Ανασκόπηση εβδομάδας #107

0
2507

ΓΕΕΘΑ

Από 23 έως 30 Νοεμβρίου 2018 διεξήχθη στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος  η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου με την επωνυμία ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18. Οι Ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν με 3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 2 Πυραυλακάτους, 1 Αρματαγωγό, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 3 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64, 2 Διμοιρίες Πεζοναυτών, Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Οι Αιγυπτιακές ΕΔ συμμετείχαν με 1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS), 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο,2 Πυραυλακάτους, 6 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας Π. Καμμένος, της Κύπρου Σ. Αγγελίδης και της Αιγύπτου Mohamed  Ahmed Zaki, αρχικά από το ελικοπτεροφόρο «ANWAR EL SADAT» και στη συνέχεια από τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ». Την άσκηση παρακολούθησαν, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στην τελετή ονομασίας των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) της 2018 Δ΄ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Αρχηγός, στον χαιρετισμό που απηύθυνε προέτρεψε τους ονομασθέντες ΔΕΑ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στα σοβαρά καθήκοντα που θα τους ανατεθούν στις Μονάδες που τοποθετούνται, ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη τους γονείς για τους λεβέντες που εμπιστεύτηκαν στην Πατρίδα.

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το χώρο όπου έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί το 227 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (227 ΚΙΧΝΕ), στο πλαίσιο της Εθνικής Επιχειρησιακής Αξιολόγησής του, από επιτροπή της Διεύθυνσης Αξιολόγησης του ΓΕΣ. Για την ενεργοποίηση του εν λόγω Νοσοκομείου Εκστρατείας, που είναι αμιγώς επιστρατευόμενο, προσκλήθηκαν και κατατάχθηκαν έφεδροι ώστε να αποκτήσει την πολεμική του σύνθεση, μία δράση με μεγάλη ιδιαιτερότητα και πολλαπλές προκλήσεις στη σχεδίαση και εφαρμογή της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε επίδειξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου Εκστρατείας (υποδοχή και διαλογή ασθενών, διεξαγωγή χειρουργείου, μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση νοσηλευομένων). Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, απεύθυνε χαιρετισμό και πραγματοποίησε ομιλία προς τα στελέχη και τους ασκούμενους έφεδρους. Την επίδειξη παρακολούθησαν επίσης, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος και ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ» Υποστράτηγος Γρηγόριος Ρουμάνης.

Το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου 2018, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ) – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ», στη νήσο Λέσβο. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το Στρατηγείο, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων, καθώς και τα Φυλάκια αυτής. Ο ΓΕΠΣ – Υπαρχηγός ΓΕΣ, στη διάρκεια των επισκέψεων, ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού, των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων και περιηγήθηκε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις τους.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη, η κατανομή της επιχειρησιακής δραστηριότητας του Πολεμικού Ναυτικού σε καθημερινή βάση έχει ως εξής: 46% εθνικές δραστηριότητες, 25% επιχειρησιακή εκπαίδευση, 24% διεθνείς υποχρεώσεις και 5% δράσεις υπέρ τρίτων.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφτηκε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκε o Διοικητής του, Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ζολώτας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της Μονάδας, ενώ στην ομιλία του προς τους αποφοιτήσαντες της 1ης Μικτής Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής για το έτος 2018, τόνισε τη σπουδαιότητα της αποστολής του ΚΕΑΤ και του υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχεται στο Κέντρο.

Κύπρος

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου οι Υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών, Γ. Λακκοτρύπης και Ν. Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκαν τo πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax που πραγματοποιεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum τη γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10. Τους δύο υπουργούς συνόδευαν η πρέσβειρα των ΗΠΑ Καθλίν Ντόχερτι και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ. Κατά την επίσκεψη στο πλωτό γεωτρύπανο, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα διάφορα τμήματα και δραστηριότητές του. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση άρχισε στις 16 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην Ουάσιγκτον, σε συνεδρίασή του στις 28 Νοεμβρίου 2018.

Ανατολικός Παρατηρητής

Διέρρευσαν στη δημοσιότητα τμήματα της έκθεσης που υπέβαλε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο σε σχέση με τον ενδεχόμενο τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Από τα αποσπάσματα προκύπτει ότι το Πεντάγωνο θεωρεί ότι η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της απόκτησης του Α/Α συστήματος S400 θα περιέπλεκαν ακόμη περισσότερο της διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με μέρη του αεροσκάφους που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Εκσυγχρονισμένο ελικόπτερο UH-1H του 4ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού (s/n XX075, κατασκευής 1986) που είχε απογειωθεί από το Α/Δ Samandıra για εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας, συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή της Κων/πολης στις 26 Νοεμβρίου 2018 με συνέπεια το θάνατο 4 μελών του πληρώματος (2 Αξιωματικοί, 2 Υπαξιωματικοί). Από την συντριβή του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν οι: Συνταγματάρχης (ΑΣ) Göksenin Aytural Şaylan, Υπολοχαγός (ΑΣ) Aykut Yurtsever, Επιλοχίας (TX) Emre Vahit Bekli, ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Şahin Arslan.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας στο πρακτορείο TASS, οι παραδόσεις τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου T-129 στο Πακιστάν έχουν αναβληθεί λόγω αρνήσεως των ΗΠΑ να δώσουν άδεια εξαγωγής των κινητήρων LHTEC T800.