρων(μεταβλητου βαθους),να εκτελεσει ποντιση ναρκων επισης μεταβλητου βαθους σε χρονους απλησιαστους για Ν/Α.

   Στον πολεμο θα μεταφερει οπλισμο(τ/λ,βομβες βαθους/,κ/β α/ε κ.α) βαρους ως 10.000κg!
   Με υποδειξη η χωρις,εχεις μια ιπταμενη πυριταποθηκη.

   Σε περιπτωση δε ναυτικου συμβαντος(προκληση ναυαγιου) αναβαθμιζει τις υφισταμενες δυνατοτητες SAR.

   Ειναι ενα πολυεργαλειο,που συνεργαζεται με αλλα εργαλεια(φ/γ,τπκ,κτλ) και ιπταται υπο προστασια με προφιλ πτησης αναλογως καταστασεων.

   Αυτα συμβαινουν σε ολο τον κοσμο.Δεν ανακαλυψαμε κατι.

   Την τελικη διαμορφωση θα την δουμε και θα κρινουμε.
   Ισως να ειναι Ecko.
   Ισως.

   Αν θα το συγκρινα με κατι,αυτο θα ηταν μονο η αναβαθμιση των Meko η αλλα πλοια.

   Απλα κατι θυμαμαι οτι υπηρχε
   Και ενα κολλημα με την τροικα.
   Ισως το ποσο να ειχε ηδη εξαιρεθει απο τους προηγουμενους κυβ. για το προγραμμα των p3 και ετσι να περασε.
   Δεν ξερω.

   Καλημερα!

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ὁ πλέον εξώφθαλμος φόρος υποτελείας είναι ἡ Σούδα.
  Τόσο απλά.
  Σε άλλες εποχές,όταν παίρναμε βοήθεια σε είδος,ήταν διαφορετικά,αλλά σήμερα πλέον,με τις ψιλοδιευκολύνσεις που μας γίνονται,δέν μπορεί να κρυφτεί το ανισοβαρές του πράγματος.
  Όμως,δέν εντοπίζεται μόνο εκεί στα Ρ-3 το πρόβλημα,αλλά στην όλη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
  Είναι σάν κάποιος που δήθεν είναι μαζί μας,αλλά στην πραγματικότητα μας παραπλανά και μας εξαπατά,να μας λέει τί να κάνουμε δήθεν για καλύτερα,αλλά στην πραγματικότητα για να μας κάνει ζημιά.
  Υποδεικνύοντας μας λανθασμένες επιλογές,επιτυγχάνει ταυτόχρονα και επιχειρησιακή υστέρηση,και οικονομική επιβάρυνση,έως εξάντληση,αφού τα λάθη κοστίζουν και σε χρήμα,και σε χρόνο όταν γίνουν εγκαίρως αντιληπτά,και απώλειες έως ήττα,όταν δέν γίνουν εγκαίρως αντιληπτά.
  Εκτός των Ρ-3, τα μεταχειρισμένα Σινούκ (τα πρωτα 10 δηλαδή) ήταν καλούτσικη αγορά,το θέμα είναι ἄν μας έλειπαν αυτά,ἤ άλλα πράγματα.
  Όταν ἡ ΠΑ μαραζώνει,καμμία αεροκίνηση δέν είναι ασφαλής ἤ ούτε κἄν εφικτή.
  Δέν έχει νόημα να «ξηγιέσαι» ΝΗ90 και να κορδώνεσαι,όταν διατηρείς μή εκσυγχρονισμένα τα Μ-2000 EBG,και δέν έχεις ζεύξεις δεδομένων στα σύγχρονα μαχητικά σου πλήν μίας εξαιρέσεως για 30 F-16 Block 52M.
  Όπως δέν έχει νόημα να φέρεις τα ΝΗ90 χωρίς πρόβλεψη FOS,ἤ να σνομπάρεις 10-20 F-35,όταν δέν φροντίζεις τουλάχιστον να αναβαθμίσεις το ΣΑΕ ώστε να έχεις εικόνα της απειλής.
  Όπως δέν έχει νόημα να κρατάς στρατό με 45άρηδες ΕΠΟΠ και εννηαμηνίτες κληρωτούς.
  Όπως Ἑλλάδα…